ruda.replay 06.05.23, 20:29 Adam i Ewka mieli dwóch synów - Kaina i Abla podobno był trzeci - Set, tak mówi Księga Rodzaju.. ale do rzeczy....skoro mieli dwóch synów, to skąd się wzięła następna kobieta? ;) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
camella Re: A i E....lecz nie o witaminach ;) 06.05.23, 20:32 Podobno żyli bardzo długo i mieli dużo dzieci Odpowiedz Link
camella Re: A i E....lecz nie o witaminach ;) 06.05.23, 20:41 I nie było kazirodztwa, błędów genetycznych.Można było z bratem i siostrą do któregoś wieku. Odpowiedz Link
malo.co.nie Re: A i E....lecz nie o witaminach ;) 06.05.23, 20:38 W kolejnych historiach starotestamentowych pojawiają się "inni ludzie". A plus E to był niezbyt udany starter. Odpowiedz Link
malo.co.nie Re: A i E....lecz nie o witaminach ;) 06.05.23, 20:48 Niezbyt udany. Japko zeżarte, jedno na drugie zwala, goła de nagle razi w oczy, wynocha z raju, do roboty, do rodzenia dzieci. No właśnie, nawet bachorów nie umieli wychować, jeden drugiego z zawiści załatwił... A mogli do dziś psalmy Panu śpiewać. Odpowiedz Link
ruda.replay Re: A i E....lecz nie o witaminach ;) 06.05.23, 21:02 Tak, tak...Alleluja. Odpowiedz Link
mona.blue Re: A i E....lecz nie o witaminach ;) 06.05.23, 21:12 malo.co.nie napisała: > Niezbyt udany. > Japko zeżarte, jedno na drugie zwala, goła de nagle razi w oczy, wynocha z raju > , do roboty, do rodzenia dzieci. No właśnie, nawet bachorów nie umieli wychować > , jeden drugiego z zawiści załatwił... Tak, zgadzam się, ale Adam nie lepszy. Mógł nie zeżreć tego jablka, a wziął je od Ewy, a potem wszystko chciał zrzucić na nią. Odpowiedz Link
mona.blue Re: A i E....lecz nie o witaminach ;) 06.05.23, 21:09 ruda.replay napisała: > Adam i Ewka mieli dwóch synów - Kaina i Abla > podobno był trzeci - Set, tak mówi Księga Rodzaju.. > ale do rzeczy....skoro mieli dwóch synów, to skąd się wzięła następna kobieta? > ;) Tak, był też Set. Nie wiem, czy dobrze pamiętam, ale ten opis z Ksiegi Rodzaju to pewna alegoria, nie należy traktować jej w sposób dosłowny, chociaż z drugiej strony Adam i Ewa faktycznie istnieli. Co do zjedzenia owocu z drzewa zakazanego to symbol sprzeciwu wobec praw, ktore nadal im Bóg. Za samo zjedzenie jabłka by ich nie wygonił z raju, chodziło o odrzucenie Boga, zaufanie Szatanowi - wezowi- bardziej niż Bogu. Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Odpowiadam Wszystkim 06.05.23, 21:39 Tyle ruchu się zrobiło, że nie zauważyłem tego wątku! Otóż rzecze Biblia: A po urodzeniu się Seta żył Adam osiemset lat i miał synów oraz córki. Odpowiedz Link
mona.blue Re: Odpowiadam Wszystkim 06.05.23, 21:43 asdzxcvfsrggxdfsd napisał: > Tyle ruchu się zrobiło, że nie zauważyłem tego wątku! > > Otóż rzecze Biblia: > > A po urodzeniu się Seta żył Adam osiemset lat i miał synów oraz córki. O, to mi umknęło. Myślałam, że miał tylko 3 synow i faktycznie skąd potomstwo. Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Odpowiadam Wszystkim 06.05.23, 21:49 Ale wiesz, to i tak niczego nie zmienia. Z naukowego punktu widzenia to szacuje się, że do budowy zdrowej populacji potrzeba chyba gdzieś 1000 mało spokrewnionych osób. Tak jak pisałaś: KK już dawno traktuje te teksty jako przypowieść. Odpowiedz Link