asdzxcvfsrggxdfsd 13.05.23, 15:08 Skąd imię Ignacy? Jakie jest moje prawdziwe imię? [;Ignacy z Japonii #35]; Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ruda.replay Re: Ignacy, czyli nasz Japończyk 13.05.23, 16:06 Nooo, ładnie mówi :) a przeklinać potrafi? :> ;)) Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Ignacy, czyli nasz Japończyk 13.05.23, 16:10 Jak ma nieładnie mówić, jak przyjechał tu na polonistykę? Ba, ma gdzieś tam materiały, które przeciętnemu Polakowi tłumaczą polski :D Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ignacy, czyli nasz Japończyk 13.05.23, 16:15 Dopiero "zapoznam" się z kanałem Ignasia.... jakoś tak nie trafiłam na niego.... Doszlifuje na perfekt, zobaczysz ;)) Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Ignacy, czyli nasz Japończyk 13.05.23, 16:23 Oj naprodukował tego, więc masz dużo materiału. On chyba potem wrócił do kraju, ale aż tak nie śledziłem. Porażające dla mnie było to - że pomijając oczywiście akcent - Japończyk może się polskim posługiwać bieglej od przeciętnego Polaka :) Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ignacy, czyli nasz Japończyk 13.05.23, 16:42 Zastanawiam się, czy to wynika z niedbalstwa, czy po prostu niedouczenia.... Bywa, że czytam komentarze ludzi na fejsie, w necie i trwoga mnie bierze. Rozumiem literówkę, lapsus....ale stwierdzam, że ludzie /zwłaszcza młodzi/ nie potrafią pisać. Błąd za błędem, o interpunkcji nie słyszeli, a jeśli już, to nie tam, gdzie potrzeba.... Zęby mi na to zgrzytają ;) Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Ignacy, czyli nasz Japończyk 13.05.23, 16:47 wiesz to zależy jak się na szybko strzela komenta to potem tak jest jak tutaj teraz nie? No, a prawdziwy problem polega na tym, że nawet w prasie/portalach są takie byki, że głowa boli. Ktoś może popełnić błąd - ale ktoś powinien to kontrolować. Ale te czasy minęły. Szybko szybko! Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ignacy, czyli nasz Japończyk 13.05.23, 16:58 Wiele razy czytałam, by w redakcji zatrudnić kogoś, kto potafi sklecić zdanie ;) Szybko, to wiesz...kot ślepych narobił :D To nie jest tak, że ja się nie "machnę" i błędu nie popełnię. Nie uważam się za alfe i omegę... aleeee..... jesli jest 200 komentarzy i w każdym - wyrazy WSPÓŁCZUCIA! to do diaska chyba widać poprawną zasadę pisowni... ale wchodzi taki ignorant i wspułczóje.... ;) Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Ignacy, czyli nasz Japończyk 13.05.23, 17:07 A zwróć mu uwagę, to stwierdzi, że ma zaświadczenie o dysortografii :) Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ignacy, czyli nasz Japończyk 13.05.23, 17:16 :D patrząc na selfika, to myślę, że taki muminek nawet nie słyszał o zaburzeniu związanym z pisaniem :D Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Ignacy, czyli nasz Japończyk 13.05.23, 17:18 a to nie znam przypadku Odpowiedz Link
mona.blue Re: Ignacy, czyli nasz Japończyk 14.05.23, 08:04 Nie sądziłam, że Japończyk może tak sprawnie posługiwać się językiem polskim, jestem pod wrażeniem 😀 Odpowiedz Link