14.05.23, 08:54
Wcxoraj z cora w ramach Nocy muzeow skusilysmy sie na zwiedzanie Muzeum Historii Żydow Polskich Polin, co juz dawno chcialam zrobic. Bardzo mi sie podobaly wystawy, szczegolnie multimefialne eksponaty.
No i kupilsmy troche gadzetow zwiazanych z historia Zydow polskich. Fajny dxien wczoraj był.

Obserwuj wątek
    • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Polin 14.05.23, 09:00
      Co to?
      • mona.blue Re: Polin 14.05.23, 09:07
        asdzxcvfsrggxdfsd napisał:

> Co to?

Jeden z eksponatow, chyba jakis kilim.
        Ale, zeby dokladmiej zapoznac sie z eksponatami potrzebowalybysmy wiecej niz godzinke bo tyle dalysmy rade wczoraj zwiedzac,, tak do 22.30 zmeczone bylysmy po balandze. Ja pstrykalam po prostu, co bylo ladne. Pojdziemy tam jeszcze raz.

• mona.blue Re: Polin 14.05.23, 09:09
          To chyba menora? Przed muzeum.Tylko nie wiem, czy zdjecie nie bedxie uciete od gory, bo tsk wyglada na podgladzie.
          Kolejny blad oprogramowania forum?
          • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Polin 14.05.23, 09:32
            Całe widzę. W sensie menory.
            • mona.blue Re: Polin 14.05.23, 10:07
              Tak, ja też całe w poście, natomiast przy ściąganiu zdjęcia z dysku opcja. ZDJĘCIE, na.podgladzie.jak będzie zamieszczone zdjęcie w poście jest ono ucięte.. Może.to znów kwestia wersji mobilnej.

Chyba jednak wolę pisać ze słownikiem, jak.teraz z tableta.. Robię sporo literówek, bo pisze szybko, a on mi poprawia, tylko muszę rzucić kątem oka czy poprawnie :)
              • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Polin 14.05.23, 10:13
                No cóż, ważne, że weszło.
                Pisz ze słownikiem, spoko oko :)
        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Polin 14.05.23, 09:31
          No na tym kilimie są herby Polski i Litwy. Czyli pewnie Rzeczpospolita Obojga narodów. Tylko co to ma z Żydami?
          • mona.blue Re: Polin 14.05.23, 10:13

> No na tym kilimie są herby Polski i Litwy. Czyli pewnie Rzeczpospolita Obojga n
            > arodów. Tylko co to ma z Żydami?

Te wystawy są podzielone na okresy historyczne. Od początków zamieszkania Żydow n polskich ziemiach, nawet przed Mieszkiem, poprzez dalsze okresy, w tym Rzeczypospolitej Oboga Narodów (sorry, jak będę robila błędy w nazewnictwie historycznym, historia nie należała.do moich ulubionych przedmiotów.nauczania, chyba przez.moja.historyczke w liceum, a może moja nonszalancję). Dlatego sądze przy wejściu w wystawę obrazująca.ten okres dali ten kilim.
            • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Polin 14.05.23, 10:14
              A, teraz rozumiem :)
              • mona.blue Re: Polin 14.05.23, 10:34
                I taki gadzecik sobie sprawiłam, alfabet hebrajski w formie magnesików, na lodówkę :)

Dodam, że neo jest bardzo przyjaźnie nastawione do Żydów, jako starszych braci w wejrze, są różne wspólne przedsięwzięcia np. koncerty, neo ma wybudowany Domus Galilea, w Izraelu, na Górze Blogoawienstw, na koniec formacji leci się do Izraela, żeby odwiedzić najważniejsze miejsca dla chrześcijan.

• asdzxcvfsrggxdfsd Re: Polin 14.05.23, 10:44
                  Cóż, w końcu sam Jezus-człowiek był Żydem pewnie :)
                  • mona.blue Re: Polin 14.05.23, 10:48

> Cóż, w końcu sam Jezus-człowiek był Żydem pewnie :)

Nie pewnie, tylko NA PEWNO :)

I studiujemy też w neo Stary Testament, nie tylko Nowy. Myślę, że mam niezła wiedzę biblijana :)

Wczoraj nawet świadkowa Jehowy się wycofała z rozmowy że mną :) Kiedyś z jedlna nich dyskutowalam z pół godziny i udowadniała jej na podstawie Biblii przeklamania w ich doktrynie :)
                    • mona.blue Re: Polin 14.05.23, 10:50
                      Znów za szybko piszę i nie sprawdzam poprawności wyrazów, sorki, postaram się poprawić.
                      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Polin 14.05.23, 10:54
                        A wiesz, że jest taki mechanizm, że mózg autematocznie koryguje co czytamy?
                        Tak celowo błędnie napisałem :)

Wracając do Jezusa, no na tych terenach były różne nacje. Posłany do Żydów to z pewnością. Zbadano pochodzenie Marii?
                        • mona.blue Re: Polin 14.05.23, 11:01

> A wiesz, że jest taki mechanizm, że mózg autematocznie koryguje co czytamy?
                          > Tak celowo błędnie napisałem :)

Wiem, czytalam. Faktycznie czytając Twojego posta nie zauważyłam błędu :)
                          >
                          > Wracając do Jezusa, no na tych terenach były różne nacje. Posłany do Żydów to z
                          > pewnością. Zbadano pochodzenie Marii?

Wiem tylko o jej rodzicach, Annie i Joachimie. Ale była obietnica Boga, że w tym narodzie narodzi się Zbawiciel. I w dodatku, że będzie z rodu Dawida. Co prawda to sprawdziło się w rodowodzie Józefa, to on pochodził z rodu Dawida. Co do Marii to nie jestem pewna,, prawdę mówiąc nie zastanawiałam się nad tym. Mogę to przemyśle i poszukac w źródłach. Ale BÓG nie kłamie, więc jestem pewna, że też była Żydówka, jak to BÓG obiecał narodowi żydowskiemu, wybranemu przez Boga.
                          • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Polin 14.05.23, 11:09
                            A, to tego nie wiedziałem, że obietnica była że w narodzie. W sumie to logiczne.
                            nie, nie szukaj, szkoda czasu - dla agnostyka by były potrzebne źródła świeckie a takich przecież nie ma.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka