Dodaj do ulubionych

Żarłoczny wątek :)

17.05.23, 11:55
Wszak nie samym forum człowiek żyje ;)
Nieważne, czy widelcem, pałeczkami, paluchami, byle w trzewia poszło ;)
Co lubicie, a czego nie....o doznaniach smakowych, wzrokowych...
Foty mile widziane..../Ellie - pochwal się zawartością talerzyków/, święta były
jakie potrawy gościły ( o też jakaś poezja mi się włączyła)...
rozprawki o wyższości natki pietruszki nad koperkiem ;))
Zapraszam :))
Obserwuj wątek
    • malo.co.nie Re: Żarłoczny wątek :) 17.05.23, 11:59
      Owoce
      Warzywa
      Śliwki w czekoladzie
      Masło orzechowe
      Mineralna Muszynianka
      i
      Moooorzeee kawy ;)
      • malo.co.nie Re: Żarłoczny wątek :) 17.05.23, 11:59
        Wszystko paluchami, masło - jak trzeba - też.
        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Żarłoczny wątek :) 17.05.23, 12:37
          Masło niekonwencjonalnie to uwielbiam nabierać paluszkami... słonymi :)
          • ruda.replay Re: Żarłoczny wątek :) 17.05.23, 12:42
            Mooorze kawy, to kiedyś...bo mi pikawa szalała ....
            ale 3 trzeba wypić ;)
    • camella Re: Żarłoczny wątek :) 17.05.23, 12:02
      Tak u mnie wygląda jeden warzywny dzień w tygodniu
      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Żarłoczny wątek :) 17.05.23, 12:38
        Ale brukselka?! Dobra, wiem. Podobno postępy hodowli doprowadził do tego, że nie smakuje już tak paskudnie jak za mojego dzieciństwa :)
        • ruda.replay Re: Żarłoczny wątek :) 17.05.23, 12:41
          Ale masełka nie pożałowane ;)))
          kiedyś brukselka była dla mnie straszna do przełknięcia...
          dziś może być....:)
          • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Żarłoczny wątek :) 17.05.23, 12:45
            By się zgadzało może, że coś uhodowali...
            • ruda.replay Re: Żarłoczny wątek :) 17.05.23, 12:50
              Coś na rzeczy jest ;)
              albo się nam gust kulinarny zmienił, albo smak brukseli ;))
              jednej potrawie od zawsze mówię - nie!
              zupa z grochu jaśka...
              no, nie da rady i koniec ;)
              • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Żarłoczny wątek :) 17.05.23, 12:54
                Z jaśka to nie wiem o co chodzi, za to grochówę taką zawiesistą uwielbiam. Dodać do tego kiszonej kapusty i niebo w gębie!
                • ruda.replay Re: Żarłoczny wątek :) 17.05.23, 13:00
                  Golonkę w kapuście....chętnie :)
                  bez piwa...:)
                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Żarłoczny wątek :) 17.05.23, 13:05
                    Co? Golonka bez piwa? tłuszcz musi pływać - jak ryba :)
                    • ruda.replay Re: Żarłoczny wątek :) 17.05.23, 13:22
                      asdzxcvfsrggxdfsd napisał:

> Co? Golonka bez piwa? tłuszcz musi pływać - jak ryba :)

Prędzej wodę z kałuży, niż piwo :)
                      odór chmielu - nie da rady :)
                      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Żarłoczny wątek :) 17.05.23, 13:40
                        Chmielu? Chmiel jest tylko dodatkiem nadającym goryczkę. Czego też nie lubię za bardzo :)
                • mona.blue Re: Żarłoczny wątek :) 17.05.23, 13:16

> Z jaśka to nie wiem o co chodzi, za to grochówę taką zawiesistą uwielbiam. Doda
                  > ć do tego kiszonej kapusty i niebo w gębie!

Grochówka jak najbardziej pycha, ale z kapustą kiszona? No nie... Chociaż nie próbowałam. Za.to.wczoraj spróbowałam kaczki po azjatycku?, była ok, ale bardziej smakował mi kurczak w sosie słodko kwaśnym i kurczak curry w tej knajpce. Była jeszcze kaczka z warzywami, ale nie. wiem czy się skuszę. Jednak wolę te z jabłkami czy pomarańczami, po polsku.
                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Żarłoczny wątek :) 17.05.23, 13:41
                    No, z kapustą - co się dziwisz? W sumie robi się taki gęsty "ajntopf" - potrawa jednogarnkowa. Kiszona równoważy słodycz grochu,
        • mona.blue Re: Żarłoczny wątek :) 17.05.23, 13:12

> Ale brukselka?! Dobra, wiem. Podobno postępy hodowli doprowadził do tego, że ni
          > e smakuje już tak paskudnie jak za mojego dzieciństwa :)

Brukselka dla mnie jest smaczna, byle świeża, nie z mrożonki i nie rozgotowana :) najlepiej z bułka tarta na masełku.
          • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Żarłoczny wątek :) 17.05.23, 13:42
            A to też prawda, wszystko zależy od przyrządzenia.
    • mona.blue Re: Żarłoczny wątek :) 17.05.23, 12:13
      Ramen zjedzony w Japonii. Pychota, coś jak nasz rosół, ale z fajnymi wkładami, jak widać na zdjęciu 🙂
      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Żarłoczny wątek :) 17.05.23, 12:39
        O, taki rosło to bym zjadł. A nie nasza woda z mąką :D
        • mona.blue Re: Żarłoczny wątek :) 20.05.23, 13:17

> O, taki rosło to bym zjadł. A nie nasza woda z mąką :D

Japońska restauracja, pewnie niewiele gorszy niż w Japonii 😀
      • ruda.replay Re: Żarłoczny wątek :) 17.05.23, 12:39
        Można wciągnąć, porcja stosowna, więc łyżka w dłoń i delektować się :))
        • ruda.replay Re: Żarłoczny wątek :) 17.05.23, 13:06
          A miodek ktoś lubi? ;)

• mona.blue Re: Żarłoczny wątek :) 17.05.23, 13:09
            Ja...
            • ruda.replay Re: Żarłoczny wątek :) 17.05.23, 13:11
              Ja też..... teraz mniej, ale kiedyś pochłaniałam duże ilości :)
            • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Żarłoczny wątek :) 17.05.23, 13:12
              Kto nie lubi?! przyznawać się i Turecki zrobi porządek z takim delikwentem!!!!

https://aleeksalkohole.pl/environment/cache/images/500_500_productGfx_5413/MIOD-PITNY-TATRZANSKI-DWOJNIAK-LITWOROWY-0%2C5L-16.png
              • ruda.replay Re: Żarłoczny wątek :) 17.05.23, 13:23
                Ahaa...w wersji rozcieńczonej - ok :D:D
                • ruda.replay Re: Żarłoczny wątek :) 17.05.23, 13:25
                  i cały kosz serów ;)
                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Żarłoczny wątek :) 17.05.23, 13:39
                    A to już do wina. Choć w sumie ten "cały" kosz ogranicza się do oscypków, to ja je jem bez popitki :)
                    • ruda.replay Re: Żarłoczny wątek :) 17.05.23, 13:55
                      jakaś przepoja potrzebna, żeby zęby nie zgrzytały ;)
              • a74-7 Re: Żarłoczny wątek :) 17.05.23, 14:00
                Ja moze nie tyle zarlocznie , ale lubie eksperymentalnie podchodzic do tematu roznych kuchni ;)
                https://i.postimg.cc/PqDGks2K/B3-BABBD3-5995-4507-96-AE-8-EDFD4090628-1-201-a.jpg
                • ruda.replay Re: Żarłoczny wątek :) 17.05.23, 14:02
                  i jeszcze wontony......
                  pożeram wzrokiem :)))
                  • a74-7 Re: Żarłoczny wątek :) 17.05.23, 14:25
                    https://i.postimg.cc/tT7qKCYf/ED980447-0-BDA-4-B3-B-AB3-D-C412-EF7-AEBCE-1-201-a.jpg
                    No ba, dobry rosolek nie jest zly !;)
                    A ilez jego wersji jest.
                    • ruda.replay Re: Żarłoczny wątek :) 17.05.23, 15:40
                      a74-7 napisał:

> No ba, dobry rosolek nie jest zly !;)
                      > A ilez jego wersji jest.

Ten z kaczką był pierwszą klasa! ☺️
                • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Żarłoczny wątek :) 17.05.23, 14:07
                  To od razu suszi :)
                • a74-7 Re: Żarłoczny wątek :) 17.05.23, 14:08
                  Zawsze bylam pewna ,ze wiem co jem ;)
                  A tu porazka ....kurczak (v) w sosie z czarnej fasolki,smakowo bezblednie ,tylko ta literka (v)
                  To byl moj pierwszy raz z tzw : plant food .Jedzenie przyszlosci :)
                  https://i.postimg.cc/cHXvybx9/015-AB47-A-E5-A5-4-A06-8-CFC-E7-E5-AD567-B41-1-201-a.jpg
                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Żarłoczny wątek :) 17.05.23, 14:12
                    a74-7 napisał:

> tzw : plant food .Jedzenie przyszlosci :)

Ke?
                    • a74-7 Re: Żarłoczny wątek :) 17.05.23, 14:32

powinnam napisac: plant - based chicken .To chyba latwe ,prawda ?
                      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Żarłoczny wątek :) 17.05.23, 14:35
                        nadal misie nie chce się szukać w guglu :)
                        No chyba, że chodzi o kurczaka z soi o smaku befsztyku :)
                        • a74-7 Re: Żarłoczny wątek :) 17.05.23, 15:09
                          jestes na tropie :)
                          • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Żarłoczny wątek :) 17.05.23, 15:13
                            Tego u "nich" nie rozumiem właśnie. Też lubię rożne sałatki, warzywa, zapiekane bakłażany itp.
                            Ale po co się oszukiwać sojowym bekonem?
              • mona.blue Re: Żarłoczny wątek :) 17.05.23, 14:28

> Kto nie lubi?! przyznawać się i Turecki zrobi porządek z takim delikwentem!!!!
                >
                > https://aleeksalkohole.pl/environment/cache/images/500_500_productGfx_541
> 3/MIOD-PITNY-TATRZANSKI-DWOJNIAK-LITWOROWY-0%2C5L-16.png

Nie próbowałam nigdy 😞
                • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Żarłoczny wątek :) 17.05.23, 14:31
                  no tego akurat też nie - chodziło mi ogólnie o pitne
                  • a74-7 Re: Żarłoczny wątek :) 17.05.23, 15:08
                    Miody mniej , natomiast kit /wosk pszczeli tak (Propolis.)
                    • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Żarłoczny wątek :) 17.05.23, 15:11
                      Weź, ja pamiętam jak mama miała zajawkę na takie wynalazki - w tym propolis dodawany do spirytusu. Paskudne to było. A takiego miodaska to sobie można sączyć z przyjemnością :)
                      Wódka duszkiem tak - nawiązując do pewnego kabaretu.
                      • ruda.replay Re: Żarłoczny wątek :) 19.05.23, 09:02
                        Kiedyś nalewki robiłam....z malin, pyszne były, ale to tak kieliszeczek, dwa
                        bo wiecej, to dla mnie za przymulaste.....
                        Taki napitem pyszny, ale ciężki :)
                        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Żarłoczny wątek :) 19.05.23, 09:08
                          Byś spróbowała tej mojej matki...
                          Za malinowymi nie przepadam, ale jak byś na wiśniach zrobiła...
                          • ruda.replay Re: Żarłoczny wątek :) 19.05.23, 09:25
                            Tej paskudnej z propolisem? ;))
                            Moja mama natomiast robiła jakieś zalewajki spirytusowe....na bóle żołądkowe (?)
                            orzechy, to zdaje się były, tylko takie musiały być "mleczne" wewnątrz.....
                            ileś tam musiało postać, potem zlewała...
                            dozowania nie znam :)
                            • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Żarłoczny wątek :) 19.05.23, 09:28
                              Już nic nie mówiłem, orzechy też były. I chyba kasztany?
                              Ale nie mówiłem, bo już nie pamiętam smaku :)
                              • ruda.replay Re: Żarłoczny wątek :) 19.05.23, 09:32

> Już nic nie mówiłem, orzechy też były. I chyba kasztany?
                                > Ale nie mówiłem, bo już nie pamiętam smaku :)

Takiej kasztanowej, to nie pamiętam, ale chyba nieee....
                                Pigwową mogłabym spróbować :)
                            • ruda.replay Re: Żarłoczny wątek :) 19.05.23, 09:29
                              Takie wiśnie w likierze dobrze pamiętam....
                              Stały w barku ;)

https://a.allegroimg.com/original/1eb788/ddc8fdd4417ca32fc9bfd6b1d905
                              • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Żarłoczny wątek :) 19.05.23, 09:43
                                A pigwową raz piłem, niezłe nawet.
                                A wiśnie to ja mogę i w piwie! Ale najlepiej takie prawdziwe, świeżo drylowane cyk do kufelka i zalewamy na bieżąco.
                                • mona.blue Re: Żarłoczny wątek :) 19.05.23, 09:53
                                  Dla mnie wiśni to najlepsze w konfiturze 😉 ale w nalewce też brzmi dobrze:))))

• asdzxcvfsrggxdfsd Re: Żarłoczny wątek :) 19.05.23, 09:56
                                    Dla mnie ulubiene to są prosto z drzewa.
                                    Aż mordkę kwasek wykręca.
                                    Ale niewielu to lubi, wolą czereśnie.
                                    • ruda.replay Re: Żarłoczny wątek :) 19.05.23, 10:09

> Dla mnie ulubiene to są prosto z drzewa.
                                      > Aż mordkę kwasek wykręca.
                                      > Ale niewielu to lubi, wolą czereśnie.

Miałam kiedyś drzewka - wisienki, niskopienne....
                                      dorodne miały owoce....
                                      lubię wiśnie, taki mocno wyrazisty owoc, że tak to ujmę...
                                      Czereśnia nie chce u mnie rosnąć....coś jej chyba gleba nie odpowiada ;)
                                      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Żarłoczny wątek :) 19.05.23, 10:14
                                        Odkąd zdiagnozowano u mnie cukrzycę - wiem już dlaczego od dzieciństwa wolałem kwaśne od słodkiego.
                                        • ruda.replay Re: Żarłoczny wątek :) 19.05.23, 10:26
                                          Gdybym miała wybierać kawał pysznego tortu, czy śledź w śmietanie, to stawiam na to drugie :)
                                          • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Żarłoczny wątek :) 19.05.23, 10:40
                                            ruda.replay napisała:

> Gdybym miała wybierać kawał pysznego tortu, czy śledź w śmietanie, to stawiam n
                                            > a to drugie :)

Śmietana to tłuszcz, też niedobre dla cukrzyka .)
                                          • mona.blue Re: Żarłoczny wątek :) 20.05.23, 13:09
                                            ruda.replay napisała:

> Gdybym miała wybierać kawał pysznego tortu, czy śledź w śmietanie, to stawiam n
                                            > a to drugie :)

Oj, ja nie 😀

BTW. moja przyjaciółka przyniosła na ostatnie moje urodziny pyszny tort orzechowy, własnej roboty, byłam jej baaardzo wdzięczna, bo sama nie robię tortow, nie umiem.

Ps. Zanim ten słownik w nowym tablecie nauczy się "mojego języka" to chyba wcześniej oszaleję, ech.
                                            • ruda.replay Re: Żarłoczny wątek :) 20.05.23, 13:16
                                              Spokojnie, opanujesz wszystko :)
                                              Piekłam torty orzechowe, z wkładką kokosową. Rarytas w smaku. Kiedyś robiłam to często, placki różne, rogaliki, ciasteczka....potem nie piekłam, bo zwalalam na piekarnik, wymieniłam kuchenkę i teraz już tylko lenistwo pozostaje :)
                                              • mona.blue Re: Żarłoczny wątek :) 20.05.23, 14:29
                                                ruda.replay

> Piekłam torty orzechowe, z wkładką kokosową. Rarytas w smaku. Kiedyś robiłam to
                                                > często, placki różne, rogaliki, ciasteczka....potem nie piekłam, bo zwalalam n
                                                > a piekarnik, wymieniłam kuchenkę i teraz już tylko lenistwo pozostaje :)

To podziwiam, szczerze. Ja kiedyś jakieś proste ciasta, tort to tylko razem z mamą, ona była w tym dobra, w ogóle w urządzaniu przyjęć, Moje córy nie przedadaly za ciastami, więc nie piekłam. Teraz może bym i coś upiekła, gdyby nie kiepska kuchenka i to, że muszę przejść na dietę, ech.
                                    • mona.blue Re: Żarłoczny wątek :) 20.05.23, 13:04

> Dla mnie ulubiene to są prosto z drzewa.
                                      > Aż mordkę kwasek wykręca.
                                      > Ale niewielu to lubi, wolą czereśnie.

I to do re i to, trudno porównywać, jak dla mnie. Kiedyś porównywałam i wygrywały faktycznie czereśnie, teraz już nie 😀 a takiej nalewki na wiśniach to bym się chętnie napiła. Czy nalewki są tylko "domowej" roboty?
                                      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Żarłoczny wątek :) 20.05.23, 13:08
                                        Są różne wiśniówki w sklepach.
                                        • mona.blue Re: Żarłoczny wątek :) 20.05.23, 13:16

> Są różne wiśniówki w sklepach.

Kiedyś lubiłam, ale pewnie dobra. nalewka jest jeszcze lepsza.

Że mną problem, bo na wszelkie przyjęcia jeżdżę samochodem, więc alkohol odpada. Jak Kiedyś żartował moj przyjaciel, jestem bardzo ekonomicznym gościem (jeżeli chodzi o koszty przyjecia) 😀

Ps. Kiedyś w prezencie imieninowym zaniosłam mu whisky czy tam koniak, zapomniałam, że nie lubi, nie omieszkał mi przypomnieć, ale było mi głupio 😞
                                          • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Żarłoczny wątek :) 20.05.23, 14:13
                                            Zabieraj ze sobą jakieś zakręcane butelki i odlewaj na przyjęciu :)
                                            • mona.blue Re: Żarłoczny wątek :) 20.05.23, 14:20

> Zabieraj ze sobą jakieś zakręcane butelki i odlewaj na przyjęciu :)

No wiesz ;;)

Na szczęście jak u mnie są goście to pije tak z 1,2 lampki wina. Albo na rekolekcjach wyjazdowych, na agapie, jakkolwiek to brzmi 😉
                                      • ta Re: Żarłoczny wątek :) 20.05.23, 14:07
                                        Jak powiadał mój śp kolega z klasy, dobra nalewka to tylko domowa, detaliczna, wypieszczona.
                                        A był ci on mistrzem nad mistrze w tej konkurencji pielęgnowanej w ich rodzinie, nagradzanym wielokrotnie przez utytułowane gremia i miał wielki skład naleweczek zacnych chętnie udostępniany.
                                        Wspomnienia z degustacji mamy, oj mamy…

Ale zawsze jest coś za coś. Otóż on, jego ojciec i jego syn - wszyscy ci panowie zmarli na raka trzustki.
                                        Koincydencja z ich hobby wydaje się nieprzypadkowa.
                                        • mona.blue Re: Żarłoczny wątek :) 20.05.23, 14:24
                                          Mam przyjaciółkę od podobno dobrych nalewek, ale musiałabym pojechać do niej autobusem, jeżeli coś jeszcze zostało jej z zeszłego sezonu. Zapytam przy okazji tym bardziej, źe powinnam jej odwieść podstawę pod tort, który mi zrobiła na urodziny, więc pretekst jest 😀

A w ogóle to wziąć z niej przykład w sprawach związanych z kuchnią 🙂
                                  • ruda.replay Re: Żarłoczny wątek :) 19.05.23, 10:12
                                    mona.blue napisała:

> Dla mnie wiśni to najlepsze w konfiturze 😉 ale w nalewce też brzmi dobrze:))))
                                    >

Konfiturka pyszna, ale naleweczka też super :)
                                    Koniecznie spróbuj :)
                                • ruda.replay Re: Żarłoczny wątek :) 19.05.23, 10:11

> A pigwową raz piłem, niezłe nawet.
                                  > A wiśnie to ja mogę i w piwie! Ale najlepiej takie prawdziwe, świeżo drylowane
                                  > cyk do kufelka i zalewamy na bieżąco.

Taaaakkkk....kiedyś napisałam, że piwo, to tylko z sokiem malinowym i forumowy lud wrzasnął, że to profanacja :))
                                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Żarłoczny wątek :) 19.05.23, 10:16
                                    ruda.replay napisała:

> Taaaakkkk....kiedyś napisałam, że piwo, to tylko z sokiem malinowym i forumowy
                                    > lud wrzasnął, że to profanacja :))

Jak pobieżnie znam Piwny Lud to dla niego dodawanie czegokolwiek do gotowego piwa jest profanacją.
                                    Na szczęście ja z innego plemienia :)
                                    • ruda.replay Re: Żarłoczny wątek :) 19.05.23, 10:23
                                      Każdy lubi coś innego ;)
                                      Czasem eksperymenty nieźle smakują...
                                      i o to chyba chodzi w tym wszystkim ;))
                                      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Żarłoczny wątek :) 19.05.23, 10:26
                                        ruda.replay napisała:

> Każdy lubi coś innego ;)
                                        > Czasem eksperymenty nieźle smakują...
                                        > i o to chyba chodzi w tym wszystkim ;))

Zawsze powtarzam: gdybyśmy wszyscy byli tacy sami - to by nudno było.

• ruda.replay Re: Żarłoczny wątek :) 19.05.23, 10:34
                                          a człek potrzebuje urozmaiceń w tym szarym świecie :)
                                          • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Żarłoczny wątek :) 19.05.23, 10:41
                                            ruda.replay napisała:

> a człek potrzebuje urozmaiceń w tym szarym świecie :)

Nie wiem, czy potrzebuje - ale jakby tego nie było to fora by były tylko wąskotematyczne - jak na przykład elektroda.
                                            • ruda.replay Re: Żarłoczny wątek :) 19.05.23, 10:57
                                              Pewnie z wiekiem kurczą się wszelkie potrzeby....
                                              ale jeszcze nie doszłam do tego....
                                              dam znać, jak bede mieć takie..objawy ;)
                                              • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Żarłoczny wątek :) 19.05.23, 11:08
                                                u kogo się kurczą - pewnie nigdy ich nie miał za wiele...
                                                • ruda.replay Re: Żarłoczny wątek :) 19.05.23, 11:27
                                                  Co tam komu do szczęścia potrzeba....
                                                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Żarłoczny wątek :) 19.05.23, 11:40
                                                    ruda.replay napisała:

> Co tam komu do szczęścia potrzeba....

o ile nie jest to doprowadzanie kogoś innego do rozstroju nerwowego...
                                                  • ruda.replay Re: Żarłoczny wątek :) 19.05.23, 11:56
                                                    a to już skrajność jest...
                                                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Żarłoczny wątek :) 19.05.23, 12:14
                                                    ruda.replay napisała:

> a to już skrajność jest...

Której osobliwie na forach jest od cholery i z powrotem...
                                                  • ruda.replay Re: Żarłoczny wątek :) 19.05.23, 13:06
                                                    Tego zmienić się nie da....
                                                    naprawdę..
                                                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Żarłoczny wątek :) 19.05.23, 13:11
                                                    "Zwykły człowiek nie może zmienić plemienia, w którym żyje, ale może spowodować - by to plemię ZA BARDZO go nie zmieniło".
                                                    A taka mądrość wyczytana za młodu w opowiadaniach o "Indianach".
                                                  • ruda.replay Re: Żarłoczny wątek :) 19.05.23, 13:42
                                                    przypomniało mi się...jeśli wejdziesz między wrony, musisz krakać jak i one
                                                    bo inaczej, to konczy się sam wiesz, jak....
                                                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Żarłoczny wątek :) 19.05.23, 13:59
                                                    ruda.replay napisała:

> przypomniało mi się...jeśli wejdziesz między wrony, musisz krakać jak i one
                                                    > bo inaczej, to konczy się sam wiesz, jak....

Może i krakać musisz, ale nie musisz nikogo rozdziobywać...
                                                  • ruda.replay Re: Żarłoczny wątek :) 19.05.23, 14:06
                                                    chyba, że w..afekcie ;)
                                                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Żarłoczny wątek :) 19.05.23, 14:09
                                                    choroba afektywna?
                                                  • ruda.replay Re: Żarłoczny wątek :) 20.05.23, 12:52

> choroba afektywna?

Bardziej chodziło mi o stan emocjonalny....
                                        • mona.blue Re: Żarłoczny wątek :) 20.05.23, 14:36
                                          >
                                          >
                                          > Zawsze powtarzam: gdybyśmy wszyscy byli tacy sami - to by nudno było.

Tak w związku, że lepiej, ze nie wszyscy tacy sami ale różni okolicznościowa piosenka, mam nadziej że link dobry.
                                          >
                                          youtu.be/m9FaQS0UU3I
                        • mona.blue Re: Żarłoczny wątek :) 19.05.23, 09:56
                          ruda.replay napisała:

> Kiedyś nalewki robiłam....z malin, pyszne były, ale to tak kieliszeczek, dwa
                          > bo wiecej, to dla mnie za przymulaste.....
                          > Taki napitem pyszny, ale ciężki :)

To faktycznie musiały być pyszne, maliny to w każdej postaci :)

Ja nie wiem jak się robi nalewki, czy to w miarę proste?
                          • ruda.replay Re: Żarłoczny wątek :) 19.05.23, 10:06
                            Nic trudnego....
                            od przyyjaciół z Włoch mam gdzieś przepis na limoncello...
                            z limonek....też pyszne :)
                    • mona.blue Re: Żarłoczny wątek :) 20.05.23, 13:00
                      a74-7 napisał:

> Miody mniej , natomiast kit /wosk pszczeli tak (Propolis.)

A do czego służy, kit/wosk pszczeli i czy to to samo? Oprócz leków i kosmetyków?
                      • a74-7 Re: Żarłoczny wątek :) 20.05.23, 14:11
                        Wrzuc w goggla Propolis i mozna przerobic punkt po punkcie
                        Kit pszczeli sprawdza się także w przypadku przeziębienia i innych infekcji dróg oddechowych, bólu gardła oraz chorób krtani. Propolis stymuluje również układ immunologiczny, przyczyniając się do wzmocnienia odporności, a ponadto niweluje skutki stresu i korzystnie wpływa na układ krwionośny.
                        https://m.natemat.pl/bf03f24c14232033fa3b2d9c6de10791,780,0,0,0.jpg
                        • mona.blue Re: Żarłoczny wątek :) 20.05.23, 14:42
                          a74-7 napisał:

> Wrzuc w goggla Propolis i mozna przerobic punkt po punkcie
                          > Kit pszczeli sprawdza się także w przypadku przeziębienia i innych infekcji dró
                          > g oddechowych, bólu gardła oraz chorób krtani. Propolis stymuluje również układ
                          > immunologiczny, przyczyniając się do wzmocnienia odporności, a ponadto niweluj
                          > e skutki stresu i korzystnie wpływa na układ krwionośny.
                          > https://m.natemat.pl/bf03f24c14232033fa3b2d9c6de10791,780,0,0,0.jpg

Bardzo dziękuję. Ja od spraw zdrowot mam zioła, ale widzę że warto i z propolisem spróbować.
              • mona.blue Re: Żarłoczny wątek :) 20.05.23, 13:19

> Kto nie lubi?! przyznawać się i Turecki zrobi porządek z takim delikwentem!!!!
                >
                > https://aleeksalkohole.pl/environment/cache/images/500_500_productGfx_541
> 3/MIOD-PITNY-TATRZANSKI-DWOJNIAK-LITWOROWY-0%2C5L-16.png

Poczęstuj, bo ja nie wiem czy lubię i czy w ogóle kiedyś piłam 😉
                • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Żarłoczny wątek :) 20.05.23, 13:21
                  To do sklepu (nie chodzi akurat o ten konkretny, taki przykład tylko).
                  • a74-7 Re: Żarłoczny wątek :) 20.05.23, 14:05
                    Nawet smaku nie opiszesz ?
                    Pewnie slodki ;) i jak to ma sie do cukrzycy ?
                    Znam cukrzyka ,ale pije tylko gorzka herbatke/kawe..
                    • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Żarłoczny wątek :) 20.05.23, 14:17
                      Od czasu do czasu wszystko można.
                  • mona.blue Re: Żarłoczny wątek :) 20.05.23, 14:46

> To do sklepu (nie chodzi akurat o ten konkretny, taki przykład tylko).

Ale jesteś 😉

Cała butelka to za dużo, już prędzej wiśniówki bym sobie kupiła, ale stałaby u mnie chyba z miesiąc, chyba że bym koleżanki zaprosiła.

Ps. Miód pitny, nie wiem czy dobrze, kojarzy mi się raczej z zimą.
                    • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Żarłoczny wątek :) 20.05.23, 15:09
                      Może być do kawy na przykład - w osobnej szklaneczce.
                      • mona.blue Re: Żarłoczny wątek :) 20.05.23, 15:18

> Może być do kawy na przykład - w osobnej szklaneczce.

Wiśniówka? W szklaneczce? Dla mnie to tylko mały kieliszek.
                        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Żarłoczny wątek :) 20.05.23, 15:42
                          Wiśniówka, miodek...
    • camella Re: Żarłoczny wątek :) 20.05.23, 09:23
      Taki szybki spontan do kawki
      • mona.blue Re: Żarłoczny wątek :) 20.05.23, 09:37
        camella napisała:

> Taki szybki spontan do kawki

Przydałby się, właśnie pije kawkę 😀
        • camella Re: Żarłoczny wątek :) 20.05.23, 09:44
          Gdyby można przesłać wirtualnie ,może kiedyś bo zjadliwy jest 🙂
          • mona.blue Re: Żarłoczny wątek :) 20.05.23, 10:03
            camella napisała:

> Gdyby można przesłać wirtualnie ,może kiedyś bo zjadliwy jest 🙂

To miłe z Twojej strony, dzięki 😀

Tak naprawdę to u mnie teraz czas na śniadanie, kawałek ciasta to kusi dopiero do poobiedniej kawy.
            • a74-7 Re: Żarłoczny wątek :) 20.05.23, 11:17
              Prawde powiedziawszy,najbardziej lubie sniadanka na wakacjach ; budzisz sie , prysznic i windeczka do restauracji.A tam juz wszystko przygotowane:)
              • mona.blue Re: Żarłoczny wątek :) 20.05.23, 11:55
                a74-7 napisał:

> Prawde powiedziawszy,najbardziej lubie sniadanka na wakacjach ; budzisz sie ,
                > prysznic i windeczka do restauracji.A tam juz wszystko przygotowane:)

Taaak, a najlepiej nad Morzem Śródziemnym 😀

A potem zaraz basen lub nad morze.

Podobnie mam na rekolekcjach, ech, tylko bez basenu 😉

• ruda.replay Re: Żarłoczny wątek :) 23.05.23, 08:58
                  Decha serów...powinna być, ale upchałam, co miałam 😉
                  • mona.blue Re: Żarłoczny wątek :) 23.05.23, 09:09
                    ruda.replay napisała:

> Decha serów...powinna być, ale upchałam, co miałam 😉

To dla jakichś gości było?

• ruda.replay Re: Żarłoczny wątek :) 23.05.23, 09:17
                      Przygotowywałam śniadanie wielkanocne...a że kiedyś kupiłam taką deskę obrotową, to postanowiłam zgromadzić na niej wszystko. 😊
                      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Żarłoczny wątek :) 23.05.23, 09:19
                        U mnie kiedyś na takiej obrotówce stał... TV :)
                        • ruda.replay Re: Żarłoczny wątek :) 23.05.23, 09:29
                          To full wypas 😉
                          Ile cali? 😁
                          • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Żarłoczny wątek :) 23.05.23, 09:30
                            14.
                            Uwaga!!! Kineskopowy. I weź tu takiego obracaj bez rysownia szafki :)
                            • ruda.replay Re: Żarłoczny wątek :) 23.05.23, 09:43
                              A to mozzarelka na patyku, z jakąś żywiecka...:)

• mona.blue Re: Żarłoczny wątek :) 23.05.23, 09:45
                                ruda.replay napisała:

> A to mozzarelka na patyku, z jakąś żywiecka...:)
                                >
                                Smakowicie to wygląda.
                            • ruda.replay Re: Żarłoczny wątek :) 23.05.23, 09:45

> 14.
                              > Uwaga!!! Kineskopowy. I weź tu takiego obracaj bez rysownia szafki :)

A to mam gdzieś na poddaszu taki...czerwony :)
                              • mona.blue Re: Żarłoczny wątek :) 23.05.23, 09:47
                                ruda.replay napisała:

> asdzxcvfsrggxdfsd napisał:
                                >
                                > > 14.
                                > > Uwaga!!! Kineskopowy. I weź tu takiego obracaj bez rysownia szafki :)
                                >
                                >
                                > A to mam gdzieś na poddaszu taki...czerwony :)

Mój stary kineskopowy stoi w piwnicy i czeka na panów od wywozenia staroci, których organizuje już jakiś 2 rok, ech.
                                • ruda.replay Re: Żarłoczny wątek :) 23.05.23, 09:52
                                  U mnie 2 razy do roku, co miałam, to wyniosłam przed bramkę....
                                  ale zanim przyjedzie ekipa, to ludzie dzień wcześniej wieczorem wybierają, co im tam pasuje.....
                                • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Żarłoczny wątek :) 23.05.23, 10:09
                                  mona.blue napisała:

>
                                  > Mój stary kineskopowy stoi w piwnicy i czeka na panów od wywozenia staroci, któ
                                  > rych organizuje już jakiś 2 rok, ech.

Sprawdź najpierw co to za model a potem ceny na allegro....
                                  • mona.blue Re: Żarłoczny wątek :) 23.05.23, 10:34

> mona.blue napisała:
                                    >
                                    >
                                    > >
                                    > > Mój stary kineskopowy stoi w piwnicy i czeka na panów od wywozenia staroc
                                    > i, któ
                                    > > rych organizuje już jakiś 2 rok, ech.
                                    >
                                    > Sprawdź najpierw co to za model a potem ceny na allegro....

O! Nie umiem sprzedawać używanych rzeczy, może czas się nauczyć, ech.
                                    • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Żarłoczny wątek :) 23.05.23, 10:44
                                      mona.blue napisała:

> O! Nie umiem sprzedawać używanych rzeczy, może czas się nauczyć, ech.

Dlatego pisałem - najpierw sprawdź co masz i ile to jest warte. Bo jak "100 złotych" to nie warto.
                                      • mona.blue Re: Żarłoczny wątek :) 23.05.23, 11:21

> mona.blue napisała:
                                        >
                                        >
                                        > > O! Nie umiem sprzedawać używanych rzeczy, może czas się nauczyć, ech.
                                        >
                                        > Dlatego pisałem - najpierw sprawdź co masz i ile to jest warte. Bo jak "100 zło
                                        > tych" to nie warto.

A jak sprawdzić ile warte?
                                        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Żarłoczny wątek :) 23.05.23, 11:28
                                          No jak już masz konkretną nazwę to wpisujesz w allegro w pole wyszukiwania.

I dajmy na to ja dostaję tak:

allegro.pl/listing?string=technics%20rs-tr265
                                          • mona.blue Re: Żarłoczny wątek :) 23.05.23, 11:35

> No jak już masz konkretną nazwę to wpisujesz w allegro w pole wyszukiwania.
                                            >
                                            > I dajmy na to ja dostaję tak:
                                            >
                                            > allegro.pl/listing?string=technics%20rs-tr265

Dzięki, może się wezmę za sprzedawanie, chociaż oprócz tego TV nie mam czego sprzedawać. :)
                                            • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Żarłoczny wątek :) 23.05.23, 11:45
                                              mona.blue napisała:

>
                                              > Dzięki, może się wezmę za sprzedawanie, chociaż oprócz tego TV nie mam czego sp
                                              > rzedawać. :)

Ja nie mówię o biznesie :) Tam chyba jest coś takiego jak "lokalnie" - czyli teoretycznie piszesz "odbiór własny" i cześć.
                                              ALE z tego co czytałem, to zara zleci się stadko sępów, co najpierw negocjują cenę a potem półgębkiem napomkną, że nie mają samochoda, to może Pani przywiezie? oczywiście transport za darmo :D
                                              Właśnie dlatego ja nawet nie myślę o spuszczaniu mojego kaseciaka.
                                        • ta Re: Żarłoczny wątek :) 23.05.23, 11:35
                                          Porównaj w sieci ceny podobnych przedmiotów, najlepiej na dużym polskim portalu sprzedażowym na A.

„Przedmioty warte są tyle ile ktoś zechce za nie dać” więc można zrobić rozeznanie w praktyce.
                                          Wystawić jakąś rzecz na portalu sprzedażowym ze wstępnie oszacowaną ceną i …czekać na wyniki :)
                                          ——
                                          Ja czekam na zmianę mentalności rodaków i wprowadzenie tzw „ sprzedaży garażowych” na wzór amerykański. Tam nikt ( poza snobami i bardzo bogatymi ludźmi)) nie wstydzi się wystawić niepotrzebne rzeczy na spontanicznie zorganizowane targowisko przed dom. Za małe pieniądze można kupić po sąsiedzku niejedną perełkę lub zwykłe rzeczy codziennego użytku w dobrym stanie.
                                          • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Żarłoczny wątek :) 23.05.23, 11:42
                                            ta napisała:

> „Przedmioty warte są tyle ile ktoś zechce za nie dać” więc można zrobić rozezna
                                            > nie w praktyce.
                                            > Wystawić jakąś rzecz na portalu sprzedażowym ze wstępnie oszacowaną ceną i …cze
                                            > kać na wyniki :)

Tylko jak taki ciężki TV ma być warty 100 zł to nie warto go potem targać do wysyłki z opcją, że odbiorca nie zapłaci, założy spór na allegro itp itd...
                                            • ta Re: Żarłoczny wątek :) 23.05.23, 11:51
                                              To oczywiste, że sama decyduję, czy szacowany zysk wynagrodzi mi czas poświęcony na proces sprzedaży i wysyłki i jeszcze ponoszenie ryzyka sporów z kupującym.

Dlatego sprzedaż garażowa jawi mi się tak atrakcyjna. Szybko, sprawnie, towar odbiera na własny koszt i ryzyko kupujący. Szast prast i załatwione, dom wyczyszczony, klient zadowolony.
                                              Jeśli sprzedający oszuka/ukryje wady przedmiotu, to zła opinia wyeliminuje go z tego rynku.
                                              • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Żarłoczny wątek :) 23.05.23, 11:59
                                                ta napisała:

> To oczywiste, że sama decyduję, czy szacowany zysk wynagrodzi mi czas poświęcon
                                                > y na proces sprzedaży i wysyłki i jeszcze ponoszenie ryzyka sporów z kupującym.

No i właśnie dlatego uczulałem też Monę, by najpierw sprawdziła możliwą cenę.

> Dlatego sprzedaż garażowa jawi mi się tak atrakcyjna. Szybko, sprawnie, towar o
                                                > dbiera na własny koszt i ryzyko kupujący. Szast prast i załatwione, dom wyczysz
                                                > czony, klient zadowolony.

No niestety, u nas to nie istnieje. Tylko książki ludzie (my też) wystawiają na klatkę - ale to darmo.

> Jeśli sprzedający oszuka/ukryje wady przedmiotu, to zła opinia wyeliminuje go z
                                                > tego rynku.

Oj oj oj. "Mokry sen" piewców "wolnego rynku" :D
                                                A poważnie - zobacz ile w sieci jest wątków o tym, że już pomińmy procesowo nazwę portalu - nie robi on nic z masową sprzedażą podróbek...

• ta Re: Żarłoczny wątek :) 23.05.23, 12:05
                                                  >Jeśli sprzedający oszuka/ukryje wady przedmiotu, to zła opinia wyeliminuje go z
                                                  > tego rynku.

Odnosiłam się do wyprzedaży garażowej w Stanach. Ponieważ najczęściej zakupy robione są przez okolicznych sąsiadów, to przekaz ustny z opinią o nieuczciwym sprzedawcy rozchodzi się szybko i szeroko.
                                                  Oczywiście, jak zawsze, jak wszędzie znają się nieuczciwi krętacze i naiwni, co kupią Kolumnę Zygmunta :)
                                                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Żarłoczny wątek :) 23.05.23, 12:10
                                                    ta napisała:

> >Jeśli sprzedający oszuka/ukryje wady przedmiotu, to zła opinia wyeliminuje
                                                    > go z
                                                    > > tego rynku.
                                                    >
                                                    > Odnosiłam się do wyprzedaży garażowej w Stanach.

Wady ukryte w sprzedaży garażowej?
                                                    Widziały gały co brały, przecież to chyba idzie "za grosze" na kieszonkowe dla dzieciaków? Tak mi się zawsze wydawało, ale nigdy tam nie byłem.

• ta Re: Żarłoczny wątek :) 23.05.23, 13:20
                                                    >Wady ukryte w sprzedaży garażowej?

Pierwszy z brzegu hipotetyczny przykład : fotel bujany, na którym jakoby jeszcze wczoraj bujał się otyły wujaszek :) Tymczasem grat posklejany dzisiaj o świcie byle jak, który wprawdzie wytrzymał próbę siadania przy sprzedaży, ale rozpadł się po jednym dniu użytkowania na drzazgi. Możliwe?

Wprawdzie „ widziały gały co brały” i nie ma zmiłuj, ale opinia po sąsiadach się rozejdzie.
                                                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Żarłoczny wątek :) 23.05.23, 13:25
                                                    A możliwe. Tylko ile to kosztowało? Naprawdę ktoś usiłuje odwalać takie numery w swojej okolicy?
                                                  • a74-7 Re: Żarłoczny wątek :) 23.05.23, 13:32
                                                    "Odnosiłam się do wyprzedaży garażowej w Stanach."
                                                    Ale zwroc uwage co zrobiono z dumnej Ameryki : ludziska starocie skupuja i jeszcze gotowi sobie do oczu skoczyc o watpliwa zawartosc jakiegos garazu .....
                                                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Żarłoczny wątek :) 23.05.23, 13:34
                                                    a74-7 napisał:

> Ale zwroc uwage co zrobiono z dumnej Ameryki

Ta, bo tam nigdy nie było ubogich :D
                                                  • ta Re: Żarłoczny wątek :) 23.05.23, 15:32
                                                    a74-7 napisał:

> Ale zwroc uwage co zrobiono z dumnej Ameryki : ludziska starocie skupuja i jes
                                                    > zcze gotowi sobie do oczu skoczyc o watpliwa zawartosc jakiegos garazu .....

O jakiej „dumnej” Ameryce mówisz?
                                                    O tej, która wyżynała rdzenną ludność w pień?
                                                    O tej, która korzystała z pracy niewolniczej ludzi porywanych w Afryce i trzymanych w łańcuchach?
                                                    O tej, która bogaciła się na wyczerpującej pracy małych dzieci w kopalniach złota?
                                                    O tej trawionej wojnami gangów, handlem ludźmi i narkotykami?
                                                    O tej współczesnej, gdzie jak podają statystyki az ok. 40% ludzi mieszka w barakach i wozach na kółkach?
                                                    Gdzie zatrważający procent ludności ma podstawowe wykształcenie i klepie biedę?
                                                    Kiedy mianowicie Ameryka była taka znowu „dumna”? W Wietnamie?

Ameryka jest wielkim krajem pełnym skrajnych kontrastów, per saldo jako gospodarka nieźle sobie radzącym, ale Ameryka jest Wielką Hipokrytką!
                                                    ——-

Co do „wątpliwej zawartości jakiegoś garażu” można się spierać.
                                                    Po pierwsze nazwa nie wywodzi się z faktu, że ktoś wyprzedaje rzeczy z garażu :), ale z tego, że sprzedaż odbywa się najczęściej przed domem, na podjeździe garażowym, bo tak jest wygodnie i goście nie zadeptują domu i trawników.

Po drugie rzeczy pochodzą z całego gospodarstwa domowego, włącznie z meblami, sprzętem AGD itp
                                                    W bogatszych dzielnicach może to być towar doskonałych marek i w takiej też kondycji, oraz wcale nie „ starocie”.
                                                    Bywają ludzie snobujący się na najnowsze hiper super wyposażenie i zmieniają wystrój domu np co dwa lata i do tego mało go używając lub wcale. Ekologicznie jest skorzystać z takiej okazji i jeszcze zaoszczędzić i co to ma wspólnego z czyjąś „ dumą”?

• a74-7 Re: Żarłoczny wątek :) 23.05.23, 17:19
                                                    No tak ; dla jednych niepotrzebne smieci ,zawalajace dom , dla innych skarby ,lepiej brzmi ,prawda ?:)
                                                    Ogladalam kiedys te programy ....srednio mnie ...;)
                                                  • ta Re: Żarłoczny wątek :) 23.05.23, 21:46
                                                    a74-7 napisał:

> No tak ; dla jednych niepotrzebne smieci ,zawalajace dom , dla innych skarby ,l
                                                    > epiej brzmi ,prawda ?:)
                                                    > Ogladalam kiedys te programy ....srednio mnie ...;)

Ja nie oglądałam „programów”, znam temat z bezpośrednich relacji członków rodziny mieszkającej od dziesiątków lat w Ameryce oraz znajomych stamtąd, zamożnych.
                                                    Tobie, widzę, lepiej brzmi, że ludzie sprzedają i kupują śmieci - ci niegdyś „dumni” Amerykanie , którym jakiś ktoś, (Kosmita?) zabrał ich dumę :)
                                                    Niech ci i tak będzie, widocznie w „ programach” jest taki przekaz.
                                                  • a74-7 Re: Żarłoczny wątek :) 23.05.23, 21:57
                                                    Spokojnie , tez mam rodzine w USA , tez znam ich opinie;
                                                    napisalam co napisalam , nie ma tu o co walczyc czy sie sprzeczac
                                                    Przyjmuje twoja opinie , mam swoja
                                                    i chyba koniec dyskusji w temacie :) ;)
                                                    Milego wieczoru .
                                                  • ta Re: Żarłoczny wątek :) 24.05.23, 14:40

Mamy po prostu inne informacje, co nie dziwi, bo Ameryka jest wielka i wszystko jest tam możliwe :)
                                                    —-
                                                    Ameryki zaś nie trzeba, by na sprzedaż garażową się nie obrażać i nie gardzić tym sposobem przekazywania rzeczy innym użytkownikom.
                                                    Mam w dalszych znajomych, tu, w Polsce parę, która regularnie, co dwa, góra trzy lata robi kompletną wymianę wyposażenia kuchni, meble, sprzęty AGD, bywa, że i ze skuwaniem ścian i wymianą podłóg.
                                                    Mnie by takie generalki kuchni w tym tempie wykończyły.

Ludzie bardzo zamożni, finansowo to dla nich pryszcz. Po tragicznej stracie dziecka mają potrzebę zapełniania swojego życia nieustanną aktywnością, w tym robią to, co wyżej.

I teraz. Słusznym jest wywalanie dwuletnich sprzętów mało co używanych ( gospodarstwo dwuosobowe) i reszty wyposażenia do kontenera i na śmietniki, czy wystawienie do sprzedaży garażowej, czy po prostu gratis?

Czy wstydliwym jest i godzącym w „ dumę” skorzystać z okazji i wziąć takie rzeczy płacąc niewiele lub wcale, gdy nie ma się tak dobrej sytuacji materialnej, jak wspomniana rodzina?
                                                    —-
                                                    Poza tym rzeczywiście bywa tak, że jakiś przedmiot jest dla kogoś bezużytecznym badziewiem, a dla innego skarbem. Znany w kręgach kolekcjonerów szkła artystycznego pan z Wrocławia na śmietnikach wrocławskich znajdował cacka o wielkiej wartości artystycznej i muzealnej, aż zaczął płacić bezdomnym za pomoc w regularnych poszukiwaniach

Zgromadził przez kilka lat takie okazy, że uwierzyć trudno, że ktoś beztrosko wyrzucał do śmieci przepiękne dzieła naszych czołowych polskich projektantów szkła.
                                                    Pan zamierza otworzyć prywatne muzeum, a miłośnicy szkła, nie tylko z Polski czekają z niecierpliwością :)

• mona.blue Re: Żarłoczny wątek :) 23.05.23, 12:11
                                                  Z tego co wiem.to jest jeszcze Market place czy coś takiego na fb i ostatecznie śmieciarka grupa na fb do oddanie za darmo.
                                                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Żarłoczny wątek :) 23.05.23, 12:20
                                                    Jest jeszcze wiele innych miejsc, ale najpierw sprawdź co właściwie masz :)
                                                  • mona.blue Re: Żarłoczny wątek :) 23.05.23, 12:34

> Jest jeszcze wiele innych miejsc, ale najpierw sprawdź co właściwie masz :)

Ok :)
                              • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Żarłoczny wątek :) 23.05.23, 09:57
                                ruda.replay napisała:

> asdzxcvfsrggxdfsd napisał:
                                >
                                > > 14.
                                > > Uwaga!!! Kineskopowy. I weź tu takiego obracaj bez rysownia szafki :)
                                >
                                >
                                > A to mam gdzieś na poddaszu taki...czerwony :)

A to przypadkiem jeszcze z PRL? Z czarno-białym obrazem?
                                • ruda.replay Re: Żarłoczny wątek :) 23.05.23, 09:59
                                  o, tak....
                                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Żarłoczny wątek :) 23.05.23, 10:45
                                    ruda.replay napisała:

> o, tak....

Też kiedyś taki miałem. Ten nasz to już była nowoczesność! Obudowa czarna ale obraz kolorowy!!!!