Dodaj do ulubionych

Sensacja! Odkryto czarną materię!

21.05.23, 09:30
https://img.joemonster.org/i/2020/05/5eb507414e304_mQje1d-DmsrcfiXtL61LK_zrC3B2UBzh1MQQnP71-do__700-20200508155536.jpg
Obserwuj wątek
    • ruda.replay Re: Sensacja! Odkryto czarną materię! 21.05.23, 09:38
      To powodzenia w sprzątaniu. Serwis sprzątający zarobi.
      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Sensacja! Odkryto czarną materię! 21.05.23, 09:42
        Na szczęście mnie na takiego potwora biurowego nie było stać. Też powierzchniowo :)
        • ruda.replay Re: Sensacja! Odkryto czarną materię! 21.05.23, 09:53
          Teraz nie do pomyślenia, że w biurze /innej instytucji/ nie ma takich urządzeń....
          Już widzę współczesną księgową, jak pracuje bez kompa, ksero, drukary....na ogromnych arkuszach, z ołówkiem i linijką...
          • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Sensacja! Odkryto czarną materię! 21.05.23, 09:59
            To ja napiszę w kontrze - jak to ja. Pamiętam jak na studiach, jak się szło do pani o zmianę godziny jakichś zajęć (żeby głupich dziur w planie nie było) - to na wielkim stole sprawdzała te wszystkie płachty i trach trach - coś wymyślała. A jak weszły na początku kąkutry - to się potrafiło chodzić do niej, że jak? Wykład i laboratorium w tym samym momencie :D
            • ruda.replay Re: Sensacja! Odkryto czarną materię! 21.05.23, 10:12
              ...to były początki, cięężkieee początki pracy z kompem....
              monitor zajmował połowę biurka....
              dziś takich już nikt nie uzywa :)
              • mona.blue Re: Sensacja! Odkryto czarną materię! 21.05.23, 10:18
                ruda.replay napisała:

> ...to były początki, cięężkieee początki pracy z kompem....
                > monitor zajmował połowę biurka....
                > dziś takich już nikt nie uzywa :)

Ja jeszcze zaczynałam uruchamiać program w ramach pracy magisterskiej na starej Odrze, posługując się dziurkowanymi kartami, ech. Dobrze, że promotor szybko udostępnił mi komputer, taki nazywany kiedyś IBMem.
                Jedynym minusem było to, że musiałam wobec tego siedzieć z nim i jego kompanem w pokoju na politechnice, a będąc, loda studentka miałam wobec nich duży respekt i na początku krępowało mnie to bardzo:)
                • mona.blue Re: Sensacja! Odkryto czarną materię! 21.05.23, 10:19
                  *młodą
                • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Sensacja! Odkryto czarną materię! 21.05.23, 10:36
                  mona.blue napisała:

> Ja jeszcze zaczynałam uruchamiać program w ramach pracy magisterskiej na starej
                  > Odrze, posługując się dziurkowanymi kartami, ech.

Wygrywasz!!!!
                  Ja na odrę to pisałem tylko programiki w ramach jakiejś laborki. Programiki w stylu prostej pętli itp :). Już "normalnie" z konsoli.
                  A jak nam chyba raz zajęcia wypadły i po 2 tyg wydałem komendę wgrania ponownie mojego super programu - to po chwili dostałem komunikat od operatora, czy NAPRAWDĘ tego potrzebuję, bo już się zarchiwizowało i by musiał biec po taśmę do magazynu :))))

> Jedynym minusem było to, że musiałam wobec tego siedzieć z nim i jego kompanem
                  > w pokoju na politechnice, a będąc, loda studentka miałam wobec nich duży respek
                  > t i na początku krępowało mnie to bardzo:)

Do magisterki to już miałem własnego. Uwaga sensacja dla nieoblatanych w temacie - BEZ dysku twardego. Tylko na 2 dyskietki - z jednej system DOS, z drugiej edytor TAG :)))

• mona.blue Re: Sensacja! Odkryto czarną materię! 21.05.23, 10:55
                    asdzxcvfsrggxdfsd napisał:

> mona.blue napisała:
                    >
                    > > Ja jeszcze zaczynałam uruchamiać program w ramach pracy magisterskiej na
                    > starej
                    > > Odrze, posługując się dziurkowanymi kartami, ech.
                    >
                    > Wygrywasz!!!!

Nie, chyba nie :) też pisałam program w ramach laborki, przypomniałeś mi. A ten początek pracy magisterskiej to naprawdę był samiutki początek, bo ulitowali się nade mną szybko, , o ile dobrze pamietam.

> Ja na odrę to pisałem tylko programiki w ramach jakiejś laborki. Programiki w stylu prostej pętli itp :). Już "normalnie" z konsoli.

Fajnie! Można sobie wspólnie powspominać :)

> A jak nam chyba raz zajęcia wypadły i po 2 tyg wydałem komendę wgrania ponownie
                    > mojego super programu - to po chwili dostałem komunikat od operatora, czy NAPR
                    > AWDĘ tego potrzebuję, bo już się zarchiwizowało i by musiał biec po taśmę do ma
                    > gazynu :))))
                    >
                    >
                    :D

>
                    > Do magisterki to już miałem własnego. Uwaga sensacja dla nieoblatanych w temaci
                    > e - BEZ dysku twardego. Tylko na 2 dyskietki - z jednej system DOS, z drugiej e
                    > dytor TAG :)))
                    >
                    >
                    O, takich cudów to nie pamiętam, że były beż dysku twardego. Dyskietki z systemem DOS to tak, a edytor TAG to tylko z nazwy mi się kojarzy. Ja czesc opisową miałam niestety pisana na maszynie, przez maszynistke, nie miałam już czasu pisać jej na kompie, bo zabalaganilam z wykańczaniem magisterki, pół roku, mi się omsknęło.
                    • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Sensacja! Odkryto czarną materię! 21.05.23, 11:01
                      mona.blue napisała:

> > > Odrze, posługując się dziurkowanymi kartami, ech.

Czyli jednak wygrywasz. Bo ja pudełko kart wygrzebałem tylko z przydzielonej szafy po pani, co odeszła dawno z pracy.

> O, takich cudów to nie pamiętam, że były beż dysku twardego.

No jak szef miał IBMA to pewnie z dyskiem.
                      Ja kupowałem po taniości jakiegoś składaka.
                      Dopiero po kilku latach odkupiłęm od kolegi twardziela o pojemności UWAGA dzieci \
                      20 MB; tak megabajtów!

• asdzxcvfsrggxdfsd Re: Sensacja! Odkryto czarną materię! 21.05.23, 10:28
                Akurat rozmiar monitora nie był problemem, patrząc na rozmiar "płacht" papieru :)
                • mona.blue Re: Sensacja! Odkryto czarną materię! 21.05.23, 10:40

> Akurat rozmiar monitora nie był problemem, patrząc na rozmiar "płacht" papieru
                  > :)

Ja ja akurat płacht nie pamiętam. Pamiętam plany zajęć papierowe, wywieszane w gablotach 😀

I mój strach, gdy przed początkiem zajęć na 1 roku sprawdzałam z obawa, czy aby jakaś dziewczyna, oprócz mnie, jest jeszcze w mojej grupie 😉 Były na szczęście dwie, z obiema się zaprzyjaźniłam, nawet trochę pracowałyśmy potem w t6m samym Instytucie. Jedna z nich to nadal moja przyjaciółka.
                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Sensacja! Odkryto czarną materię! 21.05.23, 10:47
                    W gablotach to był wynik końcowy - nawet jak już komputry weszły. Za to jak w ramach "zarządu" grupy się szło na negocjacje do pani z dziekanatu; to się widziało materiał źródłowy :D
                    • mona.blue Re: Sensacja! Odkryto czarną materię! 21.05.23, 10:59

> W gablotach to był wynik końcowy - nawet jak już komputry weszły. Za to jak w r
                      > amach "zarządu" grupy się szło na negocjacje do pani z dziekanatu; to się widzi
                      > ało materiał źródłowy :D

To byliście bardziej asertywni, my beż sprzeciwu znosiliśmy wszelkie "dziury" w planie zajęć, chociaż przez to trzeba było często cały dzień spędzić w poblizu uczelni, o ale za to można gylo iść do pobliskiej kawiarni lub nawet do kina 😀

A dziewczyny miałeś w grupie?
                • ruda.replay Re: Sensacja! Odkryto czarną materię! 21.05.23, 10:55

> Akurat rozmiar monitora nie był problemem, patrząc na rozmiar "płacht" papieru
                  > :)

U mnie był..klawiatura się nie chciała zmieścić ;)
                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Sensacja! Odkryto czarną materię! 21.05.23, 11:05
                    No ale to była pani z własnym pokojem. Sporym :)
                    • ruda.replay Re: Sensacja! Odkryto czarną materię! 21.05.23, 11:30
                      Pokój, jak pokój, ale jakie biurko musiało być duuże..
                      chyba, że...płachta zwisała ;)))
                      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Sensacja! Odkryto czarną materię! 21.05.23, 11:32
                        Szkoda szkoda że pamięć zawodna a smartfonów nie było...
    • mona.blue Re: Sensacja! Odkryto czarną materię! 21.05.23, 10:20

> https://img.joemonster.org/i/2020/05/5eb507414e304_mQje1d-DmsrcfiXtL61LK_
> zrC3B2UBzh1MQQnP71-do__700-20200508155536.jpg

O, fuj, mam nadzieję że to fotomontaż.
      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Sensacja! Odkryto czarną materię! 21.05.23, 10:38
        Może, ale nie sądzę.
    • mona.blue Re: Sensacja! Odkryto czarną materię! 21.05.23, 10:22
      I po tytule myślałam, że to jakaś ciekawostka naukowa, a w temacie czarnej materii to jestem laikiem, nawet wstyd się przyznać, że nie wiem co to jest czarna materia, ech.
      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Sensacja! Odkryto czarną materię! 21.05.23, 10:39
        A mówiłem, że ze mną nie ma zazwyczaj na poważnie? :)
        • mona.blue Re: Sensacja! Odkryto czarną materię! 21.05.23, 10:42

> A mówiłem, że ze mną nie ma zazwyczaj na poważnie? :)

Właśnie widzę 😀 w sumie fajnie, życie nie jest lekkie, wiec usmiech się przyda.
          • mona.blue Re: Sensacja! Odkryto czarną materię! 21.05.23, 10:42
            Co do czarnej materii to zainspirowałeś mnie do zajrzenia na wiki.
            • mona.blue Re: Sensacja! Odkryto czarną materię! 21.05.23, 10:46
              mona.blue napisała:

> Co do czarnej materii to zainspirowałeś mnie do zajrzenia na wiki.

Ciekawa i tajemniczą sprawa.
              • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Sensacja! Odkryto czarną materię! 21.05.23, 10:53
                Nie do końca tajemnicza. Einstein stworzył ogólną teorię wszystkiego, potem kolejne obserwacje pokazywały, że chyba coś się nie zgadza. I zaczęli wymyślać, jak by tu uratować Einstaina. Tak coś pamiętam z tłumaczenia w TV któregoś z polskich astrofizyków. Ale tu moja wiedza się kończy.
                • mona.blue Re: Sensacja! Odkryto czarną materię! 21.05.23, 11:27

> Nie do końca tajemnicza. Einstein stworzył ogólną teorię wszystkiego, potem kol
                  > ejne obserwacje pokazywały, że chyba coś się nie zgadza.

Zdawałam egzamin że szczególnej teorii względności :) nasz wykładowca. był pasjonatem teorii Einsteina i zamiast uczyć nas tradycyjnej fizyki mieliśmy wykłady z teorii Einsteina :) nawet wyprowadzał słynne twierdzenie Einsteina - e=mc2 ( nie wiem jak c do kwadratu napisać na tej klawiaturze) i musieliśmy też wyprowadzić je na egzaminie :) nawet wtedy umiałam.

Na egzaminie zadał mi jeszcze pytanie z ogólnej teorii Einsteina, której jeszcze nie przerabialismy, ale mieliśmy jego podręcznik na ten temat. Coś mi się kojarzy, że chodziło o zakrzywianie. fal grawitacyjnych przez księżyc przy zaćmieniu Słońca- kazał mi się douczyc na korytarzu i dostałam dobra ocenę z tego egzamiu.

O rety, ale chwalipieta ze mnie, ech. Dawno nie gadałam z nikim o studiach, mam tylko 2 przyjaciółki ze studiów, z którymi utrzymuje kontakt i czasem wspominamy. Chyba się starzejemy, ech. A jedną z nich ma taką pamięć, że pozazdrościć. Wspominna- a pamietasz, tamten kolega zrobił tak a tak, powiedział to i to, itd. 😀

I zaczęli wymyślać, ja k by tu uratować Einstaina. Tak coś pamiętam z tłumaczenia w TV któregoś z pols
                  > kich astrofizyków. Ale tu moja wiedza się kończy.

Moja też.
                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Sensacja! Odkryto czarną materię! 21.05.23, 11:35
                    To prawda, ale ja mówiłem o OGÓLNEJ teorii względności. Zakrzywienie to szczególna właśnie - i tu obserwacje się zgadzają. Z tym, że chyba nie o Księżyc - ale odległe galaktyki. Soczewkowanie grawitacyjne czy jakoś tak.
                    • mona.blue Re: Sensacja! Odkryto czarną materię! 21.05.23, 11:54

> To prawda, ale ja mówiłem o OGÓLNEJ teorii względności. Zakrzywienie to szczegó
                      > lna właśnie - i tu obserwacje się zgadzają. Z tym, że chyba nie o Księżyc - ale
                      > odległe galaktyki. Soczewkowanie grawitacyjne czy jakoś tak.

Pewnie masz rację, ja już nie pamiętam, mogłabym odświeżyć swoją wiedzę, ale nie oglądam filmów popularnonaukowych, chyba warto, tyle się zmienia.

Znalazłam coś takiego na Wikipedii odnośnie tego tematu - chyba nieprecyjnie się wcześniej wyraziłam, to chodziło o zakrzywienie drogi światła obserwowane przy zacmieniu słońca.

Ruch światła w zakrzywionej czasoprzestrzeni

Newton stwierdził w swojej Optyce, że światło może ulegać wpływowi grawitacji. Na mocy swojej teorii grawitacji przyjął on, że światło gwiazdy przechodzące w pobliżu Słońca na swojej drodze ku Ziemi odchyli się skutkiem grawitacji o kąt 0,87″. Do zaobserwowania tego zjawiska niezbędne jest wystąpienie zaćmienia Słońca. Teoria Einsteina przewiduje, że odchylenie to będzie dwukrotnie większe, czyli 1,74″.

Obserwacje potwierdziły (w granicach błędu eksperymentalnego), obliczenia wynikające z teorii Einsteina i po dziś dzień uważane są za jej kluczowe świadectwo. Powyższy eksperyment przeprowadzano wielokrotnie, przy jednoczesnym uściślaniu wyników pomiaru. Znacznie dokładniejsze pomiary przeprowadzone w latach 70. przez Hulsego i Taylora, przy obserwacji podwójnego układu pulsarów, również potwierdziły przewidywania tej teorii.

Do tej pory nie istnieją dane obserwacyjne mogące podważyć ogólną teorię względności, choć wiadomo, że nawet przy próbach połączenia z mechaniką kwantową, nie tłumaczy ona obecnego kształtu Wszechświata (patrz ciemna materia)
                      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Sensacja! Odkryto czarną materię! 21.05.23, 12:00
                        No to sama widzisz - o Słońcu nie wiedziałem.
                        Co do ogólnej to tam chyba chodziło o tempo rozszerzania się wszechświata, że tu się coś nie zgadza i potrzeba konceptu czarnej materii jak i energii. Ale nie znam się.
            • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Sensacja! Odkryto czarną materię! 21.05.23, 10:46
              Uuuuu, ambitny temat :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka