mona.blue 27.05.23, 10:35 Tekst linku To teraz ploteczki o facecie dla odmiany. W linku wywiad z nim na gazeta.pl Lubicie jego muzę? Co o nim sądzicie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mona.blue Re: Maciej Maleńczuk 27.05.23, 10:40 Püdelsi - Dawna Dziewczyno Tu jedna z jego piosenek, która lubię 😉 Odpowiedz Link
mona.blue Re: Maciej Maleńczuk 27.05.23, 12:47 To może muza Perfectu. Perfect (Z. Hołdys) "Chcemy być sobą" 1983 Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Maciej Maleńczuk 27.05.23, 13:03 >Co o nim sądzicie? Swoje w życiu wypił, wciągnął, bezpośredni, może w tym szczery, niepokorna dusza, może i cwaniak... coś tam śpiewa, ale jego repertuar jest mi obcy...że tak to ujmę :) Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Maciej Maleńczuk 27.05.23, 13:17 Ma autoironię... Warka Radler Ciemne Cytrynowe - 2019 Odpowiedz Link
mona.blue Re: Maciej Maleńczuk 27.05.23, 13:20 Podobne mam zdanie o nim, ale co do muzy to inne. Niektóre piosenki bardzo mi się podobają. Püdelsi - Nigdy Więcej Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Maciej Maleńczuk 27.05.23, 16:33 Tak, też takie "hiciory" kojarzę.Ale nigdy nie śledziłem. Odpowiedz Link
ta Re: Maciej Maleńczuk 27.05.23, 17:20 Tekst: Andrzej Tylczyński, słowa: Wojciech Piętowski Oryginalne wykonanie „ Nigdy więcej” Piotr Szczepanik w 1965 roku. Covery: Maleńczuk, Jopek, Krawczyk Najbardziej lubię w wykonaniu Maleńczuka. Odpowiedz Link
ta Re: Maciej Maleńczuk 27.05.23, 17:13 Lubię ludzi prawdziwych, odważnych w byciu sobą ze swoimi słabościami i mocą, szczerych. To Maleńczuk prezentuje, nie zakopuje pod dywan swoich błędów i wypaczeń. Niewątpliwie ma talenty, a to także cenię. Z przyjemnością słucham jego utworów i wykonań innych autorów. Ulubiona „Dawna dziewczyna” :) Przypuszczam, że życie z nim jest trudne i trzeba umieć dużo rozumieć i jeszcze więcej wybaczać. Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Maciej Maleńczuk 27.05.23, 17:18 ta napisała: > Ulubiona „Dawna dziewczyna” :) Też lubię. > Przypuszczam, że życie z nim jest trudne i trzeba umieć dużo rozumieć i jeszcze > więcej wybaczać. Jak z Grechutą, czy Beksińskimi. Odpowiedz Link
ta Re: Maciej Maleńczuk 27.05.23, 17:24 Bo jakoś tak jest, że talenty artystyczne zajmują w mózgu więcej przestrzeni, niż norma przewiduje ;), więc to musi się odbijać na funkcjonowaniu w innych obszarach życia. Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Maciej Maleńczuk 27.05.23, 17:28 Nie wiem, wiem; że ktoś powiedział że artyści tej klasy (tutaj dorzucam Stachurę) nie tworzą DZIĘKI "nienormalności" tylko POMIMO niej. Czyli powiedzmy to jest jakiś ich sposób upuszczania nadmiernych emocji zamiast mordowania innych albo siebie. Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Maciej Maleńczuk 27.05.23, 17:30 A no tak, tutaj akurat Stachura nie pasuje. Odpowiedz Link
ta Re: Maciej Maleńczuk 27.05.23, 17:39 Statystyk nie znam, może obok, może dzięki, tak czy siak wielu z Wielkich miało problemy psychiczne i emocjonalne i ich życie na ogół nie toczyło się spokojnie po znanych szlakach i szynach. Trochę obok, ale przy okazji. Uwielbiam twórczość Amy Winehouse, zawsze wzruszam się ogromnie słuchając jej chrapliwego, magnetycznego głosu. Odeszła o pół wieku za wcześnie :( Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Maciej Maleńczuk 27.05.23, 17:45 To trochę w kontrze - zobacz ile razy w mediach przy okazji zabójstw pojawia się fraza "był leczony psychiatrycznie". To akurat kiedyś "sprawdzałem" - odsetek chorych skazanych za zabójstwa jest mniej więcej taki sam, jak w "populacji ogólnej". Nie wiem jak wśród artystów. Odpowiedz Link
ta Re: Maciej Maleńczuk 27.05.23, 20:08 Nie wiem, statystyk nie znam, chyba takich nie ma. Poza tym jedni mają jednoznaczne i autentyczne kłopoty z psychiką niekoniecznie pełnoobjawową chorobą psychiczną, lub emocjami i ekspresją inni tylko kreują się na dziwaków i outsiderów, by się lepiej „ sprzedać”, inni robią to dla zabawy i z nudów, bo „zwykłe” życie wydaje się im być monotonne. Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Maciej Maleńczuk 27.05.23, 20:32 Och, znamy takich z forów też. Poeci a grafomania im z butów na każdym kroku wyłazi :D Odpowiedz Link
ta Re: Maciej Maleńczuk 27.05.23, 20:49 Na forach mamy cały przegląd cudów i cudaków. Natknęłam się całkiem niedawno na egzemplarz narcyza wielkościowego, perełka powiadam ci, sztuka wystawowa, wprost wzorzec z Sevres :) Dotąd natykałam się na tych mniej, czy więcej ukrytych ( krzywdy wyrządzane ludziom jednako dotkliwe, ale inna ekspresja) tymczasem bum! i jest taaaaaaki okaz, wspaniały pełnoobjawowy, majstersztyk :))))) Patrzeć i uczyć się rozpoznawać, by umieć uciekać w porę jak najdalej ! Wiesz, o czym piszę, dlaczego i za co tu mówię ci - dziękuję :) Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Maciej Maleńczuk 27.05.23, 21:06 Wiem CHYBA o kim mówisz, nie wymieniając nicka. Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Maciej Maleńczuk 27.05.23, 21:37 Ojej, jak to możliwe? Przecież ja taki nieinteligenty :D Odpowiedz Link
ta Re: Maciej Maleńczuk 27.05.23, 21:45 Ja to dopiero mam „pusty łeb”, wygrałam :)))) Znasz zapewne instytucję „ latającej małpy” ? Zapomniałam wspomnieć, że i taka wzorcową spotkałam. Mam ci ja szczęście ostatnio, muszę skreślić TotoLotka. Acha - To i To już skreśliłam. Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Maciej Maleńczuk 27.05.23, 22:31 A widziałem na Psycho. znaczy znałem wcześniej, ale akurat nie pod takim konkretnym określeniem. Odpowiedz Link