Dodaj do ulubionych

Tylko nie mów nikomu.

29.05.23, 10:49

Film dokumentalny Tomasza Sekielskiego i jego brata Marka "Tylko nie mów nikomu" przedstawiający przypadki pedofili w polskim Kościele został opublikowany w internecie 11 maja. Obejrzały go już miliony Polaków.
W ponaddwugodzinnym dokumencie znalazły się wstrząsające wyznania ofiar, które stanęły oko w oko ze swoimi oprawcami. Są także wyznania tych, którzy przyznają się do winy. Kamera towarzyszy skrzywdzonym w podróżach do miejsc, w których - jak opisują w filmie - dochodziło do molestowania.

"To jest film, który boli. Mnie ten film boli, jak oglądam. Domyślam się, że dla kogoś, kto nie wie tego wszystkiego, nie jest przygotowany na to, co zobaczy, tym bardziej ten film jest wstrząsający, więc rozumiem te emocje - mówił Sekielski.

Wyraził nadzieję, że za "ważnymi słowami hierarchów, które padły, pójdą konkretne czyny". - Mam nadzieję, że się nie skończy na dobrym oświadczeniu - dodał."
Obserwuj wątek
    • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Tylko nie mów nikomu. 29.05.23, 11:02
      Widziałem, mam mieszane uczucia...
    • ruda.replay Re: Tylko nie mów nikomu. 29.05.23, 11:09
      Szczerze, to może godzinę mam obejrzane, dokończę dzisiaj....
      A ile pozamiatane pod dywan?! które światła dziennego nie ujrzały...
      • ruda.replay Re: Tylko nie mów nikomu. 29.05.23, 11:13
        Odnośnie czego te mieszane uczucia?
        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Tylko nie mów nikomu. 29.05.23, 11:18
          Odnośnie robienia pewnych scen pod tanią sensację - jakby zupełnie nie chodziło im o tragedie ludzi, tylko własną popularność. Coś jak nie przymierzając - Jaworowicz.]
          • ruda.replay Re: Tylko nie mów nikomu. 29.05.23, 11:27
            Są znani, cieszą się poplurnością, więc chyba nie o to chodziło....
            To chyba dobrze, że wyjawili ludzkie tragedie....skrywane, bo obowiązywała zmowa milczenia...
            jestem zdania, że należy takie sprawy nagłaśniać, piętnować, czyścić szeregi kościoła i przede wszystkim - karać bezwzględnie....
            • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Tylko nie mów nikomu. 29.05.23, 11:37
              Nie no wcale nie robili na ten film zrzutki na patronite...
              Oczywiście, że piętnować, karać! Dlatego pisałem, że mam MIESZANE uczucia, bo czasem i niskie pobudki mogą doprowadzić do czegoś dobrego dla innych.
              • ruda.replay Re: Tylko nie mów nikomu. 29.05.23, 11:50
                A, wiesz, ilu takich "za karę" przeniesiono na inne parafie?! i łeb sprawie urwali..
                to tylko wierzchołek góry lodowej....
                Obrońcy Kościoła zawsze znajdą wytłumaczenie...
                • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Tylko nie mów nikomu. 29.05.23, 12:06
                  Wiem. Ale każdy, kto ma internet o tym wie. A kto nie chce wiedzieć, to Sekielscy nie przekonają.
                  W ogóle chodzi mi o coś innego. O ile dobrze pamiętam, to tam była taka scena, że grubo po zmroku wbili pod jakiś Pałac Biskupi (?), zadzwonili domofonem i byli wielce oburzeni, że nikt nie chce z nimi rozmawiać.
                  Co to jest, jak nie prymitywna manipulacja?
                  Dla mnie to jest właśnie "jaworowiczowanie" - wzbudzanie wielkich emocji na czas antenowy, a potem kolejna sprawa.
                  ALE nie mówię, że tak jest NAPRAWDĘ.
                  • ruda.replay Re: Tylko nie mów nikomu. 29.05.23, 12:19
                    Tak.....Sekielski ma przy sobie papiery....wyrok sądu z zakazem wykonywania zawodu nauczyciela, czyli nie może nauczać, prowadzić edukacji itp....
                    pokazuje te papiery dobrodziejowi, który tam jest pokazany i......twierdzi, że o niczym nie wiedzą....
                    to jak to jest....mają w swoich szeregach pedofila z wyrokiem i nie wiedzą o niczym?
                    wyobrażasz sobie taką sytuację..jesteś nauczycielem, masz wyrok, zakaz wykonywania zawodu i...pracujesz w placówce oświatowej?
                    • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Tylko nie mów nikomu. 29.05.23, 12:24
                      Nadal mówimy o 2 różnych sprawach.
                      Ja o domniemanym celu filmu dla własnych korzyści - a Ty o tragedii ukrywania pedofili czy ogólne molestowania/mobbingu.
                      I tu moja odpowiedź jest natychmiastowa - karać, karać, karać. Czy taki reportaż doprowadzi do jakiejś kary? Oby.
                      • ruda.replay Re: Tylko nie mów nikomu. 29.05.23, 12:42
                        To chyba w interesie Kościoła jest....
                        bo takie skandale nie rzutują dobrze na KK,
                        jest kryzys powołań, seminaria święcą pustkami, także ławy kościelne...
                        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Tylko nie mów nikomu. 29.05.23, 12:43
                          Chyba jednak nie jest... Albo przynajmniej tego nie rozumieją.
                          • ruda.replay Re: Tylko nie mów nikomu. 29.05.23, 12:51
                            A co na to Watykam...oprócz tego, że wzywa biskupów...
                            bo niewątpliwie jakiś kryzys KK ma....
                            ale to są tak zamknięte szeregi, że zbyt wiele na wierzch nie wypływa....
                            ale hipokryzja owszem..
                            • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Tylko nie mów nikomu. 29.05.23, 12:55
                              Cóż; może to jest klasyczny bilans zysków i strat. Jak taśmowo zaczniemy się przyznawać do tysięcy spraw to będzie jeszcze gorzej? Nie takie firmy jak KK potrafią stosować często niby głupie taktyki "gaszenia pożaru". A jednak u nich to czasem działa - a KK jak widać nadal ma mocną pozycję.
                            • ruda.replay Re: Tylko nie mów nikomu. 29.05.23, 12:58
                              www.rmf24.pl/fakty/polska/news-co-jan-pawel-ii-wiedzial-o-pedofilii-w-kosciele-franciszkans,nId,6639953#crp_state=1

a potem, gdy już był papieżem, to wiedział, czy nie....
                              Dziwisz zamiatał.....
                              • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Tylko nie mów nikomu. 29.05.23, 13:00
                                Podkreślił, że Wojtyła prosił, "żeby tego nigdzie nie zgłaszać" i pytał, czy można sprawę "uciszyć".

Czyli się zgadza.
                                • ruda.replay Re: Tylko nie mów nikomu. 29.05.23, 15:18
                                  parenting.pl/dzieci-zakute-w-kajdany-klecza-w-kosciele-ksiadz-gest-jest-wyzywajacy

Zywcem się im w dupach przewraca...
                                  gdyby to padło na moje dziecko, to natychmiast zabrałabym z Kościoła
                                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Tylko nie mów nikomu. 29.05.23, 15:31
                                    Ja "pozwalałem" dzieciom chodzić - dopóki chciały. Tylko dyskretnie podpytywałem, czy nic się nie dzieje.
                                    • ruda.replay Re: Tylko nie mów nikomu. 29.05.23, 15:52

jakby mi dziecko dotknął!
                                      szczałby do końca życia przez rurkę...
                                      możesz wykasować
                                      :)
                                      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Tylko nie mów nikomu. 29.05.23, 16:12
                                        a po co? nic nie robiłaś, czyli to nie jest przyznanie się do winy.
                                        Bo tak to by trzeba zrobić...
                                        • ruda.replay Re: Tylko nie mów nikomu. 29.05.23, 16:21
                                          Bo to jest dla mnie obrzydliwe, straszne, nie do pojęcia, że dorosły mężczyzna wyciąga łapy do dziecka, krzywdzi, rujnuje psychikę, spokój.....
                                          jestem w stanie wytłumaczyć sobie, że mają dzieci, że matka natura daje znać o sobie, że są tylko ludźmi...
                                          ale pedofilia jest odrażająca i kastrowałabym bez mrugnięcia okiem....
                                    • mona.blue Re: Tylko nie mów nikomu. 29.05.23, 16:44
                                      asdzxcvfsrggxdfsd napisał:

> Ja "pozwalałem" dzieciom chodzić - dopóki chciały. Tylko dyskretnie podpytywałe
                                      > m, czy nic się nie dzieje.

Ja też. Co do chodzenia do kościoła to zbuntowały się w wieku ok. 13 lat, dokładnie tak jak ja przed laty, ech.
                                      W szkole na lekcje religii chodziły jeszcze do matury, też tak jak ja, tylko wtedy katechizacja byla przy parafii.
    • ruda.replay Re: Tylko nie mów nikomu. 29.05.23, 16:27
      To już jest chyba ostatnie stadium zdziczenia.....
      pod ścianę i do doła pod murem....
      w takich przypadkach powinna być kara śmierci, żeby śmieć po świecie nie chodził....
    • ruda.replay Re: Tylko nie mów nikomu. 29.05.23, 16:41
      Tylko widzisz....jak parę lat temu , w pracy rozgorzała dyskusja na temat fasolki z twarzą Jezusa i zareagowałam śmiechem gromkim i kazałam się paniom dobrze puknąć w czoło, to myślałam, że mnie zeżrą.....bo ze świętości się śmieję, szydzę....
      że należę do ludzi, którzy oczerniają księzy, bo oni dzieci przecież nie mają.....a wyjazd na oazę kształtuje młodego człowieczka....to ja się pytam.....to co to jest? fanatyzm religijny....i to już niebezpieczna postać.....
      nie mam nic przeciwko ludziom, którzy związani są w jakikolwiek z kościołem, wierzą, praktykują....ale kiedy zostaje przekroczona granica rozsądku, to już zapala mi się czerwona lampka......
      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Tylko nie mów nikomu. 29.05.23, 16:52
        W pracy to po co się "spoufalać"? Kto bardziej doświadczony to Cię zje i tyle.
        • ruda.replay Re: Tylko nie mów nikomu. 29.05.23, 17:03
          Nie tak szybko...w tych sprawach, to ja ością w gardle staję ;)
    • mona.blue Re: Tylko nie mów nikomu. 29.05.23, 16:41
      Oglądałam, mocny film.
    • a74-7 Re: Tylko nie mów nikomu. 29.05.23, 21:36
      Nowy film w temacie "Sound of freedom" wchodzi 4 lipca .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka