a74-7 02.06.23, 19:02 dedykowane dla mony :) 1.Jakie wydarzenie w Londynie kojarzy sie z truskawkami ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malo.co.nie Re: Maly sprawdzian ze zwiedzania :) 02.06.23, 19:11 A nie-mona może? Łimbledon? 😉😉 Odpowiedz Link
a74-7 Re: Maly sprawdzian ze zwiedzania :) 02.06.23, 19:19 Korekt ! Truskawki ze smietana !!! punkty policze pozniej ;) Odpowiedz Link
a74-7 Re: Maly sprawdzian ze zwiedzania :) 02.06.23, 19:32 2. Na ktorym slynnym placu znajduja cztery lwy ? Jest tam jeszcze jedna atrakcja - jaka ? Odpowiedz Link
a74-7 Re: Maly sprawdzian ze zwiedzania :) 02.06.23, 20:06 Punkt ! A ta druga atrakcja , dodam zwiazana ze sztuka ? Odpowiedz Link
mona.blue Re: Maly sprawdzian ze zwiedzania :) 02.06.23, 20:07 National Gallery, ale tu już podparłam się netem. Odpowiedz Link
mona.blue Re: Maly sprawdzian ze zwiedzania :) 02.06.23, 20:07 Ja tam byłam wieki temu, nie wiem czy podołam zagadkom :) Odpowiedz Link
a74-7 Re: Maly sprawdzian ze zwiedzania :) 02.06.23, 20:27 Podolasz :), ja tez bylam tam lata temu;) Ot ,tak sobie odswiezam ;) Odpowiedz Link
a74-7 Re: Maly sprawdzian ze zwiedzania :) 02.06.23, 21:01 To chyba dziecinnie latwe , nie wymaga podpowiedzi ;) Odbija sie w oknie pubu na przeciwko :) Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Maly sprawdzian ze zwiedzania :) 02.06.23, 21:07 Big Ben, muszą wiedzieć wszyscy 😉 Odpowiedz Link
a74-7 Re: Maly sprawdzian ze zwiedzania :) 02.06.23, 21:41 :-D Jak byli w poblizu , to pewnie musza :) Albo z historii, albo z netu ;):) Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Maly sprawdzian ze zwiedzania :) 02.06.23, 22:36 Dokładnie tak :) To jak z wieżą Eiffla w Paryżu... obciach nie znać ;) Takich wizytówek jest dużo na świecie Warto wiedzieć, przyda się do haselka w krzyżówce ;) Odpowiedz Link
a74-7 Re: Maly sprawdzian ze zwiedzania :) 03.06.23, 09:31 Wspominajac wiezyczke w Paryzu ,to UK ma swoja ,kilka lat mlodsza siostre w Blackpool.Jest tez o polowe nizsza,ale stoi nad brzegiem morza wiec sprawia wrazenie wysokiej :D Wieza stoi na eleganckiej"tancbudzie" z biala pianola wyjezdzajaca z podlogi ; bylam, tanczylam, w ramach biletu wstepu. Na gorze wiezy jest modna podloga ze szkla , co wrazliwsi moga sie po niej przeczolgac :D W czasie kiedy ja bylam, byl tylko jeden zdaje sie 2 metrowy kawalek szkla :) Zdj z netu. Do kolejnej krzyzowki jak znalazl :);) Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Maly sprawdzian ze zwiedzania :) 03.06.23, 19:10 Z tą szklaną podłogą, to musi być trochę dziwne uczucie :D 2 metry, to jeszcze jako tako, ale więcej, to nie wiem, czy się przeczołgam :D Odpowiedz Link
a74-7 Re: Maly sprawdzian ze zwiedzania :) 03.06.23, 19:13 Na szklana tafle ? A nuz peknie , nogi same drza... Ale popatrzec w dol mozna ;) Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Maly sprawdzian ze zwiedzania :) 03.06.23, 19:18 Wyobraźnia od razu na wysokie obroty wskakuje :D Szklana podłoga Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Maly sprawdzian ze zwiedzania :) 11.06.23, 08:43 a74-7 napisał: > To chyba dziecinnie latwe , nie wymaga podpowiedzi ;) > Odbija sie w oknie pubu na przeciwko :) uwielbiam takie kadry; też coś miałem w tym stylu Odpowiedz Link
a74-7 Re: Maly sprawdzian ze zwiedzania :) 02.06.23, 22:35 To juz bardzo znany budynek ;) Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Maly sprawdzian ze zwiedzania :) 03.06.23, 08:01 Lloyds ( tak podpowiedziała koleżanka) :) Odpowiedz Link
a74-7 Re: Maly sprawdzian ze zwiedzania :) 03.06.23, 09:07 Dobra ,zalicze caly punkt, nie bedziemy sie rozdrabniac ;-D Kolejne pytanie : Jakiej plci jest Tamiza ? Dodam tylko ,ze teraz nawet Wiki stara sie to zmienic wg poprawnoci gender :) Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Maly sprawdzian ze zwiedzania :) 03.06.23, 09:55 To na zasadzie współpracy było...ja pokazałam, koleżanka podpowiedziała, praca zbiorowa ; D Tamiza...rodzaj żeński, ale tu musi być gdzieś " hak" w tym pytaniu :) Odpowiedz Link
a74-7 Re: Maly sprawdzian ze zwiedzania :) 03.06.23, 13:24 To Juliusz Cezar nadał nazwę Tamesis rzece, która powstrzymała jego pochód w Brytanii w 54 r.p.n.e. Anglicy pieszczotliwie nazywają ją „ojcem staruszkiem” („Old Father Thames”). Taki hak !;);) Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Maly sprawdzian ze zwiedzania :) 03.06.23, 14:20 Łyknie człek trochę historii :) No, to oprowadzaj dalej... Wiesz, że ja lubię po knajpeczkach, parkach...😉 Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Maly sprawdzian ze zwiedzania :) 11.06.23, 08:49 Czyli od dziś uświadamiam znajomych, że Londyn leży nad Tamizem. Odpowiedz Link
a74-7 Re: Maly sprawdzian ze zwiedzania :) 03.06.23, 16:19 Przygotowania do wojny z Rosja ? Nie... ten okret stoi tu juz od 1971 i sluzy jako co?.... Odpowiedz Link
a74-7 Re: Maly sprawdzian ze zwiedzania :) 03.06.23, 16:45 W ktorym londynskim parku mozna stanac oko w oko z jeleniem ? Odpowiedz Link
a74-7 Re: Maly sprawdzian ze zwiedzania :) 03.06.23, 16:49 Mona dzis pewnie zajeta , a ja chcialabym zapytac w ktorej czesci Londynu przebywala ? Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Maly sprawdzian ze zwiedzania :) 03.06.23, 19:07 Pojawi się, pewnie później :) To coś nam jeszcze skrobnie :) Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Maly sprawdzian ze zwiedzania :) 05.06.23, 10:43 a74-7 napisał: > Przygotowania do wojny z Rosja ? > Nie... ten okret stoi tu juz od 1971 > i sluzy jako co?.... > Restauracja? muzeum? Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Maly sprawdzian ze zwiedzania :) 09.06.23, 15:20 Jaki piękny wątasek. To jak już zrzucę zdjęcia z telefonu... :) Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Maly sprawdzian ze zwiedzania :) 09.06.23, 17:04 Ok, to zaczynamy... Połowa drogi, ale to by chyba musiał być przypadek mierzony w milimetrach, jak ktoś zna. bo może wyszukać można - ale to się nie liczy :) Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Maly sprawdzian ze zwiedzania :) 09.06.23, 17:19 Nie znam..... krówka chyba na...zapleczu ;) Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Maly sprawdzian ze zwiedzania :) 09.06.23, 17:28 Ulica Tumska prowadzi cóż, od takiej przelotowej arterii w kierunki starego miasta. Miasto zdrowo ponad 100 tys - nad Wisłą. Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Maly sprawdzian ze zwiedzania :) 09.06.23, 17:43 Tego się nie wymaże, bo i tak innych zdjęć nie mam, to był tylko taki spokojny spacer wieczorny wczoraj - ale! być może mamy plan na jakieś kolejne urlopowanie. Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Maly sprawdzian ze zwiedzania :) 09.06.23, 17:54 Wakacje dopiero się zaczynają, to można coś planować :) Do września troche czasu jest. Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Maly sprawdzian ze zwiedzania :) 09.06.23, 18:10 To pewnie coś będzie wew pobliżu. Tu była mowa o dalszej wycieczce = baza w Płocku + wycieczki autkiem w okolice. Jedno jest pewne: to NIE będzie Hotel Płock. Co prawda dobre położenie i hehe dawali mydełka z obrazkami :) ale o 5:30 WSZYSTKIE wyjścia były zablokowane, nawet to oznaczone jako droga ewakuacyjna. A jedyna na obiekcie Pani słodko spała na kanapce (widziałem przez szybkę na recepcji). Cóż, spaliłem sobie papieroska w oknie na korytarzu, licząc się z tym, że wzbudzę alarm przeciwpożarowy :) Udało się, ale więcej dni tam nie zamierzam :D Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Maly sprawdzian ze zwiedzania :) 09.06.23, 19:10 No to wiemy - z Płocka na wschód. A dokąd to dokąd? Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Maly sprawdzian ze zwiedzania :) 10.06.23, 14:34 Mam i swoje zdjęcie, ale tak lepiej: pl.wikipedia.org/wiki/Supraska_Ikona_Matki_Bo%C5%BCej Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Maly sprawdzian ze zwiedzania :) 10.06.23, 14:44 Pan w sutannie to wbrew pozorom nie brat zakonny, świecki wykładowca jedynej w Polsce szkoły renowacji ikon (o ile pamiętam z Bielska Białej). Monastyr ogólnie pochodzi z przełomu XV/XVI wieku, burzliwa historia, oczywiście najgorzej mu się trafiła II wojna światowa - tak więc dopiero z pół roku temu zakończono proces renowacji. Pewien pan to chytrze zauważył, i pyta - że pewnie Niemcy wszystko zniszczyli. Otóż nie - w opinii oprowadzającego Niemcy nie niszczyli świątyń. W 39 weszli tu ruscy i nie było już po nich co zbierać. Z tym, że nie Rosjanie - Stalin bardzo dbał, by w ówczesnej Armii Czerwonej rzuconej na Polskę nie było chrześcijan. To Kałamucy jak określił pan - zrobili sobie tam koszary. Stara szkoła - na Afganistan ZSRR wysyłał Rosjan, a nie muzułmanów. Dopiero w 44 roku, jak już była ta armia ludowa wyzwalająca Polskę, to miejscowi chowając poległych znajdowali zaszyte w mankietach czy gdzie indziej medaliki. Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Maly sprawdzian ze zwiedzania :) 10.06.23, 16:20 >Pan w sutannie to wbrew pozorom nie brat zakonny, świecki wykładowca jedynej w Polsce szkoły renowacji ikon (o ile pamiętam z Bielska Białej). to po co mu takie wdzianko? Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Maly sprawdzian ze zwiedzania :) 10.06.23, 16:39 Bo on jest jakimś "duchownym świeckim" czy jakoś tak. Jeszcze tłumaczył, że u nich są tylko 2 kolory - jeśli biały to z celibatem, a czarny bez. Jak widziałaś było tam więcej ludzi to nie wypytywałem. Inna ciekawostka - oni mają uczulenie na nagie kolana Jeden pan dostał dosłownie taki fartuszek, dla pani była spódniczka taka. Ale to, że równocześnie pani miała bluzeczką na cienkich naramkach - czyli odkryte ramiona - już nie przeszkadzało. A no i tak - odprawiają msze również w "rycie trydenckim" - czyli twarzą do Boga plecami do wiernych. Odpowiedz Link
mona.blue Re: Maly sprawdzian ze zwiedzania :) 10.06.23, 16:59 I jak pamiętam, gdy rozmawiałam wtedy z ichniejszym "zakonnikiem", to nie patrzył mi w trakcie rozmowy w oczy, tak jakby to też było "niedozwolone" w rozmowie z kobietą. Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Maly sprawdzian ze zwiedzania :) 10.06.23, 17:01 Ten nie - bardzo komunikatywny. Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Maly sprawdzian ze zwiedzania :) 10.06.23, 17:19 hm....uważam, że celibat powinien być zniesiony.... to wbrew naturze... Odpowiedz Link
mona.blue Re: Maly sprawdzian ze zwiedzania :) 10.06.23, 16:17 asdzxcvfsrggxdfsd napisał: > Supra(j)śl!!!! Tak myślałam, że może Supraśl :) Byłam tam że dwa razy na urlopie wieki temu, mieszkałyśmy z córkami bardzo blisko tej cerkwi, która wtedy była w odbudowie. Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Maly sprawdzian ze zwiedzania :) 10.06.23, 16:40 He he, w sumie tam to wszędzie jest blisko do cerkwi :) Odpowiedz Link
mona.blue Re: Maly sprawdzian ze zwiedzania :) 10.06.23, 17:03 asdzxcvfsrggxdfsd napisał: > He he, w sumie tam to wszędzie jest blisko do cerkwi :) Niby tak, ale my mieszkalysmy dosłownie prawie na terenie graniczym z cerkwią, miałyśmy do niej z minute drogi :) tylko wtedy w środku jeszcze nic nie było, nabożeństwa odbywały w jakimś tymczasowym, dostosowanym pomieszczeniu. A śpiewy z nabozenstw dochodziły do nas, były piękne. Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Maly sprawdzian ze zwiedzania :) 10.06.23, 17:12 No, teraz jest taki publiczny parking też minutkę pieszo. A to "tymczasowe" pomieszczenie to prawdopodobnie była taka mniejsza cerkiew "jakaś tam", po lewej stronie od głównej świątyni. W grupie była taka pani, której pan uświadomił, że jeszcze kilka lat temu to mogła być tylko tam. Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Maly sprawdzian ze zwiedzania :) 10.06.23, 17:15 Ps - żona była tam chyba 3 lata temu, i pamięta - że w tej głównej cerkwi jeszcze sporo ścian było "białych". Bo oni nie malują ikon - oni piszą. i jest to proces wymagający wielkiego przygotowania teologicznego - co porównywane jest do procesu modlitwy. Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Maly sprawdzian ze zwiedzania :) 11.06.23, 08:54 Jeszcze co do Londynu to chciałem się podzielić swoim olbrzymim rozczarowaniem. Okazało się, że takiego mocno magicznego miasta jak czasem kreują w filmach - nie ma. Od Tower Brigde do Big Bena dymaj kilometrami przez ulice pełne nowomodnych budynków. Odpowiedz Link
a74-7 Re: Maly sprawdzian ze zwiedzania :) 11.06.23, 09:40 Rat race wszystko zmienia :D Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Maly sprawdzian ze zwiedzania :) 11.06.23, 09:50 Mnie się wydaje, że jest to raczej kwestia wielkości i wiekowości tego miasta - zachowują tylko wybrane, najważniejsze zabytki. Kiedyś bylem w takiej małej niemieckiej miejscowości, która jako całość jest pod ochroną. Idąc po uliczkach - prawie każdy dom jest z muru pruskiego. No chyba, że uda Ci się zajrzeć komuś na podwórko i wtedy widzisz, że z pruskiego to się ostałą tylko ściana frontowa - a za nią stoi normalny nowy dom. Odpowiedz Link
a74-7 Re: Maly sprawdzian ze zwiedzania :) 11.06.23, 09:52 daj reke ,poprowadze ;) Streets of London by Ralph Mctell (with lyrics) (Complete version) Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Maly sprawdzian ze zwiedzania :) 11.06.23, 10:02 Jeśli się tam jeszcze raz wybiorę - to też co najmniej na tydzień. Wtedy to nocowaliśmy w drodze na konferencję w Edynburgu. W jedną stronę w takim bad@brekfast w prywatnym domu - się szczęśliwie okazało, że to był... polski lotnik co nie wrócił do PRL. Za to za powrotem pociąg zajechał już nocą i nam na dworcu załatwili nocleg "gdzieś". Taksówka i nyny. Jak rano wyszedłem na miasto, to znalazłem się w Indiach :D Odpowiedz Link
a74-7 Re: Maly sprawdzian ze zwiedzania :) 11.06.23, 10:43 O, widzisz , zderzenie z multi kulti :D.Nowe doswiadczenie, ktorego pewnie wolalbys uniknc :D Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Maly sprawdzian ze zwiedzania :) 11.06.23, 11:07 Wręcz przeciwnie. Do Indii to nie mam kasy. ciekawe doświadczenie. Odpowiedz Link
mona.blue Re: Maly sprawdzian ze zwiedzania :) 11.06.23, 10:49 Ja jak będę miała okazję to się wybiorę. Dobrze wspominam, ale to już wieeeki temu były, pewnie dużo się zmieniło. Ale utkwil mi w głowie kolorowy gwar, fajne muzea, Oxford Street że swoimi sklepami, które szczególnie kiedyś robiły wrażenie po szarej rzeczywistości, i taka tolerancja, pamiętam że nawet "dziwakom" w metrze nikt się uporczywie nie przyglądał. I ci Anglicy, których poznałam byli dla nas ok, chcoiaz bylysmy tylko ich pracownikami na farmie, niby trochę na dystans, ale niektórzy starali się nawet nam jakaś rozrywkę zapewnić, normalnie pogadać, pobawić się po pracy. Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Maly sprawdzian ze zwiedzania :) 11.06.23, 11:11 Ja z kolei pamiętam już jak łaziłem w wolnym czasie po Edynburgu. Zaraz jakaś starsza para się mną zainteresowała i z tym charakterystycznym szkockim akcentem nie omieszkała z dumą powiadomić, że tu "niedaleko" jest Balmoral. No ale bez samochodu to nie dałem rady :) Odpowiedz Link
a74-7 Re: Maly sprawdzian ze zwiedzania :) 11.06.23, 10:29 Wielkie miasto ,podczas jednej wizyty niewiele odkryjesz :)Mozesz przeleciec kilka' atrakcji ' .A juz sladami z filmow czy literatury - hmmm....troche zwodnicze przyznam , tak jak stereotyp ,ze w L.ciagle pada , ze Anglicy to flegma na dwoch nogach ;ze no sex ,we are british i wiele innych . Odpowiedz Link
a74-7 Re: Maly sprawdzian ze zwiedzania :) 11.06.23, 10:41 szkoda, ze ciebie zawiodla wizyta , Juz od pierwszego momentu miasto mnie zauroczylo, po pierwsze - nie padalo ;); dziewczyny biegnace w sandalkach do klubow jeszcze w grudniu ...;) Kroliczki w Playboyu Hefnera blyskajace w nocy kitkami byly atrakcyjne Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Maly sprawdzian ze zwiedzania :) 11.06.23, 10:45 Ależ oczywiście nie spodziewałem się, że w jedno popołudnie... Po prostu zaskoczyły mnie odległości przeplatane niczym historycznym. Wspominałaś Paryż - też rozległe atrakcje. Ale jak wbijesz na Montmartre (i nie będziesz się silić na wielkie zwiedzanie bazyliki) to w kilka godzin posmakujesz legendy Pari Pari. Odpowiedz Link
mona.blue Re: Maly sprawdzian ze zwiedzania :) 11.06.23, 10:56 Z tym wbijaniem na Montmartre to ja mam właśnie gorsze wspomnienia z ostatniego pobytu w Paryżu. Prawie wyjść z metra nie dało się, wszędzie Arabowie sprzedający zegarki, papierosy itp. W okolicznych sklepikach podobnie, i w okolicach stacji metra, stojący tłumnie Arabowie. Piszę tak, bo zrazlialam się, w okolicach naszego wynajmowanego mieszkania, gdy wracałyśmy ze sklepiku to okradli nas. Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Maly sprawdzian ze zwiedzania :) 11.06.23, 11:13 A bo ja tam też byłem dawno temu. Montmartre był jednak biały - choć faktycznie z okna dało się słyszeć czasem muzułmańskie zaśpiewy. Odpowiedz Link