Dodaj do ulubionych

Na pokuszenie ;)

05.06.23, 10:04
Czy można suszyć majtki na balkonie?
Można, bo prawo tego nie zabrania....
"Chrześcijański Blok" nie istnieje w prawie lokalowym.
Resztę garderoby chyba można wieszać? ;)
Kontrowersje często budzi jednak nie rodzaj suszonej bielizny, a sposób jej wywieszania.
Często dość niechlujny ;)

Obserwuj wątek
    • camella Re: Na pokuszenie ;) 05.06.23, 10:25
      Podejrzewam ,że Ona wieszała tam tylko majteczki koronkowe i tak,żeby wszyscy widzieli 😁
      • a74-7 Re: Na pokuszenie ;) 05.06.23, 10:30
        I slusznie - damskie majteczki w obecnych czasach to ladny i ciekawy element garderoby :)
        Ozdobia kazdy sznurek z praniem :)
        • ruda.replay Re: Na pokuszenie ;) 05.06.23, 10:41
          a74-7 napisał:

> I slusznie - damskie majteczki w obecnych czasach to ladny i ciekawy element g
          > arderoby :)
          > Ozdobia kazdy sznurek z praniem :)

We Włoszech gacie, nie gacie, prześcieradła itp, to atrakcja turystyczna. Ludzie płacą, jadą, foty strzelają, a u nas za darmo i jeszcze grymaszą ;)
      • ruda.replay Re: Na pokuszenie ;) 05.06.23, 10:34
        Na pewno musiały to być...koronkowe stringi, bo inne chyba nie "kuszą" :D
        że też dostrzegła je ;) może "frontem do klienta", bo trudno takie sznurki zauważyć :D ;)
      • mona.blue Re: Na pokuszenie ;) 05.06.23, 10:46
        camella napisała:

> Podejrzewam ,że Ona wieszała tam tylko majteczki koronkowe i tak,żeby wszyscy w
        > idzieli 😁

Widziałam u "znajomej " na fb jako zdjęcie w tle sznurki z powywieszana koronkowa, kusząca bielizna i takimiż pończochami :) chyba szukała przygód 😉
        • mona.blue Re: Na pokuszenie ;) 05.06.23, 11:03

>
          > Widziałam u "znajomej " na fb jako zdjęcie w tle sznurki z powywieszana koronko
          > wa, kusząca bielizna i takimiż pończochami :) chyba szukała przygód 😉

Podejrzałam z ciekawości jej obecne zdjęcie w tle nf fb, też ponętne 😉

• mona.blue Re: Na pokuszenie ;) 05.06.23, 11:04
          Sorry, jestem złośliwa, ale mam osobiste powody, zeby jej nie lubić.
          • ruda.replay Re: Na pokuszenie ;) 05.06.23, 11:14
            Miłośniczka koronek i szpilek :D:D
            ;)
    • mona.blue Re: Na pokuszenie ;) 05.06.23, 10:43
      ruda.replay napisała:

> Czy można suszyć majtki na balkonie?
      > Można, bo prawo tego nie zabrania....
      > "Chrześcijański Blok" nie istnieje w prawie lokalowym.
      > Resztę garderoby chyba można wieszać? ;)
      > Kontrowersje często budzi jednak nie rodzaj suszonej bielizny, a sposób jej wyw
      > ieszania.
      > Często dość niechlujny ;)
      >
      Dopisuje się do przypuszczeń, że to były takie kuszące, koronkowe majteczki :) skoro kuszą.

Tutaj też o koronkach, ale przy sukience, też kuszacych:

• ruda.replay Re: Na pokuszenie ;) 05.06.23, 10:56
        Mamusi wydaje się, że ustrzeże synka przed "pokusami" życia ;)
        Głodnemu, to i majteczki w kropeczki się spodobają ;)
      • mona.blue Re: Na pokuszenie ;) 09.06.23, 12:35
        Piosenka z "Absolwenta", jednego z moich ulubionych filmów z młodości:)
    • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Na pokuszenie ;) 09.06.23, 16:08
      Wielce czcigodna Sąsiadko!
      Jeśli Twój Syn doznaje grzesznego pokuszenia na widok suszącego się prania - to już wiedz, że diabeł się nim interesuje!
      Poniżej w duchu życzliwego zatroskania podaję numer do wielebnego ks. Natanka:
      555-....

Ps - jakby kto nie znał kanonu...

• ruda.replay Re: Na pokuszenie ;) 09.06.23, 16:46
        Zakonnice w parafii majtek nie wieszają na balkonach, to skąd u nich ...pokuszenie? ;))
        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Na pokuszenie ;) 09.06.23, 16:51
          Jakie zakonnice jak syn na łosiedlu?
          • ruda.replay Re: Na pokuszenie ;) 09.06.23, 16:54
            Syn na łosiedlu, ale Natanek w parafijii, nie?
            a un nie ma żadnych ciągotek? :D
            • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Na pokuszenie ;) 09.06.23, 16:57
              W parafii? On to chyba ma jakąś pustelnię w środku puszczy czy cuś. To dla hierarchów są "trudne sprawy" - pytaj Mony, ona bardziej oblatana w takie tematy.
              • mona.blue Re: Na pokuszenie ;) 09.06.23, 17:13
                Ma "Pustelnię Niepokalanów" w jakiejś wsi w małopolskim, która w zasadzie przypomina warownia, otoczona murami i płotem, wieżyczkami, rzeźbami itp.

Został suspendowa z KK w 2011 r., to znaczy ze nie może sprawować żadnych czynności kapłańskich.
                • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Na pokuszenie ;) 09.06.23, 17:19
                  Niby nie może, niby sprawuje je niegodnie, ale nadal ma święcenia kapłańskie; "grzech" bierze na swoje sumienie a wierni nie są "wyklęci". Przecież to samo jest na przykład z tym poznańskim Woźnickim.
                  A sorki, coś widzę się zmieniło:

deon.pl/kosciol/ks-woznicki-oskarzony-przez-watykan-o-herezje-i-schizme-jak-zareagowal-byly-salezjanin,2455562
                  • mona.blue Re: Na pokuszenie ;) 09.06.23, 18:17
                    Kosciol ostrzega, że ci wierni zgromadzeni wokol Natanka to nosi znamiona sekty. Fakt, że to za długo trwa, powinni dawno już coś z tym zrobić. Natqnek sprawuje niegodnie sakramenty, które zresztą przez to są nieważne. Ale zawsze jacyś oszołomi- fanatycy się znajdą, niestety.
                    • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Na pokuszenie ;) 09.06.23, 18:28
                      Ale czy jeśli wierny przyjmuje w dobrej wierze taki sakrament, to mu się go liczy - czy jednak nie? Bo to w sumie mnie zawsze ciekawiło, ale nie chciało mi się szukać.
                      • ruda.replay Re: Na pokuszenie ;) 09.06.23, 18:41
                        a to nie wiedzą z kim mają do czynienia?
                        jeśli mają świadomość, to im się wydaje, że się liczy....
                        to musi być garstka ludzi jemu podobnych...
                        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Na pokuszenie ;) 09.06.23, 18:49
                          Wiesz, zależy kto.
                          Dajmy na to ja nadal wierzę, i znajomy mi mówi - ej wpadnij rano w niedzielę, pójdziemy na mszę w tradycyjnym rycie katolickim. I ja W DOBREJ WIERZE tam idę.
                          Liczy mi się?
                          • mona.blue Re: Na pokuszenie ;) 09.06.23, 19:32
                            Z tego co wyczytałam to sprawowane przez niego msze są świętokradcze, a spowiedź u niego jest nieważna.

I chyba nie taka garstka jest tych jego zwolenników, chyba z kilka tysięcy, ale muszę to sprawdzić.
                            • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Na pokuszenie ;) 09.06.23, 19:36
                              Ok, posprawdzaj, bo to teologicznie ważna sprawa jest.
                              • mona.blue Re: Na pokuszenie ;) 09.06.23, 21:15
                                Doczytałam, że sakrament Eucharystii sprawowany przez niego jest ważny ex opere operato, co jest dość trudne do wytłumaczenia, więc zamieszczę cytat:
                                Ex opere operato (łac. „przez sam fakt spełnienia czynności”[1]) – w teologii katolickiej formuła określająca nie tyle skuteczność działania sakramentów, co skuteczność ich udzielania przez Chrystusa zawsze, ilekroć zostanie dokonana czynność sakramentalna (obrzęd) przez uprawnionego szafarza sakramentu, bez względu na jego osobistą świętość (czy jej brak).
                                Natomiast rozgrzeszenia podczas sprawowanego przez niego sakramentu spowiedzi nie są ważne, jak również nie jest ważny sakrament małżeństwa, którego udziela. Oba te sakramenty wymagają jurysdykcji właściwego biskupa, a w jego przypadku kardynał Dziwisz go suspendowal.
                                Trochę to skomplikowane, jest jeszcze wyjątek, że w przypadku zagrożenia życia sakrament spowiedzi będzie ważny.

• mona.blue Re: Na pokuszenie ;) 09.06.23, 21:24
                                  Dziwią mnie tylko ludzie, którzy wierzą w te jego herezje i go finansuja. On nadal zamieszcza nagrania na YouTube, jeździ tez z wiernymi sobie na pielgrzymki, pod hasłem "Odbijamy Europę".
                                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Na pokuszenie ;) 10.06.23, 10:48
                                    Woźnicki tak samo, tylko trzódkę ma mikrą a jeżdżą do Gietrzwałdu. "W obronie mszy trydenckiej".

A że finansują... bardziej mnie zastanawia, co ich tak zachwyca w byciu pomiatanym przez "guru".
                                • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Na pokuszenie ;) 10.06.23, 10:40
                                  Trochę to pomieszane więc... Czyli wyspowiadam się nieskutecznie i przyjmę komunię w grzechu, ale nadal dobrej wierze...

Przy zagrożeniu życia o ile wiem to nawet ja mogę skutecznie wyspowiadać umierającego. Tu pewnie znowu wchodzi wyższa moc Boga.
                                  • ruda.replay Re: Na pokuszenie ;) 10.06.23, 11:24
                                    asdzxcvfsrggxdfsd napisał:

> Trochę to pomieszane więc... Czyli wyspowiadam się nieskutecznie i przyjmę komu
                                    > nię w grzechu, ale nadal dobrej wierze...
                                    >
                                    > Przy zagrożeniu życia o ile wiem to nawet ja mogę skutecznie wyspowiadać umiera
                                    > jącego. Tu pewnie znowu wchodzi wyższa moc Boga.

No, nie wiem...wystarczy żal za grzechy..
                                    Ale że bez księdza, to wiem, że można się wyspowiadać w kościółku
                                    • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Na pokuszenie ;) 10.06.23, 12:35
                                      ruda.replay napisała:

> No, nie wiem...wystarczy żal za grzechy..

Jeszcze tylko postanowienie poprawy.

> Ale że bez księdza, to wiem, że można się wyspowiadać w kościółku

Też nie słyszałem, ksiądz jest od wypowiedzenia formułki "odpuszczam Ci w imieniu Boga".
                                      Za to owszem, słyszałem (tylko nie wiem, czy są jakoś zorganizowani wewnętrznie) o takich nurtach, które w ogóle nie uznają potrzeby pośrednictwa kapłana.
                                      • ruda.replay Re: Na pokuszenie ;) 10.06.23, 12:42
                                        No, weź...☺️ Czuję ironię 😊
                                        To się nazywa akt żalu doskonały i praktykowane w KK.
                                        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Na pokuszenie ;) 10.06.23, 13:25
                                          ruda.replay napisała:

> No, weź...☺️ Czuję ironię 😊
                                          > To się nazywa akt żalu doskonały i praktykowane w KK.

Ale ja mówię poważnie. Tak samo jak w życiu nie-religijnym przeproszenie ma sens tylko wtedy, gdy jest szczere i z postanowieniem, że przynajmniej na drugi raz będę próbował uniknąć powtórzenia błędu. A jak to jest klasyczne "jeśli poczułaś się urażona to przepraszam" - to faktycznie jest jak odklepana formułka w konfesjonale.

• ruda.replay Re: Na pokuszenie ;) 10.06.23, 13:47

> ruda.replay napisała:
                                            >
                                            > > No, weź...☺️ Czuję ironię 😊
                                            > > To się nazywa akt żalu doskonały i praktykowane w KK.
                                            >
                                            > Ale ja mówię poważnie. Tak samo jak w życiu nie-religijnym przeproszenie ma sen
                                            > s tylko wtedy, gdy jest szczere i z postanowieniem, że przynajmniej na drugi ra
                                            > z będę próbował uniknąć powtórzenia błędu. A jak to jest klasyczne "[b]jeśli [/
                                            > b]poczułaś się urażona to przepraszam" - to faktycznie jest jak odklepana formu
                                            > łka w konfesjonale.
                                            >
                                            >
                                            >
                                            Próbować, to za mało....
                                            trzeba próbę przekuć w czyn....i nie popełnić....
                                            • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Na pokuszenie ;) 10.06.23, 14:03
                                              ruda.replay napisała:

> Próbować, to za mało....
                                              > trzeba próbę przekuć w czyn....i nie popełnić....

Tylko to nie jest takie łatwe. Nawyki "jak maska wrastają w twarz" - i nie ma, że pstryk - i już nigdy.
                                              Bez próbowania się nie obejdzie. Step by step.

• mona.blue Re: Na pokuszenie ;) 10.06.23, 14:11
                                            Uniknąć błędu i najlepiej jeszcze zadośćuczynić.
                                      • mona.blue Re: Na pokuszenie ;) 10.06.23, 12:53
                                        U protestantów nie ma spowiedzi przed kapłanem, każdy w swoim sumieniu wyznaje grzechy przed Bogiem.
                                        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Na pokuszenie ;) 10.06.23, 13:27
                                          Nadal jednak w protestantyzmie kapłan od czegoś jest. A ja słyszałem o takich nurtach w ogóle be, czyli pewnie powstałych bardziej na styku z koncepcjami dalekiego wschodu, może i taoizmem. Bóg nie stworzył wszechświata - tylko nim się STAŁ. Więc nawet my nie jesteśmy dziećmi bożymi - tylko fragmencikami samego Boga. I po śmierci nie będziemy w raju Z NIM - tylko na powrót staniemy się NIM.
                                          • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Na pokuszenie ;) 10.06.23, 13:28

>be

BEZ
                                          • mona.blue Re: Na pokuszenie ;) 10.06.23, 13:43
                                            No to ja na takich nurtach się nie znam...

W chrześcijaństwie dążymy do zjednoczenia z Bogiem, ale pozostajemy odrębnymi istotami, chociaż w bardzo ścisłym związku. I to zjednoczenie możemy osiągnąć już tu na ziemi, ale to długa i trudna drogą, niewiele stosunkowo osób to osiąga.
                                            • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Na pokuszenie ;) 10.06.23, 14:05
                                              mona.blue napisała:

> No to ja na takich nurtach się nie znam...
                                              >
                                              > W chrześcijaństwie dążymy do zjednoczenia z Bogiem, ale pozostajemy odrębnymi i
                                              > stotami, chociaż w bardzo ścisłym związku. I to zjednoczenie możemy osiągnąć ju
                                              > ż tu na ziemi, ale to długa i trudna drogą, niewiele stosunkowo osób to osiąga
                                              > .

Czego byśmy nie rozważali - to z agnostycznego punktu widzenia - to są tylko nasze ludzkie podejścia.
                                              A jeśli faktycznie nadejdzie dzień sądu ostatecznego - to sądził będzie On, a nie proboszcz, biskup czy nawet któryś papież.

• mona.blue Re: Na pokuszenie ;) 10.06.23, 14:10

> mona.blue napisała:
                                                >
                                                > A jeśli faktycznie nadejdzie dzień sądu ostatecznego - to sądził będzie On, a n
                                                > ie proboszcz, biskup czy nawet któryś papież.
                                                >
                                                Taaak.
                                    • mona.blue Re: Na pokuszenie ;) 10.06.23, 12:48
                                      ruda.replay
                                      > >
                                      > > Przy zagrożeniu życia o ile wiem to nawet ja mogę skutecznie wyspowiadać
                                      > umiera
                                      > > jącego. Tu pewnie znowu wchodzi wyższa moc Boga.

>
                                      > No, nie wiem...wystarczy żal za grzechy..
                                      > Ale że bez księdza, to wiem, że można się wyspowiadać w kościółku

Tak, żal doskonaly z postanowieniem spowiedzi, jeżeli jeszcze będzie możliwa.Wtedy jest rozgrzeszenie i odzyskany stan łaski uswiecajacej.
                                      • ruda.replay Re: Na pokuszenie ;) 10.06.23, 12:50
                                        Dokładnie tak ☺️
                                  • mona.blue Re: Na pokuszenie ;) 10.06.23, 12:12

> Trochę to pomieszane więc... Czyli wyspowiadam się nieskutecznie i przyjmę komu
                                    > nię w grzechu, ale nadal dobrej wierze...
                                    >
                                    Z tego co zrozumiałam, to spowiedź będzie nieważna, więc wydaje mi się, że komunia przyjęta bedzie w grzechu, jeżeli ciężkim to niegodnie i nieważnie przyjęta, ale ponieważ bez świadomomej woli czynienia źle, to nie obciążająca grzechem tego, kto ją przyjmuje. Natomiast, jeżeli że świadomością, że Natanek jest suspendowany i nie może sprawować czynności kapłańskich, to już jest grzechem, bo grzech musi być świadomy i dobrowolny.
                                    Natomiast, jakby ktoś był w stanie łaski, nie potrzebował spowiedzi u niego, to moim zdaniem przyjęta komunia będzie ważna.

> Przy zagrożeniu życia o ile wiem to nawet ja mogę skutecznie wyspowiadać umiera
                                    > jącego. Tu pewnie znowu wchodzi wyższa moc Boga.

Nie słyszałam o tym, żeby w przypadku zagrożenia życia świecki mógł wyspowiadać. Natomiast ważne jest, żeby w momencie śmierci, gdy staniemy przed Bogiem, wybrać Go, życie z Nim, nie odrzucić Go, wtedy mamy szansę na zbawienie, na życie z Nim w niebie, po odpokutowaniu swoich grzechów w czyśćcu.
                                    W stanie zagrożenia życia to każdy może ochrzcić drugą osobę.
                                    • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Na pokuszenie ;) 10.06.23, 12:29
                                      No ja cały czas rozważam przypadek, że udaję się na taką mszę na zaproszenie znajomego i NIC NIE WIEM, co to za ksiądz.
                                      Natomiast zakładając, że świadomie należę do którejś z tych trzódek, bo uważam, że to oni reprezentują jedynie prawdziwą wiarę - to już mi się nie chce rozważać.

> Nie słyszałam o tym, żeby w przypadku zagrożenia życia świecki mógł wyspowiadać.

Tak nam chyba kiedyś mówił ksiądz na katechezie jeszcze na plebanii. Dawał przykład wojenny jakiegoś bunkra, coś - że nie ma i nie będzie się dało znaleźć księdza. Z kolei o chrzcie nie słyszałem.
                                      • mona.blue Re: Na pokuszenie ;) 10.06.23, 12:46
                                        W takim przypadku, jaki rozważasz, to moim zdaniem zależy, czy ta osoba jest w stanie łaski I nie potrzebuje spowiedzi - to wtedy komunia jest ważna, natomiast jeżeli nie była w stanie łaski I dopiero wyspowiadała się u Natanka, to trudno powiedzieć.
                                        Komunia przyjęta w stanie grzechu zaciaga kolejny grzech. Trudno się połapać.
                                        Co do spowiedzi bez ksiądza to wyczytałam, że w stanie zagrożenia życia i braku mozliwosci wyspowiadania sie można wzbudzić sobie zal doskonały i postanowienie spowiedzi, jeżeli będzie to jeszcze możliwe i wtedy odzyska się stan łaski uświęcającej, czyli przebaczenia grzechów.
                                        Dzięki za drążenie tematu - tego ostatniego faktu nie znałam, a jest to b.ważne.
                                        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Na pokuszenie ;) 10.06.23, 13:30
                                          mona.blue napisała:

> Trudno się połapać.

Ano właśnie...

> Co do spowiedzi bez ksiądza to wyczytałam, że w stanie zagrożenia życia i braku
                                          > mozliwosci wyspowiadania sie można wzbudzić sobie zal doskonały i postanowieni
                                          > e spowiedzi, jeżeli będzie to jeszcze możliwe i wtedy odzyska się stan łaski uś
                                          > więcającej, czyli przebaczenia grzechów.
                                          > Dzięki za drążenie tematu - tego ostatniego faktu nie znałam, a jest to b.ważne

Wiesz, to mi musiał ksiądz mówić jakieś 30 lat temu; więc doktryna też mogła się zmienić...
                          • ruda.replay Re: Na pokuszenie ;) 09.06.23, 19:34
                            chyba tak...tu trzeba Moni, bo ja to tak wiesz...średnio na jeża w te klocki ;)
      • mona.blue Re: Na pokuszenie ;) 09.06.23, 16:53
        Znamy, znamy...

Do do czarnych ubrań to lubię, muszę chyba zacząć uważać na siebie :)

A czerwone paznokcie to najbardziej popularne są podobno ;)

Ciężkie czasy nam nastały :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka