Dodaj do ulubionych

Ok, to ja dam teraz wątek z dedykacją dla Moni

09.06.23, 19:41
ale tak kryptycznie, jeszcze bez nazwy Miasta.
Byliśmy tam w niedzielę, w środę w hotelu w innym mieście leciał film o Bożym Ciele - kręcony między innymi w tamtym mieście.
Motyw był taki, że ktoś z Warszawy tam jechał - ale nie na procesję, bo on hoho ateista - i zabrał jakiegoś autostopowicza. Od słowa do słowa trochę się poprztykali i ten zabrany w pewnym momencie stwierdził:
Co z ciebie za ateista? Ateista to jest Ktoś, a ty to jesteś duży chłopiec obrażony na Pana Boga.
Klika scen później się okazało, że autostopowicz to był podróżujący w cywilu ksiądz katolicki...
Obserwuj wątek
    • ruda.replay Re: Ok, to ja dam teraz wątek z dedykacją dla Mon 10.06.23, 13:42
      hop, bo Monia chyba nie widzi ;)
      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Ok, to ja dam teraz wątek z dedykacją dla Mon 10.06.23, 14:01
        Ja to się od razu zapytowuję - kontynuujemy "gdzie byłem" czy dawać od razu foty?
        • ruda.replay Re: Ok, to ja dam teraz wątek z dedykacją dla Mon 10.06.23, 14:18
          decyduj...
          po fotach dojdziemy, gdzieżeś leżakował ;))
          • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Ok, to ja dam teraz wątek z dedykacją dla Mon 10.06.23, 14:23
            Topsze, to jeszcze chwila ogrodnictwa na balkonie i sięgnę po telefon.
            • ruda.replay Re: Ok, to ja dam teraz wątek z dedykacją dla Mon 10.06.23, 14:31
              tylko nie przelej z konewki, bo sąsiadka z dołu nie wybaczy ;)
              • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Ok, to ja dam teraz wątek z dedykacją dla Mon 10.06.23, 14:54
                A to jest odwrotnie. Tym u góry jak się przypomni to ja mam przelotne opady :)
                • ruda.replay Re: Ok, to ja dam teraz wątek z dedykacją dla Mon 10.06.23, 15:30
                  Takie sytuacje są na stałe wpisane w stosunki sąsiedzkie ;) czasem nie zamierzone ;)
                  zbyt duże otworki, albo za pulchna ziemia :D
                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Ok, to ja dam teraz wątek z dedykacją dla Mon 10.06.23, 15:34
                    Albo po prostu oj nagły impuls - to na full. Rozumiem i po prostu zawsze odsuwam suszarkę od barierki.

• ruda.replay Re: Ok, to ja dam teraz wątek z dedykacją dla Mon 10.06.23, 15:51
                      niezamierzone.....miało być ;)
                      kiedyś mieszkałam w bloku i sąsiadka z góry miała pralkę "kręciołka"
                      pewnie bez wyżymaczki ;) i ręcznie wykręcała ciuchy....
                      lało się po szybach, balkonie....
                      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Ok, to ja dam teraz wątek z dedykacją dla Mon 10.06.23, 15:59
                        Hmmm, wanny/prysznica nie miała? :D
                        • ruda.replay Re: Ok, to ja dam teraz wątek z dedykacją dla Mon 10.06.23, 16:09
                          Blok nówka sztuka. Na podłogach drewniane klepki w jodełkę, wanna, kibel, umywalka, kuchenka, szafy dwie w zabudowie, w przedpokoju...
                          tak kiedyś wyglądały mieszkanka ;)
                          a dzisiaj? golizna, surowizna....
                          nie dość, że kredyt na 25 lat, to jeszcze wpompować kasę w wyposażenie trzeba....
                          :)
                          taka ta komuna była zła ;) ;)))
                          • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Ok, to ja dam teraz wątek z dedykacją dla Mon 10.06.23, 16:20
                            No nasz szczęśliwie to ma jakieś 20 lat, na zadupiu - duże przestrzenie między blokami. Jak widzę co się teraz nieraz buduje...

A propo komuny. To jak byłem tam hen, to w promieniu powiedzmy 2 kilometrów od ratusza można było zobaczyć architekturę od czasów rezydencji magnackich - aż po dziś.
                            I o ile nawet te bloki PRL z okresu najgorszej urawniłowki można trochę podmalować, wymienić barierki balkonowe na nowoczesne - a na ślepej ścianie walnąć jakiś mural - i to nawet żyje - to jak się trafiło na wysryw lat 90/00 gdzie nowobogackim deweloperom się wydawało, że po co zapłacić jakiemuś architektowi - to tylko buldożer może pomóc...
                            • ruda.replay Re: Ok, to ja dam teraz wątek z dedykacją dla Mon 10.06.23, 16:29
                              W tej kwestii nie ma co narzekać, bo blok /78 rok zdaje się oddany/ ocieplony, elewacja ładna kolorowa, nowe zadaszenia nad wejściem do klatek, teren zielony zagospodarowany, okienka nowe...nie wiem, czy barierki były wymieniane, ale wyglądają przyzwoicie....własnościowe...
                              50m2......można śmiało mieszkać...
                              • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Ok, to ja dam teraz wątek z dedykacją dla Mon 10.06.23, 16:46
                                Bo ogólnie PRL czerpał założenia z takiej można powiedzieć myśli Courbusiera: beton - światło - zieleń; czy jakoś tak.
                                Każde osiedle było wewnętrznie samowystarczalne - sklepy, szkoła, przychodnia itp.
                                Dopiero szalone lata od 90 postawiły na piedestale zysk, i się zaczęły różne problemy.

• asdzxcvfsrggxdfsd Re: Ok, to ja dam teraz wątek z dedykacją dla Mon 10.06.23, 15:15
      Podaję podpowiedź:
      Film kręcony w tym mieście nazywa się Biała sukienka.
      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Ok, to ja dam teraz wątek z dedykacją dla Mon 10.06.23, 16:47
        Doobra, ktoś zgaduje czy podać odpowiedź?
        • ruda.replay Re: Ok, to ja dam teraz wątek z dedykacją dla Mon 10.06.23, 17:08
          nooo, czeekajjj jeszcze :)
      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Ok, to ja dam teraz wątek z dedykacją dla Mon 10.06.23, 17:18
        Czekam, choć mię język świerzbi. To dopowiem. Przy rynku jest taki stary dom w stylu dworku. Jak właścicielka akurat jest na miejscu, to można wejść, pooglądać pamiątki co zebrała. I do puszki wrzucić pieniążka na rzecz fundacji utrzymania zabytku. A że akurat była i paliła papieroska na ganku, to parę słów zamieniliśmy... :)
        • ruda.replay Re: Ok, to ja dam teraz wątek z dedykacją dla Mon 10.06.23, 17:21
          Tykocin.....niech nie świerzbi :)
            • ruda.replay Re: Ok, to ja dam teraz wątek z dedykacją dla Mon 10.06.23, 17:30
              Obejrzę...czemu nie :)
              • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Ok, to ja dam teraz wątek z dedykacją dla Mon 10.06.23, 17:40
                W sumie dobry film.
                • ruda.replay Re: Ok, to ja dam teraz wątek z dedykacją dla Mon 10.06.23, 17:47
                  Rzucę okiem na tableciku, bo siedzieć mi się nie uśmiecha na krzesełku ;)
                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Ok, to ja dam teraz wątek z dedykacją dla Mon 10.06.23, 17:52
                    Na wieczorek polecam raczej.
                    • ruda.replay Re: Ok, to ja dam teraz wątek z dedykacją dla Mon 10.06.23, 17:56
                      albo rzucim okiem na telewizorni...ino ten kabel :P
                      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Ok, to ja dam teraz wątek z dedykacją dla Mon 10.06.23, 18:05
                        Ale w TV to leciało w środę, przed Bożym Ciałem.
                        • ruda.replay Re: Ok, to ja dam teraz wątek z dedykacją dla Mon 10.06.23, 18:19
                          Widocznie mi umknęło ;)
                          ale nie ma tego złego :)
                          • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Ok, to ja dam teraz wątek z dedykacją dla Mon 10.06.23, 18:25
                            Bo to było na platformie Canal+. Taki hotel na wypasie był ;)
            • mona.blue Re: Ok, to ja dam teraz wątek z dedykacją dla Mon 10.06.23, 18:46
              Ja też spojrzę:) sorry, wątek z dedykacją, a jakoś mi umknął, najpierw zakupy, a potem Roland Garros :)

I jakoś nie bardzo lubię zgadywać. A pani wręczająca puchar Idze Świątek była na różowo, ale to jak pisała któraś z naszych forumowiczek teraz modny kolor - fuksja :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka