Dodaj do ulubionych

Stolemy-zielarze

19.08.23, 14:42
Stolemy zielarze posiadały magiczną wiedzę na temat korzystania z dobrodziejstw które oferuje natura.Jeśli dokładnie wsłuchasz się w ich szept podzielą się z tobą jakimś przepisem...
Obserwuj wątek
    • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Stolemy-zielarze 19.08.23, 14:45
      > Stolemy

o, nowe słówko, dzięki
      • ruda.replay Re: Stolemy-zielarze 19.08.23, 14:50
        Miałam taką sąsiadkę - zielarkę....
        kobiecina prosta była, bez szkół...i skąd ona czerpała tę swoją wiedzę...
        a umiała te ziółka tak dobrać, że ludziom pomagała...
        • camella Re: Stolemy-zielarze 19.08.23, 14:56
          Mogła po swojej babci ,a wiedzę czerpie się też intuicyjnie
          • ruda.replay Re: Stolemy-zielarze 19.08.23, 15:10
            camella napisała:

> Mogła po swojej babci ,a wiedzę czerpie się też intuicyjnie

Mogło i tak być...
            pamietam te małe pudełeczka, równiuśko ułożone, pachnące ziółkami...
            skręcała z szarego papieru rożek i...troszkę tego, troszkę innego i porcja do zaparzenia była gotowa...:)
            • camella Re: Stolemy-zielarze 19.08.23, 17:16
              Może coś ci się przypomni jakąś receptura..
              • ruda.replay Re: Stolemy-zielarze 20.08.23, 13:11
                Nigdy nie mówiła, co wkłada w te papierowe rożki...
                wiem tylko, że pokrzywę zbierała świtem, w maju...do suszenia...
      • camella Re: Stolemy-zielarze 19.08.23, 14:57
        asdzxcvfsrggxdfsd napisał:

> > Stolemy
        >
        > o, nowe słówko, dzięki

Zanim Kaszubami całkowicie zawładnął człowiek, panami tej krainy były stolemy. Kształtem przypominały ludzi, ale wzrostem przewyższały ich kilkakrotnie. Posiadały też ogromną siłę. Drzewa wyrywały niczym źdźbła trawy. Ciskały wielkimi głazami jak ziarnkami grochu
        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Stolemy-zielarze 19.08.23, 15:02
          Gdzie indziej to były po prostu olbrzymy :D
          • camella Re: Stolemy-zielarze 19.08.23, 15:04
            Gdzie indziej to w mitologii..?
            • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Stolemy-zielarze 19.08.23, 15:09
              A stolemy to niby gdzie?
              • camella Re: Stolemy-zielarze 19.08.23, 15:12
                Chciałam dopisać greckiej a stolemy to nasze
                • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Stolemy-zielarze 19.08.23, 15:16
                  wiki:

Dawne polskie i niemieckie nazwy olbrzymów, jak podaje Słownik etymologiczny języka polskiego Aleksandra Brücknera, wywodzą się od nazw niegdysiejszych wrogów i najeźdźców: niemieckie Hüne od Hunów, prasłowiańskie Obrzy (*Obъrъ, staroruskie Obъre, Obъrinъ – występujące w Powieści minionych lat) – od Awarów. Mamy tu do czynienia albo ze zmianą semantyczną w obrębie pierwotnej nazwy etnicznej, albo z kontaminacją etnikonu *Obъr, z tureckiego abar, z rodzimym, prasłowiańskim *obrъ – „silny” (odpowiadającemu gockiemu abrs) – czeskie Obr, staropolskie Obrzyn (współczesne Olbrzym, z epentezą l[a])[1].
                  • camella Re: Stolemy-zielarze 19.08.23, 17:18
                    Nasze czyli na Kaszubach Stolemami nazywają Kaszubi również ludzi silnych duchem i wiarą, niezłomnych..można dostać nawet medal :)
                  • a74-7 Re: Stolemy-zielarze 19.08.23, 18:24
                    Gigantow bylo troche w historii:
                    en.wikipedia.org/wiki/List_of_giants_in_mythology_and_folklore
    • camella Aksamitka 19.08.23, 17:47

Aksamitka zawiera dużą ilość fitoncydów. Są to roślinne antybiotyki o silnym działaniu bakteriobójczym. Ekstrakty ze świeżego ziela działają też przeciwpasożytniczo i pierwotniakobójczo. Dobrze spisze się przy uciążliwych zakażeniach układu moczowego, oddechowego czy płciowego.
      • camella Re: Aksamitka 20.08.23, 10:16
        Najlepiej jesienią narwać płatków ,wysuszyć zmielić i skomponować własną mieszankę przypraw.
      • a74-7 Re: Aksamitka 20.08.23, 13:42
        Dodatkowo ma właściwości przeciwdepresyjne oraz pomaga łagodzić stres. Przypisuje się działanie zmniejszające ryzyko zachorowania na Parkinsona czy Alzheimera.
        Co ciekawe zolte kwiaty ,tu zonkile tez ponoc sa dobrym lekarstwem na Alzheimera .Ale z tym poczekamy do" Z";)
        • camella Re: Aksamitka 20.08.23, 16:53
          Gotowe suszone płatki można kupić jako Aksamitka - Szafran Imeretyński
          • camella Re: Aksamitka 20.08.23, 23:35
            I na koniec ciekawostka

Suche ziele Tagetes lucida palone w fajce wywołuje lekkie halucynacje. Stosowana w fajeczkach, a także w nalewce – pomaga w kuracjach odzwyczajenia od nikotyny i haszyszu. Jednocześnie jednak Tagetes lucida jest substytutem nikotyny, a jednocześnie zastosowany z nikotyną – wzmaga jej działanie ośrodkowe na układ nerwowy
      • camella Arbuz 22.08.23, 09:50

Arbuz należy do rodziny dyniowatych.
        • camella Re: Arbuz 22.08.23, 09:59
          Właściwości lecznicze mają miąższ owocowy ,skórka i nasiona.Miękisz stosowany jest w niedokrwistości,w niedomaganiach systemu sercowo-naczyniowego,w podagrze.Podawany jest w chorobach wątroby i dróg moczowych.Należy do dobrych środków moczopędnych.Proszek sporządzony z suchej skórki można podawać przy zapaleniu jelita grubego.
          Błonnik występujący w owocu arbuza reguluje pracę jelit,sprzyja usuwaniu cholesterolu.
          • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Arbuz 22.08.23, 10:06
            camella napisała:

> Należy do dobrych środków mo
            > czopędnych.

Jak to się stało, że coś składające się praktycznie z samej wody pędzi do kibelka - nie wiem (czytać głosem Zenka :)
            • camella Re: Arbuz 22.08.23, 10:20
              Kwasy organiczne są w tej wodzie
              • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Arbuz 22.08.23, 10:28
                I nie tylko. Nadal przeszło 90 procent to woda. Czyli coś podobnie do zwykłego piwa - też jakże skutecznie moczopędnego.
                • camella Re: Arbuz 22.08.23, 10:38
                  Masz rację bo piwo to z chmielu ale ja wolę arbuza
                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Arbuz 22.08.23, 10:46
                    Piwo jest ze zbóż - chmiel to tylko niewielki dodatek nadający goryczkę. Bardzo częste nieporozumienie.
                    • camella Re: Arbuz 22.08.23, 10:52
                      No to co w piwie działa moczopędnie ?
                      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Arbuz 22.08.23, 10:54
                        WODA
                        • camella Re: Arbuz 22.08.23, 11:01
                          NIE
                          • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Arbuz 22.08.23, 11:07
                            Co nie? Weź wypij 4-pak, czyli 2 litry piwa, czyli prawie 2 litry wody. I nie sikaj po tym :)
                            • camella Re: Arbuz 22.08.23, 11:12
                              Nie chodzi o taki efekt,arbuza je się latem w czasie upałów aby uzupełniać mikro i makroelementy bez suplementacji.Zawiera sole organiczne,ma wszystkie witaminy oprócz E ,
                              Ale wiesz,że od piwa głowa się kiwa?
                              • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Arbuz 22.08.23, 11:14
                                No i tak samo w piwie masz różne różności. A że się głowa kiwa to powiem przewrotnie - zaleta piwa :D
                                • ruda.replay Re: Arbuz 22.08.23, 11:16
                                  A człek na mineralnej jedzie tylko 😟
                                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Arbuz 22.08.23, 11:24
                                    Czyli właściwie 100% wody :)
                                    • ruda.replay Re: Arbuz 22.08.23, 11:31
                                      Przytargałam wczoraj dwie zgrzewki do domowego wodopoju ;)
                                      Zapas musi być ;)
                                      • camella Re: Arbuz 22.08.23, 11:43
                                        A ja piję teraz wodę przegotowaną z kranu ,mam ją bez dżwigania z sokem :z jeżyn :))
                                        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Arbuz 22.08.23, 11:45
                                          O ja też tak robię jak jestem słomianym wdowcem. Cyk wodę do garnka do przestudzenia, potem lejkiem do butelki. Ale czemu wspominam o wdowieństwie? Bo jak jesteśmy razem to żona marudzi, że zajmuje to miejsce w naszej mikro-kuchni :D
                                      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Arbuz 22.08.23, 11:44
                                        U mię też jest, no ba. Bo kranówce jakoś nie ufam.
                                        • camella Re: Arbuz 22.08.23, 11:49
                                          Ja bardziej nie ufam butelkowej w plastykowych opakowaniach
                                          • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Arbuz 22.08.23, 11:53
                                            Ponoć czasem to też słabe jest. Zależy od ujęcia itp itd... Taka wojna jak masła z margaryną itp.
                                            • ruda.replay Re: Arbuz 22.08.23, 12:54
                                              Oj, tam...to co ja mam powiedzieć, cmentarz na końcu ulicy :D
                                              • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Arbuz 22.08.23, 12:56
                                                To przynajmniej masz blisko jak zaczniesz straszyć rodzinkę :)
                                                • ruda.replay Re: Arbuz 22.08.23, 13:03
                                                  Nie czekam, straszę już dziś ;)
                                                  nie będę się potem...snuć ;)
                                                  święty spokój bedzie ;)
                                                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Arbuz 22.08.23, 13:24
                                                    Kużwa i znowu mi się skecz przypomniał. Ale chyba gdzieś to ostatnio było.
                                                  • ruda.replay Re: Arbuz 22.08.23, 13:35
                                                    Ty sobie ręke podaj z Halusią...tylko kabarety oglądacie :>
                                                    ;)
                                                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Arbuz 22.08.23, 13:38
                                                    ruda.replay napisała:

> tylko kabarety

Się obrazić czy co?
                                                  • ruda.replay Re: Arbuz 22.08.23, 13:45
                                                    asdzxcvfsrggxdfsd napisał:

> ruda.replay napisała:
                                                    >
                                                    > > tylko kabarety
                                                    >
                                                    > Się obrazić czy co?
                                                    >

:D :D
                                                    Ty też nie łapiesz żartu? :P
                                                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Arbuz 22.08.23, 13:46
                                                    Io stupido.
                                                  • ruda.replay Re: Arbuz 22.08.23, 14:20
                                                    Ty nie bądź obrażalski, jak ta ruska histeryczka ;p
                                                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Arbuz 22.08.23, 14:22
                                                    Która? :)
                                                  • ruda.replay Re: Arbuz 22.08.23, 14:32
                                                    Chyba nie chcesz wiedziec :)
                                                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Arbuz 22.08.23, 14:35
                                                    Dajesz!
                                                  • a74-7 Re: Arbuz 22.08.23, 16:43
                                                    kiedys gralo sie w pomidora, a wy tu watasek camelli ekhmmm...:)
                                                  • ruda.replay Re: Arbuz 22.08.23, 18:12
                                                    dlatego zamilkłam, by fajny wątek nie...zepsuć ;)
                                                  • camella Re: Arbuz 22.08.23, 19:11
                                                    Już zepsuliście,nie będę nikogo przekonywać o wyższości arbuza nad piwem.Miałam dzisiaj trochę czasu chciałam napisać o aronii i aloesie.
                                                    Ale ciekawostka jedna ..podobno w restauracji można dostać takie piwo

Arbuza pozbawiamy pestek, obieramy ze skóry i miksujemy na jednolitą masę. Następnie płyn przecieramy przez sito i przelewamy do dzbanka. Uzupełniamy schłodzonym piwem. Dodajemy plasterki cytryny do smaku.
                                                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Arbuz 23.08.23, 07:24
                                                    camella napisała:

> Już zepsuliście,nie będę nikogo przekonywać o wyższości arbuza nad piwem.Miałam
                                                    > dzisiaj trochę czasu chciałam napisać o aronii i aloesie.

Tradycją tego forum jest, że każdy temat rozłazi się we wszystkich kierunkach :)
                                                  • super.halusia Re: Arbuz 22.08.23, 13:37
                                                    https://3.bp.blogspot.com/-CS6L9D3QUEQ/WTkVrWqDiBI/AAAAAAAAIsw/Azxrs3jBBnM9i-sxAhO-dFTV6lPsq4iggCLcB/s1600/ZDS_0430.JPG
                                                  • super.halusia Re: Arbuz 22.08.23, 13:37
                                                    https://3.bp.blogspot.com/-jFHoGkLzNGA/WTkYdOmUB0I/AAAAAAAAItY/egGrg6M6LzULOCB7foK3JFDNeJuXn7DIQCLcB/s1600/ZDS_0438.JPG

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka