Dodaj do ulubionych

Stare brytyjskie i nie tylko szkoły

02.09.23, 09:50
Kiedy dorastaliśmy i chodziliśmy do szkoły, byli pewni nauczyciele, którzy w każdy możliwy sposób krzywdzili dzieci
wylewając szyderstwo na wszystko, co zrobiliśmy
obnażając każdą słabość, jakkolwiek starannie ukrywaną przez dzieci.

Ale w mieście było powszechnie wiadome, że kiedy wracali wieczorem do domu
ich grube i psychopatyczne żony
zatruwały im każdą chwilę.

Nie potrzebujemy (takiej) edukacji!

Obserwuj wątek
    • ruda.replay Re: Stare brytyjskie i nie tylko szkoły 02.09.23, 10:13
      Fragment z maszynką do mielenia robi wrażenie...
      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Stare brytyjskie i nie tylko szkoły 02.09.23, 10:21
        Jak cała płyta/film. Pokazują jak dochodzi do tego, że normalne, wrażliwe dziecko z biegiem lat buduje wokół siebie The Wall (ściana/mur) tak szczelne, że "Ci, którzy go naprawdę kochają zostają na zewnątrz i mogą tyko bić sercem w mur" - jest gdzieś taki fragment tekstu.
        • ruda.replay Re: Stare brytyjskie i nie tylko szkoły 02.09.23, 10:40
          Kadra pedagogiczna, jak z filmu grozy, strach oddychać..
          trauma pozostaje na całe zycie.
          • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Stare brytyjskie i nie tylko szkoły 02.09.23, 10:42
            Ale tak właśnie było. Czasy wiktoriańskie itp. Zara Ci tu Lezio powie, że dziś też szkoła mieli umysły na oficjalną wersję mediów głównego ścieku ;)
            • ruda.replay Re: Stare brytyjskie i nie tylko szkoły 02.09.23, 10:58
              Czasów wiktoriańskich nie potrzeba było, żeby taki nauczycielski potwór spacerował po klasie ze wskaźnikiem do mapy...wyszarpywał pod tablicę za rękaw fartucha i prał, jak powalony wskaźnikiem w mapę, żądając, by dziecko wskazało, gdzie leży jakiś kraj....
              • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Stare brytyjskie i nie tylko szkoły 02.09.23, 11:00
                Oczywiście, ale The Wall jest osadzone w konkretnych czasach, których dziś już nie ma.
                • ruda.replay Re: Stare brytyjskie i nie tylko szkoły 02.09.23, 11:08
                  Posłuszeństwo przede wszystkim....tak to odbieram
                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Stare brytyjskie i nie tylko szkoły 02.09.23, 11:32
                    Oczywiście. System klasowy znamy głównie z Indii, ale osobliwie Brytyjczycy świetnie do niego pasowali. Tutaj perypetie Hiacynty Bucket są chyba najwyraźniej u nas widoczne - podtrzymywanie wrażenia, że należy się do klasy wyższej; niż faktycznie się należy.
                    • ruda.replay Re: Stare brytyjskie i nie tylko szkoły 02.09.23, 11:39
                      Az musiałam rzucić okiem...

3lions.pl/angielski-system-edukacji/

podoba mi sie pomysł z mundurkami....
                      każda szkoła inny i wtedy wiadomo, że to uczeń/uczennica..
                      trochę rażace te gołe brzuszki uczennic w Polsce..
                      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Stare brytyjskie i nie tylko szkoły 02.09.23, 11:46
                        Akurat na gołe brzuszki wystarczy zwykły regulamin szkoły. Mundurki z numerem to pomysł na łatwe sprawdzanie który uczeń skąd zwiał.
            • a74-7 Re: Stare brytyjskie i nie tylko szkoły 02.09.23, 12:10
              Tu szkola do ktorej uczeszczal Szekspir od 7 do 14 roku zycia ,King Edward VI school w Stratford
              https://i.postimg.cc/K8XrgsVZ/DSCN3196.jpg

https://i.postimg.cc/CxHDnMkN/DSCN3203.jpg
              I nauczyciel z nieodlaczna rozga ...
              https://i.postimg.cc/FRmLxYXz/DSCN3179.jpg
              Ten pan mial zdolnosci aktorskie, nakrzyczal na nas, zniszczyl prawie psychike, bylam prawie pewna ze wytarmosi nas za uszy i mi meza zbije rozga ...Taki performance zapada w pamiec ..;)
              Na szczescie nie byl to piatek :)
              Jak odbywalo sie takie wychowywanie w szkole mlodego Szekspira , a podpasc mozna bylo za byle co...
              https://i.postimg.cc/WbRwD1hD/DSCN3053.jpg
              • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Stare brytyjskie i nie tylko szkoły 02.09.23, 12:16
                O ile dobrze rozumiem - wychowanie przez stres ma swoje zalety: tylko ten stres nie może być tak duży, że zabija osobowość. To samo zdarzyło się w pewnej znanej mi sytuacji w korpo, gdy gość w sytuacji podbramkowej skorzystał z telefonu służbowego do prywatnej sprawy, po czym uczciwie poszedł zgłosić do sekretariatu z deklaracją uregulowania kosztów - a oni go wyebali bo "zawiódł zaufanie firmy". No co kuwa?!
                • a74-7 Re: Stare brytyjskie i nie tylko szkoły 02.09.23, 13:03
                  Przedstawilam expressowo jak wygladalo to w 15 wieku.:)Troszke chyba teraz jest inaczej , prawda ? Bezstresowe wychowanie, bezstresowa nauka , zachowanie w szkole troszke sie rozluznilo , teraz nie uczen , ale nauczyciel jest bullied.
                  Byla juz kiedys propozycja , zeby zniesc egzaminy , bo to zbyt duzy stress dla biednego ucznia.
                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Stare brytyjskie i nie tylko szkoły 02.09.23, 14:46
                    Bezstresowość też już szczęśliwie jest trochę passe. Natomiast faktycznie przynajmniej w Polsce szkołą nie bardzo ma narzędzia do zwalczania toksycznych rodziców.
                    .
    • a74-7 Re: Stare brytyjskie i nie tylko szkoły 02.09.23, 13:04
      Nauczycielowi zaklada sie kubel smieci na glowe, czy staje sieon ofiara fizycznej przemocy ...Jak to tak ...????
      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Stare brytyjskie i nie tylko szkoły 02.09.23, 14:47
        To też już trochę minęło - a i ten pan od kubła to zbyt asertywny nie był...
    • a74-7 Re: Stare brytyjskie i nie tylko szkoły 02.09.23, 13:33
      Piosenka z filmu the Wall.
      Tu jej rozpracowanie ,polecam tez komentarze.
      Tekst linku
      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Stare brytyjskie i nie tylko szkoły 02.09.23, 15:07
        Hm, nic nie rozumiem. Autor niby obiecuje wielkie odkrycie, że to wclae nie chodzi o bunt uczniów wobec szkoły; a potem się jednak okazuje, że to chodzi o szkołę jako element ówczesnego systemu?
        • a74-7 Re: Stare brytyjskie i nie tylko szkoły 02.09.23, 15:56
          Ta piosenka pochodzi z filmu The Wall i chyba trzeba to rozbierac razem.Trzeba zapytac Roger Waters ,co autor mial na mysli , bo jak widac kazdy interpretuje widelko inaczej ,do swoich potrzeb ;)
          Pytac mozna tu
          rogerwaters.com/askroger/
          , RW do dzis aktywnie angazuje sie w rozne przypadki obrony przed opresja ,trzeba chyba zrozumiec powody z jakich to robi .,
          tu twitter
          twitter.com/rogerwaters
          • leziox Re: Stare brytyjskie i nie tylko szkoły 02.09.23, 19:09
            Ja tam na temat mielenia umysłów w szkołach angielskich wyjątkowo wypowiadać się nie będę.
            Chodziłem do polskiej szkoły, którą czasem lubiłem, a czasem nie.
            Tutaj wystarczy sobie wziąć do serca te jedno zdanie:
            "Takie będą Rzeczypospolite, jakie ich młodzieży chowanie".
            I co widzimy?
            • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Stare brytyjskie i nie tylko szkoły 03.09.23, 07:36
              leziox napisał:

> Ja tam na temat mielenia umysłów w szkołach angielskich wyjątkowo wypowiadać si
              > ę nie będę.
              > Chodziłem do polskiej szkoły, którą czasem lubiłem, a czasem nie.
              > Tutaj wystarczy sobie wziąć do serca te jedno zdanie:
              > "Takie będą Rzeczypospolite, jakie ich młodzieży chowanie".
              > I co widzimy?

No akurat ten wątek jest odpryskiem od innego ogólnie o szkołach. A widzimy, że coś złego się dzieje z kierunkiem szkolnictwa i to chyba nie tylko w Polsce.

• asdzxcvfsrggxdfsd Re: Stare brytyjskie i nie tylko szkoły 03.09.23, 07:28
            Ale to wiadomo od początku, że liczy się kontekst całości albumu; potem filmu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka