asdzxcvfsrggxdfsd 17.09.23, 13:25 U góry obiegowe. 2004 nominał 2 zł. Pod spodem jakaś pamiątka od Bractwa Rycerskiego Zamku bytowskiego. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ruda.replay Re: Jesienny zbiór 2 17.09.23, 13:39 U mnie też jakieś monety pelętały się po szufladach... może kiedyś będą wartościowe ;) Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Jesienny zbiór 2 17.09.23, 14:30 Kiedyś sprawdzałem - znaczki znaczy. To chyba pisałem, dla kolekcjonerów cenne jest to, co unikatowe. Pewnie owszem, nawet za pospolitą złotówę z PRL można wyrwać sporą kaskę - o ile oryginalnie ktoś ją wyniósł z mennicy i przechowywał tak, że dziś to jest właściwie nówka sztuka. To co nam się pałętało w szufladach i piwnicach jest raczej "bez wartości handlowej". No chyba, że się trafi na jakiegoś naiwniaka na alledrogo, ale nie chce mi się w to bawić. Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Jesienny zbiór 2 17.09.23, 14:55 www.money.pl/gospodarka/wystarczyla-minuta-najdrozsza-polska-moneta-znalazla-wlasciciela-cena-zwala-z-nog-6942160306928256a.html to by każdego pocieszyło ;) Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Jesienny zbiór 2 17.09.23, 15:05 uznawana za jedną z najrzadszych królewskich monet na świecie To teraz wprowadź tradycję rodzinną skupowania i niszczenia złotówek z prl. To za kilkanaście wieków któryś prapraprawnuk się obłowi :D Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Jesienny zbiór 2 17.09.23, 15:19 Niech sie dorabiają, manna z nieba nie spadnie :P Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Jesienny zbiór 2 18.09.23, 13:29 Sprawdziłem na szybko te monety z województwami (od lewej). Na aledrogo WYSTWIANE tak jakoś po 8 zł. Przypominam - wartość nominalna 2 zł. To chyba wydam w sklepie po prostu :D Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Jesienny zbiór 2 18.09.23, 16:55 To trzeba trzymać.....dla pokoleń, niech rosną w siłę :D Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Jesienny zbiór 2 18.09.23, 17:03 Jeszcze raz mam tłumaczyć, co za X pokoleń może być cenne? No nie to, co się u mnie walało w piwnicy. Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Jesienny zbiór 2 18.09.23, 17:09 ...ale coś po sobie trzeba zostawić.. nie tylko wspomnienia :D:D ;) Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Jesienny zbiór 2 18.09.23, 17:46 No ja nie musiałem wpadać dzięki tatusiowi... Nawet kiedyś mówiłem, że wpadnę na grób, wykopię i nakopię w miednicę; no ale mi przeszło...Spłacone, zapomniane. Przecież mamy i siostry teraz nie będę szarpał o wyrównanie... Odpowiedz Link