Dodaj do ulubionych

Najdziwniejsza nazwa miejscowości w Polsce.

IP: 10.0.4.* / *.atj.pl 24.07.01, 19:53
Wyszukajmy wspólnie jak najwięcej miejscowości o dziwnych (lub śmiesznych)
nazwach!
Na przykład: Moniochy, Momina, Gana Długa, Fiugajki, Ciućkowo, Cisse, Chechły
Iłowe, Chechły Kmiece, Bzite, Okradzionów, Pijawne Polskie, czy choćby Parypse.

Jakie jeszcze ciekawe miejsca można znaleźć na Mapie?
Obserwuj wątek
    • Gość: KTP Re: Najdziwniejsza nazwa miejscowości w Polsce. IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 24.07.01, 20:02
      Nieliż , Babie , Cyców

Naprawde
      • Gość: gaga Re: Najdziwniejsza nazwa miejscowości w Polsce. IP: *.r.univ.szczecin.pl 07.08.01, 11:29
        W Zachodniopomorskim, pod Szczecinem jest wieś Stolec.
        To nie żart.
        • Gość: Starka Re: Najdziwniejsza nazwa miejscowości w Polsce. IP: *.bsb.com.pl 26.10.01, 07:45
          Gość portalu: gaga napisał(a):

> W Zachodniopomorskim, pod Szczecinem jest wieś Stolec.
          > To nie żart.

Nie widzę w tej nazwie nic dziwnego.
          Stolec - to po prostu w staropolskim znaczeniu - stołek.
          Myślę, że tym znaczeniem kierowali się autorzy nazwy tej miejscowości.

• Gość: Starka Re: Najdziwniejsza nazwa miejscowości w Polsce. IP: *.bsb.com.pl 26.10.01, 08:02
          Nawiązując do wymienianych już na tym forum miejscowości:
          Gać k. Grudziądza i Sfornegacie k. Chojnic.
          Krążył kiedyś o nich dowcip, który swgo czasu bardzo mnie śmieszył:
          Na dworzecu PKS w kolejce po bilet, pewna kobiecina głośno przestrzega
          pozostałych kolejkowiczów - "Ludzie, kupujta bilety, bo nuż, widelec -
          kontrol w Gaciach".
      • Gość: Pablok Re: Najdziwniejsza nazwa miejscowości w Polsce. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.08.01, 12:19
        Przy trasie nr 61 przed Grajewem (jadąc z Warszawy) znajdują się dwie
        miejscowości o swojsko brzmiących nazwach: Kurejwa i Kurejewka.
      • Gość: konsul Re: Najdziwniejsza nazwa miejscowości w Polsce. IP: *.radio.com.pl 10.08.01, 13:27
        Nieliż . być może, spotkałem,, Nielisz" .
        Byłem w ,,KRZAK", ,,GRUSZKA", ,,NAWÓZ", ,,PŁONKA", ,,TARZYMIECHY"i ,,ZAMSZANY"
        • Gość: Hubert Re: Najdziwniejsza nazwa miejscowości w Polsce - STARE BABKI IP: 212.244.179.* 10.08.01, 13:39
          STARE BABKI na trasie W-wa - Gdansk
          • Gość: bogusia Re: Najdziwniejsza nazwa miejscowości w Polsce - STARE BABKI IP: *.dragonair.dialup.pol.co.uk 20.08.01, 21:48
            Backowa Chac w woj.podlaskim
        • Gość: Jarek Re: Najdziwniejsza nazwa miejscowości w Polsce. IP: *.ext.torhqgw.xerox.com 10.08.01, 19:19
          Nieopodal Stalowej Woli
          jest wies Stany.
          Kiedys wybralem sie tam z ciekawosci.
          Pojechac PKS-em do Stanow. To dopiero brzmi, prawda? :)

Jarek
        • Gość: Gucio Re: Najdziwniejsza nazwa miejscowości w Polsce. IP: *.pekaes.com.pl 20.11.01, 09:18
          Gość portalu: konsul napisał(a):

> Nieliż . być może, spotkałem,, Nielisz" .
          > Byłem w ,,KRZAK", ,,GRUSZKA", ,,NAWÓZ", ,,PŁONKA", ,,TARZYMIECHY"i ,,ZAMSZANY"

Znam dobrze te strony. :-)
          A obok Krzaka jest Złojec, gdzie mogą złoić skórę.
          Z kolei w pobliżu Płonki jest Średnie. Ale żeby to było zwykłe Średnie. Tam
          jest "Średnie Duże" i, o ile się nie mylę, także "Średnie Małe". "Średniego
          Średniego" chyba nie ma. Co do Gruszki, to jest tych Gruszek kilka. Jest "Gruszka
          Mała", "Gruszka Duża", "Gruszka Bagatela", a także "Gruszka Zaporska", jak sama
          nazwa wskazuje, leżąca po innej stronie rzeki Por, niż pozostałe Gruszki.
          Także w tamtych stronach, aczkolwiek około 20 km na wschód jest "Łapiguz", gdzie
          można złapać guza, a mój stryj mieszka jak sama nazwa wskazuje, we wsi "Stryjów"
          (autentycznie).

• Gość: anya Re: Najdziwniejsza nazwa miejscowości w Polsce. IP: *.pl 20.08.01, 08:54
        Cyców Pierwszy istnieje - co do reszty nie wiem
      • Gość: sLAWEK Re: Najdziwniejsza nazwa miejscowości w Polsce. IP: *.sympatico.ca 03.01.02, 16:27
        Gość portalu: KTP napisał(a):

> Nieliż , Babie , Cyców
        P.S
        NIELISZ

• Gość: Yanko Re: Najdziwniejsza nazwa miejscowości w Polsce. IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 24.07.01, 20:53
      No jest tego troche! Po kilka/kilkanascie z kazdego wojewodztwa:

POMORSKIE: Morzeszczyn, Pomyje, Piekło, Niepoględzie.

ZACHODNIOPOMORSKIE: Jęczydół, Nowe Laski, Kołomąć.

WARMINSKO-MAZURSKIE: Trąbki, Rusek Mały, Zgniłocha, Kwiatuszki Wielkie,
      Zamordeje, Pogubie Tylne, Suczki, Babki Oleckie, Pupki, Wonna, Zgon, Skajskgiry.

PODLASKIE: Hultajewo, Buda Ruska, Ateny, Barszcze, Półkoty, Leśne Bohatery,
      Nowiny Kasjerskie, Bity Kamień, Wrotki, Geniusze, Bartki Mocarze, Roszki-
      Wodźki, Niemyje-Ząbki, Kłopoty Stanisławy, Baćki Bliższe, Konowały, Łapy
      Kołpaki, Konowały, Pierożki, Stare Niemyje, Miodusy-Inochy, Koce-Basie, Twarogi
      Ruskie.

LUBUSKIE: Nietoperek, Kłopot, Podła Góra, Szyba.

WIELKOPOLSKIE: Szwecja, Młynek Nieświński, Genowefa, Niebo, Plugawice, dziadowa
      Kłoda.

KUJAWSKO-POMORSKIE: Teolog, Złe Mięso, Swornegacie, Suchorączek, Skurgwy,
      Pięćmorgi, Dolne Wymiary, Ciućmanija, Jajkowo, Tupadły, Krzywe Kolano, Koniec,
      Lenie Wielkie, Świnki, Rzym, Wenecja, Nieżywięć.

MAZOWIECKIE: Chamsk, Dyszobaba, Nogawki, Krzyczki Żabiczki, Syberia,
      Koziebrody, Nowe Rumunki, Prace Duże, Całowanie, Ryczywół, Potworów,
      Oszczywilk. Zadobrze, Szwejki, Nowomodna, Długosiodło, Nogawki, Mordy, Żebrak,
      Piekiełko, Gnaty Wieśniaty, Stara wrona, Łysobyki, Potworów.

ŁÓDZKIE: Klusek, Wola Cytrusowa, Wągry, Pszczółki, Kilczygłówek, Bujny Książę.

DOLNOŚLĄSKIE: Kozie Doły, Wińsko, Biały Kał, Tworzymirki, Stary Łom, Szkaradowo.

OPOLSKIE: Ameryka, Węgry, Zimna Wódka, Wilcze Gardło, Sucha Psina.

ŚLĄSKIE: Kałmuki, Niezdara, Sieroty, Kozdębie, Niepiekło, Bożedary, Wilcze
      Gardło.

MAŁOPOLSKIE: Wieprz, Gacki, Szwaby, Zagacie, Ruda Kameralna, Łosie.

ŚWIĘTOKRZYSKIE: Micigózd, Wzdół Rządowy, Szczaworyż, Koniemłoty, Donosy.

LUBELSKIE: Gołowierzchy, Paskudy, Kukuryki, Gołe Łazy, Zawitała, Parafianka,
      Zagłoba, Cyców, Łysolaje, Łapiguz, Wieprzów Tarnawacki, Pisklaki.

PODKARPACKIE: Babule, Blizna, Krowica Sama, Wielkie Oczy, Tuligłowy, Korea,
      Królik Polski.

Duzo tego, prawda? I pewnie jest o wiele więcej.
      • Gość: bocian# Re: Najdziwniejsza nazwa miejscowości w Polsce. IP: 212.160.116.* 25.07.01, 11:20
        Gość portalu: Yanko napisał(a):

> WIELKOPOLSKIE: Szwecja, Młynek Nieświński, Genowefa, Niebo, Plugawice, dziadowa
        >
        > Kłoda.
        >
        Dziadową Kłoda leży w woj.dolnośląskim,co prawda na pograniczu z wielkopolskim.
        A niedaleko od niej jest wioska Dziadów Most i Kwasne Kąty
      • Gość: Maya Re: Najdziwniejsza nazwa miejscowości w Polsce. IP: *.hestia.pl 03.08.01, 13:56
        A może coś patriotycznego?
        woj. opolskie - Polska Wódka
      • Gość: xyz Re: Najdziwniejsza nazwa miejscowości w Polsce. IP: *.justice.gouv.fr 08.08.01, 18:58
        i zeby bylo smieszniej, miejscowosc Zgon lezy nad jeziorem, ktore nazywa sie
        Mokre
        • Gość: Piotr Re: Najdziwniejsza nazwa miejscowości w Polsce. IP: 62.233.154.* 13.08.01, 09:13
          A w Opolskim jest Moszna ze słynną stadniną koni.
          A w dawnym Leszczyńskim jest Mórkowo (na mapie) i Murkowo (na tablicynazwy
          miejscowości)
    • Gość: Maciek S Re: Najdziwniejsza nazwa miejscowości w Polsce. IP: 129.212.11.* 24.07.01, 22:12
      Gość portalu: Drapka napisał(a):

> Wyszukajmy wspólnie jak najwięcej miejscowości o dziwnych (lub śmiesznych)
      > nazwach!
      > Na przykład: Moniochy, Momina, Gana Długa, Fiugajki, Ciućkowo, Cisse, Chechły
      > Iłowe, Chechły Kmiece, Bzite, Okradzionów, Pijawne Polskie, czy choćby Parypse.
      >
      > Jakie jeszcze ciekawe miejsca można znaleźć na Mapie?

Mordy w siedleckiem. Nazwa jednak powstala od "mordow" a nie od mord.

Byla kiedys wies w Polsce ktora sie nazywala Wielka Bieda. Mieszkancy miely dosyc
      chyba usmieszkow gdy ktorys podawal w zyciorysie: "urodzilem sie w Wielkiej
      Biedzie..." no i zalatwili zmiane nazwy przez co nie ma juz Wielkiej Biedy.

Pozdrawiam
      • Gość: Piotr Re: Najdziwniejsza nazwa miejscowości w Polsce. IP: 62.233.154.* 13.08.01, 09:27
        Wielką Biedę zmienili na Średnica. Był na ten temat kiedyś reportaż w TVP.
        Pozdrawiam. Piotr, Wrocław.
        • Gość: Fidel Re: Najdziwniejsza nazwa miejscowości w Polsce. IP: *.Centrum.Internetowe.by.pl 11.02.02, 13:29
          Wioska o mile brzmiącej nazwie "Wąglik"
    • Gość: hegemon Re: Najdziwniejsza nazwa miejscowości w Polsce. IP: *.gazeta.pl 25.07.01, 10:46
      Przepitki niedaleko Płońska
    • Gość: eLBe Re: Najdziwniejsza nazwa miejscowości w Polsce. IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 25.07.01, 10:57
      Niedaleko Tarnowa jest Wytrzyszczka,

na drodze E-7 w okolicach Kielc najpierw Pogorzałe a za chwilę Wiśniówka.

A to już bardziej żart: w okolicy Huty Katowice istnieje trójmiasto na "Ł":
      Łęka, Łosień, łOkradzionów.
    • Gość: stone99 Re: Najdziwniejsza nazwa miejscowości w Polsce. IP: *.wloclawek.sdi.tpnet.pl 25.07.01, 11:11
      Męcikał,Ujma Duża,
      • Gość: Iwa Re: Najdziwniejsza nazwa miejscowości w Polsce. IP: 19.150.112.* 25.07.01, 11:14
        Podobno jest gdzies w Polsce Bialy Kal i Kocie Kichy???
        • Gość: Leo Re: Najdziwniejsza nazwa miejscowości w Polsce. IP: *.*.*.* 25.07.01, 11:16
          Sluchajcie, z tego moze byc niezla opowiesc:
          Z Kukurykow do Golych Lazow Zawitala Parafianka, ktora chwycila Zagacie Krolika
          Polskiego o Wielkich Oczach. Na to Gołowierzchy Wieśniak w Swornychgaciach
          wespół z Bujnym Księciem wzieli do swych Suchorączek sprawe i przygotowali
          Bożedary, wsród których nie zabrakło Zimnej Wódki, Wieprza, Świnek, Klusek.
          Babule chciały to wszystko po Chamsku wrzucić do Młynka Nieświńskiego, na co
          Teolog stwierdził, iż tak nie można, bo wyjdzie Złe Mięso i Kłopot gotowy. Nowe
          Rumunki musiały przeto wykonać Prace Duże, aby z tego przygotować Barszcz i
          Placki Oleckie. Z Okradzionowa przybyły na koniec dnia Nowe Laski, ale zostały
          już tylko Pomyje i Przepitki, oraz Wińsko i nawet Wiśniówka, które wszyscy
          wlewali sobie do Mordy.
          Sorki, ze to nie bardzo na temat, ale nie moglem sie powstrzymac. Moze ktos zna
          ciag dalszy?.
          • Gość: Maga Re: Najdziwniejsza nazwa miejscowości w Polsce. IP: *.um.wroc.pl 31.08.01, 15:51
            do Leo
            powinieneś (lub powinnaś) pisać powieści. gratuluję talentu satyrycznego
        • Gość: Leo Re: Najdziwniejsza nazwa miejscowości w Polsce. IP: *.*.*.* 25.07.01, 11:26
          Sluchajcie, z tego moze byc niezla opowiesc:
          Z Kukurykow do Golych Lazow Zawitala Parafianka, ktora chwycila Zagacie Krolika
          Polskiego o Wielkich Oczach. Na to Gołowierzchy Wieśniak w Swornychgaciach
          wespół z Bujnym Księciem wzieli do swych Suchorączek sprawe i przygotowali
          Bożedary, wsród których nie zabrakło Zimnej Wódki, Wieprza, Świnek, Klusek.
          Babule chciały to wszystko po Chamsku wrzucić do Młynka Nieświńskiego, na co
          Teolog stwierdził, iż tak nie można, bo wyjdzie Złe Mięso i Kłopot gotowy. Nowe
          Rumunki musiały przeto wykonać Prace Duże, aby z tego przygotować Barszcz i
          Placki Oleckie. Z Okradzionowa przybyły na koniec dnia Nowe Laski, ale zostały
          już tylko Pomyje i Przepitki, oraz Wińsko i nawet Wiśniówka, które wszyscy
          wlewali sobie do Mordy.
          Sorki, ze to nie bardzo na temat, ale nie moglem sie powstrzymac. Moze ktos zna
          ciag dalszy?.
    • Gość: ma Re: Najdziwniejsza nazwa miejscowości w Polsce. IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 25.07.01, 11:20
      Pod Warszawą jest wieś Całowanie :-)

Na drodze W-wa - Lublin jest kierunkowskaz na wieś Mierżączka..brrr

Osobiście wolałbym Całowanie zamiast Mierżączki.
    • Gość: Ala Re: Najdziwniejsza nazwa miejscowości w Polsce. IP: *.wardynski.com.pl 25.07.01, 12:12
      A jedna miejscowość nazywa się tak, jak ja mam na nazwisko - Brzostek - i mnie
      to strasznie dziwi.
      • Gość: Maciek S Re: Najdziwniejsza nazwa miejscowości w Polsce. IP: *.amdahl.com 25.07.01, 17:23
        Gość portalu: Ala napisał(a):

> A jedna miejscowość nazywa się tak, jak ja mam na nazwisko - Brzostek - i mnie
        > to strasznie dziwi.

No to moze jestez szlachcianka;)

Trzymaj sie i milego lata
        • Gość: Ala Re: Najdziwniejsza nazwa miejscowości w Polsce. Do Maćka. IP: *.wardynski.com.pl 26.07.01, 10:21
          Nawet jeśli szlachianka to potężnie zubożała. Może pra, pra, pra, pra miał
          żyłkę hazardzisty?
      • Gość: ann Re: Najdziwniejsza nazwa miejscowości w Polsce. IP: 10.40.42.* 06.08.01, 18:37
        Gość portalu: Ala napisał(a):

> A jedna miejscowość nazywa się tak, jak ja mam na nazwisko - Brzostek - i mnie
        > to strasznie dziwi.
        a ja tam mieszkam
      • Gość: Kaja Re: Najdziwniejsza nazwa miejscowości w Polsce. IP: *.tele2.pl 28.08.01, 09:22
        nie dziw sie, tylko zacznij szukac. Kto chlopom w tej okolicy nadal takie
        nazwisko, i do kogo naleza ta miejscowosc. Moze w archowach wlascicieli terenow
        znajdziesz, kiedy i kto uwalszczyl rodzine, jakie byli ich dawne i dalsze losy.
        powodzenia!
    • Gość: madziap Re: Najdziwniejsza nazwa miejscowości w Polsce. IP: 212.160.165.* 25.07.01, 12:14
      Widzialam ze Yanko to sie popisal, ale mi sie zawsze podobaly Tupadly w Kuj-Pom.
      • Gość: Turysta Re: Najdziwniejsza nazwa miejscowości w Polsce. IP: *.ols.bptnet.pl 26.07.01, 21:57
        Gość portalu: madziap napisał(a):

> Widzialam ze Yanko to sie popisal, ale mi sie zawsze podobaly Tupadly w Kuj-Pom
        > .
        Owszem nazwa "Tupadły" jest zabawna, ale ma ona swoje historyczne uzasadnienie. W
        roku 1666 niedaleko obecnego Inowrocławia, u przeprawy przez rzeke Notec odbyła
        się jedna z większych bitew Rzeczpospolitej Obojga Narodów VII wieku, w której
        hetman Jerzy Lubomirski (bohater z Potopu) starł w proch kilkanaście dywizji
        królewskich Jana II Kazimierza. Ponieważ ilość poległych była tak duża że "po ich
        ciałach można było przejśc na drugi brzeg rzeki nie umoczywszy się wodą", dlatego
        dla upamiętnienia tego wydarzenia, powstająca niedaleko miejscowośc nazywa sie
        właśnie Tupadły.

• Gość: Yanko Re: Najdziwniejsza nazwa miejscowości w Polsce. IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 27.07.01, 19:33
          Uzupelnienie: w kuj.-pom. sa dwie miejscowosci o tej nazwie - jedna pod
          Inowroclawiem, druga na polnocny wschod od Wloclawka ok. 20-30 km.
          • Gość: victor Re: Najdziwniejsza nazwa miejscowości w Polsce. IP: *.mace.pl 24.10.01, 15:17
            Jest jeszcze jedno miejsce o nazwie tupadly. Taka mala wioska obok Jastrzebiej
            Gory.
      • Gość: mimi Re: Najdziwniejsza nazwa miejscowości w Polsce. IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 01.10.01, 18:22
        tez tam bylam!!! i w sfornych gaciach tez!!
    • Gość: ma Re: Najdziwniejsza nazwa miejscowości w Polsce. IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 25.07.01, 12:27
      Jeszcze mi sie przypomniala miejscowosc Tumidaj :-)
      • Gość: Freeride Re: Najdziwniejsza nazwa miejscowości w Polsce. IP: *.bydgoski.pl 25.07.01, 16:16
        A Szumanie Piory jak Wam sie podobają?:)
        pozdr
    • Gość: Maciek S Re: Najdziwniejsza nazwa miejscowości w Polsce. Tumanek IP: *.amdahl.com 25.07.01, 17:21

> nazwach!
      > Iłowe, Chechły Kmiece, Bzite, Okradzionów, Pijawne Polskie, czy choćby Parypse.
      >

Nie wiem czy juz byla ale na trasie Warszawa Bialystok, gdzies chyba kolo
      Wyszkowa jest Tumanek.
      • Gość: roro Re: Najdziwniejsza nazwa miejscowości w Polsce. Tumanek IP: 217.8.191.* 25.07.01, 17:48
        Na trasie Warszawa - Wegrow sa Macice.
        A na polnocy Puszczy Kampinoskiej - Gać (Gac z ci na koncu).
        Wyobrazcie sobie jakie mieszkancy tych miejscowosci maja problemy gdzie
        mieszkaja: jestem z Gaci, lub mieszkam w Macicy (Macicach). =:-)
    • Gość: Yas Re: Najdziwniejsza nazwa miejscowości w Polsce. IP: *.zsis.gda.pl 25.07.01, 19:28
      Do ciekawszych nazw naleza:

Krzywkiboski, Wlochy, Piekielko, Zimna Woda (mozna zapytac kierowce autobusu
      nap. czy w zimnej wodzie staje), Ameryka, Syberia
      • Gość: Maciek S Re: Najdziwniejsza nazwa miejscowości w Polsce. IP: *.amdahl.com 25.07.01, 20:26
        Gość portalu: Yas napisał(a):

> Do ciekawszych nazw naleza:
        >
        > Krzywkiboski, Wlochy, Piekielko, Zimna Woda (mozna zapytac kierowce autobusu
        > nap. czy w zimnej wodzie staje), Ameryka, Syberia

Tak tylko ze Wlochy to juz nie miejscowosc ale osiedle/dzielnica Warszawy. Do ciekawych nazw naleza
        nazwy dzielnic Warszawy: Ochota i Wola oraz osiedle Brodno przez "o" z kreska (chociaz nie "Brudno").
      • Gość: Maya Re: Najdziwniejsza nazwa miejscowości w Polsce. IP: *.hestia.pl 03.08.01, 14:12
        W Zimnej Wodzie - autobus - nie staje (co wiem od kolegów), ale po Polskiej
        Wódce - w następnej wiosce - chyba też nie (to wiem od koleżanek).
      • Gość: agulha Re: Najdziwniejsza nazwa miejscowości w Polsce. IP: 10.129.229.* / *.acn.pl 04.08.01, 20:47
        Gość portalu: Yas napisał(a):

> (mozna zapytac kierowce autobusu
        > nap. czy w zimnej wodzie staje)

A to był nawet taki dowcip: "W Zimnej Wodzie staje?" "E! Chyba kaczorowi!":)
    • Gość: Maciek S Re: Najdziwniejsza nazwa miejscowości w Polsce - Tluszcz IP: *.amdahl.com 25.07.01, 20:30

> nazwach!
      >

Tluszcz to miejscowosc na trasie kolejowej z Warszawy chyba do Bialegostoku lub Ostroleki... ze 30
      kilometrow od Warszawy.

Kiedys ktos slyszal jak babka sie zapytala jakiegos pasazera czekajacego na odjazd pociagu: "Panie, a
      ten pociag to na Tluszcz?". No i facet odpowiedzial: "Nie, na prad."

Pozdrawiam
      • Gość: Ala Re: Najdziwniejsza nazwa miejscowości w Polsce - Tluszcz IP: *.wardynski.com.pl 26.07.01, 10:38
        Też gdzieś w ostrołęckim zagłębiu, w tłuszczańskich rejonach jest miejscowość
        Jednorożec. Bajkowa nazwa.
    • Gość: Dudek Re: Najdziwniejsza nazwa miejscowości w Polsce. IP: *.iton.pl 25.07.01, 22:19
      Koło Szczecina jest miejscowość STOLEC -nie chciałbym tam się urodzić.
      Skąd pan pochodzi?-ze Stolca! Brrr.
      • Gość: tajnos Re: Najdziwniejsza nazwa miejscowości w Polsce. IP: *.marsnet.net.pl 25.07.01, 23:46
        za kielcami sa trzy wsie o nazwie kostomłoty I ,II, III
      • Gość: jerry Tuligłowy, Rączyna koło Przemyśla, a słynne Wołosate (Bieszczady) IP: 192.168.2.* / *.tzmo.com.pl 29.08.01, 14:45
    • Gość: plum Re: Najdziwniejsza nazwa miejscowości w Polsce. IP: *.skierniewice.cvx.ppp.tpnet.pl 25.07.01, 23:49
      lepsze są drogowskazy, np.: 7 Baranów, 2 Górki, 4 Gąski itp. ...
      polecam tą zabawę w drodze do kurortu
      miłych wakacji
    • Gość: Tumi Re: Najdziwniejsza nazwa miejscowości w Polsce. IP: 194.98.93.* 26.07.01, 11:55
      Trochę dwuznacznych nazw: Ruchały, Ciasna (hm, np. ciasna ale własna), Cyców (już tam ktos wspomniał),
      Sromów(przy drodze W-wa Poznań), Pupki (też już było wczesniej), Rajec (od rajcowania), kiedys w
      czasopismie Motor była seria pt. dziwne nazwy i tam widziałem miejscowosc Kutasówka (ale nie wiem gdzie
      ona).
      Nazwy alkoholowe: Koniaków, Wisniówka, Czyste (wiecie, od czystej)
      Nazwy odrażające: Pomyje, Chlewy.

Inne pomysły ?
      • Gość: Dzidka Re: Najdziwniejsza nazwa miejscowości w Polsce. IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 12.08.01, 19:42
        > Trochę dwuznacznych nazw: Ruchały, Ciasna (hm, np. ciasna ale własna), Cyców (j
        > uż tam ktos wspomniał),
        > Sromów(przy drodze W-wa Poznań

Pomysł to miały tamtejsze władze, przy wyżej wspomnianej drodze stoi biało-
        niebieska tabliczka z napisem "MUZEUM SROMÓW" :-)))))))))
    • Gość: Polas Re: Najdziwniejsza nazwa miejscowości w Polsce. IP: 193.243.184.* 26.07.01, 11:55

> nazwach!
      >

Na mapie najdziwniejsz jest dla mnie warszawa. zastanawiam sie dlaczego jej
      jeszcze nie wygomowali! warszawa to tak jak syrenka warszawska: ani ja zjesc ani
      wypierd....
      • Gość: ma Re: Najdziwniejsza nazwa miejscowości w Polsce. IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 26.07.01, 16:00
        Gość portalu: Polas napisał(a):
        > Na mapie najdziwniejsz jest dla mnie warszawa. zastanawiam sie dlaczego jej
        > jeszcze nie wygomowali! warszawa to tak jak syrenka warszawska: ani ja zjesc an
        > i wypierd....

Uwaga Panie i Panowie! Kompleksiarz! Nie brakuje was w Polsce, nie?
      • Gość: Maciek S Re: Najdziwniejsza nazwa miejscowości w Polsce. IP: *.amdahl.com 26.07.01, 18:03
        Gość portalu: Polas napisał(a):

> Gość portalu: Drapka napisał(a):
        >
        > > Wyszukajmy wspólnie jak najwięcej miejscowości o dziwnych (lub śmiesznych)
        > > nazwach!
        > > Na przykład: Moniochy, Momina, Gana Długa, Fiugajki, Ciućkowo, Cisse, Chec
        > hły
        > > Iłowe, Chechły Kmiece, Bzite, Okradzionów, Pijawne Polskie, czy choćby Par
        > ypse.
        > >
        > > Jakie jeszcze ciekawe miejsca można znaleźć na Mapie?
        >
        > Na mapie najdziwniejsz jest dla mnie warszawa. zastanawiam sie dlaczego jej
        > jeszcze nie wygomowali! warszawa to tak jak syrenka warszawska: ani ja zjesc an
        > i
        > wypierd....

A znasz legende o Warsie i Sawie? No to chyba wiesz skad nazwa.

Ja bym ta wywalil pewnie inne rzeczy z miasta niz sama nazwe.

Pozdrawiam,
        Maciek

(Byly Warszawiak obecnie mieszkaniec USA)

Pozdrawiam
    • krzelop Re: Najdziwniejsza nazwa miejscowości w Polsce. 26.07.01, 15:50
      Kozieboby, Tumidaj, Klocki
      • Gość: Tumi Re: Najdziwniejsza nazwa miejscowości w Polsce. IP: 194.98.93.* 26.07.01, 16:13
        Ha. Przypomniałem sobie: jest jeszcze Moszna.
    • Gość: Turysta Re: Najdziwniejsza nazwa miejscowości w Polsce. IP: *.ols.bptnet.pl 26.07.01, 21:44
      Bardzo ciekawy temat. Podaję liste swoich dziwnych miejscowości, które znam z
      autopsji, albowiem spotkałem je na swojej drodze w czasie przemierzania Polski
      wzdłuz i wszerz przez 17 lat. Być może niektóre nazwy już sie pojawiły
      wcześniej, ale nie jestem w stanie przeczytac wszystkich postów.
      Oto moja lista:
      1. Kurejwa i Kurejewka między Grajewem a Szczuczynem
      2. Pumpyleje – przysiółek niedaleko Olsztyna
      3. Zydlągi – jak wyżej
      4. Zezuj – między Olsztynem a Olsztynkiem
      5. Syberia niedaleko Mławy
      6. Weronikopole między Ostrzeszewem a Sycowem
      7. Tumidaj – koło Sieradza
      8. Otoruda koło Kowalewa Pomorskiego
      9. Pluskowęsy – jak wyżej
      10. Zygląd między Chełmnem a Chełmżą
      11. Swornegacie (chyba jako przeciwieństwo Niesfornych Gaci) koło Chojnic
      12. Żychce koło Człuchowa
      13. Pakotulsko jak wyżej
      14. Kurnędz koło Sulejowa
      15. Rząd koło Radomska
      16. Kijów jak wyżej
      17. Obora i Obórka koło Gniezna
      18. Królowa Górna i Polska koło Nowego Sącza
      19. Półrzeczki koło Mszany Dolnej
      20. Wrąbczynkowskie Holendry koło Pyzdrów
      I to by było na tyle.
      • Gość: Turysta Re: Najdziwniejsza nazwa miejscowości w Polsce. IP: *.ols.bptnet.pl 27.07.01, 22:54
        Przypomniałem sobie jeszcze dwie "sympatyczne" nazwy:
        1. Stolec koło Szczecina
        2. Trupel koło Iławy
      • Gość: Pycio Re: Najdziwniejsza nazwa miejscowości w Polsce. IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 08.08.01, 00:56
        Oraz Zgniłe Błoto i Leśne Odpadki (obie w woj. łódzkim)
    • Gość: Ewa Re: Najdziwniejsza nazwa miejscowości w Polsce. IP: *.pl 27.07.01, 19:44
      Skoki Duże i Skoki Małe niedaleko Włocławka. Mój tata żartował, że trzeba nadać
      Małyszowi honorowe obywatelstwo tychże... :)
    • Gość: Wilku Re: Najdziwniejsza nazwa miejscowości w Polsce. IP: *.zabkowska.sdi.tpnet.pl 27.07.01, 23:16
      Stolec - wieś na Dolnym Śląsku pomiędzy Ząbkowicami Śl. a Ziębicami
      Zgon koło Rucianego-Nidy
      Czachy Kołaki przy drodze z wawy do Białegostoku
      Sucha Psina na Opolszczyźnie
      • Gość: kicikoci Re: Najdziwniejsza nazwa miejscowości w Polsce. IP: 10.10.70.* 28.07.01, 02:39
        Swornegacie to nie od �niesfornych gaci� jak ktos tu zabawnie wywiodl, ale od ciasnego (swornego) przesmyku
        na jeziorach, porosnietego trzciną (gacią).

Wczesniej ktos tu wymienil Genowefe w woj. Wielkopolskim (dawne koninskie). Warto dodac, ze tam sa obok
        siebie trzy przysiolki o tej nazwie i dla odroznienia maja przydomki. Jedna z nich to zatem - Genowefa
        Piorunowska.

A takze w bylym koninskim lezy wies Muchy Niedzwiedzie.

Polecam do spisu rowniez jakze urocza nazwe (choc nie wywodzi sie od zadnych znanych rzeczownikow) -
        Wdzydze - Wdzydze Tucholskie w Kuj.-Pom. i bardziej znane Wdzydze Kiszewskie na Kaszubach.
        • Gość: xyz Re: Najdziwniejsza nazwa miejscowości w Polsce. IP: *.scc.ohio-state.edu 30.07.01, 00:06
          pod Czestochowa jest Srocko i Dziadowki
    • Gość: stomek Re: Najdziwniejsza nazwa miejscowości w Polsce. IP: *.kompakt.com.pl 30.07.01, 10:10
      A mnie sie podoba wioska o nazwie Wioska (okolice Torunia).
      • Gość: kamisia Re: Najdziwniejsza nazwa miejscowości w Polsce. IP: 192.168.0.* / 157.25.178.* 30.07.01, 12:04
        Kilka lat temu znalazlam we "Wprost" ranking najdziwniejszych miejscowosci w
        Polsce i z tego co pamietam prym wiodla miejscowosc Rozłożynogi Wielkie.
        Niestety nie pamietam gdzie lezy.
        Pozdrowionka i milych wakacji - ja niestey w pracy caly lipiec i sierpien :(
    • Gość: prezz Re: Najdziwniejsza nazwa miejscowości w Polsce. IP: *.matrix.pl 30.07.01, 13:06
      Chaberki - Moderki. Prawda, że przeurocze.
    • Gość: G-man Re: Najdziwniejsza nazwa miejscowości w Polsce. IP: *.cr-media.com.pl 30.07.01, 13:20
      Kiedyś, gdy jeździłem z bratem po Polsce zawsze wyszukiwaliśmy najlepsze nazwy
      miejscowości. Pamiętam, że stworzyliśmy teorię, że nazwa miejscowości zawsze
      bierze się od najbardziej znanego wójta, burmistrza lub kogoś takiego.
      Z tego względu najbardziej ubawiła nas nazwa miejscowosći... MUMIN

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka