Dodaj do ulubionych

Wyrok w zawieszeniu a rodzina zastępcza...

07.11.13, 20:10

Witam. potrzebuję pilnej informacji.
Brat stara się o byćie rodzicem zastępczym dla naszego młodszego brata. Sprawa ma się odbyć już niedługo. Niestety brat jest skazany wyrokiem. jaka ma szansę aby zostać rodzicem zastępczym? Dodam, że to była jego głupota i nic groxnego nie zrobił :)
Ja jak się doweidziałam nie mogę zostać rodzicem zastępczym bo mam zbyt małe mieszkanie , mieszkamy z mężem i dwójką dzieci w mieszkaniu 38m2. czy to prawda? poza tym pracuje tylko mąż a jego pensja nie jest wysoka :(
Będę wdzięczna za odpowiedz.
Chetnie udzielę szerszych informacji na priv
Obserwuj wątek
    • piotr_57 Re: Wyrok w zawieszeniu a rodzina zastępcza... 08.11.13, 08:34
      drugi-pingu35 napisała:

>
      > Witam. potrzebuję pilnej informacji.

Nie pamiętam gdzie ale zdaje mi się, że już się spotkaliśmy.

> Brat stara się o byćie rodzicem zastępczym dla naszego młodszego brata. Sprawa
      > ma się odbyć już niedługo. Niestety brat jest skazany wyrokiem. jaka ma szansę
      > aby zostać rodzicem zastępczym?

dyby to nie był brat, to jego szanse byłyby żadne. Gdy chodzi o najbliższą rodzinę to szanse znacząco wzrastają... ale wszystko zależy od składu sedziowskiego. Szanse ma spore.

Dodam, że to była jego głupota i nic groxnego n
      > ie zrobił :)

To akurat ma mniejsze znaczenie. Swego czasu też starałem się o bycie rodziną zastępczą, czy rodzinnym domem dziecka dla 5-7 młodych ludzi po przejściach. Też byłem karany i nic z tego nie wyszło, już na wstępie mnie odrzucono, mimo tego, że artykułu z którego zostałem skazany nie było już w kodeksie karnym!!

> Ja jak się doweidziałam nie mogę zostać rodzicem zastępczym bo mam zbyt małe mi
      > eszkanie , mieszkamy z mężem i dwójką dzieci w mieszkaniu 38m2. czy to prawda?
      > poza tym pracuje tylko mąż a jego pensja nie jest wysoka :(

To nieprawda!
      Jeżeli chodzi o najbliższą rodzinę, wiele sądów staje na stanowisku, że najważniejsza jest rodzina. Nie wszystkie sądy uważają, że bieda czy niedostatek są wystarczającym powodem do rozdzielania najbliższej rodziny. Tu nie ma jakiś sztywnych przepisów!! Sądy cywilne, (zgodnie z konstytucją) sądzą zgodnie z ... konstytucją, ustawami oraz..."w zgodzie z własnym sumieniem, kierując się zasadą sprawiedliwości społecznej". Takie usytuowanie sądu powoduje, że często, w podobnych sprawach, zapadają całkowicie odmienne orzeczenia. Nidy nie wiesz na kogo trafisz!! Ludzie różnie rozumieją"zasady sprawiedliwości społecznej", nie mówiąc już o tym, że mają różne "sumienia"!! A sędziowie to też tylko ludzi!! Jak najbardziej powinnaś się starać.

> Będę wdzięczna za odpowiedz.
      > Chetnie udzielę szerszych informacji na priv
      • drugi-pingu35 Re: Wyrok w zawieszeniu a rodzina zastępcza... 08.11.13, 09:33
        Bardzo dziękuję :) Czyli jest szansa :) trochę spanikowała już , będę trzymać rękę na pulsie :)
        • piotr_57 Re: Wyrok w zawieszeniu a rodzina zastępcza... 10.11.13, 11:06
          drugi-pingu35 napisała:

> Bardzo dziękuję :) Czyli jest szansa :) trochę spanikowała już , będę trzymać r
          > ękę na pulsie :)

Napisz do sądu, że udzielasz bratu 100% poparcia, że będziesz ściśle z bratem wspólpracować w zakresie opieki nad najmłodszym z rodzeństwa, itd. Napisz też, że jeżeli sąd odrzuci wniosek brata, to Ty wystapisz z wnioskiem o treści identycznej! Już sygnalizuj to sądowi.
          • drugi-pingu35 Re: Wyrok w zawieszeniu a rodzina zastępcza... 12.11.13, 09:06
            Aha, dzięki za radę :) W taki razie biorę się za pisanie, choć w takich pismach mam średnie doświadczenie :) Dziękuję za pomoc
            • piotr_57 Re: Wyrok w zawieszeniu a rodzina zastępcza... 12.11.13, 10:11
              drugi-pingu35 napisała:

> Aha, dzięki za radę :) W taki razie biorę się za pisanie, choć w takich pismach
              > mam średnie doświadczenie :) Dziękuję za pomoc

Pisz tak jak myślisz, jasno, prosto!! Nie sil się na pseudo prawno-urzedniczy ton.
              Napisz, że bardzo kochacie brata, ze nie potrafisz sobie wyobrazić żeby mógł przebywać w domu dziecka, czy u kogoś innego, że będziesz wspierała starszego brata w jego wysiłkach wychowawczych, że jakkolwiek nie żyjesz w przepychu bogatych apartamentów to jednak Twój dom przepełniony jest miłością, że Twoje dzieci kochają młodocianego "wujka" itd... Pisz, że Twoja rodzina hołduje tradycyjnemu modelowi rodziny, gdzie wspólnota jest największą wartością, że nauczeni jesteście dzielić się wszystkim we własnym gronie.
              Takich pierdolotów możesz nawypisywać ze 2 strony. To musi być autentyczne, pisane prostym językiem!!
              Adresujesz do sądu który będzie w sprawie wyrokował, podaj sygnaturę sprawy (brat powinien Ci podać!), podpisujesz własnym nazwiskiem.
              Życzę powodzenia.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka