Dodaj do ulubionych

Wypadek pod wpływem alkoholu, a ubezpieczenie OC ?

11.11.13, 11:06
Mąż spowodował wypadek pod wpływem alkoholu uszkadzając przy tym dwa pojazdy. Chciałam zapytać czy firma ubezpieczeniowa zwroci się do niego o zwot kosztów naprawy rozbitych samochodów. Wiem, że ma takie prawo i jest ustawa, która reguluje takie kwestie, ale chciałam zapytac jak sprawa wygląda w rzeczywistości. Może ktoś z Państwa znalazł sie w takiej sytuacji. Bedę bardzo wdzięczna za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • piotr_57 Re: Wypadek pod wpływem alkoholu, a ubezpieczenie 11.11.13, 12:19
      lyczkowa napisał(a):

> Mąż spowodował wypadek pod wpływem alkoholu uszkadzając przy tym dwa pojazdy. C
      > hciałam zapytać czy firma ubezpieczeniowa zwroci się do niego o zwot kosztów na
      > prawy rozbitych samochodów.

Nie tylko naprawy samochodów. Wystąpi też o zwrot kosztów wyceny szkód oraz, jesli byli ranni czy inaczej poszkodowani, o zwrot wypłaconych im odszkodowań, pokrytych kosztów leczenia etc.

Wiem, że ma takie prawo i jest ustawa, która regulu
      > je takie kwestie, ale chciałam zapytac jak sprawa wygląda w rzeczywistości.

Pytanie jest retoryczne. Nie ma najmniejszej wątpliwości, że ubezpieczyciel występi z roszczeniem regresowym (regresem).
      www.eventum.com.pl/centrum-pomocy/stop-pijanym-kierowcom/
      Ustawa to tylko podstawa prawna do prowadzenia postępowania regresowego. Zobowiązanie do takich działań jest (zawsze!!) zawarte w statutach i regulaminach towarzystw ubezpieczeniowych, ogólnych warunkach zawierania umów czy też samych umowach.
      Nie łudź się, że ubezpieczyciel Wam odpuści, nie ma takiej opcji!!

Moż
      > e ktoś z Państwa znalazł sie w takiej sytuacji. Bedę bardzo wdzięczna za odpowi
      > edź.

To nie ma znaczenia czy ktoś się znalazł czy nie. Temat jest bezdyskusyjny.
      • lyczkowa Re: Wypadek pod wpływem alkoholu, a ubezpieczenie 11.11.13, 13:10
        Dziękuję za odpowiedź. Poszkodowanch (osób rannych) na szczęście nie było.
    • white28man Re: Wypadek pod wpływem alkoholu, a ubezpieczenie 18.12.13, 00:04
      Skoro twój mąż jechał pod wpływem alkoholu to pewnie jest alkoholikiem bo normalny człowiek tego nie robi .Powinien stracić prawo jazdy dożywotnio bo ilu ludzi ginie przez pijaków na drogach .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka