22.09.15, 20:05
Deklarujemy gotowość przyjęcia na studia uciekinierów zmuszonych do opuszczenia swoich krajów z politycznych powodów - ogłosił prof. Wojciech Nowak, rektor Uniwersytetu Jagiellońskiego. Władze uczelni zapowiadają zwolnienia z opłat i specjalne stypendia dla studentów imigrantów.

Cały tekst: krakow.wyborcza.pl/krakow/1,44425,18874651,uj-zaprasza-na-studia-uchodzcow-beda-zwolnieni-z-oplat-dostana.html#ixzz3mUZFYOac
Obserwuj wątek
    • magdolot Re: Brawo UJ! 22.09.15, 20:11
      No i super. To jest konkret. Konkretów potrzeba najbardziej.
      • aniechto.only Re: Brawo UJ! 22.09.15, 20:22
        Pozostałe uczelnie powinny pójść w ślady. Parafrazując słynne powiedzenie JFK , nie pytaj się co kraj może zrobić dla uchodźców, zapytaj, co ty możesz zrobić dla nich.
        • marta595 Re: Brawo UJ! 22.09.15, 20:39
          Są i następni krakow.wyborcza.pl/krakow/1,44425,18846129,agh-i-uw-funduja-stypendia-dla-uchodzcow-z-syrii.html#TRrelSST
          • aniechto.only Re: Brawo UJ! 22.09.15, 20:48
            Super ! A już miałam napisać,ze mój rodzimy UW się nie postarał, a jednak :)
            • ave.duce Re: Brawo UJ! 22.09.15, 22:12
              aniechto.only napisała:

> Super ! A już miałam napisać,ze mój rodzimy UW się nie postarał, a jednak :)

No wiesz! Jak mogłaś wątpić? :)
      • pies_na_czarnych Re: Brawo UJ! 22.09.15, 20:22
        Normalnych ludzi w Polsce jest wiekszosc.
        • aniechto.only Re: Brawo UJ! 22.09.15, 20:31
          pies_na_czarnych napisała:

> Normalnych ludzi w Polsce jest wiekszosc.

InszAlla ;)
        • sclavus Re: Brawo UJ! 22.09.15, 21:04
          ... to będzie można stwierdzić pod koniec października ;)
    • lumpior Co na to KUL? 22.09.15, 20:34
      Pełen miłosierdzia.
      • aniechto.only Re: Co na to KUL? 23.09.15, 16:43
        KUL też:

Katolicki Uniwersytet Lubelski i Fundacja Jana Pawła II w Polsce wspólnie ufundują osiem stypendiów dla uchodźców. - W tej chwili jeszcze nie wiemy skąd będą pochodzić nasi goście, ale zgłaszamy swoją gotowość pomocy - poinformowała Lidia Jaskuła, rzecznik prasowy KUL.

Jaskuła przypomina, że kwestie dotyczące miejsca pochodzenia uchodźców powinny być ustalone oficjalnie i zgodnie z obowiązującymi przepisami, ale uczelnia już teraz zgłasza swoją gotowość pomocy. - Chcemy ich wspierać i w miarę naszych możliwości otoczyć opieką - dodaje.

Rzecznik KUL przypomina, że już w ub. roku lubelska uczelnia ustanowiła program pomocowy dla uchodźców z Syrii. - W ramach tego programu udzieliliśmy wsparcia jednej rodzinie, która trafiła do Lublina, uciekając z ogarniętej wojną Syrii - poinformowała Lidia Jaskuła.

KUL bierze także udział w programie "Polski Erasmus dla Ukrainy". W ramach tego programu na polskie uczelnie zostali skierowani studenci ukraińscy, mieszkający na terenach działań militarnych. Na KUL trafiło 28 osób. W poprzednim semestrze studenci - zgodnie z programem stypendialnym - uczyli się intensywnie języka polskiego.

Od października będą studiowali wybrane przez siebie kierunki (europeistyka, zarządzanie, ekonomia, administracja i filologia polska) wraz z polskimi kolegami.

www.deon.pl/wiadomosci/polska/art,25478,kul-ufunduje-stypendia-dla-uchodzcow.html
    • psiogon Re: Brawo głupota !!!!!!!!!! 22.09.15, 20:56
      aniechto.only napisała:

> Deklarujemy gotowość przyjęcia na studia uciekinierów zmuszonych do opuszczenia
      > swoich krajów z politycznych powodów - ogłosił prof. Wojciech Nowak, rektor Un
      > iwersytetu Jagiellońskiego. Władze uczelni zapowiadają zwolnienia z opłat i spe
      > cjalne stypendia dla studentów imigrantów.
      \
      Nie podejrzewam pana profesora o taką głupotę, więc jest to tylko koniunkturalna wypowiedź polityczna. Podobnie jak inne tej treści nie porusza konkretów. Skąd Pan Rektor chce wziąć pieniądze na te "specjalne stypendia" ?. Jeżeli (wzorem Niemców, którzy też obiecywali) chętnych będzie więcej niz prof. sobie wyobraża to co egzaminy wstępne dla uchodźców ? :))). Skąd prof. weźmie wykładowców w jęz. arabskim ? (bo, że oni nauczą się polskiego to chyba nie wierzy ??). W TV słuchałem araba, który od lat jest w Polsce i bez tłumacza trudno go zrozumieć.
      • sclavus Re: Brawo głupota !!!!!!!!!! 22.09.15, 21:01
        Głupota - to twoja moc!... głupotą stoisz, głupotą się posługujesz a największe twoje szczęście, że głupota nie boli...
        ... bo gdyby - wyłbyś, jak wściekły pies!! :D:D
      • aniechto.only Re: Brawo głupota !!!!!!!!!! 22.09.15, 21:07
        psiogon napisał:

. W TV
        > słuchałem araba, który od lat jest w Polsce i bez tłumacza trudno go zrozumieć

Jednego?
        A ja słuchałam i czytałam niejednego wolaka, też trudno było zrozumieć.
      • pies_na_czarnych Re: Brawo głupota !!!!!!!!!! 22.09.15, 22:17
        Arabowie bardzo szybko ucza sie jezykow obcych. Pamietam jak kiedys polskie statki plywaly do Safi - Maroko to tam we wszystkich sklepach swobodnie mozna bylo porozumiewac sie po polsku.
    • gelimer A komu zabiorą? 22.09.15, 21:07
      Przecież to jest najważniejsze pytanie.
      • sclavus Re: A komu zabiorą? 22.09.15, 21:15
        Tobie!... - według panprezesa...
        I "głodującym dzieciom" :D:D:D
        • gelimer Czyli tylko szyderstwo... 22.09.15, 21:17
          Ok, niech będzie.
      • aniechto.only Re: A komu zabiorą? 22.09.15, 21:19
        Nikt Ci nic nie zabierze, nie martw się. Chcesz studiować? Nie ma sprawy, tylko zrób najpierw maturę.
        • gelimer Re: A komu zabiorą? 22.09.15, 21:22
          Mnie nie. Ale komuś muszą. Nie powiesz mi, że trzymali zaskórniaki na taką okazję.
          • aniechto.only Re: A komu zabiorą? 22.09.15, 21:36
            gelimer napisał:

> Mnie nie. Ale komuś muszą.

Tak sądzisz ? No cóż, cytując klasyka, nikt wam nie wmówi, że białe jest białe, a czarne jest czarne.
            • gelimer Re: A komu zabiorą? 22.09.15, 21:41
              A odłożywszy, choć na krótką chwilę, ataki ad personam, zagwarantujesz mi, że żaden polski student na tym nie straci?
              • aniechto.only Re: A komu zabiorą? 22.09.15, 21:55
                gelimer napisał:
                zagwarantujesz mi, że ż
                > aden polski student na tym nie straci?

A co może stracić?
                • gelimer Re: A komu zabiorą? 22.09.15, 23:02
                  Wszystko to, co dostaną imigranci. No chyba, że będą konkurować na równych zasadach, ale wątpię by tak było.
                  • pogromca_bzdury Re: A komu zabiorą? 23.09.15, 08:14
                    Ale co niby miałby stracić?
                    • gelimer Re: A komu zabiorą? 23.09.15, 13:50
                      Choćby te stypendia, które teraz dostaną uchodźcy.
                      • pogromca_bzdury Re: A komu zabiorą? 23.09.15, 16:17
                        Będą zabrane komuś?
              • pies_na_czarnych Re: A komu zabiorą? 22.09.15, 22:13
                gelimer napisał:

> A odłożywszy, choć na krótką chwilę, ataki ad personam, zagwarantujesz mi, że ż
                > aden polski student na tym nie straci?

Kiedys mielismy Wietnamczykow i Libijczykow na naszych uczelniach i nikt na tym nie tracil.
                • sverir Re: A komu zabiorą? 23.09.15, 15:21
                  > Kiedys mielismy Wietnamczykow i Libijczykow na naszych uczelniach i nikt na tym
                  > nie tracil.

Potencjalna strata nie jest związana z narodowością czy podstawą przyjęcia na studia, tylko ze zwolnieniem z opłat i przyznaniem stypendiów. Budżet nie jest niewyczerpany, a uczelnie publiczne raczej nadwyżek nie notują. W związku z tym trzeba będzie jakoś pokryć choćby koszty wypłacanych stypendiów. Skądś te pieniądze trzeba będzie zabrać. Na pewno ktoś straci, choć może akurat straci ktoś, kto powinien?
      • religijnych.uczuc.obraza Re: A komu zabiorą? 22.09.15, 22:31
        Może wreszcie zwolnią jakichś asystentów na długoletnich urlopach.
        • pogromca_bzdury Re: A komu zabiorą? 23.09.15, 08:15
          Chyba., że się nauczą angielskiego na tyle, żeby w tym języku poprowadzić ćwiczenia.
      • pogromca_bzdury Nikomu niczego nie zabiorą 23.09.15, 08:16
        Dno niżu dopiero przed nami.
    • lauriane Re: Brawo UJ! 23.09.15, 15:12
      L. Hehe, a moze jakis specjalny kierunek dla nich otworza, limitowac sie tylko do zwolnienia z oplat i przydzielenia stypendiow?
      To wstyd !
      Proponuje budowe nowego campusu !
      J.C.
      • pogromca_bzdury Re: Brawo UJ! 23.09.15, 16:17
        lauriane napisał:

> Proponuje budowe nowego campusu !

Ogrodzonego drutem kolczastym?

• lauriane Re: Brawo UJ! 23.09.15, 16:27
          pogromca_bzdury napisał:

> lauriane napisał:
          >
          > > Proponuje budowe nowego campusu !
          >
          > Ogrodzonego drutem kolczastym?
          L. Hehe, jasne, w ten sposob nie uciekna na LSE, Oxford, Royal College albo innych....
          J.C.
          >

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka