Dodaj do ulubionych

Znalazł się Janosik, czyli zmiany w podatkach!!!

27.07.21, 21:22
Jeśli masz przyzwoitą pensję czy emeryturę będziesz miał mniej o 100, 200, 300 zł i więcej miesięcznie w zależności od uzyskiwanych dochodów. O.... i to jest prawdziwa stalinowska rewolucja czyli zabrać im, bo oni mają.

Natomiast życiowi nieudacznicy, nieuki, obiboki, nieroby z niskimi dochodami i rentami dostaną więcej o 100, 200, 300, 400, 500 zł i więcej, bo mają mało i sami nie potrafią mieć więcej. Wolski Janosik z Żoliborza o takich zadba a oni w dowód wdzięczności nie pozwolą na to aby to koślawe indywiduum straciło władzę.

Obserwuj wątek
    • snajper55 Re: Znalazł się Janosik, czyli zmiany w podatkach 27.07.21, 21:40
      weteran-czasu napisał:

> Jeśli masz przyzwoitą pensję czy emeryturę będziesz miał mniej o 100, 200, 300
      > zł i więcej miesięcznie w zależności od uzyskiwanych dochodów. O.... i to jes
      > t prawdziwa stalinowska rewolucja czyli zabrać im, bo oni mają.
      >
      > Natomiast życiowi nieudacznicy, nieuki, obiboki, nieroby z niskimi dochodami i
      > rentami dostaną więcej o 100, 200, 300, 400, 500 zł i więcej, bo mają mało i s
      > ami nie potrafią mieć więcej. Wolski Janosik z Żoliborza o takich zadba a oni
      > w dowód wdzięczności nie pozwolą na to aby to koślawe indywiduum straciło wład
      > zę.

Może byś jakiegoś linka dodał, bo ja na przykład nie wiem o czym piszesz.

S.
      • weteran-czasu Re: Znalazł się Janosik, czyli zmiany w podatkach 27.07.21, 21:55
        Wpisz w googlach zmiany w podatkach i będzie wszystko jasne.
        Najważniejsze to:
        nie odpiszesz od podatku składki zdrowotnej,
        proponowana kwota wolna od podatków, która ponoć ma zrekompensować straty, ratuje tylko tych o najniższych dochodach itp itd....
        • snajper55 Re: Znalazł się Janosik, czyli zmiany w podatkach 27.07.21, 21:59
          weteran-czasu napisał:

> Wpisz w googlach zmiany w podatkach i będzie wszystko jasne.
          > Najważniejsze to:
          > nie odpiszesz od podatku składki zdrowotnej,
          > proponowana kwota wolna od podatków, która ponoć ma zrekompensować straty, ratu
          > je tylko tych o najniższych dochodach itp itd....

Ale to są stare propozycje. Teraz się obudziłeś? To jest Ruski Ład, tfu, Polski Ład dawno tu omawiany.

S.
          • weteran-czasu Re: Znalazł się Janosik, czyli zmiany w podatkach 27.07.21, 22:01
            To nie jest nic starego,
            wczoraj tj. 26 lipiec 2021r projekt ustawy PiSrząd wysłał do Sejmu RP i ogłosił w mediach!!!
            • snajper55 Re: Znalazł się Janosik, czyli zmiany w podatkach 28.07.21, 00:44
              weteran-czasu napisał:

> To nie jest nic starego,
              > wczoraj tj. 26 lipiec 2021r projekt ustawy PiSrząd wysłał do Sejmu RP i ogłosił
              > w mediach!!!

A my tu już prawie miesiąc temu o tym pisaliśmy. Spałeś. ;)

""Trudno (...) nie dostrzec, że prawdziwym problemem w naszych relacjach może być Polski Ład. A szczególnie zmiana systemu podatkowego z regresywnego na progresywny. Dla nas to sprawa kluczowa" - zaznaczył Kaczyński.
              Czyłi cały ten "Polski Ład" wisi na nowych podatkach."

forum.gazeta.pl/forum/w,28,172001470,172001470,I_tak_sie_ryplo_to_cale_eldorado.html?p=172001470
              Były i inne wątki o Polskim Ładzie.

S.
          • el.commendante Tak dla porządku to w Rosji jest śmiesznie niski 28.07.21, 11:09
            podatek liniowy, a budżet państwa opiera się głównie o zyski państwowych firm naftowych a nie o podatki. Ktokolwiek by Polską nie rządził to rosyjskie rozwiązania budżetowe są poprostu fizycznie nie do zrealizowania w Polsce.
            • buldog2 Re: Tak dla porządku to w Rosji jest śmiesznie ni 30.09.21, 11:28
              Obecnie sporo poniżej 40% budżetu to pieniądze z surowców. Tak że nie można tak upraszczać. Przy takim systemie podatkowym Rosja mogłaby bardzo szybko rozwijać się, gdyby nie niedostatki w walce z korupcją, biurokracja itp.
    • weteran-czasu Jeden z wielu link do tematu ->>> 27.07.21, 21:59
      www.forbes.pl/finanse/komu-pomoga-komu-zaszkodza-zmiany-w-podatkach-eksperci-odpowiadaja/kne8e6s
      • pies.na.czarnych Re: Jeden z wielu link do tematu ->>> 27.07.21, 22:22
        next.gazeta.pl/next/7,151003,27373953,0-06684549-powodu-dla-ktorego-doradcom-podatkowym-podoba-sie.html#do_w=52&do_v=221&do_st=RS&do_sid=602&do_a=602&s=BoxBizImg9
    • el.commendante Jak ktoś mało zarabia to jest nieudacznikiem? 28.07.21, 00:06
      Weź gościu stan przed ścianą, weź rozpęd i nie zatrzymuj się.
      A tego że w Polsce, jak w całej cywilizowanej Europie. niedługo już bogaci będą bardziej opodatkowani a ubożsi mniej jest nieuniknione. Nie zatrzymasz tego, więc lepiej od razu idź się zabij, będzie lepiej dla wszystkich.
      • pies.na.czarnych Re: Jak ktoś mało zarabia to jest nieudacznikiem? 28.07.21, 00:14
        Ty tak na poważnie, czy jaja sobie robisz? Myślisz, że Pinokio opodatkuje swoją żonę?
        • el.commendante Re: Jak ktoś mało zarabia to jest nieudacznikiem? 28.07.21, 02:09
          pies.na.czarnych napisała:

> Ty tak na poważnie, czy jaja sobie robisz? Myślisz, że Pinokio opodatkuje swoją
          > żonę?
          >
          Weź się ogarnij bo wszędzie tych PiSowców widzisz. Mi chodziło ogólnie o sens takich czy innych rozwiązań podatkowych a nie o to co zrobi PiS.
          • weteran-czasu Re: Jak ktoś mało zarabia to jest nieudacznikiem? 29.09.21, 21:47
            Podejrzewam, że ty sam nie wiesz o co ci chodzi.
      • buldog2 Re: Jak ktoś mało zarabia to jest nieudacznikiem? 28.07.21, 00:44
        Prawie cala rozwinięta Europa jest bliska stagnacji. Jeszcze kilka dobrych zmian i jeszcze większa część kapitału wyniesie się do Chin (bliżej to np. do Rumunii). Spora część zamknie interes i pójdzie na zasiłek (jakoś to przetrzymają). Nie zatrzymasz tego, więc lepiej od razu zamknij działające firmy, będzie lepiej dla wszystkich.
        • snajper55 Re: Jak ktoś mało zarabia to jest nieudacznikiem? 28.07.21, 00:59
          buldog2 napisał:

> Prawie cala rozwinięta Europa jest bliska stagnacji. Jeszcze kilka dobrych zmia
          > n i jeszcze większa część kapitału wyniesie się do Chin (bliżej to np. do Rumun
          > ii). Spora część zamknie interes i pójdzie na zasiłek (jakoś to przetrzymają).
          > Nie zatrzymasz tego, więc lepiej od razu zamknij działające firmy, będzie lepie
          > j dla wszystkich.

I spełni się marzenie Morawieckiego. Będziemy zapierdalać za miskę ryżu.

S.
        • el.commendante Re: Jak ktoś mało zarabia to jest nieudacznikiem? 28.07.21, 02:11
          buldog2 napisał:

> Prawie cala rozwinięta Europa jest bliska stagnacji. Jeszcze kilka dobrych zmia
          > n i jeszcze większa część kapitału wyniesie się do Chin
          Nie mierz cywilizowanych państw Europy gdzie korporacje albo są państwowe (Francja), albo kontrolowane przez państwowe złote akcje (Niemcy) z bantustanem polskim. Kto niby tym korporacjom pozwoli przenieść się do Chin? Niemcy, Francuzi i reszta "starej" UE nie są tak jebnięci jak Polacy by kontrolę nad gospodarką oddawać w łapska obcych sił.
          • sverir Re: Jak ktoś mało zarabia to jest nieudacznikiem? 28.07.21, 06:23
            "Nie mierz cywilizowanych państw Europy gdzie korporacje albo są państwowe (Francja)"

Niektóre są, inne nie. Prawie na całym świecie przedsiębiorstwa państwowe funkcjonują obok prywatnych.
          • buldog2 Re: Jak ktoś mało zarabia to jest nieudacznikiem? 28.07.21, 08:42
            Nieprawda. Głupstwa opowiadasz.
            Francuzi od dawna mówią, że kapitał ucieka z kraju ze względu na wysokie koszty pracy, opodatkowanie i in. uregulowania. Obecnie Francja prawie się nie rozwija, a najbardziej opłacalna działalność innowacyjna wynosi się najszybciej (poza kilkoma koncernami państwowymi). Niemcy mają wzrost PKB powyżej 3%. Ale już Francja - wzrost PKB 1,5% , to samo GB już poza Unią, a Włochy 0,3%!
            Za to dług rośnie. Francja z rekordowym zadłużeniem - 115,7 proc. PKB, to zadłużenie nie do spłacenia bez dramatycznych działań. O Włoszech lepiej nie mówić - blisko bankructwa. A wszystkie te kraje razem wzięte instalują u siebie nowoczesnego sprzętu dla R&D mniej, niż jedna Korea Południowa. Tak wygląda socjalistyczny model gospodarki - opuszczanie poziomu aż do dna.
          • buldog2 Re: Jak ktoś mało zarabia to jest nieudacznikiem? 28.07.21, 08:46
            Ale jak kradzież ludziom przez nich zarobionych pieniędzy nazywasz cywilizacją, to nie dziw się, że świat kierowany w ten sposób sam zmierza do upadku. I wtedy naprawdę będzie się pracować za niewiele więcej, niż miska ryżu.
            • el.commendante Podatki to kradzież? 28.07.21, 09:30
              buldog2 napisał:

> Ale jak kradzież ludziom przez nich zarobionych pieniędzy nazywasz cywilizacją,
              > to nie dziw się, że świat kierowany w ten sposób sam zmierza do upadku. I wted
              Powtarzasz jakieś korwinistyczne brednie. A jeśli już mówimy o złodziejstwie są nim raczej stosunki pracy w korporacjach, ale też wśród polskich januszeksów i zagarnianie ludziom gro z tego co wypracują i płaceniu im głodowych pensji. Progresja podatkowa ma choć w drobnym stopniu naprawić to skutki tego złodziejstwa.
              • buldog2 Re: Podatki to kradzież? 28.07.21, 09:47
                To ja ci odpowiem tak. Dopracowałem się innowacyjnej technologii, która daje duże oszczędności przede wszystkim w firmach tzw. dużego przemysłu (ciężkiego). Jest to technologia unikalna co najmniej w skali Europy, a pewnie w ogóle. To początek, ale w samej Polsce mam kilkudziesięciu chętnych klientów (w tym kilkanaście wielkich firm), najprawdopodobniej będzie wielki koncern - tfu! - amerykański. Wiesz, co zrobię? Najpierw wypracuję (bez żadnych dotacji i za cudze pieniądze) sumę pieniędzy pozwalającą na rozbudowę od podstaw (aż tak dużo pieniędzy nie potrzeba, a produkcja bardzo zyskowna, bo przynosi duże oszczędności i bez konkurencji), a później wyniosę firmę z Polski i nie będzie wyzysku, głodowych pensji itd. Pracy i podatków też nie będzie.
                Widzę co się dzieje. Takich jak ja będzie bardzo wielu.
                • el.commendante Wyniesiesz firmę z Polski i gdzie pójdziesz? 28.07.21, 11:05
                  Do Rosji, do Chin? Bo na Zachodzie wszędzie są wyższe podatki niż w Polsce!
                  Poza tym nie rozmieszaj mnie, żaden prywaciarz niczego przełomowego sam z siebie nie opracuje, bo poprostu łapudraki boją się takiego ryzyka, a zgrywają wielkich przedsiębiorców ryzykujących niby własne pieniądze, w spółkach gdzie za nic nie odpowiadają własnym majątkiem! Śmiechu warte!! No a przełomowe wynalazki to są realizowane za państwowe pieniądze, tylko jak państwo zapłaci to wielki pan biznesmem-oligarcha weźmie się za jakieś ryzykowne projekty innowacyjne, bo to nie on a budżet państwa ryzykuje kasą. No a jeśli zrobisz to za publiczny szmal, no to sorki, nawet minimalnie ogarnięte władze państwowe nie pozwolą ci szczurku spierdolić.
                  • buldog2 Re: Wyniesiesz firmę z Polski i gdzie pójdziesz? 28.07.21, 11:33
                    Rozumiem, że wiesz lepiej ode mnie, co zrobiłem, i od moich klientów (w tym wielkie spółki akcyjne, także notowane na giełdzie).
                    Ani grosza nie wziąłem od złodziejskiego państwa, a technologia stanowi niemały krok w metalurgii. Dla ciebie i takich jak ty to "śmiechu warte". Gratulacje.

Jeszcze nazywasz mnie szczurkiem - to kolejny szczegół w portrecie złodzieja socjalisty.
                    Na poprawę humoru dodam, że skonstruowałem pewien stosunkowo prosty, ale pomysłowy przyrząd medyczny - konkurencja dla wyrobów Level-1 - i szef Kliniki Anestezjologii i IT jednego z centralnych szpitali w Polsce powiedział "jakie wspaniałe urządzenie". Miałem robić go z największą firmą z tej branży w Polsce, ale ona wprowadza nową linię produktów i przez najbliższe lata nie ma odpowiednich mocy produkcyjnych. Ale nie ma mowy, żeby socjalistyczne złodziejskie państwo się pożywiło. I jego złodziejski elektorat, tacy jak ty.
                    • el.commendante Zabawny mitoman z ciebie! :oD 28.07.21, 11:57
                      Zabawny mitoman z ciebie! :oD
                      • buldog2 Re: Zabawny mitoman z ciebie! :oD 28.07.21, 15:40
                        W czym to mitomaństwo?
                        Tu: u.pcloud.link/publink/show?code=XZyOjxXZNI1rX4w1L4fFEWRrHLAkoJrx7EXy

jest opis dla klienta i każdy fachowiec potrafi to ocenić.
                        Nie wklejam tego dla ciebie, bo dla ciebie szkoda byłoby chwili czasu, tylko że ktoś mógłby pomyśleć, że twoje kłamstwa i oszczerstwa mają coś z prawdy.
                        Złodziejski przygłupie.
                        • el.commendante Buuuuuahahahaah!! Co to jest?? :oD 28.07.21, 16:34
                          buldog2 napisał:

> W czym to mitomaństwo?
                          > Tu: u.pcloud.link/publink/show?code=XZyOjxXZNI1rX4w1L4fFEWRrHLAkoJrx7EXy

Taki dokumencik napisać i umieścić w chmurze to każdy może! Ale ta ostatnia strona... :oD
                          • buldog2 Re: Buuuuuahahahaah!! Co to jest?? :oD 28.07.21, 16:42
                            Nikomu by się nie chciało pisać dla przygłupa tornsona, ty nawet nie masz pojęcia, ile myślenia trzebam żeby coś takiego napisać.
                            Nie wkleiłem tego dla ciebie i twoje uwagi nie są warte nic.

Jeśli zainteresuje to kogo innego, udzielę informacji.
                            • el.commendante O w mordę, ale ma z ciebie polewkę! :oD 28.07.21, 17:59
                              buldog2 napisał:

> Nikomu by się nie chciało pisać dla przygłupa tornsona, ty nawet nie masz pojęc
                              > ia, ile myślenia trzebam żeby coś takiego napisać.
                              > Nie wkleiłem tego dla ciebie i twoje uwagi nie są warte nic.
                              >
                              > Jeśli zainteresuje to kogo innego, udzielę informacji.
                              Aż tyle zajęło tobie wymyślenie tych głupot? Ale byś się chociaż z nazwą jakoś bardziej wysilił! :oD
                              musclepower.pl/product-pol-14021-Hot-Blood-3-0-300g.html
                              • buldog2 Re: O w mordę, ale ma z ciebie polewkę! :oD 28.07.21, 18:57
                                Ty tornson powienieneś dać dobry przykład. Załóż firmę, wyłóż własne zarobione pieniądze albo weź kredyt, prowadź ją i pokaż wszystkim, że płacisz im europejskie pensje itd.
                                Zamiast patrzeć, jak inni coś robią i jak ich okraść.
                                • el.commendante Re: O w mordę, ale ma z ciebie polewkę! :oD 28.07.21, 20:13
                                  buldog2 napisał:

> Ty tornson powienieneś dać dobry przykład. Załóż firmę, wyłóż własne zarobione
                                  > pieniądze albo weź kredyt, prowadź ją i pokaż wszystkim, że płacisz im europejs
                                  > kie pensje itd.
                                  > Zamiast patrzeć, jak inni coś robią i jak ich okraść.
                                  O czym ty bredzisz Janusz! Jak komuś się nie podoba aplikacja jaką napiszę to nie pierdolę durnot w rodzaju "jak ci się nie podoba to sam sobie napisz", tylko dostosowuję się do wymagań przyszłego użytkownika. A jak ty nie potrafisz prowadzić normalnie biznesu i płacić podatków to weź się za uczciwą pracę zamiast zajmować się czymś na czym się nie znasz! Już nawet wasz neoliberalny idol Gwiazdowski mówił że jak kogoś nie stać na płacenie podatków to niech przestanie bawić się w prowadzenie biznesu!
                                  • buldog2 Re: O w mordę, ale ma z ciebie polewkę! :oD 28.07.21, 20:21
                                    Bolszewicki złodzieju, nie zwracaj się do mnie po imieniu bo mnie mdli.
                                    Ja tam mogę poradzić sobie i przy waszych złodziejskich porządkach, tylko wolę wyprowadzić działalność z Polski Raju Lumpów.
                                    • el.commendante Re: O w mordę, ale ma z ciebie polewkę! :oD 29.07.21, 12:07
                                      buldog2 napisał:

> Bolszewicki złodzieju, nie zwracaj się do mnie po imieniu bo mnie mdli.
                                      > Ja tam mogę poradzić sobie i przy waszych złodziejskich porządkach, tylko wolę
                                      > wyprowadzić działalność z Polski Raju Lumpów.
                                      Ty naprawdę Janusz jesteś? Typowy Janusz Biznesu! :oD
                  • buldog2 Re: Wyniesiesz firmę z Polski i gdzie pójdziesz? 28.07.21, 11:46
                    No a jeśli zrobisz to za publiczny szmal, no to sorki, nawet minimalnie ogarnięte władze państwowe nie pozwolą ci szczurku spierdolić.

Ale znam ludzi, którzy zrobili coś fajnego częściowo za pieniądze państwowe (na uczelni). Standard. Założyli firmę i dogadali się z wielkim amerykańskim koncernem zbrojeniowym, znanym przede wszystkim z produkcji samolotów. Ten koncern (nie mylić z papierosowym) będzie stosował ich silniki i chce uruchomić produkcję wojskową i cywilną, na cały świat.
                    Dodatkowo, będzie tam zastosowane ulepszenie, które wymyśliłem.
                    I ani cent nie trafi tutaj, dopóki będzie trwać socjalistyczne okradanie tych, którzy coś robią.
                    A ludzie, o których tu piszę, nie obawiają się waszego złodziejstwa, spokojna głowa.
                    • el.commendante Zabawny jesteś! :oD 28.07.21, 12:03
                      buldog2 napisał:

> Ale znam ludzi, którzy zrobili coś fajnego częściowo za pieniądze państwowe (na
                      > uczelni). Standard. Założyli firmę i dogadali się z wielkim amerykańskim konce
                      > rnem zbrojeniowym, znanym przede wszystkim z produkcji samolotów. Ten koncern (
                      > nie mylić z papierosowym) będzie stosował ich silniki i chce uruchomić produkcj
                      > ę wojskową i cywilną, na cały świat.
                      > Dodatkowo, będzie tam zastosowane ulepszenie, które wymyśliłem.
                      > I ani cent nie trafi tutaj, dopóki będzie trwać socjalistyczne okradanie tych,
                      > którzy coś robią.
                      > A ludzie, o których tu piszę, nie obawiają się waszego złodziejstwa, spokojna
                      > głowa.
                      No i gdzie będzie ta firma funkcjonować? W USA??
                      wyborcza.biz/biznes/7,177151,27011857,biden-szykuje-wyzsze-podatki-dla-bogatych-wall-street-odpowiada.html
                      www.stockwatch.pl/wiadomosci/usa-proponuja-globalny-15-proc-cit,akcje,288207
                      businessinsider.com.pl/finanse/biden-planuje-podwyzki-podatkow-jak-zareaguje-gielda/69dhw9e
                      Oj bidulku, wszędzie to "złodziejstwo". I gdzie oni uciekną, do Chin lizać dupę urzędnikom komunistycznej partii, czy Putinowi w Rosji?? Buuuuuuuuuuahahahahahahaha!! :oD
                      • buldog2 Re: Zabawny jesteś! :oD 28.07.21, 12:08
                        Nie wiem, ale niech się o to nie martwią wasze złodziejskie głowy. Ludzie sobie poradzą, na przykład blisko jest Estonia, Bułgaria, jest wiele możliwości.
                        • el.commendante Już niedługo okradanie Polaków na podatkach 28.07.21, 12:23
                          przez nieuczciwe firmy stanie się niemożliwe.
                          next.gazeta.pl/next/7,151003,27330038,nowa-bron-atomowa-fiskusa-przeniesienie-firmy-za-granice-niemal.html
                          • buldog2 Re: Już niedługo okradanie Polaków na podatkach 28.07.21, 13:52
                            Jakie nieuczciwe firmy? Jak kto broni się przed złodziejem, to nieuczciwy. A jak kradnie, to oki.

Masz tu pierwsze komentarze do tego pomysłu:

BIZNES
                            TECHNOLOGIE
                            NAUKA
                            ŚRODOWISKO
                            KORONAWIRUS
                            Next Biznes Nowa broń atomowa fiskusa. Przeniesienie firmy za granicę niemal niemożliwe. "Wiele osób jest w szoku"
                            Nowa broń atomowa fiskusa. Przeniesienie firmy za granicę niemal niemożliwe. "Wiele osób jest w szoku"
                            oprac. Robert Kędzierski
                            15.07.2021 09:17
                            "Przeniesienie siedziby za granicę niewiele da". Tak o zmianach w przepisach, nad którymi pracować ma rząd, mówi ekspert od podatków. Polski Ład może przynieść bowiem znacząco utrudnić właścicielom firm ucieczkę przed polskim fiskusem.
                            Premier Mateusz Morawiecki podczas prezentacji programu 'Polski ład' zapowiedział budowę domów bez zezwoleń. Na terenach, na których nie ma planu zagospodarowania, trzeba będzie jednak wystąpić o warunki zabudowy
                            3
                            fot. PiS/FB

OTWÓRZ GALERIĘ
                            Osoby, które planują przeniesienie działalności gospodarczej za granicę, po to, by np. uniknąć podatków lub składek na ZUS, mogą znaleźć się wkrótce w trudnej sytuacji. Rząd, jak ustalił portal Money.pl, planuje bowiem uszczelnienie przepisów. W życie wprowadzić je ma Polski Ład.

Zobacz wideo
                            Emerytury w Polskim Ładzie a składki zdrowotne. Kto straci, a kto zyska? [Q&A]

Zarządzasz firmą z Polski? To płacisz podatki w Polsce
                            Część przedsiębiorców przenosi swoje spółki np. do rajów podatkowych, jednak formalnie zarządza nimi z terytorium naszego kraju. Nowe regulacje mają wprowadzić pojęcie "miejsca zarządu dla celów podatkowych". Samo przeniesienie firmy nie pozwoli zatem uciec przed podatkami.

- Wiele osób jest w szoku, bo myśli, że to działa jak automat. Tymczasem, jeśli spółka nadal będzie zarządzana w całości z Polski, to przeniesienie siedziby za granicę niewiele da - wyjaśnia w rozmowie z portalem Maciej Oniszczuk, prawnik z kancelarii Oniszczuk & Associates.

Resort finansów ma też inne plany. Transfery pomiędzy spółkami zależnymi będą ściślej monitorowane. Większej kontroli mają też polegać faktury wystawiane przez zagraniczne podmioty zależne dla powiązanych podmiotów w Polsce. Ma to umożliwić łatwiejsze ściąganie danin.

Jarosław Kaczyński w Rypinie (11.07.2021)
                            Kaczyński: Obecny kształt składki zdrowotnej nie ma moralnego uzasadnienia
                            Firmy uciekną za granicę?
                            Kwestia przeniesienia działalności firmy za granicę stała się ponownie głośna po ogłoszeniu Polskiego Ładu. Z badania firmy inFakt wynika, że 85 proc. przedsiębiorców obawia się wzrostu składki zdrowotnej składki zdrowotne. 38 proc. ankietowanych uznało, że firmy będą musiały płacić wyższe podatki. Według analiz ekspertów roczna strata może wynieść nawet kilkadziesiąt tysięcy złotych.

Obecnie przedsiębiorcy opłacają składkę ryczałtowo - w 2021 r. płacą co miesiąc ok. 381 zł. Po zmianach płaciliby składkę zależną od dochodów - podobnie jak osoby zatrudnione na etacie. Wysokość składki ma wynieść 9 proc.

embed
                            Polski Ład ma bowiem przynieść korzyści przede wszystkim osobom o niskich przychodach - emerytom, rencistom, osobom zarabiającym do 2500 zł netto. Jak przekonuje resort finansów, na zmianach skorzysta 90 proc. podatników, a straci kilka procent najzamożniejszych.

Mateusz Morawiecki zapowiedział utworzenie funduszu Polski Ład
                            Fundusz Polski Ład. Rząd obiecuje samorządom 20 mld złotych
                            Pieniądze
                            Fiskus
                            Nowy Polski Ład
                            Podatki
                            Firmy
                            POPULARNE
                            NAJNOWSZE
                            Eksplozja w Leverkusen. Skażona chmura dotrze do Polski. Na jej przybycie szykuje się Szczecin
                            Eksplozja w Leverkusen. Skażona chmura dotrze do Polski. Na jej przybycie szykuje się Szczecin
                            Polski Ład. Reforma podatkowa ma wprowadzić olbrzymią zmianę dla wynajmujących mieszkania
                            Polski Ład. Reforma podatkowa ma wprowadzić olbrzymią zmianę dla wynajmujących mieszkania
                            Brak półprzewodników. Mercedes wstrzymuje produkcję. Tysiące pracowników idą na postojowe
                            Brak półprzewodników. Mercedes wstrzymuje produkcję. Tysiące pracowników idą na postojowe
                            900 plus zastąpi 500 plus. Podwyżka nie dla wszystkich. Kto dostanie więcej?
                            900 plus zastąpi 500 plus. Podwyżka nie dla wszystkich. Kto dostanie więcej?
                            "Bezpieczni" i reszta. Rząd ma kilka scenariuszy na czwartą falę. Jest i "wariant minimum"
                            "Bezpieczni" i reszta. Rząd ma kilka scenariuszy na czwartą falę. Jest i "wariant minimum"
                            13:29 Rząd tworzy nową jednostkę w policji. Będzie mogła hakować urządzenia Polaków
                            13:17 30 tys. zł grzywny dla piratów drogowych, 5 tys. mandatu i 15 pkt karnych. Rząd przyjął projekt
                            12:37 Codzienne wybory każdego z nas też mogą pomagać w ratowaniu środowiska
                            13:34 Loteria szczepionkowa. Wyniki losowania tygodniowego. Kto wygrał 50 tys. zł? Gdzie sprawdzić?
                            12:17 Niemcy. Wraca obowiązkowy test przy wjeździe do kraju
                            POLECAMY WIĘCEJ TEMATÓW
                            Szczepienia w Polsce - zdjęcia ilustracyjne
                            Loteria szczepionkowa. Wyniki losowania tygodniowego. Kto wygrał 50 tys. zł? Gdzie sprawdzić?
                            .
                            Rząd tworzy nową jednostkę w policji. Będzie mogła hakować urządzenia Polaków
                            Kontrola drogowa
                            30 tys. zł grzywny dla piratów drogowych, 5 tys. mandatu i 15 pkt karnych. Rząd przyjął projekt
                            Żabka, materiał promocyjny
                            Codzienne wybory każdego z nas też mogą pomagać w ratowaniu środowiska
                            Grania Niemiecka
                            Niemcy. Wraca obowiązkowy test przy wjeździe do kraju
                            Inwestycja Dom Development na Kamionku w Warszawie.
                            Wielka kara dla dewelopera od dzielnicy Warszawy. Firma się nie zgadza. "Obliczone na medialny poklask"
                            To wydarzyło się w XX czy XXI wieku? Naprawdę trudny quiz z najnowszej historii

Pytanie 1 z 15
                            Kiedy przestano produkować FSO Poloneza?

W XX w.

W XXI w.
                            Komentarze (249)
                            Od najpopularniejszych

Nowa fala emigracji?

partia_niewidzialnych
                            pół miesiąca temu

Jak myślicie, ile kosztuje mieszkanie na osiedlu Lunix IX w słowackich Koszycach? W tym cygańskim burdelu? Brawo. Jest tanie. Ale można się w nim zameldować, uzyskując słowacką rezydencję podatkową. I o to chodzi, i tak to będzie robione.

Program powinien nazywać się "Polski dziad"
                            • buldog2 Re: Już niedługo okradanie Polaków na podatkach 28.07.21, 13:56
                              Za dużo się wkleiło, niżej poprawka.

Jakie nieuczciwe firmy? Jak kto broni się przed złodziejem, to nieuczciwy. A jak kradnie, to oki.

Masz tu pierwsze komentarze do tego pomysłu:
                              Komentarze (249)
                              Od najpopularniejszych

Nowa fala emigracji?

partia_niewidzialnych
                              pół miesiąca temu

Jak myślicie, ile kosztuje mieszkanie na osiedlu Lunix IX w słowackich Koszycach? W tym cygańskim burdelu? Brawo. Jest tanie. Ale można się w nim zameldować, uzyskując słowacką rezydencję podatkową. I o to chodzi, i tak to będzie robione.

Program powinien nazywać się "Polski dziad"
                              • sverir Re: Już niedługo okradanie Polaków na podatkach 28.07.21, 14:00
                                "Jak myślicie, ile kosztuje mieszkanie na osiedlu Lunix IX w słowackich Koszycach? W tym cygańskim burdelu? Brawo. Jest tanie. Ale można się w nim zameldować, uzyskując słowacką rezydencję podatkową. I o to chodzi, i tak to będzie robione."

Polskiej przez meldunek na pewno nie straci, bo tutaj decyduje faktyczny pobyt w PL, a nie meldunek w jakimś kraju. Na 183 dni będzie się trzeba przenieść do Koszyc.
                                • buldog2 Re: Już niedługo okradanie Polaków na podatkach 28.07.21, 14:54
                                  Tak. Na ponad pół roku, np. od piątku do poniedziałku. Żaden problem.
                                  • sverir Re: Już niedługo okradanie Polaków na podatkach 28.07.21, 14:58
                                    Od poniedziałku do piątku to raczej nie w dzielnicy cygańskiej.
                                    • buldog2 Re: Już niedługo okradanie Polaków na podatkach 28.07.21, 15:06
                                      Z całą pewnością nie : ) Ale jakieś miejsce da się znaleźć.
                                      • sverir Re: Już niedługo okradanie Polaków na podatkach 28.07.21, 19:23
                                        Pytanie czy z powodu składki zdrowotnej będzie się opłacało wyprowadzać na pięć dni w tygodniu na Słowację:)
                                        • buldog2 Re: Już niedługo okradanie Polaków na podatkach 29.07.21, 09:38
                                          Pytanie czy z powodu składki zdrowotnej będzie się opłacało wyprowadzać na pięć dni w tygodniu na Słowację:)

Zależy. W przypadku produkcji wspomnianego ulepszenia (bez konkurencji, z możliwością kształtowania cen) to kwestia wolnego wyboru, ale jeśli dochodowość firmy wynosi kilkanaście procent, to może być konieczność.
                                          • el.commendante Re: Już niedługo okradanie Polaków na podatkach 29.07.21, 11:15
                                            buldog2 napisał:

> Pytanie czy z powodu składki zdrowotnej będzie się opłacało wyprowadzać na p
                                            > ięć dni w tygodniu na Słowację:)

>
                                            > Zależy. W przypadku produkcji wspomnianego ulepszenia (bez konkurencji, z możli
                                            > wością kształtowania cen) to kwestia wolnego wyboru, ale jeśli dochodowość firm
                                            > y wynosi kilkanaście procent, to może być konieczność.
                                            Jeśli nie potrafisz zapewnić swojej firmie odpowiedniej rentowności, to weź się za coś innego a nie za prowadzenie firmy na czym się nie znasz.
                                            • sverir Re: Już niedługo okradanie Polaków na podatkach 29.07.21, 11:50
                                              "Jeśli nie potrafisz zapewnić swojej firmie odpowiedniej rentowności, to weź się za coś innego a nie za prowadzenie firmy na czym się nie znasz."

Jeśli nie potrafisz zapewnić sobie odpowiedniej rentowności z pracy na etacie, to weź się za coś innego, a nie za pracę.
                                            • buldog2 Re: Już niedługo okradanie Polaków na podatkach 29.07.21, 11:58
                                              Akurat ja, tak jak większość "inteligentnych" startupów, nie mam najmniejszego problemu z rentownością - zyski klientów duże, konkurencji brak - mogę ustalać ceny prawie jak chcę.

Ale już taki Siemens ileś lat temu (jak dziś, nie chce mi się sprawdzać) ok. 5-6 procent zyskowności (a część medyczna była w ogóle deficytowa). To znaczy, że twoim zdaniem, zarządzają tą firmą ludzie bez kwalifikacji, którzy nie potrafią zapewnić jej rentowności. Powinni wziąć się za coś innego a nie za prowadzenie firmy, na czym się nie znają.

To samo często ma miejsce w przypadku innych gigantów.

Kolejny raz potwierdziłeś własną ignorancję, tym razem nawet umiejętność przyswojenia prostego postu.
                                              • el.commendante No ale Siemens płaci podatki i nie jęczy 29.07.21, 12:12
                                                tak jak ty, nieudaczniku.
                  • buldog2 Re: Wyniesiesz firmę z Polski i gdzie pójdziesz? 28.07.21, 11:51
                    Poza tym nie rozmieszaj mnie, żaden socjalistyczny złodziej niczego przełomowego sam z siebie nie opracuje, bo po prostu łapudraki potrafią tylko "opracować" nowe podatki, daniny itd. Do niczego więcej siły postępowe - a już na pewno nie do pracy! - nie nadają się i to jest ta "rewolucja moralna" i "dobra zmiana".
              • buldog2 Re: Podatki to kradzież? 28.07.21, 09:57
                Kiedy mówisz, że to brednie, to kłamiesz. Pod rządami PIS stopa inwestycji w Polsce już teraz jest najniższa w historii. Ale nie przejmuj się - kurs dolara i euro jest coraz wyższy i jak za PO ktoś zarabiał 4000 zł to było to ok. 2000 franków szwajcarskich. A teraz jest to 900 franków.

+500 zwiększyło ilość czystego alkoholu spożywanego w ciągu roku przez obywatela Polski. Teraz jest to ponad 12 l na głowę i Polska została wpisana na listę państw patologicznych.

Średnia płaca w Rumunii od roku jest wyższa, niż w Polsce. Szykujcie się na saksy w Bukareszcie.
                • el.commendante Ja nie bronię PiSu i ich polityki, tylko pewnych 28.07.21, 11:06
                  cywilizowanych zasad podatkowych.
                  • buldog2 Re: Ja nie bronię PiSu i ich polityki, tylko pewn 28.07.21, 11:35
                    "Kulturalne" i "cywilizowane" złodziejstwo.
                    Bronisz własnego zlodziejstwa i nazywasz je cywilizowanym.
                  • buldog2 Re: Ja nie bronię PiSu i ich polityki, tylko pewn 28.07.21, 11:37
                    Więcej takich cywilizowanych zasad i Polska będzie w tyle nie tylko za Rumunią, ale Bułgarią, Albanią, Rodezją i Mozambikiem.
                    • el.commendante Re: Ja nie bronię PiSu i ich polityki, tylko pewn 28.07.21, 11:58
                      buldog2 napisał:

> Więcej takich cywilizowanych zasad i Polska będzie w tyle nie tylko za Rumuni
                      > ą, ale Bułgarią, Albanią, Rodezją i Mozambikiem.
                      Ale to są kraje z niższymi podatkami niż Polska! Ja jestem za tym by Polska w temacie podatków szła drogą Danii, Szwecji, Francji, Niemiec, itp.!
                      • buldog2 Re: Ja nie bronię PiSu i ich polityki, tylko pewn 28.07.21, 12:11
                        Więcej wykrzykników w postach i Polska będzie na poziomie Albanii.
                        W tę samą stronę idą Francja i Włochy, a zagrożone tym są nawet Niemcy (emigranci mnożą się szybko, ale rzadko pracują, na ogół żyją z zasiłków).
                        • el.commendante [...] 28.07.21, 12:24
                          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                          • buldog2 Re: Ja nie bronię PiSu i ich polityki, tylko pewn 28.07.21, 12:36
                            Stwierdzenie faktu. Nie mam nic przeciw emigrantom, jeśli się asymilują i pracują tak jak wszyscy i na pewno wolę ich od socjalistycznych złodziei.

Powtarzam: stwierdzenie faktu.

A teraz pytanie: jak wyobrażacie sobie kradzież cudzych wynalazków i technologii - wywłaszczenie z patentów? To już w ogóle nic tu nie zostanie, wszystko do Chin i Indii, już to lepsze.
                            • el.commendante Re: Ja nie bronię PiSu i ich polityki, tylko pewn 28.07.21, 12:49
                              buldog2 napisał:

> Stwierdzenie faktu. Nie mam nic przeciw emigrantom, jeśli się asymilują i prac
                              > ują tak jak wszyscy i na pewno wolę ich od socjalistycznych złodziei.
                              >
                              > Powtarzam: stwierdzenie faktu.
                              >
                              > A teraz pytanie: jak wyobrażacie sobie kradzież cudzych wynalazków i technologi
                              > i - wywłaszczenie z patentów? To już w ogóle nic tu nie zostanie, wszystko do C
                              > hin i Indii, już to lepsze.
                              No to ty snujesz taką kradzież, poprzez przenoszenie firm technologicznych do innych krajów.
                    • el.commendante Podatki w relacji do PKB: 28.07.21, 12:09
                      en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_tax_revenue_to_GDP_ratio
                      Polska - 34%
                      Zimbabwe (niema już czegoś takiego jak Rodezja) - 22%
                      Rumunia - 25%
                      Bułgaria - 28%
                      NIemcy - 37,5%
                      Dania - 46%
                      Francja - 46%
                      Szwecja - 44%
                      • buldog2 Re: Podatki w relacji do PKB: 28.07.21, 12:14
                        Rodezja była kwitnącym krajem, z apartheidem, rzecz jasna. Później urządzono nie nowy apartheid, tylko wyrzynanie i ucieczkę wyrzynanych. Niedługo nie będzie tam nic.
                        • el.commendante [...] 28.07.21, 12:29
                          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                          • buldog2 Re: Podatki w relacji do PKB: 28.07.21, 12:31
                            W którym miejscu chwaliłem rasistowską Rodezję? Napisałem, że jest gorzej niż bylo, nic poza tym.
                            • el.commendante Re: Podatki w relacji do PKB: 28.07.21, 12:50
                              buldog2 napisał:

> W którym miejscu chwaliłem rasistowską Rodezję? Napisałem, że jest gorzej niż b
                              > ylo, nic poza tym.
                              Gorzej dla białych rasistów, którym urwało się niewolnicze eldorafo.
                          • sverir Re: Podatki w relacji do PKB: 28.07.21, 13:56
                            "Niemcy mieliby żyć jak w raju a Polacy na to niewolniczo pracować!"

Popełnili błąd. Mogli jak Stalin ogłosić,że ludzie pracy wymiatają, po czym wysyłać ludzi do gułagów. Niewiele by to zmieniło, ale przynajmniej tornson by ich bronił.
                            • el.commendante Re: Podatki w relacji do PKB: 28.07.21, 16:36
                              sverir napisał:

> "Niemcy mieliby żyć jak w raju a Polacy na to niewolniczo pracować!"
                              >
                              > Popełnili błąd. Mogli jak Stalin ogłosić,że ludzie pracy wymiatają, po czym wys
                              > yłać ludzi do gułagów. Niewiele by to zmieniło, ale przynajmniej tornson by ich
                              > bronił.
                              >
                              Takie hasła to głosił Lenin a nie Stalin, a Stalin który doszedł do władzy wbrew Leninowi, poszedł w kierunku kontrrewolucji za co został potępiony przez komunistów w 1956 roku.
                              • sverir Re: Podatki w relacji do PKB: 28.07.21, 19:32
                                "Takie hasła to głosił Lenin a nie Stalin, a Stalin który doszedł do władzy wbrew Leninowi, poszedł w kierunku kontrrewolucji za co został potępiony przez komunistów w 1956 roku. "

A Kanał Białomorski budowali ochotnicy. Z dobrego serca. A gułag to takie licho, którym się straszyło dorosłe dzieci.
                                • el.commendante Re: Podatki w relacji do PKB: 28.07.21, 20:07
                                  sverir napisał:

> "Takie hasła to głosił Lenin a nie Stalin, a Stalin który doszedł do władzy wbr
                                  > ew Leninowi, poszedł w kierunku kontrrewolucji za co został potępiony przez kom
                                  > unistów w 1956 roku. "
                                  >
                                  > A Kanał Białomorski budowali ochotnicy. Z dobrego serca. A gułag to takie licho
                                  > , którym się straszyło dorosłe dzieci.
                                  >
                                  Jeszcze raz powtarzam żałosny ignorancie, komuniści potępili Stalina w 1956 roku! Kanał Biełomorski budowany był metodami kapitalistycznego wyzysku, zginęło tam tylu ludzi co przy budowie Kanału Panamskiego, Stalin to kontrrewolucjonista który odchodził od ideałów komunistycznych.
                                  • sverir Re: Podatki w relacji do PKB: 29.07.21, 06:19
                                    "Jeszcze raz powtarzam żałosny ignorancie, komuniści potępili Stalina w 1956 roku!"

Którego wcześniej hołubili i stawiali mu pomniki.

"Kanał Biełomorski budowany był metodami kapitalistycznego wyzysku,"

Zdecydowanie kapitalizm nie zakłada ani niewolnictwa, ani przymusu pracy więźniów politycznych, których akuratna władza nie lubi.

"Stalin to kontrrewolucjonista który odchodził od ideałów komunistycznych."

Och, ach, a odchodził dlaczego? Bo nie był aż tak głupi, żeby wierzyć, że władza mas pracujących miast i wsi doprowadzi do czegokolwiek dobrego.
                                    • buldog2 Re: Podatki w relacji do PKB: 29.07.21, 09:40
                                      Dodam, od mniej więcej dekady trwa ponowne stawianie Stalina na piedestale oraz renesans jego idei i metod.
                                    • el.commendante Kapitalizm sam w sobie jest niewolnictwem. 29.07.21, 10:54
                                      Zapierdalaj jak niewolnik albo zdychaj z głodu, takie były i są realia kapitalizmu, jedynie w Europie udało się go trochę ucywilizować, choć wy Konfederaty Europę nazywacie socjalizmem, więc w takim ujęciu niema kapitalizmu z ludzką twarzą.
                                      • buldog2 Re: Kapitalizm sam w sobie jest niewolnictwem. 29.07.21, 12:01
                                        Załóż firmę, żyj jak najlepiej i płać godnie pracownikom. Do dzieła!
                                        • el.commendante Re: Kapitalizm sam w sobie jest niewolnictwem. 29.07.21, 12:10
                                          buldog2 napisał:

> Załóż firmę, żyj jak najlepiej i płać godnie pracownikom. Do dzieła!
                                          A dlaczego? Ja się zajmuję czymś innym a nie prowadzeniem firmy. Ja zajmuję się tym na czym się znam, a ty partaczu robisz coś czego nie potrafisz i jęczysz jak ci źle z tymi złymi podatkami.
                                          • buldog2 Re: Kapitalizm sam w sobie jest niewolnictwem. 29.07.21, 12:43
                                            ty partaczu robisz coś czego nie potrafisz i jęczysz jak ci źle z tymi złymi podatkami.

I znów kulą w płot. Długo nie prowadziłem firmy i stosunek do pieniędzy mam bardzo luźny, ale już w tej chwili mam ogromną zyskowność. I nie myślę jęczeć, tylko bronić się przed złodziejstwem PISowskich nie podatków, ale przerzucania ukradzionych ludziom pieniędzy do swojego aktywu i elektoratu.
                                            Siły postępowe PIS "kradną ale się dzielą".
                                      • sverir Re: Kapitalizm sam w sobie jest niewolnictwem. 29.07.21, 13:32
                                        "Zapierdalaj jak niewolnik albo zdychaj z głodu, takie były i są realia kapitalizmu, jedynie w Europie udało się go trochę ucywilizować, choć wy Konfederaty Europę nazywacie socjalizmem, więc w takim ujęciu niema kapitalizmu z ludzką twarzą."

My akurat nie Konfederaty, tylko po prostu liberałowie. I pamiętamy, że są dwie strony umowy, a nie tylko jedna, a majątek nie pozbawia człowieka jego praw obywatelskich.

Europa, ze wszystkimi swoimi wadami, też o tym pamięta.

To wy, postkomuniści i lewacy, upieracie się przy tym, że należy dzielić ludzi wg klas i jeśli ktoś należy do niewłaściwej klasy, to właściwa klasa może go okradać. Tak nazywacie złodziejstwo - sprawiedliwością.

Nic się komuchy nie zmieniły od czasów Marksa.
                                        • el.commendante Re: Kapitalizm sam w sobie jest niewolnictwem. 29.07.21, 15:37
                                          sverir napisał:

> To wy, postkomuniści i lewacy, upieracie się przy tym, że należy dzielić ludzi
                                          > wg klas i jeśli ktoś należy do niewłaściwej klasy, to właściwa klasa może go ok
                                          > radać. Tak nazywacie złodziejstwo - sprawiedliwością.
                                          Że co??? Przecież to właśnie wy prawackie libki jesteście za podziałem ludzi na klasy! Wysoka progresja podatków i opiekuńcze państwo zapewniające ludziom m.in. powszechną służbę zdrowia i edukację, czy tanie mieszkania pod wynajem, silne związki zawodowe, wysokie płace minimalne, to właśnie droga do maksymalnego ograniczenia podziału ludzi na klasy! To kapitalizm promuje klasowe, w radykalnym wydaniu nawet kastowe, społeczeństwo!
                                          • sverir Re: Kapitalizm sam w sobie jest niewolnictwem. 29.07.21, 21:15
                                            "Że co??? Przecież to właśnie wy prawackie libki jesteście za podziałem ludzi na klasy!"

Mylisz się stalinisto. Nie jestem ani prawakiem, ani za podziałem ludzi na klasy. Ja w ogóle jestem przeciwny dzieleniu ludzi na klasy. Dlatego nie widzę powodów, by wzorem lewaków dzielić ludzi najpierw na pazernych kapitalistów i ludzi pracy, a ludzi pracy jeszcze na robotników i pozostałych. Zawartych umów muszą dotrzymywać wszystkie strony. Jeśli umawia się przedsiębiorca z pracownikiem na wykonanie określonej płacy za określoną pracę, to jeden powinien wykonać pracę, a drugi za nią zapłacić. To wy, lewaki, uważacie, że czy się stoi, czy się leży, to kasa się należy.

"To kapitalizm promuje klasowe, w radykalnym wydaniu nawet kastowe, społeczeństwo! "

Bzdura. Kapitalizm mówi, że środki produkcji powinny być prywatne. I nikt nie mówi, że mają należeć do określonych osób. To wy, lewaki, upieracie się, że środki produkcji powinny należeć do robotników. A jeśli należą do umysłowego, to należy je ukraść w imię sprawiedliwego podziału.
                                            • buldog2 Re: Kapitalizm sam w sobie jest niewolnictwem. 29.07.21, 22:33
                                              U bolszewików to tradycja:
                                              Мир — хижинам, война — дворцам!
                                            • el.commendante Re: Kapitalizm sam w sobie jest niewolnictwem. 30.07.21, 12:07
                                              sverir napisał:

> "Że co??? Przecież to właśnie wy prawackie libki jesteście za podziałem ludzi n
                                              > a klasy!"
                                              >
                                              > Mylisz się stalinisto. Nie jestem ani prawakiem,
                                              Neoliberalizm gospodarczy to prawica.

> ani za podziałem ludzi na klas
                                              Negujesz podatki progresywne, które są w tym systemie jedyną drogą na ograniczenie klasowości w społeczeństwie.

> y. Ja w ogóle jestem przeciwny dzieleniu ludzi na klasy. Dlatego nie widzę powo
                                              > dów, by wzorem lewaków dzielić ludzi najpierw na pazernych kapitalistów i ludzi
                                              > pracy,
                                              To nie lewacy ich dzielą, ale fakty, realia chorego kapitalizmu!

> a ludzi pracy jeszcze na robotników i pozostałych.
                                              O czym ty bredzisz! Nikt już tak ludzi nie dzieli.

> Zawartych umów muszą
                                              > dotrzymywać wszystkie strony. Jeśli umawia się przedsiębiorca z pracownikiem n
                                              > a wykonanie określonej płacy za określoną pracę, to jeden powinien wykonać prac
                                              > ę, a drugi za nią zapłacić.
                                              Jeśli z jednej strony staje desperat bez środków do życia, a z drugiej globalne korpo z miliardowymi zyskami, to gdzie tu masz dwie równe strony umowy? Prawa pracownicze i związki zawodowe są niezbędne by tą skrajną nierówność etatodawcy i pracownika choć trochę zmniejszyć.

> To wy, lewaki, uważacie, że czy się stoi, czy się l
                                              > eży, to kasa się należy.
                                              Kłamliwy bełkot neoliberalnego odhumanizowanego prawaka!

> Bzdura. Kapitalizm mówi, że środki produkcji powinny być prywatne. I nikt nie m
                                              > ówi, że mają należeć do określonych osób.
                                              I to jest chore, środki produkcji w rękach prywatnych generują neoniewolniczy system wyzysku. Społeczna własność środków produkcji to droga do demokratyzaji i ucywilizowania systemu. Póki co w rękach państw, samorządów czy Unii Europejskiej, wybieranych demokratycznie.

> To wy, lewaki, upieracie się, że środ
                                              > ki produkcji powinny należeć do robotników. A jeśli należą do umysłowego, to na
                                              > leży je ukraść w imię sprawiedliwego podziału.
                                              O czym ty pierdolisz! Skąd ty bierzesz takie brednie chory człowieku??
                                              • sverir Re: Kapitalizm sam w sobie jest niewolnictwem. 30.07.21, 15:33
                                                " Neoliberalizm gospodarczy to prawica"

A poparcie dla mniejszości seksualnych to lewica. Świat jest ciut bardziej skomplikowany, niż w czerwonych książeczkach. Dla przykładu wielu Polaków deklarujących poglądy lewicowe wyznaje liberalne wartości społeczne i liberalne zasady gospodarki. Dla odmiany wielu sympatyków tzw. prawicy wyznaje konserwatywne wartości społeczne i mocno socjalistyczne zasady gospodarki.

"Negujesz podatki progresywne, które są w tym systemie jedyną drogą na ograniczenie klasowości w społeczeństwie."

I gadaj tu z takim! Ja neguję istnienie klas, a Ty mi wyjeżdżasz o likwidacji klas. Nie czujesz naprawdę, że się rozjeżdżamy?

" O czym ty bredzisz! Nikt już tak ludzi nie dzieli."

Napisał tornson, po czym stwierdził:
                                                "Jeśli z jednej strony staje desperat bez środków do życia, a z drugiej globalne korpo z miliardowymi zyskami, to gdzie tu masz dwie równe strony umowy?"

No to dzieli czy nie dzieli?

A właśnie, jeśli przy tym jesteśmy:
                                                "Jeśli z jednej strony staje desperat bez środków do życia, a z drugiej globalne korpo z miliardowymi zyskami, to gdzie tu masz dwie równe strony umowy?"

Umiesz sobie wyobrazic innego przedsiębiorce niż globalne korpo z miliardowymi zyskami i innego pracownika, niż desperata bez środków do życia? Umiesz sobie wyobrazić na przykład właściciela ciężarówki, który chce uruchomić firmę przewozową? Właściciela warzywniaka? Restauracji? Zakładu szewskiego? A jako pracownika umiesz sobie wyobrazić informatyka? Grafika komputerowego? Księgowego? Specjalistę ds. zasobów ludzkich? Bo ja widzę, że wyraźnie masz z tym problem.
                                                W Polsce sektor MŚP, zatem absolutnie nie globalne korpo z miliardowymi zyskami, wypracowują średnio 50% PKB w sektorze przedsiębiorstw i zatrudniają 68% wszystkich zatrudnionych w Polsce. Póki co zatem w Polsce dominuje wciąż mikro, mały lub średni kapitał, a nie globalne korpo.
                                                Problem z twoją wizją polega na tym, że globalne korpo z miliardowymi zyskami sobie poradzą. Natomiast sektor MŚP już niekoniecznie. Wielkie firmy są odporniejsze na zmiany w prawie niż małe. Wprowadzisz opodatkowanie dla sektora przedsiębiorstw, powiedzmy, 75% zysku powyżej 120 tysięcy. Tak, duża firma sporo straci. Ale nie tak znowu duża również. Tylko duża zaciągnie kredyt i wyjdzie na swoje. Mniejsza niekoniecznie.

" Kłamliwy bełkot neoliberalnego odhumanizowanego prawaka!"

A skąd, na każdym kroku udowadniasz, że jesteś czystej krwi komunistą.

"I to jest chore, środki produkcji w rękach prywatnych generują neoniewolniczy system wyzysku. Społeczna własność środków produkcji to droga do demokratyzaji i ucywilizowania systemu."

Wiesz co? To zacznij od siebie. Uspołecznij swój komputer, mieszkanie, samochód. Nie czekaj, aż państwo cię wyręczy.
                                                • el.commendante Re: Kapitalizm sam w sobie jest niewolnictwem. 30.07.21, 16:43
                                                  sverir napisał:

> " Neoliberalizm gospodarczy to prawica"
                                                  >
                                                  > A poparcie dla mniejszości seksualnych to lewica.
                                                  Nie prawda! W cywilizowanych krajach prawica też to popiera, w UK związki partnerskie wprowadzili konserwatyści.

> Świat jest ciut bardziej skom
                                                  > plikowany, niż w czerwonych książeczkach. Dla przykładu wielu Polaków deklarują
                                                  > cych poglądy lewicowe wyznaje liberalne wartości społeczne i liberalne zasady g
                                                  > ospodarki.
                                                  To żadni z nich lewicowcy!

> Dla odmiany wielu sympatyków tzw. prawicy wyznaje konserwatywne wart
                                                  > ości społeczne i mocno socjalistyczne zasady gospodarki.
                                                  Bardzo rzadko się zdarza! I napewno czymś takim nie jest PiS, który boi się pogresywnych podatków, nie chce opodatkować wielkich korporacji i buduje system oligarchiczny tak samo jak PO, tylko wymienia oligarchów na swoich.

> I gadaj tu z takim! Ja neguję istnienie klas, a Ty mi wyjeżdżasz o likwidacji k
                                                  > las. Nie czujesz naprawdę, że się rozjeżdżamy?
                                                  No to tak samo jakbyś negował istnienie np. tlenu. Neoliberalny kapitalizm generuje klasy społeczny, takie są fakty, tylko idiota dyskutuje z faktami.

> " O czym ty bredzisz! Nikt już tak ludzi nie dzieli."
                                                  >
                                                  > Napisał tornson, po czym stwierdził:
                                                  > "Jeśli z jednej strony staje desperat bez środków do życia, a z drugiej globaln
                                                  > e korpo z miliardowymi zyskami, to gdzie tu masz dwie równe strony umowy?"
                                                  Gdzie ja dzielę ludzi pracy na robotników czy inteligencję??

> Umiesz sobie wyobrazic innego przedsiębiorce niż globalne korpo z miliardowymi
                                                  > zyskami i innego pracownika, niż desperata bez środków do życia?
                                                  No i co z tego? To że mały odsetek pracowników jest w lepszej sytuacji nie sprawie że problem o którym pisałem nie istnieje i nie jest poważny.

> W Polsce sektor MŚP, zatem absolutnie nie globalne korpo z miliardowymi zyskami
                                                  > , wypracowują średnio 50% PKB w sektorze przedsiębiorstw i zatrudniają 68%
                                                  Gro z tego to pracownicy na śmieciówkach. A nawet ci którzy z własnej woli prowadzą firmy to też w większości funkcjonują z tego że wykonują zlecenia dla tych dużych. To wielkie firmy decydują o gospodarce, jak się ich nie ucywilizuje to nie będzie w kraju cywilizowanych relacji gospodarczych.

> wszy
                                                  > stkich zatrudnionych w Polsce. Póki co zatem w Polsce dominuje wciąż mikro, mał
                                                  > y lub średni kapitał, a nie globalne korpo.
                                                  Jak zwykle tylko ocierasz się o prawdę. Większość tych MiSiów to poprostu outsourcing wielkich korporacji, albo inna forma uzależnienia od nich.

> Problem z twoją wizją polega na tym, że globalne korpo z miliardowymi zyskami s
                                                  > obie poradzą. Natomiast sektor MŚP już niekoniecznie. Wielkie firmy są odpornie
                                                  > jsze na zmiany w prawie niż małe. Wprowadzisz opodatkowanie dla sektora przedsi
                                                  > ębiorstw, powiedzmy, 75% zysku powyżej 120 tysięcy. Tak, duża firma sporo strac
                                                  > i. Ale nie tak znowu duża również. Tylko duża zaciągnie kredyt i wyjdzie na swo
                                                  > je. Mniejsza niekoniecznie.
                                                  A czy ty zdajesz sobie sprawę że inwestycje czy zarobki pracowników odliczane są od dochodów firmy? Więc podstawa naliczenia podatku dochodowego tego nie obejmuje? Poza tym tamta propozycja Razem dotyczyła tylko PiT.
                                                  A jak się zapatrujesz na Bidena który chce wproadzić w USA 28% CIT i zawrzeć z UE umowę o minimalnym CIT na poziomie 21%? Tęsknisz za Trampkiem, co?

> Wiesz co? To zacznij od siebie. Uspołecznij swój komputer, mieszkanie, samochód
                                                  > . Nie czekaj, aż państwo cię wyręczy.
                                                  cia.media.pl/jaka_jest_roznica_miedzy_wlasnoscia_prywatna_a_mieniem_osobistym
                                                  Nie jestem za aż tak radykalnym podejście, ale masz tu wytłumaczoną różnicę między własnością prywatną a osobistą.
                                                  • sverir Re: Kapitalizm sam w sobie jest niewolnictwem. 30.07.21, 18:48
                                                    "Nie prawda! W cywilizowanych krajach prawica też to popiera, w UK związki partnerskie wprowadzili konserwatyści."

A z tym popieraniem to różnie bywa. Szwedzka Sverigedemokraterna ma długą historię niepopierania. Norweska Fremskrittspartiet również. Obie faktycznie się ucywilizowały, jednak to melodia kilku ostatnich lat, więc nie jest to specjalnie jakaś tradycja. Przy czym trzeba mieć tu na uwadze, że lewica/prawica to dość płynne określenie, dotyczące raczej położenia względem siebie różnych partii, aniżeli uniwersalne znaczenie. Ale masz rację, w cywilizowanych krajach popiera. Dlaczego jednak tylko w cywilizowanych? Jeśli poparcie dla mniejszości seksualnych nie jest lewicą, to powinno to być powszechne dla prawicy także w niecywilizowanych krajach.

" To żadni z nich lewicowcy! "

W takim razie elektorat PiS, deklarujący w większości poparcie dla socjalistycznej gospodarki, musi być elektoratem lewicowym. Zaznaczam - elektorat.

"Bardzo rzadko się zdarza! I napewno czymś takim nie jest PiS, który boi się pogresywnych podatków, nie chce opodatkować wielkich korporacji"

Nie korporacji się boi, tylko USA. Do korporacji to akurat robi przymiarki co jakiś czas. Banki już opodatkował. Za sklepy wielkopowierzchniowe też się zabrał, ale tutaj veto postawiła Komisja Europejska (ciekawe, prawda?).

"No to tak samo jakbyś negował istnienie np. tlenu. Neoliberalny kapitalizm generuje klasy społeczny, takie są fakty, tylko idiota dyskutuje z faktami."

Nie, panie kolego. Pojęcie klas jest sztucznym tworem, a nie obiektywnym przyjęciem. To nie prawo natury, to nauka społeczna. Klasy będą istnieć takie, jak sobie wymyślisz. Ja mogę podzielić na przykład na klasę roszczeniowców, klasę nierobów i klasę zaspokajaczy, po czym odpowiednio podzielić społeczeństwo. W takim kontekście mógłbyś oczywiście mieć rację, że klasy istnieją. Jednak - paradoksalnie - z tego samego powodu ja mogę się upierać, że klas nie ma. Jedno jest pewne - klasy w ujęciu Twojego duchowego przewodnika w dzisiejszych czasach nie istnieją. Na zachodzie być może zlikwidowała je socjaldemokracja, a u nas dziki kapitalizm.

"No i co z tego? To że mały odsetek pracowników jest w lepszej sytuacji nie sprawie że problem o którym pisałem nie istnieje i nie jest poważny."

Wcale nie tak mały, przyjedź do kraju i się przekonaj, że jest lepiej niż sądzisz. Nie neguję, że problem istnieje, natomiast neguję jego skalę i metodę zwalczania. Nie lubię wylewania dziecka z kąpielą, a to jedna z bolączek naszego prawodawstwa. Chciała poseł Biejat dorwać wielkie koporacje za łamanie praw pracowniczych w dobie epidemii, ale póki co na popieranym przez nią przepisie nie ucierpiała żadna korporacja, za to po dupie dostają małe firemki.

"Gro z tego to pracownicy na śmieciówkach. "

Na umowach cywilnoprawnych pracuje ok. 1,3 mln osób. Wśród nich są osoby, które mają autentycznie, najprawdziwsze i najuczciwsze umowy cywilnoprawne, niestanowiące sposobu na ominięcie kodeksu pracy. Ja wiem, że w lewicowym spojrzeniu każdy, kto ma umowę-zlecenie, to ma śmieciówkę i powinien tak naprawdę mieć etat. Sęk w tym, że nikt tak naprawdę nigdy nie zapytał wszystkich. Jedni pytają tylko tych z najprawdziwszą umową cywilnoprawną, inni tylko tych, których przedsiębiorca rąbie na składkach. Przez co wszystkie dane są tylko szacowaniem. Jakby nie było, zatrudnienie w sektorze przedsiębiorstw to ponad 6,3 mln osób. Zatem większość osób pracuje na etacie.

"A nawet ci którzy z własnej woli prowadzą firmy to też w większości funkcjonują z tego że wykonują zlecenia dla tych dużych. "

Ano owszem, ale co w tym złego? Mają żyć z wykonywania zleceń dla tych małych, którzy płacą trzy razy mniej?

"Jak zwykle tylko ocierasz się o prawdę. Większość tych MiSiów to poprostu outsourcing wielkich korporacji, albo inna forma uzależnienia od nich."

Ale co z tego kurde bele? Chcesz niby żeby ludzie żyli dostatnio, a jak żyją dzięki pracy dla korpo to nadal narzekasz. A jak mówię, że tak naprawdę o korpo Ci chodzi, a nie o dostatnie życie mieszkańców, to mnie wyzywasz.

"A czy ty zdajesz sobie sprawę że inwestycje czy zarobki pracowników odliczane są od dochodów firmy?"

Dochód to przychód minus koszty, więc musiałbyś więc rozwinąć, o jaki dochód Ci chodzi. Niemniej niezależnie od wszystkiego, to na pewno zdajesz sobie sprawę z faktu, że firma osiągająca podstawę opodatkowania w wysokości 120 tysięcy złotych bardziej ucierpi na odprowadzeniu połowy, niż firma osiągająca 1200 tysięcy złotych na odprowadzenia 75%?

"A jak się zapatrujesz na Bidena który chce wproadzić w USA 28% CIT i zawrzeć z UE umowę o minimalnym CIT na poziomie 21%? Tęsknisz za Trampkiem, co?"

Dlaczego miałbym za nim tęsknić? Bo w Twojej opinii to kapitalista? W mojej nie. Kapitalizm to on miał dla Amerykanów. Na zewnątrz to zwolennik państwa chroniącego krajowy biznes, z cłami, taryfami celny i dopłatami do eksportu. Gospodarczy bohater amerykańskiej prawicy, ale na pewno nie zwolennik wolnego rynku.
                                                    Co do propozycji Bidena mam mieszane uczucia. Z jednej strony ujednolicenie stawek podatkowych to krok w dobrym kierunku, dzięki czemu korpo mniej będą handlowały licencjami w ramach grup kapitałowych i oszukiwały na podatkach. Z drugiej strony niechętnie patrzę jednak na próbę ujednolicenia stawek podatkowych pod kątem bogatszych od nas państw. Już pisałem - takie propozycje moga być rozsądne, gdy nasz rodzimy kapitał okrzepnie i nie będzie już gwiazdą jednego sezonu.

"Nie jestem za aż tak radykalnym podejście, ale masz tu wytłumaczoną różnicę między własnością prywatną a osobistą. "

Fajne, podoba mi się. Taka definicja jest koniecznie potrzebna, żeby przypadkiem nikt nie zajumał takiemu anarchiście na przykład butów. Mam jednak problem z moim komputerem. Nikomu go nie wynajmuję, ale czasem (zupełnie dobrowolnie) wykonuję na nim prace, za które płaci mi pracodawca. Chcesz mi go uspołecznić?
              • sverir Re: Podatki to kradzież? 28.07.21, 13:55
                "Progresja podatkowa ma choć w drobnym stopniu naprawić to skutki tego złodziejstwa."

Napisał doświadczony stalinista.

Progresja podatkowa nie jest celem, tylko narzędziem. Zabieranie pieniędzy bogatym tylko po to, żeby nie byli za bogaci, to jest złodziejstwo. Redystrybucja przez system podatkowy ma rzekomo polegać na tym, że dostęp do usług publicznych jest finansowany w większej części przez tych bogatszych. To - z uwagi na rozwój cywilizacyjny - można jeszcze zrozumieć. Natomiast jeśli ktoś mówi, że naprawa świata ma polegać na tym, że bogatym się zabiera tylko dlatego, żeby więcej nie mieli, to już jest kradzież. Jeśli zabiera się bogatym, żeby dać biednym bezpośrednio, to też jest kradzież.
                • el.commendante Złodziejstwem to jest zagarnianie dla siebie 28.07.21, 16:42
                  bezpodstawnie nadmiernej liczby zasobów wytwarzanej przez ciężką pracę całego społeczeństwa. Progresja podatkowa ma skutki tego złodziejstwa ograniczać.
                  • buldog2 Re: Złodziejstwem to jest zagarnianie dla siebie 28.07.21, 19:01
                    Powiedz tornson, w jaki sposób zasoby zdobyte na przykład przez sprzedaż ulepszenia, które zostało wymyślone i wykonane przez jednego człowieka, miałyby być zasobami wytworzonymi przez ciężką pracę całego społeczeństwa? Takie bzdury to tylko przygłupiasty posowiecki czekista może gadać.

Ale może nam to powiesz.
                  • sverir Re: Złodziejstwem to jest zagarnianie dla siebie 28.07.21, 19:25
                    Całego społeczeństwa? W sensie kolektywnie społeczeństwo pracuje na przykład nad tworzeniem aplikacji mobilnej? Coś Ci się chyba troszkę pomerdało.
                    • el.commendante Re: Złodziejstwem to jest zagarnianie dla siebie 28.07.21, 20:17
                      sverir napisał:

> Całego społeczeństwa? W sensie kolektywnie społeczeństwo pracuje na przykład na
                      > d tworzeniem aplikacji mobilnej? Coś Ci się chyba troszkę pomerdało.
                      >
                      Tak, z punktu widzenia zarządzania państwem tak to właśnie wygląda. Każdy dokłada swoją cegiełkę do produkcji dóbr i usług w kraju i trzeba te wypracowane dobra uczciwie podzielić. Od tego jest państwo. Tylko totalny bezmózgi historyczny analfabeta może pierdolić że wszystkim tym ma zająć się bożek zwany "Rynkiem", niepomny tego jakie patologie generował skrajny wolny rynek bez państwowych regulacji w XIX wieku.
                      • sverir Re: Złodziejstwem to jest zagarnianie dla siebie 29.07.21, 06:17
                        "Każdy dokłada swoją cegiełkę do produkcji dóbr i usług w kraju i trzeba te wypracowane dobra uczciwie podzielić."

Czyli to jest tak: pracujesz codziennie od 8 do 20, wypracowujesz 43% dochodu firmy. Ja pracuję od 8 do 16, z tego pół dnia na fajce i plotach, wypracuję 5% dochodu firmy. Słuszne jest więc, żebyśmy sprawiedliwie osiągali ten sam dochód z pracy, bo przecież wspólnie osiągamy zyski.

"Tylko totalny bezmózgi historyczny analfabeta może pierdolić że wszystkim tym ma zająć się bożek zwany "Rynkiem", niepomny tego jakie patologie generował skrajny wolny rynek bez państwowych regulacji w XIX wieku. "

Fakt, tak moze twierdzić tylko totalny analfabeta, że WSZYSTKIM zajmie się rynek. To jednak myślenie z XVIII wieku plus myślenie niektórych radykalniejszych korwinistów, więc nie jest to mainstream. Oczywiste jest, że rynek nie zajmie się wszystkim. Nie zajmie sie na przykład "sprawiedliwym" podziałem dóbr, w którym jedna osoba nie zainwestowała niczego - ani majątku, ani swoich umiejętności - i dostaje tyle samo, co osoba, która zaangażowała cały swój majątek i poświęciła czas na osiągnięcie zysku. Do tego potrzeba lewicy promującej lenistwo. Ale nie zrozum mnie źle. Ja bym bardzo chciał żyć w twoim idealnym świecie. Pracowałbym kiedy chciał, może dużo, może w ogóle, ponieważ zawsze znalazłby się ktoś bardziej ode mnie pracowity, który musiałby mnie utrzymać na takim poziomie, na jakim on sam żyje.
                        • el.commendante Re: Złodziejstwem to jest zagarnianie dla siebie 29.07.21, 11:13
                          sverir napisał:

> "Każdy dokłada swoją cegiełkę do produkcji dóbr i usług w kraju i trzeba te wyp
                          > racowane dobra uczciwie podzielić."
                          >
                          > Czyli to jest tak: pracujesz codziennie od 8 do 20, wypracowujesz 43% dochodu f
                          > irmy. Ja pracuję od 8 do 16, z tego pół dnia na fajce i plotach, wypracuję 5% d
                          > ochodu firmy. Słuszne jest więc, żebyśmy sprawiedliwie osiągali ten sam dochód
                          > z pracy, bo przecież wspólnie osiągamy zyski.
                          Za pracę ponad 8 godzin dziennie, czy też w dni ustawowo wolne, w cywilizowanych krajach przysługują płace x1,5 a nawet x2, w Polsce każdy kto takie coś proponuje wyzywany jest od lewaków i komunistów.

> Fakt, tak moze twierdzić tylko totalny analfabeta, że WSZYSTKIM zajmie się ryne
                          > k. To jednak myślenie z XVIII wieku plus myślenie niektórych radykalniejszych k
                          > orwinistów, więc nie jest to mainstream. Oczywiste jest, że rynek nie zajmie si
                          > ę wszystkim. Nie zajmie sie na przykład "sprawiedliwym" podziałem dóbr, w który
                          > m jedna osoba nie zainwestowała niczego - ani majątku, ani swoich umiejętności
                          > - i dostaje tyle samo, co osoba, która zaangażowała cały swój majątek i poświęc
                          > iła czas na osiągnięcie zysku. Do tego potrzeba lewicy promującej lenistwo.
                          Opisujesz small bizness, lewica jest za dokręceniem śruby korporacjom i ich zachłannym zarządom, którzy w niczym nie ryzykują własnego majątku ani go nie inwestują.

> Ale
                          > nie zrozum mnie źle. Ja bym bardzo chciał żyć w twoim idealnym świecie. Pracow
                          > ałbym kiedy chciał, może dużo, może w ogóle, ponieważ zawsze znalazłby się ktoś
                          > bardziej ode mnie pracowity, który musiałby mnie utrzymać na takim poziomie, n
                          > a jakim on sam żyje.
                          Ja nie jestem za tym by każdy zarabiał dokładnie tyle samo, ale by patologie anormalnych zarobków prezesów, zarządu, managerów, wielkich spółek, gdzie nikt za nic swoim majątkiem nie odpowiada, były ograniczone, a temu służą m.in podatki progresywne.
                          Poza tym ktoś kto zarabia więcej powinien bardziej dokładać się do budżetu państwa, tak jest w całej cywilizowanej części Europy, a nawet w USA. W Polsce masz defacto podatki degresywne, trzeba być naprawdę kretynem, albo zachałannym sqrwysynem synonimem typowej kapitalistycznej świni by optować za pozostaniem takie chorego systemu.
                          • m.c.hrabia Re: Złodziejstwem to jest zagarnianie dla siebie 29.07.21, 11:18
                            trzeba być czerwoną bolszewicką kanalią aby rozkułaczać kułaków.
                          • buldog2 Re: Złodziejstwem to jest zagarnianie dla siebie 29.07.21, 12:11
                            Ja nie jestem za tym by każdy zarabiał dokładnie tyle samo, ale by patologie anormalnych zarobków prezesów, zarządu, managerów, wielkich spółek, gdzie nikt za nic swoim majątkiem nie odpowiada, były ograniczone

Może te zarobki są za wysokie, może nie. Moim zdaniem w wielu przypadkach tak, ale przede wszystkim, o tym powinien decydować właściciel/e, nie tornson czy kto inny. Poradzić sobie z tym metodami fiskalnymi nie da się.
                            A problem leży gdzie indziej i tornson nawet go nie dostrzega.

A takie wysokie podatki płaciliby także ci, którzy odpowiadają za wszystko i całym swoim majątkiem. Zatem i tu przodująca myśl bolszewicka poległa. Ignorancja walczy o lepsze z bolszewickim złodziejstwem.
                            • el.commendante Re: Złodziejstwem to jest zagarnianie dla siebie 29.07.21, 12:14
                              buldog2 napisał:

> Ja nie jestem za tym by każdy zarabiał dokładnie tyle samo, ale by patologie
                              > anormalnych zarobków prezesów, zarządu, managerów, wielkich spółek, gdzie nikt
                              > za nic swoim majątkiem nie odpowiada, były ograniczone

>
                              > Może te zarobki są za wysokie, może nie. Moim zdaniem w wielu przypadkach tak,
                              > ale przede wszystkim, o tym powinien decydować właściciel/e, nie tornson czy kt
                              > o inny. Poradzić sobie z tym metodami fiskalnymi nie da się.
                              Da się, pokazuje to Europa Zachodnia!

> A problem leży gdzie indziej i tornson nawet go nie dostrzega.
                              No to gdzie niby "geniuszu"?

> A takie wysokie podatki płaciliby także ci, którzy odpowiadają za wszystko i ca
                              > łym swoim majątkiem. Zatem i tu przodująca myśl bolszewicka poległa. Ignorancja
                              > walczy o lepsze z bolszewickim złodziejstwem.
                              Głupoty opowiadasz! Anormalne wysokie zarobi to problem w 99% patologii w korporacjach.
                              • sverir Re: Złodziejstwem to jest zagarnianie dla siebie 29.07.21, 12:36
                                " Da się, pokazuje to Europa Zachodnia!"

Dawno temu mądry człowiek powiedział podobno: jeśli Polska chce być bogata jak Wielka Brytania, to powinna wprowadzać takie prawo, jakie Wielka Brytania miała, gdy była biedna jak Polska. A nie prawo, które ma Wielka Brytania, gdy już jest bogata.

Europa Zachodnia budowała swoją klasę średnią przez kilka pokoleń. Kiedy wprowadzała surowy system fiskalny, opodatkowane dochody i majątki były stabilne, w mniejszym stopniu zależące od bieżącej sytuacji na rynku.

Niektórzy natomiast chcą wprowadzić europejskie rozwiązania w sytuacji, w której Europa Zachodnia pozwalała ludziom gromadzić majątek, inwestować, rozwijać. Gospodarka i społeczeństwo wymagają zrównoważonego rozwoju. Przedsiębiorczość, inicjatywa i pomysłowość powinny być promowane, a nie ograniczane przez wysokie stawki podatkowe.
                                • el.commendante Re: Złodziejstwem to jest zagarnianie dla siebie 29.07.21, 14:00
                                  sverir napisał:

> " Da się, pokazuje to Europa Zachodnia!"
                                  >
                                  > Dawno temu mądry człowiek powiedział podobno: jeśli Polska chce być bogata jak
                                  > Wielka Brytania, to powinna wprowadzać takie prawo, jakie Wielka Brytania miała
                                  > , gdy była biedna jak Polska. A nie prawo, które ma Wielka Brytania, gdy już je
                                  > st bogata.
                                  W latach 40ych i 50ych w USA były podatki dla najbogatszych rzędy 90%.
                                  • snajper55 Re: Złodziejstwem to jest zagarnianie dla siebie 29.07.21, 14:27
                                    el.commendante napisał:

> W latach 40ych i 50ych w USA były podatki dla najbogatszych rzędy 90%.

No i co z tego? Duży pakiet zwolnień podatkowych, odpisów i innych tego typu mechanizmów powodował, że nikt takich podatków nie płacił. Efektywna stawka podatkowa najbogatszych przekraczała w niewielkim stopniu 40%.

"Although statutory rates were extremely high between World War II and the Reagan-era tax cuts, practically nobody actually paid the taxman’s full sticker price on their earnings. Instead, a plethora of intentional tax exemptions, deductions, and legal income shelters ensured that wealthy individuals paid a much lower effective tax rate."

www.aier.org/article/the-rich-never-actually-paid-70-percent/

S.
                          • sverir Re: Złodziejstwem to jest zagarnianie dla siebie 29.07.21, 12:27
                            "Za pracę ponad 8 godzin dziennie, czy też w dni ustawowo wolne, w cywilizowanych krajach przysługują płace x1,5 a nawet x2, w Polsce każdy kto takie coś proponuje wyzywany jest od lewaków i komunistów."

Z komunistami to bym nie przesadzał, ponieważ przy uspołecznionych środkach produkcji kto miałby płacić wynagrodzenie? Sami sobie nie zapłacą. Co do lewaków natomiast, to chodzi o to, że natura nie znosi próżni. Jeśli jesteś z jakiejkolwiek przyczyny przeciwnikiem teoretycznie propracowniczego rozwiązaniu, to z miejsca stajesz się pazernym kapitalistą. Dlatego żeby była równowaga, adwersarze takich kapitalistów muszą być lewakami.

Tylko jak to się ma do tego, że mam zarabiać tyle samo co Ty pracując mniej i wypracowując niższy zysk (ewentualnie niższe normy, jeśli wolisz)?

"Opisujesz small bizness, lewica jest za dokręceniem śruby korporacjom i ich zachłannym zarządom, którzy w niczym nie ryzykują własnego majątku ani go nie inwestują."

A to zależy jaka lewica. Nasza Lewica broni małych przedsiebiorców tylko wtedy, jeśli przy tej okazji uderza w dużą sieć. Przy każdej innej okazji nie czyni wielkiej różnicy pomiędzy małym, a wielkim biznesem.

"Poza tym ktoś kto zarabia więcej powinien bardziej dokładać się do budżetu państwa, tak jest w całej cywilizowanej części Europy, a nawet w USA."

Jeśli podstawą opodatkowania jest 1000 złotych, to 19% stawka wynosi 190 złotych. Jeśli podstawą jest 500 złotych, to 19% wyniesie 95 złotych. Trzeba być naprawdę kretynem, żeby kłócić się w tej sytuacji, że ktoś zarabiający mniej płaci więcej.

"W Polsce masz defacto podatki degresywne, trzeba być naprawdę kretynem, albo zachałannym sqrwysynem synonimem typowej kapitalistycznej świni by optować za pozostaniem takie chorego systemu."

Ktoś mówiący o tym, że trzeba zabierać ludziom więcej i więcej, śmie wypominać innym zachłanność?

Gdyby chodziło tylko o to, zeby system nie był degresywny, to postulat by brzmiał: obniżyć opodatkowanie najuboższych.

Jednak nie, zachłanny lewak krzyczy, że trzeba zabrać innym więcej.

Czyli chuj z tym, że słabo opłacany robotnik najemny i tak się nie naje ze swojej pensji, ale grunt, że lewakowi udało się dojebać temu przebrzydłemu kapitaliście.

Serio, koleś, system jest de facto degresywny, gdy odniesie się go do całego systemu daninowego, a nie tylko do podatków. O tej naszej degresji decydują składki na przymusowe ubezpieczenia zdrowotne i społeczne, a nie sam podatek dochodowy. Chcecie dowalić PIT do 60%, nie zastanawiając się nad tym, że ze skladkami to będzie nawet 80% obciążenie dochodu. A potem się dziwicie, że osoby, którym tyle chcecie zabierać, szukają sposobu na niepłacenie tak wysokich obciążeń.

I jeszcze jedno, co tępe lewactwo pomija.

Jan, samotny mężczyzna, robotnik najemny zarabia 3000 złotych na rękę. Lewactwo chce mu pomagać.
                            Zbigniew, mężczyzna z bezrobotną żoną i trójką dzieci, zarabia 10 000 złotych brutto. Lewactwo chce mu dowalić podatek, bo to niesprawiedliwe, żeby Zbigniew miał lepiej niż Jan.
                            Jeden z trójką na osobę w rodzinie, drugi z dwójką i to brutto. Ale to ten drugi jest celem lewactwa.

Całe szczęście, że obok tępego lewactwa jest jeszcze normalna lewica, z którą można rozmawiać i do której coś dociera. Która nie chce opodatkowywać dochodów tylko po to, żeby opodatkować.
                            • el.commendante Re: Złodziejstwem to jest zagarnianie dla siebie 29.07.21, 16:00
                              sverir napisał:

> Tylko jak to się ma do tego, że mam zarabiać tyle samo co Ty pracując mniej i w
                              > ypracowując niższy zysk (ewentualnie niższe normy, jeśli wolisz)?
                              Ty uważasz że powinno być tak, ja uważam że jak ktoś wypracowuje nadgodziny to powinien mieć płacone x2.

> A to zależy jaka lewica. Nasza Lewica broni małych przedsiebiorców tylko wtedy,
                              > jeśli przy tej okazji uderza w dużą sieć. Przy każdej innej okazji nie czyni w
                              > ielkiej różnicy pomiędzy małym, a wielkim biznesem.
                              Mowa tu jets o podatkach, a tutaj jak najbardziej lewica optująca za podatkami progresywnymi rozróżnia jedno od drugiego. Oczywiście w temacie wyzysku pracowników jednych i drugich trzeba tępić równo za takie przypadki.

> Jeśli podstawą opodatkowania jest 1000 złotych, to 19% stawka wynosi 190 złotyc
                              > h. Jeśli podstawą jest 500 złotych, to 19% wyniesie 95 złotych. Trzeba być napr
                              > awdę kretynem, żeby kłócić się w tej sytuacji, że ktoś zarabiający mniej płaci
                              > więcej.
                              Podatek liniowy to cecha zacofanych bantustanów, w najepiej rozwiniętych krajach obowiązuje podatek progresywny, w gównianej Polsce degresywny. Lepiej zarabiający płacą procentowo wyższe podatki, takie są realia cywilizowanych krajów.

> Ktoś mówiący o tym, że trzeba zabierać ludziom więcej i więcej, śmie wypominać
                              > innym zachłanność?
                              Konfederacki bełkot, szkoda nawet tego komentować. Podatki to należna danina na funkcjonowanie państwa, negujesz podatki, negujesz państwo jako takie. No chyba że jesteś komunistą, kiedy państwo kontroluje środki produkcji to podatki rzeczywiście nie są potrzebne.

> Czyli chuj z tym, że słabo opłacany robotnik najemny i tak się nie naje ze swoj
                              > ej pensji, ale grunt, że lewakowi udało się dojebać temu przebrzydłemu kapitali
                              > ście.
                              O czym ty znowu pierdolisz! Preskakujesz z tematu na temat, mowa była o systemie podatkowym. Przecież to jasne że lewica jest także za odpowiednio wysokimi płacami minimalnymi i silnymi związkami zawodowymi.

> Serio, koleś, system jest de facto degresywny, gdy odniesie się go do całego sy
                              > stemu daninowego, a nie tylko do podatków. O tej naszej degresji decydują skład
                              > ki na przymusowe ubezpieczenia zdrowotne i społeczne, a nie sam podatek dochodo
                              > wy. Chcecie dowalić PIT do 60%, nie zastanawiając się nad tym, że ze skladkami
                              > to będzie nawet 80% obciążenie dochodu. A potem się dziwicie, że osoby, którym
                              > tyle chcecie zabierać, szukają sposobu na niepłacenie tak wysokich obciążeń.
                              Przecież składki są odliczany od podatku i w tym kontekście padła wtedy propozycja 60% od podatków. Poza tym ten próg podatkowy miał być od chyba 100tys/miesiąc. Więc nie wypisuj takich durnot bez ładu i składu!

> Jan, samotny mężczyzna, robotnik najemny zarabia 3000 złotych na rękę. Lewactwo
                              > chce mu pomagać.
                              > Zbigniew, mężczyzna z bezrobotną żoną i trójką dzieci, zarabia 10 000 złotych b
                              > rutto. Lewactwo chce mu dowalić podatek, bo to niesprawiedliwe, żeby Zbigniew m
                              > iał lepiej niż Jan.
                              O czym ty znowu bredzisz nieuku! Mąż z żoną mogą się rozliczać wspólnie więc już nie 10, a 5tys wychodzi jako podstawa do opodatkowania. Do tego 500+ i postulowane przez lewicę darmowe żłobki czy przedszkola i szkoła solidna jak za komuny, kiedy nie trzeba było wysyłać dzieciaków na płatne korepetycje by czegokolwiek się nauczyły!
                              To prawackie neoliberalne łajzy są przyczyną bylejakości tego państwa, jesteście jak na razie gorszymi szkodnikami niż PiS, waszej chorej ideologii zawdzięczamy pusty budżet polskiego państwa. Gdyby nie Unia to tutaj byłaby Ukraina albo i jeszcze gorzej!

> Całe szczęście, że obok tępego lewactwa jest jeszcze normalna lewica, z którą m
                              > ożna rozmawiać i do której coś dociera. Która nie chce opodatkowywać dochodów t
                              > ylko po to, żeby opodatkować.
                              O jakiej ty ofiaro neoliberalnego prania mózgów lewicy mówisz? Lewica ma sikę ograniczać tylko do obrony praw LGBT+ i praw kobiet i nic poza tym, taką lewicę tylko libek zaakceptuje. Otóż w cywilizowanych krajach prawa kobiet czy osób LGBT+ to nie jest żadna lewicowa ideologia tylko cywilizowany standard przyjęty od lewa do prawa, a lewica zajmuje się właśnie sprawami socjalnymi czy fiskalnymi!
                              • sverir Re: Złodziejstwem to jest zagarnianie dla siebie 29.07.21, 21:35
                                "Ty uważasz że powinno być tak, ja uważam że jak ktoś wypracowuje nadgodziny to powinien mieć płacone x2."

A ja nie mam nic przeciwko temu, żeby nadgodziny były dodatkowo płatne. Tylko że nie mówiliśmy o nadgodzinach, a o tym, że należy sprawiedliwie dzielić zyski niezależnie od udziału w ich wypracowaniu. Ja mówię, że sprawiedliwy podział to taki, w którym partycypacja w zyskach jest proporcjonalna do udziału w ich wypracowaniu. Ty twierdzisz, że sprawiedliwy podział to jest taki, w którym wypracowując mniejszy zysk dostaję więcej.

"Podatek liniowy to cecha zacofanych bantustanów, w najepiej rozwiniętych krajach obowiązuje podatek progresywny, w gównianej Polsce degresywny. Lepiej zarabiający płacą procentowo wyższe podatki, takie są realia cywilizowanych krajów."

Ponieważ, pajacu, system podatkowy opiera się na redystrybucji dochodów w celu zapewnienia dostępu do usług publicznych każdemu. Ty natomiast domagasz się opodatkowania dla samego opodatkowania. To nie jest nawet bantustan, tylko średniowiecze.

"Oczywiście w temacie wyzysku pracowników jednych i drugich trzeba tępić równo za takie przypadki."

Dlaczego zaraz walisz o wyzysku? Ja mówię o tym, że mały wyzyskuje, a lewica ściga dużych. Mały biznes robi często większe wały na pracownikach niż duży, zwłaszcza korporacje. Ale gówno was to interesuje, bo nie o wyzysk wam chodzi, tylko po prostu o istnienie dużych przedsiębiorstw.

"Przecież składki są odliczany od podatku i w tym kontekście padła wtedy propozycja 60% od podatków. Poza tym ten próg podatkowy miał być od chyba 100tys/miesiąc. Więc nie wypisuj takich durnot bez ładu i składu!"

bezprawnik.pl/progresja-podatkowa-a-la-razem-czyli-europejskiej-lewicy-pomysl-na-podatek-o-ktorym-boja-sie-myslec-nawet-na-zachodzie/

Fragmencik:
                                "Zresztą prezentowanie się jako partii socjaldemokratycznej na miarę zachodnioeuropejskich jest przekłamaniem. Nigdzie w Unii Europejskiej nie ma tak wysokiej efektywnej stawki podatkowej, jak w propozycji partii Razem. Ichnia progresja podatkowa po uwzględnieniu składek, znacznie przegoniłaby wszystkie kraje skandynawskie."

" Mąż z żoną mogą się rozliczać wspólnie więc już nie 10, a 5tys wychodzi jako podstawa do opodatkowania. Do tego 500+ i postulowane przez lewicę darmowe żłobki czy przedszkola i szkoła solidna jak za komuny, kiedy nie trzeba było wysyłać dzieciaków na płatne korepetycje by czegokolwiek się nauczyły!"

Bredzę o pieniadzach durniu, które pozostają do dyspozycji podatnika. Konsultujecie z kimkolwiek swoje pomysły czy wzorem swojego duchowego mentora po prostu bredzicie na odległość? Ludziom ubogim naprawdę brakuje kasy, a nie świadomości, że ktoś płaci większe podatki.

"To prawackie neoliberalne łajzy są przyczyną bylejakości tego państwa, jesteście jak na razie gorszymi szkodnikami niż PiS, waszej chorej ideologii zawdzięczamy pusty budżet polskiego państwa. Gdyby nie Unia to tutaj byłaby Ukraina albo i jeszcze gorzej!"

Nie, to wina waszego gównianego przekonania, że podatki służą tylko temu, żeby lepiej zarabiający coś płacili ku chwale ojczyzny i ludu pracującego. Lata PRL skutecznie wyprały mózgi polskie klasie politycznej i są teraz tego efekty.

"O jakiej ty ofiaro neoliberalnego prania mózgów lewicy mówisz? Lewica ma sikę ograniczać tylko do obrony praw LGBT+ i praw kobiet i nic poza tym, taką lewicę tylko libek zaakceptuje"

Pisałem już kilka razy, ale widze, że do ciebie nie dociera nic, co nie jest zapisane w manifeście komunistycznym. Po raz ostatni: piszę o lewicy, dla której progresja podatkowa jest narzędziem w budowie "lepszego" społeczeństwa. Lewicy merytorycznej, z którą można dyskutować, przyjąć proponowane przez nich rozwiązania, o ile rzeczywiście zrealizują założone cele. Natomiast lewactwo, które promujesz, czyli lewactwo domagające się zabierania kasy dla samego zabierana, to nie jest ktoś, z kim można rozmawiać.

"Otóż w cywilizowanych krajach prawa kobiet czy osób LGBT+"

I dlatego wolę liberałów, dla których istnieją po prostu prawa człowieka, a nie odrębne prawa kobiet, odrębne prawa osób LGBT+, odrębne prawa leworękich. Ci liberałowie nie mówią, że jak ktoś nie ma penisa, to ma inne prawa niż ktoś z penisem.
                                • el.commendante Re: Złodziejstwem to jest zagarnianie dla siebie 30.07.21, 12:34
                                  sverir napisał:

> A ja nie mam nic przeciwko temu, żeby nadgodziny były dodatkowo płatne. Tylko ż
                                  > e nie mówiliśmy o nadgodzinach, a o tym, że należy sprawiedliwie dzielić zyski
                                  > niezależnie od udziału w ich wypracowaniu.
                                  Płacenie ekstra za nadgodziny to jeden z elementów sprawiedliwego podziału wypracowanych zysków.

> Ponieważ, pajacu, system podatkowy opiera się na redystrybucji dochodów w celu
                                  > zapewnienia dostępu do usług publicznych każdemu.
                                  No tak, no przecież to się rozumie samo przez się że zwiększone dochody budżetowe muszą iść w pierwszej kolejności na służbę zdrowia, edukację, mieszkalnictwo społeczne, żłobki, przedszkola. Przydałoby się też trochę wydać na rozwój nowoczesnego przemysłu, a w dalszej kolejności na sport bo bez tego będziemy dalej się kompromitować jak teraz na olimpiadzie.

> Ty natomiast domagasz się opo
                                  > datkowania dla samego opodatkowania. To nie jest nawet bantustan, tylko średnio
                                  > wiecze.
                                  Gdzie ja niby tak napisałem załgany gnojku??? Łżesz i imptujesz ludziom różne rzeczy które sobie ubzdurałeś w swojej główce, podły padalcu!

> Dlaczego zaraz walisz o wyzysku? Ja mówię o tym, że mały wyzyskuje, a lewica śc
                                  > iga dużych.
                                  Lewica ściga i tych i tych.

> Mały biznes robi często większe wały na pracownikach niż duży, zwła
                                  > szcza korporacje. Ale gówno was to interesuje, bo nie o wyzysk wam chodzi, tylk
                                  > o po prostu o istnienie dużych przedsiębiorstw.
                                  Kto ci powiedział pajacu że nie interesuje? Znowu w swojej schizofrenicznej dyńce coś sobie ubzdurałeś i pierdolisz od rzeczy! Z małym biznesem jest o tyle łatwiej że nie mają oni tylu środków na lobbystów czy armię adwokatów, więc łatwiej na nich wymusić właściwe zachowania i ukarać za podłe rzeczy. Z tego też powodu, siłą rzeczy, więcej wysiłku kosztuje naprostowanie tych wielkich.

> Bredzę o pieniadzach durniu, które pozostają do dyspozycji podatnika. Konsultuj
                                  > ecie z kimkolwiek swoje pomysły czy wzorem swojego duchowego mentora po prostu
                                  > bredzicie na odległość? Ludziom ubogim naprawdę brakuje kasy, a nie świadomości
                                  > , że ktoś płaci większe podatki.
                                  Brakuje kasy bo muszą chore pieniądze wydawać na kredyty, opiekę zdrowotną, korepetycje dla dzieci, żłobki, przedszkola, brakuje na emerytury, brakuje na zasiłki dla bezrobotnych. Większe podatki to więcej pieniędzy publicznych na te wszystkie świadczenia.
                                  Poza tym tematem wątku były podatki, a ty sobie przeskakujesz na inne tematy, żałosny manipulatorze! Wiadomo że trzeba jeszcze walczyć o silne związki zawodowe zapewniające lepszą pozycję pracownikom, wiadomo że trzeba powstrzymać prywatyzację wodociągów, energetyki, gazownictwa, by ludzie nie płacili za to wszystko tak chorych pieniądzy. Ale na tym wątku rozmawialiśmy przecież o podatkach!

> Pisałem już kilka razy, ale widze, że do ciebie nie dociera nic, co nie jest za
                                  > pisane w manifeście komunistycznym. Po raz ostatni: piszę o lewicy, dla której
                                  > progresja podatkowa jest narzędziem w budowie "lepszego" społeczeństwa.
                                  Bo duży budżet państwa służy zapewnieniu obywatelom kompleksowej w pełni darmowej opieki medycznej czy edukacji, tanich leków, tanich mieszkań, duże budżety samorządów to tanie bilety, ogólnie oznacza to usługi publiczne na wysokim poziomie. A wy prawaki jesteście za bylejakością, za tanim państwem którego na nic nie stać, za podatkami płaconymi tylko na armię i policję głównie z kieszeni gorzej zarabiających.

> I dlatego wolę liberałów, dla których istnieją po prostu prawa człowieka, a nie
                                  > odrębne prawa kobiet, odrębne prawa osób LGBT+, odrębne prawa leworękich. Ci l
                                  > iberałowie nie mówią, że jak ktoś nie ma penisa, to ma inne prawa niż ktoś z penisem.
                                  To właśnie lewica jest za równymi prawami, a liberałowie do tej pory stali ręka w rękę z PiSem za dyskryminacją osób LGBT czy dyktowaniem kobietom co mają robić z własnym ciałem!
                                  • sverir Re: Złodziejstwem to jest zagarnianie dla siebie 30.07.21, 14:58
                                    "Płacenie ekstra za nadgodziny to jeden z elementów sprawiedliwego podziału wypracowanych zysków."

Żaden z elementów sprawiedliwego podziału wypracowanych zysków. Z każdą godziną pracy spada jednostkowy zysk, a rośnie jednostkowy koszt. Sprawiedliwy podział wymagałby więc, że im dłużej ktoś pracuje, tym z każdą godziną mniej dostaje. Dodatek za nadgodziny to po prostu premia za to, że ktoś zmienia ustalony w umowie czas pracy.

"No tak, no przecież to się rozumie samo przez się że zwiększone dochody budżetowe muszą iść w pierwszej kolejności na służbę zdrowia, edukację, mieszkalnictwo społeczne, żłobki, przedszkola. Przydałoby się też trochę wydać na rozwój nowoczesnego przemysłu, a w dalszej kolejności na sport bo bez tego będziemy dalej się kompromitować jak teraz na olimpiadzie."

I ok. Ale zanim zbudujesz system w oparciu o "zwiększone dochody budżetowe", to najpierw trzeba zbudować stabilną podstawę opodatkowania. Wiadomo, że wbrew korwinowskiej propagandzie, budżet państwa nie jest dokładnie tym samym co budżet domowy. Ale pewne zasady się nie zmieniają. Na przykład nie zaciągasz długoterminowych zobowiązań, jeśli nie masz stałego źródła dochodu.

"Gdzie ja niby tak napisałem załgany gnojku??? Łżesz i imptujesz ludziom różne rzeczy które sobie ubzdurałeś w swojej główce, podły padalcu!"

Jesteś komuchem, takie poglądy macie wpisane w swoją komunistyczną mentalność.

"Kto ci powiedział pajacu że nie interesuje?"

"Opisujesz small bizness, lewica jest za dokręceniem śruby korporacjom i ich zachłannym zarządom, którzy w niczym nie ryzykują własnego majątku ani go nie inwestują." - twoje słowa tornson. Ty albo nie wiesz co sam piszesz, albo nie zdajesz sobie sprawy z implikacji głoszonych haseł.

"Brakuje kasy bo muszą chore pieniądze wydawać na kredyty, opiekę zdrowotną, korepetycje dla dzieci, żłobki, przedszkola, brakuje na emerytury, brakuje na zasiłki dla bezrobotnych. Większe podatki to więcej pieniędzy publicznych na te wszystkie świadczenia. "

Właśnie o tym komuchu piszę, że ludzie chcą mieć pieniądz w portfelu, a nie świadczenie. Dlaczego ludzie wybrali PiS, zamiast was? Bo wy bredzicie o żłobkach i przedszkolach, a PiS sypnął kasą, namacalną gotówką. Moim zdaniem źle zrobił, ale lud to kupił.

"Poza tym tematem wątku były podatki(...)"

Upór z jakim trzymasz się wysokich podatków z ignorowaniem skutków wysokich podatków przekonuje mnie, że chcesz opodatkowania dla samego opodatkowania. Albo, jak wyżej, nie zdajesz sobie sprawy ze znaczenia głoszonych przez siebie haseł.

"A wy prawaki jesteście za bylejakością, za tanim państwem którego na nic nie stać, za podatkami płaconymi tylko na armię i policję głównie z kieszeni gorzej zarabiających."

Wy lewaki jesteście tylko za tym, żeby pasożytować na ludziach, którym chce się pracować.

"To właśnie lewica jest za równymi prawami, a liberałowie do tej pory stali ręka w rękę z PiSem za dyskryminacją osób LGBT czy dyktowaniem kobietom co mają robić z własnym ciałem!"

Jak lewica jest za równymi prawami, skoro jest za tym, żeby LGBT+ mieli inne prawa niż heteroseksualiści, a kobiety inne prawa niż mężczyźni? Liberałowie ręka w rękę z PiS? Ty nie myl pajacu liberalizmu z polską klasą polityczną. Nasi "liberałowie" to czysta konserwa, mniej lub bardziej radykalna.
                                    • el.commendante Re: Złodziejstwem to jest zagarnianie dla siebie 30.07.21, 16:22
                                      sverir napisał:

> Żaden z elementów sprawiedliwego podziału wypracowanych zysków. Z każdą godziną
                                      > pracy spada jednostkowy zysk, a rośnie jednostkowy koszt. Sprawiedliwy podział
                                      > wymagałby więc, że im dłużej ktoś pracuje, tym z każdą godziną mniej dostaje.
                                      > Dodatek za nadgodziny to po prostu premia za to, że ktoś zmienia ustalony w umo
                                      > wie czas pracy.
                                      Czyli jesteś za tym by ludzie im ciężej pracują tym mniej zarabiali? Ty naprawdę jesteś zdegenerowanym fanem korpo-fasyzmu i totalnego wyzysku!
                                      I jak zwykle pieprzysz durnoty, nasłuchałeś się jak zwykły głupek hasełek ale nie potrafisz tej wiedzy zastosować! Owszem im krótszy ustawowy czas pracy tym wydajność godzinowa pracy rośnie (tylko jakoś wyzyskiwacze niemal wszystkich krajów boją się jak ognia skrócenia czasu pracy). Ale nadgodziny to co innego, jeśli człowiek wyrabia nadgodziny to znaczy że jest nawał pracy który trzeba jak najszybciej wykonać i w takim przypadku akurat wydajność rośnie bo gonią terminy na wykonanie zadań.

> rwinowskiej propagandzie, budżet państwa nie jest dokładnie tym samym co budżet
                                      > domowy. Ale pewne zasady się nie zmieniają. Na przykład nie zaciągasz długoter
                                      > minowych zobowiązań, jeśli nie masz stałego źródła dochodu.
                                      No to przecież zwiększenie podatków służy też temu by opłacać zobowiązania państwa z budzetu a nie z zadłużania się!

> Jesteś komuchem, takie poglądy macie wpisane w swoją komunistyczną mentalność.
                                      No i dobrze, przynajmniej ne jestem korpo-faszystą i kapitalistyczną świnią, ani co gorsza tępym gołodupcem ślepo popierającym system wszechwładzy wielkiego kapitału!

> "Opisujesz small bizness, lewica jest za dokręceniem śruby korporacjom i ich za
                                      > chłannym zarządom, którzy w niczym nie ryzykują własnego majątku ani go nie inw
                                      > estują." - twoje słowa tornson. Ty albo nie wiesz co sam piszesz, albo nie zdaj
                                      > esz sobie sprawy z implikacji głoszonych haseł.
                                      No bo jak już napisałem więcej wysiłku kosztuje naprostowanie na cywilizowane zachowanie wielkich korpo niż małych januszeksów. Poza tym mowa była o podatkach, a progresywne podatki w największym stopniu obejmą wierchuszkę korporacji gdzie zarobki są dużo bardziej patologiczne niż wśród januszexów.

> Właśnie o tym komuchu piszę, że ludzie chcą mieć pieniądz w portfelu, a nie świ
                                      > adczenie. Dlaczego ludzie wybrali PiS, zamiast was? Bo wy bredzicie o żłobkach
                                      > i przedszkolach, a PiS sypnął kasą, namacalną gotówką. Moim zdaniem źle zrobił,
                                      > ale lud to kupił.
                                      Gówno wiesz czego ludzie chcą pisowski pomiocie!
                                      ciekaweliczby.pl/nastroje_ekonomiczne_w_czasie_pandemii/

> Wy lewaki jesteście tylko za tym, żeby pasożytować na ludziach, którym chce się
                                      > pracować.
                                      Znowu brednie prawaka-neoliberała! To wy jesteście za tym pasożyty na stołkach managerskich zarabiali chore pieniądze kosztem ludzi pracy i płacili podatki degresywne!

> Jak lewica jest za równymi prawami, skoro jest za tym, żeby LGBT+ mieli inne pr
                                      > awa niż heteroseksualiści, a kobiety inne prawa niż mężczyźni? Liberałowie ręka
                                      > w rękę z PiS? Ty nie myl pajacu liberalizmu z polską klasą polityczną. Nasi "l
                                      > iberałowie" to czysta konserwa, mniej lub bardziej radykalna.
                                      A ty co jak nie konserwa z takimi porąbanymi poglądami! Typowo ordoliberał jesteś.
                                      Jakie inne prawa pajacu! W którym miejscu te inne prawa? Związki partnerskie i małżeństwa zarówno dla osób hetero jak i homoseksualnych, ty jesteś za tym by mieli je tylko hetero. Prawo do decydowania o swoim ciele zarówno dla kobiet jak i mężczyzn, ty jesteś za tym by tylko mężczyźni mieli takie prawa!
                                  • buldog2 Re: Złodziejstwem to jest zagarnianie dla siebie 31.07.21, 16:53
                                    "No tak, no przecież to się rozumie samo przez się że zwiększone dochody budżetowe muszą iść w pierwszej kolejności na służbę zdrowia, edukację, mieszkalnictwo społeczne, żłobki, przedszkola. Przydałoby się też trochę wydać na rozwój nowoczesnego przemysłu, a w dalszej kolejności na sport bo bez tego będziemy dalej się kompromitować jak teraz na olimpiadzie."

Widziałbym priorytety inaczej:
                                    - oświata,
                                    - R&D proporcjonalnie do PKB takie jak w Izraelu,
                                    - nauka i kultura,
                                    - ochrona zdrowia,
                                    - żłobki i przedszkola.
                                    - likwidacja administracyjnych przeszkód w budowie mieszkań (większa oferta = spadek cen).

> Mały biznes robi często większe wały na pracownikach niż duży, zwłaszcza korporacje. Ale gówno was to interesuje, bo nie o wyzysk wam chodzi, tylko po prostu o istnienie dużych przedsiębiorstw.

"Kto ci powiedział pajacu że nie interesuje? Znowu w swojej schizofrenicznej dyńce coś sobie ubzdurałeś i pierdolisz od rzeczy! Z małym biznesem jest o tyle łatwiej że nie mają oni tylu środków na lobbystów czy armię adwokatów, więc łatwiej na nich wymusić właściwe zachowania i ukarać za podłe rzeczy. Z tego też powodu, siłą rzeczy, więcej wysiłku kosztuje naprostowanie tych wielkich."

Was komunistów duże firmy kłują w oczy, ale te niewielkie i startupy to w ogóle chcielibyście uwalić od początku. Żeby zwykły człowiek nie mógł żyć dobrze a jeszcze niezależnie od łaski PISu/Partii. Za to Lenin i inni wasi przywódcy mogą rozjeżdżać się zachodnimi Roycami, bo w Rosji takich samochodów się nie produkuje. Ale nie samochodem, bo to nie dla nich. Wzorzec bantustanu i kastowości.

"Brakuje kasy bo muszą chore pieniądze wydawać na kredyty, opiekę zdrowotną, korepetycje dla dzieci, żłobki, przedszkola, brakuje na emerytury, brakuje na zasiłki dla bezrobotnych. Większe podatki to więcej pieniędzy publicznych na te wszystkie świadczenia."

Więcej pieniędzy (pieniędzy zarobionych, nie ukradzionych innym) u tych, którzy pracują to większa motywacja do pracy, wzrost PKB i podatków pośrednich, i właśnie pieniądze uzyskane przy okazji rozwoju, nie przez zabijanie rozwoju powinny służyć podnoszeniu jakości usług publicznych. A nie, jak powiedziała postkomunistka Zawisza od Zandberga "ty pracuj i płać, żeby babcia mogła zrobić wnuczkowi prezent".

Poza tym tematem wątku były podatki, a ty sobie przeskakujesz na inne tematy, żałosny manipulatorze! Wiadomo że trzeba jeszcze walczyć o silne związki zawodowe zapewniające lepszą pozycję pracownikom, wiadomo że trzeba powstrzymać prywatyzację wodociągów, energetyki, gazownictwa, by ludzie nie płacili za to wszystko tak chorych pieniądzy.

Najlepszy przykład rządów związków zawodowych to widzieliśmy w byłej Jugosławii, dzięki komunistycznym związkom zawodowym mógł udać się przewrót w Chile, dzięki kompartii i związkom zawodowym waszych porządków ludzie mieli dość aż tak, że już po komunie życzyli sobie własnego Pinocheta, byle nie komunistę.
      • weteran-czasu Re: Jak ktoś mało zarabia to jest nieudacznikiem? 28.07.21, 01:25
        Jak ktoś mało zarabia to nie znaczy, że ja ze swojej harówki mam mu dopłacać, bo tak sobie życzą złodzieje u władzy.
        PS.
        el.comendante, jak ci się nie podobają moje poglądy to się powieś.
      • sverir Re: Jak ktoś mało zarabia to jest nieudacznikiem? 28.07.21, 06:32
        "A tego że w Polsce, jak w całej cywilizowanej Europie. niedługo już bogaci będą bardziej opodatkowani a ubożsi mniej jest nieuniknione"

Czym się różni socjalista od złodzieja? Socjalista chce opodatkować wysokie dochody, żeby "sprawiedliwie" redystrybutować dochody. Złodziej chce opodatkować wysokie dochody dla samego wysokiego opodatkowania.
        • el.commendante Czym się różnią kapitalistyczne świnie od mafii? 28.07.21, 11:07
          Liczbą skorumpowanych polityków i zalegalizowanych przekrętów...
          • sverir Re: Czym się różnią kapitalistyczne świnie od maf 28.07.21, 13:47
            " Liczbą skorumpowanych polityków i zalegalizowanych przekrętów... "

Pewien człowiek żyje m.in. z wynajmu trzech nieruchomości, na których zarabia 170 tysięcy rocznie. Podatek za wynajem płaci ryczałtem 8,5% do dochodów 100 tysięcy złotych i 12,5% od nadwyżki ponad tę kwotę. Nie płaci za to składek zdrowotnych, składek na ubezpieczenia, a jeszcze - póki co - może w koszt uzyskania przychodu wrzucić koszty remontów i podobne. I to jest w porządku, bo człowiek ów pracuje zawodowo w innej branży i po prostu dorobił się majątku, więc co będzie stało puste?
            Inny człowiek żyje z wynajmu trzech nieruchomości, na których zarabia 170 tysięcy rocznie. Ponieważ wynajmuje je w ramach działalności gospodarczej, to podatku płaci 17% za dochód do wysokości 85 tysięcy złotych i 32% od nadwyżki. Podobnie może sobie wrzucić w koszty remonty, ale musi też zapłacić składki na ubezpieczenia społeczne i zdrowotne. I to jest nie w porządku, bo zarabiając ponad 10 tysięcy złotych miesięcznie zarabia już bardzo dużo i w ogóle powinien płacić znacznie wyższe podatki i nie móc rozliczać składek zdrowotnych.
            Ten pierwszy to poseł Gdula z Lewicy. Ten drugi to przedsiębiorca, któremu Gdula (nie personalnie) powiedział, że powinien płacić wyższe podatki.
            Który z nich kradnie?
            • m.c.hrabia Re: Czym się różnią kapitalistyczne świnie od maf 28.07.21, 14:01
              Który z nich kradnie?

pierwszy milion Gdula ukradł jak większość bolszewików, teraz nie kradnie a korzysta z prawa przez siebie uchwalonego :)
            • el.commendante No widzisz jakie mamy chore prawo! 28.07.21, 16:39
              Ale kiedy pojawiają się pomysły by tych cwaniaczków bardziej opodatkować to lewica jest za, a szaty w obronie oligarchów rozdzierają libki z KO!
              • m.c.hrabia Re: No widzisz jakie mamy chore prawo! 28.07.21, 16:46
                gdula cwaniaczek się opodatkuje razem z cwaniaczkami, Zandbergiem, Koniecznym ,Marceliną itp.
                Zarobki zarządu partii Razem zbulwersowały opinię publiczną. Okazało się, że skromni działacze, wojujący z ludźmi zarabiającymi powyżej średniej krajowej, sami zarobili po 200 000 zł.
              • el.commendante To moze dodaj MC żałosny łagarzu, 28.07.21, 16:57
                że wszystkie te pieniądze oddali na kampanię wyborczą partii!
                • m.c.hrabia Re: To moze dodaj MC żałosny łagarzu, 28.07.21, 19:26
                  A ty bolszewicki kłamco powiedz, że sama odnosiłeś do kampanijnej kasy 😂😂😂😜😂😂😂a najwięcej oddał konieczny🤢
                • sverir Re: To moze dodaj MC żałosny łagarzu, 28.07.21, 19:30
                  " że wszystkie te pieniądze oddali na kampanię wyborczą partii!"

Jeśli wydam zysk na rozwój firmy, to jestem oligarchą. Jeśli wydam zysk na rozwój partii, to jestem dobrym człowiekiem:)))
                  • el.commendante Re: To moze dodaj MC żałosny łagarzu, 28.07.21, 20:09
                    sverir napisał:

> " że wszystkie te pieniądze oddali na kampanię wyborczą partii!"
                    >
                    > Jeśli wydam zysk na rozwój firmy, to jestem oligarchą. Jeśli wydam zysk na rozw
                    > ój partii, to jestem dobrym człowiekiem:)))
                    >
                    A na co idioto mieli wydać pieniądze z dotacji partyjnych?
                    A wydatki na rozwój firmy są odliczana od dochodu, nie są więc opodatkowane.
                    • sverir Re: To moze dodaj MC żałosny łagarzu, 29.07.21, 06:12
                      "A na co idioto mieli wydać pieniądze z dotacji partyjnych?"

Wydali na co chcieli i mieli do tego pełne prawo. Tylko dlaczego traktować wyjątkowo fakt, że wyłożyli akurat na partię? To nadal wydatki we własnych interesach.

" A wydatki na rozwój firmy są odliczana od dochodu, nie są więc opodatkowane."

Wydatki partii też nie są, nawet jeśli idą na zakup ciastek dla działaczy. Ale tu nie o podatki chodzi, tylko o fałszywe stwierdzenie, że wydawanie pieniędzy na partię jest humanitarne, a na rozwój firmy już nie.
              • sverir Re: No widzisz jakie mamy chore prawo! 28.07.21, 19:29
                "Ale kiedy pojawiają się pomysły by tych cwaniaczków bardziej opodatkować to lewica jest za, a szaty w obronie oligarchów rozdzierają libki z KO! "

Jeśli mam zamrożone sto tysięcy w akcjach, to jestem wg Lewicy bogatym człowiekiem, oligarchą i powinienem zostać solidnie opodatkowany. Jeśli w mieszkaniu zamrożę pół miliona, to wg tej samej Lewicy jestem człowiekiem ubogim. Wy nie oligarchów chcecie opodatkować, tylko po prostu zabrać tym, co coś mają.
                • buldog2 Re: No widzisz jakie mamy chore prawo! 28.07.21, 20:06
                  Przecie zabrać można tylko tym co coś mają. Tym co nic nie mają, nie da się nic zabrać.
                  No to się nie zabiera. Logiczne.
                • el.commendante O czym ty znowu bredzisz!! 28.07.21, 20:10
                  sverir napisał:

> Jeśli mam zamrożone sto tysięcy w akcjach, to jestem wg Lewicy bogatym człowiek
                  > iem, oligarchą i powinienem zostać solidnie opodatkowany. Jeśli w mieszkaniu za
                  > mrożę pół miliona, to wg tej samej Lewicy jestem człowiekiem ubogim. Wy nie oli
                  > garchów chcecie opodatkować, tylko po prostu zabrać tym, co coś mają.
                  Lewica mówi o podatkach dochodowych, opodatkowanie majątku promuje wasz idol Gwiazdowski!
                  • sverir Re: O czym ty znowu bredzisz!! 29.07.21, 06:08
                    "Lewica mówi o podatkach dochodowych, opodatkowanie majątku promuje wasz idol Gwiazdowski!"

Sprawdzam:

"Opodatkowanie wielomilionowych majątków jest szansą na to, by kapitał, gromadzony w znacznym stopniu przez niewielki odsetek społeczeństwa, został zamiast tego spożytkowany dla wspólnej korzyści. Postulaty programowe z tym związane zasłużenie trafiają do głównego nurtu światowej lewicy. Poruszane są, między innymi, przez dwie osoby z pierwszej trójki w sondażach Partii Demokratycznej — Berniego Sandersa i Elizabeth Warren."

Źródło:

partiarazem.pl/2020/01/jak-multimilionerzy-moga-pomoc-w-ratowaniu-klimatu/

"W Polsce obecnie jest jeden podatek majątkowy i jest to podatek od nieruchomości, który jest skrajnie niesprawiedliwy, bo oblicza się go od powierzchni, a nie od wartości. Często zatem występuje patologia, w której osoby uboższe płacą więcej w podatku niż bogaci, bo mają większe ruiny na wsiach niż niektórzy wille w mieście. 10% gospodarstw domowych posiada ponad 40% całego majątku osobowego. Dla porównania dolne 20 posiada 1% krajowego dobytku. Nierówności majątkowe są tak wielkie, kumulują się przez lata, a nie są naliczone w skali roku jak dochód. Czas to zmienić i wprowadzić skuteczną progresję podatkową majątku, by systemowo wyrównywać szanse, likwidować nierówności oraz by budować silny budżet, który jest podstawą państwa dobrobytu. Czas sprawiedliwie opodatkować majątek."

Źródło:
                    mlodalewica.pl/program/polityka-gospodarcza/

Sprawdzony, trafiony, zatopiony. Lewica mówi o opodatkowaniu majątku.
                    • el.commendante Manipulant z ciebie jak na prawaka przystało. 29.07.21, 11:03
                      Ty pisałeś wcześniej o opodatkowaniu majątków rzędu 100tys, a tutaj przytaczasz pomysł opodatkowania majątków rzędu grubych milionów.
                      • sverir Re: Manipulant z ciebie jak na prawaka przystało. 29.07.21, 12:30
                        Ty natomiast pisałeś, że Lewica nie jest za opodatkowaniem majątku. Jak widać jest.
                        • el.commendante Re: Manipulant z ciebie jak na prawaka przystało. 29.07.21, 13:59
                          sverir napisał:

> Ty natomiast pisałeś, że Lewica nie jest za opodatkowaniem majątku. Jak widać j
                          > est.
                          >
                          Nie jest za tym by opodatkować majątek jako taki, tak jak dziś opodatkowuje się dochody. Anormalne majątki to co innego. Już chociażby kwestia patologii na rynku mieszkań spowodowana tym że garstka bogaczy wykupuje masowo mieszkania windując ich ceny i pozbawiając zwykłych możliwości Polaków nabycia mieszkania. Najlepszym jak na razie pomysłem na ucywilizowanie tej sytuacji to podatek katastralny z odpowiednio wysoką kwotą wolną (rzędu miliona czy dwóch). Ale tu zupełnie inna kwestia niż opodatkowanie każdego za jego majątek, nawet gdy jest on grubo poniżej miliona.
                          • snajper55 Re: Manipulant z ciebie jak na prawaka przystało. 29.07.21, 14:30
                            el.commendante napisał:

> Nie jest za tym by opodatkować majątek jako taki, tak jak dziś opodatkowuje się
                            > dochody. Anormalne majątki to co innego. Już chociażby kwestia patologii na ry
                            > nku mieszkań spowodowana tym że garstka bogaczy wykupuje masowo mieszkania wind
                            > ując ich ceny i pozbawiając zwykłych możliwości Polaków nabycia mieszkania.

Co ty wypisujesz??? Mieszkań nikt nie wykupuje. Mieszkania czekają na chętnych, nowe i używane. A może słyszałeś o jakichś kolejkach? Listach oczekujących, jak za komuny? Szynkę ze sklepów też najbogatsi wykupują?

S.
                            • el.commendante Re: Manipulant z ciebie jak na prawaka przystało. 29.07.21, 15:41
                              snajper55 napisał:

> Co ty wypisujesz??? Mieszkań nikt nie wykupuje. Mieszkania czekają na chętnych,
                              > nowe i używane. A może słyszałeś o jakichś kolejkach? Listach oczekujących, ja
                              > k za komuny? Szynkę ze sklepów też najbogatsi wykupują?
                              >
                              > S.
                              Obudź się żałosny ignorancie!

forsal.pl/nieruchomosci/mieszkania/artykuly/8101724,10-lat-na-wklad-wlasny-kolejne-30-lat-kredytu-polska-to-nie-jest-kraj-dla-mlodych-ludzi.html
                              spidersweb.pl/bizblog/ceny-mieszkan-w-polsce-najem-fundusze/https://spidersweb.pl/bizblog/ceny-mieszkan-w-polsce-najem-fundusze/v
                              www.money.pl/gospodarka/ceny-mieszkan-rosna-szybciej-od-zarobkow-wlasne-m-staje-sie-europejskim-luksusem-6656967353043488a.html
                              • m.c.hrabia Re: Manipulant z ciebie jak na prawaka przystało. 29.07.21, 15:54
                                bolszewia to jednak bolszewia , i nie znaczenia czy to XIX w czy XXI , czerpie całymi złodziejskimi garściami z KK , uważa,że uszczęśliwia wszystkich , i gwarantuje życie wieczne jak w KRLD.
                              • el.commendante Lepsza już bolszewia niż kapitalistyczne 29.07.21, 16:05
                                zezwierzęcenie.
                                • m.c.hrabia Re: Lepsza już bolszewia niż kapitalistyczne 29.07.21, 16:20
                                  Lenin wiecznie żywy.
                                • weteran-czasu Re: Lepsza już bolszewia niż kapitalistyczne 29.07.21, 16:34
                                  Słyszałeś o papierze toaletowym spod lady?
                                  To już przerabialiśmy i do urawniłowki powrotu nie ma i nie będzie,
                                  stąd też Lewica szczyci się zawrotnym 5% poparciem.
                                  PiSwładza ze swoim sztandarowym rozdawnictwem też daleko nie zajedzie.
                                  Inflacja już spogląda w oczy, a kasa państwowa świeci pustkami. Chętnych do dawania następnych kredytów też coraz mniej. Pętla na szyi PiSu zaczyna coraz mocniej się zaciskać, a Europa "kochana" przez kaczystów spogląda na Wolskę coraz mniej przychylnym wzrokiem. Biden też nie pała sympatią do obecnej władzy.
                                  Co do lewicy, to trzeba powiedzieć jasno, że prawdziwej lewicy w Polsce nie ma i nie zanosi się, aby w najbliższym czasie coś się w tej materii zmieniło.
                                  • m.c.hrabia Re: Lepsza już bolszewia niż kapitalistyczne 29.07.21, 16:45
                                    Co do lewicy, to trzeba powiedzieć jasno, że prawdziwej lewicy w Polsce nie ma i nie zanosi się, aby w najbliższym czasie coś się w tej materii zmieniło.

są pogrobowcy po Moczarze czy Gomułce , miłośnicy Kastro (el.commendante ) ale fakt poparcie 5%, mogą ratlerki zandebergi tylko ujadać,
                                    • weteran-czasu Re: Lepsza już bolszewia niż kapitalistyczne 29.07.21, 17:08
                                      To prawda, obecna tzw. Lewica nie ma wyborcom nic sensownego do zaproponowania.
                                      Obietnica, że będzie się ścigać sutannowych zboczeńców, czy walczyć o równouprawnienie dla osób LGBT, moherowego motłochu nigdy nie przekona.
                                      Natomiast propozycje mające na celu jakąkolwiek urawniłowkę nie przekona reszty.
                                  • el.commendante Re: Lepsza już bolszewia niż kapitalistyczne 30.07.21, 12:35
                                    Słyszałeś o polskich komputerach, samochodach, telewizorach? Tego już niema i nie będzie, dzięki kapitalistycznym świniom i destrukcji jaką zapodali Polsce w latach 90ych!
                                  • el.commendante Re: Lepsza już bolszewia niż kapitalistyczne 30.07.21, 12:40
                                    A ty Weteranik słyszałeś o polskich komputerach, samochodach, telewizorach? Tego już niema i nie będzie, dzięki kapitalistycznym świniom i destrukcji jaką zapodali Polsce w latach 90ych!
                                    • sverir Re: Lepsza już bolszewia niż kapitalistyczne