dbender 22.05.22, 21:28 Macie schron w swoim domu czy bloku? Helsinki mają schrony dla wszystkich mieszkańców z nawiązką: www.o2.pl/informacje/finowie-sa-gotowi-do-wojny-co-z-polska-te-slowa-niepokoja-6771030443736032a Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
1maresuav Re: Macie schron w swoim domu czy bloku? 22.05.22, 21:38 Finlandiny guroą- Odpowiedz Link Zgłoś
dbender Re: Macie schron w swoim domu czy bloku? 22.05.22, 22:23 szwampuch58 napisał: > Po"wuja"? > Żeby przeżyć w razie wojny. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Macie schron w swoim domu czy bloku? 22.05.22, 21:43 Większość Polaków ma, ale zwłaszcza dzisiaj są one nie do użycia ponieważ składują tam wyngiel. Gromadzą zapasy póki stać ich na jego kupno. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Macie schron w swoim domu czy bloku? 22.05.22, 21:50 Tak, sorry. Literówka :) Odpowiedz Link Zgłoś
dbender Re: Macie schron w swoim domu czy bloku? 22.05.22, 22:24 pies.na.czarnych napisała: > Większość Polaków ma, ale zwłaszcza dzisiaj są one nie do użycia ponieważ skład > ują tam wyngiel. Gromadzą zapasy póki stać ich na jego kupno. > Przecie tera wszyscy mają ogrzewanie na gaz albo pompę cieplną. Po co komu wangiel? Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Macie schron w swoim domu czy bloku? 22.05.22, 23:07 Jak to po co? Na wszelki wypadek ;) Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Macie schron w swoim domu czy bloku? 22.05.22, 23:46 Ludzie, przestańcie z tą gwarą, jak żaden z was nie umi 😆 Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Macie schron w swoim domu czy bloku? 22.05.22, 21:58 Fińskie schrony są pozostałością po Zimnej Wojnie. W tamtych czasach w Polsce wybudowano również wiele takich schronów. Oczywiście w Polsce miejsce w takim schronie było zarezerwowane głównie dla wysoko postawionych przedstawicieli Partii i służb państwowych. Na dobrą sprawę stały odłogiem. W Finlandii nie dość, że wybudowano schrony potrafiące pomieścić większość społeczeństwa dużych aglomeracji to o zgrozo nie były one objęte tajemnicą i wykorzystywano ich przestrzenie do różnego rodzaju aktywności cywilnych. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Macie schron w swoim domu czy bloku? 22.05.22, 22:13 Nie wiem, jak gdzie, ale te pod Stocznią Gdańską właśnie ulegną wykorzystaniu dla aktywności cywilnej a zbożnej 😎 Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Macie schron w swoim domu czy bloku? 22.05.22, 23:02 Ja pisałem o dawnych czasach. cieszy mnie, ze odwilż również zawitała w PL.:) Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Macie schron w swoim domu czy bloku? 22.05.22, 23:24 A w dawnych czasach to co było pod Warszawą? Składnica win importowanych, o! Bardzo zbożna działalność. Ciekawe, kto to wypił po zmianie ustroju :D Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Macie schron w swoim domu czy bloku? 22.05.22, 23:36 To się nazywało Centralne Piwnice Win Importowanych i było w tunelu głębokiego metra, bo kawałek takowego został wybudowany w latach 50. ubiegłego wieku. Po zmianie ustroju była to przez jakiś czas spółka, ale po pewnym czasie upadła. A w tamtych czasach usiłowano budować głębokie metro, żeby było jednocześnie schronem przeciwatomowym. Stalin kazał, więc zaczęto budować. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Macie schron w swoim domu czy bloku? 22.05.22, 23:45 I o to pytam. Spółka upadła, a wino kto wypił? 😆 Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Macie schron w swoim domu czy bloku? 23.05.22, 02:21 yoma napisała: > A w dawnych czasach to co było pod Warszawą? Składnica win importowanych, o! Ba > rdzo zbożna działalność. > > Ciekawe, kto to wypił po zmianie ustroju :D > Teraz w ramach odwilży trzymają tam wina Tuska. :o Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Macie schron w swoim domu czy bloku? 22.05.22, 22:12 Mam piwnicę, a o rzut beretem stację metra. Ale przecież kiedyś i tak wszyscy umrzemy, więc nie ma co się martwić. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Macie schron w swoim domu czy bloku? 22.05.22, 22:14 Te nasze bloki się same składają w ładny schron. Atomówka nie da rady, tylko może być trudno wyjść. Odpowiedz Link Zgłoś
dbender Re: Macie schron w swoim domu czy bloku? 22.05.22, 22:26 horpyna4 napisała: > Mam piwnicę, a o rzut beretem stację metra. Ale przecież kiedyś i tak wszyscy u > mrzemy, więc nie ma co się martwić. Podobno lepiej umrzeć ze schronem niż bez Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Macie schron w swoim domu czy bloku? 22.05.22, 22:34 Bez sensu. Wolę na zielonej trawce, niż w zamknięciu. Poza tym lepiej szybko umrzeć, niż powoli z braku wody i powietrza. Odpowiedz Link Zgłoś
dunajec1 Re: Macie schron w swoim domu czy bloku? 22.05.22, 23:11 A to nie lepiej z kosciola zrobic schron? Stamtad to i do zycia wiecznego blizej. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Macie schron w swoim domu czy bloku? 22.05.22, 23:39 Do metra dobiegnę w minutę, góra dwie. Do kościoła jest jakieś 10 minut, a poza tym kościół tak nadaje się na schron, jak teatr w Mariupolu. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Macie schron w swoim domu czy bloku? 22.05.22, 23:11 Bardziej martwiłbym się brakiem wyjść awaryjnych w budynkach niż brakiem schronu. W razie pożaru ..., wolę nawet nie myśleć co by się działo. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Macie schron w swoim domu czy bloku? 22.05.22, 23:24 Pies! Wykrakałeś tę siatkę 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Macie schron w swoim domu czy bloku? 23.05.22, 02:24 Jaką siatkę? Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Macie schron w swoim domu czy bloku? 23.05.22, 11:00 Tę do grania, co to dudyń na nią przyłazi albo nie. Do 32 w ostatnim secie :))) Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Macie schron w swoim domu czy bloku? 23.05.22, 14:26 Ja na szczęście mieszkam na parterze, więc nie mam problemów z ewakuacją. Poza tym w ogródku mam jakiś właz, więc mogę ukryć się pod żeliwną klapą. Odpowiedz Link Zgłoś
inna57 Re: Macie schron w swoim domu czy bloku? 23.05.22, 18:51 Warszawskie metro tylko na odcinku Kabaty - Dworzec Południowy spełnia wymogi schronu przeciwatomowego. Reszta na żaden schron się nie nadaje. Co do Finów to nie mam pewności natomiast Szwajcarzy maja w schrony przeciwatomowe dla 100% obywateli. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Macie schron w swoim domu czy bloku? 23.05.22, 19:39 Ludzie, czyście poszaleli wszyscy. Już grubo po 9 V :D Odpowiedz Link Zgłoś
donvito52 Re: Macie schron w swoim domu czy bloku? 23.05.22, 21:48 Ja sem ne boje ... ja mam 70 lat ... i piwniczkę pod domem. W piwniczce alkohol, kompot na popitkę, ogórki w słoikach ( muszę sprawdzić czy jeszcze są ;) ) Żyć i umierać. Tylko szkoda, że ciemno będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Macie schron w swoim domu czy bloku? 23.05.22, 22:32 Ogórki z kompotem? :o Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Macie schron w swoim domu czy bloku? 23.05.22, 22:13 No i właśnie mieszkam tuż przy jednej ze stacji na tym odcinku. Ale chyba lepszy będzie jednak ten właz w ogródku. I jest bliżej. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Macie schron w swoim domu czy bloku? 23.05.22, 22:31 Nie utop się :D :D Odpowiedz Link Zgłoś
1maresuav Re: Macie schron w swoim domu czy bloku? 22.05.22, 23:35 Pacjęci zbankrutują. Odpowiedz Link Zgłoś
dbender Re: Macie schron w swoim domu czy bloku? 23.05.22, 05:49 1maresuav napisał: > Pacjęci zbankrutują. Pacjeci to nie mają na razie podpasek. Odpowiedz Link Zgłoś
weteran-czasu Re: Macie schron w swoim domu czy bloku? 23.05.22, 11:17 W przypadku agresji na Polskę Ty chcesz się chować w schronie? Broń w garść i agresora popędzić za Ural. Będzie straszył bronią jądrową? Polska ma też broń jądrową, tylko się o tym nie mówi. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Macie schron w swoim domu czy bloku? 23.05.22, 11:20 Yhm, w majtkach chyba. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Macie schron w swoim domu czy bloku? 23.05.22, 14:34 yoma napisała: > Yhm, w majtkach chyba. > :)))) Nie wszyscy mają. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Macie schron w swoim domu czy bloku? 23.05.22, 14:21 Broń jądrowa jest zupełnie nieprzydatna, jeżeli nie ma możliwości sprawnego dotarcia do celu. Podobnie jak broń chemiczna, nie jest przeznaczona do użycia na własnym terytorium, tylko na terytorium wroga. Jeżeli więc wróg ma możliwość zestrzelenia jej po drodze, to kto inny oberwie. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Macie schron w swoim domu czy bloku? 23.05.22, 14:45 Jeżeli beda judzić tak nadal to nawet schron przeciwatomowy nikomu nie pomoże. Prezydent USA Joe Biden mówi, że Stany Zjednoczone są gotowe do interwencji militarnej, jeśli Chiny zdecydują się na inwazję na Tajwan. Jest to najjaśniejsze od dziesięcioleci deklaracja poparcia dla wyspy przez prezydenta USA. Biden powiedział to dzisiaj na konferencji prasowej w Tokio, gdzie przebywa z wizytą państwową. Biden Says 'Yes' When Asked If Willing to Defend Taiwan Odpowiedz Link Zgłoś
obrotowy nie, ale jest po drugiej stronie ulicy. 23.05.22, 22:48 dbender napisał: > Macie schron w swoim domu czy bloku? nie, ale jest po drugiej stronie ulicy. 50 m od domu. zdaze przebiec ? Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: nie, ale jest po drugiej stronie ulicy. 24.05.22, 09:26 Jeżeli nie znajdziesz się na drodze kolizyjnej z kimś szybko uciekającym samochodem, to możesz zdążyć. A jeżeli się znajdziesz, to i tak już nie będziesz się niczym przejmować. Odpowiedz Link Zgłoś