hordol 01.06.22, 22:40 ustalamy że od jutra na okres np roku 1 litr to bedzie tylko 700 ml skutecznie jest to już zastosowane w przypadku żywnoścci zmniejszając masę opakowania, czy pojemność kubka/butelki itp itd to naprawdę działa :-D Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
j-k ale jak zahamować wzrost popytu ? 01.06.22, 22:47 teraz nie da sie. poganiaj wzrost produkcji - by byl tez wzrost podazy. to sie akurat dzieje. POLSKA przestala sie wyludniac... a poniewaz nie jestem nacjonalista - to to mnie cieszy. - gdyz nie lezymy tam - gdzie Szwajcaria. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: wiem jak zahamować wzrost cen paliw 01.06.22, 22:52 hordol napisała: > ustalamy że od jutra na okres np roku 1 litr to bedzie tylko 700 ml > skutecznie jest to już zastosowane w przypadku żywnoścci zmniejszając masę op > akowania, czy pojemność kubka/butelki itp itd > to naprawdę działa :-D Ja już kiedyś proponowałem aby radykalnie obniżyć ceny benzyny, podając na stacjach cenę za pół litra. Od razu kierowcom poprawi się humor, gdy na stacjach benzynowych zobaczą zamiast 8.02 cenę 4.01. S. Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: wiem jak zahamować wzrost cen paliw 02.06.22, 05:33 nie czytalem . oddaję palmę pierwszeństwa mozna ew. podawać cenę za staropolską kwaterkę albo przy hiperinflacji za naparstek srodki na przeprogramowanie dystrybutorów na stacjach chyba da się pozyskać z unii Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Na benzynie tylko zielony jeździ :))))) 02.06.22, 10:21 snajper55 napisał: > hordol napisała: > > > ustalamy że od jutra na okres np roku 1 litr to bedzie tylko 700 ml > > skutecznie jest to już zastosowane w przypadku żywnoścci zmniejszając m > asę op > > akowania, czy pojemność kubka/butelki itp itd > > to naprawdę działa :-D > > Ja już kiedyś proponowałem aby radykalnie obniżyć ceny benzyny, podając na stac > jach cenę za pół litra. Od razu kierowcom poprawi się humor, gdy na stacjach be > nzynowych zobaczą zamiast 8.02 cenę 4.01. Ekolog kontroluje swój ślad węglowy. Ekologiczny ON tanieje. PS Śmieszą mnie te rozterki gdy mamy III wojnę światową. Nie stać cię, bo Agora za mało płaci to jeździsz na rowerze. Ewentualnie możesz zmienić pracodawcę, jeśli ktoś będzie tak głupi. PPS III wojna światowa, bardzo szybko zrewidowała zakusy zielonych. Dawno nie słyszałem "jak śmiesz". Coś się stało zielonej ekolożce ze Szwecji? Polska jest samowystarczalna żywnościowo. Ale reszta krajów już o takim luksusie nie może marzyć. Na Ukrainie jest 30 mln ton żarcia. Ukraińcy mogą tym palić ekologicznie w piecach. Nie potrzebują wungla. Problem ma świat. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Na benzynie tylko zielony jeździ :))))) 02.06.22, 10:44 Do herbaty zamiast cytryny dodajesz garść kiszonej kapusty czy sok z kiszonych ogórków? Zamiast pomarańczy dajesz dzieciom kartofle a czekoladę zastępujesz przypalona owsiankę? Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Gorzkie gwoździe z cytryną? Pogięło cię? 02.06.22, 12:54 x2468 napisał: > Do herbaty zamiast cytryny dodajesz garść kiszonej kapusty czy sok z kiszonych > ogórków? Zamiast pomarańczy dajesz dzieciom kartofle a czekoladę zastępujesz pr > zypalona owsiankę? Gorzkie gwoździe z cytryną? Pogięło cię? Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Na benzynie tylko zielony jeździ :))))) 02.06.22, 10:50 > Na Ukrainie jest 30 mln ton żarcia. Ukraińcy mogą tym palić ekologicznie w piecach. Nie potrzebują wungla. Problem ma świat. Problem ma świat z Ukrainą. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Na benzynie tylko zielony jeździ :))))) 02.06.22, 11:17 pies.na.czarnych napisała: > > Na Ukrainie jest 30 mln ton żarcia. Ukraińcy mogą tym palić ekologicznie > w piecach. Nie potrzebują wungla. Problem ma świat. > > Problem ma świat z Ukrainą. Nie. Świat ma problem z Rosją. S. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Na benzynie tylko zielony jeździ :))))) 02.06.22, 11:25 W Rosji benzyna nie drożeje. Gdyby Ukraińcy nie podskakiwali to problemu by nie było. Poczekaj jeszcze i zobaczysz jaki problem będzie miał świat gdy ich przewodnicy dadzą im rakiety, o których ostatnio wspominał dziadek zza Wielkiej Kałuży. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Na benzynie tylko zielony jeździ :))))) 02.06.22, 11:30 pies.na.czarnych napisała: > W Rosji benzyna nie drożeje. Gdyby Ukraińcy nie podskakiwali to problemu by nie > było. Gdyby Rosja nie napadła na Ukrainę to problemu by nie było. Wina leży po stronie agresora, a nie tego, kto się broni. S. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Na benzynie tylko zielony jeździ :))))) 02.06.22, 11:33 Nie ma skutków bez przyczyny. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Na benzynie tylko zielony jeździ :))))) 02.06.22, 23:24 pies.na.czarnych napisała: > Nie ma skutków bez przyczyny. O właśnie. Przyczyna - napaść Rosji na Ukrainę. Skutek - brak na rynku ukraińskiego zboża. S. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Na benzynie tylko zielony jeździ :))))) 03.06.22, 03:20 snajper55 napisał: > pies.na.czarnych napisała: > > > Nie ma skutków bez przyczyny. > > O właśnie. Przyczyna - napaść Rosji na Ukrainę. Skutek - brak na rynku ukraińsk > iego zboża. > > S. Wcześniej oczywiście nic się nie działo, a może tylko cierpisz na sklerozę. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Na benzynie tylko zielony jeździ :))))) 03.06.22, 11:37 pies.na.czarnych napisała: > snajper55 napisał: > > > pies.na.czarnych napisała: > > > > > Nie ma skutków bez przyczyny. > > > > O właśnie. Przyczyna - napaść Rosji na Ukrainę. Skutek - brak na rynku uk > raińsk > > iego zboża. > > > > S. > > Wcześniej oczywiście nic się nie działo, a może tylko cierpisz na sklerozę. Wcześniej było zajęcie Krymu a przedtem przyjęto Polskę do UE. Możemy sięgnąć do czasów Mieszka I. Albo do Wielkiego Wybuchu ewentualnie stworzenia Adama. S. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Na benzynie tylko zielony jeździ :))))) 03.06.22, 11:42 > Możemy sięgnąć do czasów Mieszka Wystarczy sięgnąć do informacji sprzed miesiąca od rozpoczęcia działań wojennych. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Na benzynie tylko zielony jeździ :))))) 03.06.22, 15:08 pies.na.czarnych napisała: > > Możemy sięgnąć do czasów Mieszka > > Wystarczy sięgnąć do informacji sprzed miesiąca od rozpoczęcia działań wojennych. Których informacji? S. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Na benzynie tylko zielony jeździ :))))) 03.06.22, 19:30 Prawdziwych i obiektywnych. Inteligentna osoba potrafi oddzielić plewy od ziarna nawet z tego co w Polsce piszą. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Na benzynie tylko zielony jeździ :))))) 03.06.22, 19:54 pies.na.czarnych napisała: > Prawdziwych i obiektywnych. Inteligentna osoba potrafi oddzielić plewy od ziarn > a nawet z tego co w Polsce piszą. Które informacje masz na myśli? Konkretnie. S. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Na benzynie tylko zielony jeździ :))))) 03.06.22, 20:34 Piszac o inteligentnych nie mam na myśli ciebie. Uważam, że dyskusja z tobą to jak zwykle kopanie się z koniem. Zdejmij onucę, włącz myślenie, może sam dojdziesz do tych informacji, które nawet średni uczeń szkoły podstawowej na pewno zna. Odpowiedz Link Zgłoś
s12345s Re: Na benzynie tylko zielony jeździ :))))) 03.06.22, 21:50 pies.na.czarnych napisała: ... sam dojdziesz do tych informacji, które nawet średni uczeń szkoły podstawowej na pewno zna. > Ja poproszę o te informacje, bo mi się nie chce szukać 😜 Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Na benzynie tylko zielony jeździ :))))) 03.06.22, 21:59 pies.na.czarnych napisała: > Piszac o inteligentnych nie mam na myśli ciebie. Uważam, że dyskusja z tobą to > jak zwykle kopanie się z koniem. Zdejmij onucę, włącz myślenie, może sam dojdz > iesz do tych informacji, które nawet średni uczeń szkoły podstawowej na pewno z > na. Czyli ni potrafisz przedstawić argumentów, że to nie Rosja jest winna tego, że wybuchła wojna w Ukrainie. Jakoś mnie to nie dziwi. To tak, jakby chcieć przedstawić fakty świadczące o tym, że to nie Niemcy są odpowiedzialne za wybuch II WŚ, tylko Polska. S. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Na benzynie tylko zielony jeździ :))))) 02.06.22, 11:29 pozytonium napisał(a): > Polska jest samowystarczalna żywnościowo. Ale reszta krajów > już o takim luksusie nie może marzyć. Nieprawda. Polska nie jest samowystarczalna zywnosciowo. "Są jednak segmenty produkcji żywności, gdzie nie jesteśmy samowystarczalni. Nie produkujemy w wystarczających ilościach świeżych owoców, nasion i owoców oleistych, miodu, tłuszczów i olejów roślinnych." Nie jesteśmy też samowystarczalni w produkcji wieprzowiny. Musimy też importować pasze. www.tygodnik-rolniczy.pl/articles/wojna-w-ukrainie-rolnictwo/czy-polska-jest-samowystarczalna-zywnosciowo-sprawdzamy-czego-nam-brakuje/ S. Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: Na benzynie tylko zielony jeździ :))))) 02.06.22, 13:09 snajper55 napisał: > pozytonium napisał(a): > > > Polska jest samowystarczalna żywnościowo. Ale reszta krajów > > już o takim luksusie nie może marzyć. > > Nieprawda. Polska nie jest samowystarczalna zywnosciowo. > > "Są jednak segmenty produkcji żywności, gdzie nie jesteśmy samowystarczalni. Ni > e produkujemy w wystarczających ilościach świeżych owoców, nasion i owoców olei > stych, miodu, tłuszczów i olejów roślinnych." > > Nie jesteśmy też samowystarczalni w produkcji wieprzowiny. Musimy też importowa > ć pasze. > > www.tygodnik-rolniczy.pl/articles/wojna-w-ukrainie-rolnictwo/czy-polska-jest-samowystarczalna-zywnosciowo-sprawdzamy-czego-nam-brakuje/ Jeśli chodzi o rzepak, to jesteśmy potęgą. Jeśli chodzi o jabłka też. Nie ma dziedziny rolnej, byśmy nie produkowali 105-110 % zapotrzebowania minimum. Nie mamy takich ziem, jak Ukraina, ale na swoje potrzeby mamy. Na UA z zeszłego roku zostało 30 mln ton zboża. Za kilka miesięcy dojdzie kolejne 30 mln ton, jak nie więcej. Na głowę będzie ponad tonę ekologicznego paliwa. Ukraińcy serio mogą palić zbożem w piecach. Mają go w pip. Oni sobie radę dadzą. Ale co Europą? Polska przejdzie przez załamanie raczej bezstresowo. Jest również samowystarczalna. Ale co z Zachodem? Taką Belgią i jej frytkami? Hiszpania, kompletna klapa, Francja jest potęgą rolną tylko na mapie. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Na benzynie tylko zielony jeździ :))))) 03.06.22, 00:11 pozytonium napisał(a): > Nie ma dziedziny rolnej, byśmy nie produkowali 105-110 % zapotrzebowania minimum. Co to jest "zapotrzebowani minimum"? Jakie jest zapotrzebowanie minimum na przykład wieprzowiny? 2 kg? W 2020 roku musieliśmy zaimportować 271 tys. ton wieprzowiny. Importowaliśmy też świeże owoce, nasiona i owoce oleiste, miód, tłuszcze i oleje roślinne. Importujemy także pasze. Pisałem już o tym, ale ty najwyraźniej nie czytasz wpisów, na które odpowiadasz. S. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: wiem jak zahamować wzrost cen paliw 02.06.22, 03:27 hordol napisała: > skutecznie jest to już zastosowane w przypadku żywnoścci zmniejszając masę 😂😂😂 Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: wiem jak zahamować wzrost cen paliw 02.06.22, 10:33 yoma napisała: > hordol napisała: > > > > skutecznie jest to już zastosowane w przypadku żywnoścci zmniejszając m > asę > > 😂😂😂 Ekolodzy grzmią, by kupować żywność nieprzetworzoną. A ty dalej swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: wiem jak zahamować wzrost cen paliw 02.06.22, 12:17 Lubię surowe mięso :) Nie chodzi mi o żarcie, lecz o nienaganną polszczyznę hordola. Możesz mi przetłumaczyć. To raz, a dwa, jeśli ktoś grzmi, to jest to wystarczający powód, żeby mu nie ufać :) Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: wiem jak zahamować wzrost cen paliw 02.06.22, 13:20 yoma napisała: > Lubię surowe mięso :) Ja też, no i? Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: wiem jak zahamować wzrost cen paliw 02.06.22, 06:53 Wydaje mi się, że mam lepszą propozycję. Opodatkować więcej inne produkty, a zyski przeznaczyć na dopłatę do benzyny. I wprowadzić kartki, ale tylko dla prawdziwnych partjotuw. A wrogowie słusznej partii będą sami sobie winni. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: wiem jak zahamować wzrost cen paliw 02.06.22, 07:12 adam.eu napisał: > Wydaje mi się, że mam lepszą propozycję. Opodatkować więcej inne produkty, a zy > ski przeznaczyć na dopłatę do benzyny. I wprowadzić kartki, ale tylko dla prawd > ziwnych partjotuw. A wrogowie słusznej partii będą sami sobie winni. Yes, yes, yes. Wrogowie słusznej sprawy niech zapie... na piechotę. S. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: wiem jak zahamować wzrost cen paliw 02.06.22, 10:51 adam.eu napisał: > Wydaje mi się, że mam lepszą propozycję. Zakończyć wojnę! Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: wiem jak zahamować wzrost cen paliw 02.06.22, 11:19 pies.na.czarnych napisała: > adam.eu napisał: > > > Wydaje mi się, że mam lepszą propozycję. > > Zakończyć wojnę! Zwróć się z tym apelem do Putina. S. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: wiem jak zahamować wzrost cen paliw 02.06.22, 11:31 Ty jako administrator znasz się chyba na informatyce? Zmajstruj stronę internetową z petycją do Amerykanów aby obniżyli ceny gazu i ropy, a nie sprzedali po złodziejskich cenach rynkowych. Zahamują ceny wzrostu benzyny i hiniu nie będzie miał o czym pisać na FK. Odpowiedz Link Zgłoś
aga-kosa Re: wiem jak zahamować wzrost cen paliw 02.06.22, 11:37 Polityk nie płaci za benzynę, bo tankuje do służbowego samochodu - to zwykły obywatel powinien starać się o dobre miejsce w polityce ? aga Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: wiem jak zahamować wzrost cen paliw 02.06.22, 11:50 > to zwykły obywatel powinien starać się o dobre miejsce w polityce ? aga Agusiu chcesz aby wszyscy byli w polityce? Też dobra metoda. Problem drożyzny zniknie jak po dotknięciu zaczarowaną różdżką. Odpowiedz Link Zgłoś
aga-kosa Re: wiem jak zahamować wzrost cen paliw 02.06.22, 13:40 Ironizuję sobie.Bo politykom łatwiej, a szary obywatel ma plecy z tyłu. Potrącono mnie na przejściu dla pieszych i miałam szansę poleżeć trzy tygodnie na ortopedii Przybory ; kule, chodzik, łóżko musiała załatwić rodzina, a rehabilitację będę miała w listopadzie. Eeech gdybym była powiedzmy posłem... Nic to - jak mówił Wołodyjowski - wyliżę się ;) aga Odpowiedz Link Zgłoś
j-k jak zahamować wzrost cen paliw? - jezdzic mniej 02.06.22, 13:23 samochodow osobowych jest za duzo. drog - za malo. jezdzic prywatnie mniej. sa koleje, tramwaje i autobusy. ze nie wspomne o najbardziej ekologicznym, srodku transportu: TROLEJBUSACH Odpowiedz Link Zgłoś