czapkatuska 14.06.22, 10:24 Przy aktualnej cenie węgla tak jak nigdy opłaca się ogrzewać zbożem. To chyba najlepiej oddaje absurdalność cen "czarnego złota". Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
snajper55 Re: Drogie zboże ?. 14.06.22, 10:47 czapkatuska napisał: > Przy aktualnej cenie węgla tak jak nigdy opłaca się ogrzewać zbożem. To chyba n > ajlepiej oddaje absurdalność cen "czarnego złota". Nie wiem czy są piece dostosowane do spalania zboża. S. Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: Drogie zboże ?. 14.06.22, 13:54 Nie ma,Wolska mysl techniczna do roboty Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: Drogie zboże ?. 14.06.22, 14:04 snajper55 napisał: > czapkatuska napisał: > > > Przy aktualnej cenie węgla tak jak nigdy opłaca się ogrzewać zbożem. To c > hyba n > > ajlepiej oddaje absurdalność cen "czarnego złota". > > Nie wiem czy są piece dostosowane do spalania zboża. Kwestia gęstości kraty, co by zboże nie spadło do popielnika i to wszystko. Spełnione wszelkie zasady UE dotyczące emisji CO2. Odpowiedz Link Zgłoś
don.kichote Mam lepszy pomysł 14.06.22, 14:11 Wprawdzie tak samo durny - a może nawet durniejszy, ale co tam... Posyłajmy zborze do głodującej Afryki, a oni w zamian niech nam przysyłają gorące powietrze zimą. Ile za ile - to kwestia dogadania. Prawda, że głupie?! czapkatuska napisał: > Przy aktualnej cenie węgla tak jak nigdy opłaca się ogrzewać zbożem. To chyba n > ajlepiej oddaje absurdalność cen "czarnego złota". Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: Mam lepszy pomysł 14.06.22, 14:24 Takie glupie to to nie jest, co prawda nie powietrze a" prund" z afrykanskiego slonca mogli by sprzedawac...trzeba ale im pomocy w tym udzielic Odpowiedz Link Zgłoś
don.kichote Re: Mam lepszy pomysł 14.06.22, 15:10 szwampuch58 napisał: > trzeba ale im pomocy w tym udzielic A ile trzeba stracić? Coś mi się wydaje, że wyszli byśmy na tym jak na "nie ruskim" gazie, ropie i węglu... Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: Mam lepszy pomysł 14.06.22, 15:18 Tja,sa znani z tego ze sa jak studnia bez dna Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Mam lepszy pomysł 14.06.22, 16:29 szwampuch58 napisał: > ...trzeba ale im pomocy w tym udzielic Wystarczy nie kraść ich bogactw naturalnych i pomoc będzie zbędna. Nie chce mi się rozpisywać, ale gdybys poszukał to się zdziwisz jak blisko kraje afrykańskie są od rozpoczęcia na dużą skalę eksportu energii słonecznej. Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Ale ukraińskie zboże już kacapy mogą kraść? 14.06.22, 16:31 pies.na.czarnych napisała: > Wystarczy nie kraść ich bogactw naturalnych i pomoc będzie zbędna. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Ale ukraińskie zboże już kacapy mogą kraść? 14.06.22, 17:31 Ukraińska SB stara się jak może. Poza tym chcesz usprawiedliwić jedną kradzież udokumentowaną przez wiele źródeł innymi kradzieżami. Dlaczego mnie to nie dziwi? Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: Ale ukraińskie zboże już kacapy mogą kraść? 14.06.22, 20:08 pies.na.czarnych napisała: > Ukraińska SB stara się jak może. Poza tym chcesz usprawiedliwić jedną kradzież > udokumentowaną przez wiele źródeł innymi kradzieżami. Dlaczego mnie to nie dziw > i? Pomijasz jeden fakt. Polacy znają złodziei kacapów nie gorzej niż Ukraińcy. Z tym macie problem onuce. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Drogie zboże ?. 14.06.22, 15:40 Cena pszenicy 1750 za tonę, wydajność energetyczna podobna do węgla. Odpowiedz Link Zgłoś
don.kichote Re: Drogie zboże ?. 14.06.22, 16:14 x2468 napisał: > Cena pszenicy 1750 za tonę, wydajność energetyczna podobna do węgla. > Rząd we wtorek przyjął ustawę, która gwarantuje cenę węgla na polskim rynku. Cena gwarantowana węgla dla gospodarstw domowych ma wynieść 996,60 złotego - poinformowała Anna Moskwa, minister klimatu i środowiska. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Drogie zboże ?. 14.06.22, 16:30 Taki dobry pomysł poszedł się rozmnażać. Chwała Pism!:) Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: Drogie zboże ?. 14.06.22, 17:10 x2468 napisał: > Cena pszenicy 1750 za tonę, wydajność energetyczna podobna do węgla. Zboże poza tym jest doskonałą lokatą kapitału. Jak wzrośnie cena w hurcie, to sprzedasz. A jak nie wzrośnie to spalisz. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Drogie zboże ?. 14.06.22, 22:25 Możesz zasiać i w ten prosty sposób kapitał pomnożyć. Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: Drogie zboże ?. 15.06.22, 16:51 x2468 napisał: > Możesz zasiać i w ten prosty sposób kapitał pomnożyć. Też. EU zniosła obostrzenia do uprawy ugorów. Coś jak z kwotami mlecznymi jeśli o nich pamiętasz. Polscy chłopi zasiali gdzie było to tylko możliwe. UE już nie bajdurzy o nadprodukcji żywności. Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Drogie zboże ?. 14.06.22, 17:32 czapkatuska napisał: > Przy aktualnej cenie węgla tak jak nigdy opłaca się ogrzewać zbożem. To chyba n > ajlepiej oddaje absurdalność cen "czarnego złota". Należy natychmiast wprowadzić ceny urzędowe :) ! Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Drogie zboże ?. 14.06.22, 19:46 no-popis napisała: > Należy natychmiast wprowadzić ceny urzędowe :) ! Właśnie to robią. Pislamski PRL bis. "Rada Ministrów przyjęła projekt ustawy, który zagwarantuje cenę tony węgla w wysokości 996 zł brutto, czyli tyle, ile wyniosła średnia w ubiegłym roku według GUS - poinformowała po wtorkowym posiedzeniu rządu minister klimatu i środowiska Anna Moskwa." www.bankier.pl/wiadomosc/Drogi-wegiel-nie-bedzie-juz-problemem-Rzad-obiecuje-gwarantowana-cene-surowca-na-polskim-rynku-8357007.html S. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Drogie zboże ?. 14.06.22, 17:59 Kto bogatemu zabroni. Zamiast odważnych decyzji i szczerości - rząd chce zrobić zrzutkę na zyski z węgla Rząd planuje wydać miliardy na dopłaty do węgla, obok miliardów, które dopłacamy do górnictwa. Ceny opały są rekordowo wysokie i najbliższa zima będzie dla wielu oznaczać albo ogromne wydatki, albo zimny dom. Rząd musi złagodzić ten kryzys, ale są inne możliwości, niż tylko przepalanie miliardów w piecach. Czas na działanie jest teraz [KOMENTARZ]. next.gazeta.pl/next/7,172392,28580935,kto-bogatemu-zabroni-zamiast-odwaznych-decyzji-i-szczerosci.html#s=BoxOpImg1 Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis kolejny wykształciuch 15.06.22, 14:14 czapkatuska napisał: > Przy aktualnej cenie węgla tak jak nigdy opłaca się ogrzewać zbożem. To chyba n > ajlepiej oddaje absurdalność cen "czarnego złota". A policzyłeś to? Wyliczyć Ci absurd Twojego twierdzenia ? Odpowiedz Link Zgłoś