Dodaj do ulubionych

Prawie pełna symetria

18.08.22, 12:07
PiS, PiS-owi, PiS-em, państwo z tektury. Nie z tektury. Z dykty. Państwo nie działa. Tak twierdzi opozycja.

Pod koniec lipca płyną sobie śnięte rybki. Z każdym dniem jest ich coraz więcej. Po cichu posłowie opozycji "pytają" pisowskie organa co jest grane.

I oto nagle tłumacz nieudolnie tłumacząc z niemieckiego informuje, a media podchwytują, że Odrę zatruto rtęcią. I staje się cud! Uruchamiają się jednocześnie i organa państwa, żeby obecność rtęci wykluczyć, i opozycja, żeby władzy rtęcią przyłożyć, o trucie oskarżyć.

Oczywiście trudno od opozycji oczekiwać, że nie mając dostępu do danych, będzie w stanie ocenić skalę problemu. Ale samorządowcy, marszałkini, której PiS tak nie lubi, mogli widząc bezczynność państwowych instytucji zlecić przebadanie próbek chociażby w niemieckich laboratoriach. Uczynili to?

Kaczyński obiecywał skończyć z imposybilizmem. Receptą miała być centralizacja i tworzenie nowych scentralizowanych instytucji, ale skutek jest odwrotny. 83 wiceministrów nic nie widziało, nic nie słyszało, nic nie czuło i dopiero premier musiał szturchnąć nosemą, losowo kogoś wywalić, choć okazało się, że i na to jest za krótki...

Porzućmy Polskę, zajrzyjmy na bratnią Białoruś. Tam od kilku tygodni brakuje opakowań. Z tego powodu pojawiają się problemy z dostępnością tak podstawowych produktów, jak mleko czy śmietana. Co w tej sytuacji robi prawdziwy przywódca? Tupie nogą. I Łukaszenka tupnął Ludzie nie jedzą tetrapaku. Ludzie jedzą to, co jest w tetrapaku — zakrzyknął. - Nasz przemysł chemiczny jest świetnie rozwinięty, a nie potrafimy wyprodukować zwykłej folii — poinformował i zlecił zwiększenie produkcji folii w celu ulżenia ludziom, którzy jedzą to, co jest w tetrapaku. Coś to przypomina?

Pytania:
Czy gdyby zaatakowali terroryści Putina zatruwając pola, lasy, rzeki, to jak szybko rząd by się zorientował?
Czy ci, którzy by na to zwracali uwagę także zastaliby oskarżeni o wywoływanie paniki?
Czy bagatelizowanie zatrucia na tak ogromną skalę nie ośmieli wszelkiej maści szaleńców i agentów?
Czy zatrucie Odry na pewno nie było dziełem obcych służb? Dlaczego władzy nie zależy na poznaniu przyczyny?
Obserwuj wątek
    • oby.watel Re: Prawie pełna symetria 19.08.22, 13:49
      Pytania trudne, wręcz retoryczne. Ukraina pustoszy wróg, Polskę pustoszy własna władza. Atak bronią chemiczną na taką skalę byłby uznany za zbrodnię wojenną. Pod warunkiem, że polskie służby w ogóle by się zorientowały, że do ataku doszło i gdzie. Zima będzie jeszcze ich. Wiosna musi być nasza nasza, bo w przeciwnym razie możemy nie dotrwać do wyborów.
      • buldog2 Re: Prawie pełna symetria 19.08.22, 14:31
        Obawiam się, że za wiele optymizmu w postulatach.
        • oby.watel Re: Prawie pełna symetria 19.08.22, 15:10
          buldog2 napisał:

> Obawiam się, że za wiele optymizmu w postulatach.

Wiem, wiem czyją matką jest nadzieja. Dziś słuchałem Tuska i ręce mi opadły. Napisałem to ku pokrzepieniu serc, bo obawiam się, że wiosna nie będzie nasza jak nie była nasza wtedy. I to bez względu która ekipa będzie rządzić. Tusk otwartym tekstem zapowiedział, że walczył z inflacją będzie tak jak PiS, tylko bardziej skutecznie. A jak mu Glapiński podskoczy to... pożałuje.
          • buldog2 Re: Prawie pełna symetria 19.08.22, 18:48
            Mniej więcej tak myślę.
            Jakieś nadzieje miałem do 90-91 roku. Sejm kontraktowy to marzenie i niedościgły wzór.
            Później Wałęsa zrobił woltę.
            Dodam, najlepiej zachowywali się postkomuniści.
            • oby.watel Re: Prawie pełna symetria 19.08.22, 19:47
              buldog2 napisał:

> Mniej więcej tak myślę.
              > Jakieś nadzieje miałem do 90-91 roku. Sejm kontraktowy to marzenie i niedościgł
              > y wzór.
              > Później Wałęsa zrobił woltę.
              > Dodam, najlepiej zachowywali się postkomuniści.

Tak zwana "demokratyczna opozycja" okazała się antydemokratycznym pogrobowcem homo sovieticusa. Stworzyć dodatkową parlamentarną izbę-wydmuszkę to mistrzostwo świata. Wprowadzić progi i takie zasady, żeby suweren nie miał nic do powiedzenia, a decydował właściciel partii to wypisz wymaluj PRL w pigułce. Dopiero teraz to się ujawniło w pełnej krasie.
    • szwampuch58 Re: Prawie pełna symetria 19.08.22, 20:28
      Mozesz kuüuutko te bezety?
      • oby.watel Re: Prawie pełna symetria 19.08.22, 20:50
        szwampuch58 napisał:

> Mozesz kuüuutko te bezety?

Co mogę?
    • no-popis Re: Prawie pełna symetria 22.08.22, 07:12
      oby.watel napisał:

> PiS, PiS-owi, PiS-em, państwo z tektury. Nie z tektury. Z dykty. Państwo nie dz
      > iała. Tak twierdzi opozycja.
      >
      > Pod koniec lipca płyną sobie śnięte rybki. Z każdym dniem jest ich coraz więcej
      > . Po cichu posłowie opozycji "pytają" pisowskie organa co jest grane.
      >
      > I oto nagle tłumacz nieudolnie tłumacząc z niemieckiego informuje, a media podc
      > hwytują, że Odrę zatruto rtęcią. I staje się cud! Uruchamiają się jednocześnie
      > i organa państwa, żeby obecność rtęci wykluczyć, i opozycja, żeby władzy rtęcią
      > przyłożyć, o trucie oskarżyć.
      Nieładnie tak fałszować, tak świeżutką jeszcze niemal terażniejszość.
      W Polsce rtęć wrzuciła w media nieodpowiedzialna marszałek województwa lubuskiego i za Nią POciągnął to Tusk.
      • oby.watel Re: Prawie pełna symetria 22.08.22, 09:22
        no-popis napisała:

> Nieładnie tak fałszować, tak świeżutką jeszcze niemal terażniejszość.
        > W Polsce rtęć wrzuciła w media nieodpowiedzialna marszałek województwa lubuski
        > ego i za Nią POciągnął to Tusk.

Gratulacje! Udało Ci się z towarzyszami z PiS-u kolejny raz potwierdzić znaną od starożytności prawdę, że nie myli się tylko ten, kto nic nie robi.
        • no-popis Re: Prawie pełna symetria 22.08.22, 11:30
          oby.watel napisał:

> no-popis napisała:
          >
          > > Nieładnie tak fałszować, tak świeżutką jeszcze niemal terażniejszość.
          > > W Polsce rtęć wrzuciła w media nieodpowiedzialna marszałek województwa l
          > ubuski
          > > ego i za Nią POciągnął to Tusk.
          >
          > Gratulacje! Udało Ci się z towarzyszami z PiS-u kolejny raz potwierdzić znaną o
          > d starożytności prawdę, że nie myli się tylko ten, kto nic nie robi.
          Zapewne w tej samej logice udało się potwierdzić, że na pochyłe drzewo koza skacze :) Taka logoka Twojej wypowiedzi.
          Trollujesz PO PrOStu fakty, które masz zadanie trollować.
          Mylenie się to jest coś zupełnie innego niż "podżeganie" lub "judzenie", lub "kłamanie" a może i nieodpowiedzialność. Chociaż trochę podobnie brzmi.
          • oby.watel Re: Prawie pełna symetria 22.08.22, 12:36
            no-popis napisała:

> Zapewne w tej samej logice udało się potwierdzić, że na pochyłe drzewo koza ska
            > cze :) Taka logoka Twojej wypowiedzi.

Dziękuję za dobre wieści. Też mi się wydawało, że PiS chyli się coraz bardziej, ale potwierdzenie z pierwszej ręki napawa optymizmem.

> Trollujesz PO PrOStu fakty, które masz zadanie trollować.
            > Mylenie się to jest coś zupełnie innego niż "podżeganie" lub "judzenie",
            > lub "kłamanie" a może i nieodpowiedzialność. Chociaż trochę podobnie brzmi.

Czujesz się trollowany? Podżegany? Judzony? Okłamany? Współczuję. Ja też. Wiesz że ryby same zdechły? Śmierć to zjawisko naturalne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka