takaprawda5438 20.11.22, 12:45 szmalcownicy jeszcze w czasach przedwojennych Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
no-popis Re: plaża 20.11.22, 13:28 takaprawda5438 napisała: > > > szmalcownicy jeszcze w czasach przedwojennych Bądź uprzejmy podać datę i tytuł lub foto pierwszej strony tytułowej gdzie było to opublikowane. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: plaża 20.11.22, 19:19 no-popis napisała: > Bądź uprzejmy podać datę i tytuł lub foto pierwszej strony tytułowej gdzie było > to opublikowane. A po co? Może jeszcze chcesz dane teściów redaktora naczelnego? S. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: plaża 20.11.22, 13:33 Szmalcownik to ten, który podczas okupacji wydawał ukrywających się Żydów za pieniądze. Określenie to więc ma się nijak do przedwojennego antysemityzmu. Poza tym świat nie jest czarno - biały. Przedwojenni antysemici nie stali się z automatu szmalcownikami podczas okupacji. Niektórzy z nich nawet z narażeniem życia pomagali Żydom. Za to szmalcownikami stawali się ludzie pazerni na dobra materialne i często było tak, że naprawdę do Żydów nic nie mieli, tylko liczył się zysk. Wydawali Żydów lub ich szantażowali. Przedwojenny antysemityzm przybierał nieraz formy karykaturalne i ta "plaża dla chrześcijan" jest tego dobrym przykładem. Zabawne były też hasła i deklaracje dotyczące nierobienia sprawunków w żydowskich sklepach. Oczywiście większość żydowskich sprzedawców zaczęła pracować i w soboty, a w sklepie wieszali jakiś "święty obrazek", często z Matką Boską karmiącą. Sklepy zamykali tylko w Dzień Sądny, bo w przeciwnym razie Jahwe już by im nie odpuścił. Ale przeciętny antysemita nie znał terminów żydowskich świąt, więc niczego nie podejrzewał i chwalił się, że kupuje wyłącznie w sklepach chrześcijańskich. Obrzydliwym przejawem przedwojennego antysemityzmu było getto ławkowe na uczelniach. To, czy komuś przysługują ławki o numerach parzystych, było wpisywane do legitymacji studenckiej. Żydzi protestowali przeciw tej dyskryminacji słuchając wykładów na stojąco. Odpowiedz Link Zgłoś
takaprawda5438 Re: plaża 20.11.22, 13:43 To prawda że przedwojenny antysemita nie musiał być podczas wojny szmalcownikiem . Ale jest bardzo duże prawdopodobieństwo że jednak był tym szmalcownikiem w ten czy inny sposób . krytykapolityczna.pl/kultura/czytaj-dalej/jacek-leociak-nawroceni-nazisci-od-hitlera-do-jezusa/ Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: plaża 20.11.22, 14:51 Wiesz, urodziłam się krótko po wojnie i poznałam sporo ludzi "przedwojennych". Moi rodzice też nie byli już młodziakami, więc wiem sporo z ich dość wyważonych relacji. Znałam zakutego endeka, który wspólnie z żoną nocami ułatwiał przemieszczanie się Żydom; szanowane małżeństwo z wyższych sfer pedałowało na rykszach. A po wojnie dalej był zdeklarowanym antysemitą. Znałam Żydówkę, koleżankę szkolną mojej mamy, która całą okupację ukrywała się w Warszawie. Jej relacje są dość ciekawe, napisała zresztą książkę wspomnieniową. I znam epizod z szantażującym szmalcownikiem, którego sprowadzili do parteru panowie z Kercelaka (tacy mający na bakier z prawem, ale swój honor mieli). Ten szmalcownik nie był antysemitą, tylko zwykłym śmieciem. Życie wymyka się stereotypom. A ja już dość długo żyję, więc niejedno widziałam i słyszałam. Odpowiedz Link Zgłoś
takaprawda5438 Re: plaża 20.11.22, 15:14 W rodzinie mieliśmy wiejskiego księdza na Podlasiu - antysemickiego narodowca . Ksiedzem był przed wojną , w czasie wojny i po wojnie . Kiedy zmarł ten ksiądz moja rodzina odziedziczyła po nim trochę książek . Było tam trochę książek Bolesława Prusa ale większośc książek kościelnych bardzo antysemickich i endeckich była z czasów przedwojennych . Ten ksiądz nawet wiedząc po wojnie co sie stało z Zydami w czasie wojny tych książek nie wyrzucił na makulaturę ani ich nie spalił tylko je nadal trzymał w swoim księgozbiorze . On po wojnie nadal był zaciętym antysemitą , wiem to z przekazów rodzinnych . Dopiero moja rodzina po odziedziczeniu tych antysemickich książek szybko je podarła i spaliła w piecu kaflowym . Były one używane przez lata na tzw podpałkę ,leżały tak z boku obok pieca przy ścianie . A część tych książek po podarciu trafiła na makulaturę . Pamiętam że jedna z tych antysemickich religijnych książek była tłumaczeniem z jez. francuskiego , taka cegła w bardzo ozdobnej okładce a wydana była w Wydawnictwie św.Wojciecha w Poznaniu czy Kaliszu przed I w.ś , na poczatku XX wieku www.znak.com.pl/ksiazka/szanowny-panie-gistapo-donosy-do-wladz-niemieckich-w-warszawie-i-okolicach-w-latach-1940-1941-barbara-engelking-47872 Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: plaża 20.11.22, 14:10 Czy to była plaża dla nudystów? Osobiście nie mam pojęcia jak oni rozpoznawali tych Żydów, którzy chcieliby skorzystać z ich plaży. Ja z samego wyglądu nie potrafię nawet katolika rozpoznać. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: plaża 20.11.22, 14:59 No, na plaży dla nudystów Żyda łatwo rozpoznać. Czy wiesz, że podczas okupacji (przynajmniej w Warszawie) chirurdzy zbijali duże pieniądze za operacyjne "odżydzanie" osobników płci męskiej? Oczywiście ze względu na ubytek nie można było przywrócić nienaruszonego wyglądu, ale udawało im się tak go zmienić, że przypominał efekt choroby wenerycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: plaża 20.11.22, 14:14 Dzisiaj można spotkać się z podobnymi tabliczkami :)))) Tekstylni po prawej, nietekstylni po lewej :))))) a głupota zawsze górą :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: plaża 20.11.22, 15:09 Tylko że możesz ty sam decydować po której stronie jesteś. Kiedyś szedłem sobie plaża i chyba wszedłem na plażę nudystów. Wszyscy na nago a żadnych tabliczek nie widziałem Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: plaża 20.11.22, 15:24 To mało widziałeś. Kiedyś na plaży naturystów, miedzy Świnoujściem i nieniecką granicą normalnym obrazkiem byli mięśniacy z małymi fiutami :) stojący na wirtualnej granicy tekstylni/nietekstylni. Ja i "moje" stadko babeczek idący na plażę mieliśmy niezły ubaw widząc tą debilną demonstrację do dzisiaj nie wiem czemu to miało służyć. Oczywiście nikogo nie zatrzymywali. Oczywiście masz rację każdy decyduje za siebie i nie będzie mi żaden debil dyktował czy plaża jest dla białych, czarnych, ateistów, wierzących.... Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: plaża 20.11.22, 19:47 pies.na.czarnych napisała: > Oczywiście masz rację każdy decyduje za siebie i nie będzie mi żaden debil dykt > ował czy plaża jest dla białych, czarnych, ateistów, wierzących.... > Jest taki jeden debil. Facet którego bandycka politykę propagujesz na FK zadecydował, że Ukraińców nie będzie na krymskich plażach. Ba, odmawia im prawa nie tylko do własnej plaży. Ale przede wszystkim własnej ziemi, państwa, ojczyzny. Euromajdan opublikował na Facebooku nagranie mające przedstawiać zapisy monitoringu z krymskich plaż. Pomimo sezonu letniego świecą one pustkami. Euromajdan napisał, że nagrania pochodzą z 15 lipca tego roku. Można zobaczyć, że niewielu turystów pojawiło się w tym roku w Jałcie, Bałakławie, Szczołkino, czy innych krymskich kurortach. Ukraińcy publikując film przedstawiający tę sytuację napisali: "Turystyka na Krymie 2015 - magiczna różdżka Putina w akcji". Odpowiedz Link Zgłoś
takaprawda5438 Re: plaża 20.11.22, 17:28 cyt. " Wielu Żydów musiało uciekać z Polski natychmiast po II Wojnie Światowej. Po wyzwoleniu. Polskę ogarnęła fala pogromów i prześladowania Żydów wracających z obozów. Żydzi uciekali z powojennej Polski w obawie przed prześladowaniem ze strony Polaków. Nie Niemców, nie komunistów, a zwyczajnych Polaków. Ten niechlubny wątek w najszej najnowszej historii jest całkowicie przemilczany w nauczaniu szkolnym, podobnie zresztą jak i rola polskiego społeczeństwa w hitlerowskiej Zagładzie Żydów. Ten epizod można by nazwać kontynuacją kolaboracji polskiego społeczeństwa z hitlerowcami już po śmierci Hitlera lub ostatnią fazą Holocaustu. W sierpniu 1945 roku w Rabce grupa Polaków pod wodzą księdza przeprowadziła atak na żydowski sierociniec. Na dzieci ." Odpowiedz Link Zgłoś
takaprawda5438 Re: plaża 20.11.22, 19:52 Bądź uprzejmy podać datę i tytuł lub foto pierwszej strony tytułowej gdzie było to opublikowane. Jeżeli nie podasz to będzie to uważane za fake wyprodukowany w putinowskiej trollowni Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: plaża 21.11.22, 22:21 takaprawda5438 napisała: > Bądź uprzejmy podać datę i tytuł lub foto pierwszej strony tytułowej gdzie było > to opublikowane. Jeżeli nie podasz to będzie to uważane za fake wyprodukowany > w putinowskiej trollowni Ależ czemu nie? :) S. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: plaża 21.11.22, 22:23 takaprawda5438 napisała: > Bądź uprzejmy podać datę i tytuł lub foto pierwszej strony tytułowej gdzie było > to opublikowane. Jeżeli nie podasz to będzie to uważane za fake wyprodukowany > w putinowskiej trollowni Nawet to samo z Twoją "plażą" mogę zrobić. :) S. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: plaża 21.11.22, 22:30 takaprawda5438 napisała: > Bądź uprzejmy podać datę i tytuł lub foto pierwszej strony tytułowej gdzie było > to opublikowane. Jeżeli nie podasz to będzie to uważane za fake wyprodukowany > w putinowskiej trollowni Artykuł opisujący tragiczną sytuację w Puszczykowie i Puszczykówku też jest wart uwagi. S. Odpowiedz Link Zgłoś
hordol przyjmijmy jako aksjomat 21.11.22, 22:42 1. w Polsce zawsze był antysemityzm 2.żydzi zawsze zachowywali się fair wobec swojej "polskiej" ojczyzny i po sprawie Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: plaża 23.11.22, 12:58 Swego czasu zainspirowany albumem Gołdy Tencer "I wciąż widzę ich twarze", w przedwojennej żydowskiej dzielnicy, zostałem zaproszony do zrobienia instalacji na Festiwalu Kultury Żydowskiej Warszawa Singera. www.warszawa.pl/i-ciagle-widze-ich-twarze/ Poniżej wideo z tej instalacji. Z oryginalną kompozycją muzyczną Serso na podstawie motywów "Kadisza" Maurice Ravela. Odpowiedz Link Zgłoś