superspec1 30.11.22, 15:26 Pytam bo nie wiem w końcu nie jestem ekonomistą. www.google.com/amp/s/businessinsider.com.pl/finanse/makroekonomia/w-listopadzie-stabilizacja-inflacji-kolejne-miesiace-przyniosa-jednak-dalszy-wzrost/s03xs03.amp Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
oleg3 Re: Olegu skąd się bierze inflacja w Polsce? 30.11.22, 15:47 Jak zawsze i wszędzie z powodu wzrastającej ilości pieniądza. Można oczywiście rozbijać to na transfery społeczne, wzrost płac, rosnące ceny surowców i co tam jeszcze wstawimy sobie w tabelkę. W XVI/XVII wieku przez Europę przetoczyła się straszna fala inflacyjna, bo Hiszpanie sprowadzili z amerykańskich kolonii ogromne ilości srebra i złota. Hiszpański rząd parę razy zbankrutował! Hiszpańska gospodarka popadła w ruinę. :) Takie są fakty. Teraz rząd (rozumiany b. szeroko, łącznie z bankiem centralnym) nie potrzebuje złota czy srebra, ani nawet papieru. Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Olegu skąd się bierze inflacja w Polsce? 30.11.22, 17:40 oleg3 napisał: > Jak zawsze i wszędzie z powodu wzrastającej ilości pieniądza. Ta, obecna inflacja, nie bierze się z tego powodu. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Olegu skąd się bierze inflacja w Polsce? 30.11.22, 18:02 no-popis napisała: > oleg3 napisał: > > > Jak zawsze i wszędzie z powodu wzrastającej ilości pieniądza. > > Ta, obecna inflacja, nie bierze się z tego powodu. Każda inflacja sie z tego powodu bierze. Nasza obecna przede wszystkim, gdyż rząd Polski pompuje na rynek coraz więcej pieniędzy, aby przypodobac się suwerenowi. Dla nich nie liczy się dobro Polski, tylko utrzymanie się u władzy. Co jest zrozumiałe, bo tylko to uchroni ich od długoletnich wyroków. S. Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: Olegu skąd się bierze inflacja w Polsce? 30.11.22, 19:06 snajper55 napisał: > no-popis napisała: > > > oleg3 napisał: > > > > > Jak zawsze i wszędzie z powodu wzrastającej ilości pieniądza. > > > > Ta, obecna inflacja, nie bierze się z tego powodu. > > Każda inflacja sie z tego powodu bierze. Nasza obecna przede wszystkim, gdyż rz > ąd Polski pompuje na rynek coraz więcej pieniędzy, aby przypodobac się suwereno > wi. Dla nich nie liczy się dobro Polski, tylko utrzymanie się u władzy. Co jest > zrozumiałe, bo tylko to uchroni ich od długoletnich wyroków. Wydajesz całą pensję? Nic nie oszczędzasz z wynagrodzenia Agory? Rozmawiałem ze sprzątaczką z mojej klatki schodowej. Choć zarabia minimum odkłada. Sprzątaczka, kontra matematyk... Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Olegu skąd się bierze inflacja w Polsce? 30.11.22, 19:27 Po co odklada? Przy tak szybko rosnącej inflacji należy jak najszybciej wydawać. Kupuj drogie rzeczy, które będą służyli ci wiele lat. Jutro ten sam produkt może kosztować 20% albo więcej. Jeszce lepiej jest inwestować na giełdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: Olegu skąd się bierze inflacja w Polsce? 01.12.22, 15:41 pies.na.czarnych napisała: > Po co odklada? Przy tak szybko rosnącej inflacji należy jak najszybciej wydawać > . Kupuj drogie rzeczy, które będą służyli ci wiele lat. Jutro ten sam produkt m > oże kosztować 20% albo więcej. > Jeszce lepiej jest inwestować na giełdzie. Np. 100 zegarków :)))))) Wydawanie kasy na rzeczy niepotrzebne wymusza inflację. UE będzie parła w wodór i elektro mobilność. RE to dobra inwestycja, lepsza od giełdy, czy złota. Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: Olegu skąd się bierze inflacja w Polsce? 30.11.22, 16:09 Dziś rano w TVN24 dr hab Marcin Piątkowski tłumaczył, że polska inflacja jest importowana z zewnątrz, a polska gospodarka od 33 lata ma się znakomicie i będzie rosła przez następne 33 lata, więc żadnego spowolnienie nie będzie, a inflacja sama spadnie, bo na Zachodzie już spada i że w ogóle będzie dobrze. Glapińskie by tego lepiej nie ujął. tvn24.pl/go/programy,7/rozmowa-piaseckiego-odcinki,11382/odcinek-710,S00E710,924979 Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Co kupiłeś na black Friday 30.11.22, 19:08 Bo ja nic. Zaczekam do okresu inwentaryzacji. Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Olegu skąd się bierze inflacja w Polsce? 30.11.22, 17:38 superspec1 napisał(a): > Pytam bo nie wiem w końcu nie jestem ekonomistą. > > www.google.com/amp/s/businessinsider.com.pl/finanse/makroekonomia/w-listopadzie-stabilizacja-inflacji-kolejne-miesiace-przyniosa-jednak-dalszy-wzrost/s03xs03.amp Obecnie powód jest taki sam jak to skąd się bierze inflacja w Niemczech, w Holandii, na Litwie itditp Odpowiedz Link Zgłoś
szczypawka.jadowita Re: Olegu skąd się bierze inflacja w Polsce? 30.11.22, 20:19 Nie, kłamco i oszuście ludzikow, nie ten sam. Tam prezes z resztą PISu nie rządzą. I dlatego tam jest kilka procent, a u nas ok. 30. Tam przez kilka lat kostka masła mogła podrożeć o 20%, a u nas 3 razy, PISowska wycieraczko. Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: Olegu skąd się bierze inflacja w Polsce? 01.12.22, 14:14 szczypawka.jadowita napisała: > Nie, kłamco i oszuście ludzikow, nie ten sam. Tam prezes z resztą PISu nie rząd > zą. > I dlatego tam jest kilka procent, a u nas ok. 30. > Tam przez kilka lat kostka masła mogła podrożeć o 20%, a u nas 3 razy, PISowska > wycieraczko. A mnie zastanawia co innego. Jeśli ktoś stawia diagnozę, że przyczyną dolegliwości nie jest rak tylko niedobór witaminy D, to jest w stanie pacjenta wyleczyć? Jeśli pisowscy ekonomiści przekonują, że inflacja jest zaimportowana, więc nic się nie da zrobić, organa państwa nie mają na nią żadnego wpływu, to rząd i NyByPyby przystąpią do walki z nią? Przecież rozum podpowiada, że nie ma sensu walczyć z czymś, na co nic nie można nic poradzić. Trzeba poczekać aż samo przejdzie. No i przechodzi. Zamiast oczekiwanych 18% jest trochę ponad 17%. Odpowiedz Link Zgłoś
janonet4 Re: Olegu skąd się bierze inflacja w Polsce? 01.12.22, 15:19 Same reklamy generują 5% inflacji Tv reklama do Likwidacji!!!!Natychmiast Tv też można ZYĆ !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś