Dodaj do ulubionych

Płacz w epidiaskopie :)

29.12.22, 17:43
Płacz w epidiaskopie :)

Episkopat podsumowuje rok i ubolewa nad spadkiem liczby wiernych. "Kościół stał się instytucją usługową"
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,29309845,episkopat-podsumowuje-rok-i-ubolewa-nad-spadkiem-liczby-wiernych.html#s=BoxOpMT
Obserwuj wątek
    • szwampuch58 Re: Płacz w epidiaskopie :) 29.12.22, 17:56
      Jaki placz?
      Katabasy Ida w zaparte,my niewinni jak te lilije bo Janek-Paulek kochal dzieci
    • j-k Płacz u ateistow 29.12.22, 17:59
      nie ma czego swietowac, co ?

i trza czekac "nieszczesliwego" roku 2023

- bo bedzie nieszczesliwy.
    • pozytonium A kiedyś nie był instytucją usługową? 29.12.22, 18:09

> Episkopat podsumowuje rok i ubolewa nad spadkiem liczby wiernych. "Kościół stał
      > się instytucją usługową"

Jak idę do swojej fryzjerki to wiem ile zapłacę za strzyżenie. Obecnie kosztuje to 30 zł.
      Kobieta za tę kasę musi wyżywić rodzinę (ma trójkę dzieci) i utrzymać zakład, opłacić podatki, ZUS itp. Od dzieci bierze aż po 20 zł.
      Nie ma, że wstaje, siedzi, klęczy. Bite 6-8 godzin cały czas na nogach. Musi wrócić do domu (mieszka 30 km od miejsca pracy), coś zjeść bo gosposia jej nie poda, ani dzieciom. Zawsze jak jestem daję napiwek. Tak już mam, że za dobrą pracę należy się wynagrodzenie. Jak długo będzie tak mogła dzień w dzień. Jest koło 40stki. Do emerytury jeszcze 27 lat, jak chciał Tusk.
      • motocyklista175 Re: A kiedyś nie był instytucją usługową? 29.12.22, 18:16
        jeden trol zmienia temat, drugi trol chrzani cos ofryzjerce i o Tusku.
        • szwampuch58 Re: A kiedyś nie był instytucją usługową? 29.12.22, 18:26
          Taktyka stajni trolli Zera
        • pozytonium Re: A kiedyś nie był instytucją usługową? 29.12.22, 20:06
          motocyklista175 napisał(a):

> jeden trol zmienia temat, drugi trol chrzani cos ofryzjerce i o Tusku.

A kto wymyślił 67 lat dla kobiet? Kaczyński? Ta fryzjerka jest sama. Za strzyżenie bierze 30 zł. Takich strzyżeń ma 4 na godzinę. x 6 godzin bo dawniej pracowała przez 8, daje to 790 zł. x 20 mamy koło 16000 zł. Z tego musi opłacić wszystko, podatki, ZUS, lokal. Podatki jest łatwo obliczyć. Weźmy na to 19%. Sam podatek to już 3040 zł.
          Zostaje 12960 zł. Teraz ZUS. Minimum ca 1300 + stawka zdrowotna. Zostaje 10000 klocków.
          Do tego mamy koszt płacony miastu. To nie jest byle co. Za lokal musi płacić koło 300 zł miesięcznie podatku.
          Zostaje 9700. Ale trzeba kupować grzanie, światło, sprzęt i chemikalia. Spokojnie z 3000 zł.
          Zostaje jej 6700 zł. Do tego koszt dojazdu 700 zł. Zostaje 6000 zł. Niby dużo, to stój na nogach przez 6 godzin dzień w dzień. Jak coś przegapiłem to napiszcie mi to proszę. Wziąłem minimalny ZUS. Na starość ta pani będzie miała emeryturę w wysokości ca. 2000 zł.
          • pies.na.czarnych Re: A kiedyś nie był instytucją usługową? 29.12.22, 20:10
            > A kto wymyślił 67 lat dla kobiet? Kaczyński?

Dlaczego kobiety są uprzywilejowane?
            • pozytonium Re: A kiedyś nie był instytucją usługową? 29.12.22, 20:31
              pies.na.czarnych napisała:

> > A kto wymyślił 67 lat dla kobiet? Kaczyński?
              >
              > Dlaczego kobiety są uprzywilejowane?

Nie wiesz sunio?
              • pies.na.czarnych Re: A kiedyś nie był instytucją usługową? 29.12.22, 20:37
                Nie wiem? U mnie przechodzą na emeryturę w tym samy wieku co mężczyźni.
                • pozytonium Re: A kiedyś nie był instytucją usługową? 29.12.22, 22:03

> Nie wiem? U mnie przechodzą na emeryturę w tym samy wieku co mężczyźni.

Czyli są prześladowane. Kobieta niemało czasu wkłada w dzieci poza pracą.
                  • pies.na.czarnych Re: A kiedyś nie był instytucją usługową? 29.12.22, 22:20
                    Nie dość, ze znęcasz się nad tatusiem to również zmuszasz swoją żonę do ciężkiej pracy w domu. Mógłbyś trochę jć odciążyć, a jak nie to sam płać za jej wcześniejszą emeryturę.
                    Jest równouprawnienie, czy nie ma?

> Kobieta niemało czasu wkłada w dzieci poza pracą.

https://m.media-amazon.com/images/I/51h2EMK4HwL._AC_SY780_.jpg
                    • pozytonium Re: A kiedyś nie był instytucją usługową? 29.12.22, 23:21

> Nie dość, ze znęcasz się nad tatusiem to również zmuszasz swoją żonę do ciężkie
                      > j pracy w domu. Mógłbyś trochę jć odciążyć, a jak nie to sam płać za jej wcześn
                      > iejszą emeryturę.
                      > Jest równouprawnienie, czy nie ma?
                      >
                      > > Kobieta niemało czasu wkłada w dzieci poza pracą.
                      >
                      > https://m.media-amazon.com/images/I/51h2EMK4HwL._AC_SY780_.jpg

Cudowna kobieta.
                      • pies.na.czarnych Re: A kiedyś nie był instytucją usługową? 29.12.22, 23:27
                        Daj se spoko. Kumysu nie pijam.
                        • pozytonium Re: A kiedyś nie był instytucją usługową? 30.12.22, 00:02

> Daj se spoko. Kumysu nie pijam.

Obejrzyj a potem szczekaj.
                          • horpyna4 Re: A kiedyś nie był instytucją usługową? 30.12.22, 12:02
                            Ma kumpla króla.

Kilkanaście lat temu książę Karol podczas wizyty w Polsce odwiedził m.in. Kruszyniany i jadł obiad w Tatarskiej Jurcie. Musiał mu smakować pierekaczewnik, bo jak kilka lat temu z Tatarskiej Jurty nic po pożarze nie zostało, to mocno dołożył się do odbudowy. Nie wiem, czy praktycznie jej nie sfinansował, bo przekazana kwota jest objęta tajemnicą, a knajpa została dość szybko odbudowana.
                            • pozytonium Re: A kiedyś nie był instytucją usługową? 30.12.22, 23:29
                              horpyna4 napisała:

> Ma kumpla króla.
                              >
                              > Kilkanaście lat temu książę Karol podczas wizyty w Polsce odwiedził m.in. Krusz
                              > yniany i jadł obiad w Tatarskiej Jurcie. Musiał mu smakować pierekaczewnik, bo
                              > jak kilka lat temu z Tatarskiej Jurty nic po pożarze nie zostało, to mocno doło
                              > żył się do odbudowy. Nie wiem, czy praktycznie jej nie sfinansował, bo przekaza
                              > na kwota jest objęta tajemnicą, a knajpa została dość szybko odbudowana.

Na innych filmach mówi o pomocy Polaków, a nie króli.
                              Mam postanowienie noworoczne odwiedzić Kruszyniany.
                              • horpyna4 Re: A kiedyś nie był instytucją usługową? 31.12.22, 10:41
                                Przy okazji możesz spotkać uciekinierów, którym udało się przedostać ze strony białoruskiej mimo ogrodzenia. Do granicy jest tam jakieś 4 km.
          • wsk175 Re: A kiedyś nie był instytucją usługową? 29.12.22, 21:01
            . Za strzyżenie bierze 30 zł. Takich strzyżeń ma 4 na godzinę. x 6 godzin bo dawniej pracowała przez 8, daje to 790 zł. x 20 mamy koło 16000 zł
            Matematyki to chyba na lekcjach religiii jakiś pedofil ciebie uczył....
            • pies.na.czarnych Re: A kiedyś nie był instytucją usługową? 29.12.22, 22:22
              Jak gluipt to bierze tylko 30 zł, albo potrafi tylko strzyc emerytów trymerem na zapałkę :)
            • pozytonium Re: A kiedyś nie był instytucją usługową? 30.12.22, 00:28
              wsk175 napisał:

> . Za strzyżenie bierze 30 zł. Takich strzyżeń ma 4 na godzinę. x 6 godzin bo da
              > wniej pracowała przez 8, daje to 790 zł. x 20 mamy koło 16000 zł
              > Matematyki to chyba na lekcjach religiii jakiś pedofil ciebie uczył....

Czy ty myślisz, że ja jej zaglądam w kasę. W zależności ile pracuje dziennie ma miesięcznie 14500-16000 zł przychodu miesięcznie. Niby dużo. Tyle kasy co miesiąc. Aj waj. Tylko że 10000 tysięcy idzie na opłaty. De facto na na siebie właściciel nie ma nawet połowy tego co miał przychodu. Katechetka idzie do szkoły, wyrobi pensum i ma 3-4.5 tysiące na rękę. Bez stania przez cały dzień na nogach. Prac domowych też raczej nie musi sprawdzać. Klepnie różaniec i 4.5 tys. się należy.
              Tacy ludzie mają u mnie wielki szacunek. Nie lubię mieć mordy wygolonej. Wolę golić się maszynką. Kobieta dała mi namiar na sprzęt, który używa. Za 150 zł masz niemieckie gówno od Brauna. Dopłacisz 130 zł i masz maszynkę na lata. Maszynkę, że włosy z brody nie skaczą ci do oczu, bo maszynka goli, a nie włosy wyrywa w losowych kierunkach.
              • yoma Re: A kiedyś nie był instytucją usługową? 30.12.22, 00:47
                Niech twój tata ją adoptuje 😂
                • pozytonium Re: A kiedyś nie był instytucją usługową? 30.12.22, 01:15
                  yoma napisała:

> Niech twój tata ją adoptuje 😂

Ma męża :) A mój tata żonę.
                  Znowu jednak tryskasz jadem, jak rozdeptany robal.
                  • yoma Re: A kiedyś nie był instytucją usługową? 30.12.22, 01:22
                    Sam zacząłeś i drugi dzień ciągniesz jak druta na granicy. Sprawdź w słowniku "adopcja" i nie jęcz.

Klik! Nie ma. Mówta co chceta, ale bardzo dobrze urządzone jest to forum 😂
                    • pozytonium Adoptować jadowitego robaka, nigdy 30.12.22, 01:34
                      yoma napisała:

> Sam zacząłeś i drugi dzień ciągniesz jak druta na granicy. Sprawdź w słowniku "
                      > adopcja" i nie jęcz.
                      >
                      > Klik! Nie ma. Mówta co chceta, ale bardzo dobrze urządzone jest to forum 😂

Takie robale należy rozdeptywać.
            • tapatik Re: A kiedyś nie był instytucją usługową? 31.12.22, 10:20
              wsk175 napisał:

> . Za strzyżenie bierze 30 zł. Takich strzyżeń ma 4 na godzinę. x 6 godzin
              > bo dawniej pracowała przez 8, daje to 790 zł. x 20 mamy koło 16000 zł

4 /h * 6 h/d * 30 zł = 720 zł/d (a nie 790)
              720 zł/d * 20 d = 14400 zł miesięcznie brutto przed opłaceniem ubezpieczenia i podatków, a nie 16.000.
              I to pod warunkiem, że cały czas ma klientów, a w obecnym kryzysie to nie jest takie pewne, bo część klientów może zrezygnować z chodzenia do fryzjera i przejść na strzyżenie domowe.

> Matematyki to chyba na lekcjach religiii jakiś pedofil ciebie uczył....

Jak by ci to powiedzieć... :D
        • storima Re: A kiedyś nie był instytucją usługową? 30.12.22, 14:25
          motocyklista175 napisał(a):

> jeden trol zmienia temat, drugi trol chrzani cos ofryzjerce i o Tusku.

Dygresje pozatematyczne zwyczajowe na FK.

Przoduje w nich ten duet:

forum.gazeta.pl/forum/w,28,174736300,174736300,Lekarze_wzieli_sprawy_w_swoje_rece.html?p=174742465
          • pies.na.czarnych Re: A kiedyś nie był instytucją usługową? 30.12.22, 14:40
            https://scontent-bru2-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/319493317_686603242905690_7075954188661205111_n.jpg?stp=dst-jpg_s600x600&_nc_cat=107&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=JO-9evumtNcAX8sO_qV&_nc_ht=scontent-bru2-1.xx&oh=00_AfAXHryv0_N7su62SmAEZyRuqMUXxXsa196InzdS2xJPAw&oe=63B33EE6
            • pozytonium Re: A kiedyś nie był instytucją usługową? 30.12.22, 15:24

> https://scontent-bru2-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/319493317_686603242905
> 690_7075954188661205111_n.jpg?stp=dst-jpg_s600x600&_nc_cat=107&ccb=1-7&_nc_sid=
> 730e14&_nc_ohc=JO-9evumtNcAX8sO_qV&_nc_ht=scontent-bru2-1.xx&oh=00_AfAXHryv0_N7
> su62SmAEZyRuqMUXxXsa196InzdS2xJPAw&oe=63B33EE6

Przedmówca już rozładował stres, a ty ile osób dziś przytuliłaś?
      • tapatik Re: A kiedyś nie był instytucją usługową? 29.12.22, 22:32
        No dobrze, ale co ma wspólnego fryzjerka z kościołem, bo nie rozumiem aluzji.
        • yoma Re: A kiedyś nie był instytucją usługową? 29.12.22, 23:41
          Najważniejsze, że z Tuskiem.
          • tapatik Re: A kiedyś nie był instytucją usługową? 30.12.22, 15:45
            yoma napisała:

> Najważniejsze, że z Tuskiem.

Fryzjerka z Tuskiem w kościele?
        • pies.na.czarnych Re: A kiedyś nie był instytucją usługową? 29.12.22, 23:43
          https://scontent-bru2-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/322631761_870800121015096_4654894090112444435_n.jpg?stp=dst-jpg_p526x296&_nc_cat=105&ccb=1-7&_nc_sid=5cd70e&_nc_ohc=OeJPGymRec0AX_lTgnU&_nc_ht=scontent-bru2-1.xx&oh=00_AfCO-UpyzQM_ZM79SBftjDd4jVB6i8rLJo71tAqiXFnhhg&oe=63B37A88
          • yoma Re: A kiedyś nie był instytucją usługową? 29.12.22, 23:49
            Proste? Proste! 😆
            • pozytonium Re: A kiedyś nie był instytucją usługową? 30.12.22, 00:32
              yoma napisała:

> Proste? Proste! 😆

Wy tylko się umiecie naśmiewać z ludzi, którzy uczciwie pracują. I dlatego władzy nigdy nie zdobędziecie.
              Proste? Proste! 😆
              • yoma Re: A kiedyś nie był instytucją usługową? 30.12.22, 00:46
                No nie mów, że uczciwie pracujesz, Rysi Pazurze. A wcześniej jak? Pisi Cyngiel czy Wrzód na Dupie?
                • pozytonium Re: A kiedyś nie był instytucją usługową? 30.12.22, 01:05
                  yoma napisała:

> No nie mów, że uczciwie pracujesz, Rysi Pazurze. A wcześniej jak? Pisi Cyngiel
                  > czy Wrzód na Dupie?

Ponosi cię panieneczko :)
                  • yoma Re: A kiedyś nie był instytucją usługową? 30.12.22, 01:13
                    Ty się facet ciesz, że cię w piątej klasie ze szkoły zabrali. Życia byś nie miał.
                    • pozytonium Re: A kiedyś nie był instytucją usługową? 30.12.22, 01:32
                      yoma napisała:

> Ty się facet ciesz, że cię w piątej klasie ze szkoły zabrali. Życia byś nie mia
                      > ł.

Już w czwartej wysyłałem podobne do ciebie nauczycielki na oślą ławkę. Jak mi się jakaś ocena nie podobała to komis, na którym przeważnie bywał dyrektor i po nauczycielce. Dalej tak jest, że mamy oceny z przedmiotów i z zachowania. Zachowanie mogło być poprawne, ale niżej piątki nie schodziłem. No może z plastyki.
                      Żadna nauczycielka nie potrafiła mi udowodnić, że podjęła słuszną decyzję z oceną. Dyrektorowi było przykro rozstawał się z nią. W ósmej klasie fizyk starał się mnie zabić na lekcji, ale byłem szybszy. Bo kilku okrążeniach wokół środkowego rzędu ławek dostał zadyszki. Krzyczał przy całej klasie, że mnie zabije, że nie będę miał u niego nawet 3. Że on będzie cierpiał w więzieniu, ale ja bardziej. Przyszedł koniec roku dał mi najwyższą ocenę.

Jeśli możesz przypomnieć, to co pisałem o Ukraińcach w lutym? Nawet Heniu wieścił im porażkę w tydzień.
                      Scholtz nie dawał im trzech dni wobec 2 armii świata.

twitter.com/i/status/1605513998765461508
                      • pies.na.czarnych Re: A kiedyś nie był instytucją usługową? 30.12.22, 02:12
                        Już niewielu ich pozostało. Nie szkoda ci ludzi?
                        • pozytonium Re: A kiedyś nie był instytucją usługową? 30.12.22, 10:27

> Już niewielu ich pozostało. Nie szkoda ci ludzi?

Szkoda kacapów, tak szybko odchodzą. Czasy się zmieniły, od czasu gdy kacapom wystarczyło tylko uraaaaaaaaaa.
                          Liczy się pomyślunek. To dlatego na 10 kacapów ginie 1 Ukrainiec, albo i mniej. 300 tys. mogilników Ukraińcy przerobili w miesiąc. Jak w XXI wieku można rozpoznawać pozycję wroga bojem? Ruscy nie mają dronów? Idą na rzeź, jak karaluchy. Na ile wystarczy wam rakiet? Już praktycznie jesteście bezbronni wobec Chińczyków.
                          SZA czy WB wywiązują się po prostu z Memorandum Budapesztańskiego, gwarantującego Ukrainie integralność.
                          Obraliście sobie nie tego wroga. Każdy Ukrainiec mówi perfekcyjnie po rosyjsku, ale nie każdy kacap potrafi sklecić choćby zdanie po ukraińsku. Ukraińcy mogą was penetrować, wy ich nie, bo od razu wyłapią szpiona.

odzywianie.wprost.pl/produkty/10654540/wymowa-tego-ukrainskiego-slowa-pozwala-wylapac-wroga-czym-jest-palanyca.html
                          W Polsce takie słowa klucze były używane od średniowiecza. Soczewica, młyn, miele, koło.

Maria Czetyrba zwraca uwagę na zapis: w języku rosyjskim to паляни́цa [palanica], a w ukraińskim – паляниця [palanyc'a]. – Świszczące [c'] jest w języku ukraińskim miękkie, a w rosyjskim jest w pozycji twardej. Dodatkowo różnica jest w samogłoskach akcentowanych. W języku rosyjskim akcentowane jest и́ czyli dźwięk [í], zaś w języku ukraińskim и́ czyli dźwięk [ý] – wyjaśnia dr Czetyrba.

twitter.com/OkropnyUrwis/status/1502887432068517891
                          • szczypawka.jadowita Re: A kiedyś nie był instytucją usługową? 30.12.22, 16:12
                            Ty się w ogóle nie liczysz z prawdą. Po pierwsze, przedstawiasz się jako Polak i jednocześnie masz za nic polskie stanowisko i polską rację stanu.
                            Po drugie, kiedy tak mówisz o stratach 300 tys. zabitych, to nawet najbardziej pedriotyczne źródła ukraińskie nie podają takich liczb. Mowa jest o ok. 300 tys. zabitych, rannych i wyeliminowanych z walki. Ostatnio widziałem gdzieś szacunkową liczbę zabitych 104 tys.
                            To mniej więcej tak, jak kiedy Ukraińska Prawda podawała (chyba w marcu) liczbę zabitych Rosjan ok. 25 tys., a jakiś tydzień później 14.100. Zmartwychwstali znaczy się, Cthulhu Putin ożywił ich.
                            Albo tak jak media (UPrawda, czy Guildhall, czy Dialog, nie pamiętam) donosiły o zestrzeleniu 24 Su-35, kiedy udokumentowane było jedno, a jedno prawdopodobne.

Po trzecie i najważniejsze, pokaż w którym miejscu wspomniane Memorandum Budapesztańskie zawiera w sobie gwarancje bezpieczeństwa dla Ukrainy.
                            Nigdzie tego nie ma, a ty KŁAMIESZ.

Kłamiesz po sowiecku, stronie ukraińskiej przynosisz tylko wstyd. Ale to wasza sprawa. Odklej się tylko od polskości, ten numer i tak już nie przejdzie.
                            • szczypawka.jadowita Re: A kiedyś nie był instytucją usługową? 30.12.22, 16:19
                              Nie rżnij głupa i nie zmieniaj tematu, po PISowsku. Do PISu to pasuje jak najbardziej, ale nie tu.
                            • szczypawka.jadowita Re: A kiedyś nie był instytucją usługową? 30.12.22, 16:34
                              W ostatnim, sprzed kilku dni, śledztwie dziennikarskim NYT na początku artykułu mowa jest dziesiątkach tysięcy zabitych po stronie rosyjskiej.

Ale jeśli za zadanie przyjąłeś zniechęcanie społeczeństwa do strony ukraińskiej, która się broni, to faktycznie, to ci się udaje.
    • pkt4a Re: Płacz w epidiaskopie :) 29.12.22, 18:59

" Duchowny z jednej z parafii w Koniecpolu podał konkretną kwotę 150 zł , której oczekuje od wiernych w kopertach zbieranych podczas kolędy. Jak się okazuje, podana suma ma dotyczyć także osób, których "wiara wystygła lub jeszcze nie została wzniecona, lub deklarujących się jako niewierzące i niepraktykujące".

płacić tam w tym Koniecpolu i nie kwękać i po żurnalistach nie biegać , ciszyć się że tylko 150 zł chce a mógł chcieć 450 zł albo 750 zł , hahaha
      • snajper55 Re: Płacz w epidiaskopie :) 29.12.22, 20:10
        pkt4a napisała:

>
        >
        > " Duchowny z jednej z parafii w Koniecpolu podał konkretną kwotę 150 zł , które
        > j oczekuje od wiernych w kopertach zbieranych podczas kolędy. Jak się okazuje,
        > podana suma ma dotyczyć także osób, których "wiara wystygła lub jeszcze nie zos
        > tała wzniecona, lub deklarujących się jako niewierzące i niepraktykujące".
        >
        > płacić tam w tym Koniecpolu i nie kwękać i po żurnalistach nie biegać , ciszyć
        > się że tylko 150 zł chce a mógł chcieć 450 zł albo 750 zł , hahaha

Uważam że niewierni powinni płacić więcej, bo nie chodzą do kościoła i nie dają na tacę.

S.
        • szczypawka.jadowita Re: Płacz w epidiaskopie :) 30.12.22, 10:52
          Popieram.
          Należy wprowadzić nowe sposoby udostępniania dzieci, ponieważ dzieci niewierzących rzadko bywają ministrantami.
        • tapatik Re: Płacz w epidiaskopie :) 30.12.22, 15:51
          snajper55 napisał:

> Uważam że niewierni powinni płacić więcej, bo nie chodzą do kościoła i nie dają
          > na tacę.

To na Podlasiu będą mieli przechlapane, bo będą musieli płacić i do rzymskokatolickiego i do prawosławnego.
          • pozytonium Re: Płacz w epidiaskopie :) 30.12.22, 16:45
            tapatik napisał:

> snajper55 napisał:
            >
            > > Uważam że niewierni powinni płacić więcej, bo nie chodzą do kościoła i ni
            > e dają
            > > na tacę.
            >
            > To na Podlasiu będą mieli przechlapane, bo będą musieli płacić i do rzymskokato
            > lickiego i do prawosławnego.

Mogą zostać przy wierze muzułmańskiej, gdzie podatków się nie płaci.
            • tapatik Re: Płacz w epidiaskopie :) 30.12.22, 17:49
              pozytonium napisał(a):

> Mogą zostać przy wierze muzułmańskiej, gdzie podatków się nie płaci.

Czytałem kiedyś żart, że skoro mamy setki religii, a człowiek należy tylko do jednej z nich, i w większości religii panuje zasada, że tylko członkowie tej religii trafią do nieba, a cała reszta do piekła, to wszyscy trafią do jakiegoś piekła.
              Tu jest podobnie. Katolicy dla muzułmanów są poganami i na odwrót.
              Czyli nie ma znaczenia jakiego jesteś wyznania, zawsze się znajdzie powód do płacenia.
              • pozytonium Re: Płacz w epidiaskopie :) 30.12.22, 18:08
                tapatik napisał:

> pozytonium napisał(a):
                >
                > > Mogą zostać przy wierze muzułmańskiej, gdzie podatków się nie płaci.
                >
                > Czytałem kiedyś żart, że skoro mamy setki religii, a człowiek należy tylko do j
                > ednej z nich, i w większości religii panuje zasada, że tylko członkowie tej rel
                > igii trafią do nieba, a cała reszta do piekła, to wszyscy trafią do jakiegoś pi
                > ekła.
                > Tu jest podobnie. Katolicy dla muzułmanów są poganami i na odwrót.
                > Czyli nie ma znaczenia jakiego jesteś wyznania, zawsze się znajdzie powód do pł
                > acenia.

Święte Księgi czy judaizmu czy chrześcijaństwa są dla muzułmanów świętymi Księgami. Jezus nie jest np. uważany za króla, jeno za proroka. Przykładam jest mundial w Katarze. Chrześcijanie byli uważani za swoich, jeno bardziej ułomnych. Szanować należało publiczne zwyczaje, np. niepicie alkoholu w miejscach publicznych. Ale po hotelach mogłeś już pić ile mogłeś.
              • storima Re: Płacz w epidiaskopie :) 30.12.22, 18:31
                tapatik napisał:

> Czytałem kiedyś żart, że skoro mamy setki religii, a człowiek należy tylko do j
                > ednej z nich, i w większości religii panuje zasada, że tylko członkowie tej rel
                > igii trafią do nieba, a cała reszta do piekła, to wszyscy trafią do jakiegoś pi
                > ekła.

Dowcip odzwierciedla sytuację 'religijności' polskiej.
                Tan ludowy model katolicyzmu. Oparty na wierze, której wizualizacją jest ikonografia polskich parafii Pana Boga z siwa broda spoglądającego karzącym wzrokiem z niebiańskich otchłani na ziemski lud.
                Katolicyzm ludowy, który nawiązuję ściśle do czasów kiedy Kościół był niewzruszalna ostoją praw. Z którym nie wolno dyskutować. Lecz ślepo wykonywać jego polecenia.

Taki jest powszechny polski ludowy katolicyzm.

Podczas gdy na Zachodzie odchodzi sie od tegoż modelu Kościoła. Spiętego ze świecką władzą. Odchodzi się w kierunku religii praktykowanej przez wczesne gminy chrześcijańskie.

Wypaczenie religijne w Polsce zawdzięczamy nie tylko samemu Kościołowi. Ale także działaczom Solidarności i polskiej prawicy, którzy w wolnej Polsce doprowadzili do tychże aberracji.

O ile na Zachodzie możliwy jest normalny dialog pomiędzy rozmaitymi wspólnotami religijnymi, gdzie nikt nie będzie wykazywał wyższości wyznawanego modelu spirytualnego to w Polsce jest niemal niemożliwe.

Dochodzi w kraju do zacietrzewień i jarzeń. Nie tylko pomiędzy przedstawicielami rozmaitych wyznań ale i ateistami i wierzącymi.
                Czego przykładami sa choćby próby dyskusji na temat duchowości na tym forum Kraj.

Na taka skalę jak w Polsce w Europie Zachodniej do takich konfliktów nie dochodzi.

A religia jest pojmowana w zaawansowany filozoficznie i teologicznie sposób. Daleki od prostego i powszechnego w kraju modelu katolicyzmu ludowego.

• snajper55 Re: Płacz w epidiaskopie :) 30.12.22, 21:31
              pozytonium napisał(a):

> tapatik napisał:
              >
              > > snajper55 napisał:
              > >
              > > > Uważam że niewierni powinni płacić więcej, bo nie chodzą do kościoł
              > a i ni
              > > e dają
              > > > na tacę.
              > >
              > > To na Podlasiu będą mieli przechlapane, bo będą musieli płacić i do rzyms
              > kokato
              > > lickiego i do prawosławnego.
              >
              > Mogą zostać przy wierze muzułmańskiej, gdzie podatków się nie płaci.

Ale kolęda będzie ich obowiązywać.

S.
              • pozytonium Re: Płacz w epidiaskopie :) 30.12.22, 22:01
                snajper55 napisał:

> > Mogą zostać przy wierze muzułmańskiej, gdzie podatków się nie płaci.
                >
                > Ale kolęda będzie ich obowiązywać.

Wystarczy spuścić byka
    • pkt4a Re: Płacz w epidiaskopie :) 29.12.22, 19:04

cyt.

" Przerażająca prawda.

Holenderski dziennikarz Ekke Overbeek zaprezentował swoją książkę „Maxima Culpa”. Książka to efekt śledztwa dziennikarza dot. ukrywania gwałcących dzieci księży przez Jana Pawła II.

Okres, który badał dziennikarz dotyczy m.in. czasów, zanim Karol Wojtyła został papieżem. Z ustaleń dziennikarza wynika, że Wojtyła świadomy przestępstw swoich podwładnych po prostu przenosił ich do innych parafii.

– Znalazłem konkretne przypadki księży, którzy wykorzystywali dzieci w archidiecezji krakowskiej, gdzie przyszły papież był arcybiskupem. Wiedział on o tym i mimo to przenosił tych mężczyzn gdzie indziej. A to oznaczało nowe ofiary – powiedział Overbeek holenderskiej telewizji Nieuwsuur.

Overbeek badał dokumenty służb specjalnych na temat przyszłego papieża z czasów, gdy Karol Wojtyła mieszkał i pracował w Polsce.

– Dokumenty bezpośrednio dotyczące Wojtyły zostały w ogromnej większości zniszczone, ale jest on bardzo często wspominany w innych, które się zachowały. Po złożeniu ich wszystkich razem powstaje – jak w przypadku puzzli – obraz tego, jak podchodził do kwestii wykorzystywania dzieci przez księży i jak to było rozwiązywane. (…) To są twarde dowody – wskazuje dziennikarz.

Książka ukaże się w styczniu 2023 roku "

.
      • wsk175 Re: Płacz w epidiaskopie :) 29.12.22, 21:04
        Dziwię się ludziom, którzy wpuszczają do swoich domów tych zwyroli, i jeszcze im płacą.
    • pies.na.czarnych Re: Płacz w epidiaskopie :) 29.12.22, 22:46
      :)

https://scontent-bru2-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/322732774_735004928054200_6228111791072626504_n.jpg?stp=dst-jpg_p526x296&_nc_cat=109&ccb=1-7&_nc_sid=5cd70e&_nc_ohc=GWbRR5ByDlAAX-08Uot&_nc_ht=scontent-bru2-1.xx&oh=00_AfBSDlj39mjkZnFQdZiYD24vNtv4p8pes7S3_rRadqy3oA&oe=63B3A3EC
      • j-k a gdzie dopisek ? 30.12.22, 16:28
        a gdzie dopisek: - parafianie dajcie wiecej na remont kosciola - bo dach sie wali ?
      • j-k i powod tego ogloszenia (tablicy): 30.12.22, 16:31
        remont dachu kosciola:
        .
        www.wnmpwojcieszow.pl/
    • pkt4a Re: Płacz w epidiaskopie :) 30.12.22, 16:36

płacz w ePISkopacie ?
      a łyżka na to :
      - niemożliwe !

.
      krytykapolityczna.pl/kraj/w-polsce-seryjni-plodofile/
    • pkt4a Re: Płacz w epidiaskopie :) 30.12.22, 20:22

scontent-frx5-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/323195269_2990874911214104_1222923037325248202_n.jpg?stp=cp6_dst-jpg&_nc_cat=110&ccb=1-7&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=GQrp4dVv1lcAX89Gx9r&_nc_ht=scontent-frx5-1.xx&oh=00_AfANWp8MRTeiYaE94dhsgl7g9LxCtlcsFydRJ-VtaLK7sA&oe=63B52730 https://scontent-frx5-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/323195269_2990874911214104_1222923037325248202_n.jpg?stp=cp6_dst-jpg&_nc_cat=110&ccb=1-7&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=GQrp4dVv1lcAX89Gx9r&_nc_ht=scontent-frx5-1.xx&oh=00_AfANWp8MRTeiYaE94dhsgl7g9LxCtlcsFydRJ-VtaLK7sA&oe=63B52730

fb tyg. NIE

.
    • storima Re: Płacz w epidiaskopie :) 30.12.22, 21:04
      storima napisał:

> pies.na.czarnych napisała:
      >
      >
      > >

> > Zelensky signs a controversial law to regulate the news media.
      > >
      > > The measure was passed this month as part of an effort lawmakers say was
      > intend
      > > ed to help meet European Union conditions for membership, but journalists
      > say i

> Nie znałem tego rozporządzenia.
      >
      > Wg NYT wzbudza kontrowersje wśród ukraińskich dziennikarzy i międzynarodowej sp
      > ołeczności.
      >
      > Zobaczymy jaki będzie dalszy rozwój tej sytuacji w odpowiedzi na głosy krytyki.
      >
      > __________________________________________
      >
      > pies.na.czarnych świruje na amen.
      > Putinowski troll próbuje zrobić z byłego działacza demokracji opozycyjnej PRL,
      > tego kim sam JEST.
      >
      > Propagandystą bandyckiego putinka.
      >
      > Łżąc, ze kradnę czyjąś tożsamość i fałszuje rządowe strony.
      >
      > I obecnie jestem tuba putinowskiej propagandy.
      >
      >
      >
      >
      >

Przepraszam, że nie znałem tego artykułu.

Powtórzę.
      Nie oskarżałbym Ukrainy o totalitarne zapędy.

Tym bardziej, że Ukraina współpracuje ściśle z Unią Europejską
      w celu stworzenia państwa opartego na unijnych zasadach praworządności.
      UE chwali Ukraine za współprace i implementacje naszych europejskich wartości.

Odbudowa demokratycznej Ukrainy

Na szczycie Rady Europejskiej 24–25 marca unijni przywódcy podkreślili, że UE jest zdecydowana zapewnić rządowi Ukrainy wsparcie na zaspokojenie najpilniejszych potrzeb, a po zakończeniu rosyjskiej napaści – na odbudowę demokratycznej Ukrainy.

W tym celu przywódcy UE postanowili utworzyć Fundusz Powierniczy Solidarności z Ukrainą i wezwali do niezwłocznego rozpoczęcia stosownych przygotowań.

5 maja 2022 r. Polska i Szwecja zorganizowały międzynarodową konferencję darczyńców na rzecz Ukrainy. Zainaugurowała ona działalność funduszu powierniczego, który ma zebrać środki na wsparcie humanitarne, krótkoterminowe potrzeby płynnościowe oraz odbudowę.

30 maja szefowie państw i rządów UE stwierdzili, że należy rozważyć utworzenie platformy na rzecz odbudowy Ukrainy, w której skład powinni wejść: rząd Ukrainy, UE i jej państwa członkowskie, Europejski Bank Inwestycyjny, partnerzy międzynarodowi, międzynarodowe instytucje finansowe oraz organizacje międzynarodowe. Podkreślili też, że wsparcie UE na rzecz odbudowy będzie powiązane z realizacją reform przewidzianych na europejskiej ścieżce Ukrainy.

www.consilium.europa.eu/pl/policies/eu-response-ukraine-invasion/eu-solidarity-ukraine/
      • pies.na.czarnych Re: Płacz w epidiaskopie :) 31.12.22, 11:39
        Znowu obrzydliwy kapusiu doniosłej na mnie do administracji forum.
    • wariant_b Re: Płacz w epidiaskopie :) 30.12.22, 21:16

> Episkopat podsumowuje rok i ubolewa nad spadkiem liczby wiernych.
      > "Kościół stał się instytucją usługową"

Diagnoza wydaje mi się błędna - to wierni coraz mniej chętnie świadczą usługi
      na rzecz Kościoła. A i "usługi" Kościoła stają się powoli zbyt drogie dla wiernych.
      • snajper55 Re: Płacz w epidiaskopie :) 30.12.22, 21:42
        wariant_b napisał:

> pies.na.czarnych napisała:
        >
        > > Episkopat podsumowuje rok i ubolewa nad spadkiem liczby wiernych.
        > > "Kościół stał się instytucją usługową"
        >
        > Diagnoza wydaje mi się błędna - to wierni coraz mniej chętnie świadczą usługi
        > na rzecz Kościoła. A i "usługi" Kościoła stają się powoli zbyt drogie dla wiern
        > ych.

No nie. To jednak kościół stał się instytucja usługowa, której usługami coraz mniej ludzi jest zainteresowanych.

Kościół katolicki jest dziś jak Zakład napraw telewizorów kineskopowych.

S.
        • pozytonium Re: Płacz w epidiaskopie :) 30.12.22, 22:03
          snajper55 napisał:

> wariant_b napisał:
          >
          > > pies.na.czarnych napisała:
          > >
          > > > Episkopat podsumowuje rok i ubolewa nad spadkiem liczby wiernych.
          > > > "Kościół stał się instytucją usługową"
          > >
          > > Diagnoza wydaje mi się błędna - to wierni coraz mniej chętnie świadczą us
          > ługi
          > > na rzecz Kościoła. A i "usługi" Kościoła stają się powoli zbyt drogie dla
          > wiern
          > > ych.
          >
          > No nie. To jednak kościół stał się instytucja usługowa, której usługami coraz m
          > niej ludzi jest zainteresowanych.
          >
          > Kościół katolicki jest dziś jak Zakład napraw telewizorów kineskopowych.

Tak mniej więcej.
          https://bi.im-g.pl/im/1/11622/z11622391AMP,Tablica-Osrodka-Badan-nad-Cierpieniem.jpg
          • snajper55 Re: Płacz w epidiaskopie :) 30.12.22, 22:12
            pozytonium napisał(a):

> snajper55 napisał:
            >
            > > Kościół katolicki jest dziś jak Zakład napraw telewizorów kineskopowych.
            >
            > Tak mniej więcej.
            > https://bi.im-g.pl/im/1/11622/z11622391AMP,Tablica-Osrodka-Badan-nad-Cier
> pieniem.jpg

No właśnie.

S.
            • pozytonium Re: Płacz w epidiaskopie :) 30.12.22, 22:30
              snajper55 napisał:

> pozytonium napisał(a):
              >
              > > snajper55 napisał:
              > >
              > > > Kościół katolicki jest dziś jak Zakład napraw telewizorów kineskopo
              > wych.
              > >
              > > Tak mniej więcej.
              > > https://bi.im-g.pl/im/1/11622/z11622391AMP,Tablica-Osrodka-Badan-na
> d-Cier
> > pieniem.jpg
              >
              > No właśnie.

Gdzie Szczecin, a gdzie Śląsk. Ktoś dostał kasę na badania nad cierpieniem zakładników głogowskich w średniowieczu.
    • pkt4a Re: Płacz w epidiaskopie :) 30.12.22, 21:34
      i ePISkopat nie pomógł jak sąd jest niezawisły , 12 lat do odsiadki :

katowice.wyborcza.pl/katowice/7,35063,29312991,zakonnik-wspolzyl-z-ministrantami-rozpijal-ich-a-jednego-z.html#S.PW-K.C-B.2-L.4.maly
    • pkt4a Re: Płacz w epidiaskopie :) 30.12.22, 22:26

snajper55 napisał :

"Kościół katolicki jest dziś jak Zakład napraw telewizorów kineskopowych."

wężykiem , wężykiem
      w punkt

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka