Dodaj do ulubionych

niesamowity tekst,...

03.01.23, 14:47
...niesamowity. Przerażający. Napisał Rosjanin, dla Polaków, Europy środkowej, dla wszystkich bardzo ważny, bo insajderski. Kłaniam się autorowi czapką do ziemi, po polsku, musiało go bardzo boleć dojście do tego artykułu. Szacun, choć efektem ubocznym przeżycia tego i napisania tego jest ogromny pesymizm autora co do natury człowieczeństwa, z którym się nie całkiem zgadzam. No i pominął w rozważaniach historycznych mongolski epizod.

Ponieważ większość z was to starcy, dacie bez trudu radę poświęcić 20 minut na przeczytanie. Młodzież będzie musiała się strasznie wysilić.

www.onet.pl/informacje/nowaeuropawschodnia/imperium-jako-zemsta-kultura-jako-ludobojstwo/hkh7ybw,30bc1058
Obserwuj wątek
    • j-k problem znany. 03.01.23, 15:40
      (tym, ktorzy dusza rosyjska sie interesuja)

au tor tylko nieco przesadza z tkzw. "czynnikiem ludzkim".

co zwykly czlowiek w Rosji moze zrobic ze swoja niemoralna wladza ?

- skoro protesty nic nie daja (patrz: "Memorial")
      .
      pl.wikipedia.org/wiki/Stowarzyszenie_Memoria%C5%82
      najprostszym wyjsciem - jest po prostu siedziec cicho.
    • zdravko_vypic jak zauważyła moja genialna żona,... 03.01.23, 16:07
      ...poza Ukraińcami (co zrozumiałe, dla nich to wojenna retoryka) za kompletnym zniszczeniem Rosji opowiedzieli się wyłącznie Rosjanie - Kasparow, Chodorkowski, dziennikarka, której nazwiska nie pamiętam. Stwierdzili oni, że imperialna Rosja Rosjan nie zmieni się, jeśli zupełnie nie upadnie, na kompletne dno, jak hitlerowskie Niemcy.

Nikt na tzw. Zachodzie, nawet w Polsce, tak się nie wypowiedział.
      • j-k bo... 03.01.23, 16:18
        zdravko_vypic napisał:
        >
        > Nikt na tzw. Zachodzie, nawet w Polsce, tak się nie wypowiedział.

bo nie wypada - calemu krajowi zyczyc upadku.

problemu Rosji nikt z zewnatrz nie rozwiaze.

moga to zrobic tylko sami Rosjanie - gdy kiedys do tego dojrzeja i zakasaja rekawy...

• zdravko_vypic i jeszcze jeden mi się nawinął, z Brodskim,... 03.01.23, 16:10
      ...ongiś pupilem Adama Michnika, jako zasłużenie czarnym charakterem. To ros-nazista.
      klubjagiellonski.pl/2023/01/03/dla-brodskiego-i-nawalnego-ukrainiec-zawsze-byl-malorosjaninem/
    • krytykantka0.07 Re: niesamowity tekst,... 03.01.23, 16:30
      Przejrzałam, ale wcale się nie zgadzam. Bo założenia do tego wywodu już są fałszywe. Putin ma wizję wielkiej Rosji. Ale to nie jest ZSRR. To unia państw narodowych. Więc o jakim imperium mowa? Cała filozofia Putina to zdanie cytowane przez papieża. Rosja mówi o skutkach decyzji polityków myślących grupowo w kierunku nienawiści I paranoi. Oni zostali pokonani przez własne reakcje na Putina. Zatem przemoc rodzi przemoc. Putin o ewolucji kulturowej mówił a oni nie rozumieli. Zresztą demokracja to hodowla pustaków z syndromem Johna Wayne'a. Politycy MÓWIĄ CO WIEDZĄ, A NIE WIEDZĄ CO MÓWIĄ. Na tym polega problem. Ja już 25 lutego tłumaczyłam że trzeba kojarzyć podżeganie do wojny z wojną. Bo wojna zawsze realizuje tylko wizję podżegaczy do wojny. Zatem pędem do muzeum Auschwitz I manifestować pod hasłem TO NIE LUDZIE LUDZIOM ZGOTOWALI TEN LOS to podżegacze do II wojny światowej zgotowali ludziom obozy koncentracyjne I holocaust. Wojny by nie było. Bo z racji globalizacji świat działa jak jeden organizm. Więc nie chodzi o realizację wizji wielkiej NACJONALISTYCZNEJ Ukrainy.
    • szczypawka.jadowita Re: niesamowity tekst,... 03.01.23, 17:53
      Przeczytałem ok. 30% tekstu w kawałkach. Nie widzę tam nic odkrywczego, banały i pomieszane prawdy z fałszem (niedopuszczalne uproszczenia i fałsze są też).
      Sporą część tego co przeczytałem mógłbym rozjechać walcem. Nie chce mi się (szkoda mi na to czasu).
      • snajper55 Re: niesamowity tekst,... 03.01.23, 17:56
        szczypawka.jadowita napisała:

> Przeczytałem ok. 30% tekstu w kawałkach. Nie widzę tam nic odkrywczego, banały
        > i pomieszane prawdy z fałszem (niedopuszczalne uproszczenia i fałsze są też).
        > Sporą część tego co przeczytałem mógłbym rozjechać walcem. Nie chce mi się (szk
        > oda mi na to czasu).

Do tego sporo z tego pasuje do Polaków a pewnie i do innych nacji.

S.
        • szczypawka.jadowita Re: niesamowity tekst,... 03.01.23, 18:10
          Tak. Nie wiem, co z innymi nacjami, do Polaków na pewno. Do Serbów, Kazachów, Gruzinów pewnie też.
          • szczypawka.jadowita Re: niesamowity tekst,... 03.01.23, 18:12
            A ten cytat z Dostojewskiego "Тварь ли я дрожащая или право имею", motto na portalu Dugina (Arktogea), do PISowców pasuje jak znalazł.
            • yoma Re: niesamowity tekst,... 03.01.23, 19:10
              I co, starcy, poczytaliście? Gość was obraża, a wy posłusznie czytacie 😄
              • adam.eu Re: niesamowity tekst,... 03.01.23, 20:43
                E tam, nikt nie przeczytał, ktoś tam tylko przejrzał, ktoś inny tylko 30%
                • yoma Re: niesamowity tekst,... 03.01.23, 21:11
                  I nikt się nie zaciągał 😁
    • topiramax Re: niesamowity tekst,... 04.01.23, 09:11
      Dziękuję.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka