Dodaj do ulubionych

Inflację i podwyżki cen zawdzięczacie PiSwładzy!

04.01.23, 13:09
Wyborcy pamiętajcie, że wszystkie podwyżki cen m.in: czynszu mieszkaniowego, ciepłej i zimnej wody, centralnego ogrzewania, energii elektrycznej, gazu oraz podstawowych artykułów żywnościowych zawdzięczacie Kaczyńskiemu z Żoliborza i jego pazernej, obłudnej i zakłamanej PiSwładzy.
Obserwuj wątek
    • yoma Re: Inflację i podwyżki cen zawdzięczacie PiSwład 04.01.23, 13:47
      No co ty nie powiesz. Kocham takie odkrycia :D
      • pozytonium To już było i posłano na osła 04.01.23, 17:52
        yoma napisała:

> No co ty nie powiesz. Kocham takie odkrycia :D

Było
        forum.gazeta.pl/forum/w,28,174797872,174797872,Porcja_frytek_za_15_zl_.html
        vel forum.gazeta.pl/forum/w,396,174797872,174797872,Porcja_frytek_za_15_zl_.html

Ale zastąpiono to słowami słusznego człowieka.
        Stary snajper mocno śpi...
    • pies.na.czarnych Re: Inflację i podwyżki cen zawdzięczacie PiSwład 04.01.23, 13:50
      innpoland.pl/189136,orlen-podnosi-ceny-paliwo-zdrozeje?fbclid=IwAR2E9VNg0nq7KVJYCli-0WgJRv_25DEVm_dcNnlxLSWrs-51xRBbZP7STe0
    • j-k mowisz, ze za Rzadow Platfusiarni - byloby taniej? 04.01.23, 14:57
      mowisz, ze za Rzadow Platfusiarni - byloby taniej?

czym to uzasadnisz ?

Donek Tusek - by kase z kapelusza wyjal
      .
      - czy Berlin o wieksze datki poprosil ?
      .
      pl.dreamstime.com/zdj%C4%99cie-stock-odg%C3%B3rny-kapelusz-i-pieni%C4%85dze-image63174565
      • krytykantka0.07 Re: mowisz, ze za Rzadow Platfusiarni - byloby ta 04.01.23, 15:27
        O rany! Nie byłoby takiej opcji. Jak by doszło do wojny na Ukrainie? Przecież to Tusk realizuje misję multikulti. Nie robiłby rabanu o 30 tzw uchodźców i kota. Dlaczego UE w 2015 roku odstąpiła od swoich zasad? Bo potrzebna była religia zamiast polityki. Pisowcy kręcili sobie na granicy białoruskiej serial pt Pan Wołodyjowski a duch zamordowanego prezydenta, który pozował za życia na małego rycerza unosił się nad ich głowami w walce z islamską nawałnica w liczbie 30 osób plus kot. A ponieważ trudno jest uzasadnić potrzebę wymyślenia ustawy o obronie ojczyzny gdy jest tylko 30 islamistów trzeba było robić zamieszanie i czekać aż tysiące przyjdą...
      • weteran-czasu Re: mowisz, ze za Rzadow Platfusiarni - byloby ta 04.01.23, 16:50
        Ależ oczywiście, że za poprzednich rządów było dwa razy taniej!
        Ludzie byli uśmiechnięci, zadowoleni i cieszyli się, że Polska szybko się rozwija mając dookoła przyjaciół.
        Teraz ludzie są wq***ni, smętni i krew ich zalewa, że jakiś Obajtek z PiS i jemu podobne tłuste PiSkoty zarabiają setki tysięcy zł tylko za to, że realizują politykę żoliborskiego oszołoma, który skłóca wszystkich w Polsce i na zewnątrz.
        • j-k ze teraz za Rzadow Platfusiarni - byloby taniej? 04.01.23, 16:58
          weteran-czasu napisał:
          > Ależ oczywiście, że za poprzednich rządów było dwa razy taniej!

k... xuj mnie obchodzi co wtedy bylo
          - bo byly inne czasy i nie bylo kryzysu energetycznego i wojny na Ukrainie i jej konsekwencji

pytalem , czy gdyby Platfusiarnia TERAZ rzadzila - byloby taniej i dlaczego ?

Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.
          ekonomista

• pies.na.czarnych Re: ze teraz za Rzadow Platfusiarni - byloby tani 04.01.23, 17:20
            > pytalem , czy gdyby

Nie byłoby Obajtka i jeszcze kilku osób, którzy sztucznie nakręcili inflację. W czymś pomogłem?
          • s12345s Re: ze teraz za Rzadow Platfusiarni - byloby tani 04.01.23, 17:50
            j-k napisał:
            >
            > pytalem , czy gdyby Platfusiarnia TERAZ rzadzila - byloby taniej i dlaczego ?

Tak, byłoby taniej i mniejsza inflacja by była. Byłaby kasa z UE, a ta kasa bardzo dużo znaczy. Gdyby była kasa z UE to złoty byłby silniejszy. Byłyby inwestycje, których teraz nie ma. Inwestycje oznaczają pracę i dobrobyt.
          • sverir Re: ze teraz za Rzadow Platfusiarni - byloby tani 04.01.23, 18:15
            "pytalem , czy gdyby Platfusiarnia TERAZ rzadzila - byloby taniej i dlaczego ?"

1. Bo premier z PO nie zignorowałby pisma własnego ministra, że węgla brakuje i podjąłby odpowiednie działania wcześniej.
            2. Bo premier z PO nie zignorowałby krytyczne głosy tzw. ekspertów tylko dlatego, że nie byliby z PO i nie forsowałby nieskutecznej ustawy.
            3. Bo PO nie wybrałaby zaimpregnowanego na krytykę Prezesa NBP wmawiającego konsekwentnie przez rok, że inflacji nie ma lub że nie jest ona problemem.
            4. Bo PO nie dzieliłoby się kradzioną forsą z narodem, zmniejszając tym samym podaż pieniądza i presję płacową tych, którzy na dzielone by się nie załapali.
            5. Bo PO, nie licząc roku wyborczego, potrafiło podjąć niepopularne decyzje w tak czy inaczej rozumianej trosce o stan państwa (np. VAT).

Przypomnę jeszcze dwie kwestie:
            1. Przez poprzedni kryzys finansowy (2007/2008 - do Polski dotarł z opóźnieniem) kraj nasz przeszedł relatywnie suchą stopą.
            2. Jedyną receptą, jaką PiS miał wówczas na jeszcze zbliżający się kryzys, było zwiększenie wydatków publicznych w formie świadczeń konsumpcyjnych.

Inflacja byłaby tak czy inaczej, ale raczej nie tak wysoka, jak jest teraz.
            • j-k thanks - for dwie poprzednie stonowane odpowiedzi 04.01.23, 18:54
              istotnie, inflacja bylaby mniejsza

biedni byliby za to - jeszcze biedniejsi - bo programu 500+ by nie bylo.

spadek liczby urodzin bylby JESZCZE WIEKSZY (niz juz jest)

J.K.
              ekonomista.
              • s12345s Re: thanks - for dwie poprzednie stonowane odpowi 04.01.23, 19:08
                j-k napisał:

> istotnie, inflacja bylaby mniejsza

Inflacja mniejsza - to znaczy bardzo dużo. Bo inflacja najbardziej uderza w tych najbiedniejszych.
                Ci z kasą sobie poradzą. Ci z kasa stracą co najwyżej oszczędności, ale na bieżące wydatki mają. Ci bez kasy, przy dużej inflacji nie mają na podstawowe potrzeby. No, ale ważne, że podobno wstaliśmy z kolan. Większość tak wybrała, cały naród ma.

>
                > biedni byliby za to - jeszcze biedniejsi - bo programu 500+ by nie bylo.

500+ jest na kredyt, a kredyty mają to do siebie, że trzeba je spłacać. 500+ znacznie przyczyniło się do wysokości inflacji. To samo 13, 14 emerytury. Przypominam, że odkąd rządzi święty PiS, to liczba Polaków żyjących w skrajnym ubóstwie ciągle rośnie. Zobacz sobie dane GUS.
                Bogactwa kraju nie buduje się na rozdawnictwie i promowaniu nieróbstwa, tylko na inwestycjach i pracy.

>
                > spadek liczby urodzin bylby JESZCZE WIEKSZY (niz juz jest)

Na Ziemi jest za dużo ludzi, a nie za mało. Jest bardzo dużo młodych ludzi, którzy chętnie zamieszkaliby w Polsce i pracowali. Wystarczy otworzyć dla nich granice.
                • j-k thanks - for dwie poprzednie stonowane odpowiedzi 04.01.23, 19:17
                  s12345s napisała:
                  > Na Ziemi jest za dużo ludzi, a nie za mało. Jest bardzo dużo młodych ludzi, któ
                  > rzy chętnie zamieszkaliby w Polsce i pracowali. Wystarczy otworzyć dla nich granice.

otworzono je.

dla Ukraincow - czyli "Bialych" z europejskiego obszaru kulturowego.

dla innych nie.

• s12345s Re: thanks - for dwie poprzednie stonowane odpowi 04.01.23, 19:23
                    j-k napisał:
                    >
                    > otworzono je.
                    > dla Ukraincow - czyli "Bialych" z europejskiego obszaru kulturowego.
                    > dla innych nie.
                    >

I wielu Ukraińców w Polsce pracuje. A granice trzeba otworzyć dla innych młodych, którzy chcą pracować. Kolor skóry bez znaczenia (jak dla mnie). Jest zresztą tylko kwestią czasu, a tak się stanie. Ludzie zawsze migrowali i będą migrować, a tej migracji nie da się zatrzymać. Choćby z powodów klimatycznych, braku wody.
                    Świat się zmienia na naszych oczach i to bardzo szybko.
                    • krytykantka0.07 Re: thanks - for dwie poprzednie stonowane odpowi 04.01.23, 19:35
                      No i dlatego potrzebna była wojna. Za wolno się zmieniał. A co jeśli nie będzie dobrobytu?
                      • s12345s Re: thanks - for dwie poprzednie stonowane odpowi 04.01.23, 19:59
                        krytykantka0.07 napisała:

> No i dlatego potrzebna była wojna. Za wolno się zmieniał. A co jeśli nie będzie
                        > dobrobytu?

W wojnach zawsze chodzi o: wpływy, władzę, kasę. Chyba nigdy w historii świata, świat nie zmieniał się tak szybko jak teraz. Nigdy nie było takiego postępu jak teraz, za życia jednego pokolenia np. mojego pokolenia.
                    • j-k zgoda, ale... 05.01.23, 00:36
                      s12345s napisała:

> I wielu Ukraińców w Polsce pracuje. A granice trzeba otworzyć dla innych młodych, którzy chcą pracować.

tak ,ale..

najpierw sie je otwiera dla "swoich" - BIALYCH Chrzescijan
                      • snajper55 Re: zgoda, ale... 05.01.23, 01:50
                        j-k napisał:

> s12345s napisała:
                        >
                        > > I wielu Ukraińców w Polsce pracuje. A granice trzeba otworzyć dla innych
                        > młodych, którzy chcą pracować.
                        >
                        >
                        > tak ,ale..
                        >
                        > najpierw sie je otwiera dla "swoich" - BIALYCH Chrzescijan

Nie, rasisto. Każdy ma te same prawa niezależnie od wyznania i koloru skóry.

S.
                        • j-k niezgoda, ale... :) 05.01.23, 21:52
                          snajper55 napisał:
                          > Nie, rasisto. Każdy ma te same prawa niezależnie od wyznania i koloru skóry.

niezgoda, ty multi-kulti,

tak, jestem bialym-rasista :)

i najpierw sie otwiera granice dla "swoich" , a potem dla obcych.
              • sverir Re: thanks - for dwie poprzednie stonowane odpowi 05.01.23, 06:21
                "biedni byliby za to - jeszcze biedniejsi - bo programu 500+ by nie bylo."

Tak, zapewne spora grupa ludzi byłaby jeszcze biedniejsza, niż jest obecnie. Ale zwrócę uwagę: 500+ to świadczenie parasocjalne, rodzinne, nie jest skierowane do najuboższych. Ci, którzy dzieci nie mają albo dzieci ukończyły 18 lat, byli i są poza radarem.

" spadek liczby urodzin bylby JESZCZE WIEKSZY (niz juz jest)"

Wątpliwe. Jak pokazało i objaśniło 8 lat rządów PiS, to nie gotówka w ręce jest największym problemem.
              • x2468 Re: thanks - for dwie poprzednie stonowane odpowi 05.01.23, 21:49
                Biedni są jeszcze biedniejsi. Dzisiaj ponad 3miliony Polek i Polaków ma dochody poniżej minimum socjalnego.
            • pozytonium Re: ze teraz za Rzadow Platfusiarni - byloby tani 04.01.23, 20:21
              sverir napisał:

> "pytalem , czy gdyby Platfusiarnia TERAZ rzadzila - byloby taniej i dlaczego ?"
              >
              > 1. Bo premier z PO nie zignorowałby pisma własnego ministra, że węgla brakuje i
              > podjąłby odpowiednie działania wcześniej.

Dalej nie czytałem. Marzniesz?

> Inflacja byłaby tak czy inaczej, ale raczej nie tak wysoka, jak jest teraz.

I nie jest. Cukier trzcinowy, który bardzo lubię, podrożał z 9.99 na 10.99 zł. Po tyle chodził cukier buraczany.
              • s12345s Re: ze teraz za Rzadow Platfusiarni - byloby tani 04.01.23, 20:45
                pozytonium napisał(a):

>
                > Dalej nie czytałem. Marzniesz?

Wielu marznie, węgiel jest koszmarnie drogi i wielu ludzi na niego zwyczajnie nie stać. Ja mieszkam w bloku, więc zakup węgla mnie nie interesuje, ale blok jest ogrzewany węglem przez ciepłownię miejską i od stycznia dostałam sporą podwyżkę za ogrzewanie. Moja rodzina i znajomi ogrzewają ekogroszkiem i wiem, jak trudno im kupić. To co daje rząd jest zdecydowanie za mało, aby starczyło na całą zimę, a ekogroszek latem też jest potrzebny do pieca, bo piec podgrzewa wodę. W tamtym roku w styczniu/lutym tona ekogroszku kosztowała niecały 1000 zł. Teraz na wolnym rynku 3000-4000 zł. Tona zimą starcza na miesiąc (u mojej rodziny). Cena rządowa ponad 2000 zł za tonę i jest limit, chyba tylko 3 tony lub 2,5. Rodzina na razie kupiła 2,5 tony, bo więcej na razie się nie da kupić, po rządowej cenie.

> > Inflacja byłaby tak czy inaczej, ale raczej nie tak wysoka, jak jest teraz.
                >

> I nie jest. Cukier trzcinowy, który bardzo lubię, podrożał z 9.99 na 10.99 zł.
                > Po tyle chodził cukier buraczany.

>
                Jest bardzo duża, większa niż w innych krajach UE. Jeden cukier nie stanowi o inflacji. Inne produkty bardzo podrożały.
                Dla mnie cukier to np. koszt zero, bo nie słodzę, nie piekę, nie robię przetworów. Kupuję tylko dla gości. 1 kg starczy na dwa lata, bo większość moich gości nie słodzi.
                W większości ceny nie poszły w górę o 17,5% tylko znacznie więcej. Gdyby ceny były większe o 17,5% to większość by nie zauważyła.
                • pozytonium Re: ze teraz za Rzadow Platfusiarni - byloby tani 04.01.23, 22:12
                  Jeśli myślisz, że będę się z tobą pałował, gdy snajper (stary niedźwiedź) czuwa to się mylisz.
                  Na uj mam tworzyć uzasadnienia, jak snajper to wytnie?
                  • s12345s Re: ze teraz za Rzadow Platfusiarni - byloby tani 04.01.23, 22:32
                    pozytonium napisał(a):

> Na uj mam tworzyć uzasadnienia, jak snajper to wytnie?

A to snajper jest moderatorem na tym forum?
                    Myślałam, że on jest moderatorem na forum religia, a tu jest jakiś sea monster, który usuwa moje posty.

• pozytonium Re: ze teraz za Rzadow Platfusiarni - byloby tani 04.01.23, 22:36
                      s12345s napisała:

> pozytonium napisał(a):
                      >
                      > > Na uj mam tworzyć uzasadnienia, jak snajper to wytnie?

>
                      > A to snajper jest moderatorem na tym forum?
                      > Myślałam, że on jest moderatorem na forum religia, a tu jest jakiś sea monster,
                      > który usuwa moje posty.

Sam się przedstawił.
                      Pod niektórymi forumami działa jawnie, pod innymi np. jak potwór morski.

Wątki na tym forum wycina snajper.
                    • yoma Re: ze teraz za Rzadow Platfusiarni - byloby tani 04.01.23, 23:13
                      Szczerze mówiąc, diabli wiedzą. Hyr niesie, że Snajper, Snajper nie zaprzecza, a jak jest naprawdę, tego nie wie nikt.
              • sverir Re: ze teraz za Rzadow Platfusiarni - byloby tani 05.01.23, 06:21
                "Dalej nie czytałem. Marzniesz?"

A szkoda, warto.
          • margit49 Re: ze teraz za Rzadow Platfusiarni - byloby tani 05.01.23, 06:50
            j-k napisał:

> k... xuj mnie obchodzi co wtedy bylo
            > - bo byly inne czasy i nie bylo kryzysu energetycznego i wojny na Ukrainie i je
            > j konsekwencji
            >

> Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.
            > ekonomista
            >
            Ojej, ojej Lojalny Jasiu tupnął nogą🤣
            Tak ekonomicznie, dla ciebie były i są inne czasy. A kiedy wracasz na ojczyzny łono z tą niemiecką emeryturą patrioto?
            U nas to dobre pieniądze, poradzisz sobie z naszą służbą zdrowia.
        • hordol Re: mowisz, ze za Rzadow Platfusiarni - byloby ta 04.01.23, 20:55
          do czasu covida,a potem wojny sytuacja była całkiem niezła
          • s12345s Re: mowisz, ze za Rzadow Platfusiarni - byloby ta 04.01.23, 21:03
            hordol napisała:

> do czasu covida,a potem wojny sytuacja była całkiem niezła

Nieprawda. PiS zadłużał i zadłuża Polskę na gigantyczną skalę. Wszystkie długi poukrywane i pomału teraz wyłażą.
            Covid i wojna spady PiS-owi jak manna z nieba, bo całą swoja nieudolność, złodziejstwo, afery zrzucają na wojnę i covid.
            Nie daruję PO podniesienia wieku emerytalnego, ale PiS-owi nie daruję demolki Polski, inflacji, afer.
            • hordol Re: mowisz, ze za Rzadow Platfusiarni - byloby ta 04.01.23, 21:08
              nie musisz się ze mną zgadzać
              z racji covida wydano dodatkowe ogromną kasę
              podobnie jak teraz z racji wojny, w której posrednio uczestniczymy w znacznym stopniu(a wojna to droga rzecz i kosztowna dla każdego państwa)
              • s12345s Re: mowisz, ze za Rzadow Platfusiarni - byloby ta 04.01.23, 21:10
                hordol napisała:

> nie musisz się ze mną zgadzać z racji covida wydano dodatkowe ogromną kasę podobnie jak teraz z racji wojny, w której posrednio uczestniczymy w znacznym stopniu(a wojna to droga rzecz i kosztowna dla każdego państwa)

Na covida to dużo kasy źle wydano. Maski, respiratory, dużo szczepionek wyrzucono, itd.
                • hordol Re: mowisz, ze za Rzadow Platfusiarni - byloby ta 04.01.23, 21:21
                  owszem. dużo pieniędzy zle wydano. ale wiekszość poszła na róznego rodzaju oslony.
                  dzis z perspektywy prawie już 3-ch lat łatwo to ex -post to oceniać i krytykować.
                  wówczas to był jeden wielki eksperyment i niewiadoma i to praktycznie na całym swiecie
                  pamietam jak dziś gdy merkel stwierdziła w 2020 iż może umrzeć nawet 20 mln niemców
                  • yoma Re: mowisz, ze za Rzadow Platfusiarni - byloby ta 04.01.23, 21:31
                    Mógłbyś coś opowiedzieć o tych osłonach? No chyba że ci chodzi o Centralną Narodową Szwalnię Maseczek.
                    • hordol Re: mowisz, ze za Rzadow Platfusiarni - byloby ta 04.01.23, 21:45
                      nie chce mi się.
                      poszukaj sobie o tarczach antycovidowych w necie
                      • yoma Re: mowisz, ze za Rzadow Platfusiarni - byloby ta 04.01.23, 21:53
                        Aha :D Dziękuję za dogłębną, wyczerpującą i całkowicie przekonującą forum o sprawności pisiego rządu odpowiedź.
                        • hordol Re: mowisz, ze za Rzadow Platfusiarni - byloby ta 04.01.23, 22:01
                          jesli to cię ciekawi to sobie szukaj. jesli nie to nie szukaj
                          • yoma Re: mowisz, ze za Rzadow Platfusiarni - byloby ta 04.01.23, 22:23
                            Za tanią radę też dziękuję. Co ja bym bez ciebie zrobiła :)

Czyli mi nie opowiesz, jak dobrze pisi rząd zrobił ludzkości osłonami? Co za szkoda.
                    • pozytonium Spójrz na Chiny 04.01.23, 22:16
                      yoma napisała:

> Mógłbyś coś opowiedzieć o tych osłonach? No chyba że ci chodzi o Centralną Naro
                      > dową Szwalnię Maseczek.

Przestaniesz się głupio śmiać.
                  • s12345s Re: mowisz, ze za Rzadow Platfusiarni - byloby ta 04.01.23, 21:31
                    hordol napisała:

> owszem. dużo pieniędzy zle wydano. ale wiekszość poszła na róznego rodzaju oslony.

Sporo z tych źle wydanych pieniędzy to były zwykłe wałki, bez konsekwencji. Łącznie z wyborami kopertowymi.
                    Jak można kupić respiratory tak, że nie ma respiratorów, ani kasy? I nie ma winnych. Co innego gdyby kupili za dużo i stały nieużywane.
                    • margit49 Re: mowisz, ze za Rzadow Platfusiarni - byloby ta 05.01.23, 10:57
                      s12345s napisała:

> Sporo z tych źle wydanych pieniędzy to były zwykłe wałki, bez konsekwencji. Łąc
                      > znie z wyborami kopertowymi.
                      > Jak można kupić respiratory tak, że nie ma respiratorów, ani kasy? I nie ma win
                      > nych. Co innego gdyby kupili za dużo i stały nieużywane.

Do pisowskich akolitów to jak grochem o ścianę. Nie chcą widzieć, ani słyszeć, ani mówić 🙈🙉🙊
                      W zamian propaganda "sukcesu", bo
                      osłonowe i takie tam różne
                      Jeśli nie ma winnych, to znaczy, że są u władzy.
    • szczypawka.jadowita Re: Inflację i podwyżki cen zawdzięczacie PiSwład 04.01.23, 15:17
      No nie przyszloby to nam do głowy. Objawienie. Więcej masz takich rewelacji?
      • weteran-czasu Re: Inflację i podwyżki cen zawdzięczacie PiSwład 04.01.23, 16:51
        j-k i nie jest taki pewien.
    • superspec1 Re: Inflację i podwyżki cen zawdzięczacie PiSwład 04.01.23, 15:57
      www.totalmoney.pl/artykuly/895864,kredyty-gotowkowe,wszystko--co-musisz-wiedziec-o-inflacji,1,1
    • hordol Re: Inflację i podwyżki cen zawdzięczacie PiSwład 04.01.23, 20:49
      nie jestem zachwycony inflacją ale...
      z tego wynika,że przynajmniej w kulkudzisiesięciu krajach świata opróxz PL również rządzi PIS
      p.s. czy jeżeli władzę obejmie koalicja to tym samym ceny spadną?
      • yoma Re: Inflację i podwyżki cen zawdzięczacie PiSwład 04.01.23, 20:51
        Nie od razu. Po was trzeba będzie znowu całe lata sprzątać.
        • hordol Re: Inflację i podwyżki cen zawdzięczacie PiSwład 04.01.23, 20:54
          a kiedy tak w przybliżeniu?
          • yoma Re: Inflację i podwyżki cen zawdzięczacie PiSwład 04.01.23, 20:55
            Zależy od zbyt wielu czynników. Chcesz wiedzieć od razu, idź do wróżki.
            • hordol Re: Inflację i podwyżki cen zawdzięczacie PiSwład 04.01.23, 20:59
              rozumiem że gdyby rządziła nadal platforma to pomimo covida, i wojnywojny inflacja w PL byłaby dziś rzędu góra 5%
              • yoma Re: Inflację i podwyżki cen zawdzięczacie PiSwład 04.01.23, 21:25
                No, może 7.
              • s12345s Re: Inflację i podwyżki cen zawdzięczacie PiSwład 04.01.23, 21:26
                hordol napisała:

> rozumiem że gdyby rządziła nadal platforma to pomimo covida, i wojnywojny inflacja w PL byłaby dziś rzędu góra 5%

Tak. Inflacja nie byłaby wyższa niż 5-10%. Dlatego, że nie byłoby pustego dodruku pieniądza. Przecież PiS pożycza kasę na duży procent, młode pokolenia będą to spłacać. PiS wymyślił 13, 14 emeryturę, ale te dodatkowe emerytury to jest mniej pieniędzy dla emerytów, niż gdyby była normalna waloryzacja. Wystarczy policzyć. A dodatkowo inflacja zjadła emerytom 11 i 12 emeryturę, tak jak i pracującym 11, 12 pensję.
                Opozycja miałaby kasę z KPO, nie byłoby kar za łamanie prawa i Turów, dostalibyśmy pieniądze z UE na uchodźców, prąd byłby tańszy bo opozycja nie utrąciłaby wiatraków i fotowoltaiki. Co PiS zrobił z pieniędzmi z UE przeznaczonymi na transformację? Ano kupił sobie wyborców, zamiast zainwestować. I długo bym jeszcze mogła wymieniać.
                • yoma Re: Inflację i podwyżki cen zawdzięczacie PiSwład 04.01.23, 21:38
                  Dzięki, że go zjadłaś, bo mnie się nie chciało :)
                • hordol Re: Inflację i podwyżki cen zawdzięczacie PiSwład 04.01.23, 21:43
                  unia dała na uchodzców jakieś 700 ml zł czyli tyle co nic
                  .erdogan pare lat temu dostał chyba 6 mld euro
                  normalna waloryzacja emerytur też kosztuje( sama mówisz że więcej niż 13 i 14) i skądś te pieniądze trzeba zdobyć
                  pomoc dla ukrainy też kosztuje i to olbrzymie pieniądze( jesteśmy chyba w pierwszej trójce pomagających) skąd ta kasa się bierze?
                  a dodruk pustego pieniądza stosuje wiele banków centralnych-niestety
                  • yoma Re: Inflację i podwyżki cen zawdzięczacie PiSwład 04.01.23, 21:55
                    Super, znakomicie wyjaśniłeś, skąd się bierze inflacja gdzie indziej :D
                    • hordol Re: Inflację i podwyżki cen zawdzięczacie PiSwład 04.01.23, 22:05
                      no to ty mi teraz wyjasnij dlaczego w wielu krajach niepisowski, demokratycznych, nieklerykalnych i niehomofobicznych inflacje też bardzo podskoczyła?
                      podałem przyklad czzech jest też i holandia estonia i pare innych
                      • yoma Re: Inflację i podwyżki cen zawdzięczacie PiSwład 04.01.23, 22:25
                        A co mnie to obchodzi? Żyjemy w Polsce i rozmawiamy o dobroczynnym wpływie pisu na inflację w Polsce. Chcesz pogadać o Holandii, to chodź na Świat. O Zanzibarze też.
                        • hordol Re: Inflację i podwyżki cen zawdzięczacie PiSwład 04.01.23, 22:36
                          zanzibar ? no fajny jest na wakacje. ludzie tam niezamożni ale pogodni.
                          ulubiony cel wielu naszych celebrytów narzekających na biedę w PL i pisowski terror
                      • sverir Re: Inflację i podwyżki cen zawdzięczacie PiSwład 05.01.23, 19:47
                        "no to ty mi teraz wyjasnij dlaczego w wielu krajach niepisowski, demokratycznych, nieklerykalnych i niehomofobicznych inflacje też bardzo podskoczyła?"

Pytanie retoryczne: jak to jest, że gdy sytuacja gospodarcza kraju poprawia się czy w ogóle jest dobra, to jest to zasługa PiS, pomimo iż w wielu innych krajach jest dobrze, albo nawet jeszcze lepiej, a gdy sytuacja się pogarsza, to nie jest to wina rządu, ponieważ w wielu innych krajach jest źle, albo nawet jeszcze gorzej?

Pewne decyzje wpływają na zmianę sytuacji, niezależnie od tego, czy podejmuje je PiS, PO czy partia z Hiszpanii. Natomiast kluczowe jest to, że w PL te decyzje podejmował PiS, niezależnie od podobnych decyzji w innych państwach.
                  • s12345s Re: Inflację i podwyżki cen zawdzięczacie PiSwład 04.01.23, 22:16
                    hordol napisała:

> unia dała na uchodzców jakieś 700 ml zł czyli tyle co nic

Ale dałaby więcej gdyby Polska kilka lat temu (za rządów PiS-u) przyjęła pseudouchodźców, którzy z tobołkami szli przez pół Europy. Polska nie chciała wtedy 7 tys. imigrantów (na których była kasa z UE, a którzy i tak by z Polski uciekli) i wypięła się na problem. No to teraz UE wypieła na Polskę i uchodźców w Polsce.

> .erdogan pare lat temu dostał chyba 6 mld euro

Bo miał argumenty. A PiS ich nie ma. Kasy z KPO nie ma, bo PiS nawet nie złożył wniosku o te pieniądze. Wojna miedzy PiS a Solidarną Polską powoduje, że tej kasy nie ma. Swoją drogą niezłe haki musi mieć Ziobro na pisowców, że stawia na swoim.

> normalna waloryzacja emerytur też kosztuje( sama mówisz że więcej niż 13 i 14)
                    > i skądś te pieniądze trzeba zdobyć

Mało, który emeryt umie sobie to policzyć. Generalnie w świadomości emerytów jest: jaki to PiS jest dobry, bo dał im dodatkowe emerytury, nikt im przecież nigdy tego nie dał. Ale, że to jest mniej niż waloryzacje, to już niewielu wie.
                    Pieniądze dla budżetówki czyli emerytów, nauczycieli, służbę zdrowia i innych - byłby z KPO. Na 1 mln euro kary dziennie Polskę stać, na pomoc niepełnosprawnym czy chorym dzieciom (np. SMA) - już nie.

pomoc dla ukrainy też kosztuje i to olbrzymie pieniądze( jesteśmy chyba w pierwszej trójce pomagających) skąd ta kasa się bierze?a dodruk pustego pieniądza stosuje wiele banków centralnych-niestety

Tak, kosztuje. Ale też bardzo dużo pomagają zwykli ludzie. Bo rząd uchodźców, zrzucił na barki zwykłych ludzi.
                    • hordol Re: Inflację i podwyżki cen zawdzięczacie PiSwład 04.01.23, 22:43

gdyby nie zrzucił to i tak wydatki byłyby z kieszeni polaków. innych pieniedzy nie ma

tak czy siak "nie ma darmowych obiadów."
                      • s12345s Re: Inflację i podwyżki cen zawdzięczacie PiSwład 04.01.23, 22:53
                        hordol napisała:

>
                        > tak czy siak "nie ma darmowych obiadów."

>
                        Zgadza się, ale gdybyśmy dostali kasę z KPO, to kosztowało by to nas mniej. Bo to są nisko oprocentowane pieniądze, a część jest bezzwrotna. A tak płacimy raty, a pieniędzy nie mamy. Inne kraje już od 20 miesięcy korzystają z tych pieniędzy. I jesteśmy przez to mało wiarygodni dla inwestorów ( brak praworządności, brak kasy z KPO).
                        Nawet jeżeli kiedyś dostaniemy te pieniądze, to i tak nie wykorzystamy ich w pełni dlatego, że jest określony czas na ich wydanie. A 20 miesięcy już uciekło.
                      • yoma Re: Inflację i podwyżki cen zawdzięczacie PiSwład 04.01.23, 22:55
                        Czyli według ciebie jest OK, że ludzie płacą dwukrotnie na pomoc uchodźcom, bezpośrednio oraz w postaci podatków, mimo miliardów otrzymanych na ten cel przez rząd, i gdzie się podziały te miliardy wobec tego?
                        • hordol Re: Inflację i podwyżki cen zawdzięczacie PiSwład 04.01.23, 23:14
                          nie ma żadnych miliardów otrzymanych przez rząd na uchodzców to tylko ok 700 mln w skali roku czyli ile to na jedną osobę? 200-300 zł?
                          rozmaite zasiłki, szkolnictwo,opieka medyczna jest organizowana przez państwo lub samorzady też w sumie z naszych pieniedzy
                          a pomoc militarna , finansowa, techniczna, medyczna surowcowa itp itd bezposrednio na UA jest kierowana przez panstwo ale też z naszych pieniędzy
                          ta wojna, w której w jakis sposób bierzemy udział, jak każda wojna, jest bardzo droga
                          nie oceniam czy robimy słusznie czy niesluszne-po prostu pokazuję ci fakty
                          • yoma Re: Inflację i podwyżki cen zawdzięczacie PiSwład 05.01.23, 00:43
                            Napisałeś 700 ml, ale może ci się po prostu z flaszką skojarzyło. Dobrze. Jeszcze raz: skoro wszystko finansujemy z naszych pieniędzy, to kto dziabnął te 700 mln?
                            • hordol Re: Inflację i podwyżki cen zawdzięczacie PiSwład 05.01.23, 17:49
                              ty
                      • sverir Re: Inflację i podwyżki cen zawdzięczacie PiSwład 05.01.23, 19:41
                        "gdyby nie zrzucił to i tak wydatki byłyby z kieszeni polaków. innych pieniedzy nie ma"

No nie, nie przesadzajmy z tym taczeryzmem. Sam dobrze wiesz, bo przecież o tym napisałeś, że pieniądze ktoś drukuje. A szerzej - kreuje.
                        Poza tym nie wszystkie dochody państwa są dochodami podatkowymi. A nawet nie wszystkie dochody podatkowe są od osób fizycznych. Nawet jeżeli jest to większość środków w budżecie, to nigdy nie jest to 100%.
            • hordol np inflacja w czechach w listopadzie 16,2 % 04.01.23, 21:24
              gospodarczo są bardziej od nas rozwinięci ,a co więcej pis tam nie rządzi
              • yoma Re: np inflacja w czechach w listopadzie 16,2 % 04.01.23, 21:25
                Fascynujące, dziękuję za informację.
                • hordol Re: np inflacja w czechach w listopadzie 16,2 % 04.01.23, 21:30
                  do usług nie ma sprawy.wszystko jest w internecie
                  jesli burzy ci to narrację to przepraszam.
                  owszem inflacja w PL jest bardzo wysoka ale kilka krajów niepisowskich jest niewiele lepszych od nas
                  • yoma Re: np inflacja w czechach w listopadzie 16,2 % 04.01.23, 21:31
                    No i?
                    • hordol Re: np inflacja w czechach w listopadzie 16,2 % 04.01.23, 21:38
                      no i sama wyciągnij z tego wnioski
                      • yoma Re: np inflacja w czechach w listopadzie 16,2 % 04.01.23, 21:57
                        A możesz mi pomóc? Bo postawiłeś tezę, że niższa i inflacja w krajach niepisowskich ma wpływ na wpływ rządu pis na wysoką inflację w Polsce. Sama nie umiem.
                        • hordol Re: np inflacja w czechach w listopadzie 16,2 % 04.01.23, 22:06
                          czytaj ze zrozumieniem. pokazuję tylko iż jest kilka krajów , w których nie rządzi pis,a w których inflacja jest też wysoka
                          • yoma Re: np inflacja w czechach w listopadzie 16,2 % 04.01.23, 22:26
                            Doskonale, a jaki to ma wpływ na wpływ pisiego rządu na inflację w Polsce?
                            • hordol Re: np inflacja w czechach w listopadzie 16,2 % 04.01.23, 22:45
                              nijaki. po raz kolejny i osatni pokazuję, że inflacja jest wszedzie.
                              ale mozesz postawić tezę że w czechach jest dlatego iż pis ma tam duże wpływy polityczne
                              • yoma Re: np inflacja w czechach w listopadzie 16,2 % 04.01.23, 22:51
                                To jak nijak, to co mi dupę zawracasz innymi krajami? Cbdo.
                          • s12345s Re: np inflacja w czechach w listopadzie 16,2 % 04.01.23, 22:29
                            hordol napisała:

pokazuję tylko iż jest kilka krajów , w których nie rządzi pis,a w których inflacja jest też wysoka

Ale nikt nie neguje że jest kilka krajów w UE, w których inflacja jest duża. A wśród tych krajów jesteśmy też my.
                            Ale w większości krajów UE inflacja jest mniejsza niż u nas, albo za chwilę będzie mniejsza. A my z naszą dużą inflacją zostaniemy na długo.
                            Dlaczego my zawsze porównujemy się z tymi, gdzie jest źle, a nie równamy do tych gdzie jest lepiej?
                            U nas niestety będzie tak, że nawet jak inflacja nam spadnie, to te wyższe ceny zostaną.
                            I naszym ogromnym minusem jest to, że Polska nie ma euro. Gdybyśmy mieli euro, to inflacja byłaby mniejsza, bo PiS nie mógłby drukować pustych pieniędzy, na tak dużą skalę.
                            • hordol Re: np inflacja w czechach w listopadzie 16,2 % 04.01.23, 22:49
                              businessinsider.com.pl/gielda/kursy-walut/ebc-podjal-decyzje-rozwaza-zwiekszenie-dodruku-euro/c1lxhzt
                              aa uwazasz że gdy na zachodzie spadnie inflacja to i ceny jednostkowe spadna, a w PL gdy inflacja spadnie to ceny nie spadną.ciekawa teza.
                              spadek inflacji to nie spadek cen.mylisz pojecia
                              • yoma Re: np inflacja w czechach w listopadzie 16,2 % 04.01.23, 22:53
                                No to właśnie ci to napisała :) Jak to szło? Czytaj ze zrozumieniem, albo jakoś tak?
                            • hordol Re: np inflacja w czechach w listopadzie 16,2 % 04.01.23, 23:21
                              osobiscie uwazam ze najbardziej obiektywnej jest ocenianie naszej sytuacji tak wobec bogatszych jak i biednejszych
                              na swiecie jest wiecej ludzi biedniejszych ode mnie , niż bogatszych
                              w twoim przypadku jest identycznie
                              • yoma Re: np inflacja w czechach w listopadzie 16,2 % 04.01.23, 23:26
                                Niewątpliwie. A jaki ten fakt ma wpływ na wpływ pisiego rządu na inflację?
                                • hordol Re: np inflacja w czechach w listopadzie 16,2 % 04.01.23, 23:34
                                  ja nie jęczę,że w niemczech jest lepiej niż w polsce tylko sie cieszę,że zyję lepiej niż większość ludzi na swiecie
                                  • yoma Re: np inflacja w czechach w listopadzie 16,2 % 05.01.23, 00:28
                                    Moje serdeczne gratulacje, a jaki ten fakt ma wpływ na inflację w Polsce?
                              • superspec1 Re: np inflacja w czechach w listopadzie 16,2 % 04.01.23, 23:33
                                Jestem biedny mój zasiłek z pomocy społecznej wzrósł w styczniu ubiegłego roku i od tamtej pory siem nie podniósł. Gdyby nie rodzice emeryci byłoby że mną źle.I to zawdzieczam PiS bo opozycja nie rządzi tylko Kaczyński!
                                • hordol Re: np inflacja w czechach w listopadzie 16,2 % 04.01.23, 23:36
                                  prosta sprawa.glosuj na opozycję bedziesz mial lepiej
                                  • superspec1 Re: np inflacja w czechach w listopadzie 16,2 % 05.01.23, 01:11
                                    Polska będzie miała lepiej! A ja niekoniecznie.:)
                  • s12345s Re: np inflacja w czechach w listopadzie 16,2 % 04.01.23, 21:33
                    hordol napisała:

> owszem inflacja w PL jest bardzo wysoka ale kilka krajów niepisowskich jest niewiele lepszych od nas

Np. Węgry, Turcja, Argentyna, Wenezuela.
                    • hordol Re: np inflacja w czechach w listopadzie 16,2 % 04.01.23, 23:31
                      czechy, holandia, estonia, łotwa, litwa
                      www.bankier.pl/wiadomosc/Inflacja-w-strefie-euro-listopad-2022-8448599.html
                      "Listopad przyniósł spadek inflacji HICP w strefie euro – wynika z wstępnych szacunków Eurostatu. Niemniej jednak odczyt na poziomie 10% jest niemal równie wysoki jak we wrześniu oraz PIĘCIOKROTNIE przewyższa cel unijnych władz monetarnych. "
                      • yoma Re: np inflacja w czechach w listopadzie 16,2 % 05.01.23, 00:30
                        Zajebiście, wg hordolej arytmetyki (oficjalne)17,6 < 10 :D I jak was nie kochać?
      • sverir Re: Inflację i podwyżki cen zawdzięczacie PiSwład 05.01.23, 19:44
        " z tego wynika,że przynajmniej w kulkudzisiesięciu krajach świata opróxz PL również rządzi PIS"

No widzisz, tak to właśnie działa ta gospodarka, że rząd odpowiada nie tylko za dobre rzeczy, ale też i za te złe. Oczywiście możemy przyjąc, że PiS nie ma żadnego wpływu na gospodarkę i wartość pieniądza, ale w konsekwencji nie możemy też twierdzić, że ostatnie kilka lat dobrobytu, wzrost płac i relatywny wzrost zamożności społeczeństwa to jakakolwiek zasługa PiS. Bo inaczej musielibyśmy stwierdzić, że przynajmniej w kilkudziesięciu innych krajach świata też rządzi PiS.
    • weteran-czasu Re: Inflację i podwyżki cen zawdzięczacie PiSwład 05.01.23, 09:49
      Za kilkanaście miesięcy po PiSwładzy i tłustych PiSkotach pozostanie tylko fetor.
      Niestety sprzątanie po pisowcach zajmie lata.
      Może wreszcie Polacy zrozumieją, że głupota wyborcza nie popłaca.
      • x2468 Re: Inflację i podwyżki cen zawdzięczacie PiSwład 05.01.23, 23:41
        Wieszcz do was pisięta:
        tiny.pl/wj7ws

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka