Dodaj do ulubionych

Opowiadam się za całkowitą likwidacją 500 plus

06.01.23, 11:26
A wy?

wiadomosci.wp.pl/zaskakujacy-sondaz-o-500-plus-az-tylu-polakow-chce-jego-likwidacji-6852573593308096a
Obserwuj wątek
    • albwu Re: Opowiadam się za całkowitą likwidacją 500 plu 06.01.23, 12:39
      Ten, jak i inne zasiłki, tylko zwiekszają inflację. Gdyby ich nie było to by nie było inflacji (lub ZNACZNIE mniejsza) i beneficjenci tych zasiłków tez mieliby tak samo dobrze. Ale suweren woli miec więcej pieniędzy, a nie patrzy, że za to mniej kupi.
      • manhu Re: Opowiadam się za całkowitą likwidacją 500 plu 06.01.23, 12:48
        albwu napisał:
        > Ale suweren woli miec więcej pieniędzy, a nie patrzy, że za to mniej kupi.
        Suweren: "Płace wzrosły o 70% dzięki Kaczyńskiemu, zaś zły Tusk podniósł ceny o 70-80%" (wg PIS-GUS 33,5%), dlatego dostał ochronę BOR.

500+ to zawsze będzie program promujący PIS i zwiększający im poparcie.

Nawet jeśli PO to przejmie i zrobi 700+ to większość motłochu poprze PIS. Sondaże tu są bez sensu, bo motłoch zawsze chce dostać pieniądze (po nas potop), nie ważne że za 500 musi zapłacić 700 w podatkach. Zaś ci przeciw to wyborcy opozycji mówiący tak na złość PIS, 700+ od PO już poprą (ale i tak duża większość PIS).

Generalnie jak w Grecji gdzie wyborcy zwalali winę na polityków, nie poczuwając się do winy ani odrobinę.
    • pies.na.czarnych Re: Opowiadam się za całkowitą likwidacją 500 plu 06.01.23, 12:48
      Dodatek na dziecko powinien być, ale nie w tej formie i nie tej wysokości. Powinien być wypłacany z automatu na każde dziecko, bez biurokracji, składania wniosków i tym podobnych dupereli. W Polsce sama obsługa 500+ kosztuje podatnika kupę forsy.
      • manhu Re: Opowiadam się za całkowitą likwidacją 500 plu 06.01.23, 12:53
        Nie dla socjalizmu. Jeśli już to na 3-cie dziecko. Dopiero to daje przyrost naturalny, a i sytuacja rodzin mających np. 5 dzieci jest trudniejsza.
      • szwampuch58 Re: Opowiadam się za całkowitą likwidacją 500 plu 06.01.23, 13:35
        Jest taki ,nazywa sie zasilek rodziny...ten od kloncnogi to lapowka wyborcza
    • m.c.hrabia Re: Opowiadam się za całkowitą likwidacją 500 plu 06.01.23, 13:03
      Jeśli już to tylko w formie odpisu od podatku, pracujesz to na każde dziecko odpisujesz,nie chce ci się pracować to zapierdalaj na żebry do pomocy społecznej ewentualnie do proboszcza.
      • yoma Re: Opowiadam się za całkowitą likwidacją 500 plu 06.01.23, 13:12
        Dotyczy też samotnych matek z dzieckiem wymagającym opieki 24/7.
        • m.c.hrabia Re: Opowiadam się za całkowitą likwidacją 500 plu 06.01.23, 13:21
          yoma napisała:

> Dotyczy też samotnych matek z dzieckiem wymagającym opieki 24/7.
          >

ta kwestia powinna być uregulowana osobno.
          • szwampuch58 Re: Opowiadam się za całkowitą likwidacją 500 plu 06.01.23, 13:38
            Gdy 100% uregulowan jest pisana na kolanie noca kilkakrotnie poprawiane to mamy co mamy
            • yoma Re: Opowiadam się za całkowitą likwidacją 500 plu 06.01.23, 14:01
              Yeah...
          • yoma Re: Opowiadam się za całkowitą likwidacją 500 plu 06.01.23, 14:01
            A to miło, że się zgadzamy :)

Btw te samotne matki właśnie walczą o to, żeby im wolno było choć odrobinę popracować. Świadczenie pielęgnacyjne to, nie wiem ile w tej chwili, ale parę lat temu było 1500 zł. Dorobisz choćby grosz, tracisz wszystko.
      • pies.na.czarnych Re: Opowiadam się za całkowitą likwidacją 500 plu 06.01.23, 14:00
        m.c.hrabia napisał:

> Jeśli już to tylko w formie odpisu od podatku, pracujesz to na każde dziecko od
        > pisujesz

Teraz tego nie ma? Polska to jest dziki kraj.

> ,nie chce ci się pracować to zapierdalaj na żebry do pomocy społecznej
        > ewentualnie do proboszcza.

Typowe wnioski dla kogoś kto zna tylko swój opłotek.
        • yoma Re: Opowiadam się za całkowitą likwidacją 500 plu 06.01.23, 14:02
          Było, a potem przyszedł piś 😏
          • pies.na.czarnych Re: Opowiadam się za całkowitą likwidacją 500 plu 06.01.23, 15:17
            I jak zwykle dali garstce aby zabrać wszystkim.
      • vivak01 Re: Opowiadam się za całkowitą likwidacją 500 plu 13.01.23, 12:51
        "Jeśli już to tylko w formie odpisu od podatku, pracujesz to na każde dziecko odpisujesz,nie chce ci się pracować to zapierdalaj na żebry do pomocy społecznej ewentualnie do proboszcza. "

A uja tam z odpisem. Żadnego odpisu, ulgi, świadczenia.
    • superspec1 Re: Opowiadam się za całkowitą likwidacją 500 plu 06.01.23, 13:29
      Pan Papież szczeka u drzwi NATO.:)
    • hordol a co na to koalicja obywatelska? 06.01.23, 16:12
      pis 500+ nie zlikwiduje ale co zrobi Tusk i reszta opozycji, którzy pretendują do ponownego objęcia rządów?
    • stasi1 Re: Opowiadam się za całkowitą likwidacją 500 plu 06.01.23, 17:55
      Może lepiej ze względu na inflację zostawić to 500 a na drugie dziecko dać 600 trzecie 700 itd?
      • pies.na.czarnych Re: Opowiadam się za całkowitą likwidacją 500 plu 06.01.23, 18:00
        Raczej odwrotnie. Na każde następne dziecko mniej. Z reszta, po co wyważać otwarte drzwi? Wystarczy dopasować gotowce z innych krajów.
        • aga-kosa Re: Opowiadam się za całkowitą likwidacją 500 plu 06.01.23, 18:11
          Moi dorośli wnukowie są przeciwni wypłacaniu niepracującym rodzicom.
          Niechby jedno pracowało i zwolnić takiego rodzica z podatku.
          Wnukowie nie mają swoich dzieci -teraz pracują na spłacanie rat za swoje mieszkania i dodatkowo mają na utrzymaniu dzieci tych, którzy noszą piasek w rękawach. :( aga
          • m.c.hrabia Re: Opowiadam się za całkowitą likwidacją 500 plu 06.01.23, 19:12
            masz NORMALNYCH wnuków
            • szwampuch58 Re: Opowiadam się za całkowitą likwidacją 500 plu 06.01.23, 19:46
              Takich jest duzo w Polsce, mam takich kuzyna wspanialych dzieci....cholera wie jak jak stopien pokrewienstwa sie nazywa( to dzieci syna siostry mojej matki)
              • yoma Re: Opowiadam się za całkowitą likwidacją 500 plu 06.01.23, 20:25
                Spróbuję pomóc. Syn siostry twojej matki to twój kuzyn albo brat cioteczny. To jego dzieci to twoi siostrzeńcy drugiego stopnia. Albo jakoś tak.

Dzieci kuzyna będzie prościej 😄
                • yoma Re: Opowiadam się za całkowitą likwidacją 500 plu 06.01.23, 20:32
                  znalazłam!!! 😂

"Wielce Szanowny Panie Prezydencie.
                  Uprzejmie proszę o zwolnienie mnie z zaszczytnego obowiązku pełnienia służby wojskowej ze względu na trudną sytuację rodzinną, w jakiej się znalazłem. A mianowicie:
                  Mam 24 lata i ożeniłem się z wdową w wieku lat 44. Moja żona ma córkę w wieku lat 25.
                  Tak się złożyło, że mój ojciec ożenił się z córką mojej żony. Tym samym, mój ojciec stał się moim zięciem, gdyż poślubił moją córkę. W związku z tym jest ona jednocześnie moją córką i macochą.
                  Mojej żonie i mnie urodził się w styczniu syn. To dziecko jest bratem żony mojego ojca, czyli jego szwagrem. Jednocześnie, będąc bratem mojej macochy jest jej wujkiem. Czyli mój syn jest moim
                  wujkiem.
                  Żona mojego ojca, czyli moja córka, powiła na Wielkanoc chłopczyka, który jest jednocześnie moim bratem, gdyż jest synem mojego ojca, i wnukiem, ponieważ jest synem córki mojej żony.
                  Jestem więc bratem mojego wnuka, a będąc mężem teściowej ojca tego dziecka, pełnię jakby funkcję ojca mojego ojca, pozostając bratem jego syna. Jestem wobec tego własnym dziadkiem.
                  Dlatego też proszę uprzejmie Pana Prezydenta o zwolnienie mnie ze służby wojskowej, gdyż, o ile mi wiadomo, prawo nie zezwala powoływać do wojska jednocześnie dziadka, ojca i syna z jednej rodziny.
                  Wierząc w zrozumienie mojej sytuacji przez Pana Prezydenta pozostaję z poważaniem.
                  • pies.na.czarnych Re: Opowiadam się za całkowitą likwidacją 500 plu 07.01.23, 03:05
                    :))))))))
          • pies.na.czarnych Re: Opowiadam się za całkowitą likwidacją 500 plu 06.01.23, 19:38
            > Niechby jedno pracowało i zwolnić takiego rodzica z podatku.

W tym wypadku powinno się odliczyć z jego dochodów kwotę w zależności od ilości osób, które ma na utrzymaniu.
            Twoi wnukowie mają szczęście, ze jeszcze pracują. Nie każdy żyje na własne życzenie z zasiłku dla bezrobotnych. Takich osób procentowo jest bardzo mało. Dlaczego dzieci mają cierpieć za niepowodzenia rodziców zwłaszcza w takim państwie któremu podobno zależy na zwiększenie dzietności?
          • no-popis Re: Opowiadam się za całkowitą likwidacją 500 plu 16.01.23, 05:05
            aga-kosa napisała:

> Moi dorośli wnukowie są przeciwni wypłacaniu niepracującym rodzicom.
            > Niechby jedno pracowało i zwolnić takiego rodzica z podatku.
            > Wnukowie nie mają swoich dzieci -teraz pracują na spłacanie rat za swoje mieszk
            > ania i dodatkowo mają na utrzymaniu dzieci tych, którzy noszą piasek w rękawach
            > . :( aga
            500 plus jak powinno być zlikwidowane. Powód? Nie przyniosło planowanych efektów demograficznych. Jest dobry pretekst i kwotę wypłacaną z budżetu na 500 + przenaczyłbym na zbrojenia, na zakup sprzętu obronnego przez najbliższe 5 lat po czym przywróciłbym 500 + w zreformowanej formie.
        • stasi1 Re: Opowiadam się za całkowitą likwidacją 500 plu 12.01.23, 22:54
          Raczej nikt z twoim programem nie wygra wyborów
          • pies.na.czarnych Re: Opowiadam się za całkowitą likwidacją 500 plu 13.01.23, 12:57
            stasi1 napisał:

> Raczej nikt z twoim programem nie wygra wyborów

Ha, ha, ha. Czyli według ciebie nie chodzi o poprawę życia zjadaczy kartofli tylko o wygranie wyborów. Po wyborach można zawsze olać się na obietnice zwłaszcza w wypadku wszelkich dodatków i innych darowizn+.
            Dodatek na dziecko powinien być wprowadzony systemowo i z automatu. Osoby wychowujące dziecko powinny go dostawać bez żadnej papierkowej biurokratycznej machiny. Tak jak to jest w większości cywilizowanych krajów, które biorą odpowiedzialność za wychowanie młodych obywateli.
            • stasi1 Re: Opowiadam się za całkowitą likwidacją 500 plu 14.01.23, 13:48
              Raczej żadnemu politykowi nie chodzi o poprawę życia obywateli, jeśli miałby stracić władzę. Takich nazywa się mężowie stanu. Zrobili coś niepopularnego ale dającego profity państwu, obywatelom. A czemu chcesz na następne dzieci w rodzinie płacić mniej? Nawet z automatu?
              • pies.na.czarnych Re: Opowiadam się za całkowitą likwidacją 500 plu 14.01.23, 14:02
                > Raczej żadnemu politykowi...

Zwróciłem się konkretnie do ciebie. Raczej:) w tej chwili nie mam zamiaru gadać o politykach.

> A czemu chcesz na następne dzieci w rodzinie płacić mniej?

To wynika z prostego bilansu ekonomicznego rodziny posiadającej małe dzieci.
                Gdy dzieci dorosná proponowałbym jednorazowe dodatki na rozpoczęcie roku szkolnego zależne od poziomu kształcenia. Dla studiujących dzieci więcej.

> Nawet z automatu?

Tu mialem na myśli wypłacanie każdej osobie, która jest zarejestrowana w database państwowym jako rodzic/opiekun nieletniego dziecka. Wyplata raz w miesiącu bez kontroli zarobków, czy jakichkolwiek innych źródeł dochodów. U mnie nawet król/królowa dostają należną im sumę z tytułu posiadania dziecka. Taką samą sumę jaką otrzymuje każdy inny rodzic małego zjadacza kartofli :)
                • stasi1 Re: Opowiadam się za całkowitą likwidacją 500 plu 15.01.23, 17:27
                  To teraz jest właśnie tak, każdy dostaje te 500 niezależnie od dochodu, tylko musi się zgłosić że chce to dostawać
    • adam111115 Re: Opowiadam się za całkowitą likwidacją 500 plu 06.01.23, 20:00
      Jakiekolwiek benefity w zdrowym, wolnorynkowym, liberalnym kraju powinny być udziałem pracujących ludzi którzy w rozliczeniach rocznych odejmowali by sobie kwoty podatków.
      Benefity gotówkowe powinny być dawane tylko najuboższym wg kryteriów kwoty dochodu na członka rodziny.
      Inaczej produkujemy patologię która nie pracuje a posożytuje na innych. Patologia, 7 dzieci, z 500 plus, MOPS-a, i innych dodatków potrafi 7-8 tysięcy wyciągnąć, tax free. Niekiedy więcej niż pracujące małżeństwo.
      • pies.na.czarnych Re: Opowiadam się za całkowitą likwidacją 500 plu 07.01.23, 03:06
        > Jakiekolwiek benefity w zdrowym, wolnorynkowym, liberalnym kraju

Uważasz, ze większość krajów europejskich z Niemcami na czele są niezdrowymi krajami?
        • adam111115 Re: Opowiadam się za całkowitą likwidacją 500 plu 07.01.23, 09:01
          Idealny świat nie istnieje niestety.
          • pies.na.czarnych Re: Opowiadam się za całkowitą likwidacją 500 plu 07.01.23, 20:05
            Nie wymiguj się od odpowiedzi.
            • adam111115 Re: Opowiadam się za całkowitą likwidacją 500 plu 08.01.23, 19:03
              Co chcesz usłyszeć? Idealny liberalny kraj nie istnieje. Napisałem Ci co ekonomia mówi o benefitach i skutkach benefitów. Ja jestem ultra liberałem więc dla mnie Niemcy to socjalizm w tych sprawach.
              • pies.na.czarnych Re: Opowiadam się za całkowitą likwidacją 500 plu 08.01.23, 21:13
                To się nazywa o państwo opiekuńcze i z socjalizmem ma jeszcze mniej wspólnego niż PRL.
    • j-k Opowiadam się za całkowitą akceptacja 500 plus 06.01.23, 20:36
      to jest dzis ca.. .350 zl (po dawnych cenach) - i niech tak pozostanie

a dzieci wsparcia - potrzebuja.
      • superspec1 Re: Opowiadam się za całkowitą akceptacja 500 plu 07.01.23, 04:50
        Dzieciom trzeba pomagać ale mądrze.:)
    • blablastoteles Re: Opowiadam się za całkowitą likwidacją 500 plu 07.01.23, 00:13
      superspec1 napisał(a):

> A wy?

A ja nie. Dziecko w przedszkolu, kochanki na uczelniach, także każda kaska się przyda.
    • no-popis Re: Opowiadam się za całkowitą likwidacją 500 plu 07.01.23, 06:03
      superspec1 napisał(a):

> A wy?
      >
      > wiadomosci.wp.pl/zaskakujacy-sondaz-o-500-plus-az-tylu-polakow-chce-jego-likwidacji-6852573593308096a
      Jestem nawet za zwiększeniem ale ...od 2 dziecka.
    • adam.eu Re: Opowiadam się za całkowitą likwidacją 500 plu 07.01.23, 10:24
      Zasiłki na dzieci powinny być, chociaż można i należy dyskutować co do ich wysokości i formie.
      Ale wszelkie ewentualne zmiany powinny być wprowadzane płynnie i łagodnie, aby społeczeństwo mniej więcej wiedziało i wierzyło rządzącym, czego mogą się spodziewać za kilkanaście czy nawet więcej lat.

Podobnie, jak mniej więcej wiadomo, że w pewnym wieku można iść na emeryturę.
    • hana2 Re: Opowiadam się za całkowitą likwidacją 500 plu 07.01.23, 19:56
      System zasiłków mógłby być tak skonstruowany, aby najbiedniejsi i najmniej przystosowani do życia w zorganizowanym społeczeństwie nie byli zachęcani do powoływania na świat niechcianych dzieci w celu zapewnienia sobie minimum egzystencji.

Jest nas za dużo na świecie.

• hana2 Re: Opowiadam się za całkowitą likwidacją 500 plu 07.01.23, 20:45
        "w celu zapewnienia sobie minimum egzystencji"

Miałam na myśli to, aby to minimum egzystencji gwarantowały inne świadczenia. Poza tym, nie wiem czy ludzie, którzy żyją tylko z 500 plus mają te dzieci z wyboru (dla 500plus), czy po prostu tak się przydarzyło, że są, bo propagowanie świadomego macierzyństwa koliduje z wartościami katolickimi i dla znacznej części społeczeństwa świadome planowanie rodziny jest poza ich możliwościami.

Jeśli chcemy więcej chcianych dzieci, to warto dofinansowywać invitro czy leczenie niepłodności (w zależności od światopoglądu).

• adam.eu Re: Opowiadam się za całkowitą likwidacją 500 plu 07.01.23, 21:23
          hana2 napisała:

> Jeśli chcemy więcej chcianych dzieci, to warto dofinansowywać invitro czy lecze
          > nie niepłodności (w zależności od światopoglądu).

Warto jeszcze dodać, że płodność ma ujemny wpływ niezdrowy tryb życia i ..... zanieczyszczenie powietrza.
          O czym PIS zapomina, czy może wyżej ceni populizm?
          A i jeszcze zakaz aborcji potęguje strach przed zajściem w ciąże, albo wręcz skłania do szybkiego usunięcia ciąży.
        • snajper55 Re: Opowiadam się za całkowitą likwidacją 500 plu 08.01.23, 19:25
          hana2 napisała:

> Jeśli chcemy więcej chcianych dzieci, to warto dofinansowywać invitro czy lecze
          > nie niepłodności (w zależności od światopoglądu).

A także żłobki i przedszkola, umożliwiające rodzicom dzieci zarabianie na życie. To robiła Platforma Tuska.

S.
    • oszol-lom-z-rm Re: Opowiadam się za całkowitą likwidacją 500 plu 13.01.23, 12:37
      witam pana panie prof Rzońca albo B Grabowski
      • superspec1 Re: Opowiadam się za całkowitą likwidacją 500 plu 13.01.23, 13:24
        A gdzie mi do tych wybitnych ekonomistów!:)
        • oszol-lom-z-rm Re: Opowiadam się za całkowitą likwidacją 500 plu 13.01.23, 13:33
          przede wszystkim szczerych do bólu ludzi
          • no-popis Re: Opowiadam się za całkowitą likwidacją 500 plu 16.01.23, 08:57
            oszol-lom-z-rm napisał:

> przede wszystkim szczerych do bólu ludzi

Wzorcem "szczerego do bólu" jest Morawiecki ;)
    • superspec1 Re: Opowiadam się za całkowitą likwidacją 500 plu 16.01.23, 07:01
      businessinsider.com.pl/gospodarka/nie-tylko-500-plus-wydatki-na-transfery-socjalne-siegaja-18-proc-pkb/k2fdrhp
      • no-popis Re: Opowiadam się za całkowitą likwidacją 500 plu 16.01.23, 08:56
        superspec1 napisał(a):

> businessinsider.com.pl/gospodarka/nie-tylko-500-plus-wydatki-na-transfery-socjalne-siegaja-18-proc-pkb/k2fdrhp

Straszne. Serio straszne :(

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka