Dodaj do ulubionych

Dyrektywa UE Omnibus weszła w życie

07.01.23, 04:34
6 grudnia 2022 r. Prezydent Polski podpisał ustawę implementującą do polskiego porządku prawnego tzw. dyrektywę Omnibus. Ustawa weszła w życie 1 stycznia 2023 r. i wraz z regulacjami zawartymi w tzw. dyrektywie cyfrowej oraz dyrektywie towarowej i stanowi kluczowe narzędzie do ochrony konsumentów.

Pierwsze efekty
Karp już po 8-9 zł/kg.
Mamy możliwość dostarczyć żywą rybę specjalistycznym transportem (baseny z wodą + natlenianie) w każdy rejon kraju.
allegrolokalnie.pl/oferta/karp-zywy-hurt-cena-9-zl-kg-sprzedaz-karpia
Kolejnym jest koniec z mydłem tylko dla Niemców, choć zdaję sobie sprawę, że nawet po 80 latach, to dalej nie brzmi dobrze. 80 lat temu opracowano mydło hipoalergiczne tylko dla Niemców. Żadnych uczuleń.
Coś mi mówi, że ten rok to będą wyjątkowe wpływy dla skarbu państwa ze strony UOKiK.
Obserwuj wątek
    • no-popis Re: Dyrektywa UE Omnibus weszła w życie 07.01.23, 06:14
      pozytonium napisał(a):

> 6 grudnia 2022 r. Prezydent Polski podpisał ustawę implementującą do pol
      > skiego porządku prawnego tzw. dyrektywę Omnibus. Ustawa weszła w życie 1 styczn
      > ia 2023 r. i wraz z regulacjami zawartymi w tzw. dyrektywie cyfrowej oraz dyrek
      > tywie towarowej i stanowi kluczowe narzędzie do ochrony konsumentów.

> Coś mi mówi, że ten rok to będą wyjątkowe wpływy dla skarbu państwa ze strony U
      > OKiK.
      UOKiK to fasadowa instytucja kierowana przez oficerów politycznych PiS.
      Zero osiągnięć, zero koncepcji, 100 procent posłuszeństwa waaadzy politycznej, ochrona przedsiębiorstw państwowych przed konkurencją przedsiębiorstw prywatnych.
      Oczywiście to działa w zakresie rynku detalicznego i mechanizmów prostych konsumenckich ale nie działa w mechanizmach makro czyli tam gdzie trusty i monopole tak naprawdę się tworzą.
      Nie znam terminowo rozpatrzonego wniosku, który ktoś złożył w UOKiK przeciwko monopolom państwowych a są owlekane, przedłużane i rozpatrywane a termin ich rozpatrzenia to limes dążący o nieskończoności.
      • pozytonium Re: Dyrektywa UE Omnibus weszła w życie 07.01.23, 12:38
        no-popis napisała:

> Oczywiście to działa w zakresie rynku detalicznego i mechanizmów prostych konsu
        > menckich ale nie działa w mechanizmach makro czyli tam gdzie trusty i monopole
        > tak naprawdę się tworzą.
        > Nie znam terminowo rozpatrzonego wniosku, który ktoś złożył w UOKiK przeciwko m
        > onopolom państwowych a są owlekane, przedłużane i rozpatrywane a termin ich roz
        > patrzenia to limes dążący o nieskończoności.

A czy to mój problem, że UE (Niemcy) opracowała dyrektywy do wycinania maluczkich?
        UOKiK ruszy Orlen, bo kasy potrzeba. Można ścignąć od obcych 6.5 mld złotych. Oczywiście ściągnie się też od Orlenu księgując to pod innym numerem konta SP.
        Rzeź nastąpi na stacjach działających po innymi logami. Dlaczego nie obniżali cen choć mogli? Zmowa cenowa?
        Od Holendrów idzie wydobyć 500 mln.
        Od Brytyjczyków też pewnie porównywalną sumę.
        Dura lex, sed lex.
    • pies.na.czarnych Re: Dyrektywa UE Omnibus weszła w życie 07.01.23, 12:45
      > Pierwsze efekty
      > Karp już po 8-9 zł/kg.

Święta minęły, to staniał.
      • pozytonium Re: Dyrektywa UE Omnibus weszła w życie 07.01.23, 13:16
        pies.na.czarnych napisała:

> > Pierwsze efekty
        > > Karp już po 8-9 zł/kg.
        >
        > Święta minęły, to staniał.

Do normalnej ceny wraz z dowozem.
        Karp jest dożywiany wobec tego co upoluje zbożem.
        Cena zboża paszowego to 1 zł za kg.
        Wygląda na to, że karp na kg potrzebuje 3 kg zboża. Jak mu czegoś brak to sam doje.
        • pies.na.czarnych Re: Dyrektywa UE Omnibus weszła w życie 07.01.23, 13:46
          Tak przy okazji. Mógłbyś powiedzieć o co właściwie ci chodzi w tym wątku?
        • snajper55 Re: Dyrektywa UE Omnibus weszła w życie 07.01.23, 15:43
          pozytonium napisał(a):

> pies.na.czarnych napisała:
          >
          > > > Pierwsze efekty
          > > > Karp już po 8-9 zł/kg.
          > >
          > > Święta minęły, to staniał.
          >
          > Do normalnej ceny wraz z dowozem.

Nie kłam. To nie jest normalna detaliczna cena z dowozem, tylko cena hurtowa z odbiorem własnym.

S.
          • pozytonium Re: Dyrektywa UE Omnibus weszła w życie 07.01.23, 17:30
            snajper55 napisał:

> pozytonium napisał(a):
            >
            > > pies.na.czarnych napisała:
            > >
            > > > > Pierwsze efekty
            > > > > Karp już po 8-9 zł/kg.
            > > >
            > > > Święta minęły, to staniał.
            > >
            > > Do normalnej ceny wraz z dowozem.
            >
            > Nie kłam. To nie jest normalna detaliczna cena z dowozem, tylko cena hurtowa z
            > odbiorem własnym.

Zamów tonę ryby lub więcej to ci ją w środę przywiozą.
            Oczywiście 1.5 kg żywego karpia dla obywatela snajpera nie będą taszczyć z lubuskiego do Warszawy.
            Bo ten miał ochotę na zjedzenia Karpia po Żydowsku.
            • pies.na.czarnych Re: Dyrektywa UE Omnibus weszła w życie 07.01.23, 18:13
              Trzymasz jeszcze kilka karpi w wannie licząc na zysk przed najbliższym BN? Spekulancie jeden :)
              • pozytonium Re: Dyrektywa UE Omnibus weszła w życie 07.01.23, 18:31

> Trzymasz jeszcze kilka karpi w wannie licząc na zysk przed najbliższym BN? Spek
                > ulancie jeden :)

Pisałem, że karpia nie będzie na moim stole.
                Właśnie robię pastę z troci. W moim Społem są od czasu do czasu wędzone trocie za 60 zł.
                • pies.na.czarnych Re: Dyrektywa UE Omnibus weszła w życie 07.01.23, 18:59
                  > > Trzymasz jeszcze kilka karpi w wannie licząc na zysk przed najbliższym BN? Spek
                  > ulancie jeden smile

> Pisałem, że karpia nie będzie na moim stole.

Dlatego trzymasz kilka w wannie, spekulancie jeden :)
                  • pozytonium Re: Dyrektywa UE Omnibus weszła w życie 07.01.23, 19:04

> > > Trzymasz jeszcze kilka karpi w wannie licząc na zysk przed najbliżs
                    > zym BN? Spek
                    > > ulancie jeden smile
                    >
                    > > Pisałem, że karpia nie będzie na moim stole.
                    >
                    > Dlatego trzymasz kilka w wannie, spekulancie jeden :)

Chyba pomyliłaś odbiorców.
                • pies.na.czarnych Re: Dyrektywa UE Omnibus weszła w życie 07.01.23, 19:47
                  > Pisałem, że karpia nie będzie na moim stole.
                  > Właśnie robię pastę z troci.

Na dzisiejsze Boże Narodzenie. Co kraj to obyczaj.
                  • pozytonium Re: Dyrektywa UE Omnibus weszła w życie 07.01.23, 20:33

> > Pisałem, że karpia nie będzie na moim stole.
                    > > Właśnie robię pastę z troci.
                    >
                    > Na dzisiejsze Boże Narodzenie. Co kraj to obyczaj.

Żebyś wiedziała.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka