Dodaj do ulubionych

Ofiary polskiej Straży Granicznej

13.01.23, 21:35
"W piątek (13.01) w rejonie Czerlonki niedaleko granicy z Białorusią znaleziono ciało mężczyzny. To w okolicach miejsca, gdzie w czwartek znaleziono też szczątki innej osoby - poinformowała w piątek PAP rzeczniczka Podlaskiego Oddziału Straży Granicznej Katarzyna Zdanowicz."

bialystok.se.pl/przy-granicy-z-bialorusia-znowu-znaleziono-zwloki-horror-na-granicy-trwa-aa-RK56-xATH-hZFV.html
Mam nadzieję, że gdy wróci do Polski praworządność ktoś za te śmierci odpowie. Paragrafy już są.

Art. 118a. § 1. Kto, biorąc udział w masowym zamachu lub choćby w jednym z powtarzających się zamachów skierowanych przeciwko grupie ludności podjętych w celu wykonania lub wsparcia polityki państwa lub organizacji:
(...)
3) stwarza dla osób należących do grupy ludności warunki życia grożące ich biologicznej egzystencji, w szczególności przez pozbawienie dostępu do żywności lub opieki medycznej, które są obliczone na ich wyniszczenie, podlega karze pozbawienia wolności na czas nie krótszy od lat 12, karze 25 lat pozbawienia wolności albo karze dożywotniego pozbawienia wolności.

S.
Obserwuj wątek
    • szwampuch58 Re: Ofiary polskiej Straży Granicznej 13.01.23, 21:42
      Optymista to w 90 % ďuren dzisiaj
    • pozytonium Dlaczego oni uciekają od Łukszenki 13.01.23, 21:47
      snajper55 napisał:

> "W piątek (13.01) w rejonie Czerlonki niedaleko granicy z Białorusią znaleziono

Aż tak źle na Białorusi?
      • 141288bs Re: Dlaczego oni uciekają od Łukszenki 13.01.23, 22:58
        Z całkowitą pewnością na Białorusi dobrze nie jest.- Turyści arabscy wypłukani z kasy, głodują i padają jak muchy pokropione muchozolem, a pogranicznicy białoruscy przerzucają zwłoki do przygranicznych bagien.
        Kołchoznik Aleksandr, nie zakładał,że turyści na dłużej pozostaną w jego kołchozie...i ma problem.
        • pozytonium Re: Dlaczego oni uciekają od Łukszenki 13.01.23, 23:10
          141288bs napisał:

> Z całkowitą pewnością na Białorusi dobrze nie jest.- Turyści arabscy wypłukani
          > z kasy, głodują i padają jak muchy pokropione muchozolem, a pogranicznicy biał
          > oruscy przerzucają zwłoki do przygranicznych bagien.
          > Kołchoznik Aleksandr, nie zakładał,że turyści na dłużej pozostaną w jego kołcho
          > zie...i ma problem.

Przecież tam tylu lekarzy i innej klasy naukowców. Nie chcą ich nawet pochować?
          • jureek Re: Dlaczego oni uciekają od Łukszenki 14.01.23, 06:12
            pozytonium napisał(a):

> Przecież tam tylu lekarzy i innej klasy naukowców. Nie chcą ich nawet pochować?

Jakim człowiekiem trzeba być, żeby yak sobie kpić z czyjejś śmierci
            • 141288bs Re: Dlaczego oni uciekają od Łukszenki 14.01.23, 08:19
              jureek napisał:

> pozytonium napisał(a):
              >
              > > Przecież tam tylu lekarzy i innej klasy naukowców. Nie chcą ich nawet poc
              > hować?
              >
              > Jakim człowiekiem trzeba być, żeby yak sobie kpić z czyjejś śmierci

- nie kpi, tylko poczynił uwagę w sprawie integralności przybyszy
              • x2468 Re: Dlaczego oni uciekają od Łukszenki 17.01.23, 12:40
                Wygląda na narybek SS albo innego NKWD.
            • hana2 Re: Dlaczego oni uciekają od Łukszenki 14.01.23, 12:03
              "Jakim człowiekiem trzeba być, żeby yak sobie kpić z czyjejś śmierci"

Masz rację, Jurek.
            • pozytonium Re: Dlaczego oni uciekają od Łukszenki 14.01.23, 19:58
              jureek napisał:

> pozytonium napisał(a):
              >
              > > Przecież tam tylu lekarzy i innej klasy naukowców. Nie chcą ich nawet poc
              > hować?
              >
              > Jakim człowiekiem trzeba być, żeby yak sobie kpić z czyjejś śmierci

Cytowałem tylko totalnych. To nie ja wymyśliłem prawników czy lekarzy.
              Frontex, czyli Europejska Agencja Straży Granicznej i Przybrzeżnej nie ma zastrzeżeń co do Polski.
              Jesteś już w podeszłym wieku. Możesz sobie ściągnąć (na zaproszenie) lekarza od Łukaszenki, który marnuje swoje wyksztalcenie na bagnach. Nikt ci tego nie broni. Nawet Frontex. Polityka imigracyjna UE jest spójna.
              Jeśli chodzi o Ukraińców, to Polska jest pierwszym krajem dającym im bezpieczeństwo, podobnie jak Rumunia, czy Słowacja, przed 3 dniową operacją specjalną Federacji Rosyjskiej. Jakoś nie czytałem twoich lamentów, na temat bombardowania przez Federację Rosyjską obiektów cywilnych na Ukrainie. Jak ginie ukraińskie dziecko to dobrze? Miałem cię za inteligentnego faceta, okazałeś się ....
              • hana2 Re: Dlaczego oni uciekają od Łukszenki 14.01.23, 20:27
                "Jak ginie ukraińskie dziecko to dobrze? "

Na szczęście dzieci ukraińskich nie topicie na bagnach, choć większość z was sieje nienawiść do Ukraińców w Polsce.
                • pozytonium Re: Dlaczego oni uciekają od Łukszenki 14.01.23, 20:42
                  hana2 napisała:

> "Jak ginie ukraińskie dziecko to dobrze? "
                  >
                  > Na szczęście dzieci ukraińskich nie topicie na bagnach, choć większość z was si
                  > eje nienawiść do Ukraińców w Polsce.

I znów liczba mnoga. Ja jestem sam jeden. Nikogo nie utopiłem.
                  • hana2 Re: Dlaczego oni uciekają od Łukszenki 14.01.23, 20:49
                    Ale bawi cie śmierć innych ludzi. Każdy, kto jest w trudnym położeniu zasługuje na pomoc.
                    • pozytonium Re: Dlaczego oni uciekają od Łukszenki 14.01.23, 20:59
                      hana2 napisała:

> Ale bawi cie śmierć innych ludzi. Każdy, kto jest w trudnym położeniu zasługuje
                      > na pomoc.

Nie bawi, odpisałem Jurkowi, jeśli chce kogoś wziąć do siebie od Łukaszenki, to pisze zaproszenie i berze za tę osobę odpowiedzialność.
                      • hana2 Re: Dlaczego oni uciekają od Łukszenki 14.01.23, 21:13
                        Każdy pomaga w miarę możliwości. Są instytucje, które można wspierać finansowo i one pomagają ludziom na granicy, czy Ukraińcami w Polsce i na Ukrainie. Jeśli ktoś ma czas może angażować się w pomoc osobiście. A ty przyjąłeś Ukraińców pod swój dach?
                        • pozytonium Re: Dlaczego oni uciekają od Łukszenki 14.01.23, 21:20
                          hana2 napisała:

> Każdy pomaga w miarę możliwości. Są instytucje, które można wspierać finansowo
                          > i one pomagają ludziom na granicy, czy Ukraińcami w Polsce i na Ukrainie. Jeśli
                          > ktoś ma czas może angażować się w pomoc osobiście. A ty przyjąłeś Ukraińców po
                          > d swój dach?

Tak. Jestem w stałym kontakcie z diasporą ukraińską. Są momenty, że nie dają rady. Trzeba przyjąć na tydzień, dwa, pojechać po nich, coś zawieść. Potem diaspora sobie ich już rozmieszcza. Nie ryczę jak łoś na bagnach, że mordują.
                          • hana2 Re: Dlaczego oni uciekają od Łukszenki 14.01.23, 21:40
                            "Nie ryczę jak łoś na bagnach, że mordują."

Ryczysz, ale ze śmiechu.

Pozwólcie im przejść przez granicę, to znajdą się chętni do pomocy. Poza tym politycy z opozycji dawali humanitarne rozwiązania kryzysu na granicy. Wy wybraliście metodę odczłowieczania, wyszydzania i przepychania przez granicę.

Mam znajomych, którzy mieszkając za granicą byli w dobrych kontaktach z pewną syryjską rodziną i poruszeni ich historią. W trakcie ucieczki do lepszego świata stracili jedno z dzieci.

Zaskakuje mnie, że można tak segregować ludzi, dzieci.

Kończę temat.
                            • pozytonium Mówisz jak o programie PO 14.01.23, 21:53
                              hana2 napisała:

> "Nie ryczę jak łoś na bagnach, że mordują."
                              >
                              > Ryczysz, ale ze śmiechu.
                              >
                              > Pozwólcie im przejść przez granicę, to znajdą się chętni do pomocy.

Każdego ludzika na Ziemi można zaprosić do strefy SCHENGEN. Ilu zaprosiłaś z Białorusi? Ilu zaprosił Jurek?
                              Ławo jest mówić o topieniu się na bagnach. Trudniej jest o jechaniu ok. 1000 km (tam i na zad) po kogoś, kto tej pomocy naprawdę potrzebuje, a Polska jest pierwszym krajem, który był w stanie udzielić mu pomocy.

Ze znajomymi działamy. To jest ta różnica pomiędzy łzami krokodyla Jurka.
                              • j-k NIE. pierwszym krajem jest Bialorus. 14.01.23, 21:57

a Polska jest pierwszym krajem, który był w stanie udzielić mu pomocy.

- nie - pierwszym taki krajem jest Bialorus.

z mocy Prawa miedzynarodowego.

dlaczego tam nie chca skladac podania o Azyl ? )

- bo SOCJAL tam marny.
                              • hana2 Re: Mówisz jak o programie PO 14.01.23, 22:05
                                Gdybyś nie odnosił korzyści finansowych z tej pomocy, to myślę że los Ukraińców tyle by cię obchodził, co los Syryjczyków na bagnach. Jest pomoc systemowa są chętni. I robią z siebie bohaterów.

Wspieram jednych jak i drugich korzystając z zasobów, którymi aktualnie dysponuję.
                                • pozytonium Re: Mówisz jak o programie PO 14.01.23, 22:16
                                  hana2 napisała:

> Gdybyś nie odnosił korzyści finansowych z tej pomocy, to myślę że los Ukraińców
                                  > tyle by cię obchodził, co los Syryjczyków na bagnach. Jest pomoc systemowa są
                                  > chętni. I robią z siebie bohaterów.
                                  >
                                  > Wspieram jednych jak i drugich korzystając z zasobów, którymi aktualnie dysponu
                                  > ję.

A jakie to korzyści finansowe odnoszę jadąc łącznie ca. 1000 km? Ktoś mi zwraca choćby za paliwo?
                                  Jurek jest typowym obłudnikiem. Chciałby zrzucić odpowiedzialność na mnie.
                                  Powiedziałem Hough, opłatę za zaproszenie od Jurka (wniosek azylowy) pokryję. Jurek nie wygląda na osobę nie mającą na utrzymanie wymaganej przez prawo ok. 600 zł. Podobnie jak snajper. Już się nie troszczą o topiących, się na bagnach lekarzy? Dziwne.
                                  • jureek Re: Mówisz jak o programie PO 17.01.23, 14:33
                                    pozytonium napisał(a):

> Jurek jest typowym obłudnikiem. Chciałby zrzucić odpowiedzialność na mnie.

W którym miejscu zrzucam na Ciebie odpowiedzialność? Bo nie pochwalam Twoich kpin z ludzi, którzy cierpią i giną przepychani przez polskie służby poza przejściami granicznymi na Białoruś w ręce białoruskich żołdaków? Wiadomo, że ani Ty, ani ja nie naprawimy w pojedynkę całego zła tego świata, ale można chociaż tyle zrobić, żeby nie kpić z czyjegoś nieszczęścia.
                                    • pozytonium Re: Mówisz jak o programie PO 17.01.23, 18:21
                                      jureek napisał:

> pozytonium napisał(a):
                                      >
                                      > > Jurek jest typowym obłudnikiem. Chciałby zrzucić odpowiedzialność na mnie
                                      > .
                                      >
                                      > W którym miejscu zrzucam na Ciebie odpowiedzialność? Bo nie pochwalam Twoich kp
                                      > in z ludzi, którzy cierpią i giną przepychani przez polskie służby poza przejśc
                                      > iami granicznymi na Białoruś w ręce białoruskich żołdaków? Wiadomo, że ani Ty,
                                      > ani ja nie naprawimy w pojedynkę całego zła tego świata, ale można chociaż tyle
                                      > zrobić, żeby nie kpić z czyjegoś nieszczęścia.

Ten wątek założył snajper. Nie wiem co mu przyświecało, ale sprowokował.
                                      Prawo UE mówi, że granice zewnętrzne przekraczamy tylko na przejściach granicznych. I to wdziała w obie strony. Chyba, że jest przymykane oko i możesz np. pójść pięć metrów do Źródeł Sanu na terytorium Ukrainy, nie przechodząc przez przejście graniczne. Taka tradycja. By móc zobaczyć źródełko. Tam droga od granicy jest wydeptana na owym odcinku, i Ukraińcy dobrze o tym wiedzą, że nie jest to wrogie wtargnięcie na 5-10 metrów turysty na ich terytorium. Ale co chcieli zwiedzać Semici na naszym terytorium? Zobaczyć bagna?
                                      Drzewiej, gdy nie było Schengen na podobnej zasadzie można było przejść ścieżką przyjaźni czesko-polskiej. Raz się było parę metrów po stronie czeskiej, raz parę metrów po stronie polskiej. Tak szedł szlak.
                                      Teraz to granica wewnętrzna i tylko dewastacja parku narodowego broni ci łażenia dalej.
                                      mapa-turystyczna.pl/trail/droga-przyjazni-polsko-czeskiej-t8g#50.75677/15.68848/12
                              • jureek Re: Mówisz jak o programie PO 17.01.23, 14:12
                                pozytonium napisał(a):

> Ze znajomymi działamy. To jest ta różnica pomiędzy łzami krokodyla Jurka.

Gówno wiesz, ile pomagałem po godzinach pracy w ośrodku pomocy dla uchodźców z Ukrainy w Opolu, więc zamknij ryja
                                • pozytonium Taszcząc uchodźców na swym rowerku? 17.01.23, 14:25
                                  jureek napisał:

> pozytonium napisał(a):
                                  >
                                  > > Ze znajomymi działamy. To jest ta różnica pomiędzy łzami krokodyla Jurka
                                  > .
                                  >
                                  > Gówno wiesz, ile pomagałem po godzinach pracy w ośrodku pomocy dla uchodźców z
                                  > Ukrainy w Opolu, więc zamknij ryja

Pewnie nigdy nie jechali na rowerze jureeka :0
                                  • jureek Re: Taszcząc uchodźców na swym rowerku? 17.01.23, 14:29
                                    pozytonium napisał(a):

> Pewnie nigdy nie jechali na rowerze jureeka :0

Widzę, że trafiłem na gościa z syndromem ostatniego słowa. Głupio, bo głupio, ale odpowiedzieć musi, bo inaczej się udusi.
                                    • hana2 Re: Taszcząc uchodźców na swym rowerku? 17.01.23, 14:48
                                      To się nazywa przybić ćwieka.

Mój syn kiedyś się pytał, jakiego uczyć się jeszcze języka (uczy się jednego w szkole, innego po szkole i jeszcze kolejnego z aplikacji - taki ma etap). I tak pół serio powiedziałam, aby uczył się arabskiego, bo myślę sobie, że im więcej osób ten język pozna na przyszłość i im więcej osób znałoby go aktualnie, tym mniej frustracji krążyło by w przestrzeni międzyludzkiej.

Myślę, że można dużo przewidzieć z tego, co przyniesie przyszłość. Mam też na myśli zmiany klimatyczne i ich wszelkie konsekwencje. Ale mam wrażenie, że dopóki do głosu nie dojdzie młodsze pokolenie, to starsze nie odmówi sobie komfortu, którego konsekwencje staną się wyrokiem dla ich dzieci.

• pozytonium Coś znajomym broniło zaprosić 14.01.23, 21:58
                              hana2 napisała:

> Mam znajomych, którzy mieszkając za granicą byli w dobrych kontaktach z pewną s
                              > yryjską rodziną i poruszeni ich historią.

Wniosek o zaproszenie to 27 zł. dlaczego nie zaprosili?
                              • hana2 Re: Coś znajomym broniło zaprosić 14.01.23, 22:07
                                "dlaczego nie zaprosili?"
                                Bo nie mają możliwości finansowych?
                                • pozytonium Re: Coś znajomym broniło zaprosić 14.01.23, 22:20
                                  hana2 napisała:

> "dlaczego nie zaprosili?"
                                  > Bo nie mają możliwości finansowych?

Jurek czy snajper nie mają zdolności :) Nie bądź śmieszna.
                                  Zdolności to 27 zł za zaproszenie, prócz mniej niż 600 złotych dochodu na łba, ekstra.
                                  • hana2 Re: Coś znajomym broniło zaprosić 14.01.23, 22:40
                                    A w czym problem, aby Syryjczykom zapewnić taka samą pomoc systemową jak Ukraińcom? Wyjaśnisz? O jakieś kalkulacje chodzi, czy o co?

"Zdolności to 27 zł za zaproszenie, prócz mniej niż 600 złotych dochodu na łba, ekstra."

Zapomniałam, że ty dane o kosztach utrzymania pobierasz z kosmosu.

I nie zdziwiłabym się gdyby, pomoc finansowa dla migrantów, uchodźców tych dwóch forumowiczów, o których wspominasz była większa niż twoja - ale przecież licytować się nie będą. Nie mniej doceniam, waszą (pisowską) solidarność z Ukraińcami. Coś bardzo pozytywnego. I kończę rozmowę. Miłego.

• pozytonium Ukraina graniczy z Polską czy Rumunią 14.01.23, 23:05
                                      Syria nie.
                      • pozytonium Te 27 zł opłaty pokryję mu z własnej kieszeni. 14.01.23, 21:14
                        pozytonium napisał(a):

> hana2 napisała:
                        >
                        > > Ale bawi cie śmierć innych ludzi. Każdy, kto jest w trudnym położeniu zas
                        > ługuje
                        > > na pomoc.
                        >
                        > Nie bawi, odpisałem Jurkowi, jeśli chce kogoś wziąć do siebie od Łukaszenki, to
                        > pisze zaproszenie i bierze za tę osobę odpowiedzialność.

Te 27 zł opłaty pokryję mu z własnej kieszeni.

Może Jurek ściągać sobie z Białorusi ile tylko prawo pozwala ludzików. Coś musi mieć na głowę chyba 600 zł dochodu.
                        I co nie jest już chętny do pomocy dla topiących się na bagnach?
                        • adam.eu Re: Te 27 zł opłaty pokryję mu z własnej kieszeni 15.01.23, 11:56
                          [i"]Może Jurek ściągać sobie z Białorusi ile tylko prawo pozwala ludzików. Coś musi mieć na głowę chyba 600 zł dochodu."[/i]

Czy Jurek ma jechać na te bagna? Zapewne nie. Ani Jurek, ani nikt z forumowiczów.
                          Sugeruj więc dalej.

Odpowiedz od początku do końca, jak to widzisz.
                          • pozytonium Re: Te 27 zł opłaty pokryję mu z własnej kieszeni 15.01.23, 16:46
                            adam.eu napisał:

> [i"]Może Jurek ściągać sobie z Białorusi ile tylko prawo pozwala ludzików. Coś
                            > musi mieć na głowę chyba 600 zł dochodu."[/i]
                            >
                            > Czy Jurek ma jechać na te bagna? Zapewne nie. Ani Jurek, ani nikt z forumowiczó
                            > w.
                            > Sugeruj więc dalej.
                            >
                            >
                            > Odpowiedz od początku do końca, jak to widzisz.

Nie musi. Wystarczy jakaś fundacja, do której się zgłosi z chęcią przygarnięcia lekarza.
                            To jak z przeszczepem szpiku. Zgłaszasz się do www.dkms.pl
                            A oni już załatwiają całą robotę za ciebie. I czekasz.
                      • jureek Re: Dlaczego oni uciekają od Łukszenki 17.01.23, 14:10
                        pozytonium napisał(a):

> Nie bawi, odpisałem Jurkowi, jeśli chce kogoś wziąć do siebie od Łukaszenki, to
                        > pisze zaproszenie i berze za tę osobę odpowiedzialność.

Nie musisz mi takich rad pisać, bo już Ci kiedyś pisałem, że w pokojach, gdzie kiedyś mieszkały moje dorosłe dzieci, mieszka teraz uchodźca z Syrii. Więc łaskawie się odpierdol
                        • wariant_b Re: Dlaczego oni uciekają od Łukszenki 17.01.23, 14:16
                          jureek napisał:

> Nie musisz mi takich rad pisać, bo już Ci kiedyś pisałem, że w pokojach, gdzie
                          > kiedyś mieszkały moje dorosłe dzieci, mieszka teraz uchodźca z Syrii.

Jak ci się udało przemycić go przez granicę?
                          • jureek Re: Dlaczego oni uciekają od Łukszenki 17.01.23, 14:17
                            wariant_b napisał:

> Jak ci się udało przemycić go przez granicę?

A jak Tobie się udało przestać wciągać koks?
                            • pozytonium Re: Dlaczego oni uciekają od Łukszenki 17.01.23, 14:22
                              jureek napisał:

> wariant_b napisał:
                              >
                              > > Jak ci się udało przemycić go przez granicę?
                              >
                              > A jak Tobie się udało przestać wciągać koks?

To ty wciągasz?
                              wyborcza.pl/7,179012,29364207,ukrainscy-zolnierze-o-bitwie-o-soledar-rosjanie-nacieraja.html
                              • jureek Re: Dlaczego oni uciekają od Łukszenki 17.01.23, 14:26
                                pozytonium napisał(a):

> To ty wciągasz?

Miałeś się odpierdolić. Nie dotarło?
                                • pozytonium Re: Dlaczego oni uciekają od Łukszenki 17.01.23, 18:24
                                  jureek napisał:

> pozytonium napisał(a):
                                  >
                                  > > To ty wciągasz?
                                  >
                                  > Miałeś się odpierdolić. Nie dotarło?

Współczuję temu gościu z Syrii co u ciebie mieszkał.
                            • wariant_b Re: Dlaczego oni uciekają od Łukszenki 17.01.23, 15:51
                              jureek napisał:

> A jak Tobie się udało przestać wciągać koks?

Za namową Prezesa Pana przeszedłem na węgiel brunatny.

• x2468 Re: Dlaczego oni uciekają od Łukszenki 17.01.23, 12:50
                    Chętnie byś utopił, ciężarną przerzucił przez płot pośmiałbyś się z chłopaka wiszącego na tym płocie głową w dół, lecz na szczęście nie miałeś okazji. Zapisz się do SG.
              • x2468 Re: Dlaczego oni uciekają od Łukszenki 17.01.23, 12:43
                W Niemczech pracuje ponad 80tysiecy lekarzy obcokrajowców, większość wywodzi się z uchodźców. w tym dla przykładu około 6000 z Syrii.
        • jureek Re: Dlaczego oni uciekają od Łukszenki 14.01.23, 06:16
          141288bs napisał:

>, a pogranicznicy biał
          > oruscy przerzucają zwłoki do przygranicznych bagien.

Ty nie obrażaj polskiej straży granicznej, że to takie ciule są, że pozwalają obcym pogranicznikom na włażenie na polskie terytorium.
          • 141288bs Re: Dlaczego oni uciekają od Łukszenki 14.01.23, 08:13
            Czy ty rozumiesz co to przygraniczne bagna?...czy lecisz ciulem?
      • j-k bo Socjal slaby jest 14.01.23, 18:59
        pozytonium napisał(a):
        >
        > Aż tak źle na Białorusi?

Socjal slaby jest.

daja kase tylko na fajki, a zakwaterowanie w zbiorowych kwaterach.
      • x2468 Re: Dlaczego oni uciekają od Łukszenki 17.01.23, 12:38
        źle w PRL bis, wszystko rozkradzione. Reżymu nie stać na utrzymanie paru nędzarzy.
    • pozytonium Ależ te Niemki są brzydkie 13.01.23, 22:00
      snajper55 napisał:

> "W piątek (13.01) w rejonie Czerlonki niedaleko granicy z Białorusią

twitter.com/i/status/1613590600552517633
      To trzeba obejrzeć.
      • jureek Re: Ależ te Niemki są brzydkie 14.01.23, 06:10
        ... napisał pozytonium - piękny Adonis
    • pies.na.czarnych Re: Ofiary polskiej Straży Granicznej 13.01.23, 23:02
      Bandyci w mundurach.
    • pozytonium Skomlisz jak potracony szczeniak 13.01.23, 23:13
      snajper55 napisał:

> "W piątek (13.01) w rejonie Czerlonki niedaleko granicy z Białorusią znaleziono

Jakie jest stanowisko UE? Ktoś ma zastrzeżenia do Forontex?
      • blablastoteles Re: Skomlisz jak potracony szczeniak 13.01.23, 23:35
        pozytonium napisał(a):

> Jakie jest stanowisko UE?

Po staremu, dalej płaci Erdoganowi, żeby trzymał uchodźców z dala od Europki:

ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/IP_22_7655

• pozytonium Re: Skomlisz jak potracony szczeniak 17.01.23, 10:20
          blablastoteles napisał:

> pozytonium napisał(a):
          >
          > > Jakie jest stanowisko UE?
          >
          > Po staremu, dalej płaci Erdoganowi, żeby trzymał uchodźców z dala od Europki:
          >
          > ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/IP_22_7655

To snajpera nie boli?
          • blablastoteles Re: Skomlisz jak potracony szczeniak 17.01.23, 10:58
            pozytonium napisał(a):

> To snajpera nie boli?

Nie wiem, mnie to boli, bo taka polityka jakoś mi się mało spójna wydaje z ideami zawartymi w Europejskiej Konwencji Praw Człowieka.
            • pozytonium Re: Skomlisz jak potracony szczeniak 17.01.23, 11:16
              blablastoteles napisał:

> pozytonium napisał(a):
              >
              > > To snajpera nie boli?
              >
              > Nie wiem, mnie to boli, bo taka polityka jakoś mi się mało spójna wydaje z idea
              > mi zawartymi w Europejskiej Konwencji Praw Człowieka.

Dawałem przykłady, że prawo UE akceptuje tylko przekraczanie zewnętrznych granic w wyznaczanych punktach.
              Mam bardzo serdecznego znajomego, muzułmanina, ze wschodu. Ale to też Tatarzyn. Odprawił się spokojnie na przejściu granicznym, a nie biegał po bagnach. Na początku dostał pozwolenie czasowe na pracę. Obecnie to jeden z lepszych fizyko-chemików w Polsce. Nie krępuje się ani swego pochodzenia, ani wiary.
              • blablastoteles Re: Skomlisz jak potracony szczeniak 17.01.23, 11:56
                pozytonium napisał(a):

> Dawałem przykłady, że prawo UE akceptuje tylko przekraczanie zewnętrznych granic w wyznaczanych punktach.

Nie zamierzam wchodzić w tą polemikę, bo to są czysto polityczne decyzje, że na kryzys humanitarny na swoich granicach UE odpowiada ich militaryzacją.
                • pozytonium Tu masz chirurga 17.01.23, 12:08
                  blablastoteles napisał:

> pozytonium napisał(a):
                  >
                  > > Dawałem przykłady, że prawo UE akceptuje tylko przekraczanie zewnętrznych
                  > granic w wyznaczanych punktach.
                  >
                  > Nie zamierzam wchodzić w tą polemikę, bo to są czysto polityczne decyzje, że na
                  > kryzys humanitarny na swoich granicach UE odpowiada ich militaryzacją.

twitter.com/janek_W1/status/1615287688294195200
                  Chciałbyś, by taki biegał po placach zabaw badając organy do transplantologii.
                  Operuje na miejscu.
                  • blablastoteles Re: Tu masz chirurga 17.01.23, 12:23
                    Oj, już nie dramatyzuj. Abu Nidal, "Szakal", Abu Daud - różni już do Polski przyjeżdżali, poczytaj sobie:

www.polska1918-89.pl/pdf/miedzynarodowi-terrorysci-w-prl---historia-niewymuszonej-wspolpracy,2525.pdf

Ciotka pracowała w najlepszym wtedy hotelu w mieście, różni tam bywali, ale podobnież mało kto miał taką kulturę osobistą i dawał takie napiwki jak Arabowie, którzy jak się później okazywało... sympatyzowali ze sprawą palestyńską.
                    • pozytonium Re: Tu masz chirurga 17.01.23, 13:03
                      blablastoteles napisał:

> Oj, już nie dramatyzuj. Abu Nidal, "Szakal", Abu Daud - różni już do Polski prz
                      > yjeżdżali, poczytaj sobie:
                      >
                      > www.polska1918-89.pl/pdf/miedzynarodowi-terrorysci-w-prl---historia-niewymuszonej-wspolpracy,2525.pdf
                      >
                      > Ciotka pracowała w najlepszym wtedy hotelu w mieście, różni tam bywali, ale pod
                      > obnież mało kto miał taką kulturę osobistą i dawał takie napiwki jak Arabowie,
                      > którzy jak się później okazywało... sympatyzowali ze sprawą palestyńską.

Córka też pracowała w Sushi. Jeden Arab miał ulubioną kelnerkę, później dowiedziała się, że dawał jej napiwek np. 500 zł za szybki numerek.

Dawniej po świecie podróżowali tacy, których było stać. Danie 500 zł napiwku, gdy żyje się na całym klanie, to nie żadna łaska. Szczególnie za usługę dodatkową, prócz podania strawy.

Jednego rozwiązania nie ma. Takie jest życie. Życie prostym nie jest. Jakby mi ktoś powiedział rok temu, że Rosja zaatakuje Ukrainę i do Polski ucieknie kilka milionów kobiet, to bym go wyśmiał.
                      • blablastoteles Re: Tu masz chirurga 17.01.23, 14:00
                        pozytonium napisał(a):

> Córka też pracowała w Sushi. Jeden Arab miał ulubioną kelnerkę, później dowiedziała się, że dawał jej napiwek np. 500 zł za szybki numerek.

Podobno nie przyprowadzali sobie prostytutek. Co w sumie nie jest szczególnie zaskakujące, ludzie którym chodzi o coś więcej niż zapełnienie własnego brzucha, zazwyczaj mają ponadprzeciętną klasę.

> Dawniej po świecie podróżowali tacy, których było stać.

Być może, ale rzadko kto zatrzymywał się w pięciogwiazdkowych hotelach.

> Jednego rozwiązania nie ma. Takie jest życie. Życie prostym nie jest. Jakby mi
                        > ktoś powiedział rok temu, że Rosja zaatakuje Ukrainę i do Polski ucieknie kilka
                        > milionów kobiet, to bym go wyśmiał.

A ja nie, zdania były podzielone, ale rok temu wydawało się to już dosyć prawdopodobne.
                      • pies.na.czarnych Re: Tu masz chirurga 17.01.23, 14:32
                        > Córka też pracowała w Sushi.
                        > dawał jej napiwek np. 500 zł za szybki numerek.

Nisko ją wycenił. Widocznie ona jest wykapany tata :)
                        • pozytonium Re: Tu masz chirurga 17.01.23, 18:27
                          pies.na.czarnych napisała:

> > Córka też pracowała w Sushi.
                          > > dawał jej napiwek np. 500 zł za szybki numerek.
                          >
                          > Nisko ją wycenił. Widocznie ona jest wykapany tata :)

:)))))
                          Czytaj, ze zrozumieniem. Ją samą to oburzało. Tym bardziej, że niby każda dziewczyna chce mieć księcia z bajki. Jej koleżanka miała. Za 500 zł.
                          • pies.na.czarnych Re: Tu masz chirurga 17.01.23, 18:56
                            > Czytaj, ze zrozumieniem. Ją samą to oburzało.

Również bym się oburzył gdyby jakaś milionerka zaoferowała mi tylko pińcet tysięcy :)
                        • blablastoteles Re: Tu masz chirurga 17.01.23, 18:31

> Nisko ją wycenił. Widocznie ona jest wykapany tata :)

Nie podobają mi się podobne teksty, chociaż Pozyton to samo przed chwilą sugerował odnośnie mojej ciotki. Nie oferowała usług "dodatkowych" ani nie donosiła służbom (choć oczywiście w hotelu tej klasy, unikalnym w warunkach PRL i pełnym międzynarodowych gości, kręcili się oficerowie SB i wywiadu).
                          • pozytonium Re: Tu masz chirurga 17.01.23, 18:52
                            blablastoteles napisał:

> pies.na.czarnych napisała:
                            >
                            > > Nisko ją wycenił. Widocznie ona jest wykapany tata :)
                            >
                            > Nie podobają mi się podobne teksty, chociaż Pozyton to samo przed chwilą sugero
                            > wał odnośnie mojej ciotki. Nie oferowała usług "dodatkowych" ani nie donosiła s
                            > łużbom (choć oczywiście w hotelu tej klasy, unikalnym w warunkach PRL i pełnym
                            > międzynarodowych gości, kręcili się oficerowie SB i wywiadu).

Nic nie pisałem o twej ciotce.
                            W owym Sushi Barze, było wiele kelnerek. Tylko jedna się połakomiła na 500 zł od księcia z Bliskiego Wschodu.
                            Jej sprawa. Jej macica i pochwa.

Gwałtu nie było, bo koleżanka córki dorabiała coś więcej do napiwku za swoją zgodą.
                            • blablastoteles Re: Tu masz chirurga 17.01.23, 19:21
                              Ok.
            • j-k to byly bajki na "dobre czasy" 17.01.23, 15:47
              blablastoteles napisał:
              > Nie wiem, mnie to boli, bo taka polityka jakoś mi się mało spójna wydaje z ideami zawartymi w Europejskiej Konwencji Praw Człowieka.

to byly bajki na dobre czasy - gdy uchodzcow bylo niewielu.

przy (ich) milionach - najpierw bedzie mimikra UE (ja teraz) - a potem przyjdzie i czas na zmiane zasad.
              • blablastoteles Re: to byly bajki na "dobre czasy" 17.01.23, 18:25
                j-k napisał:
                > przy (ich) milionach - najpierw bedzie mimikra UE (ja teraz) - a potem przyjdzie i czas na zmiane zasad.

W czym problem, USA tworzą potomkowie imigrantów i imigranci, którzy czują się Amerykanami. Migracji i tak nie uda się zatrzymać.
                • pozytonium Re: to byly bajki na "dobre czasy" 17.01.23, 19:03
                  blablastoteles napisał:

> j-k napisał:
                  > > przy (ich) milionach - najpierw bedzie mimikra UE (ja teraz) - a potem pr
                  > zyjdzie i czas na zmiane zasad.
                  >
                  > W czym problem, USA tworzą potomkowie imigrantów i imigranci, którzy czują się
                  > Amerykanami. Migracji i tak nie uda się zatrzymać.

Ale można zmienić stosunek do chcianych i nieporządnych migrantów.
                  Polska przyjęła gładko ca. 8 mln, głównie Ukrainek i ich dzieci. Nawet Tatarzy osiedlali na ziemi RP za zgodą króla, ale akceptując jego warunki.
                  W przypadku Ukraińców łącznikiem jest "wspólny" język. Są różnice, ale te niwelowane są po pół roku pobytu.

• blablastoteles Re: to byly bajki na "dobre czasy" 17.01.23, 19:36
                    pozytonium napisał(a):

> Ale można zmienić stosunek do chcianych i nieporządnych migrantów.
                    > Polska przyjęła gładko ca. 8 mln, głównie Ukrainek i ich dzieci.

No właśnie, w porównaniu do tego migrantów na granicy z Białorusią była garstka. Moim zdaniem użyte p-ko nim środki były niewspółmierne do "zagrożenia" i spokojnie można było podejść do sprawy bardziej humanitarnie (choćby respektując tymczasowe zarządzenia ETPC odnośnie zabezpieczenia ich potrzeb na granicy). Niestety to nie z tym rządem.
                    • pozytonium Re: to byly bajki na "dobre czasy" 17.01.23, 19:51
                      blablastoteles napisał:

> pozytonium napisał(a):
                      >
                      > > Ale można zmienić stosunek do chcianych i nieporządnych migrantów.
                      > > Polska przyjęła gładko ca. 8 mln, głównie Ukrainek i ich dzieci.
                      >
                      > No właśnie, w porównaniu do tego migrantów na granicy z Białorusią była garstka
                      > . Moim zdaniem użyte p-ko nim środki były niewspółmierne do "zagrożenia" i spok
                      > ojnie można było podejść do sprawy bardziej humanitarnie (choćby respektując ty
                      > mczasowe zarządzenia ETPC odnośnie zabezpieczenia ich potrzeb na granicy). Nies
                      > tety to nie z tym rządem.

Były współmierne. Na Białorusi muzułmanie mają się dobrze od XIV wieku.

Założyłem nowy wątek o RP. Tu już ciężko odnaleźć komu się odpowiada.
                      • blablastoteles Re: to byly bajki na "dobre czasy" 17.01.23, 20:05
                        Raczej go wywalą, zbyt mało czytelna metafora ;)
                        • pozytonium Re: to byly bajki na "dobre czasy" 17.01.23, 20:07
                          blablastoteles napisał:

> Raczej go wywalą, zbyt mało czytelna metafora ;)

Kaczor - RP może się ostać :)))))
                          Choć faktycznie zobaczę.
                        • pozytonium Re: to byly bajki na "dobre czasy" 17.01.23, 20:21
                          blablastoteles napisał:

Ale wtedy będę wiedział z kim rozmawiam. Piosenkę o "Polsce", choć to ma do siebie poezja, że każdy w zależności od nastroju czyta ją inaczej. Dla mnie, to jest piosenka o Polsce. Nie poddała się. Dla kogoś innego może to być utwór o ślubie. W poezji rzadko bywają definitywne stwierdzenia. OB GC nie użył ani razu Polska.

www.youtube.com/watch?v=cSjk6phf3iY
                        • pozytonium Re: to byly bajki na "dobre czasy" 17.01.23, 23:22
                          blablastoteles napisał:

Snajper wywalił. Widać drut.
        • pies.na.czarnych Re: Skomlisz jak potracony szczeniak 17.01.23, 12:22
          blablastoteles napisał:

> pozytonium napisał(a):
          >
          > > Jakie jest stanowisko UE?
          >
          > Po staremu, dalej płaci Erdoganowi, żeby trzymał uchodźców z dala od Europki:
          >
          > ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/IP_22_7655
          >

Co ty nie powiesz? Przeczytałeś chociaż o co chodzi? Europa wypłaca również pieniądze niektórym krajom afrykańskim. Jak myślisz dlaczego?
          • blablastoteles Re: Skomlisz jak potracony szczeniak 17.01.23, 12:48
            ...€220 million to support further border control measures at Türkiye's Eastern border. This programme will notably fund new equipment (surveillance masts, cameras, lightning systems) at the border with Iran and Iraq, as well as training for officials in matters such as the use of border management technologies, migration law, humanitarian border management, fundamental rights, and responding to large-scale mixed migration flows...
            • pies.na.czarnych Re: Skomlisz jak potracony szczeniak 17.01.23, 23:37
              Naprawdę nie odróżniasz ochrony granic od łamania prawa miedzynarodowego przez odmawianie udzielenia ochrony międzynarodowej proszący o to osobom osobom. Prawo mówi wyraźnie jak i kiedy taka prośbę można zgłaszać. Z reszta w twoim cytacie jest dosyć dokładnie zaznaczono na co tapomoc jest przeznaczona.
              as well as training for officials in matters such as the use of border management technologies, migration law, humanitarian border management, fundamental rights, and responding to large-scale mixed migration flows...
    • pies.na.czarnych Re: Ofiary polskiej Straży Granicznej 13.01.23, 23:39
      Prawie całe PiSbydło szczeka w jednym wątku.
      • pozytonium Re: Ofiary polskiej Straży Granicznej 14.01.23, 01:01

> Prawie całe PiSbydło szczeka w jednym wątku.

snajper bydłem? Dobrze, że nie świnią.
      • yoma Re: Ofiary polskiej Straży Granicznej 14.01.23, 02:47
        Muczy chyba?
      • margit49 Re: Ofiary polskiej Straży Granicznej 14.01.23, 03:31

> Prawie całe PiSbydło szczeka w jednym wątku.
        >
        Czynownicy pisu. Poziom wypowiedzi utrzymany. Zbratali się, jak u Gombrowicza 🤣
    • qwardian Re: Ofiary polskiej Straży Granicznej 14.01.23, 06:02
      snajper55 napisał:

> Mam nadzieję, że gdy wróci do Polski praworządność ktoś za te śmierci odpowie.

Nie zapoznałeś się Snajperze z Artykułem 12 Konstytucji RP..

Rzeczpospolita Polska strzeże niepodległości i nienaruszalności swojego terytorium, zapewnia wolności i prawa człowieka i obywatela oraz bezpieczeństwo obywateli

Odwracamy proces przyczyno-skutkowy, tropiąc semitów, nie pozwalając na ich inwazję, żeby nie wrócili już więcej. Topienie tych łotrów w bagnach jest konstytucyjnym obowiązkiem i naturalną koleją rzeczy dla każdego kto uważnie zapoznał się z dziejami Narodu Polskiego.
      • pozytonium Konstytucja mało ważna prawo UE jest ważniejsze 17.01.23, 11:45
        qwardian napisał:

> snajper55 napisał:
        >
        > > Mam nadzieję, że gdy wróci do Polski praworządność ktoś za te śmierci odp
        > owie.

>
        > Nie zapoznałeś się Snajperze z Artykułem 12 Konstytucji RP..
        >
        > Rzeczpospolita Polska strzeże niepodległości i nienaruszalności swojego t
        > erytorium
        , zapewnia wolności i prawa człowieka i obywatela oraz bezpieczeńs
        > two obywateli

>
        > Odwracamy proces przyczyno-skutkowy, tropiąc semitów, nie pozwalając na ich inw
        > azję, żeby nie wrócili już więcej. Topienie tych łotrów w bagnach jest konstytu
        > cyjnym obowiązkiem i naturalną koleją rzeczy dla każdego kto uważnie zapoznał s
        > ię z dziejami Narodu Polskiego.

Cytuję tylko naczelne prawo UE stanowiące ponad polskim.
        Artykuł 5
        Przekraczanie granic zewnętrznych
        1. Przekraczanie granic zewnętrznych dozwolone jest jedynie na przejściach granicznych i w ustalonych godzinach ich
        otwarcia. Na przejściach granicznych, które nie są czynne całą dobę, udostępnia się widoczne informacje o godzinach ich
        otwarcia.

ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) 2016/399
        z dnia 9 marca 2016 r.
        w sprawie unijnego kodeksu zasad regulujących przepływ osób przez granice (kodeks graniczny
        Schengen)
        (tekst jednolity)
        PARLAMENT EUROPEJSKI I RADA UNII EUROPEJSKIEJ,
        uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej, w szczególności jego art. 77 ust. 2 lit. b) i e),
        uwzględniając wniosek Komisji Europejskiej,
        po przekazaniu projektu aktu ustawodawczego parlamentom narodowym,
        stanowiąc zgodnie ze zwykłą procedurą ustawodawczą (1),
        a także mając na uwadze, co następuje:

Ciekawe, który z oponentów toleruje wchodzenie mu do domu przez komin, a nie przez drzwi?

Jestem szwendaczem, wiele razy w trakcie wędrówek złapała mnie ulewa. Widzę zabudowanie w oddali. Nikt mi nie odmówił ani choćby schronienia się pod dachem. Ale nie pchałem się tam przez komin, tylko grzecznie zapukałem do drzwi.

Allemannsretten obowiązuje także i w Polsce. Prawo odwieczne. Prawo każdego człowieka.
        www.kingrunner.com/artykul/allemannsretten---prawo-wszystkich-ludzi/588
        Podstawowa zasada, zostawić miejsce popytu w stanie nie gorszym niż zastane.
        Kiedyś w Cisnej siedziałem sobie ze znajomym Ukraińcem w Siekierezadzie. Przyjechali motocykliści z poznańskiego. Awanturowali się, ubliżali autochtonom. Aż przyszło po północy. Wtedy dotarło do nich, że nie mają gdzie spać. Szukali noclegu, ale nigdzie nie mogli go znaleźć. W końcu jeden autochton się zlitował. Mówi, za stodołą "mam stertę siana, płatne z góry po 100 zł od łebka, a jak się obudzę to ma was nie być". Przynajmniej ciepło mieli w nocy. Nie padało wtedy (deszcz w Cisnej) więc spokojnie mogli się wyspać na sianie na polu za 100 zł za noc. Nie wiem, czy coś wtedy do nich dotarło.
    • perla_z_roztocza Re: Ofiary polskiej Straży Granicznej 14.01.23, 09:52
      przyjdzie Tusk i w 2 dni załatwi problem.
      Zlikwiduje SG, wojsko, ograniczy policję i każdy kto chce będzie mógł przekroczyć granicę aby udać się po socjal do Niemiec.
      Ale zrobiono badania i wyszło, że takich chętnych jest 2 miliardy. Np. w niektórych społecznościach afrykańskich brak zainteresowania europejskim socjalem degraduje danego osobnika w oczach innych.
      Natomiast jest inny problem.
      Nie wytrzymają tego linie energetyczne, wodociągowe, drogi, koleje, nie wspominając o takich drobnostkach jak mieszkania czy żywność właśnie.
      • blablastoteles Re: Ofiary polskiej Straży Granicznej 14.01.23, 11:30
        A Ty jesteś obywatelem RP czy Republiki Federalnej Niemiec, że tak się martwisz o ich wydatki i socjal? Przyjmować zgodnie z procedurami, nie stosować pushbackow, ich sprawa gdzie sobie pojadą i co z nimi DE zrobi.
        • perla_z_roztocza Re: Ofiary polskiej Straży Granicznej 14.01.23, 11:55
          blablastoteles napisał:

> Przyjmować zgodnie z procedurami, nie stosować pushbac
          > kow, ich sprawa gdzie sobie pojadą i co z nimi DE zrobi.

co z nimi robi DE to widać po tych co się przedostali.
          Tych co umieją pisać i czytać zatrzymują u siebie a analfabetów i kryminalistów odsyłają do nas właśnie.
          • pies.na.czarnych Re: Ofiary polskiej Straży Granicznej 14.01.23, 11:58
            > analfabetów i kryminalistów odsyłają do nas właśnie.

Przez Białoruś :)

Te bzdury, które tu wypisujesz są jedynie twoimi mokrymi snami.
            • perla_z_roztocza Re: Ofiary polskiej Straży Granicznej 14.01.23, 19:29
              piesku, nie rozumiesz prostego tekstu a szczekasz jakbyś był bulterierem z dyplomem właśnie.
        • 141288bs Re: Ofiary polskiej Straży Granicznej 14.01.23, 18:51
          blablastoteles napisał:

> A Ty jesteś obywatelem RP czy Republiki Federalnej Niemiec, że tak się martwisz
          > o ich wydatki i socjal? Przyjmować zgodnie z procedurami, nie stosować pushbac
          > kow, ich sprawa gdzie sobie pojadą i co z nimi DE zrobi.

- te procedury - jakie są? - jeśli nie jesteś trollem, to je znasz
      • snajper55 Re: Ofiary polskiej Straży Granicznej 14.01.23, 21:29
        perla_z_roztocza napisał:

> przyjdzie Tusk i w 2 dni załatwi problem.

A wystarczyło przestrzegać prawa...

S.
        • pozytonium Re: Ofiary polskiej Straży Granicznej 14.01.23, 21:32
          snajper55 napisał:

> perla_z_roztocza napisał:
          >
          > > przyjdzie Tusk i w 2 dni załatwi problem.
          >
          > A wystarczyło przestrzegać prawa...

Prawo jest przestrzegane. Inaczej rozległby się ryk z Brukseli aż do Pekinu.
          • snajper55 Re: Ofiary polskiej Straży Granicznej 14.01.23, 21:44
            pozytonium napisał(a):

> snajper55 napisał:
            >
            > > perla_z_roztocza napisał:
            > >
            > > > przyjdzie Tusk i w 2 dni załatwi problem.
            > >
            > > A wystarczyło przestrzegać prawa...
            >
            > Prawo jest przestrzegane. Inaczej rozległby się ryk z Brukseli aż do Pekinu.

Nie, nie było przestrzegane. SG nie wpuszczała ludzi deklarujących chęć złożenia w Polsce wniosku o ochronę międzynarodową. A miała obowiązek ich wpuścić.

S.
            • j-k Ofiary bialoruskiej Straży Granicznej 14.01.23, 21:51
              snajper55 napisał:

> Nie, nie było przestrzegane. SG nie wpuszczała ludzi deklarujących chęć złożeni
              > a w Polsce wniosku o ochronę międzynarodową. A miała obowiązek ich wpuścić.

Bialorus tez miala. obowiazek - przyjac ich wnioski azylowe.

tylko "uchodzcy" .- nie chcieli

Socjal w Bialorusi jest marny
            • perla_z_roztocza Re: Ofiary polskiej Straży Granicznej 14.01.23, 22:07
              snajper55 napisał:

> Nie, nie było przestrzegane. SG nie wpuszczała ludzi deklarujących chęć złożeni
              > a w Polsce wniosku o ochronę międzynarodową.

ochronę przed kim?
              Oni przedzierają się przez bagna i lasy aby nie mieć stempla polskiego bo to im zamyka drogę do lepszego socjalu w innych krajach.

> A miała obowiązek ich wpuścić.

gdzie to jest napisane?
              Ty się czujesz prześladowany przez pisowski reżim. To się zwróć w jakimś lesie o ochronę w innym państwie.
              W najlepszym wypadku zaliczysz kopa i w ryj.

A tak w ogóle to zastanawiam się Snajper czy jesteś głupkiem czy ruską kanalią.
              Strasznie się zeszmaciłeś mały cenzorku. Choć ścierwem to byłeś jeszcze na Aqua.
              Jakakolwiek dyskusja z tobą to urąganie samemu sobie.
              A teraz tnij polski renegacie właśnie.
              • snajper55 Re: Ofiary polskiej Straży Granicznej 14.01.23, 22:36

> > A miała obowiązek ich wpuścić.
                >
                > gdzie to jest napisane?

W ustawie o cudzoziemcach:

Art. 28.
                1. Cudzoziemcowi odmawia się wjazdu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, gdy:
                (...)
                2. Przepisu ust. 1 nie stosuje się do cudzoziemca, który:
                2) podczas kontroli granicznej:
                a) zadeklarował zamiar złożenia wniosku o udzielenie ochrony międzynarodowej

S.
                • perla_z_roztocza Re: Ofiary polskiej Straży Granicznej 14.01.23, 23:01
                  snajper55 napisał:

> Art. 28.
                  > 1. Cudzoziemcowi odmawia się wjazdu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, gd
                  > y:
                  > (...)
                  > 2. Przepisu ust. 1 nie stosuje się do cudzoziemca, który:
                  > 2) podczas kontroli granicznej:
                  > a) zadeklarował zamiar złożenia wniosku o udzielenie ochrony międzynarodowej
                  >

ale oni nie chcą składać wniosków w Polsce.
                  Traktują nasz kraj jako bezpłatną autostradę do lepszego socjalu.
                  Porozmawiaj sobie z cudzoziemcami, którzy mieszkają w Polsce legalnie.
                  Np. z Afryki czy Azji.
                  Miesiącami czekali na zezwolenie na pobyt. A ci to olewają i myślą, że mogą na lewo.
                  Jest jeszcze coś.
                  Jestem chyba jedyny na forum tym, który przeżył arabski zamach terrorystyczny. Oczywiście nie w Polsce.
                  Dużo ludzi zginęło.
                  Oczywiście winni byli ci arabscy bandyci. Ale nie tylko. Również tacy jak ty, który by ich przyjmował bez ograniczeń.
                  Nie życzę nikomu takiego doświadczenia, ale tobie przydałoby się.
                  W mig byś zmienił zdanie nie był taki hop do przodu właśnie.
                  • pozytonium Arabowie są Semitami!!!!!!!! 14.01.23, 23:09

Rozróżnianie ich, jest jakoby Niemcy nie byli nazistami.
                    • perla_z_roztocza Re: Arabowie są Semitami!!!!!!!! 14.01.23, 23:18
                      pozytonium napisał(a):

> Rozróżnianie ich, jest jakoby Niemcy nie byli nazistami.

akurat wtedy semici zabijali semitów, czyli Arabowie zabijali Żydów.
                      Ja widząc pierwszy raz cudaków w chałatach podszedłem aby im się przyjrzeć.
                      To było w Rzymie.
                      I nagle rzucili granaty i zaczęli strzelać.
                      Gdyby Snajper musiał spierdzielać po trupach na czworakach to inaczej by dziś gardłował właśnie.

• blablastoteles Re: Arabowie są Semitami!!!!!!!! 15.01.23, 00:08
                        Dla jednych terroryści, a dla drugich powstańcy. Zamiast do bazyliki udałeś się do synagogi i Pan Bóg Cię pokarał ;)
                        • qwardian [...] 15.01.23, 12:03
                          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                      • hana2 Re: Arabowie są Semitami!!!!!!!! 15.01.23, 15:03
                        "Ja widząc pierwszy raz cudaków w chałatach podszedłem aby im się przyjrzeć.
                        To było w Rzymie.
                        I nagle rzucili granaty i zaczęli strzelać"

A potem weszła mama i kazała wyjść z Minecrafta. Widać, że ferie się zaczęły... Więcej takich perełek będzie.

• perla_z_roztocza Re: Arabowie są Semitami!!!!!!!! 15.01.23, 15:38
                          a ty się wtedy obudziłaś z ręką w nocniku właśnie.

hana2 napisała:
                          • yoma Re: Arabowie są Semitami!!!!!!!! 15.01.23, 16:18
                            Niektóre dziady jednak na starość dziecinnieją.
                          • blablastoteles Re: Arabowie są Semitami!!!!!!!! 15.01.23, 19:43
                            Może i prawdę piszesz. A można zapytać kiedy miało miejsce to zdarzenie?
                    • j-k Arabowie są Semitami i anty-Semitami jednoczesnie! 15.01.23, 16:42
                      bo Zydzi tez sa Semitami :)
                  • snajper55 Re: Ofiary polskiej Straży Granicznej 14.01.23, 23:55

> ale oni nie chcą składać wniosków w Polsce.

Straż graniczna nie wpuszczała osób deklarujących chęć złożenia w Polsce wniosku o ochronę międzynarodową. Polska Straż Graniczna łamała prawo. Polska Straż Graniczna jest winna śmierci tych osób.

S.
                    • pozytonium Re: Ofiary polskiej Straży Granicznej 15.01.23, 01:31
                      snajper55 napisał:

> perla_z_roztocza napisał:
                      >
                      > > ale oni nie chcą składać wniosków w Polsce.
                      >
                      > Straż graniczna nie wpuszczała osób deklarujących chęć złożenia w Polsce wniosk
                      > u o ochronę międzynarodową. Polska Straż Graniczna łamała prawo. Polska Straż G
                      > raniczna jest winna śmierci tych osób.

Powiedziała ci o tym Eva K.
                    • j-k Ofiary biloruskiej Straży Granicznej 15.01.23, 12:06
                      snajper55 napisał:
                      > Straż graniczna nie wpuszczała osób deklarujących chęć złożenia w Polsce wniosk
                      > u o ochronę międzynarodową. Polska Straż Graniczna łamała prawo. Polska Straż G
                      > raniczna jest winna śmierci tych osób.

Nie, winna jest bialoruska straz graniczna pozwalajaca tym osobom na nielegalne przekroczenie granicy.

dlaczego nie skladaly podania o Azyl w Bialorusi ?

mialy taka prawna mozliwosc.
                      • snajper55 Re: Ofiary biloruskiej Straży Granicznej 15.01.23, 14:35
                        j-k napisał:

> Nie, winna jest bialoruska straz graniczna pozwalajaca tym osobom na nielegalne
                        > przekroczenie granicy.

To polska SG bezprawnie nie wpuszczała do Polski tych ludzi.

> dlaczego nie skladaly podania o Azyl w Bialorusi ?

Bo chcieli w Polsce. Mają do tego prawo.

> mialy taka prawna mozliwosc.

Ale nie mieli woli. To oni decydują gdzie chcą złożyć wniosek o ochronę międzynarodową.

S.
                        • perla_z_roztocza Re: Ofiary biloruskiej Straży Granicznej 15.01.23, 15:36
                          snajper55 napisał:

> Ale nie mieli woli. To oni decydują gdzie chcą złożyć wniosek o ochronę międzyn
                          > arodową.

czyli my jako kraj nie mamy nic do powiedzenia.
                          Oni rządzą a my mamy kicać na dwóch łapkach tak jak nam zagrają właśnie.
                          • snajper55 Re: Ofiary biloruskiej Straży Granicznej 15.01.23, 16:08

> czyli my jako kraj nie mamy nic do powiedzenia.
                            > Oni rządzą a my mamy kicać na dwóch łapkach tak jak nam zagrają właśnie.

My Polacy uchwaliliśmy prawo, które nakazuj wpuszczać cudzoziemców deklarujących chęć złożenia w Polsce wniosku o ochronę międzynarodową. Wiem, dla niektórych nie ma znaczenia co nakazuje prawo. Teraz właśnie tacy rządzą.

S.
                            • perla_z_roztocza Re: Ofiary biloruskiej Straży Granicznej 15.01.23, 16:40
                              snajper55 napisał:

> My Polacy uchwaliliśmy prawo, które nakazuj wpuszczać cudzoziemców deklarującyc
                              > h chęć złożenia w Polsce wniosku o ochronę międzynarodową.

a w tym prawie jest coś, że taki wniosek będzie przyjmowany na bagnach i w lasach?
                              I zrozum w końcu, oni dlatego przez bagna i lasy aby nie złożyć wniosku w Polsce.
                              Bo wtedy szlaban na niemiecką kasę właśnie.
                              • snajper55 Re: Ofiary biloruskiej Straży Granicznej 15.01.23, 22:44

> snajper55 napisał:
                                >
                                > a w tym prawie jest coś, że taki wniosek będzie przyjmowany na bagnach i w lasach?
                                > I zrozum w końcu, oni dlatego przez bagna i lasy aby nie złożyć wniosku w Polsce.
                                > Bo wtedy szlaban na niemiecką kasę właśnie.

W tym prawie jest napisane, że osoba deklarująca chęć złożenia w Polsce wniosku o ochronę międzynarodowya ma być wpuszczona do Polski.

S.
                        • j-k nadal Ofiary bialoruskiej Straży Granicznej 15.01.23, 16:31
                          snajper55 napisał:
                          > Bo chcieli w Polsce. Mają do tego prawo.

nie maja takiego prawa. - podanie o Azyl /zgodnie z konwencjami/ sklada sie w PIERWSZYM bezpiecznym kraju.

a Bialorus jest bezpiecznym krajem.
                          • perla_z_roztocza Re: nadal Ofiary bialoruskiej Straży Granicznej 15.01.23, 16:50
                            j-k napisał:

> a Bialorus jest bezpiecznym krajem.

Egipt, Nepal, Sri Lanka, Kuba, Irak, a teraz nawet Syria, i tym podobne kraje też są bezpieczne.
                            Tam nie ma wojny, ale ich obywatele stoją pod polskim płotem właśnie.
                            • j-k i nadal Ofiary bialoruskiej Straży Granicznej 15.01.23, 17:15
                              > Egipt, Nepal, Sri Lanka, Kuba, Irak... i tym podobne kraje też są bezpieczne.

> Tam nie ma wojny, ale ich obywatele stoją pod polskim płotem właśnie.

no i jeszcze dlugo sobie pod tym plotem postoja.

uchodzcy ekonomiczni - nie sa w UE mile widziani.
                            • snajper55 Re: nadal Ofiary bialoruskiej Straży Granicznej 15.01.23, 22:59

> j-k napisał:
                              >
                              > > a Bialorus jest bezpiecznym krajem.
                              >
                              > Egipt, Nepal, Sri Lanka, Kuba, Irak, a teraz nawet Syria, i tym podobne kraje t
                              > eż są bezpieczne.
                              > Tam nie ma wojny, ale ich obywatele stoją pod polskim płotem właśnie.

Prawo nakazywało wpuszczać do Polski każdego cudzoziemca deklarującego chęć złożenia w Polsce wniosku o ochron międzynarodową. Polska SG od lat to prawo łamała i jest winna śmierci tych ludzi, których zwłoki znajdowane są teraz przy granicy. Mam nadzieje, że osoby winne tych śmierci trafią do więzień na długi lata.

S.
                              • j-k Re: nadal Ofiary bialoruskiej Straży Granicznej 16.01.23, 00:46
                                a ja mam nadzieje, ze bandzior Lukaszenka skonczy z podrzucaniem na granice miesa armatniego - bo najwyrazniej mu sie to nie oplaca.
                                • snajper55 Re: nadal Ofiary bialoruskiej Straży Granicznej 16.01.23, 02:02
                                  j-k napisał:

> a ja mam nadzieje, ze bandzior Lukaszenka skonczy z podrzucaniem na granice mie
                                  > sa armatniego - bo najwyrazniej mu sie to nie oplaca.

Mięsa armatniego dla naszej Straży Granicznej? To może niech nasza SG przestanie strzelać z armat? Bo winnym jest ten, który zabija, a nie ten, który podrzuca.

S.
                              • pozytonium Re: nadal Ofiary bialoruskiej Straży Granicznej 16.01.23, 08:07
                                snajper55 napisał:

> Prawo nakazywało wpuszczać do Polski każdego cudzoziemca deklarującego chęć zło
                                > żenia w Polsce wniosku o ochron międzynarodową. Polska SG od lat to prawo łamał
                                > a i jest winna śmierci tych ludzi, których zwłoki znajdowane są teraz przy gran
                                > icy. Mam nadzieje, że osoby winne tych śmierci trafią do więzień na długi lata.

„Granice zewnętrzne UE” można przekraczać tylko na przejściach granicznych i w ustalonych godzinach ich otwarcia. W prawie UE nie ma nic o przekraczaniu granicy zewnętrznej UE na bagnach.
                                • snajper55 Re: nadal Ofiary bialoruskiej Straży Granicznej 16.01.23, 15:34
                                  pozytonium napisał(a):

> snajper55 napisał:
                                  >
                                  >
                                  > > Prawo nakazywało wpuszczać do Polski każdego cudzoziemca deklarującego ch
                                  > ęć zło
                                  > > żenia w Polsce wniosku o ochron międzynarodową. Polska SG od lat to prawo
                                  > łamał
                                  > > a i jest winna śmierci tych ludzi, których zwłoki znajdowane są teraz prz
                                  > y gran
                                  > > icy. Mam nadzieje, że osoby winne tych śmierci trafią do więzień na długi
                                  > lata.
                                  >
                                  > „Granice zewnętrzne UE” można przekraczać tylko na przejściach granicznych i w
                                  > ustalonych godzinach ich otwarcia. W prawie UE nie ma nic o przekraczaniu grani
                                  > cy zewnętrznej UE na bagnach.

Straż Graniczna przez przejścia graniczne, wbrew obowiązującemu prawu, nie chciała ich przepuszczać.

S.
                                  • pozytonium (UE) 2016/399 z dnia 9 marca 2016 r. 16.01.23, 15:38
                                    snajper55 napisał:

> pozytonium napisał(a):
                                    >
                                    > > snajper55 napisał:
                                    > >
                                    > >
                                    > > > Prawo nakazywało wpuszczać do Polski każdego cudzoziemca deklarując
                                    > ego ch
                                    > > ęć zło
                                    > > > żenia w Polsce wniosku o ochron międzynarodową. Polska SG od lat to
                                    > prawo
                                    > > łamał
                                    > > > a i jest winna śmierci tych ludzi, których zwłoki znajdowane są ter
                                    > az prz
                                    > > y gran
                                    > > > icy. Mam nadzieje, że osoby winne tych śmierci trafią do więzień na
                                    > długi
                                    > > lata.
                                    > >
                                    > > „Granice zewnętrzne UE” można przekraczać tylko na przejściach granicznyc
                                    > h i w
                                    > > ustalonych godzinach ich otwarcia. W prawie UE nie ma nic o przekraczaniu
                                    > grani
                                    > > cy zewnętrznej UE na bagnach.
                                    >
                                    > Straż Graniczna przez przejścia graniczne, wbrew obowiązującemu prawu, nie chci
                                    > ała ich przepuszczać.

I słusznie. Miała do tego pełne prawo.

UE postanowiła

Artykuł 14
                                    Odmowa wjazdu
                                    1. Obywatelowi państwa trzeciego, który nie spełnia wszystkich warunków wjazdu ustanowionych w art. 6 ust. 1
                                    i który nie należy do żadnej z kategorii osób, o których mowa w art. 6 ust. 5, odmawia się wjazdu na terytorium państw
                                    członkowskich. Pozostaje to bez uszczerbku dla stosowania szczególnych przepisów dotyczących prawa do azylu
                                    i ochrony międzynarodowej lub wydawania długoterminowych wiz pobytowych.

ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) 2016/399
                                    z dnia 9 marca 2016 r.
                                    w sprawie unijnego kodeksu zasad regulujących przepływ osób przez granice (kodeks graniczny
                                    Schengen)
                                    (tekst jednolity)
                                    PARLAMENT EUROPEJSKI I RADA UNII EUROPEJSKIEJ,
                                    uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej, w szczególności jego art. 77 ust. 2 lit. b) i e),
                                    uwzględniając wniosek Komisji Europejskiej,
                                    po przekazaniu projektu aktu ustawodawczego parlamentom narodowym,
                                    stanowiąc zgodnie ze zwykłą procedurą ustawodawczą (1),
                                    a także mając na uwadze, co następuje:
                                  • j-k I nadal Ofiary bialoruskiej Straży Granicznej 16.01.23, 15:43
                                    snajper55 napisał:
                                    > Straż Graniczna przez przejścia graniczne, wbrew obowiązującemu prawu, nie chci
                                    > ała ich przepuszczać.

zgodnie z obowiazujcym prawem.

nie maja wiz, ani nie sa obywatelami UE.
                                    • snajper55 Re: I nadal Ofiary bialoruskiej Straży Graniczne 16.01.23, 15:54
                                      j-k napisał:

> snajper55 napisał:
                                      > > Straż Graniczna przez przejścia graniczne, wbrew obowiązującemu prawu, ni
                                      > e chci
                                      > > ała ich przepuszczać.
                                      >
                                      >
                                      > zgodnie z obowiazujcym prawem.
                                      >
                                      > nie maja wiz, ani nie sa obywatelami UE.

No i co z tego? Osoby deklarujące chęć złożenia w Polsce wniosku o ochronę międzynarodową nie muszą mieć wizy, ubezpieczenia, pieniędzy i oczywiście nie muszą być obywatelami UE. Powtórzę po raz kolejny:

Straż Graniczna ma obowiązek wpuścić do Polski osoby deklarujące chęć złożenia w Polsce wniosku o ochronę międzynarodową. Straż Graniczna tego nie robiła łamiąc prawo. Skutkiem takiego postępowania są ofiary śmiertelne.

S.
                                      • pozytonium Re: I nadal Ofiary bialoruskiej Straży Graniczne 16.01.23, 15:59
                                        snajper55 napisał:

> j-k napisał:
                                        >
                                        > > snajper55 napisał:
                                        > > > Straż Graniczna przez przejścia graniczne, wbrew obowiązującemu pra
                                        > wu, ni
                                        > > e chci
                                        > > > ała ich przepuszczać.
                                        > >
                                        > >
                                        > > zgodnie z obowiazujcym prawem.
                                        > >
                                        > > nie maja wiz, ani nie sa obywatelami UE.
                                        >
                                        > No i co z tego? Osoby deklarujące chęć złożenia w Polsce wniosku o ochronę międ
                                        > zynarodową nie muszą mieć wizy, ubezpieczenia, pieniędzy i oczywiście nie muszą
                                        > być obywatelami UE. Powtórzę po raz kolejny:
                                        >
                                        > Straż Graniczna ma obowiązek wpuścić do Polski osoby deklarujące chęć złożenia
                                        > w Polsce wniosku o ochronę międzynarodową. Straż Graniczna tego nie robiła łami
                                        > ąc prawo. Skutkiem takiego postępowania są ofiary śmiertelne.

Jak się ma z nimi dogadać? Po aramejsku? Trzymając tłumaczy przysięgłych na bagnach?
                  • hana2 Re: Ofiary polskiej Straży Granicznej 15.01.23, 15:00
                    'Oczywiście winni byli ci arabscy bandyci. Ale nie tylko. Również tacy jak ty,"

Winny jest ekstremizm. Zarówno w muzułmańskim wykonaniu jak i narodowo - katolickim. Zabójca Adamowicza nie był muzułmaninem. A gdyby zamiar noża miał karabin? A Polki bojące się zachodzić w ciążę i Polki umierające na sali porodowej po wyroku pseudotrybunału? Z ekstremizmem trzeba walczyć, nie z ludźmi

• perla_z_roztocza Re: Ofiary polskiej Straży Granicznej 15.01.23, 15:44
                      hana2 napisała:

> Zabójca Adamowicza nie był muzułmaninem.

zabójca Adamowicza był nasiąknięty nienawiścią jaka wylewała się na Adamowicza z GW, TVN-u i Lisweek.
                      Poza tym, był stuknięty a winę organizacyjną ponosi Owsiak.

> A Polki bojące się zachodzić w ciążę

to niech przestaną spółkować na lewo i prawo i kupią sobie wibrator właśnie.
                      • hana2 Re: Ofiary polskiej Straży Granicznej 15.01.23, 15:54
                        "to niech przestaną spółkować na lewo i prawo i kupią sobie wibrator właśnie"

Chciałbyś decydować jak kobiety mają żyć. Czym się różnisz od terrorystów z Afganistanu?

Nie musisz odpisywać.

Ps. Boją się zachodzić w ciążę, kobiety które CHCĄ mieć dzieci WŁAŚNIE. Boją się, że nie dostaną właściwej opieki medycznej, gdy zaczną się komplikacje. W 21 wieku (!)

Myślę, że słabo rozumiesz temat.

• perla_z_roztocza Re: Ofiary polskiej Straży Granicznej 15.01.23, 16:45
                          hana2 napisała:

> Czym się różnisz od terrorystów z Afganistanu?

miej pretensje do rodzicieli i nauczycieli, że wyhodowali pustaka zadającego głupawe pytania właśnie.
                          • hana2 Re: Ofiary polskiej Straży Granicznej 15.01.23, 19:27
                            "miej pretensje do rodzicieli i nauczycieli, że wyhodowali pustaka"

Uwierz, starali się jak mogli.
                            Ale no stało się. Co zrobić. Mogę jedynie próbować nadrabiać deficyty rozmawiając z mądrzejszymi od siebie jak ty WŁAŚNIE.
                            • perla_z_roztocza Re: Ofiary polskiej Straży Granicznej 15.01.23, 19:41
                              hana2 napisała:

> Uwierz, starali się jak mogli.
                              > Ale no stało się. Co zrobić. Mogę jedynie próbować nadrabiać deficyty rozmawiaj
                              > ąc z mądrzejszymi od siebie jak ty WŁAŚNIE.

to dobrze, że składasz samokrytykę i wyrażasz skruchę.
                              A! ty nie możesz ze mną rozmawiać dopóki nie nastąpi koniec edukowania ciebie.
                              Ty masz tylko mnie słuchać i czytać moje posty z wypiekami na twarzy właśnie.
                              • mateusz.urbanski Re: Ofiary polskiej Straży Granicznej 16.01.23, 15:43

> to dobrze, że składasz samokrytykę i wyrażasz skruchę.
                                > A! ty nie możesz ze mną rozmawiać dopóki nie nastąpi koniec edukowania ciebie.
                                > Ty masz tylko mnie słuchać i czytać moje posty z wypiekami na twarzy właśnie.

Jawohl mein führer.
                      • snajper55 Re: Ofiary polskiej Straży Granicznej 15.01.23, 16:12

> zabójca Adamowicza był nasiąknięty nienawiścią jaka wylewała się na Adamowicza
                        > z GW, TVN-u i Lisweek.

Cos ci si pomyliło. Nienawiść na Adamowicza wylewała się z TVP. Tak jak teraz wylewa si na Tuska. Zapewne rządzący Polską liczą na podobny efekt.

S.
                        • yoma Re: Ofiary polskiej Straży Granicznej 15.01.23, 16:17
                          Btw ciekawostka. Jak w którymś wątku wspomniałam Adamowicza, to natychmiast wątek wziął i znikł. Przypadek?
                        • perla_z_roztocza Re: Ofiary polskiej Straży Granicznej 15.01.23, 16:33
                          snajper55 napisał:

> Cos ci si pomyliło. Nienawiść na Adamowicza wylewała się z TVP.

co wyraził polityk PO niejaki Neumann, któren wieszczył Adamowiczowi pudełko za złodziejstwo.

> Tak jak teraz w
                          > ylewa si na Tuska. Zapewne rządzący Polską liczą na podobny efekt.

Tusk dostał państwową ochronę na prośbę rządu PiS-u.
                          Wariatów nie brakuje.
                          Z drugiej strony uniemożliwi to rozpętanie cyrku przez TVN jaki zrobiono po "zamachu" na Komorowskiego właśnie.
    • oszol-lom-z-rm Re: Ofiary polskiej Straży Granicznej 15.01.23, 09:27
      To są ofiary służb białoruskich !
      • j-k Ofiary bialoruskiej Straży Granicznej 15.01.23, 12:07