Dodaj do ulubionych

Kolęda ,drzwi zamknięte. Protest za Izę z Pszczyny

19.01.23, 10:01
Księża doprowadzili do zakazu aborcji .
Dlatego teraz są bojkotowani podczas tzw "kolędy".

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,29373662,koleda-franciszkanie-pisza-o-trudnosciach-agresywne-zwierzeta.html#do_w=57&do_v=739&do_st=RS&do_sid=1046&do_a=1046#s=BoxOpLink
Obserwuj wątek
    • wsk175 Re: Kolęda ,drzwi zamknięte. Protest za Izę z Psz 19.01.23, 10:15
      "ukrywanie trwałego mieszkania z kimś w nieprawidłowych związkach,"
      Rozumiem, że księża podczas wizyt ochoczo mówią o swoich związkach z dziećmi....
      • adam.eu Re: Kolęda ,drzwi zamknięte. Protest za Izę z Psz 19.01.23, 10:55
        Nie można każdego księdza oskarżać o stosunki z dziećmi. Na pewno można i trzeba pamiętać i potępiać, że niemalże cały Kościół stara się ukryć i bronić takich księży. Kościoła nie interesują ich ofiary.
        Do mnie ksiądz po kolędzie nie przychodzi już grubo ponad 20 lat, Raz mimo, że mieliśmy zamiar przyjąć księdza, a nawet porozmawiać, ominął nasze mieszkanie. Chciał ukarać za coś, czy bał się rozmowy? O kasę po kolędzie mu chodziło, że za mało? Nie wiem. Ale wiem, że od tego czasu po prostu zawsze otrzymuje info, że księdza nie oczekuję, mimo, że już dawno to inny ksiądz.
    • m.c.hrabia Re: Kolęda ,drzwi zamknięte. Protest za Izę z Psz 19.01.23, 10:21
      tym "bogobojnym" od tych modlitw to już całkiem się we łbach popieprzyło
      • wsk175 Re: Kolęda ,drzwi zamknięte. Protest za Izę z Psz 19.01.23, 11:11
        "Duchowni przypominają także, jak ma wyglądać dom przygotowany na wizytę duszpasterską. Na stole należy wcześniej przygotować m.in.: Pismo św., krzyż, świece, wodę święconą czy kropidło"
        Z "tych" rzeczy to ja tylko mam judasza w drzwiach....
        • biala8malwa Re: Kolęda ,drzwi zamknięte. Protest za Izę z Psz 19.01.23, 11:16
          A ksiądz przy sobie ma kropidło ...
        • snajper55 Re: Kolęda ,drzwi zamknięte. Protest za Izę z Psz 19.01.23, 12:54
          wsk175 napisał:

> "Duchowni przypominają także, jak ma wyglądać dom przygotowany na wizytę duszpa
          > sterską. Na stole należy wcześniej przygotować m.in.: Pismo św., krzyż, świece,
          >  wodę święconą czy kropidło"
          > Z "tych" rzeczy to ja tylko mam judasza w drzwiach....

Świecy nie masz? A jak prądu nie będzie?

S.
          • yoma Re: Kolęda ,drzwi zamknięte. Protest za Izę z Psz 19.01.23, 13:23
            Tealight 😂
            • pies.na.czarnych Re: Kolęda ,drzwi zamknięte. Protest za Izę z Psz 19.01.23, 14:55
              No tak! Latarką z telefonu herbaty nie podgrzejesz. Tsza do producentów srajfonow zgłosić to jako projekt racjonalizatorski;)
              • yoma Re: Kolęda ,drzwi zamknięte. Protest za Izę z Psz 19.01.23, 15:28
                Tyłka też nie podetrzesz :)
          • pies.na.czarnych Re: Kolęda ,drzwi zamknięte. Protest za Izę z Psz 19.01.23, 14:52
            > Świecy nie masz? A jak prądu nie będzie?

Nie bądź taki czarnowidz!:)
    • pies.na.czarnych Re: Kolęda ,drzwi zamknięte. Protest za Izę z Psz 19.01.23, 11:43
      Franciszkanie przestrzegają, że każda parafia prowadzi kartoteki swoich parafian, gdzie odnotowuje się dane, przyjęte sakramenty, informacje o sytuacji rodziny, problemy.

Jakie są podstawy prawne pozwalające im na nagabywanie ludzi i de facto żebractwo?
      W jakich krajach europejskich te praktyki (kolęda) są stosowane przez funkcjonariuszy kościelnych?
      • snajper55 Re: Kolęda ,drzwi zamknięte. Protest za Izę z Psz 19.01.23, 12:58
        pies.na.czarnych napisała:

> Franciszkanie przestrzegają, że każda parafia prowadzi kartoteki swoich
        > parafian, gdzie odnotowuje się dane, przyjęte sakramenty, informacje o sytuacji
        > rodziny, problemy.
        >
        > Jakie są podstawy prawne pozwalające im na nagabywanie ludzi i de facto żebract
        > wo?

Nie jest to zabronione, a więc jest dozwolone. Dlatego chodzą tacy Rosji i zbierają na księży, na walenie czy na psy w schroniskach.

> W jakich krajach europejskich te praktyki (kolęda) są stosowane przez funkcjona
        > riuszy kościelnych?

Nie wiem, ale poszukam. Zaciekawiło mnie to.

S.
        --
        Sleeping Sun
        • snajper55 Re: Kolęda ,drzwi zamknięte. Protest za Izę z Psz 19.01.23, 13:07
          snajper55 napisał:

> pies.na.czarnych napisała:
          >
          > > W jakich krajach europejskich te praktyki (kolęda) są stosowane przez fun
          > > kcjonariuszy kościelnych?
          >
          > Nie wiem, ale poszukam. Zaciekawiło mnie to.

Wygląda, że tak jest tylko w Polsce. W innych krajach ksiądz przychodzi na zaproszenie i nie jest to związane z jakąś datą czy okresem, ani z datkiem.

www.rodzice.pl/wizyta-duszpasterska-w-innych-krajach/

S.
          • yoma Re: Kolęda ,drzwi zamknięte. Protest za Izę z Psz 19.01.23, 13:26
            No dobra, a dla kogo imieniny są ważniejsze niż urodziny, niech się przyzna? Wbrew pozorom pytanie związane z tematem.
          • pies.na.czarnych Re: Kolęda ,drzwi zamknięte. Protest za Izę z Psz 19.01.23, 14:41
            > Wygląda, że tak jest tylko w Polsce.

Statystycznie znowu najlepsi.:)
        • pies.na.czarnych Re: Kolęda ,drzwi zamknięte. Protest za Izę z Psz 19.01.23, 14:50
          > Dlatego chodzą tacy Rosji i zbierają na księży, na walenie czy na psy w schroniskach.

U mnie jakoś nikt nie łazi po domach. Oczywiście wysyłają coś pocztą zwyklą, albo elektroniczną. Jeżeli masz na fizycznej skrzynce pocztowej naklejkę "Proszę nie wrzucać reklam" to za korespondencję nie adresowaną imiennie do ciebie możesz takiego nadawcę zgłosić i poniesie konsekwencje administracyjne.
          Mieszkam na Zachodzie wiele lat i nigdy nie widziałem ani ministrantów, ani księży łażących po domach i to nie tylko w Belgii. Może nie mialem szczęścia;), ale również nigdy nie widziałem tych przebierańców w innych krajach europejskich mimo, że kiedyś często podróżowałem.
          • yoma Re: Kolęda ,drzwi zamknięte. Protest za Izę z Psz 19.01.23, 15:30
            I stąd moje podstępne pytanie. Jak długo dla kogo jakiś dawno strupieszały święty będzie ważniejszy niż on sam, tak długo czarny będzie mu się wciskał do chałupy 😎
            • pies.na.czarnych Re: Kolęda ,drzwi zamknięte. Protest za Izę z Psz 19.01.23, 15:36
              Słuszne pytanie. Pozwól, ze je rozszerzę. W jakich krajach europejskich obchodzi się imieniny?
              • yoma Re: Kolęda ,drzwi zamknięte. Protest za Izę z Psz 19.01.23, 15:47
                Nie znam takiego :)
          • snajper55 Re: Kolęda ,drzwi zamknięte. Protest za Izę z Psz 19.01.23, 16:02
            pies.na.czarnych napisała:

> U mnie jakoś nikt nie łazi po domach. Oczywiście wysyłają coś pocztą zwyklą, al
            > bo elektroniczną. Jeżeli masz na fizycznej skrzynce pocztowej naklejkę "Proszę
            > nie wrzucać reklam" to za korespondencję nie adresowaną imiennie do ciebie może
            > sz takiego nadawcę zgłosić i poniesie konsekwencje administracyjne.
            > Mieszkam na Zachodzie wiele lat i nigdy nie widziałem ani ministrantów, ani ksi
            > ęży łażących po domach i to nie tylko w Belgii. Może nie mialem szczęścia;), al
            > e również nigdy nie widziałem tych przebierańców w innych krajach europejskich
            > mimo, że kiedyś często podróżowałem.

A mnie czasem nawiedzają tacy zbierający datki. Zaczynają od tego, ze nie chodzi im o pieniądze. :D :D :D Wtedy im grzecznie dziękuje i zamykam drzwi. U ciebie nie ma kolędy, więc nie mają się na kim wzorować. :D

S.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka