Dodaj do ulubionych

a jeśli Błaszczak ma rację?...

21.01.23, 02:08
Pewne jest, że nawet jeśli roSSja mać ustąpi, czyli w istocie przegra wojnę, to nie zostanie zaorana jak Niemcy po 2.w.ś. Będzie czymś w rodzaju Niemiec po 1.w.ś. Państwem oszalałych z nienawiści za upokorzenie maniaków, odwołujących się do przeszłej wyimaginowanej wielkości i pewnych, że pokonało je imperium zła. Oznacza to na pewniaka przerażającą wojnę - następną, już nie na Ukrainie, opartą na zwykłym ludobójstwie.

Może i tego boi się ten idiota Scholz i część zachodnich przywódców ględzących o "honorze" roSSmannów, odmawiając zgody na dostarczanie ciężkiego sprzętu a jednocześnie grzebiąc własną wiarygodność jako partnerów w sojuszu militarnym, czyli w istocie obecnie całą swoją wiarygodność polityczną. Bo kto będzie liczył na Niemców w razie jakiejkolwiek wojny? Od teraz już nikt.

Gdy o roSSji mówiło się, że to stacja benzynowa uzbrojona w broń atomową, dzisiaj Niemcy to nowoczesna wytwórnia wielobranżowa bez działu ochrony. Już nie mamy do czynienia z państwem o sile i autorytecie znaczącym na świecie i zwłaszcza w Europie.

Uważam za absolutnie niezbędne i usprawiedliwione wyrzucenie dzisiejszych Austro-Węgier z Unii Europejskiej i kompletne olanie jakichkolwiek pretensji Niemców do kontroli nad wysyłanym na Ukrainę uzbrojeniem. Rację polityczną i - uważam - dobry ruch proponuje Morawiecki, żeby po prostu nie oglądając się na Niemców wysłać czołgi Ukrainie. Wszystko to musi być załatwione szybko.

Bo trzeba sobie powiedzieć wprost, że Ukraina robi bokami, w wojnie na wyniszczenie jest na straconej pozycji. Czynniki polityczne wymusiły przyjęcie przez nią roSSyjskiego systemu wojny, co powoduje gigantyczne straty, bo nieważne, czy jesteś wyszkolonym ukraińskim rezerwistą czy mobikiem z Buriacji bez wyszkolenia i z zardzewiałym kałachem gdy działania polegają na okładaniu sobie nawzajem okopów artylerią straty są porównywalne.

Ta wojna potrwa zatem jeszcze długo i możliwe, że skończy się w momencie jej zawieszenia (wskutek wyczerpania zasobów) utratą przez Ukrainę części terytoriów, a następna będzie w horyzoncie do 10 lat. Dlatego zacząłem dopuszczać, że szaleńcze zbrojenia Błaszczaka są usprawiedliwione. W jakim stopniu - nie wiem. Wiele wyjaśni się w tym roku na Ukrainie i większość państw europejskich o tym wie.

W każdym wypadku bez zaorania roSSji (którego nie będzie, raczej powstanie tam rodzaj republiki wajmarskiej) czeka nas wszystkich wielka brutalna wojna za 5-10 lat przeciw ogromnej masie orków uzbrojonych w byle co, co nie znaczy, że ją będzie łatwo wygrać. Wręcz przeciwnie, zachód do takiej wojny nie jest przygotowany. Zatem może Błaszczak ma rację.
Obserwuj wątek
    • snajper55 Re: a jeśli Błaszczak ma rację?... 21.01.23, 03:02
      zdravko_vypic napisał:

> Ta wojna potrwa zatem jeszcze długo i możliwe, że skończy się w momencie jej za
      > wieszenia (wskutek wyczerpania zasobów) utratą przez Ukrainę części terytoriów,
      > a następna będzie w horyzoncie do 10 lat. Dlatego zacząłem dopuszczać, że szal
      > eńcze zbrojenia Błaszczaka są usprawiedliwione. W jakim stopniu - nie wiem. Wie
      > le wyjaśni się w tym roku na Ukrainie i większość państw europejskich o tym wie

Szaleńcze zbrojenia-rojenia Błaszczaka to zbrojenie się ślepego kreta przeciwko słoniowi. Tylko nie przywołuj Ukrainy. Powiedz czym byłaby Ukraina gdyby nie pomoc Zachodu. Dawno by była zdeptana. Zachód zalewa ją bronią, ale niedługo może braknąć ukraińskich rąk do trzymania tej broni.

> W każdym wypadku bez zaorania roSSji (którego nie będzie, raczej powstanie tam
      > rodzaj republiki wajmarskiej) czeka nas wszystkich wielka brutalna wojna za 5-1
      > 0 lat przeciw ogromnej masie orków uzbrojonych w byle co, co nie znaczy, że ją
      > będzie łatwo wygrać. Wręcz przeciwnie, zachód do takiej wojny nie jest przygoto
      > wany. Zatem może Błaszczak ma rację.

Tak, tak, uzbrojony kret jest śmiertelni groźny dla słonia.

Za 10-15 lat wszyscy będziemy (będziecie) mieli inne zmartwienia, wynikając z katastrofy klimatycznej. Wojna? Zapewne, ale nie w takiej konfiguracji jaka dziś się jawi specjalistom i amatorom.

S.
      • edico Re: a jeśli Błaszczak ma rację?... 21.01.23, 04:21
        Mariuszek stworzył już nie jedną teorię na temat faktów. Np. nie wiedzieliśmy, ale zebraliśmy się po to, aby wiedzieć
        Błyskotliwe.
        • manhu Re: a jeśli Błaszczak ma rację?... 21.01.23, 12:54
          Fakty są takie: $$$. Zbrojenia to pieniądze, tajne kontrakty rządowe, łapówki.

Polska nie będzie się bronić sama! Warianty są 3:
          1. najbardziej realny: NATO przyjdzie nam z pomocą w trakcie obstawiania naszej granicy (Ukraina była ze 3 miesiące), obstawiając drugą stronę, zwykłe odstraszanie wystarczy
          2. najmniej realny: art 5 - z pomocą po ataku, niestety tu giną dziesiątki tysięcy żołnierzy NATO (+dużo więcej naszych), z dużą szansą na WWIII i atomówki więc miliony
          3. NATO nas zdradzi (niczym Anglia i Francja WWII), ale to oznacza rozpad NATO i światowego systemu bezpieczeństwa, w pojedynkę będziemy równani z ziemią niczym Ukraina, ale o mniejszej pomocy, a gdy tylko zechcemy zaatakować cele w Rosji od razu groźba atomówek.
          PS. Rosję trzeba było osłabić i wybić jej z głowy blitzkrieg, co się udało i się dogadać z bandytą (zgadzał się na Ukrainę w UE itp). Teraz trwa walka o nic, a wkrótce gdy Rosja zacznie zabawę na poważnie ... I po co to komu? Niemcy wiedzą, że bandycki kraj Rosja istnieje i będzie istnieć.
      • qwardian Re: a jeśli Błaszczak ma rację?... 21.01.23, 10:40
        snajper55 napisał:

> Za 10-15 lat wszyscy będziemy (będziecie) mieli inne zmartwienia, wynikając z k
        > atastrofy klimatycznej.

Słuchamy Ciebie z uwagą Snajperze..

https://images90.fotosik.pl/287/4c5d096ce0fde9be.jpg
      • szczypawka.jadowita Re: a jeśli Błaszczak ma rację?... 21.01.23, 13:08
        Wojna? Zapewne, ale nie w takiej konfiguracji jaka dziś się jawi specjalistom i amatorom.

Być może, ale skąd ta pewność?
        Dodam, w ostatnich dekadach prognozy specjalistów sprawdzały się rzadziej, niż pochodzące od amatorów. Choćby moje.
        • snajper55 Re: a jeśli Błaszczak ma rację?... 21.01.23, 15:23
          szczypawka.jadowita napisała:

> Wojna? Zapewne, ale nie w takiej konfiguracji jaka dziś się jawi specjalisto
          > m i amatorom.

>
          > Być może, ale skąd ta pewność?

Ponieważ czkają nas walki o miejsca nadając sie jeszcze do życia, walki o wodę, walki z uchodźcami z terenów zniszczonych przez zmiany klimatyczne.

"Na przełomie kwietnia i maja temperatury w Indiach oraz Pakistanie osiągnęły rekordowe wartości, sięgając nawet 47°C i zagrażając życiu milionów osób."

klimat.rp.pl/planeta/art36223531-rekordowa-fala-upalow-w-indiach-i-pakistanie-prawie-500c

"W Iranie temperatury w lipcu utrzymywały się na wysokim poziomie, rekord pobiły jednak pod koniec czerwca. Wtedy zanotowano 52 stopnie Celsjusza."

innpoland.pl/181879,pieklo-na-ziemi-nasa-pokazala-co-sie-dzieje-z-pogoda

"Rekordową temperaturę odnotowano w Dolinie Śmierci, w Kalifornii. Temperatura wyniosła 130 Farenheitów, czyli 54,4 stopni Celsjusza."

techgame.pl/pogoda-180820-sj-fala-upalow-rekord-temperatury

"To, co dzieje się od kilku dni w Afryce i Azji przyprawia meteorologów o ból głowy. Średnie temperatury powietrza są tam od 15 do nawet 20 stopni wyższe niż zwykle o tej porze roku."

www.twojapogoda.pl/wiadomosc/2022-04-13/temperatura-zbliza-sie-do-50-stopni-potworny-zar-wleje-sie-do-europy-i-padna-historyczne-rekordy/

To wszystko zeszły rok. Obecny zapewne będzie cieplejszy.

S.
          • yoma Re: a jeśli Błaszczak ma rację?... 21.01.23, 15:41
            Zaprawdę powiadam wam, myjcie się, póki dają. Za parę lat ekopresja będzie tak silna, że mycie się codziennie, a nawet co dwa dni, będzie w wyjątkowo złym tonie.

Już nie mówiąc o waterklozecie w mieszkaniu 😎
            • szczypawka.jadowita Re: a jeśli Błaszczak ma rację?... 21.01.23, 16:41
              I tu widać nic porozumienia PIS i PO, ponieważ prawdziwi rycerze myli się nie częściej, niż dwa razy do roku, czasem kilka razy w życiu. Ekologicznie.
          • perla_z_roztocza Re: a jeśli Błaszczak ma rację?... 21.01.23, 15:43
            snajper55 napisał:

> Ponieważ czkają nas walki o miejsca nadając sie jeszcze do życia, walki o wodę,
            > walki z uchodźcami

???
            ty Snajper chcesz walczyć z uchodźcami?
            Przecież od lat walczysz aby przyjmować wszystkich jak leci właśnie.
          • szczypawka.jadowita Re: a jeśli Błaszczak ma rację?... 21.01.23, 16:50
            E tam. W czasie II wojny światowej Brytyjczycy (konkretnie W. Churchill) z powodów częściowo klimatycznych skazali na śmierć w bagnach kilka (nie wiadomo ile - od 2 do 5) milionów poddanych Korony. Teraz też - Azja sobie poradzi, a Afryka zmieni model 2+7 na inny, może wcześniejszy chiński 2+1, ogólnie rzecz biorąc, wyludniać się. Już teraz w wielu miejscach nie tam co jeść, nawet w Namibii (dawniej Rodezja, spiżarnia Afryki).
            • perla_z_roztocza Re: a jeśli Błaszczak ma rację?... 21.01.23, 17:18

> Już teraz w wielu miejscach nie tam co jeść, nawet w Namibii
              > (dawniej Rodezja, spiżarnia Afryki).

chyba w Zimbabwe, Namibia to gdzie indziej jest.
              Rodezja to był bajkowy kraj, ale po tym jak Murzyni "wyzwolili" się, i zrabowali białych (często mordując) to teraz głodują.
              RPA idzie w tym samym kierunku właśnie.
              • szczypawka.jadowita Re: a jeśli Błaszczak ma rację?... 21.01.23, 17:39
                Tak to prawda, Zimbabwe.
          • pies.na.czarnych Re: a jeśli Błaszczak ma rację?... 22.01.23, 10:41
            >> Wojna? Zapewne, ale nie w takiej konfiguracji jaka dziś się jawi specjalisto
            >> m i amatorom.
            >>
            >> Być może, ale skąd ta pewność?

>Ponieważ czkają nas walki o miejsca nadając sie jeszcze do życia, walki o wodę, walki z uchodźcami z >terenów zniszczonych przez zmiany klimatyczne.

Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują na to, że nie doczekamy tych wojen na tle klimatycznym. 😇
      • perla_z_roztocza Re: a jeśli Błaszczak ma rację?... 21.01.23, 15:35
        słusznie prawisz Snajper.
        Tylko wiatraczki z Niemiec i polityka pro gender zapewni nam pokój i bezpieczeństwo właśnie.

snajper55 wybełkotał:
        • szczypawka.jadowita Re: a jeśli Błaszczak ma rację?... 21.01.23, 16:52
          Plus feminatywy, feminatywy zbawią świat. (słowo "feminatywy" słownik podkreśla na czerwono).
    • no-popis Re: a jeśli Błaszczak ma rację?... 21.01.23, 05:44
      To nie są "szaleńcze zbrojenia Błaszczaka" to konieczność, która istniała jeszcze od Gruzji.
      • superspec1 Re: a jeśli Błaszczak ma rację?... 21.01.23, 08:14
        Tak zbrojenia to konieczność. Od dawna ale PiS w programach socjalnych dużo funduszy umoczył. Aczkolwiek lepiej późno jak wcale!
      • szczypawka.jadowita Re: a jeśli Błaszczak ma rację?... 21.01.23, 10:19
        ludzikow, łgarzu, oszuście i dyletancie, wojna w Gruzji byla wspólnym dziełem generałów rosyjskich, którzy chcieli obalić Putina, i administracji Busha, która chciała załatwić zwycięstwo McCarthy'emu. Jedynego tunelu ląxzacego Gruzję z kontynentem pilnowal szef ukraińskiego wywiadu znany jako gen. Filin, żeby Gruzini nie wysadzili go i żeby rosyjska 58 Armia mogła wejść do Gruzji. Ukraina grała tu na dwie strony.
        • storima Re: a jeśli Błaszczak ma rację?... 21.01.23, 10:50

> ludzikow, łgarzu, oszuście i dyletancie, wojna w Gruzji byla wspólnym dziełem g
          > i administracji Busha, która
          > chciała załatwić zwycięstwo McCarthy'emu.

Pomijając resztę twego wpisu, bo szkoda czasu, zapytam skąd w Twych źródłach propagandowych znalazł się poplątany z wydarzeniem z 2008 roku, kandydat demokratów na prezydenta USA, wyborów w 1968 roku.
          • storima Re: a jeśli Błaszczak ma rację?... 21.01.23, 11:00
            PS
            Antykraińskich źródłach propagandowych.
            • szczypawka.jadowita Re: a jeśli Błaszczak ma rację?... 21.01.23, 16:55
              Rozumiem, że wszystkie wymienione to antyukraińskie źródła propagandowe.
              Szczególnie amerykańskie i te opozycyjne, które potępiają korupcję i złodziejstwo.
              Jurij Szwec, Victoria Spartz także antyukraińscy.
              Prosimy o coś bardziej sensownego, powiem oględnie.
            • szczypawka.jadowita Re: a jeśli Błaszczak ma rację?... 22.01.23, 00:00
              Masz tu antyukraiński materiał propagandowy:
              youtu.be/6ZKCVBLZ9F4?list=TLPQMjAwMTIwMjNGlWcqi0wF4Q&t=172

Czapłyga konsekwentnie kłamie o tym, że rakiety które upadły w Polsce, były wystrzelone przez Rosjan. Czapłyga zarzuca kłamstwo Amerykanom i polskim służbom, tego otwarcie nie robi nawet Zelenski. Гештальт закрыт.
          • szczypawka.jadowita Re: a jeśli Błaszczak ma rację?... 21.01.23, 12:21
            Z wypowiedzi Busha później szybko usuniętych z Internetu, Condoleezzy Rice, oświadczeń Departamentu Stanu oraz opozycyjnych portali rosyjskich. Jeśli chodzi o gen. Filina (Владимир Владимирович Литовченко, он же «главный редактор украинской редакции Форум.мск.ру»), materiałów na jego temat wciąż jest dużo.

Jeśli chodzi o wypowiedź Busha (specjalnie rozgarnięty on nie był i się wygadał), spowodowała rezonans na tyle powszechny i długotrwały, że zrezygnowano z jej "zniknięcia", natomiast wyprodukowano wersję zastępczą, chyba po dziś dzień pokutującą w Internecie (widziałem ją 2-3 miesiące temu), omówienie wersji oryginalnej mam na dysku, mogę pokazać.

Jeśli zaś chodzi o wspaniałą Condoleezzę Rice, to na temat ówczesnej próby zamachu w Rosji wypowiadała się w pełni władz umysłowych.
            https://i.pinimg.com/originals/63/82/c5/6382c5d7ffecc7184c939593d6d61a6b.jpg
            • storima Re: a jeśli Błaszczak ma rację?... 21.01.23, 17:07
              > kutującą w Internecie (widziałem ją 2-3 miesiące temu), omówienie wersji orygin
              > alnej mam na dysku, mogę pokazać.
              >

Człowieku. Wypisujesz od dawna antyukraińskie brednie.

Forum Kraj na szczęście nie jest pełne postrzelonych pasjonatów idiotyzmów ze strefy służb bezpieczeństwa i spisków.

Już kiedyś absurdalnie straszyłeś mnie, że doniesiesz na mnie do jakieś ukraińskiej komórki bezpieczeństwa, bo wykazałem Ci, że wypisujesz proklemlowskie brednie.

Tak i teraz:

> ludzikow, łgarzu, oszuście i dyletancie, wojna w Gruzji byla wspólnym dziełem g
              > i administracji Busha, która
              > chciała załatwić zwycięstwo McCarthy'emu.

Pomijając resztę twego wpisu, bo szkoda czasu, zapytam skąd w Twych źródłach propagandowych znalazł się poplątany z wydarzeniem z 2008 roku, kandydat demokratów na prezydenta USA, wyborów w 1968 roku.

Szkoda mi czasu na komentowanie bzdur.

• szczypawka.jadowita Re: a jeśli Błaszczak ma rację?... 21.01.23, 17:21
                Forum Kraj na szczęście nie jest pełne postrzelonych pasjonatów idiotyzmów ze strefy służb bezpieczeństwa i spisków.

Bardzo łatwo zarzucać komuś "postrzelenie", trudniej udowodnić je. Sprawa wygadania sie Busha była bardzo głośna i ważna. To nie idiotyzmy, zapewniam.
                • superspec1 Re: a jeśli Błaszczak ma rację?... 21.01.23, 17:50
                  Bush to osoba z problemami psychicznymi!

en.m.wikipedia.org/wiki/Bush_on_the_Couch
                  • szczypawka.jadowita Re: a jeśli Błaszczak ma rację?... 21.01.23, 17:59
                    Nie potrafię sie do tego odnieść, ale uwaga jednak oderwana.
              • szczypawka.jadowita Re: a jeśli Błaszczak ma rację?... 21.01.23, 17:53
                Wypisujesz od dawna antyukraińskie brednie.

Wskaż i udowodnij że brednie.
                A póki co, przeczytaj coś na temat wolności mediów na Ukrainie.
                strana.news/s/ataka-na-stranu.html

Pamiętam, pisałeś coś takiego, co mogło spowodować wzburzenie na Ukrainie. Napisałem, że w przypadku dalszego szkalowania poinformuję znajomych z Ukrainy.
          • szczypawka.jadowita Re: a jeśli Błaszczak ma rację?... 21.01.23, 12:26
            W moim wpisie nie ma krzty zmyślenia czy konfabulacji. Można udowodnić to oraz powiedzieć znacznie więcej sięgając do wielu źródeł, w tym do niekwestionowanych przez nikogo wpisów na tym forum. Nie chce mi się.

Było wielu takich jak ludzikow, którzy zarzucali mi kłamstwa bądź stronniczość w dowolną ze stron. Jednak nikt tego nie udowodnił.
            • pies.na.czarnych Re: a jeśli Błaszczak ma rację?... 21.01.23, 12:32
              Storima musiał zaistnieć.
            • szczypawka.jadowita Re: a jeśli Błaszczak ma rację?... 21.01.23, 22:30
              Czy może to:
              Минобороны закупает для ВСУ продукты по ценам в 2-3 раза выше рыночных - расследование
              strana.news/news/422554-minoborony-zakupaet-produkty-po-tsenam-vyshe-rynochnykh-smi.html
              jest antyukraińską propagandą (bo występuje przeciw złodziejstwu)?

Szwec opowiadał o rozkradaniu 80% kwoty na zakupy dla armii (tyle to było przy zakupie amunicji, jak pamiętam. Zrezygnowano z budowy fabryki amunicji, - w czasie wojny! - bo więcej można ukraść podczas zakupów za granicą). Też antyukraińska propaganda.
          • szczypawka.jadowita Re: a jeśli Błaszczak ma rację?... 21.01.23, 15:21
            Oczywiście chodziło o McCaina, mój błąd. Ale pomyłka chyba oczywista.
            • storima Re: a jeśli Błaszczak ma rację?... 21.01.23, 17:32

> Oczywiście chodziło o McCaina, mój błąd. Ale pomyłka chyba oczywista.
              >

Nie zauważyłem Twego wpisu.

Niestety.
              Pomyłka nie jest wcale oczywista.
              Wykazywałem wcześniej inne nieprawdziwe Twe info.

Ale jak pisałem. Nie mam zamiaru sie tym zajmować.

Pozdrawiam,
              • szczypawka.jadowita Re: a jeśli Błaszczak ma rację?... 21.01.23, 17:44
                Nie interesuję się USA, czasem mylę nazwiska, tu chodziło o republikańskiego kandydata w 2008. Dla mnie to pomyłka oczywista, okoliczności (czas) jednoznacznie pokazują, o kogo chodzi.
                Tak, wskazałeś jakąś pomyłkę czy uchybienie, nie pamiętam o co chodziło.
    • pies.na.czarnych Re: a jeśli Błaszczak ma rację?... 21.01.23, 08:54
      Rosję zniszczyć, Niemców wyrzucić, a Najjaśniejszą ogłosić mocarstwam. Coraz lepszych na tu przysyłają.
      • szwampuch58 Re: a jeśli Błaszczak ma rację?... 21.01.23, 09:43
        Fantazji cyngli pisowskich jest jak Kosmos, z netu:
        zostan_chivay

przed chwilą

Upadek Rosji będzie upadkiem Niemiec, dlatego tak się bronią. Za 5 lat Polska będzie miała najsilniejszą armię lądową w Europie. Druga armią będzie ukraińska. Przy zneutralizowanej na dekady Rosji łatwo sobie wyobrazić manewry w zachodniej części Polski z udziałem np. 100 tys. żołnierzy, połączone z ponowną prośbą o reparacje. Jak nie pomoże - ustawienie na granicy 300 tys. żołnierzy, 300 Abramsów, 200 k2, setek haubic samobieżnych i Himmarsów. Wtedy negocjacje będą krótkie bo alternatywą będzie wizyta naszej armii w Berlinie.

0  0

Odpowiedz
        • pies.na.czarnych Re: a jeśli Błaszczak ma rację?... 21.01.23, 09:52
          Ukraińskie trolle, albo boty rzucili na wszystkie fora.

Jeżeli ludzie stoją za bredniami takimi jak ten założycielski post w tym wątku to zastanawiam się jak dużo trzeba mieć wolnego czasu aby poświęcić go na napisanie takich bzdur
        • stasi1 Re: a jeśli Błaszczak ma rację?... 21.01.23, 15:50
          Raczej ciężko będzie postawić na zachodniej granicy tych 300 tysięcy żołnierzy . Zauważ że Niemcy będą mieli łatwiej zebrać to swoje 300tys. Dorzuc do tego komu Europa ewentualnie przyjdzie na pomoc?
      • pozytonium Coś się z narodem stało... 21.01.23, 10:43
        pies.na.czarnych napisała:

> Rosję zniszczyć, Niemców wyrzucić, a Najjaśniejszą ogłosić mocarstwam. Coraz le
        > pszych na tu przysyłają.

Niedawno byłem na wykładzie Litwina. Zaczął od tego, że jego Uniwersytet ufundował polski król Batory, a Wydział Chemiczny tworzył Jędrzej Śniadecki spod Bydgoszczy. Co jakiś czas pokazywał slajd z Pogonią i Orłem.
        Gdyby ktoś, kilka lat temu, mi powiedział, że Litwini sami z siebie będą przypominać o związkach z Polską, będą je podkreślać, to bym takiego wyśmiał.

Jędrzej Śniadecki już przestał być Andriusem Sniadeckis.

l24.lt/media/k2/items/cache/b3cc1f643e126b084d08e479e3fce562_XL.jpg
        • pies.na.czarnych Re: Coś się z narodem stało... 21.01.23, 10:49
          I co z tego?
          • pozytonium Re: Coś się z narodem stało... 21.01.23, 11:04

> I co z tego?

Putin wskrzesił, ale nie to imperium, które chciał. Rosja się rozpada.
            Z Niemiec i Rosji cały cywilizowany świat ma bekę.

Jestem pewien, że jeszcze za mojego życia powstanie federacja państw Europy Środkowej.
            Być może ze wspólną walutą.
          • blablastoteles Re: Coś się z narodem stało... 21.01.23, 11:05

> I co z tego?

To że trwoga przed Putinem i Lukaszenką zaczęła przeważać nad niechęcią do Polaków.
            • pies.na.czarnych Re: Coś się z narodem stało... 21.01.23, 11:09
              Naziści z Litwy znaleźli w pism rządzie sprzymierzeńców.
              • storima Re: Coś się z narodem stało... 21.01.23, 11:13

> Naziści z Litwy znaleźli w pism rządzie sprzymierzeńców.
                >

Konkretnie ?
                • pies.na.czarnych Re: Coś się z narodem stało... 21.01.23, 11:17
                  Holokaust na Litwie podczas II WW był przeprowadzany bardziej skutecznie niż na Ukrainie. W tej chwili tak samo jak na Ukrainie w rządzie jest wielu potomków morderców z tamtych czasów, ludzi z nazistowskimi poglądami.
                  • storima Re: Coś się z narodem stało... 21.01.23, 11:21

> Holokaust na Litwie podczas II WW był przeprowadzany bardziej skutecznie niż na
                    > Ukrainie. W tej chwili tak samo jak na Ukrainie w rządzie jest wielu potomków
                    > morderców z tamtych czasów, ludzi z nazistowskimi poglądami.
                    >

Co to ma wspólnego z tym zarzutem o który PYTAM:

• pies.na.czarnych Re: Coś się z narodem stało... 21.01.23, 11:23
                      Pomyśl to będziesz wiedział. Nie jestem twoją przedszkolanką od wyjaśniania najprostszych spraw.
                    • storima Re: Coś się z narodem stało... 21.01.23, 11:24
                      Kiedy?
                      Kto, konkretnie jakie osoby, nazwiska?
                      W jakim celu, gdzie doszło do tego "sprzymierzenia"?
                      Źródło informacji?
                      • pies.na.czarnych Re: Coś się z narodem stało... 21.01.23, 11:41
                        storima napisał:

> Kiedy?
                        > Kto, konkretnie jakie osoby, nazwiska?
                        > W jakim celu, gdzie doszło do tego "sprzymierzenia"?
                        > Źródło informacji?

Stare dobre czasy ci się przypomniały. Czuję się jak na przesłuchaniu w SB.
                        • storima Re: Coś się z narodem stało... 21.01.23, 12:34

> storima napisał:
                          >
                          > > Kiedy?
                          > > Kto, konkretnie jakie osoby, nazwiska?
                          > > W jakim celu, gdzie doszło do tego "sprzymierzenia"?
                          > > Źródło informacji?
                          >
                          > Stare dobre czasy ci się przypomniały. Czuję się jak na przesłuchaniu w SB.
                          >
                          >

Przeciw takim jak ty działałem w opozycji antykomunistycznej PRL.

pies.na.czarnych, który przechwalał sie na FK ze strzelania do celu na 500 metrów w ZSRR.

Trening zastrzeżony dla pracowników komunistycznych służb specjalnych.

1979-1981 współtwórca (wraz z Anną Kamińską) Teatru
                          Niespokojnego, aktor, autor tekstów i inscenizacji.

XI-XII 1981 uczestnik strajku okupacyjnego w WSP,
                          współredaktor pisma strajkowego „Strajkuś”, redaktor i
                          prezenter strajkowego radiowęzła (dźwiękowego serwisu
                          informacyjnego transmitowanego na zewnątrz okupowanego
                          gmachu WSP).

forum.gazeta.pl/forum/w,28,174515093,174515093,PiS_polegl_w_powiecie_karkonoskim.html?p=174527366
                          • storima Re: Coś się z narodem stało... 21.01.23, 12:48
                            PS
                            Zamiast merytorycznej odpowiedzi na pytanie mu zadane pies.na.czarnych reaguje typową dla niego agresją i chamskim proputinowskiego trolla wpisem.
                            • pies.na.czarnych Re: Coś się z narodem stało... 21.01.23, 12:51
                              > Zamiast merytorycznej odpowiedzi na pytanie

Nie dość, ze chcesz abym był twoją przedszkolanką to jeszcze mam za Google robić.
                              Zamiast tyle szczekać to zabierz się do roboty i sobie poszukaj.
                              • storima Re: Coś się z narodem stało... 21.01.23, 13:09

> > Zamiast merytorycznej odpowiedzi na pytanie
                                >
                                > Nie dość, ze chcesz abym był twoją przedszkolanką to jeszcze mam za Google robi
                                > ć.
                                > Zamiast tyle szczekać to zabierz się do roboty i sobie poszukaj.
                                >

Kłamie. Kreuje fałszywą tożsamość na FK.

Znana jest mi retoryka proputinowskiej trollni.

I takim jest i ten wpis pies.na.czarnych.
                                • storima Re: Coś się z narodem stało... 21.01.23, 13:09
                                  ten wpis:

> Holokaust na Litwie podczas II WW był przeprowadzany bardziej skutecznie niż na
                                  >

• pies.na.czarnych Re: Coś się z narodem stało... 21.01.23, 13:17
                                    Spadaj na drzewo nieuku.
                                    • pozytonium Re: Coś się z narodem stało... 21.01.23, 13:19

> Spadaj na drzewo nieuku.

https://pbs.twimg.com/media/Fm-V-8qXkAEoSkv?format=jpg&name=large
                                    • storima Re: Coś się z narodem stało... 21.01.23, 13:36

>

>

>storima napisał:

Sprostuje. Bo znowuż kłamie wciskając na FK propagande bandyckiego putinka.
                                      Znanej mi z rozmów z niektórymi znajomymi z Europy Zachodniej, którzy padają ofiarami kremlowskiej trollni.

* * *

Jeszcze przed atakiem bandyty na Ukrainę:

Sejm: rząd i opozycja zgodnie o wsparciu dla Ukrainy

Defence24
                                      28.01.2022 11:14

defence24.pl/polityka-obronna/sejm-rzad-i-opozycja-zgodnie-o-wsparciu-dla-ukrainy
                                      Ale zawsze puszczenie propagandowej kaczki, jak był trenowany w ZSRR, nieścisłej informacji wokół "znienawidzonego PiSu", o "współpracy" z litewskimi naziolami" w kontekście agresji na Ukrainie, może wg wytycznych dezinformacji zadziałać.

Na Zachodzie tak.
                                      Ale nie w Polsce.

Mimo, że znamienita większość forumowiczów od lat połyka jego kłamstwa, fałszywej tożsamości. To jest to jednak specyficzna społeczność, która nie odzwierciedla w tej kwestii prawdziwego przekroju polskiego społeczeństwa.
                                      • pies.na.czarnych Re: Coś się z narodem stało... 21.01.23, 13:45
                                        Tylko rosołek może cię dzisiaj uratować :)
                                        • storima Re: Coś się z narodem stało... 21.01.23, 13:52

> Tylko rosołek może cię dzisiaj uratować :)
                                          >

Do tej pory mu sie to jego łgarstwo odbija "rosołową czkawką".

Wsypuje sie niewiedzą powszechnie znanych w PRL faktów z codziennego życia.
                                          Ale nie tylko PRL. Faktów z codziennego życia w Belgii również.

forum.gazeta.pl/forum/w,28,174382402,174382402,Nie_wierze_PiS_w_sprawie_tej_tragedii_w_Przewodowi.html?p=174384707
                                    • storima Re: Coś się z narodem stało... 21.01.23, 14:14

> Spadaj na drzewo nieuku.
                                      >

Jeszcze przed bandyckim atakiem Putina na Ukrainę.
                                      Polski rząd zacieśnił współpracę militarna z Litwą.
                                      I trzeba powtórzyć, bo jako fałszywy przeciwnik PiSu, propagator kremlowskiej propagandy, kłamie.

To nie PiS jedynie wspiera Ukrainę, nasz NATOwski sojusz, Unię Europejską we wsparciu Ukrainy.
                                      Opozycja również.
                                      W tej kwestii Polacy są ZJEDNOCZENI.

I jedynie antypolscy propagandyści, jak on na Forum Kraj, rozsiewają kłamstwa na ten temat.

Litwa i Polska zapowiadają wzmocnienie współpracy wojskowej.
                                      01-02-2022

www.wnp.pl/rynki-zagraniczne/litwa-i-polska-zapowiadaja-wzmocnienie-wspolpracy-wojskowej,534947.html
                                      • j-k wspollpraca wrobla z golebiem ? 21.01.23, 14:57
                                        storima napisał:

> Litwa i Polska zapowiadają wzmocnienie współpracy wojskowej.
                                        > 01-02-2022

wspollpraca wrobla z golebiem ?

u mnie na podworku - to czesto widze...

ale jak przyleci wrona - to cale to towarzystwo od razu GONI.
                                        • storima Re: wspollpraca wrobla z golebiem ? 21.01.23, 15:08
                                          j-k napisał:

> storima napisał:
                                          >
                                          > > Litwa i Polska zapowiadają wzmocnienie współpracy wojskowej.
                                          > > 01-02-2022

>
                                          >
                                          > wspollpraca wrobla z golebiem ?
                                          >
                                          > u mnie na podworku - to czesto widze...
                                          >
                                          > ale jak przyleci wrona - to cale to towarzystwo od razu GONI.

A znasz bajkę Krasickiego :

NIEDŹWIEDŹ I LISZKA

Rozumiejąc, że będzie towarzyszów bawił,

Niedźwiedź, według zwyczaju, nic do rzeczy prawił.

Znudzeni tymi bajki, gdy wszyscy drzymali,

Gniewał się wilk na liszkę, że niedźwiedzia chwali.

Rzekła liszka: "Mnie idzie o ochronę skóry:

Niezgrabną ma wymowę, lecz ostre pazury.

Poza tym, że jesteśmy sąsiadami na przedmurze bolszewizmu to również i w NATO.
                                          Tego, że współpracujemy nie muszę chyba tłumaczyć.
                                          • j-k alesz ja to popieram... 21.01.23, 15:23
                                            storima napisał:
                                            > Tego, że współpracujemy nie muszę chyba tłumaczyć.

alesz ja to popieram.
                                            grzecznie tylko przypominajac, ze to bez wiekszego militarnego znaczenia :)

PS. na jedynym wojskowym lotnisku Litwy (poradzieckim) - kolo miasta Szawle

- stacjonuja czasem polskie mysliwce... bo Litwa wlasnego lotnictwa mysliwskiego nie posiada.
                                            • storima Re: alesz ja to popieram... 21.01.23, 15:31
                                              j-k napisał:

> storima napisał:
                                              > > Tego, że współpracujemy nie muszę chyba tłumaczyć.
                                              >
                                              >
                                              > ja to popieram.

To ja się na Twe te słowa bardzo cieszę.
                                        • pozytonium Sikorki 21.01.23, 18:43
                                          j-k napisał:

> storima napisał:
                                          >
                                          > > Litwa i Polska zapowiadają wzmocnienie współpracy wojskowej.
                                          > > 01-02-2022

>
                                          >
                                          > wspollpraca wrobla z golebiem ?
                                          >
                                          > u mnie na podworku - to czesto widze...
                                          >
                                          > ale jak przyleci wrona - to cale to towarzystwo od razu GONI.

A co powiesz o sikorkach? :)))
                                          Duch jest w sercu nie w rozmiarze.
                                          Spójrz na Nejmana.
                    • storima Re: Coś się z narodem stało... 21.01.23, 12:45
                      storima napisał:

> pies.na.czarnych napisała:
                      >
                      > > Holokaust na Litwie podczas II WW był przeprowadzany bardziej skutecznie
                      > niż na
                      > > Ukrainie. W tej chwili tak samo jak na Ukrainie w rządzie jest wielu pot
                      > omków
                      > > morderców z tamtych czasów, ludzi z nazistowskimi poglądami.
                      > >
                      >
                      > Co to ma wspólnego z tym zarzutem o który PYTAM:
                      >
                      > > Naziści z Litwy znaleźli w pism rządzie sprzymierzeńców.

>

Typowa działalność pies.na.czarnych propagowanie putinowskiej trollni na FK.

Putinowska trollnia na Zachodzie używa identycznej grającej na emocjach antyukraińskiej i antyeuropejskiej propagandy.

• pies.na.czarnych Re: Coś się z narodem stało... 21.01.23, 12:51
                        😂 znowu ci rosołek zaszkodził.
            • pozytonium Re: Coś się z narodem stało... 21.01.23, 12:24
              blablastoteles napisał:

>
              > > I co z tego?
              >
              > To że trwoga przed Putinem i Lukaszenką zaczęła przeważać nad niechęcią do Pol
              > aków.

Być może, nie jesteśmy już tacy straszni, jak Scholz i mu podobni.
              • x2468 Re: Coś się z narodem stało... 21.01.23, 15:12
                Straszniejsi bo durni.
                • pozytonium Re: Coś się z narodem stało... 22.01.23, 00:10
                  x2468 napisał:

> Straszniejsi bo durni.

Niemcy?
          • pozytonium Re: Coś się z narodem stało... 22.01.23, 14:12

> I co z tego?

https://pbs.twimg.com/media/FnE0efrWAAIw4F1?format=jpg&name=large

Dzieje się
    • szczypawka.jadowita Re: a jeśli Błaszczak ma rację?... 21.01.23, 11:52
      Zakupy broni są idiotyczne w każdym przypadku.
      Kupione koreańskie samoloty to prędzej szkoleniowe, niż do walki z zaawansowanym technicznie przeciwnikiem (Su-30, Su-34, Su-35, MiG-35. Su-57 w planowanej wersji dość bliskiej F-22 nie będzie).
      Himarsy to powinniśmy robić sami, w producent ze Skarżyska powiedział, że może zrobić nie gorsze znacznie taniej i solidniej (Białoruś zrobiła Polonezy na licencji chińskiej, możemy i my).
      Kupowanie koreańskich haubic, kiedy robimy je częściowo w Polsce, to idiotyzm.
      Jedyna sensowna rzecz, to czołgi, używane w czasie manewru (w ataku bezpośrednim czołg nie ma dziś szans). Choć podobno napęd (silnik, transport mocy) na poziomie gorszym niż światowy (Niemcy, USA, Japonia), a to niezwykle ważne, jeśli tylko czołg ma służyć dłużej niż w kilkugodzinnym ataku, w którym zostanie zniszczony.

Przy czym trzeba pamiętać, że z powodu sankcji Rosja nie ma obecnie możliwości wielkoseryjnej produkcji żadnej zaawansowanej broni, a dystans technologiczny dzielący ją od rozwiniętego Zachodu rośnie. Przypomnijmy, że Su-57 wciąż nie ma docelowego silnika równorzędnego z F-22 sprzed trzech dziesięcioleci.
      Nie ma przemysłu budowy obrabiarek do metalu (był, na koniec istnienia ZSRR to już był poziom bliski światowemu, pomyślnie zlikwidowany, co ileś lat mówi się o potrzebie odbudowy, ale to co najmniej 4 dekady przy dużym finansowaniu i posiadaniu rynku zbytu na niedoskonałe wyroby), w elektronice mówi się o powrocie do technologii radzieckich z początku lat 90. - bez komentarza.
      Amunicja - na poziomie zachodnim sprzed ok. trzech dekad. W połowie minionej dekady powstały dwie fabryki amunicji, ale produkowały w oparciu o niemieckie składniki (prochy). Podobno teraz nie produkują tego co w kooperacji (brak wsadu dewizowego).

Rosja może w ograniczonej ilości produkować broń na poziomie sowieckim i restaurować to co ma w składach. W najlepszym czasie czołgów T-90 Proryw przed sankcjami robiono ok. 30 nowych i ok. 60 doprowadzano do tego standardu. Przy czym sami Rosjanie przyznawali, że to tylko kolejna wersja T-72, stąd pomysł na Armatę. Armata też żadne cudo, stwierdzono w Izraelu, pisałem o tym. I Armaty nie będzie. Jeśli teraz, w warunkach sankcji uda się im zrobić 100 czołgów rocznie, to chyba będzie szczyt ich możliwości (brak wyposażenia z importu, producenta silnika, lufy, elektroniki itd.), bez względu na nakłady.
      O własnych dronach nie ma co mówić, przede wszystkich ze względu na brak elektroniki. Zrobili nowoczesnego drona Orion, w ilości jak pamiętam szt. 2.
      Lepiej, ogólnie mówiąc, nie będzie. Jeśli Europa zechce się zbroić, może sama uzyskać druzgocącą przewagę nad Rosją.
      Niemcy, jak przypuszczam, wciąż stawiają na podłączenie się do współpracy gospodarczej z Rosją najszybciej kiedy się da, ale pamiętam oświadczenie (kanclerza Olafa Scholza?) o tym, że w razie gdyby napadnięta została Polska, Niemcy byłyby w stanie wojny.
      To czy i jak Ukraina poradzi sobie z Rosją (czy na odwrót, Rosja z Ukrainą), zależy obecnie tylko od dostaw broni i innej pomocy z USA. Powstają tam znane trudności, tworzone przez republikanów, ale jeszcze w bieżącym roku Ukraina wydaje się być sensownie zabezpieczona. Natomiast niektóre wypowiedzi internetowe (Szweca i in.) wskazują na prawdopodobieństwo dogadania się Rosjan z Amerykanami, oczywiście kapitulacji przed Ameryką, ale niekoniecznie Ukrainą, wszystko za zgodą US. Amerykański opór przed dostawami Abramsów wydaje się to potwierdzać, a Niemcy nie chcą być wystawione na czoło koalicji antyrosyjskiej (Amerykanie pewnie ku temu dążą, ale nie udaje się im to).

W samej Ukrainie nie ma powszechnej chęci do walki z Rosją, mówią to nawet w polskich reportażach I.Janke uczestnicy walk o tych, którzy są np. w Kijowie. A 100 brygada czy dywizja OT w Łucku kilka miesięcy temu w całości odmówiła wysyłki na front, została rozformowana i poprzydzielana do innych jednostek (prowodyrzy aresztowani). Przerażający stopień korupcji. Ponad 90% pomocy niewojskowej jest rozkradane, przez ostatnie kilka miesięcy Amerykanie próbują z tym walczyć, wszystkie nici prowadzą do administracji prezydenta. Jest na temat masa artykułów, głównie w wydaniach opozycyjnych, w Internecie blokowanych i zwalczanych na Ukrainie jeszcze bardziej drastycznie niż w Rosji, każdy głos krytyczny staje się powodem czy pretekstem do oskarżeń o prorosyjskość. Powszechne przyzwolenie na korupcję także pokazują indyferentny stosunek do walki (choć nienawiść do Rosjan jest powszechna). Trudności w pozyskaniu żołnierzy wydają się mieć źródło bardziej w postawach ludzi, niż w ich braku.
      Za chwilę ciąg dalszy.
      • szczypawka.jadowita Re: a jeśli Błaszczak ma rację?... 21.01.23, 13:30
        Może w tej chwili króciutko, w punktach.
        1. J. Szwec, którego nikt zdrowy na umyśle nie posądzi (robi to np. A.Ilłationow, ale obaj panowie walczą o rząd dusz na Ukrainie i bardzo się nie lubią, to nie szaleństwo) o antyukraińskość, mówi, że obecnie największym zagrożeniem dla istnienia Ukrainy (pomijam zapowiadane perturbacje w pomocy USA) są korupcja i demoralizacja społeczeństwa.
        2. Andriej Jermak od miesięcy otwarcie oskarżany jest przez Amerykanów o agenturalność, pomimo to nie tylko pozostaje pozostaje na stanowisku szefa kancelarii prezydenta, ale przywłaszczył sobie szereg zdolności decyzyjnych rządu i całości aparatu państwowego. Po interwencji Amerykanów (prokuratura, coś jeszcze) agentów Jermaka dymisjonuje się i wymienia, na innych agentów Jermaka. Zelenski jak mysz pod miotłą.

3. Wkleję to, później coś napiszę i dokończę:

Венецианская комиссия не одобрила уже подписанный президентом закон об отборе судей КСУ. Что это значит?
        Денис Рафальский 12:43, 22 декабря 2022
        Конституционный суд. Фото: facebook.com/ConstitutionalCourtofUkraine
        Конституционный суд. Фото: facebook.com/ConstitutionalCourtofUkraine
        История с законом о реформе Конституционного суда Украины (КСУ), как и предсказывала "Страна", продолжается.

Мы писали, что принятый с подачи Запада этот законодательный акт тем не менее оказался не в той редакции, на которую западные партнеры надеялись.

Закон изменил процедуру отбора судей КСУ, прописав участие в ней назначаемых по квоте западных структур международных экспертов - по аналогии с процедурами формирования Высшего совета правосудия (ВСП) и Высшей квалификационной комиссии судей (ВККС), которые являются ключевыми органами управления судебной системой и состав которых отбирается под надзором международников, входящих в т.н. Совещательную группу экспертов (СГЭ).
        • szczypawka.jadowita Re: a jeśli Błaszczak ma rację?... 21.01.23, 16:37
          Ad. 3. Ten punkt odnosił się do stanu ukraińskiego wymiaru sprawiedliwości, który zaczyna niepokojąco przypominać polski po PISowskiej demolce państwa prawa. Na Ukrainie chodzi także o inne kwestie, ale nie mam o tym pojęcia wystarczającego, by sprawę referować, wiem tylko że tak jak Polska Ukraina idzie na zderzenie z Zachodem.

4. Produkcja rakiet. W czasach przedsankcyjnych produkowano rocznie ok. 100 Kalibrów i 100 Iskanderów. W czasie wojny Putin zarządził produkcję (chyba Iskanderów, nie pamiętam) na trzy zmiany, ale nic z tego nie wyszło, bo nie było układów z importu. Później zaczął działać przemyt, ale któryś z ukraińskich ekspertów ocenił ilość wszystkich produkowanych rakiet na ok. 100 miesięcznie (nie jest to liczba mała, ale w stosunku do rosyjskich potrzeb niewystarczająca). Osobiście wątpię, by mogło być ich tyle, prędzej to ukraińska propaganda nakierowana na "dajcie więcej broni", której to metody nie pochwalam, ale rozumiem. Z tym, że strona ukraińska tylekroć używała różnych przekłamań, że całkowicie pozbawiła się wiarygodności.
        • szczypawka.jadowita Re: a jeśli Błaszczak ma rację?... 21.01.23, 17:36
          Kwestia rosyjskiej państwowości również jest otwarta. Publikacji na temat, w tym opartych na dokonania różnych szkół naukowych, wiele, praktycznie wszystkie mówią o rozpadzie Rosji w najbliższych latach. Tendencje odśrodkowe ujawniają się już w wielu regionach (Skt Petersburg, Czeczenia, Tatarstan, Sacha (Jakucja), pojawiają się prywatne armie (nie pamiętam, chyba gubernator Petersburga Biegłow powołał do życia kolejną armię). Ale to temat na książkę, może niejedną, nie wpis.

zn.ua/international/raspad-rossii-chto-ob-etom-dumajut-na-zapade.html
    • qwardian [...] 21.01.23, 12:31
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • j-k z czym do gosci ? 21.01.23, 14:53
      zdravko_vypic napisał:
      Dlatego zacząłem dopuszczać, że szaleńcze zbrojenia Błaszczaka są usprawiedliwione.

z czym do gosci ?
      po co lykasz te propagande ?
      budzet obronny moze wzrosna max. o 20 -25 % - bo na wiecej Polski nie stac.

a to i tak. g...uzik w kontekscie ew. przyszlej wojny w krorej pPolska jest i moze byc co najwyzej skromnym udzialowcem.

J.K.
      ekonomista.
      • szczypawka.jadowita Re: z czym do gosci ? 21.01.23, 15:11
        20-25% ?!
        Wystarczy zlikwidować złodziejstwo KRUS, górnicze, KK, +500 i nawet 100% i więcej udźwignie.
    • m.c.hrabia Re: a jeśli Błaszczak ma rację?... 21.01.23, 15:43
      jeśli, coś się komuś pokićkało
    • albwu Re: a jeśli Błaszczak ma rację?... 21.01.23, 16:52
      Jeżeli Polska wyeksportuje do Ukrainy niemieckie czołgi lub inną broń bez ich zgody - to już Niemcy ani żadne inne państwo nie sprzeda ani nie przekaże Polsce broni. Przekazanie takiej broni przez Polskę bez zgody Niemiec będzie oznaczało zaangażowanie się bezpośrednie w tę wojnę, a NATO "umyje ręce"..
      • pies.na.czarnych Re: a jeśli Błaszczak ma rację?... 22.01.23, 10:58
        > Jeżeli Polska wyeksportuje do Ukrainy niemieckie czołgi lub inną broń bez ich zgody - to już Niemcy ani żadne >inne państwo nie sprzeda ani nie przekaże Polsce broni.

Mogą je unieruchomić zdalnie na amen i skończy się rumakowanie.
        • pozytonium Re: a jeśli Błaszczak ma rację?... 22.01.23, 11:58

> > Jeżeli Polska wyeksportuje do Ukrainy niemieckie czołgi lub inną broń bez
          > ich zgody - to już Niemcy ani żadne >inne państwo nie sprzeda ani nie prze
          > każe Polsce broni.
          >
          > Mogą je unieruchomić zdalnie na amen i skończy się rumakowanie.

To oznaczałoby zagładę niemieckiego przemysłu.
          • pies.na.czarnych Re: a jeśli Błaszczak ma rację?... 22.01.23, 12:15
            > To oznaczałoby zagładę niemieckiego przemysłu. :))))))
            • pozytonium Re: a jeśli Błaszczak ma rację?... 22.01.23, 13:46

> > To oznaczałoby zagładę niemieckiego przemysłu. :))))))

Kupujesz niemieckie auto, a to ci odmawia jazdy dalej w szczerym polu, bo była awaria systemu w fabryce. Itd.
              • pies.na.czarnych Re: a jeśli Błaszczak ma rację?... 22.01.23, 14:21
                > Kupujesz niemieckie auto, a to ci odmawia jazdy dalej w szczerym polu, bo była awaria systemu w fabryce. Itd.

Każdy nowoczesny sprzęt wojskowy ma system unieszkodliwienia go na odległość przez zaimplantowanie wirusa, który w razie zdobycia go przez wroga uniemożliwia jego użycie.

Dać Ukraińcom Abramsa to tak jakbyś przesłał jego całkowitą dokumentacje techniczna na Kreml. Dlatego Amerykanie nie chcą dać im swoich czołgów.
                • pozytonium Re: a jeśli Błaszczak ma rację?... 22.01.23, 15:40

> > Kupujesz niemieckie auto, a to ci odmawia jazdy dalej w szczerym polu, bo
                  > była awaria systemu w fabryce. Itd.
                  >
                  > Każdy nowoczesny sprzęt wojskowy ma system unieszkodliwienia go na odległość pr
                  > zez zaimplantowanie wirusa, który w razie zdobycia go przez wroga uniemożliwia
                  > jego użycie.
                  >
                  > Dać Ukraińcom Abramsa to tak jakbyś przesłał jego całkowitą dokumentacje techni
                  > czna na Kreml. Dlatego Amerykanie nie chcą dać im swoich czołgów.

Kacapy mają parę sztuk Abramsów z Iraku.
                  Kiedy te ostrzelały się ogniem przyjacielskim.
                  • pies.na.czarnych Re: a jeśli Błaszczak ma rację?... 22.01.23, 15:45
                    "Kacapy w Iraku". Ty już widzisz białe myszki. :)
    • weteran-czasu Re: a jeśli Błaszczak ma rację?... 21.01.23, 18:08
      "Pewne jest, że nawet jeśli roSSja mać ustąpi, czyli w istocie przegra wojnę, to nie zostanie zaorana jak Niemcy po 2.w.ś. Będzie czymś w rodzaju Niemiec po 1.w.ś. Państwem oszalałych z nienawiści za upokorzenie maniaków, odwołujących się do przeszłej wyimaginowanej wielkości i pewnych, że pokonało je imperium zła. Oznacza to na pewniaka przerażającą wojnę - następną, już nie na Ukrainie, opartą na zwykłym ludobójstwie."

Jest to scenariusz rozwoju wydarzeń bardzo prawdopodobny chyba, że wcześniej nastąpi "wiosna Federacji" i podział tego kolosa na kilka- kilkanaście państewek.
      • pozytonium Re: a jeśli Błaszczak ma rację?... 21.01.23, 23:58
        weteran-czasu napisał:

> "Pewne jest, że nawet jeśli roSSja mać ustąpi, czyli w istocie przegra wojnę
        > , to nie zostanie zaorana jak Niemcy po 2.w.ś. Będzie czymś w rodzaju Niemiec p
        > o 1.w.ś. Państwem oszalałych z nienawiści za upokorzenie maniaków, odwołujących
        > się do przeszłej wyimaginowanej wielkości i pewnych, że pokonało je imperium z
        > ła. Oznacza to na pewniaka przerażającą wojnę - następną, już nie na Ukrainie,
        > opartą na zwykłym ludobójstwie."

>
        > Jest to scenariusz rozwoju wydarzeń bardzo prawdopodobny chyba, że wcześniej na
        > stąpi "wiosna Federacji" i podział tego kolosa na kilka- kilkanaście państewek.

Kraj Moskiewski nikomu nie zagraża i ku temu idzie. Aluzja przednia i się z nią zgadzam. Kacapy nie mają już nic do stracenia, Ukraina także nie.
        Być rozgromionym przez państwo, które według kacapów nie istnieje, toż to kuriozum.

Rosja traci w dwa dni tyle ludzi, na niewojennej misji specjalnej, ile traciła w rok na wielkiej wojnie z Afganistanem. Którą przegrała.

Putin będzie się musiał z tym faktem zderzyć prędzej czy później.
        • szczypawka.jadowita Re: a jeśli Błaszczak ma rację?... 22.01.23, 11:12
          Ej, przesada. W dwa dni tyle co w Afganie? Wg danych sowieckich 13-14 tys., wg Afgańczyków 40-50 tys. a nawet więcej.
          Czyli 6-7 tys. strat dziennie? Uwierzę w 1000, w niektóre dni może więcej, ale nie w takie liczby.
          • pozytonium Re: a jeśli Błaszczak ma rację?... 22.01.23, 15:42

> Ej, przesada. W dwa dni tyle co w Afganie? Wg danych sowieckich 13-14 tys., wg
            > Afgańczyków 40-50 tys. a nawet więcej.
            > Czyli 6-7 tys. strat dziennie? Uwierzę w 1000, w niektóre dni może więcej, ale
            > nie w takie liczby.

Wojna w Afganistanie trwała 10 lat. Tu według nie UA szacunków, a SZA kacapy straciły coś pod ca. 200 000 ludzi. Reszta leży w szpitalu.
    • j-k Błaszczak ma rację... ale to i tak niewiele zmieni 22.01.23, 07:04
      Polske stac na wzrost wydatkow zbrojeniowych o max. 50 %

jezeli Premier mowi, ze bedzie wiecej - to sa to bajki.

Polska nie ma takich pieniedzy.
      • szczypawka.jadowita Re: Błaszczak ma rację... ale to i tak niewiele z 22.01.23, 09:21
        Wydatki na obronność to niecałe 100 miliardów zł.
        Wydatki na:
        - krus - ok. 20 mld,
        - +500 - ok. 40 mld,
        - górnictwo - 6 mld,
        - TVPIS/Putina - 2 mld.
        Starczy? Starczy. Bez żadnych wysiłków ze strony budżetu blisko 70 miliardów, a na wymienionych pozycjach nie koniec.
        • szczypawka.jadowita Re: Błaszczak ma rację... ale to i tak niewiele z 22.01.23, 09:27
          W sumie, z dodatkowymi pieniędzmi z budżetu nawet 50 miliardów dolarów jest osiągalne. Z tym, że prawie całe pieniądze powinny pójść na wdrożenia, kooperację z technologicznymi firmami (GB, Izrael, UE, USA).
          • superspec1 Re: Błaszczak ma rację... ale to i tak niewiele z 22.01.23, 10:10
            Polska jest średnim krajem i moim zdaniem powinna grać na integrację europejską czyli wspólną armię. Ale to nie z tym rządem.
            • szczypawka.jadowita Re: Błaszczak ma rację... ale to i tak niewiele z 22.01.23, 10:24
              Taki był postulat Lecha Kaczyńskiego, utworzyć armię EU za pieniądze z dopłat do rolnictwa.
            • pies.na.czarnych Re: Błaszczak ma rację... ale to i tak niewiele z 22.01.23, 11:02
              superspec1 napisał(a):

> Polska jest średnim krajem i moim zdaniem powinna grać na integrację europejską
              > czyli wspólną armię. Ale to nie z tym rządem.

PiS robi wszystko aby do tego nie doszło przez pasywny opór. Przecież z Niemcami nie bedą tworzyli czegokolwiek wspólnego, a co dopiero armię.
              • szczypawka.jadowita Re: Błaszczak ma rację... ale to i tak niewiele z 22.01.23, 11:07
                PIS sabotuje wszystkie inicjatywy i koncepcje integracji Zachodu. Dokładnie w stylu targowicy.
    • superspec1 Re: a jeśli Błaszczak ma rację?... 22.01.23, 08:02
      www.pb.pl/badanie-ponad-90-proc-zachodnich-firm-wciaz-nie-opuscilo-rosji-po-agresji-tego-kraju-na-ukraine-1175435
    • mozart Re: a jeśli Błaszczak ma rację?... 22.01.23, 10:14
      Znając niemiecki pęd do eksportu własnych towarów produkowanych z tanich rosyjskich surowców jestem pewien, że wróci "business as usual" z FR. To tłumaczy niechęć Niemców w sprawie szkoleń z korzystania z Leopardów przez Ukrainę.
      • superspec1 Re: a jeśli Błaszczak ma rację?... 22.01.23, 10:21
        pl.m.wikipedia.org/wiki/Deutschland_AG
      • szczypawka.jadowita Re: a jeśli Błaszczak ma rację?... 22.01.23, 10:22
        Pełna zgoda. Stąd chęć ukrycia się w peletonie z USA na czele.
      • pies.na.czarnych Re: a jeśli Błaszczak ma rację?... 22.01.23, 11:04
        > To tłumaczy niechęć Niemców w sprawie szkoleń z korzystania z Leopardów przez Ukrainę.

Raczej obawy. Takie same obawy mają Amerykanie nie chcąc dać im Abramsów.
        • szczypawka.jadowita Re: a jeśli Błaszczak ma rację?... 22.01.23, 11:18
          Obawy też, ale przede wszystkim chęć ukrycia.
          Z Amerykanami, wydaje mi się, to jeszcze inna historia. Różne źródła podają, że Rosjanie zaczynają przejawiać chęć ustąpienia USA i dogadania się z Amerykanami (jednocześnie znów wspominają o możliwości użycia broni jądrowej, co wskazuje na rosnąca frustrację). Przypuszczam że powściągliwość Amerykanów także z tego powodu.
          • pies.na.czarnych Re: a jeśli Błaszczak ma rację?... 22.01.23, 11:28
            Biden nie chce jakichkolwiek rozmów w sprawie zawieszenia broni z obawy, aby nie stało się z nim to co stało się z Kennedym, który zaczynał tajne rozmowy z Rosjanami mające na celu złagodzenia Zimnej Wojny? - jest to pytanie, które stawiam sobie już od dłuższego czasu.
            • szczypawka.jadowita Re: a jeśli Błaszczak ma rację?... 22.01.23, 11:41
              Tego oczywiście nie wiem, przypuszczam że to co robi jest wynikiem jego doświadczenia życiowego z czasów zimnej wojny, Wietnamu, które wróciły. Podobnie jak w latach 90. w tej chwili realne jest doprowadzenie Rosji do smuty, nawet rozpadu i przejęcia kontroli nad rosyjskim potencjałem jądrowym (tego nie było nigdy wcześniej). Zapowiada to wielu specjalistów, którzy badają różne struktury spoleczne w Rosji, posługują się różnymi metodologiami, korzystają z różnych teorii, opierających się na różnych spostrzeżeniach. Obecne wydarzenia już wskazują na rozpoczęcie procesu "fragmentacji władzy". Także analogie z glorious revolution.
              • pies.na.czarnych Re: a jeśli Błaszczak ma rację?... 22.01.23, 11:52
                > w tej chwili realne jest doprowadzenie Rosji do smuty, nawet rozpadu i przejęcia kontroli nad rosyjskim potencjałem jądrowym

Co? Co? Co takiego? Hamuj buldog. Jak na razie ani sankcje, anie cokolwiek innego nie ruszyły nawet o krok możliwości stawiania tego typu tez.
                • szczypawka.jadowita Re: a jeśli Błaszczak ma rację?... 22.01.23, 12:38
                  Powiedzmy, że powtarzam to mówią inni. Naukowcy ze wschodu i zachodu, a także, np., Striełkow, z wykształcenia historyk.
                  • szczypawka.jadowita Re: a jeśli Błaszczak ma rację?... 22.01.23, 12:51
                    Jest także wiele kreacji literackich, zawierających takie prognozy.
                    Okres wcześniejszy i obecny, to np. "Epoka martwych z urodzenia" (nie chodzi o to, kto ma rację, ale o to, co się dzieje), jakaś tam przyszłość to np. "Posle Rosii" F. Kraszennikowa (jak pamiętam, może nie pomyliłem nazwiska), są też inne rozwinięcia tematu, jak np. u Berkema al Atomi (Atomowy Berkem)
                  • pies.na.czarnych Re: a jeśli Błaszczak ma rację?... 22.01.23, 14:24

> Powiedzmy, że powtarzam to mówią inni. Naukowcy ze wschodu i zachodu, a także,
                    > np., Striełkow, z wykształcenia historyk.
                    >

Wiele rzeczy mówią. Wiele rzeczy piszą w gazetach, ale gołe fakty pokazują zupełnie inną rzeczywistość. Nie dajmy się zwariować.
                    • szczypawka.jadowita Re: a jeśli Błaszczak ma rację?... 22.01.23, 17:49
                      Na początku lat 80. Instytutowi Matematyki Stosowanej im. Kiełdysza zlecono przygotowanie prognozy dla ZSRR (czytałem to). Wg jednego z trzech wariantów ZSRR miał przestać istnieć w 1991.
                      Opracowanie utajniono, autorów uznano za wariatów i o mało co nie wsadzono do psychuszki.
                      • pies.na.czarnych Re: a jeśli Błaszczak ma rację?... 22.01.23, 18:00
                        Tak to jest z przepowiedniami. Jedne się sprawdzają inne nie. :)
          • pies.na.czarnych Re: a jeśli Błaszczak ma rację?... 22.01.23, 11:36
            Amerykanie mówią Slow down!

USA doradzają wstrzymanie Ukrainie wojennej ofensywy. wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,29384474,usa-doradzaja-wstrzymanie-ukrainie-wojennej-ofensywy-i-zdradzaja.html#s=BoxOpMT

Później nastąpi odwilż i te czołgi potopią się w bagnie.
            • szczypawka.jadowita Re: a jeśli Błaszczak ma rację?... 22.01.23, 11:44
              Czołgi, te których nie ma, to najwcześniej latem w akcji. Wcześniej nie da się w żadnym rozsądnym wariancie wydarzeń.
              • pies.na.czarnych Re: a jeśli Błaszczak ma rację?... 22.01.23, 11:56
                Ten linkowany artykuł to jest stek bzdur. Fajne są jednak komentarze pod nim.
                Sam tytuł przyprawia o uśmiech na twarzy. "USA doradzają" :) Kierowanie, wydawanie poleceń to nie jest doradztwo.
                • szczypawka.jadowita Re: a jeśli Błaszczak ma rację?... 22.01.23, 12:19
                  Przepraszam, ale do artykułu nawet nie zajrzałem. Nie korzystam z polskich źródeł, a już gazeta.pl ...
                  • pies.na.czarnych Re: a jeśli Błaszczak ma rację?... 22.01.23, 14:25
                    🤙
    • pies.na.czarnych Re: a jeśli Błaszczak ma rację?... 22.01.23, 12:20
      Sprawdzili je w warunkach pustynnych. Teraz zostaną wysłane na doświadczalny poligon, aby sprawdzić je w warunkach zimowych. Bukmacherzy przyjmują już zakłady :)

Brytyjczycy przekażą Ukrainie 14 czołgów Challenger 2. Maszyny te - produkowane do 2002 roku - z powodzeniem sprawdziły się między innymi w Iraku. Ani jeden taki czołg, pomimo intensywnych ostrzałów, nie został zniszczony przez wroga.
      • szczypawka.jadowita Re: a jeśli Błaszczak ma rację?... 22.01.23, 12:34
        Nie znam charakterystyk, ale podobają mi się bardziej niż Abramsy. I brak turbiny, i wspaniała armata.
        • pies.na.czarnych Re: a jeśli Błaszczak ma rację?... 22.01.23, 14:29

> Nie znam charakterystyk, ale podobają mi się bardziej niż Abramsy. I brak turbi
          > ny, i wspaniała armata.
          >

Nie o to mi chodzi. Angole udają, ze niosą wielką pomoc, ale wszystko wskazuje na to, że ma to być przeprowadzenie następnych testów w warunkach bojowych.
          • szczypawka.jadowita Re: a jeśli Błaszczak ma rację?... 22.01.23, 17:56
            A o to chodzi też i to żadne odkrycie. Ale ich pomoc jest istotna, większa niż Polski. Z tym że Challengery już sprawdziły się w walce i może chodzić o europejskie warunki klimatyczne.
            I skoro Polsce chcieli dać 100 szt., tyle samo mogliby dać Ukrainie.
            • pies.na.czarnych Re: a jeśli Błaszczak ma rację?... 22.01.23, 18:02
              Jest bardzo istotna wizerunkowo. 15 sztuk. Gdyby to nawet były czołgi sprowadzone prosto z Marsa to wielkiego wpływu na przebieg wojny by nie miały.
              • szczypawka.jadowita Re: a jeśli Błaszczak ma rację?... 22.01.23, 18:16
                To w przypadku czołgów. Całkowita pomoc brytyjska jest większa niż polska.
                Może być mało nawet na potrzeby prac wywiadu

https://topwar.ru/uploads/posts/2016-10/1477721810_262.jpg
      • storima Re: a jeśli Błaszczak ma rację?... 22.01.23, 13:20

> Challenger 2.
        > Ani jeden taki czołg, pomimo intensywnych ostrzałów, nie został zniszczony przez wroga.
        >
        >

Prawda. Zniszczony został we "friendly fire". Inny Chalanger 2 zaatakował go pomyłkowo w 2003 w Iraku.
        • szczypawka.jadowita Re: a jeśli Błaszczak ma rację?... 22.01.23, 18:00
          O tym nie słyszałem. Znaczy chyba dostał z boku czy tyłu.
    • yoma Re: a jeśli Błaszczak ma rację?... 22.01.23, 12:46
      Ale macie wszyscy zaebiście narąbane 😂
      • pozytonium Re: a jeśli Błaszczak ma rację?... 22.01.23, 13:47
        yoma napisała:

> Ale macie wszyscy zaebiście narąbane 😂

A ty już jesteś wstawiona koło południa.
      • pies.na.czarnych Re: a jeśli Błaszczak ma rację?... 22.01.23, 14:31
        yoma napisała:

> Ale macie wszyscy zaebiście narąbane 😂
        >

Co ty. Ja wierzę jedynie w to co już miliony lat temu w gwiazdach zostało napisane.:)
        Głupi watek, z głupimi tezami od samego początku.
        • yoma Re: a jeśli Błaszczak ma rację?... 22.01.23, 14:38
          Głupi, a kwitnie 😀
          • pies.na.czarnych Re: a jeśli Błaszczak ma rację?... 22.01.23, 15:46
            Już od dawna na tym foru jest taka tendencja.
            • yoma Re: a jeśli Błaszczak ma rację?... 22.01.23, 18:38
              Błagam, nie gadaj jak dochtór 😄
    • pies.na.czarnych Re: a jeśli Błaszczak ma rację?... 23.01.23, 12:20
      Nareszcie dotarło, czy dostali pozwolenie na przekazanie prawdziwych powodów?

Nie chodzi mi o tekst w tym linku tvn24.pl/swiat/ukraina-ambasador-estonii-oddajemy-wszystkie-nasze-haubice-kalibru-155-mm-6644508 tylko o pierwsze wideo. Wszyscy się boją, że cudeńka technologiczne natychmiast znajda się w Moskwie.

Dostaną czołgi, ale ogołocone z najnowszych cacek.
      • szczypawka.jadowita Re: a jeśli Błaszczak ma rację?... 23.01.23, 20:08
        A to bardzo prawdopodobne. I są powody takich środków ostrożności.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka