Dodaj do ulubionych

Lewica odcina się od Owsiaka

29.01.23, 23:23
trybuna.info/polska/wosp-czyli-panstwo-ze-zrzutki/
Tak powstało polskie państwo ze zrzutki, gdzie ludzie muszą uciekać się do prywatnej filantropii, żeby ratować zdrowie swoje i swoich rodzin. WOŚP zbiera zaledwie dwa promile budżetu całego NFZ, ale zamiast mówić o składkach zdrowotnych i podatkach dla bogatych mówimy wciąż o prywatnej fundacji.
Obserwuj wątek
    • x2468 Re: Lewica odcina się od Owsiaka 29.01.23, 23:27
      A ty odcinasz się od rozumu.
      • pozytonium Re: Lewica odcina się od Owsiaka 29.01.23, 23:34
        x2468 napisał:

> A ty odcinasz się od rozumu.

Nakłady na służbę zdrowia to ponad 160 000 000 000 zł. Jaki z tego promil stanowi Owsiak.
        • wsk175 Re: Lewica odcina się od Owsiaka 29.01.23, 23:42
          Pozyt
          • pozytonium Czyżby nawet nie 2 promile? 30.01.23, 03:21
            wsk175 napisał:

A taki szum.
            • szwampuch58 Re: Czyżby nawet nie 2 promile? 30.01.23, 11:46
              Kartofel nie szum tak
              tiny.pl/wlpfm
        • stasi1 Re: Lewica odcina się od Owsiaka 30.01.23, 12:23
          Materialnie to rzeczywiście nie wiele ( przez całą swoją działalność Owsiak mniej zebrał funduszy niż dostanie w tym roku TVPiS). Chodzi o fakt pokazania że jednak coś na tej służbie zdrowia brakuje. Ja na początku listopada zapisałem się do okulisty. Dostalem termin na 30 października. Powiedziałem o tym koledze. On na to ze to już nie długo. Nie skojarzył że to za rok
          • pozytonium Re: Lewica odcina się od Owsiaka 30.01.23, 12:39
            stasi1 napisał:

> Materialnie to rzeczywiście nie wiele ( przez całą swoją działalność Owsiak mni
            > ej zebrał funduszy niż dostanie w tym roku TVPiS). Chodzi o fakt pokazania że j
            > ednak coś na tej służbie zdrowia brakuje. Ja na początku listopada zapisałem s
            > ię do okulisty. Dostalem termin na 30 października. Powiedziałem o tym koledze.
            > On na to ze to już nie długo. Nie skojarzył że to za rok

Nie neguję działalności pro publicznej Owsiaka. Każde działanie mające na celu podtrzymanie (bo i tak wszyscy umrzemy) życia zasługuje na oklaski. Ale robienie z tego, że to on stanowi nowoczesną służbę zdrowia, to już przegięcie. W PIT masz 1.5%, który możesz przeznaczyć na dowolny cel społeczny. Nie 2 promile.

Niepomierną zasługą Owsiaka jest to, że państwo przyjrzało się inaczej ochronie zdrowia. W wielu dziedzinach jesteśmy w czołówce UE. Choćby np. polska bankowość. Można na nią narzekać, ale w porównaniu do Niemiec, to tak, jakbyśmy porównali XXI wiek ze średniowieczem.
            • pies.na.czarnych Re: Lewica odcina się od Owsiaka 30.01.23, 12:46
              > Niepomierną zasługą Owsiaka jest to, że państwo przyjrzało się inaczej ochronie zdrowia. W wielu dziedzinach jesteśmy w czołówce UE. Choćby np. polska bankowość

Szumowski wspaniale połączył służbę zdrowia z bankowością, a dokładniej mówiąc ze swoim kontem bankowym:)
            • stasi1 Re: Lewica odcina się od Owsiaka 01.02.23, 23:17
              Państwo przyjrzało się działalności służby zdrowia i minister zdrowia kiedy była szansa aby otrzymał dodatkowe 2 miliardy stwierdził że mu są one nie potrzebne, i głosował oczywiście tak aby ich nie dostać, bo oczywiście wszystko jest w porządku
              • no-popis Re: Lewica odcina się od Owsiaka 02.02.23, 06:15
                stasi1 napisał:

> Państwo przyjrzało się działalności służby zdrowia i minister zdrowia kiedy był
                > a szansa aby otrzymał dodatkowe 2 miliardy stwierdził że mu są one nie potrzebn
                > e, i głosował oczywiście tak aby ich nie dostać, bo oczywiście wszystko jest w
                > porządku
                Non stop Przekazy Dnia i to zgromadzone od kilku lat.
                Napisz coś sensownego, coś niedemagogicznego, coś niepropagandowego, proszę. Na przykład o tej służbie zdrowia.
          • jureek Re: Lewica odcina się od Owsiaka 30.01.23, 18:01
            stasi1 napisał:

> Materialnie to rzeczywiście nie wiele ( przez całą swoją działalność Owsiak mni
            > ej zebrał funduszy niż dostanie w tym roku TVPiS).

Nie wiem, jak w tym roku, ale w ubiegłym było to nawet mniej, niż wydano w Polsce na sylwestrowe fajerwerki. To też pokazuje skalę tej ofiarności
            • 99venus Re: Lewica odcina się od Owsiaka 30.01.23, 20:02
              I w dodatku o wiele mniej niż 1 milion euro dziennie jaki płacimy za podłość i głupotę Ziobry.
              • jureek Re: Lewica odcina się od Owsiaka 30.01.23, 21:14
                99venus napisał:

> I w dodatku o wiele mniej niż 1 milion euro dziennie jaki płacimy za podłość i
                > głupotę Ziobry.

No nie, WOŚP zebrała o wiele więcej, niż wynosi dzienna kara. Chyba że miałeś na myśli sumę zapłaconych kar. A Ziobru to się należy nie trybunał stanu, lecz normalny sąd karny za zdradę stanu i wieloletnie więzienie.
                Moje porównanie dotyczyło jednak wydatków obywateli, bo to oni wpłacają na WOŚP, ale na fajerwerki wydają jednak więcej.
                • no-popis Re: Lewica odcina się od Owsiaka 02.02.23, 06:20
                  jureek napisał:

> 99venus napisał:
                  >
                  > > I w dodatku o wiele mniej niż 1 milion euro dziennie jaki płacimy za podł
                  > ość i
                  > > głupotę Ziobry.
                  >
                  > No nie, WOŚP zebrała o wiele więcej, niż wynosi dzienna kara. Chyba że miałeś n
                  > a myśli sumę zapłaconych kar. A Ziobru to się należy nie trybunał stanu, lecz
                  > normalny sąd karny za zdradę stanu i wieloletnie więzienie.
                  A za co należy mu się to więzienie?
                  • jureek Re: Lewica odcina się od Owsiaka 02.02.23, 12:24
                    no-popis napisała:

> A za co należy mu się to więzienie?

Za pozbawienie kraju miliardów złotych w imię osobistych, chorych ambicji.
              • pozytonium Re: Lewica odcina się od Owsiaka 31.01.23, 10:14
                99venus napisał:

> I w dodatku o wiele mniej niż 1 milion euro dziennie jaki płacimy za podłość i
                > głupotę Ziobry.

A wszystko przez zafiksowanie totalnych. Jest jednak nadzieja. Piotr Paweł w Czechach weźmie UE za mordę.
                • jureek Re: Lewica odcina się od Owsiaka 31.01.23, 11:31
                  pozytonium napisał(a):

> A wszystko przez zafiksowanie totalnych. Jest jednak nadzieja. Piotr Paweł w Cz
                  > echach weźmie UE za mordę.

Coś Ci się pomieszało. Nowy czeski prezydent jest proeuropejski w przeciwieństwie do jego poprzednika, pijaczka Zemana. I to nie totalni są zafiksowani, lecz minister Ziobro, który w imię jakichś chorych ambicji głosuje nawet przeciw projektom własnego rządu, podczas gdy ci, których nazywasz totalnymi, wstrzymując się od głosu pomagają rządowi
                  • 99venus Re: Lewica odcina się od Owsiaka 31.01.23, 20:07
                    Nie wymagaj od niego zbyt wiele.
                    • pozytonium Re: Lewica odcina się od Owsiaka 31.01.23, 20:15
                      99venus napisał:

> Nie wymagaj od niego zbyt wiele.

Znalazł się venus
                  • no-popis Re: Lewica odcina się od Owsiaka 02.02.23, 06:22
                    jureek napisał:
                    > Coś Ci się pomieszało. Nowy czeski prezydent jest proeuropejski w przeciwieństw
                    > ie do jego poprzednika, pijaczka Zemana. I to nie totalni są zafiksowani, lecz
                    > minister Ziobro, który w imię jakichś chorych ambicji głosuje nawet przeciw pro
                    > jektom własnego rządu,
                    Taki jest jego pogląd, taki jest pogląd jego elektoratu a ten system nazywa się demokracja.
                    UE sama się obnażyła nieprawdopodobnie wielką korupcją.
                    • jureek Re: Lewica odcina się od Owsiaka 02.02.23, 12:26
                      no-popis napisała:

> Taki jest jego pogląd, taki jest pogląd jego elektoratu a ten system nazywa się
                      > demokracja.

Demokracja ma polegać na tym, że partia z jedoprocentowym poparciem doprowadza do miliardowych strat dla kraju?
            • no-popis Re: Lewica odcina się od Owsiaka 02.02.23, 06:16
              jureek napisał:

> stasi1 napisał:
              >
              > > Materialnie to rzeczywiście nie wiele ( przez całą swoją działalność Owsi
              > ak mni
              > > ej zebrał funduszy niż dostanie w tym roku TVPiS).
              >
              > Nie wiem, jak w tym roku, ale w ubiegłym było to nawet mniej, niż wydano w Pols
              > ce na sylwestrowe fajerwerki. To też pokazuje skalę tej ofiarności

Wielu ludzi zamiast pomagać na codzień robią to tak dają 20 zł na Owsiaka, zamieszczają na FB i ...są dobrymi ludżmio z licencją...za 20 zł.
        • x2468 Re: Lewica odcina się od Owsiaka 01.02.23, 09:35
          Skoro jest tak dobrze to dlaczego pisuny dla szpitala w Wrocławiu "kupili" w niemieckim Würzburgu zezłomowane łózka szpitalne wraz z starymi zasikanymi materacami przytulając przy okazji 400000 złotych?
          Owsiak rowniez kupował łóżka szpitalne, nie stare lecz nowe,najwyższej klasy łóżka prosto z fabryki. Czy gdyby pisuny kupili łóżka choćby średniej klasy to ktoś zwracałby się do WOŚP y prośbą o takowe_
      • 99venus Re: Lewica odcina się od Owsiaka 30.01.23, 14:00
        Nigdy go nie miał.
    • pies.na.czarnych Re: Lewica odcina się od Owsiaka 30.01.23, 00:36
      Ukraińcu na waszych oligarchów wszyscy się składają, a wy jak okradliście tak kradniecie nadal.
      • pozytonium Re: Lewica odcina się od Owsiaka 30.01.23, 11:39
        pies.na.czarnych napisała:

> Ukraińcu

:))))))))
    • adam.eu Re: Lewica odcina się od Owsiaka 30.01.23, 14:14
      Lewice? Czy pod tym artykułem podpisałby się nawet Jurek twarz lewicy na forum?
      Ale przejdźmy do sedna, Jeżeli przeczytałeś,
      Jakie wyciągasz TY wyciągasz wnioski dla siebie? Co należy zrobić?
      Po co linkujesz akurat ten artykuł,?

PS. Tak nieśmiało zwrócę uwagę, że dla autora artykułu, że PIS to w dalszym ciągu jest w głębokiej opozycji.
      Ale to moja uwaga.
      • pozytonium Re: Lewica odcina się od Owsiaka 30.01.23, 17:50
        adam.eu napisał:

> Lewice? Czy pod tym artykułem podpisałby się nawet Jurek twarz lewicy na forum?

Zapytaj Jurka

> Ale przejdźmy do sedna, Jeżeli przeczytałeś,
        > Jakie wyciągasz TY wyciągasz wnioski dla siebie? Co należy zrobić?
        > Po co linkujesz akurat ten artykuł,?

Przeczytałem. Linkuję gdyż co znaczą 2 promile lub mniej, z których robi się 95% na siłę, wobec 100%?
        A działalność jest obłudna (chodzi o jej wykorzystanie medialne).
        Z całego WOŚP nie utrzymałby się ani jeden szpital, nie mówiąc o sprzęcie na jego wyposażenie.
        Działalność WOŚP, wykorzystywana medialnie, jest obłudna. Np. koło da Vinciego staje jakieś ustrojstwo za kilka góra tysięcy i już cała sala operacyjna jest wyklejona "serduszkami". WOŚP kupiło da Vinciego? Wybudowało salę, szpital gdzie on jest używany?

Będę wspierał WOŚP, jak przejmie choćby choć jeden szpital wojewódzki pod swoje fundowanie.
        Marciniaka można przechrzcić w Owsiaka.

O Marciniaku mówię nie bez kozery. W Boże Narodzenie kilka lat temu mój syn dostał skrętu jądra. Uratowali mu klejnoty.
        • adam.eu Re: Lewica odcina się od Owsiaka 30.01.23, 18:49
          Pozytonium:

Przeczytałem. Linkuję gdyż co znaczą 2 promile lub mniej, z których robi się 95% na siłę, wobec 100%?
          A działalność jest obłudna .....................

2 promilie albo i mniej powiadasz? To ten Owsiak to świnia, nie daje żadnych pieniędzy ani na płace, ani na utrzymaniu budynków, I to dzieli się tylko i wyłącznie, co ktoś raz na rok wrzuci do puszki. A i to nie wszyscy, wrzucają, bo niektórzy wręcz systemowo zniechęcają do zbiórek np. Ty.

Ale gdybyś Ty i inni dał, to mogłoby być już 3 promile. I Biorąc pod uwagę tylko i wyłącznie sam sprzęt byłoby jeszcze nieco więcej widoczny, że tam jest.

Ale PIS ma realne szanse na zmniejszenie tych promili dając więcej dotacji na służbę zdrowia, wtedy dopiero dumnie być powiedział, że dzieci na mrozie zebrały imniej niż jeden promili.

• pozytonium Re: Lewica odcina się od Owsiaka 30.01.23, 19:03
            adam.eu napisał:

> Pozytonium:
            >
            > Przeczytałem. Linkuję gdyż co znaczą 2 promile lub mniej, z których robi się
            > 95% na siłę, wobec 100%?
            > A działalność jest obłudna .....................

>
            > 2 promilie albo i mniej powiadasz? To ten Owsiak to świnia, nie daje żadnych p
            > ieniędzy ani na płace, ani na utrzymaniu budynków, I to dzieli się tylko i wyłą
            > cznie, co ktoś raz na rok wrzuci do puszki. A i to nie wszyscy, wrzucają, bo ni
            > ektórzy wręcz systemowo zniechęcają do zbiórek np. Ty.
            >
            > Ale gdybyś Ty i inni dał, to mogłoby być już 3 promile. I Biorąc pod uwagę tyl
            > ko i wyłącznie sam sprzęt byłoby jeszcze nieco więcej widoczny, że tam jest.
            >
            > Ale PIS ma realne szanse na zmniejszenie tych promili dając więcej dotacji na s
            > łużbę zdrowia, wtedy dopiero dumnie być powiedział, że dzieci na mrozie zebrały
            > imniej niż jeden promili.

Na Marciniaka dam każde środki. Na Owsiaka nie.
      • jureek Re: Lewica odcina się od Owsiaka 30.01.23, 18:07
        adam.eu napisał:

> Lewice? Czy pod tym artykułem podpisałby się nawet Jurek twarz lewicy na forum?

Tak. Pod 90% treści się podpisuję.

> PS. Tak nieśmiało zwrócę uwagę, że dla autora artykułu, że PIS to w dalszym ci
        > ągu jest w głębokiej opozycji.

Mógłbyś napisać to jeszcze raz, bo tylko domyślam się, o co Ci chodzi. Miałeś na myśli to, że autor artykułu nie zauważa, że PiS rządzi? A z czego to wnioskujesz? Bo nie wymienił nazwy tej partii? Innych partii też nie wymienia.
        • adam.eu Re: Lewica odcina się od Owsiaka 30.01.23, 19:15
          Jurrek::

Mógłbyś napisać to jeszcze raz, bo tylko domyślam się, o co Ci chodzi. Miałeś na myśli to, że autor artykułu nie zauważa, że PiS rządzi? A z czego to wnioskujesz? Bo nie wymienił nazwy tej partii? Innych partii też nie wymienia.

Praktycznie trafnie odczytałeś intencje, Chce rozdawnictwa, a nie widzi PISu, oczywiście w pewnym uproszcczeniu.
          Jedynie czy aż, to mam szacunek dla niego za odwagę stawanie po stronie pokrzywdzonych.
          Ale po przeczytaniu jego tekstu nie sprawia na mnie człowieka, któremu można ufać, trzeba dokładnie sprawdzać, czy nie jest w miarę rzetelny.

Nie przypuszczałem, że zgodziśz się z nim w 90%, szacowałęm około 50%.
          • pozytonium Re: Lewica odcina się od Owsiaka 30.01.23, 19:17
            adam.eu napisał:

> Jurrek::
            >
            > Mógłbyś napisać to jeszcze raz, bo tylko domyślam się, o co Ci chodzi. Miałe
            > ś na myśli to, że autor artykułu nie zauważa, że PiS rządzi? A z czego to wnios
            > kujesz? Bo nie wymienił nazwy tej partii? Innych partii też nie wymienia.

>
            > Praktycznie trafnie odczytałeś intencje, Chce rozdawnictwa, a nie widzi PISu, o
            > czywiście w pewnym uproszcczeniu.
            > Jedynie czy aż, to mam szacunek dla niego za odwagę stawanie po stronie pokr
            > zywdzonych.

> Ale po przeczytaniu jego tekstu nie sprawia na mnie człowieka, któremu można uf
            > ać, trzeba dokładnie sprawdzać, czy nie jest w miarę rzetelny.
            >
            > Nie przypuszczałem, że zgodziśz się z nim w 90%, szacowałęm około 50%.

Ech niewierny.
            Zwróć uwagę na słowa Zdrojewskiej. To za kasę Ślązaków.
          • jureek Re: Lewica odcina się od Owsiaka 30.01.23, 19:32
            adam.eu napisał:

> Nie przypuszczałem, że zgodziśz się z nim w 90%, szacowałęm około 50%.

Te 90% to napisałem tak na szybko, z "ostrożności procesowej" jak to się mówi. Przeczytałem tekst jeszcze raz i właściwie to nie znalazłem niczego, do czego mógłbym się przyczepić - a więc raczej 100%.
            A co według Ciebie jest w tym tekście nieprawdą? Tak konkretnie bym poprosił.
            • adam.eu Re: Lewica odcina się od Owsiaka 30.01.23, 19:51
              Nie chce mi sie jeszcze raz czytać. Na mnie Śpiewak sprawia wrażenie głownie, roszczeniowca.
              • adam.eu Re: Lewica odcina się od Owsiaka 30.01.23, 19:55
                Nie przepadam za ludźmi, którym się tylko należy, a jak już mogą się do czegoś przyczepić, to nigdy tego nie przegapią, bo nie mogliby zasnąć.
                Co do Owsiaka, to też nie moja bajka, Ale chce mu się i będę go wspierał.
                I nie mogę zrozumieć głębokiej niechęci do niego i do całej akcji.
                • pozytonium Re: Lewica odcina się od Owsiaka 30.01.23, 20:00
                  adam.eu napisał:

> Nie przepadam za ludźmi, którym się tylko należy, a jak już mogą się do czegoś
                  > przyczepić, to nigdy tego nie przegapią, bo nie mogliby zasnąć.
                  > Co do Owsiaka, to też nie moja bajka, Ale chce mu się i będę go wspierał.
                  > I nie mogę zrozumieć głębokiej niechęci do niego i do całej akcji.

Ta akcja nie ma nic wspólnego ze zdrowiem pacjenta.
                  Umierającemu jest wszystko jedno czy Owsiak wystrzeli raz do roku światełko do nieba, czy nie.

Jurek słusznie to podsumował. Koszt fajerwerków jest wyższy od zebranych funduszy.
                  • adam.eu Re: Lewica odcina się od Owsiaka 30.01.23, 20:06
                    pozytonium napisał(a):

> Jurek słusznie to podsumował. Koszt fajerwerków jest wyższy od zebranych fundus
                    > zy.

Tak, a Ty niesłusznie nie potępiasz Sylwestra w Zakopanem, miliardy na TVP,, kupno lokalnych gazet itd,
                    Wybiórczy jesteś.
                    • pozytonium Re: Lewica odcina się od Owsiaka 30.01.23, 20:42
                      adam.eu napisał:

> pozytonium napisał(a):
                      >
                      > > Jurek słusznie to podsumował. Koszt fajerwerków jest wyższy od zebranych
                      > fundus
                      > > zy.
                      >
                      > Tak, a Ty niesłusznie nie potępiasz Sylwestra w Zakopanem, miliardy na TVP,, ku
                      > pno lokalnych gazet itd,
                      > Wybiórczy jesteś.

Nie oglądam Sylwestra w Zakopanym.
                      Dla mnie to taka sama ściema jak WOŚP.
                      • adam.eu Re: Lewica odcina się od Owsiaka 30.01.23, 20:54
                        pozytonium napisał(a):

> Nie oglądam Sylwestra w Zakopanym.
                        > Dla mnie to taka sama ściema jak WOŚP.

I oczywiście taki sam założyłeś woonntek.
                        :
                        A jak Ci się podobają wydatki

A ile pisałeś o ludzikach w Częstochowie i dlaczego?
                        Bo to "wino" lewicy?

A te słąwne ławeczki? Ile tam się naprodukowałeś?
                        • pozytonium Re: Lewica odcina się od Owsiaka 30.01.23, 21:06
                          adam.eu napisał:

> pozytonium napisał(a):
                          >
                          >
                          > > Nie oglądam Sylwestra w Zakopanym.
                          > > Dla mnie to taka sama ściema jak WOŚP.
                          >
                          > I oczywiście taki sam założyłeś woonntek.
                          > :
                          > [url=https://forum.gazeta.pl/forum/w,28,175061801,175061801,Suweren_spusci_glow
                          > e_pomietosi_w_rekach_czapke_i.html?p=175061814]A jak Ci się podobają wydatki[/u
                          > rl]
                          >
                          > A ile pisałeś o ludzikach w Częstochowie i dlaczego?
                          > Bo to "wino" lewicy?
                          >
                          > A te słąwne ławeczki? Ile tam się naprodukowałeś?

O Częstochowie pisałem raz z powodu innowacyjnego pajaca na chodniku za 10 000 zł.
                          W innych miastach rozwiązano to inaczej.
                        • pozytonium Nie zrozumiemy się jeśli ktoś nie był na Śląsku 30.01.23, 21:24
                          adam.eu napisał:

> pozytonium napisał(a):
                          >
                          >
                          > > Nie oglądam Sylwestra w Zakopanym.
                          > > Dla mnie to taka sama ściema jak WOŚP.

• jureek Re: Lewica odcina się od Owsiaka 30.01.23, 21:17
                adam.eu napisał:

> Nie chce mi sie jeszcze raz czytać. Na mnie Śpiewak sprawia wrażenie głownie,
                > roszczeniowca.

No to trudno, nie porozmawiamy. Bo ja jednak wolę rozmawiać o konkretach niż o wrażeniach.
                • adam.eu Re: Lewica odcina się od Owsiaka 31.01.23, 11:53
                  jureek napisał:

> adam.eu napisał:
                  >
                  > > Nie chce mi sie jeszcze raz czytać. Na mnie Śpiewak sprawia wrażenie gło
                  > wnie,
                  > > roszczeniowca.
                  >
                  > No to trudno, nie porozmawiamy. Bo ja jednak wolę rozmawiać o konkretach niż o
                  > wrażeniach.

Nie chciało mi się drążyć tematu, jakbyś jeszcze został przy tych 90% poparcia dla Śpiewaka, to może jeszcze bym milczał, zmieniłeś na 100%.

Czy masz Twoim zdaniem Śpiewak słusznie zarzuca pensje Owsiakowi bodajże około 24 lub 26 tyś o ile dobrze pamiętam?
                  Być może przypadkiem(?) nie napisał, że rocznie, a że rocznie, to kojarzę z poprzedniego roku czy poprzednich lat.
                  Przeczytasz wpis to przeczytasz, nie to nie.

• jureek Re: Lewica odcina się od Owsiaka 31.01.23, 15:55
                    adam.eu napisał:

> Czy masz Twoim zdaniem Śpiewak słusznie zarzuca pensje Owsiakowi bodajże około
                    > 24 lub 26 tyś o ile dobrze pamiętam?
                    > Być może przypadkiem(?) nie napisał, że rocznie, a że rocznie, to kojarzę z pop
                    > rzedniego roku czy poprzednich lat.

Owsiak jest jedynym członkiem zarządu i prezesem spółki Złoty Melon. Jej coroczne sprawozdanie finansowe znajdziesz w KRS. Jest to plik pdf, więc nie potrafię go na komórce zalinkowac. Ale przeczytałem i dowiedziałem się, że w 2021 roku (na sprawozdanie z 2022 trzeba jeszcze poczekać) prezes Owsiak zarobił trochę ponad 263,5 tys. złotych, czyli około 10 razy więcej niż Ty przypuszczasz. To nie są jedyne dochody Owsiaka, bo ma je jeszcze z pracy w radiu i z wykładów.
                    • jureek Re: Lewica odcina się od Owsiaka 31.01.23, 18:23
                      jureek napisał:

> Owsiak jest jedynym członkiem zarządu i prezesem spółki Złoty Melon. Jej corocz
                      > ne sprawozdanie finansowe znajdziesz w KRS.

dla ułatwienia wyszukiwania podaję nr KRS spółki: 0000158131
                    • adam.eu Dochody Owsiaka. 31.01.23, 20:17
                      Przede wszystkim wbrew temu, co myślałem i co sugerują jego przeciwnicy wszystkie pieniądze ze zbiórek trafiają na deklarowany cel.

Szef WOŚP postanowił rozwiać wszelkie wątpliwości dotyczące jego wynagrodzenia publikując post w swoich mediach społecznościowych. Jerzy Owsiak wielokrotnie podkreślał, że nie czerpie żadnych korzyści majątkowych z pracy w fundacji. Poinformował, że pensję pobiera od firmy Złoty Melon, która jest jednoosobową spółką należącą do Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Utrzymuje się z pracy w Złotym Melonie, a dodatkowo z pensji dziennikarza radiowego i wykładowcy w agencji Power Speech Wyjaśnił również, że ani on ani żadna z trzech pozostałych osób zasiadających w zarządzie fundacji nie pobiera wynagrodzenia.
                      • pozytonium ZM dostawał drzewiej 2,5 miliona z WOŚP 31.01.23, 20:33
                        adam.eu napisał:

> Przede wszystkim wbrew temu, co myślałem i co sugerują jego przeciwnicy wszystk
                        > ie pieniądze ze zbiórek trafiają na deklarowany cel.
                        >
                        > Szef WOŚP
                        > postanowił rozwiać wszelkie wątpliwości dotyczące jego wynagrodzenia publikują
                        > c post w swoich mediach społecznościowych. Jerzy Owsiak wielokrotnie podkreślał
                        > , że nie czerpie żadnych korzyści majątkowych z pracy w fundacji. Poinformował,
                        > że pensję pobiera od firmy Złoty Melon, która jest jednoosobową spółką należąc
                        > ą do Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Utrzymuje się z pracy w Złotym Melo
                        > nie, a dodatkowo z pensji dziennikarza radiowego i wykładowcy w agencji Power S
                        > peech Wyjaśnił również, że ani on ani żadna z trzech pozostałych osób zasiadają
                        > cych w zarządzie fundacji nie pobiera wynagrodzenia.

Artykuł z 2013 roku.
                        wiadomosci.dziennik.pl/wydarzenia/artykuly/423115,jerzy-owsiak-tlumaczy-sie-z-dzialalnosci-firmy-zloty-melon-po-artykule-we-wprost.html
                        Faktycznie Owsiak nie zarabia na WOŚP, WOŚP transferuje środki z pracy dzieci na mrozie do Złotego Melona w którym ma 100% udziałów i tam już Owsiak zarabia.
                        • adam.eu Re: ZM dostawał drzewiej 2,5 miliona z WOŚP 31.01.23, 21:08
                          pozytonium napisał(a):

.........................................
                          > Faktycznie Owsiak nie zarabia na WOŚP, WOŚP transferuje środki z pracy dzieci
                          > na mrozie do Złotego Melona w którym ma 100% udziałów i tam już Owsiak zarabia.

To masz szanse opisać te wszystkie transfery spółek i spółeczek skarbu państwa do PISu.
                          Sorry miałem na myśli rzetelne opisanie przekrętów Owsiaka.
                          A i jeszcze powinieneś opisać, jak konkretnie powinien działać przez 30 lat.
                          • jureek Re: ZM dostawał drzewiej 2,5 miliona z WOŚP 31.01.23, 21:26
                            adam.eu napisał:

> Sorry miałem na myśli rzetelne opisanie przekrętów Owsiaka.

No i znowu dopowiadasz rzeczy nienapisane. Pozyton nie pisał, że to są przekręty.
                            • adam.eu Re: ZM dostawał drzewiej 2,5 miliona z WOŚP 31.01.23, 21:29
                              jureek napisał:

> No i znowu dopowiadasz rzeczy nienapisane. Pozyton nie pisał, że to są przekręt
                              > y.

"Owsiak żyje z pieniędzy zbieranych przez dzieci na mrozie"
                              • pozytonium Re: ZM dostawał drzewiej 2,5 miliona z WOŚP 31.01.23, 21:53
                                adam.eu napisał:

> jureek napisał:
                                >
                                > > No i znowu dopowiadasz rzeczy nienapisane. Pozyton nie pisał, że to są pr
                                > zekręt
                                > > y.
                                >
                                > "Owsiak żyje z pieniędzy zbieranych przez dzieci na mrozie"

Bo to jest prawda. ZM jest finansowany przez WOŚP.
                                Dzieci zbierają na WOŚP środki w zimie.
                                • adam.eu Re: ZM dostawał drzewiej 2,5 miliona z WOŚP 31.01.23, 22:16
                                  pozytonium napisał(a):

> Bo to jest prawda. ZM jest finansowany przez WOŚP.
                                  > Dzieci zbierają na WOŚP środki w zimie.

Jeszcze prawdziwszy jest fakt, że lekarze zarabiają krocie na ludzkich chorobach, a grabarze dzięki zgonom ludzi.
                                  Ale i tak nie wszyscy są leczeni :(.
                                  • pozytonium Re: ZM dostawał drzewiej 2,5 miliona z WOŚP 31.01.23, 22:55
                                    adam.eu napisał:

> pozytonium napisał(a):
                                    >
                                    >
                                    > > Bo to jest prawda. ZM jest finansowany przez WOŚP.
                                    > > Dzieci zbierają na WOŚP środki w zimie.
                                    >
                                    > Jeszcze prawdziwszy jest fakt, że lekarze zarabiają krocie na ludzkich choroba
                                    > ch, a grabarze dzięki zgonom ludzi.
                                    > Ale i tak nie wszyscy są leczeni :(.

Masz problem z grabarzami?
                                    Fucha, jak każda inna.
                                  • pozytonium Porównanie profesji Owsiaka do grabarza? 31.01.23, 23:13
                                    adam.eu napisał:

> pozytonium napisał(a):
                                    >
                                    >
                                    > > Bo to jest prawda. ZM jest finansowany przez WOŚP.
                                    > > Dzieci zbierają na WOŚP środki w zimie.
                                    >
                                    > Jeszcze prawdziwszy jest fakt, że lekarze zarabiają krocie na ludzkich choroba

Zapewniam cię, że nie zarabiają na ludzkich chorobach. Gdyby dziecku coś się stało, telefon i lekarz jest na miejscu w pół godziny. Nawet teraz.
                                    Porównanie profesji Owsiaka do grabarza uważam jednak za kuriozum.
                                  • no-popis Re: ZM dostawał drzewiej 2,5 miliona z WOŚP 01.02.23, 07:31
                                    adam.eu napisał:

Grabarze są w lepszej sytuacji bo wszyscy umierają.
                                    • 141288bs Re: ZM dostawał drzewiej 2,5 miliona z WOŚP 01.02.23, 08:39
                                      no-popis napisała
                                      > Grabarze są w lepszej sytuacji bo wszyscy umierają.
                                      >
                                      - chyba nie masz racji, uważam, że lekarze przyszłego umarlaka dłużej "doją" z kasy(leczą tak by nie wyleczyć ale aby wciąż dał radę podawać kopertę),grabaż bierze raz od swego "pacjenta" i tyle.
                                    • pozytonium Re: ZM dostawał drzewiej 2,5 miliona z WOŚP 01.02.23, 09:23
                                      no-popis napisała:

> adam.eu napisał:
                                      >
                                      > > Jeszcze prawdziwszy jest fakt, że lekarze zarabiają krocie na ludzkich c
                                      > horoba
                                      > > ch, a grabarze dzięki zgonom ludzi.
                                      > > Ale i tak nie wszyscy są leczeni :(.
                                      >

>
                                      > Grabarze są w lepszej sytuacji bo wszyscy umierają.

Także grabarze.
                      • jureek Re: Dochody Owsiaka. 31.01.23, 21:04
                        adam.eu napisał:

> Przede wszystkim wbrew temu, co myślałem i co sugerują jego przeciwnicy wszystk
                        > ie pieniądze ze zbiórek trafiają na deklarowany cel.

Dyskutujesz z rzeczami nienapisanymi, ani przeze mnie, ani przez Śpiewaka. Nigdzie nie twierdziłem, że pieniądze ze zbiórek nie trafiają na deklarowany cel. W tym podwątku podjąłeś (Ty, nie ja) temat dochodów Owsiaka, więc do tego się odniosłem na podstawie oficjalnych dokumentów z KRS. Nie kwestionowałem tego, że pieniądze ze zbiórek służą kupowaniu sprzętu medycznego.
                        • adam.eu Re: Dochody Owsiaka. 31.01.23, 21:16
                          jureek napisał:

> Dyskutujesz z rzeczami nienapisanymi, ani przeze mnie, ani przez Śpiewaka. Nigd
                          > zie nie twierdziłem, że pieniądze ze zbiórek nie trafiają na deklarowany cel. W
                          > tym podwątku podjąłeś (Ty, nie ja) temat dochodów Owsiaka, więc do tego się od
                          > niosłem na podstawie oficjalnych dokumentów z KRS. Nie kwestionowałem tego, że
                          > pieniądze ze zbiórek służą kupowaniu sprzętu medycznego.

Tak, ja podjąłem, czytając zarzuty Śpiewaka.

• jureek Re: Dochody Owsiaka. 31.01.23, 21:23
                            adam.eu napisał:

> Tak, ja podjąłem, czytając zarzuty Śpiewaka.

No i podjąłeś, a jak Ci wyjaśniłem, że liczby podane przez Śpiewaka mają pokrycie w oficjalnych dokumentach w KRS, szybko przeskoczyłeś na jakieś inne zarzuty, których nie wypowiedziałem.
                            • adam.eu Re: Dochody Owsiaka. 31.01.23, 21:36
                              Już nie powoływałem się na to, ze drugim razem deklarowałeś pełne poparcie do słów Śpiewaka.
                              Ale jeszcze istotniejsze dla mnie Twoje szczere zaangażowanie w dyskredytację Owsiaka, jakby nie nie było naprawdę innych spraw. I Śpiewak traci w moich oczach,
                              Ale to moje odczucia, chociaż co do Śpiewaka, to pewnie nie tylko ja się dowiedziałem o jego priorytetach w obecnej sytuacji w kraju.
                • x2468 Re: Lewica odcina się od Owsiaka 01.02.23, 09:42
                  OK. To napisz konkretnie jaka była udział Śpiewaka w wyjaśnianiu" warszawskiej afery uwłaszczeniowej?
                  • jureek Re: Lewica odcina się od Owsiaka 01.02.23, 10:22
                    x2468 napisał:

> OK. To napisz konkretnie jaka była udział Śpiewaka w wyjaśnianiu" warszawskiej
                    > afery uwłaszczeniowej?

O! Pan nauczyciel zadał mi napisanie wypracowania. Nie pomyliły Ci się role i temat wątku?
                • no-popis Re: Lewica odcina się od Owsiaka 02.02.23, 10:09
                  jureek napisał:

> adam.eu napisał:
                  >
                  > > Nie chce mi sie jeszcze raz czytać. Na mnie Śpiewak sprawia wrażenie gło
                  > wnie,
                  > > roszczeniowca.
                  >
                  > No to trudno, nie porozmawiamy. Bo ja jednak wolę rozmawiać o konkretach niż o
                  > wrażeniach.
                  Roszczeniowcami byli również, za PO, gnojki, które żądały dla siebie określenia minimalnego wynagrodzenia :) A to roszczeniowcy :)
            • pozytonium Re: Lewica odcina się od Owsiaka 30.01.23, 19:54
              jureek napisał:

> adam.eu napisał:
              >
              > > Nie przypuszczałem, że zgodziśz się z nim w 90%, szacowałęm około 50%.
              >
              > Te 90% to napisałem tak na szybko, z "ostrożności procesowej" jak to się mówi.
              > Przeczytałem tekst jeszcze raz i właściwie to nie znalazłem niczego, do czego m
              > ógłbym się przyczepić - a więc raczej 100%.
              > A co według Ciebie jest w tym tekście nieprawdą? Tak konkretnie bym poprosił.

Wiesz co jest najlepsze. Marciniak choć położony na Śląsku (dolnym) służy wszystkim.
              Moja mama potrzebuje co jakiś czas konsultacji endokrynologa. Wsiada w pociąg i jedzie do Gliwic.

Nasza służba zdrowia nie jest staroświecka. Może jest jeszcze nie tak doinwestowana. Ale tego nie zmieni Owsiak, choćby miał 3 promile. Owsiak nie wyedukuje specjalistów endokrynologów, anestezjologów, nie wykształci psychiatrów. Obecnie mamy tak, że posiadamy szpitale na poziomie światowym, ale niektórych specjalności lekarzy ze świecą szukać. Najlepiej być internistą. Finansowo.
              • 99venus Re: Lewica odcina się od Owsiaka 30.01.23, 20:05
                Sądząc po deficycie lekarzy PiS też tego nie zrobi.
                • pozytonium Re: Lewica odcina się od Owsiaka 30.01.23, 20:53
                  99venus napisał:

> Sądząc po deficycie lekarzy PiS też tego nie zrobi.

Też.
                  Ale tu mowa nie o PiS, a szpitalu wojewódzkim. Myślisz, że w Śląskim szpitalu sprawdzają sympatie?
                  Religię, itd.? Jeśli coś by złego się ci przytrafiło, to życzę ci byś wylądował w Marciniaku. Utrzymywanym ze śląskich podatków. Wylądujesz na 2 osobowej sali z prysznicem. Można zachować intymność i higienę. Szpital jest typu SOR+. Serduszek tam nie ma.
                  • 99venus Re: Lewica odcina się od Owsiaka 31.01.23, 20:12
                    Róźne rzeczy sa sprawdzane. Najlepiej o tym świadczy ostatni przypadek 14 latki zgwałconej przez kochanego wujka.Wprawdzie dotyczy geograficznie Podlasia ale na Śląsku lud też wielce pobożny.
                    • pozytonium Re: Lewica odcina się od Owsiaka 31.01.23, 20:18
                      99venus napisał:

> Róźne rzeczy sa sprawdzane. Najlepiej o tym świadczy ostatni przypadek 14 latki
                      > zgwałconej przez kochanego wujka.Wprawdzie dotyczy geograficznie Podlasia ale
                      > na Śląsku lud też wielce pobożny.

Dawne czasy, gdy budowano kościoły w rok. I ta takie, które są na liście UNESCO.
                      kosciolpokoju.pl
        • adam.eu Re: Lewica odcina się od Owsiaka 31.01.23, 20:43
          jureek napisał:

> adam.eu napisał:
          >
          > > Lewice? Czy pod tym artykułem podpisałby się nawet Jurek twarz lewicy na
          > forum?

> Tak. Pod 90% treści się podpisuję.
          ......................................................

Przecież to co on pisze to dla mnie trąci głębokim socjalizmem, on oskarża prawie wszystko podobnie, jak to było w PRL. Głównie oskarża. Owszem w Polsce jest bardzo źle ze służbą zdrowia, ale z pisaniny Śpiewaka wynika głównie wina Owsiaka.
          A i skąd wziął ponad 20 tysięcy zarobków Owsiaka miesięcznie?
          Czy jednocześnie dał wyraźnie do zrozumienia, że to nie ze składek dzieci na mrozie (nawiązują do naszego forum dla jasności)
          • jureek Re: Lewica odcina się od Owsiaka 31.01.23, 21:34
            adam.eu napisał:

> Przecież to co on pisze to dla mnie trąci głębokim socjalizmem, on oskarża pra
            > wie wszystko podobnie, jak to było w PRL. Głównie oskarża. Owszem w Polsce jest
            > bardzo źle ze służbą zdrowia, ale z pisaniny Śpiewaka wynika głównie wina Owsi
            > aka.

Może dla Ciebie wynika, bo nie przyjmujesz tego, co jest napisane, tylko swoje wrażenia.

> A i skąd wziął ponad 20 tysięcy zarobków Owsiaka miesięcznie?

Przecież napisał, skąd to wziął. Nie doczytałeś. Owsiak sam się skarżył, że w związku z polskim ładem, będzie zostawało mu w kieszeni co miesiąc ponad tysiąc złotych mniej, a na podstawie tego, jakie kto płaci daniny można przecież oszacować jego dochody. To czysta matematyka, a co ciekawe, szacunki Śpiewaka zgadzają się z tym, co znalazłem w dokumentach KRS dotyczących wypłat dla prezesa spółki Złoty Melon, którym jest właśnie Jerzy Owsiak.

> Czy jednocześnie dał wyraźnie do zrozumienia, że to nie ze składek dzieci na mr
            > ozie (nawiązują do naszego forum dla jasności)

Przecież w tym fragmencie artykułu Śpiewaka wcale nie chodzi o to, ile Owsiak zarabia, ale przede wszystkim o to, że dziwne jest, że człowiek taki jak Owsiak gani podniesienie składki zdrowotnej.
            • adam.eu Re: Lewica odcina się od Owsiaka 31.01.23, 21:43
              Przecież w tym fragmencie artykułu Śpiewaka wcale nie chodzi o to, ile Owsiak zarabia, ale przede wszystkim o to, że dziwne jest, że człowiek taki jak Owsiak gani podniesienie składki zdrowotnej.

Tak na szybko, to wszystko, czego nie neguję. Resztę potępiam lub co najwyżej jest nie miejsce i czas pisać teraz takim tonem o WOŚP szczególnie w sytucji politycznej i gospodarczej kraju
              • no-popis Re: Lewica odcina się od Owsiaka 01.02.23, 07:34
                adam.eu napisał:

> Przecież w tym fragmencie artykułu Śpiewaka wcale nie chodzi o to, ile Owsia
                > k zarabia, ale przede wszystkim o to, że dziwne jest, że człowiek taki jak Owsi
                > ak gani podniesienie składki zdrowotnej.

>
                > Tak na szybko, to wszystko, czego nie neguję. Resztę potępiam lub co najwyżej j
                > est nie miejsce i czas pisać teraz takim tonem o WOŚP szczególnie w sytucji pol
                > itycznej i gospodarczej kraju

...czyli wolnością słowa należy ....kierować/sterować :) . Teraz nie można a kiedyś będzie można krytykować :) Ten wirus homosovieticus dalej siedzi w Twoim umyśle.
                To mi przypomina pewne tezy Urbana w stanie wojennym, które zdruzgotał wtedy Daniel Passent w Polityce.
              • jureek Re: Lewica odcina się od Owsiaka 01.02.23, 09:17
                adam.eu napisał:

> Tak na szybko, to wszystko, czego nie neguję. Resztę potępiam lub co najwyżej j
                > est nie miejsce i czas pisać teraz takim tonem o WOŚP szczególnie w sytucji pol
                > itycznej i gospodarczej kraju

No właśnie. Konstytucja jest łamana, PiS wyprowadza nas z Unii - a Ty tutaj o Owsiaku dyskutujesz. Nie czas i nie miejsce
                • no-popis Re: Lewica odcina się od Owsiaka 02.02.23, 06:19
                  jureek napisał:

> adam.eu napisał:
                  >
                  > > Tak na szybko, to wszystko, czego nie neguję. Resztę potępiam lub co najw
                  > yżej j
                  > > est nie miejsce i czas pisać teraz takim tonem o WOŚP szczególnie w sytuc
                  > ji pol
                  > > itycznej i gospodarczej kraju
                  >
                  > No właśnie. Konstytucja jest łamana, PiS wyprowadza nas z Unii - a Ty tutaj o O
                  > wsiaku dyskutujesz. Nie czas i nie miejsce
                  Jeżeli chodzi o Unię to Unia sama właśnie się rozkłada jak imperium ZSRR z powodu olbrzymiej skali korupcji wśród socjalistów i EPP.
    • mateusz.urbanski Re: Lewica odcina się od Owsiaka 30.01.23, 21:26
      mateuszurbanski napisał(a):

> pozytonium napisał(a):
      > >
      > > [i]Tak powstało polskie państwo ze zrzutki, gdzie ludzie muszą uciekać si
      > ę do p
      > > rywatnej filantropii
    • mateusz.urbanski Re: Lewica odcina się od Owsiaka 30.01.23, 21:34
      mateuszurbanski napisał(a):

> mateusz.urbanski napisał(a):
      >
      [i]Tak powstało polskie państwo ze zrzutki, gdzie ludzie musz
      > ą ucie
      > > kać si
      > > > ę do p
      > > > > rywatnej filantropii
      • hana2 Re: Lewica odcina się od Owsiaka 31.01.23, 17:58
        Mateusz Urbański:

m.facebook.com/100067646632635/posts/pfbid0GqL9HYiMQZJhTsaAJy5F8HyTCHuxh6L5RWFivfUKCyffgkRLBDiutGKQomm9Tjxjl/?app=fbl
    • hana2 Re: Lewica odcina się od Owsiaka 31.01.23, 16:38
      Wartością WOŚP jest nie tylko zaopatrywanie szpitali w sprzęt, ale i budowanie obywatelskiej postawy wśród dzieci, młodzieży. Prawda?

Gdyby Owsiak popierał PiS dziś byś rozpływał się w pochwałach wartości edukacyjnych WOŚPu. Byś nie pisał, że nawet Cygan nie wysyła dzieci w mróz, ale podziwiałbyś, że młodzi ludzie stoją z własnej woli, mimo mrozu.

Mnie zaskakuje takie rozdwojenie jaźni. Matki z dziećmi z Afganistanu zasługują na ogniska przy granicy z Białorusią a po Ukrainki z dziećmi jeździłeś 1000 tys km (chyba do samej Odessy po nie jeździłeś).

Lewak to taki człowiek, co nie patrzy na narodowości, kolor skóry, wyznanie...pomoże każdemu.

To jak sądzisz, WOŚP wspiera podstawy obywatelskie u młodzieży? Prawda, że fajnie ich mobilizuje, uczy postaw altruistycznych, wrażliwości na zdrowie rówieśników, którym sprzęt od WOŚP ratuje lub uratował życie?

• pozytonium Re: Lewica odcina się od Owsiaka 31.01.23, 19:24
        hana2 napisała:

> To jak sądzisz, WOŚP wspiera podstawy obywatelskie u młodzieży? Prawda, że fajn
        > ie ich mobilizuje, uczy postaw altruistycznych, wrażliwości na zdrowie rówieśni
        > ków, którym sprzęt od WOŚP ratuje lub uratował życie?

Wszystko byłoby fajnie, jakby dzieciaki altruistycznie nie brały zaświadczeń, za które są punkty.
        Uczeń szkoły podstawowej może mieć przyznane trzy punkty w rekrutacji do szkół średnich za osiągnięcia w aktywności na rzecz innych ludzi, zwłaszcza w formie wolontariatu lub działania na rzecz środowiska szkolnego/lokalnego.
        • 99venus Re: Lewica odcina się od Owsiaka 31.01.23, 20:14
          Dobro winno być nagradzane.
          • pozytonium Nie według Rostowskiego (z totalnych) 31.01.23, 20:59
            99venus napisał:

> Dobro winno być nagradzane.

Który twierdził, że za nawiercenie dziurki sąsiadce, która kupiła sobie obraz, ta musi zapłacić podatek od usługi, bo osiągnęła korzyść majątkową :) Mogła przecież zamówić usługę z dojazdem u budowlańca z fakturą za 200 zł. A tak po sąsiedzku, stracił Skarb Państwa.
            Są rzeczy, które się robi po sąsiedzku w ramach normalnych więzi społecznych. Ale nie, totalni uważają, że za to należy się podatek.
            • adam.eu Re: Nie według Rostowskiego (z totalnych) 01.02.23, 21:37
              pozytonium napisał(a):

> Który twierdził, że za nawiercenie dziurki sąsiadce, która kupiła sobie obraz,
              > ta musi zapłacić podatek od usługi, bo osiągnęła korzyść majątkową :) Mogła prz
              > ecież zamówić usługę z dojazdem u budowlańca z fakturą za 200 zł. A tak po sąsi
              > edzku, stracił Skarb Państwa.
              > Są rzeczy, które się robi po sąsiedzku w ramach normalnych więzi społecznych. A
              > le nie, totalni uważają, że za to należy się podatek.

Tu nawiązujesz być może do jakiś punktów? Trzeźwy jesteś?
              • pozytonium Re: Nie według Rostowskiego (z totalnych) 01.02.23, 22:20
                adam.eu napisał:

> pozytonium napisał(a):
                >
                > > Który twierdził, że za nawiercenie dziurki sąsiadce, która kupiła sobie o
                > braz,
                > > ta musi zapłacić podatek od usługi, bo osiągnęła korzyść majątkową :) Mog
                > ła prz
                > > ecież zamówić usługę z dojazdem u budowlańca z fakturą za 200 zł. A tak p
                > o sąsi
                > > edzku, stracił Skarb Państwa.
                > > Są rzeczy, które się robi po sąsiedzku w ramach normalnych więzi społeczn
                > ych. A
                > > le nie, totalni uważają, że za to należy się podatek.
                >
                > Tu nawiązujesz być może do jakiś punktów? Trzeźwy jesteś?

Niestety tak i dobrze pamiętam jak Rostowski chciał podatkować wszystko.
                Także wiercenie dziurki sąsiadce, czy przetkanie jej rury.
        • hana2 Re: Lewica odcina się od Owsiaka 31.01.23, 20:36
          A mogliby przynieść zakrętki i też dostać punkty. A oni stoją na mrozie.

Może napisz do Czarnka, aby nie uczył dzieci interesowności. A nie. Wszak cały światopogląd czarnkopodobnych opiera się na interesowności. Czyny dyktowane są nagrodą jaka czeka w niebie. Zaginął u nich ludzki odruch, który podpowiada żyj i dać żyć innym.
          • pozytonium Re: Lewica odcina się od Owsiaka 31.01.23, 20:46
            hana2 napisała:

> A mogliby przynieść zakrętki i też dostać punkty. A oni stoją na mrozie.
            >
            > Może napisz do Czarnka, aby nie uczył dzieci interesowności. A nie. Wszak cały
            > światopogląd czarnkopodobnych opiera się na interesowności. Czyny dyktowane są
            > nagrodą jaka czeka w niebie. Zaginął u nich ludzki odruch, który podpowiada żyj
            > i dać żyć innym.

Ano zaginął.
            Strzeżcie się, żebyście uczynków pobożnych nie wykonywali przed ludźmi po to, aby was widzieli; inaczej nie będziecie mieli nagrody u Ojca waszego, który jest w niebie.

Kiedy więc dajesz jałmużnę, nie trąb przed sobą, jak obłudnicy czynią w synagogach i na ulicach, aby ich ludzie chwalili. Zaprawdę, powiadam wam: ci otrzymali już swoją nagrodę. Kiedy zaś ty dajesz jałmużnę, niech nie wie lewa twoja ręka, co czyni prawa, aby twoja jałmużna pozostała w ukryciu. A Ojciec twój, który widzi w ukryciu, odda tobie.

Gdy się modlicie, nie bądźcie jak obłudnicy. Oni lubią w synagogach i na rogach ulic wystawać i modlić się, żeby się ludziom pokazać. Zaprawdę, powiadam wam: otrzymali już swoją nagrodę. Ty zaś, gdy chcesz się modlić, wejdź do swej izdebki, zamknij drzwi i módl się do Ojca twego, który jest w ukryciu. A Ojciec twój, który widzi w ukryciu, odda tobie.

Kiedy pościcie, nie bądźcie posępni jak obłudnicy. Przybierają oni wygląd ponury, aby pokazać ludziom, że poszczą. Zaprawdę, powiadam wam: już odebrali swoją nagrodę. Ty zaś, gdy pościsz, namaść sobie głowę i umyj twarz, aby nie ludziom pokazać, że pościsz, ale Ojcu twemu, który jest w ukryciu. A Ojciec twój, który widzi w ukryciu, odda tobie
        • adam.eu Re: Lewica odcina się od Owsiaka 01.02.23, 21:31
          pozytonium napisał(a):

> Wszystko byłoby fajnie, jakby dzieciaki altruistycznie nie brały zaświadczeń, z
          > a które są punkty.

Ale się doczepiłeś jakiś punktów. Wiesz, często jakiś pijak jak się doczepi, to będzie mówił jakiejś jednej tak ważnej sprawie, że już pominie sedno.
          I nawet nie ma sensu go przegadywać.
          • hana2 Re: Lewica odcina się od Owsiaka 01.02.23, 21:42
            Bez względu na to czy są te punkty czy ich nie ma, młodzi ludzie doskonale zdają sobie sprawę, że biorą udział w wielkim wydarzeniu. Nie ma chyba dziecka, które by nie skorzystało z efektów tej wspólnej akcji. Kropka.

• pozytonium Re: Lewica odcina się od Owsiaka 01.02.23, 22:32
              hana2 napisała:

> Bez względu na to czy są te punkty czy ich nie ma, młodzi ludzie doskonale zdaj
              > ą sobie sprawę, że biorą udział w wielkim wydarzeniu. Nie ma chyba dziecka, któ
              > re by nie skorzystało z efektów tej wspólnej akcji. Kropka.

Co prawda rzadko chodzę z dzieckiem do lekarzy, ale wierz mi nie widziałem ani jednego serduszka przy wizytach. Czasy, gdy wpadała ekipa i obklejała wszystko jak leci serduszkami już się skończyły. Trochę to wina samorządów. Mieszkańcy zrzucają się z podatków na jakąś placówkę, wpada krasnal w czerwonych spodenkach i do wszystkiego, jak leci przykleja serduszka, nawet w placówce, w której nie zaofiarował nic.

• hana2 Re: Lewica odcina się od Owsiaka 01.02.23, 23:06
                www.uck.pl/news/wosp-dla-kliniki-neonatologii-uck.html

zdrowie.trojmiasto.pl/Karteka-neonatologiczna-dla-szpitala-na-Zaspie-WOSP-podsumowal-final-n132480.html
                • hana2 Re: Lewica odcina się od Owsiaka 01.02.23, 23:10
                  Dwa tygodnie temu moje dziecko miało robione badania na sprzęcie z serduszkiem.
                  • pozytonium Re: Lewica odcina się od Owsiaka 01.02.23, 23:17
                    hana2 napisała:

> Dwa tygodnie temu moje dziecko miało robione badania na sprzęcie z serduszkiem.

To niczego nie zmienia. Serduszka były przyklejane do wszystkiego. Dyrektor placówki, mógł wpuścić skrzata z czerwonych spodenkach nawet w dobrej wierze.
                    twitter.com/malyy5/status/1250013205700771846
                    • adam.eu Re: Lewica odcina się od Owsiaka 02.02.23, 09:41
                      pozytonium napisał(a):

> To niczego nie zmienia. Serduszka były przyklejane do wszystkiego. Dyrektor pla
                      > cówki, mógł wpuścić skrzata z czerwonych spodenkach nawet w dobrej wierze.
                      > twitter.com/malyy5/status/1250013205700771846

Czy Ty aby nie piszesz tego w złej wierze?
                      Bo w przeciwnym wypadku to raczej chorujesz na przesadną podejrzliwość.
                      A może u Ciebie jedno nie wyklucza drugiego?
                    • hana2 Re: Lewica odcina się od Owsiaka 02.02.23, 18:48
                      Spodziewałam się w filmie potwierdzania, że faktycznie JO przyłapany został jak ukradkiem zakleja co popadnie w szpitalu. A tu akcja ze sztabu w trakcie covid. Sądzisz że serduszka przyklejają na chwałę Owsiakowi, czy aby pokazać ludziom, że ich minimalny wkład, ale na dużą skalę daje takie efekty?

Moje dziecko miało robione badania na sprzęcie zakupionym w ostatnich latach. Ten sprzęt jest wymieniony w jednym z dwóch artykułów, które ci podesłałam, ale rozumiem, że twoje ego nie pozwoliło ci przeczytać tych artykułów, doczytać ile symboliczna złotówka może zdziałać

Tu przykład ile symboliczną złotówka może zdziałać na rzecz Ukraińcow pozostających na Ukrainie:

www.facebook.com/303131106767462/posts/jeste%C5%9Bmy-w-drodze-do-chersonia-wyzwolone-11-listopada-miasto-by%C5%82o-pod-okupacj%C4%85-o/1558220847925142/
                      • pozytonium Re: Lewica odcina się od Owsiaka 03.02.23, 14:20
                        hana2 napisała:

> Spodziewałam się w filmie potwierdzania, że faktycznie JO przyłapany został jak
                        > ukradkiem zakleja co popadnie w szpitalu. A tu akcja ze sztabu w trakcie covid
                        > . Sądzisz że serduszka przyklejają na chwałę Owsiakowi, czy aby pokazać ludziom
                        > , że ich minimalny wkład, ale na dużą skalę daje takie efekty?

Nie chodzi o przyłapania krasnala w 1000 postaci szalejącego po kraju.
                        Jeśli film jest nieprawdziwy, to dlaczego nie ma jeszcze pozwu?
                        Ktoś na youtube go zmanipulował?
                        • vivak01 Re: Lewica odcina się od Owsiaka 03.02.23, 14:27
                          " Jeśli film jest nieprawdziwy, to dlaczego nie ma jeszcze pozwu?"

Ale że co? Że ktoś naklejał serduszka WOŚP na maseczki, które WOŚP kupiła? To jakiś grzech czy o co chodzi?
                          • pozytonium Re: Lewica odcina się od Owsiaka 03.02.23, 14:37
                            vivak01 napisał(a):

> " Jeśli film jest nieprawdziwy, to dlaczego nie ma jeszcze pozwu?"
                            >
                            > Ale że co? Że ktoś naklejał serduszka WOŚP na maseczki, które WOŚP kupiła? To j
                            > akiś grzech czy o co chodzi?

Wystarczyło tylko nakleić na karton. Ale rozpakowywanie kartonów tylko po to, by nakleić serduszka jest niehigieniczne.
                            • sverir Re: Lewica odcina się od Owsiaka 03.02.23, 17:34
                              "Wystarczyło tylko nakleić na karton. Ale rozpakowywanie kartonów tylko po to, by nakleić serduszka jest niehigieniczne."

A rozpakowywanie w innym celu jest higieniczne? Wirusy rozpoznają cel rozpakowania i reagują inaczej w zależności od niego?
                              • pozytonium Re: Lewica odcina się od Owsiaka 03.02.23, 19:28
                                sverir napisał:

> "Wystarczyło tylko nakleić na karton. Ale rozpakowywanie kartonów tylko po to,
                                > by nakleić serduszka jest niehigieniczne."
                                >
                                > A rozpakowywanie w innym celu jest higieniczne? Wirusy rozpoznają cel rozpakowa
                                > nia i reagują inaczej w zależności od niego?

Im dłużej macasz tym więcej wirusów przenosisz.
      • sverir Re: Lewica odcina się od Owsiaka 01.02.23, 14:25
        "Wartością WOŚP jest nie tylko zaopatrywanie szpitali w sprzęt, ale i budowanie obywatelskiej postawy wśród dzieci, młodzieży. Prawda?"

A ta obywatelska postawa to przekonanie, że jak pójdzie złotóweczka czy dwie rocznie na WOŚP, to przez resztę roku można być już chamem?
        • hana2 Re: Lewica odcina się od Owsiaka 01.02.23, 18:39
          "A ta obywatelska postawa to przekonanie.. "

Niektórzy tak widzą sens spowiedzi. Grzeszysz do woli a spowiedź zmywa grzechy. Postawa obywatelska to zaangażowanie w życie społeczne, działanie na rzecz jakiegoś wspólnego dobra. Od razu przychodzi mi na myśl pomoc Ukraińcom. No to dawaj kolejną zaczepkę. Coś wymyślisz skoro dało się przyczepić do sformułowania, że branie udziału w WOŚP wpaja dzieciom pozytywne zachowania na rzecz całej społeczności.

• pozytonium Re: Lewica odcina się od Owsiaka 01.02.23, 20:20
            hana2 napisała:

> "A ta obywatelska postawa to przekonanie.. "

> Coś wymyślisz skoro dało się przyczepić do sformułowania,
            > że branie udziału w WOŚP wpaja dzieciom pozytywne zachowania na rzecz całej spo
            > łeczności.

Zachowanie, według nas, pozytywne można wpajać dzieciom, ale nie za punkty.
            Jak będę świadkiem wypadku, to nie będę przeliczał tego ile za pomoc dostanę punktów, a będę starał się ratować.
            • hana2 Re: Lewica odcina się od Owsiaka 01.02.23, 21:15
              Owsiak tych punktów nie wymyślił. Sądzisz, że nie zbieraliby, gdyby nie było punktów? Zawsze się znajdą społecznicy, wychowywani często w rodzinach, gdzie rodzice dają taki wzór.

Mnie też się nie podoba zachęcanie do wolontariatu (wszelkiego) nagrodą w postaci punktów. Zaskoczona byłam, gdy się dowiedziałam, że młodzież, choć właściwie rodzice tej młodzieży kalkulują sobie godziny wolontariatu. Ale nasza szkoła tak działa. Są oceny. W wychowaniu stosuje się nagrody i kary (a da się bez nich).

Jakaś część Polaków pomagała Ukraińcom też jedynie dla zysku.

• pozytonium Re: Lewica odcina się od Owsiaka 01.02.23, 22:50
                hana2 napisała:

> Owsiak tych punktów nie wymyślił. Sądzisz, że nie zbieraliby, gdyby nie było pu
                > nktów? Zawsze się znajdą społecznicy, wychowywani często w rodzinach, gdzie rod
                > zice dają taki wzór.
                >
                > Mnie też się nie podoba zachęcanie do wolontariatu (wszelkiego) nagrodą w posta
                > ci punktów. Zaskoczona byłam, gdy się dowiedziałam, że młodzież, choć właściwie
                > rodzice tej młodzieży kalkulują sobie godziny wolontariatu.

Też byłem zaskoczony. Dajmy na to, dwóch uczniów ma z egzaminu merytorycznego jednakową ilość punktów. Jeden się dostaje do wymarzonego LO, drugi nie. Bo ten jeden nie brał punktów za pomoc społeczną, a drugi brał. Czy można mówić dalej o pomocy społecznej? Jedno dziecko pomagało przez całe swe życie przechodzić np. staruszkom na pasach. Drugie odwaliło dwa, trzy finały z puszką.
              • vivak01 Re: Lewica odcina się od Owsiaka 02.02.23, 13:46
                "Owsiak tych punktów nie wymyślił. Sądzisz, że nie zbieraliby, gdyby nie było punktów?"

Część osób na pewno by zbierała z punktami czy bez nich. Niektórych zachęcają punkty, a potem łapią się na tym, że sprawia im to satysfakcję.

Ale rzecz nie w punktach, tylko w przecenianiu roli takich działań w kształtowaniu postawy na przyszłość. Kwestia Ukraińców dobrze to pokazała. Była pilna potrzeba i polskie społeczeństwo wspaniale zareagowało. Z wyjątkiem wyjątkowych onuc nikt tej potrzeby nie kwestionował. Nawet politycy Ruchu Narodowego oznajmili, że kwestie banderowców i Wołynia nie powinny być powodem odmowy pomocy Ukraińcom. I jak to wygląda rok później? Kochamy się wszyscy? Wspieramy potrzebujących? Sprawdziliśmy się i wiemy, że jako społeczeństwo potrafimy pomóc potrzebującym w kryzysie. A tak poza kryzysem?

Gdyby nie było punktów, to dzieci i młodzież z pewnością by się angażowały w WOŚP, przynajmniej część z nich. I tak samo gdyby nie WOŚP, to z pewnością część z nich angażowałaby się w inne działania.

Do tego zmierzam, żeby doceniać, ale nie przeceniać WOSP w kwestii zasług dla kształtowania postaw.
                • hana2 Re: Lewica odcina się od Owsiaka 02.02.23, 14:43
                  "Do tego zmierzam, żeby doceniać, ale nie przeceniać WOSP w kwestii zasług dla kształtowania postaw."

Dziękuję, że mi wyjaśniłaś, że do kształtowania postaw obywatelskich nie wystarczy wziąć udział w jednej akcji kilka razy w życiu. Sądziłam że raz na rok (czy nawet co trzeci rok) udział w WOŚP wystarczy.

• vivak01 Re: Lewica odcina się od Owsiaka 02.02.23, 15:17
                    "Dziękuję, że mi wyjaśniłaś, że do kształtowania postaw obywatelskich nie wystarczy wziąć udział w jednej akcji kilka razy w życiu. Sądziłam że raz na rok (czy nawet co trzeci rok) udział w WOŚP wystarczy."

Tak, to przekonanie aż się wylewa w tej dyskusji.
            • adam.eu Re: Lewica odcina się od Owsiaka 01.02.23, 21:43
              pozytonium napisał(a):

> Zachowanie, według nas, pozytywne można wpajać dzieciom, ale nie za punkty.
              > Jak będę świadkiem wypadku, to nie będę przeliczał tego ile za pomoc dostanę pu
              > nktów, a będę starał się ratować.

Ani Ty nie jesteś dzieckiem, ani dzieci nie są świadkami wypadku.

Ale może słyszałeś, czytałeś, ze dzieci również, a może nawet częściej wykazują obywatelską postawę nawet nie wiedząc o tym.
              • pozytonium Re: Lewica odcina się od Owsiaka 01.02.23, 22:40
                adam.eu napisał:

> pozytonium napisał(a):
                >
                >
                > > Zachowanie, według nas, pozytywne można wpajać dzieciom, ale nie za punkt
                > y.
                > > Jak będę świadkiem wypadku, to nie będę przeliczał tego ile za pomoc dost
                > anę pu
                > > nktów, a będę starał się ratować.
                >
                > Ani Ty nie jesteś dzieckiem, ani dzieci nie są świadkami wypadku.
                >
                > Ale może słyszałeś, czytałeś, ze dzieci również, a może nawet częściej wykazują
                > obywatelską postawę nawet nie wiedząc o tym.

I powinny za to dostawać punkty (teraz wszystko naliczane jest punktowo) z zachowania.
                Natomiast punkty za pracę (dawniej było za pochodzenie ze wsi) przy awansie szkolnym uważam za szkodliwe.
                Takie dziecko utwierdzi się w przekonaniu, że przez np. 4 lata wystarczy mu 20 godzin pomocy i może lub nie aplikować np. do lepszego liceum z większą szansą, bo ma dodatkowe punkty, które łatwo dostać jak się mieszka w dużym mieście. Należy uczyć malutkich pomocy, ale nie za punkty. Tylko jako odruch serca.
                • adam.eu Re: Lewica odcina się od Owsiaka 02.02.23, 16:40
                  pozytonium napisał(a):

> Takie dziecko utwierdzi się w przekonaniu, że przez np. 4 lata wystarczy mu 20
                  > godzin pomocy i może lub nie aplikować np. do lepszego liceum z większą szansą,
                  > bo ma dodatkowe punkty, które łatwo dostać jak się mieszka w dużym mieście. Na
                  > leży uczyć malutkich pomocy, ale nie za punkty. Tylko jako odruch serca.

Każde dziecko? Jak Ty dbasz o te dzieci, chyba bardziej, niż, o te wykorzystywane przez pedofilów.
                  Przynajmniej nie walczyłeś tak dzielnie w takich sytuacjach na forum o te dzieci.
                  • pozytonium Re: Lewica odcina się od Owsiaka 02.02.23, 16:54
                    adam.eu napisał:

> pozytonium napisał(a):
                    >
                    >
                    > > Takie dziecko utwierdzi się w przekonaniu, że przez np. 4 lata wystarczy
                    > mu 20
                    > > godzin pomocy i może lub nie aplikować np. do lepszego liceum z większą s
                    > zansą,
                    > > bo ma dodatkowe punkty, które łatwo dostać jak się mieszka w dużym mieśc
                    > ie. Na
                    > > leży uczyć malutkich pomocy, ale nie za punkty. Tylko jako odruch serca.
                    >
                    > Każde dziecko? Jak Ty dbasz o te dzieci, chyba bardziej, niż, o te wykorzystyw
                    > ane przez pedofilów.
                    > Przynajmniej nie walczyłeś tak dzielnie w takich sytuacjach na forum o te dziec
                    > i.

Pisałem kiedyś do WOŚP czy nie można byłoby przenieść akcji z zimy, na np. wiosnę czy lato. Nie dostałem odpowiedzi. Prawdopodobnie obecny termin jest na życzenie grajków. Koniec stycznia to okres posuchy dla nich.
                    Nowy Rok Rzymski byłby np. dobrym terminem. Pod koniec marca jeszcze się nie zaczyna sezon na koncerty.
                    • snajper55 Re: Lewica odcina się od Owsiaka 02.02.23, 17:02
                      pozytonium napisał(a):

> Pisałem kiedyś do WOŚP czy nie można byłoby przenieść akcji z zimy, na np. wios
                      > nę czy lato. Nie dostałem odpowiedzi. Prawdopodobnie obecny termin jest na życz
                      > enie grajków. Koniec stycznia to okres posuchy dla nich.
                      > Nowy Rok Rzymski byłby np. dobrym terminem. Pod koniec marca jeszcze się nie za
                      > czyna sezon na koncerty.

A wystarczyło poświęcić dwie minuty i poszukać...

"– Poszliśmy więc do ówczesnego dyrektora TVP2 Maćka Domańskiego z pomysłem zrobienia finału. Maciek powiedział: "Nie bardzo mam kiedy, bo to musi być weekend, a wszystkie są zajęte". Jurek zapytał, kiedy jest jakaś sobota czy niedziela, która jest wolna. Gdy Maciek odparł: "Zawsze na początku stycznia, po Sylwestrze, nic się nie dzieje", Jurek odpowiedział: "Jest, bierzemy!" – zdradził Chełstowski."

Dużo więcej:

natemat.pl/464240,dlaczego-final-wosp-jest-w-styczniu-skad-wziela-sie-nazwa-wosp

S.
                      • pozytonium Re: Lewica odcina się od Owsiaka 02.02.23, 17:57
                        snajper55 napisał:

> pozytonium napisał(a):
                        >
                        > > Pisałem kiedyś do WOŚP czy nie można byłoby przenieść akcji z zimy, na np
                        > . wios
                        > > nę czy lato. Nie dostałem odpowiedzi. Prawdopodobnie obecny termin jest n
                        > a życz
                        > > enie grajków. Koniec stycznia to okres posuchy dla nich.
                        > > Nowy Rok Rzymski byłby np. dobrym terminem. Pod koniec marca jeszcze się
                        > nie za
                        > > czyna sezon na koncerty.
                        >
                        > A wystarczyło poświęcić dwie minuty i poszukać...
                        >
                        > "– Poszliśmy więc do ówczesnego dyrektora TVP2 Maćka Domańskiego z pomysłem zro
                        > bienia finału. Maciek powiedział: "Nie bardzo mam kiedy, bo to musi być weekend
                        > , a wszystkie są zajęte". Jurek zapytał, kiedy jest jakaś sobota czy niedziela,
                        > która jest wolna. Gdy Maciek odparł: "Zawsze na początku stycznia, po Sylwestr
                        > ze, nic się nie dzieje", Jurek odpowiedział: "Jest, bierzemy!" – zdradził Chełs
                        > towski."

Początek stycznia to 29 stycznia?
                        Takie były początki. Obecnie nic nie stoi na przeszkodzie, by przenieść akcję na koniec marca, początek kwietnia.
                        Ale nie, dzieci przez 31 lat zbierają na mrozie.
                        To o czy pisałem to posucha w tym czasie. Podobna posucha jest pod koniec marca, czy na początku kwietnia.
                        Żadnych wydarzeń plenerowych wtedy nie ma. Posłowie śpią, bo nawet w roku wyborczym wybory są dopiero na jesieni, a jest szansa, że wtedy będzie świeciło Słoneczko. Przyroda się budzi do życia.
                        Ludzie się zaczynają ruszać dopiero od majówki.
                        • adam.eu Re: Lewica odcina się od Owsiaka 02.02.23, 18:48
                          pozytonium napisał(a):

> Początek stycznia to 29 stycznia?

A orszaki Trzech Króli? Albo pasterka?
                          Działaj :-)
                          • adam.eu Re: Lewica odcina się od Owsiaka 02.02.23, 18:51
                            Nie zapomnij też o księżach, w czasie kolędy dają dzieciom obrazki, napisz tam do kogo trzeba.
                            • pozytonium Re: Lewica odcina się od Owsiaka 02.02.23, 20:07
                              adam.eu napisał:

> Nie zapomnij też o księżach, w czasie kolędy dają dzieciom obrazki, napisz tam
                              > do kogo trzeba.

Nie przyjmuję księży.
                              • no-popis Re: Lewica odcina się od Owsiaka 03.02.23, 05:39
                                pozytonium napisał(a):

> adam.eu napisał:
                                >
                                > > Nie zapomnij też o księżach, w czasie kolędy dają dzieciom obrazki, napi
                                > sz tam
                                > > do kogo trzeba.
                                >
                                > Nie przyjmuję księży.
                                >
                                AdaŚ ma taki schemat, tak jest sformatowany.
                                Adaś i lemingi plus lewactwo to ludzie niewierzący, światli i bardzo wykształceni, kulturalni, liberalni i mądrzy.
                                Prawica to katole, zacofani w poglądach i niedokształceni ludzie, prymitywni i zamordystyczni.
                                Problem w tym, że to forum i sam AdaŚ na tym forum są zaprzeczeniem a czasami nawet odwrotnością tej tezy. Wystarczy poczytać Zapijaczonego, Hrabiego, Czandra, Psa itp
                              • adam.eu Re: Lewica odcina się od Owsiaka 03.02.23, 07:29
                                pozytonium napisał(a):

> Nie przyjmuję księży.

A na WOŚP dajesz?
                          • pozytonium "6" Króli było 6 stycznia - piątek w 23r. 02.02.23, 19:19
                            adam.eu napisał:

> pozytonium napisał(a):
                            >
                            > > Początek stycznia to 29 stycznia?
                            >
                            > A orszaki Trzech Króli? Albo pasterka?
                            > Działaj :-)
                        • snajper55 Re: Lewica odcina się od Owsiaka 02.02.23, 21:38
                          pozytonium napisał(a):

> Początek stycznia to 29 stycznia?

Wszystko jest wyjaśnione w artykule, który zalinkowałem. Czytać nie umiesz?

"Wcześniej przypadał w pierwszą bądź drugą niedzielę miesiąca. Od czasu pandemii COVID-19 przeniesiono go na ostatnią niedzielę. "

S.
                          • pozytonium Re: Lewica odcina się od Owsiaka 02.02.23, 21:57
                            snajper55 napisał:

> pozytonium napisał(a):
                            >
                            > > Początek stycznia to 29 stycznia?
                            >
                            > Wszystko jest wyjaśnione w artykule, który zalinkowałem. Czytać nie umiesz?
                            >
                            > "Wcześniej przypadał w pierwszą bądź drugą niedzielę miesiąca. Od czasu pandemi
                            > i COVID-19 przeniesiono go na ostatnią niedzielę. "

To jakieś święto kościelne?
                            Tak czy owak, Owsiak się utrzymuje ze środków zebranych przez dzieci na mrozie.
                            Można było przesunąć termin na koniec stycznia, ale już na koniec marca nie można?
                            COVID-19 nie zaraża w ostatnią niedzielę stycznia?
                    • adam.eu Re: Lewica odcina się od Owsiaka 02.02.23, 17:49
                      Pisałem kiedyś do WOŚP czy nie można byłoby przenieść akcji z zimy, na np. wiosnę czy lato.

To napisz jeszcze w sprawie tych punktów. Do WOŚP, do Czarnka, a może w pierwszym rzędzie do episkopatu?
                      • pozytonium Re: Lewica odcina się od Owsiaka 02.02.23, 17:58
                        adam.eu napisał:

> Pisałem kiedyś do WOŚP czy nie można byłoby przenieść akcji z zimy, na np. w
                        > iosnę czy lato.

>
                        > To napisz jeszcze w sprawie tych punktów. Do WOŚP, do Czarnka, a może w pierwsz
                        > ym rzędzie do episkopatu?

A ty niepiśmienny?
                        • adam.eu Re: Lewica odcina się od Owsiaka 02.02.23, 18:03
                          pozytonium napisał(a):

> A ty niepiśmienny?

Moim zdaniem te punkty nie zaburzają psychikę dzieci.
                          • pozytonium Re: Lewica odcina się od Owsiaka 02.02.23, 22:00
                            adam.eu napisał:

> pozytonium napisał(a):
                            >
                            >
                            > > A ty niepiśmienny?
                            >
                            > Moim zdaniem te punkty nie zaburzają psychikę dzieci.

Psychiki może nie, ale postawę już tak.
          • vivak01 Re: Lewica odcina się od Owsiaka 02.02.23, 13:38
            "Coś wymyślisz skoro dało się przyczepić do sformułowania, że branie udziału w WOŚP wpaja dzieciom pozytywne zachowania na rzecz całej społeczności."

Niezmiennie przyczepię się do tego - jakie jest przełożenie tego wpajania na pozytywne zachowania na rzecz całej społeczności poza okresem zbierania na WOŚP?
            I zanim zaczniesz brnąć w wyuczone antypisowskie tony - nie uważam, że zbieranie na WOŚP to coś złego i niewątpliwie niejedna osoba załapie bakcyla pomagania, co cieszy i cieszyć powinno. Uważam natomiast, że większość osób w okresie poza WOŚP ma serdecznie głęboko gdzieś działania na rzecz społeczności i częściowo czuje się rozgrzeszonym tym, że dało czy zbierało na WOŚP. Dzieci nic to, bo skądś czepią wzorce i lepiej, żeby czerpały takie właśnie.
        • adam.eu Re: Lewica odcina się od Owsiaka 01.02.23, 21:33
          sverir napisał:

> A ta obywatelska postawa to przekonanie, że jak pójdzie złotóweczka czy dwie ro
          > cznie na WOŚP, to przez resztę roku można być już chamem?

Aha, dajesz na zbiórkę WOŚP, to pewnie masz coś za uszami i chcesz to przykryć.
          Chyba nie to chciałeś powiedzieć.
          • jureek Re: Lewica odcina się od Owsiaka 02.02.23, 12:17
            adam.eu napisał:

> Aha, dajesz na zbiórkę WOŚP, to pewnie masz coś za uszami i chcesz to przykryć.
            > Chyba nie to chciałeś powiedzieć.

Jeśli są takie przypadki (a jeśli jest nawet wiele takich przypadków), to jeszcze wcale nie znaczy, że każdy przypadek jest taki.
          • vivak01 Re: Lewica odcina się od Owsiaka 02.02.23, 13:32
            "Aha, dajesz na zbiórkę WOŚP, to pewnie masz coś za uszami i chcesz to przykryć.
            Chyba nie to chciałeś powiedzieć. "

Chciałem powiedzieć:
            "A ta obywatelska postawa to przekonanie, że jak pójdzie złotóweczka czy dwie rocznie na WOŚP, to przez resztą roku można już być chamem?".

Czyli dokładnie to, co napisałem.
            • adam.eu Re: Lewica odcina się od Owsiaka 02.02.23, 16:44
              "Aha, dajesz na zbiórkę WOŚP, to pewnie masz coś za uszami i chcesz to przykryć.
              Chyba nie to chciałeś powiedzieć. "

Chciałem powiedzieć:
              "A ta obywatelska postawa to przekonanie, że jak pójdzie złotóweczka czy dwie rocznie na WOŚP, to przez resztą roku można już być chamem?".

No to przynajmniej ja rozumiem, tak jak napisałem, może z delikatną tylko nutką przesady.
            • hana2 Re: Lewica odcina się od Owsiaka 02.02.23, 18:40

A ludzie co dają na WOŚP są chamami?
              • hana2 Re: Lewica odcina się od Owsiaka 02.02.23, 18:58
                Poza tym miałam na myśli obywatelska postawę zbierającej młodzieży, a nie wrzucających. Wytłumaczyłam ci wyżej czym jest postawa obywatelska. To nie jest jednorazowy zryw, ale utrwalane zachowanie, reagowanie na to co się dzieje w otoczeniu, choćby wsparcie ukraińskiego dziecka podczas jego trudności w nauce w polskiej szkole.
    • jankuk Re: Lewica odcina się od Owsiaka 31.01.23, 21:38
      Dlaczego ?
    • adam.eu Re: Lewica odcina się od Owsiaka 31.01.23, 22:02
      Odnośnie tytułu,
      Śpiewak, Jurek, i rządząca w Polsce prawica odcina się od Owsiaka,
      Śpiewak wręcz pośrednio przypisuje Owsiakowi i jemu podobnym zapaść służby zdrowia.
      • x2468 Re: Lewica odcina się od Owsiaka 31.01.23, 22:25
        Śpiewak, ten klient Dudy?