Dodaj do ulubionych

Padły rekordy wytwarzania infradźwięków przez wiat

01.02.23, 18:21
Padły rekordy wytwarzania infradźwięków przez wiatraki :)

W środę rano polskie farmy wiatrowe pracowały z mocą niemal 7,7 gigawata (GW), to nowy rekord chwilowej mocy - poinformował operator elektroenergetycznego systemu przesyłowego Polskie Sieci Elektroenergetyczne (PSE). Padł również rekord godzinowej produkcji turbin wiatrowych. Energetyka wiatrowa zaspokajała w środę o poranku ponad jedną trzecią potrzeb energetycznych naszego kraju.
tvn24.pl/biznes/z-kraju/wiatraki-w-polsce-010223-padly-rekordy-wytwarzania-energii-zwiatru-dane-pse-6722272
Obserwuj wątek
    • szwampuch58 Re: Padły rekordy wytwarzania infradźwięków przez 01.02.23, 18:26
      Niestety 3 wroble 2 golebie jedna kawka tez padly a kartoflowi krupniok nie smakuje
      • yoma Re: Padły rekordy wytwarzania infradźwięków przez 01.02.23, 20:07
        Kupił wilk elektrownię. Żeby prąd uzyskać,
        Spalał w niej cały węgiel z kopalni od liska.
        Kopalnia, by fedrować, cały prąd zżerała,
        Stąd brak światła i ciepła. Ale system działa!

👅
        • x2468 Re: Padły rekordy wytwarzania infradźwięków przez 01.02.23, 21:21
          Fajne.
          • yoma Re: Padły rekordy wytwarzania infradźwięków przez 01.02.23, 21:34
            Możliwe, że Waligórski. Ale nie pamiętam.
            • x2468 Re: Padły rekordy wytwarzania infradźwięków przez 01.02.23, 22:28
              Waligórski.
              Oryginał;

"Zrobił wilk elektrownię, lecz by prąd uzyskać
              Spalał w niej cały węgiel z kopalni od liska.
              Kopalnia z elektrowni cały prąd zżerała,
              Stąd brak światła i węgla. Ale system działa!"
              • yoma Re: Padły rekordy wytwarzania infradźwięków przez 01.02.23, 22:33
                Dzięki. Z pamięci leciałam :)
    • niegracz Re: Padły rekordy wytwarzania infradźwięków przez 01.02.23, 19:36
      "gaście światło Obywatele,
      Elektrownie czekają na prąd.."
      • x2468 Re: Padły rekordy wytwarzania infradźwięków przez 01.02.23, 21:26
        Polityka pis. Nie budujcie wiatraków - palcie rezerwaty!
        • yoma Re: Padły rekordy wytwarzania infradźwięków przez 01.02.23, 21:35
          Mocne...
          • x2468 Re: Padły rekordy wytwarzania infradźwięków przez 01.02.23, 22:34
            Aktualne. Spalili 9 milionów metrów objętościowych lasów co dało 2% z ułamkiem wyprodukowanej w tym kraju energii elektrycznej. Spalanie wilgotnych drewna i węgla jest reakcja endotermiczną.
            • yoma Re: Padły rekordy wytwarzania infradźwięków przez 01.02.23, 22:49
              Skurwy...
            • a.jej.rkoniak Re: Padły rekordy wytwarzania infradźwięków przez 04.02.23, 09:30
              jest reakcją egzotermiczną, a w przypadku wilgoci jest PROCESEM endotermicznym. Być może, nie chce mi się liczyć. Wytworzona para wodna wszak posiada tę energię ....
              ja też nie lubię PiS, ale lubię fizykę i chemię
              • pies.na.czarnych Re: Padły rekordy wytwarzania infradźwięków przez 04.02.23, 11:27
                a.jej.rkoniak napisał(a):

> jest reakcją egzotermiczną, a w przypadku wilgoci jest PROCESEM endotermicznym.
                > Być może, nie chce mi się liczyć. Wytworzona para wodna wszak posiada tę energ
                > ię ....
                > ja też nie lubię PiS, ale lubię fizykę i chemię
                >

Pozytonium to ty? :))))
                • a.jej.rkoniak Re: Padły rekordy wytwarzania infradźwięków przez 04.02.23, 13:26
                  jestę tylko sobom, jedni czepiajo sie omiany przez przypadki i feminatiwów, a ja pilnuję nauk ścisłych
                  a czemu to mylisz mnie z tym na py? :(
                  • pies.na.czarnych Re: Padły rekordy wytwarzania infradźwięków przez 04.02.23, 13:38
                    > a ja pilnuję nauk ścisłych

Tak samo jak pozyto:)
                    • szwampuch58 Re: Padły rekordy wytwarzania infradźwięków przez 04.02.23, 15:58
                      To nie jest kartofel,on ci australijski pisior
                      • a.jej.rkoniak Re: Padły rekordy wytwarzania infradźwięków przez 05.02.23, 07:01
                        50% racji, to jak na ciebie sporo
    • pozytonium Re: Padły rekordy wytwarzania infradźwięków przez 01.02.23, 20:51
      pies.na.czarnych napisała:

> W środę rano polskie farmy wiatrowe pracowały z mocą niemal 7,7 gigawata (GW),

Bardzo szybko przenieśli te wiatraki na 700 m. PiS to ma szybkość działania.
      • szwampuch58 Re: Padły rekordy wytwarzania infradźwięków przez 01.02.23, 20:56
        Krupniok czy Zymlok smakuje lepiej ,kartofel?
        • pozytonium Re: Padły rekordy wytwarzania infradźwięków przez 01.02.23, 22:52
          szwampuch58 napisał:

> Krupniok czy Zymlok smakuje lepiej ,kartofel?

Żymloka dawno nie jadłem. Ale dzięki za staranie.
          • szwampuch58 Re: Padły rekordy wytwarzania infradźwięków przez 02.02.23, 14:35
            Dzis prawdziwych zymlokow juz nie ma
            • pies.na.czarnych Re: Padły rekordy wytwarzania infradźwięków przez 04.02.23, 11:41
              szwampuch58 napisał:

> Dzis prawdziwych zymlokow juz nie ma
              >

Najprawdziwsze zymloki są na Nowogrodzkiej.
    • adalberto3 Re: Padły rekordy wytwarzania infradźwięków przez 01.02.23, 21:00
      Wiadomość dla wiatrowych frajerów. Rekordy czasami się zdarzają, jednak jak wskazują doświadczenia innych bardziej wietrznych krajów, nigdy nie dochodzi do sytuacji pełnego wykorzystania zainstalowanej mocy w dłuższym okresie czasu. W rezerwie trzeba mieć tradycyjne źródła energii, co znacznie podraża cały pomysł z wiatrem i słońcem.
      • niegracz Re: Padły rekordy wytwarzania infradźwięków przez 01.02.23, 21:21
        do napędu wiatraków przy bezwietrznej pogodzie można wykorzystac nadmuch przexz wentylatory napędzane energią zmagazynowaną przy duzych wiatrach :))
        • x2468 Re: Padły rekordy wytwarzania infradźwięków przez 01.02.23, 21:28
          Wiatrach twojej produkcji?
          • pozytonium Re: Padły rekordy wytwarzania infradźwięków przez 01.02.23, 22:54
            x2468 napisał:

> Wiatrach twojej produkcji?

Metan wykorzystujemy inaczej.
      • x2468 Re: Padły rekordy wytwarzania infradźwięków przez 01.02.23, 21:29
        Yacht żaglowy w zapasie ma silnik spalinowy.
        • yoma Re: Padły rekordy wytwarzania infradźwięków przez 01.02.23, 21:34
          ... i pagaya :)
          • x2468 Re: Padły rekordy wytwarzania infradźwięków przez 01.02.23, 22:36
            Propisa ma szrube na pedały.
            • snajper55 Re: Padły rekordy wytwarzania infradźwięków przez 01.02.23, 22:41
              x2468 napisał:

> Propisa ma szrube na pedały.

I te pedały wiosłują?

S.
              • yoma Re: Padły rekordy wytwarzania infradźwięków przez 01.02.23, 22:48
                His ship has the blackest sails but no wind to drive like slaves. Musiałam 😆
              • wsk175 Re: Padły rekordy wytwarzania infradźwięków przez 02.02.23, 22:54
                atak na KK...
              • x2468 Re: Padły rekordy wytwarzania infradźwięków przez 04.02.23, 06:57
                Krencom szrubom.
      • szwampuch58 Re: Padły rekordy wytwarzania infradźwięków przez 02.02.23, 14:41
        Albercik zamiast belkotac poczytaj
        solarenergie.de/stromspeicher/arten/stromspeicher-windkraft
    • mietowe_loczki Re: Padły rekordy wytwarzania infradźwięków przez 03.02.23, 17:13
      Dlaczego ciemnota pisowska nie chce wiatraków?
      • yoma Re: Padły rekordy wytwarzania infradźwięków przez 03.02.23, 18:30
        Bo raz jest ciemnotą, a dwa spełnia obietnicę wyborczą. Jeszcze nigdy żadna obietnica nie była tak dokładnie i starannie spełniana.
        • x2468 Re: Padły rekordy wytwarzania infradźwięków przez 04.02.23, 07:04
          Bo Putin tak sobie życzy. Im więcej wiatraków tym mniej wungla , ropy i gazu od Wielkiej Wszechrusi. To spełnienie obietnic za Sowę i Przyjaciół. Jak wiadomo pis spełnia obietnice wyborcze.
        • mietowe_loczki Re: Padły rekordy wytwarzania infradźwięków przez 04.02.23, 12:15
          W porządku, ale skąd ta obietnica się wzięła i jakie ma podstawy w oczach wyborców?
          • yoma Re: Padły rekordy wytwarzania infradźwięków przez 04.02.23, 14:54
            Wymyślili chwytliwą obietnicę jak każda partia przed wyborami, a lud kupił, skąd ja mogę wiedzieć, skąd się wzięła, co ja pisi spindoctór z kropką jezdę?
      • snajper55 Re: Padły rekordy wytwarzania infradźwięków przez 04.02.23, 10:52
        mietowe_loczki napisała:

> Dlaczego ciemnota pisowska nie chce wiatraków?

Bo wiatraki przeszkadzają latać janiołom.

S.
        • mietowe_loczki Re: Padły rekordy wytwarzania infradźwięków przez 04.02.23, 12:15
          Mogę się założyć, że decydujące są właśnie takie powody.
        • pies.na.czarnych Re: Padły rekordy wytwarzania infradźwięków przez 04.02.23, 12:32
          Atakują chrześcijan.

https://2.bp.blogspot.com/-KQX5bIgtZE0/WfD20aUtWPI/AAAAAAAAXG0/OBRRCFU9kFspq1x2kSs0SvN5Qe7SMLbNgCLcBGAs/s1600/IMG_20160603_205242%255B1%255D.jpg
      • pozytonium Re: Padły rekordy wytwarzania infradźwięków przez 06.02.23, 09:13
        mietowe_loczki napisała:

> Dlaczego ciemnota pisowska nie chce wiatraków?

Zamontuj sobie wiatrak na czole. Będziesz olśniona.

Wiatraki nie są rozwiązaniem z kilku powodów.
        1. Wiatr wieje, albo nie wieje. Wystarczy spojrzeć na choćby styczeń 2023. Wiatraki albo dostarczały 1/3 zapotrzebowania albo praktycznie nic.

businessinsider.com.pl/gospodarka/szalony-miesiac-energetyki-wiatrowej-od-rekordow-prawie-do-zera/bqzbk9n
        2. Energia wiatrowa nie jest tania. Koszt wyjścia na zero to praktycznie 400 zł za MWh.
        3. Wiatraki (ich szum) szkodliwie oddziaływują na wszystkie zwierzątka.
    • adam.eu Re: Padły rekordy wytwarzania infradźwięków przez 03.02.23, 18:40
      Pozyton może mieć racje, Wszak już jak byłem dzieckiem słyszałem, wieje wiatr, jakby ktoś się powiesił. I raz faktycznie ktoś się powiesił w tym czasie. Po prostu infradźwięki.
      • pies.na.czarnych Re: Padły rekordy wytwarzania infradźwięków przez 03.02.23, 18:58
        Wieszcz również miał na myśli infradźwięki pisząc: cicho wszędzie, głucho wszędzie, a wiatr wieje. Co to będzie.
    • pies.na.czarnych Re: Padły rekordy wytwarzania infradźwięków przez 07.02.23, 15:21
      PiS jest liderem w planowaniu wszystkiego na później i w obiecankach bez pokrycia.

Moskwa: "jesteśmy liderem, jeśli chodzi o morską energetykę wiatrową", choć - jak zaraz dodała - pierwsze projekty mają powstać w 2026 roku.
      next.gazeta.pl/next/7,172392,29440540,sejm-decyduje-o-losie-wiatrakow-suski-mowi-o-kompromisie.html#s=BoxMMtImg1
    • yabbaryt Re: Padły rekordy wytwarzania infradźwięków przez 08.02.23, 11:03
      Gdyby nie dotacje i idiotyczne "zielone certyfikaty", to prąd z OZE byłby (średnio) o 150% droższy od prądu z węgla. No i kłopot w tym, że w Polsce energia słoneczna jest dostępna tylko około 2000 godzin rocznie, a wiatr około 2800 godzin rocznie. Podpowiem, że rok ma 8760 godzin.
    • antares504 Re: Padły rekordy wytwarzania infradźwięków przez 08.02.23, 12:15
      Hejka ~pies.na.czarnych, wiesz mnie interesują te infradźwięki, szkoda, że tematu nie rozwinąłeś. Bo czytałem kiedyś artykuł, że one nie mają zapachu, nie dają się zobaczyć, ani też tak naprawdę usłyszeć, a jednak doprowadzają niektórych ludzi do szału. W mojej wsi stoją 3 wiatraki, podobno zauważono, że kury jajek nie niosą a starsze dziewice mdleją. Czyli infradźwięki = CICHA ŚMIERĆ !!! . Moja prywatna teoria jest taka, że to Reptylianie wraz z Iluminatami siedzą na wiatrakach i buczą infradźwiękami - a wszystko spada na karb wiatraków.
      • pies.na.czarnych Re: Padły rekordy wytwarzania infradźwięków przez 08.02.23, 12:22
        Sprawy nie można lekceważyć przecież mury Jerycho padły dzięki infradźwiękom, tym niewidocznym oczywiście.

https://1.bp.blogspot.com/-wRYt4BLKYkE/T_Yc7aXV4UI/AAAAAAAAAAg/8mh2pWr1Ngs/s1600/9p.jpg
        • antares504 Re: Padły rekordy wytwarzania infradźwięków przez 08.02.23, 13:08
          Wybacz Kumplu ~pies.na.czarnych, trochę satyrycznie podszedłem do tych infradźwięków, fakt, mury Jerycho padły dzięki infradźwiękom. Hmm, chodzi chyba po prostu o to, że fala akustyczna o tych częstotliwościach powoduje występowanie rezonansu organów wewnętrznych człowieka i nie tylko, bo murów widać też. A częstotliwości rezonansowe takich organów jak serce, wątroba, żołądek i inne mieszczą się w większości w przedziale infradźwięków i pobudzone do długotrwałego rezonansu mogą ulec uszkodzeniom mechanicznym lub nieprawidłowo funkcjonować. Moja konkubina była ostatnio na dyskotece i musiała chyba stać biedna obok głośnika co miał ogromną cewkę, wielgachną membranę o odpowiedniej sztywności i wadze, i pracował na 35 Hz. Bo coś się jej w głowie pomieszało, codziennie mi robi awantury, że przy mnie marnuje życie i się przy mnie uwstecznia i że podobno chodzę do Biedronki nie na zakupy, tylko podrywać jakaś ladacznicę na kasie.
          • pies.na.czarnych Re: Padły rekordy wytwarzania infradźwięków przez 08.02.23, 13:35
            Natura zna wiele takich przypadków i nie tylko natura, a przemysł zbrojeniowy tu wychodzi na pierwszy plan. Kubańczycy na ten przykład działając infradźwiękami na wiadomych polityków doprowadzili u nich do degeneracji instynktu samozachowawczego.
            • antares504 Re: Padły rekordy wytwarzania infradźwięków przez 08.02.23, 13:57
              Wiesz, tajemnicza sprawa z tymi infradźwiękami. Jeśli dobrze pamiętam to czytałem o nich w artykule o tragedii na Przełęczy Diatłowa. Podano tam, że owe dźwięki mogły spowodować u studentów atak paniki, co doprowadziło ich do śmierci w wyniku wyziębienia organizmu. Grupa rozbiła namiot, potem bez konkretnego powodu rozcięła go od wewnątrz, uciekli jak stali i zamarzli kilometr dalej. Np. mama mojej konkubiny lubi mieć w domu załączony wentylator i chyba przez to bzika ma totalnego. No i Amerykanie testują wykorzystanie infradźwięków do rozpędzania tłumów oraz pewnie do czegoś jeszcze, ale to już tylko Wielki Brat wie :)
              • pies.na.czarnych Re: Padły rekordy wytwarzania infradźwięków przez 08.02.23, 14:13
                Niebezpieczeństwo czai się na każdym kroku. Jest wiele miejsc na Ziemi gdzie dzieją się niewyjaśnione, niesamowite rzeczy. Jedynie nasz miłościwy Bóg zna tajemnice. Bardzo dużo nadprzyrodzonych zjawisk, co nikogo nie powinno dziwić zauważono w kacapii;)

Pozwolę sobie zalinkowac do bardzo pouczającego w tej materii źródła.
                infra.org.pl/wiat-tajemnic/strefy-anomalne/1070-wrota-piekie-diabelski-cmentarz-na-syberii

Na Syberii jest co najmniej kilka miejsc o równie zagadkowym oddziaływaniu. Najbardziej chyba znane z nich leży na północnym-zachodzie Jakucji w rejonie rzeki Górny Wiluj i nazywane jest Eluju Czerkeczech (Dolina Śmierci). Z kolei nad Wołgą w pobliżu Samary znajduje się zaskakująca anomalia Kir Ugły, słynąca z dziwacznych miraży.
                • szwampuch58 Re: Padły rekordy wytwarzania infradźwięków przez 08.02.23, 14:29
                  Wy,dobrze siEm czujecie?
                  • yoma Re: Padły rekordy wytwarzania infradźwięków przez 08.02.23, 14:57
                    Cicho! Są o krok od odkrycia Wielkiej Tajemnicy Bytu.
                • yoma Re: Padły rekordy wytwarzania infradźwięków przez 08.02.23, 14:57
                  A na ulicy Vogla w Warszawie występuje interesująca anomalia grawitacyjna. Ulica biegnie z góry na dół, ewentualnie z dołu na górę, a pod górę jest bardziej w dół niż w dół.
                  • pies.na.czarnych Re: Padły rekordy wytwarzania infradźwięków przez 08.02.23, 15:47
                    > interesująca anomalia grawitacyjna.

Suweren nigdy tam nie glebuje, wot tajemnica wiary:)

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka