Dodaj do ulubionych

PiS chce mnie zagłodzić. Czy jak?

19.03.23, 21:30
Ceny warzyw w górę.:(

www.bankier.pl/wiadomosc/Horrendalne-ceny-warzywa-Krajowe-o-ponad-50-proc-drozsze-niz-przed-rokiem-8507712.html
Obserwuj wątek
    • pies.na.czarnych Re: PiS chce mnie zagłodzić. Czy jak? 19.03.23, 21:35
      To nie PiS jest winny, to twoje siostry i bracia są winni.
      • superspec1 Re: PiS chce mnie zagłodzić. Czy jak? 19.03.23, 21:55
        Zostali napadnięci przez zbrodniarzy.;)
        • margit49 Re: PiS chce mnie zagłodzić. Czy jak? 20.03.23, 08:00
          To takie specyficzne poczucie humoru podkreślające winę ruskiego agresora 🤔
    • stasi1 Re: PiS chce mnie zagłodzić. Czy jak? 20.03.23, 08:31
      Może dlatego że w tym roku zima później odchodzi? Same warzywa mają znaczenie tylko dla wegetarian. Brakiem warzyw nie można zagłodzić
      • szwampuch58 Re: PiS chce mnie zagłodzić. Czy jak? 20.03.23, 09:15
        Te oswietlone pomidory pod Wroclawiem olewaja pory roku
        • stasi1 Re: PiS chce mnie zagłodzić. Czy jak? 21.03.23, 16:16
          Oświetlone może i olewają pory roku, ale nawet tamte trzeba podgrzewać bo w niskiej temperaturze nie urosną
          • x2468 Re: PiS chce mnie zagłodzić. Czy jak? 28.03.23, 22:38
            Podgrzewać i oświetlać. Podziękujcie pisiunom.
      • pies.na.czarnych Re: PiS chce mnie zagłodzić. Czy jak? 20.03.23, 12:34
        > Same warzywa mają znaczenie tylko dla wegetarian. Brakiem warzyw nie można zagłodzić

Ale dałeś. Oczywiście możesz żreć tylko słoninę, ale bez warzyw wpędzisz się w dużo różnych chorób. Można również nie jeść owoców, bez nich również się nie zagłodzisz. Poza tym można jeść tylko czekoladę, nie wróć, bez roślin nie będzie czekolady.
        • stasi1 Re: PiS chce mnie zagłodzić. Czy jak? 28.03.23, 21:54
          A kto ci każe jeść sama słoninę? Akurat nawet takiej słoniny brakuje. Kolega przeszedł cały targ i jedynie gruba na centymetr
          • yoma Re: PiS chce mnie zagłodzić. Czy jak? 28.03.23, 22:56
            No to mówię, że anorektyczne świnie!
            • pozytonium Re: PiS chce mnie zagłodzić. Czy jak? 30.03.23, 11:17
              yoma napisała:

> No to mówię, że anorektyczne świnie!

Nie anorektyczne tylko to jeszcze dzieci.
              U nas biją świnkę, jak ma 80-100 kg. Na Ukrainie nie biją przed masą 200 kg. Dlatego tam masz słoninę na 4 palce.
    • margit49 Re: PiS chce mnie zagłodzić. Czy jak? 20.03.23, 10:30
      O tej podwyżce mówili producenci już jesienią, jak będą się przekładały wysokie ceny energii na wzrost cen warzyw.

Stale wzrastają ceny energii elektrycznej oraz ogrzewania, więc nie stać ich dłużej na utrzymanie szklarni, która wymaga stałego dogrzewania i doświetlania.

W wielu przypadkach rozważają więc wstrzymanie zasiewów, które w polskich hodowlach rozpoczynają się już na przełomie grudnia i stycznia. Jeśli dojdzie to do skutku, w sklepach na wiosnę nie pojawią się nowalijki. Część szklarni już teraz deklaruje, że z powodu wzrostu cen węgla (potrzebnego do utrzymania temperatury ok. 16-17 stopni), zmienią system zasiewania - niektórzy rozpoczną pół roku później, dopiero w marcu lub kwietniu.

Producenci energii to spółki skarbu państwa, a na wysokich marżach korzysta pis, więc tak - drożyzna to wina pisu.
      Nawet Suski, przewodniczący sejmowej komisji d/s energii i skarbu państwa mówił z oburzeniem, że to ceny ustalane przez spekulantów i kto to w ogóle kontroluje:D

• pies.na.czarnych Re: PiS chce mnie zagłodzić. Czy jak? 20.03.23, 12:41
        Ceny energii to jest jedna sprawa i to już się zmienia na lepsze. Zmiany klimatyczne to jest ważniejsza sprawa. Każdy z nas widzi, ze już od kilku lat wiosna zamieniła się w jesień, a lato mamy z bardzo dużymi skokami temperatury. Kilka dni ponad 35°C, a następne dni 15°, lub mniej.
      • oby.watel Re: PiS chce mnie zagłodzić. Czy jak? 20.03.23, 15:38
        margit49 napisała:

> W wielu przypadkach rozważają więc wstrzymanie zasiewów, które w polskich ho
        > dowlach rozpoczynają się już na przełomie grudnia i stycznia. Jeśli dojdzie to
        > do skutku, w sklepach na wiosnę nie pojawią się nowalijki. Część szklarni już t
        > eraz deklaruje, że z powodu wzrostu cen węgla (potrzebnego do utrzymania temper
        > atury ok. 16-17 stopni), zmienią system zasiewania - niektórzy rozpoczną pół ro
        > ku później, dopiero w marcu lub kwietniu.

No i już wiadomo czyja to wina. Ale i iskierka nadziei jednocześnie. Groźni spekulanci utopili komunę, jest nadzieja, że załatwią i PiS.
    • qwardian Re: PiS chce mnie zagłodzić. Czy jak? 20.03.23, 11:18
      Radź sobie sam, ostatni moment na sadzenie rzodkiewek. Tusk nie podwiezie pod drzwi worka z ziemniakami.
      • rzewuski1 Re: PiS chce mnie zagłodzić. Czy jak? 20.03.23, 12:21
        Rzodkiewki się się sieje a nie sadzi.
        • jureek Re: PiS chce mnie zagłodzić. Czy jak? 20.03.23, 12:26
          rzewuski1 napisał:

> Rzodkiewki się się sieje a nie sadzi.

Piękne zgaszenie teoretyka :)
          • qwardian Re: PiS chce mnie zagłodzić. Czy jak? 20.03.23, 15:31
            jureek napisał:

> Piękne zgaszenie teoretyka

Piękne samozaoranie..
        • qwardian Re: PiS chce mnie zagłodzić. Czy jak? 20.03.23, 15:28
          Sadzi się sadzonki, a ja sieję nasiona..
          • qwardian Re: PiS chce mnie zagłodzić. Czy jak? 20.03.23, 15:33
            Ups..
        • x2468 Re: PiS chce mnie zagłodzić. Czy jak? 28.03.23, 22:41
          Wygląda na ucznia ministra Janusza Kowalskiego.
    • j-k gdy Platfusy wygraja jesienia wybory - to za darmo 20.03.23, 14:48
      beda kasztany - ktore bedziesz mogl sobie uzbierac i upiec.

skolko ugodno:
      .
      www.przepisy.pl/blog/pieczone-kasztany-jak-je-przyrzadzic
      • pies.na.czarnych Re: gdy Platfusy wygraja jesienia wybory - to za 20.03.23, 14:55
        Po co zbierać. Najlepsze darmowe kasztany rozdajo na Placu Pigalle.
        • j-k gdy Platfusy wygraja jesienia wybory - to za darmo 20.03.23, 15:10
          pies.na.czarnych napisała:
          > Po co zbierać. Najlepsze darmowe kasztany rozdajo na Placu Pigalle.

kasztany to tak ,ale za samo wejscie na Place Pigalle trzeba tam pracujacym Panienkom slono zaplacic :)
          .
          www.flickr.com/photos/64148082@N02/29741586325
          • privus Re: gdy Platfusy wygraja jesienia wybory - to za 28.03.23, 23:00
            Jak wartość zebranych kasztanów przekracza koszt opłaty panienek, to jest już czysty zysk :)
    • oby.watel Re: PiS chce mnie zagłodzić. Czy jak? 20.03.23, 15:45
      Władzę przejęła dobra zmiana i już po roku było wiadomo na czym będzie polegała. Nie ma co dzielić inflacji na podkategorie, na putinflację, bo to jest od początku jedna i ta sama pisflacja.
    • oby.watel Re: PiS chce mnie zagłodzić. Czy jak? 20.03.23, 15:49
      A tak zupełnie z innej beczki i kompletnie nie na temat — co na to wszystko europosłanka Spurek? Dalej przekonuje, że sałatka z pomidorów i papryki jest i zdrowsza i tańsza od kotleta i nadal chce Polkom i Polakom niczym Trzaskowski zabronić jeść mięsa?
    • szczypawka.jadowita Re: PiS chce mnie zagłodzić. Czy jak? 20.03.23, 18:52
      PISowi to obojętne, zagłodzi cię czy nie.
      • superspec1 Re: PiS chce mnie zagłodzić. Czy jak? 21.03.23, 16:24
        Ale dla mnie nie jest to obojętne.:)
        • szczypawka.jadowita Re: PiS chce mnie zagłodzić. Czy jak? 22.03.23, 15:00
          Ale pytasz nie o tym czy jest ci coś obojętne, tylko czego chce PIS. To odpowiadam: PISowi jest obojętne, zagłodzi cię czy nie zagłodzi.
          • superspec1 Re: PiS chce mnie zagłodzić. Czy jak? 22.03.23, 15:08
            To PiS nie obowiązuje przykazanie nie zabijaj?:)
            • yoma Re: PiS chce mnie zagłodzić. Czy jak? 28.03.23, 22:57
              W Sądzie Ostatecznym już sami dublerzy ;)
    • no-popis Re: PiS chce mnie zagłodzić. Czy jak? 22.03.23, 12:09
      superspec1 napisał(a):

> Ceny warzyw w górę.:(
      >
      > www.bankier.pl/wiadomosc/Horrendalne-ceny-warzywa-Krajowe-o-ponad-50-proc-drozsze-niz-przed-rokiem-8507712.html
      To PiS reguluje ceny warzyw? Ma ten guzik z napisem ceny, którego nie miał Mniejsze Zło?
      • snajper55 Re: PiS chce mnie zagłodzić. Czy jak? 22.03.23, 12:54
        no-popis napisała:

> To PiS reguluje ceny warzyw? Ma ten guzik z napisem ceny, którego nie miał Mnie
        > jsze Zło?

Tak, to PiS decyduje o cenach, także warzyw, nakręcając inflację.

S.
        • pies.na.czarnych Re: PiS chce mnie zagłodzić. Czy jak? 22.03.23, 13:06
          Polityka pis powoduje zwyżkę cen i nie tylko cen warzyw.
        • oby.watel Re: PiS chce mnie zagłodzić. Czy jak? 22.03.23, 14:03
          snajper55 napisał:

> Tak, to PiS decyduje o cenach, także warzyw, nakręcając inflację.

Nie tylko. PiS także nakręca ceny warzyw nie dbając o klimat.
          • pies.na.czarnych Re: PiS chce mnie zagłodzić. Czy jak? 22.03.23, 14:08
            Reguluje cenami zboża. Zamiast kierować tranzytem ukraińskie zboże do biednych krajów sprzedaje je na polskim rynku co doprowadza do bankructwa polskich rolników. Miejmy nadzieje, ze polski chłop odpłaci im się pięknym za nadobne.
            • szczypawka.jadowita Re: PiS chce mnie zagłodzić. Czy jak? 22.03.23, 15:30
              PIS sprowadza do Polski trujące zboża zawierające mykotoksyny. Sprowadza najgorsze gatunki, lepsze jadą na Zachód lub płyną do Afryki. Zarabiają na tym PISowcy.

www.farmer.pl/produkcja-roslinna/zboza/co-z-kontrola-ukrainskiego-zboza-pod-katem-mykotoksyn-czy-pozostalosci-po-pestycydach,127960.html
              • pies.na.czarnych Re: PiS chce mnie zagłodzić. Czy jak? 22.03.23, 15:49
                Jeszcze najgorzej nie jest. Jak wygrają będą sprowadzali z Ukrainy żywność skażoną uranem.

tvn24.pl/swiat/ukraina-rosja-wielka-brytania-dostarczy-ukrainie-pociski-przeciwpancerne-zawierajace-zubozony-uran-6854298
                • oby.watel Re: PiS chce mnie zagłodzić. Czy jak? 22.03.23, 15:51

> Jeszcze najgorzej nie jest. Jak wygrają będą sprowadzali z Ukrainy żywność skaż
                  > oną uranem.

A Kosiniakowi-Kamyszowi przeszkadza bardziej, że zboże jest skażone, czy że jest tanie?
                • pies.na.czarnych Re: PiS chce mnie zagłodzić. Czy jak? 22.03.23, 16:00
                  Wykorzystanie zubożonego uranu do celów wojskowych
                  www.europarl.europa.eu/doceo/document/O-7-2014-000045_PL.html

Zubożony uran (DU) jest chemicznie toksycznym, radioaktywnym podproduktem otrzymywanym w wyniku procesu wzbogacania uranu, a jego radioaktywność rośnie w miarę upływu czasu. Jest on stosowany przez szereg państw do wyrobu amunicji przeciwpancernej używanej w czołgach, pojazdach opancerzonych i lotnictwie. Wiadomo, że sześć państw produkuje taką amunicję i sądzi się, że około 20 państw posiada ją obecnie w swoich arsenałach broni. Przy spalaniu amunicji zawierającej zubożony uran wydzielają się opary z cząsteczkami tlenku uranu, które mogą być niebezpieczne dla wdychających ją cywilów i wojskowych. Amunicja, która nie trafiła w cel, może zanieczyszczać glebę i wody gruntowe. Znaczne ilości amunicji zawierającej zubożony uran były stosowane przez USA i Zjednoczone Królestwo w Iraku i na Bałkanach. Obecnie istnieją obawy, że taka amunicja była stosowana w Afganistanie. Pojazdy skażone zubożonym uranem stanowią zagrożenie dla zbieraczy złomu i bawiących się często w tych pojazdach dzieci. Amunicję zawierającą zubożony uran stosowano pomimo znacznych luk w danych o zachowaniu zubożonego uranu w środowisku naturalnym, zagrożeniu chemicznym i radioaktywnym, poziomie skażenia, jaki może powstać w poszczególnych sytuacjach, a przede wszystkim stopniu, w jakim ludność cywilna może być narażona na działanie pozostałości zubożonego uranu. Od ponad dziesięciu lat Parlament Europejski konsekwentnie kwestionował stosowanie amunicji zawierającej zubożony uran i sprzeciwiał się jemu.
                  • x2468 Re: PiS chce mnie zagłodzić. Czy jak? 28.03.23, 23:21
                    Najwięcej amunicji zawierającej zubożony uran używają i Rosjanie. Pierwsi użyli podobnej bo z niezubożonego uranu Niemcy w II Wojnie Światowej. Do tej pory ta amunicja nie jest zakazana przez żadne umowy międzynarodowe z tej prostej przyczyny ze do dnia dzisiejszego nie znaleziono żadnego dowodu na szczególną szkodliwość promieniowania rdzeni tej amunicji. Uran jako taki jest tez używany między innymi do budowy pancerzy np czołgów Abrams. A wiec to co piszesz to są jedynie przypuszczenia. Prawdopodobnie więcej gazowych związków uranu wydziela się przy spalaniu śląskiego węgla.
                    Nie chcesz chyba powiedzieć ze uran w rosyjskich pociskach jest mniej szkodliwy od tego w amunicji innych producentów?
                  • pozytonium "jego radioaktywność rośnie w miarę upływu czasu" 30.03.23, 11:00

> [i]Zubożony uran (DU) jest chemicznie toksycznym, radioaktywnym podproduktem ot
                    > rzymywanym w wyniku procesu wzbogacania uranu, a jego radioaktywność rośnie w m
                    > iarę upływu czasu.

Czas połowicznego rozpadu 238 wynosi 4,5 miliarda lat.
                    Obecnie mamy połowę tego co było jak powstawała Ziemia. Wtedy było U238 2 razy więcej i życie powstało.
                    Bardziej martwiłbym C14 czy K40 w twoim ciele, sunio.

www.chmes.pl/produkt/uranylu-octan-2-hydrat-czda-100g/
                • x2468 Re: PiS chce mnie zagłodzić. Czy jak? 28.03.23, 22:51
                  Wymyśl coś mądrzejszego.
              • superspec1 Re: PiS chce mnie zagłodzić. Czy jak? 22.03.23, 15:52
                Nie dość że głodzą to jeszcze trują!
                • yoma Re: PiS chce mnie zagłodzić. Czy jak? 28.03.23, 22:59
                  No to albo nie żryj, albo nie żryj, wybór należy do ciebie :p
            • oby.watel Re: PiS chce mnie zagłodzić. Czy jak? 22.03.23, 15:50

> Reguluje cenami zboża. Zamiast kierować tranzytem ukraińskie zboże do biednych
              > krajów sprzedaje je na polskim rynku co doprowadza do bankructwa polskich rolni
              > ków. Miejmy nadzieje, ze polski chłop odpłaci im się pięknym za nadobne.

Jak to się dzieje, że pszenica drożeje o 2%, żyto tanieje o 8%, a chleb drożeje o 82%? O ile by podrożał chleb, gdyby zboże podrożało tak, jak wszystko?
            • x2468 Re: PiS chce mnie zagłodzić. Czy jak? 28.03.23, 22:50
              W mące ponad 50% ceny to koszt paliw. Pis podnosząc cenę paliw podniósł w ten sposób cenę paszy dla zwierzaków a wiec mleka i mięsa, chleba kasz i wypieków. Chyba nikt nie powie ze Obajtek podnosząc ceny paliw zrobił to bez zgody Kaczyńskiego.
              • yoma Re: PiS chce mnie zagłodzić. Czy jak? 28.03.23, 22:59
                Ja powiem.
                • x2468 Re: PiS chce mnie zagłodzić. Czy jak? 28.03.23, 23:23
                  I dlatego Mały wychwala Obajtka pod niebiosa?
                  • yoma Re: PiS chce mnie zagłodzić. Czy jak? 28.03.23, 23:39
                    A ty myślisz, że po to obajtek i klika uwłaszczyli się na gigantycznym monopolu, żeby się jakiemuś kaczyńskiemu opowiadać? Nie demonizujcie tak tego kaczyńskiego, proszę. Demon zupełnie nie tak wygląda.
    • privus Re: PiS chce mnie zagłodzić. Czy jak? 28.03.23, 22:37
      Ale w to miejsce nagłaśniają możliwość jedzenia robaków :)

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka