Dodaj do ulubionych

zamiast konsolidować już zaczynają się dzielić.

20.03.23, 21:37
Argument? bo my mamy swój program. No.i co to da jeśli jedyne co po wyborach uzyskają to kilka diet poselskich z tabliczkami. Dzisiaj łatwo o wspólny program. Taki ma ZP. Ich łączy jeden wspólny program. Jest nim - wygrać z Tuskiem. A co potem? pogadamy, przy korycie. PIS czuje wielki respekt przed Donaldem Tuskiem. Nigdy z nim dotąd nie wygrali. Jeśli natąpiłaby konsolidacja partii demokratycznych to PIS gotów wejść w układ i z konfederacją. W tej sytuacji, podzielona dzisiejsza opozycja ma szanse jako opozycja się zestarzeć razem z programami. Czy koalicja Kosiniaka i Holowni ma szanse zebrać te wymagane wówczas 8%? Nawet na JPII mogą na tylu do tabliczek nie wjechać. O "swoich programach" mogą wtedy zapomnieć a w efekcie prawactwo z bosakami wyłapie mandatów wystarczających do ustanowienia dziedziczności mandatu posła. Senatora może nie, bo tam większości nie uzyskają. Ambicyjki partyjniaków doprowadzą do powstania klubu Palikotów i Gowinów. Mieli swoje programy, które nawet sali poselskiej nie zobaczyły. W polskiej historii tak doszło do rozbiorów.
Obserwuj wątek
    • oszol-lom-z-rm Re: zamiast konsolidować już zaczynają się dzieli 20.03.23, 22:12
      Nie mój cyrk nie moje małpy i nie moje zmartwienie
      • tapatik Re: zamiast konsolidować już zaczynają się dzieli 23.03.23, 07:22
        oszol-lom-z-rm napisał:

> Nie mój cyrk nie moje małpy i nie moje zmartwienie

Nie mieszkasz w Polsce?
        Jeśli mieszkasz, to cyrk jest twój, a o małpy trzeba zadbać na jesieni.
    • don.kichote Re: zamiast konsolidować już zaczynają się dzieli 20.03.23, 22:14
      A tak w kwestii formalnej.
      Jak przebiega "konsolidacja" z od dawna przebierającą nogami lewicą?
      Nie przebiega?
      Sam nie wiem jak to rozumieć; jednego dnia słyszę jak się Czarzasty deklaruje że i owszem i w że każdej chwili gotów na tę "konsolidację" z PO a po kilku dniach słyszę Tuska ubolewającego, że on tak i owszem, ale lewica nie chce? To co tu chodzi?
      O pogoń za króliczkiem?
      A może o kolejnego - po "głupim, przekupionym 500+ suwerenie" - winnego kolejnej wielkiej przegranej?
      • szczypawka.jadowita Re: zamiast konsolidować już zaczynają się dzieli 20.03.23, 22:26
        Tak to prawda. Konsolidacja Razem z PISem przebiega.
        • jureek Re: zamiast konsolidować już zaczynają się dzieli 21.03.23, 11:52
          szczypawka.jadowita napisała:

> Tak to prawda. Konsolidacja Razem z PISem przebiega.

Tak się Razem konsoliduje, że głosuje przeciw pisowskiej uchwale, podczas gdy ci deklaratywnie antypisi tchórzliwie wyjmują karty lub głosują z PiS-em.
      • adam.eu Re: zamiast konsolidować już zaczynają się dzieli 21.03.23, 15:47
        don.kichote napisał:

> A może o kolejnego - po "głupim, przekupionym 500+ suwerenie" - winnego kolejn
        > ej wielkiej przegranej?

To wydaje mi się jedna z gorszych prób konsolidacji opozycji.
        Nie za bardzo wierzę, że i lewica chciałby iść sama z PO i wcale się nie dziwię.
        Do tego trzeba by przygotować wyborcę i dopiero wtedy w takiej konfiguracji podjąć decyzję.
        • don.kichote Re: zamiast konsolidować już zaczynają się dzieli 21.03.23, 16:12
          adam.eu napisał:

> don.kichote napisał:

> Nie za bardzo wierzę, że i lewica chciałby iść sama z PO i wcale się nie dziwię

Sugerujesz, że niemalże błagalne deklaracje Czarzastego i Biedronia to ściema? Że to tylko tak, "pod publiczkę" deklarują, że wejdą bez żadnych warunków do PO-wskiego łoża?
          • adam.eu Re: zamiast konsolidować już zaczynają się dzieli 21.03.23, 16:24
            don.kichote napisał:

> Sugerujesz, że niemalże błagalne deklaracje Czarzastego i Biedronia to ściema?
            > Że to tylko tak, "pod publiczkę" deklarują, że wejdą bez żadnych warunków do PO
            > -wskiego łoża?

Nie czytałem, nie słuchałem Czarzastego ani Biedronia. Ani z innych źródeł dotychczas nic do mnie nie dotarło.
            • adam.eu Re: zamiast konsolidować już zaczynają się dzieli 21.03.23, 16:27
              A czy Czarzasty i Biedroń deklarują chęć wspólnego startu tylko z PO, czy praktycznie z całą opozycją za wyjątkiem konfy?
              • ireneo Re: zamiast konsolidować już zaczynają się dzieli 21.03.23, 16:59
                adam.eu napisał:

> A czy Czarzasty i Biedroń deklarują chęć wspólnego startu tylko z PO, czy prakt
                > ycznie z całą opozycją za wyjątkiem konfy?
                ---
                Nie odżegnują się od koalicji z KO ale podpisali porozumienie w sprawie bloku lewicowego ze zbieraniną kilku ugrupowań politycznych i związkowych.
                • jureek Re: zamiast konsolidować już zaczynają się dzieli 22.03.23, 22:26
                  ireneo napisał(a):

> Nie odżegnują się od koalicji z KO ale podpisali porozumienie w sprawie bloku l
                  > ewicowego ze zbieraniną kilku ugrupowań politycznych i związkowych.

Tak samo jak PO przygarnęła już całą zbieraninę ugrupowań od Sasa do lasa - od skrajnych liberałów z Nowoczesnej, przez Zielonych po pseudolewicę od Nowackiej.
              • jureek Re: zamiast konsolidować już zaczynają się dzieli 22.03.23, 22:24
                adam.eu napisał:

> A czy Czarzasty i Biedroń deklarują chęć wspólnego startu tylko z PO, czy prakt
                > ycznie z całą opozycją za wyjątkiem konfy?

Mogą startować i tak, i tak. Czarzasty niestrudzenie powtarza, że jest otwarty na wszystkie opcje wspólnego pójścia do wyborów, ale Tusk konsekwentnie odrzuca te zaloty.
    • weteran-czasu Re: zamiast konsolidować już zaczynają się dzieli 20.03.23, 22:23
      Koalicja Kosiniaka i Hołowni będzie zadowolona jak osiągnie minimum wyborcze.
      Ludzie na wsiach maj też już dość elemencików, które po wyborach przyklejają się do zwycięskich okrętów.
      Jak to się kończy widać po niejakim Kukizie, który z wywieszonym jęzorem na kolanach tkwi przed Kaczyńskim i zachwyca się jego muzycznym słuchem i głosem.
      Reasumując, mogą nie tworzyć jednej listy z KO, ale wyborcy mają też rozum i wcale na nich nie muszą zagłosować.
      • don.kichote Re: zamiast konsolidować już zaczynają się dzieli 20.03.23, 22:35
        weteran-czasu napisał:

> Koalicja Kosiniaka i Hołowni będzie zadowolona jak osiągnie minimum wyborcze.

Osiągną i to będzie ich sukces.

> Reasumując, mogą nie tworzyć jednej listy z KO, ale wyborcy mają też rozum i wc
        > ale na nich nie muszą zagłosować.

Dokładnie.
        To - jak na razie - wolny kraj i każdy może głosować na kogo chce.
        Ja na ten przykład, gdybym powziął podejrzenie, że mój głos oddany na ulubionego "X" z partii "V", przypadnie nielubianemu "Y" z partii "Q" bo takie są ustalenia wspólnej listy - zostanę w domu!
        • adam.eu Re: zamiast konsolidować już zaczynają się dzieli 21.03.23, 07:03
          don.kichote napisał:

> To - jak na razie - wolny kraj i każdy może głosować na kogo chce.
          > Ja na ten przykład, gdybym powziął podejrzenie, że mój głos oddany na ulubioneg
          > o "X" z partii "V", przypadnie nielubianemu "Y" z partii "Q" bo takie są ustale
          > nia wspólnej listy - zostanę w domu!

Czyli jeden głos mniej na przeciw PISowi, albo wprost jeden więcej na PIS.
          Zwollenicy Ziobry nie zostali się w domu
          • jureek Re: zamiast konsolidować już zaczynają się dzieli 21.03.23, 11:54
            adam.eu napisał:

> Zwollenicy Ziobry nie zostali się w domu

Sektę stawiasz za wzór do naśladowania?
            • adam.eu Re: zamiast konsolidować już zaczynają się dzieli 21.03.23, 15:25
              Tak, pomimo, że mniej osób głosowało na sektę niż przeciw sekcie to sekta wygrała wybory.
            • ukos Re: zamiast konsolidować już zaczynają się dzieli 21.03.23, 15:32
              jureek napisał:

> Sektę stawiasz za wzór do naśladowania?

Znaczy przegrywy będą, ale jakie szlachetne!
        • ireneo Re: zamiast konsolidować już zaczynają się dzieli 21.03.23, 07:26
          don.kichote napisał:

> Ja na ten przykład, gdybym powziął podejrzenie, że mój głos oddany na ulubioneg
          > o "X" z partii "V", przypadnie nielubianemu "Y" z partii "Q" bo takie są ustale
          > nia wspólnej listy - zostanę w domu!
          ---
          Mądrze, jak proboszcz przykazał, bo na złość temu z partii Q głosy dostaną złodzieje i obrońcy zboczonych kolesiów proboszcza, z partii P.
          • jureek Re: zamiast konsolidować już zaczynają się dzieli 21.03.23, 11:56
            ireneo napisał(a):

> Mądrze, jak proboszcz przykazał, bo na złość temu z partii Q głosy dostaną złod
            > zieje i obrońcy zboczonych kolesiów proboszcza, z partii P.

Wielka mi różnica - jedni włażą w tyłek kościołowi toruńskiemu, a drudzy łagiewnickiemu.
            • ireneo Re: zamiast konsolidować już zaczynają się dzieli 21.03.23, 11:57
              Akurat nie o tym komentarz.
      • j-k Koalicja Kosiniaka i Hołowni 20.03.23, 22:48
        weteran-czasu napisał:
        > Koalicja Kosiniaka i Hołowni będzie zadowolona jak osiągnie minimum wyborcze.

Koalicja Kosiniaka i Hołowni osiagnie 10 %

i to oni beda stawiac warunki.
        • weteran-czasu Re: Koalicja Kosiniaka i Hołowni 21.03.23, 12:23
          Kosiniak z poparciem 2% nie ma wyboru i musi się do kogoś przykleić.
          Hołownia w sondażach ma zjazd po równi pochyłej z 16% obecnie zostało 7%
          Może tak się zdarzyć, ze obydwaj pójdą na zieloną trawkę uprawiać zamiast polityki ziemniaki.
          Kosiniak na wsi nie ma szans, a Hołownia niewielkie.
          Obydwaj doświadczenie polityczne mają żadne i dobrymi strategami też nie są.
          Robią różnorakie obliczenia ale wygląda na to, że o metodzie Donta zapominają, lub z góry zakładają że PiS wybory wygra i oni rzutem na taśmę dostaną się do parlamentu - jak Kukiz. Potem PSL zrobi jak zwykle wszystko, aby przykleić się do płynącego na fali okrętu.
          Reasumując, jeszcze nieupierzeni karierowicze - inaczej polityczne karykatury.
          • ireneo Re: Koalicja Kosiniaka i Hołowni 21.03.23, 12:51
            Masz sporo racji. Może zdarzyć się, że w kupie dostaną ok. 5% i po ptokach. Solo nawet nic. Na chłopski rozum nie zostaje nic innego jak dokleić się do większych póki chcą.
            • m.c.hrabia Re: Koalicja Kosiniaka i Hołowni 21.03.23, 13:03
              będzie jak z neobolszewikami w 2015 może załapią się na kilka groszy.
          • j-k nie neguje Twoich uwag - odnosnie PSL i Holowni. 21.03.23, 14:50
            jezeli jednak dostana te 8 % glosow, a PiS samodzielnie nie bedzie mogl utworzyc Rzadu

- to wtedy oni beda dyktowac PiSowi warunki, a nie PiS im.
          • adam.eu Re: Koalicja Kosiniaka i Hołowni 21.03.23, 15:34
            weteran-czasu napisał:

> Kosiniak z poparciem 2% nie ma wyboru i musi się do kogoś przykleić.
            > Hołownia w sondażach ma zjazd po równi pochyłej z 16% obecnie zostało 7%
            ...........................................

Nie wiem, jak to się dalej potoczy, ale podobno chcą iść do wyborów jako koalicja, czyli wtedy prób wynosi 8%.
    • j-k PeOviecki pozostaja calkiem bez programu 20.03.23, 22:47
      ale rozumiem, ze nad wlasna niemoca mozna czasem poplakac.

Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.
      45 lat w polityce.
      • ukos Re: PeOviecki pozostaja calkiem bez programu 21.03.23, 15:37
        j-k napisał:

> ale rozumiem, ze nad wlasna niemoca mozna czasem poplakac.

Znalazł się eggspierd od programów.
    • edico Re: zamiast konsolidować już zaczynają się dzieli 21.03.23, 01:28
      Przerost ambicji poszczególnych liderów partyjnych i nic więcej
    • pies.na.czarnych Re: zamiast konsolidować już zaczynają się dzieli 21.03.23, 01:52
      Na wschodzie bez zmian. Polskie Piekiełko.
      • ireneo Re: zamiast konsolidować już zaczynają się dzieli 21.03.23, 06:36
        pies.na.czarnych napisała:

> Na wschodzie bez zmian. Polskie Piekiełko.
        >
        ------
        Marzą choćby o kilku procentach, ale każdy chciałby zostać premierem. Z PO?! no to nie zrobią mnie, a Tuska premierem. O, nie, choćbym miał sobie uszy odmrozić. Gorszy nie jestem.
    • jureek Re: zamiast konsolidować już zaczynają się dzieli 21.03.23, 12:01
      Głównym argumentem zwolenników wspólnej listy jest metoda d'Hondta. Jeśli więc metoda d'Hondta sprzyja PiS-owi, to dlaczego nikt z tych zwolenników jednej listy nie zająknie się nawet, żeby po wygranych wyborach zastąpić tę metodę jakąś inną, bardziej proporcjonalną, która nie faworyzowałaby PiS-u? A może coś przeoczyłem i Tusk zapowiedział jednak pożegnanie się z d'Hondtem?
      • pies.na.czarnych Re: zamiast konsolidować już zaczynają się dzieli 21.03.23, 13:11
        Przed wyborami nie grzebie się w prawie wyborczym. Nawet rozmawianie o tym mogłoby dać fałszywy sygnał. Gang Kulawego od razu wykorzystałby te obietnice jako próby fałszowania wyborów.
        • ireneo Re: zamiast konsolidować już zaczynają się dzieli 21.03.23, 13:20

> Przed wyborami nie grzebie się w prawie wyborczym. Nawet rozmawianie o tym mogł
          > oby dać fałszywy sygnał. Gang Kulawego od razu wykorzystałby te obietnice jako
          > próby fałszowania wyborów.
          -----
          dziwi mnie że opozycyjni nie obiecują gruszek na wierzbiie. Tow. Mateusz M. nie pitoli się, on nawet bezczelnie obiecuje, ze można go zdymisjonować jak tego a tego nie dotrzyma (100 000 miesxkań).
          Na miejscu Tuska obiecałbym każdemu po sto tysięcy zł. by powiedzieć - to tow. Jarosław nie chciał przegłosować, już teraz pokazał co was czeka, to łgarz i oszust. I takie tam podobne morawieckowanie-bredzenie.
        • jureek Re: zamiast konsolidować już zaczynają się dzieli 21.03.23, 15:40

> Przed wyborami nie grzebie się w prawie wyborczym.

Tak trudno przyznać, że Tusk nigdy nie zmieni d'Hondta, bo chociaż mógłby tym poważnie zaszkodzić PiS-owi, to jednak partyjne i osobiste interesy są dla Tuska ważniejsze niż trwałe odsunięcie PiS-u od władzy. Dzięki d'Hondtowi może co 4 lata zaganiać wszystkich na jedną listę, a podporządkowanie sobie całej opozycji to jest jego główny cel. Tusk nie gra na objęcie rządów po PiS-ie, bo wie, że może się to skończyć konstytucyjną większością dla PiS za 4 lata (lub wcześniej), on gra na prezydenturę za 2 lata, gdy PiS w kolejnej kadencji już nie będzie miał czym przekupić wyborców.
          • adam.eu Re: zamiast konsolidować już zaczynają się dzieli 21.03.23, 15:53
            jureek napisał:

> Tak trudno przyznać, że Tusk nigdy nie zmieni d'Hondta, bo chociaż mógłby tym p
            > oważnie zaszkodzić PiS-owi, to jednak partyjne i osobiste interesy są dla Tuska
            > ważniejsze niż trwałe odsunięcie PiS-u od władzy. ........................

Jeszcze przed ostatnimi wyborami pisałem, że PO lepiej woli mieć pewne drugie miejsce za plecami PIS niż ryzykować, że może go stracić. Nie wiem, czy miałem racje, ale tak mi się wydawało.
            A w obecnym czasie to politycy powinni się zebrać do kupy i przedyskutować różne warianty, nawet może nie wszystko w świetle reflektorów. A teraz to największego przeciwnika wspólnej listy widzę w Hołowni i PSLu.
          • pies.na.czarnych Re: zamiast konsolidować już zaczynają się dzieli 21.03.23, 15:55
            Pierdolisz jak każdy komunista. Pogódź się z losem.
          • m.c.hrabia Re: zamiast konsolidować już zaczynają się dzieli 21.03.23, 15:56
            a bolszewik Zandberg wspominał coś o zmianie dehunta?
            • jureek Re: zamiast konsolidować już zaczynają się dzieli 21.03.23, 18:47
              m.c.hrabia napisał:

> a bolszewik Zandberg wspominał coś o zmianie dehunta?

tak
      • adam.eu Re: zamiast konsolidować już zaczynają się dzieli 21.03.23, 15:31
        Niestety, ale przynajmniej do mnie nie dociera również z małych partii chęć do pożegnania metody d'Hondta.
        A i ja bym poszedł dalej. Zmodyfikować próg 5%, aby można było się dostać do sejmu.
        Teoretycznie, to przy dwudziestu partiach jedna partia mogłaby mieć 100% posłów przy 6% głosów.
    • ukos Koalicja Europejska była wielkim błędem 21.03.23, 15:39
      Była okazja spuścić toto w kiblu.
    • pies.na.czarnych Re: zamiast konsolidować już zaczynają się dzieli 21.03.23, 19:06
      W każdym razie nie dopuszczać do KO brata Szymona bo po wygraniu wyborów będą z nim nieziemskie problemy.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka