Dodaj do ulubionych

Będzie praca za miskę ryżu :)

22.03.23, 11:40
Będzie praca za miskę ryżu :)

Japonia przyzna Polsce specjalny status jako odbiorcy tzw. specjalnej pomocy rozwojowej. Chodzi o różnego rodzaju nowe inicjatywy mające na celu wsparcie rozwoju gospodarczego. Może to oznaczać też, że liczba 350 japońskich firm działających w Polsce zwiększy się. next.gazeta.pl/next/7,151003,29585218,japonski-premier-z-wyjatkowym-prezentem-dla-polakow-przywiozl.html#s=BoxOpMT
Obserwuj wątek
    • szwampuch58 Re: Będzie praca za miskę ryżu :) 22.03.23, 11:49
      Pacany siEm ciesza z statusu uposledzonego,buhaha
    • pies.na.czarnych Re: Będzie praca za miskę ryżu :) 22.03.23, 12:01
      Socjał rozwojowy dla kraju specjalnej troski oparty na pożyczkach i budowie montowni.

Polska będzie traktowana w sposób szczególny, jako odbiorca oficjalnej pomocy rozwojowej.
      Przyznanie specjalnego statusu ma szczególny charakter, bo Polska jako kraj intensywnie rozwijający się, nie otrzymywała do tej pory pomocy.
      Jak wyjaśnia rząd w specjalnym komunikacie, pomoc rozwojowa to termin, który obejmuje wiele form wsparcia udzielanego przez państwa rozwinięte państwom rozwijającym się.
    • pies.na.czarnych Re: Będzie praca za miskę ryżu :) 22.03.23, 12:06
      Kluczowe słowo - "pożyczki". Gdzie jest Ziobro?
    • pies.na.czarnych Re: Będzie praca za miskę ryżu :) 22.03.23, 21:22
      Pisiatka co jest grane?
    • j-k Chinczycy (Kitajce) maja jusz dwie miski ryżu :) 22.03.23, 21:24
      dziennie

bondz dobrej mysli.
      • pies.na.czarnych Re: Chinczycy (Kitajce) maja jusz dwie miski ryżu 22.03.23, 21:43
        Az tak rozrzutni Japończycy nie są.
        • j-k Wietnamce tesz chca dwie miski ryżu 02.04.23, 15:31
          pies.na.czarnych napisała:
          > Az tak rozrzutni Japończycy nie są.

No to niech Japonce zapierd*... do Vietnamu, moze Vietnamce dadza sie taniej kupic.
    • yoma Re: Będzie praca za miskę ryżu :) 22.03.23, 21:56
      Dziwne. Akurat teraz?
      • snajper55 Re: Będzie praca za miskę ryżu :) 23.03.23, 08:10
        yoma napisała:

> Dziwne. Akurat teraz?

Japonia też chcę zarabiać na wojnie.

S.
    • pozytonium A tak się śmiałaś z CPK 23.03.23, 08:49
      Polska jest płaska jak stół. Ma idealne położenie strategiczne w Europie Centralnej. Dobrą sieć dróg. Rozstaw torów jest taki sam aż do Hiszpanii. Jesteśmy w EU więc odpadają wszelkie opłaty celne. Jesteśmy krajem stabilnym sejsmicznie. Zimy są umiarkowane, pomimo zapewnień PO, nie było masowych zamarznięć, nie ma chleba po 30 zł. Za 10 lat będą hulały 3 elektrownie jądrowe, więc energii nie zabraknie, bez znaczenia czy wieje czy nie. Mamy za sąsiada Ukrainę z rekordowymi zasobami surowców, który też chce przejść na nasz rozstaw torów. Mamy dostęp do morza, prawdopodobnie będziemy mieć do trzech. Powstaje Via Carpatia łącząca północ z południem Europy.

I jeszcze jedno, z Ukraińcami mamy bardzo podobne języki :)

twitter.com/MichalFellaPL/status/1638289642330943488
      A kot przeciwlotniczy Szajba mnie rozwala. I ten jego mundurek.
      twitter.com/MichalFellaPL/status/1638263432381169664
      Japończycy są cwani. Widzą, to co się dzieje. W Centrum Europy powstaje ponad 100 mln społeczność.
      Bałtowie, Skandynawowie, Polacy, Ukraińcy, Czesi, Słowacy, Węgrzy, Rumuni, Bułgarzy itd.

Tak się śmiano z Brytyjczyków. A oni się odcięli od ciążącym im Teutonów.

Jeszcze raz, w Polsce Tusk straszył drogim zbożem. Nie minęło pół roku, a totalni zaczynają znów szumieć, że zboże za tanie. Masz tanie zboże, sprzedawaj je tam, gdzie jest droższe. Na statek i w świat. Ale skomlenie, że rząd (obojętnie jaki) by wpłynąć na ceny zboża to kuriozum. Już Tusk chciał chleba po 30 zł.
      • pies.na.czarnych Re: A tak się śmiałaś z CPK 23.03.23, 12:29
        > Japończycy są cwani.

Pewnie, ze są cwani. Tańszej siły roboczej nigdzie nie znajdą bo Ukraińcy teraz są zajęci wojną.

> Tak się śmiano z Brytyjczyków.

Po brexicie wszyscy śmieją się z nich jeszcze bardziej.

> Jeszcze raz, w Polsce Tusk straszył drogim zbożem.

Nie przewidział ze swołocz zamiast przepuszczać tranzytem ukraińskie zboże do biednych krajów będzie je sprzedawała na polskim rynku.
        • pozytonium Re: A tak się śmiałaś z CPK 23.03.23, 13:43

> > Tak się śmiano z Brytyjczyków.
          >
          > Po brexicie wszyscy śmieją się z nich jeszcze bardziej.

FLS z Edynburga sprzedają się jak ciepłe bułeczki po 2-3 mln zł za sztukę. Tych FLSów nie zrobiłbyś bez Japończyków, bo ci opanowali system PMT.
          Oczywiście możesz wdrożyć badania nad PMT i po 2-3 dekadach postawić swoją fabrykę, tylko po co jak Japończyk ci sprzeda z dostawą PMT za np. 4000 zł. Głupi 928 kupisz za 2000 zł i ci posłuży, aż go nie spalisz do emerytury.

Angole opracowali kriostat o rozpiętości 500 K. Też do śmierci. To się sprzedaje na świecie. Masz 300 K, chcesz mieć 2.8 K. Masz to w mniej niż godzinę. Ale masz napad i chcesz mieć 500 K. W mniej niż godzinę to masz. I tak do śmierci. Co sprzedają Belgowie, czy Holendrzy? Lampki choinkowe produkowane gdzieś w Chinach? Na pustyni Kara Kum? Z tego się śmiano już w PRL, chodziło o prezerwatywy. Na pustyni Kara Kum jest produkcja Eros gum. Wiem, że Kara Kum jest w Turkmenistanie, byś mi nie wytknęła, jak to masz w zwyczaju. Ale to oddaje potencjał Belgii. Może produkować prezerwatywy, gdzieś w dalekiej Azji.
          • storima Re: A tak się śmiałaś z CPK 23.03.23, 13:55
            pozytonium napisał:

Ale to oddaje potencjał Be
            > lgii.

Nie rozumiem co ma wspólnego Belgia z inwestowaniem Japonii w Polsce.
            Ponownie wypisujesz jakieś niezrozumiałe absurdy.

PS
            I nie kłam. Pokazał Ci Hrabia, że jest za PiSu w Polsce chleb za 3 dyszki.

www.o2.pl/biznes/internauta-nie-wytrzymal-pokazal-cene-chleba-chleb-za-30-zl-zaden-problem-6861523578362432a
            • pozytonium Re: A tak się śmiałaś z CPK 23.03.23, 14:05
              storima napisał:

> pozytonium napisał:
              >
              > Ale to oddaje potencjał Be
              > > lgii.
              >
              > Nie rozumiem co ma wspólnego Belgia z inwestowaniem Japonii w Polsce.
              > Ponownie wypisujesz jakieś niezrozumiałe absurdy.
              >
              > PS
              > I nie kłam. Pokazał Ci Hrabia, że jest za PiSu w Polsce chleb za 3 dyszki.
              >
              > www.o2.pl/biznes/internauta-nie-wytrzymal-pokazal-cene-chleba-chleb-za-30-zl-zaden-problem-6861523578362432a

https://pbs.twimg.com/media/Fr18CcsWIAUuiBp?format=jpg&name=large
              • storima Re: A tak się śmiałaś z CPK 23.03.23, 14:13
                pozytonium napisał:

> storima napisał:
                >
                > > pozytonium napisał:
                > >
                > > Ale to oddaje potencjał Be
                > > > lgii.
                > >
                > > Nie rozumiem co ma wspólnego Belgia z inwestowaniem Japonii w Polsce.
                > > Ponownie wypisujesz jakieś niezrozumiałe absurdy.
                > >
                > > PS
                > > I nie kłam. Pokazał Ci Hrabia, że jest za PiSu w Polsce chleb za 3 dyszki
                > .
                > >

Czasami zachowujesz się niepoważnie.
                Jak dzieciak z TikToka.

Porozdziawiam.
                • storima Re: A tak się śmiałaś z CPK 23.03.23, 14:13
                  Pozdrawiam.
              • pies.na.czarnych Re: A tak się śmiałaś z CPK 23.03.23, 14:36
                Ty się pozyto SB-ekim nie podpieraj bo przecież on niewiele rozumie.

> > Nie rozumiem co ma wspólnego Belgia z inwestowaniem Japonii w Polsce.
              • pies.na.czarnych Re: A tak się śmiałaś z CPK 23.03.23, 17:12
                Przed chwila wróciłem ze sklepu. Za chleb 1,2kg, który tydzień temu kosztował 3,75€ zapłaciłem 4,99€. Cenę przyjąłem z pokora bo wiem, ze tutaj nie utrzymuje się niskich cen zboża tak jak w PiSLandzie kradnąc ukraińskie zboże przeznaczone dla głodujących dzieci.
                • storima Re: A tak się śmiałaś z CPK 23.03.23, 18:36

> Przed chwila wróciłem ze sklepu. Za chleb 1,2kg, który tydzień temu kosztował 3
                  > ,75€ zapłaciłem 4,99€. Cenę przyjąłem z pokora bo wiem, ze tutaj nie utrzymuje
                  > się niskich cen zboża tak jak w PiSLandzie kradnąc ukraińskie zboże przeznaczon
                  > e dla głodujących dzieci.
                  >

To normalne. Rosja nie dość, że prowadzi bandycka wojnę to jest osaczona sankcjami. Ceny artykułów spożywczych, w tym chleba, muszą wzrosnąć.
                  • pozytonium Re: A tak się śmiałaś z CPK 23.03.23, 21:54
                    storima napisał:

> pies.na.czarnych napisała:
                    >
                    > > Przed chwila wróciłem ze sklepu. Za chleb 1,2kg, który tydzień temu koszt
                    > ował 3
                    > > ,75€ zapłaciłem 4,99€. Cenę przyjąłem z pokora bo wiem, ze tutaj nie utrz
                    > ymuje
                    > > się niskich cen zboża tak jak w PiSLandzie kradnąc ukraińskie zboże przez
                    > naczon
                    > > e dla głodujących dzieci.
                    > >
                    >
                    > To normalne. Rosja nie dość, że prowadzi bandycka wojnę to jest osaczona sankcj
                    > ami. Ceny artykułów spożywczych, w tym chleba, muszą wzrosnąć.

Nie muszą. Żona ci przestała piec ciasteczka?
                    Za 5 zł masz spokojnie 1.5 kg żytniego chleba na zakwasie. Całość procesu to koło 4 godziny.
                    3 godziny na wyrost w 30-35 deg w piekarniku, bo mi się nie chce czekać do rana przez 12 czy więcej godzin.
                    Godzina pieczenia. Polecam z kminkiem. Na 1.5 kg chleba potrzebujesz 250-300 ml zakwasu. Chleb jest czerstwy przez dwa tygodnie. No musisz pamiętać o soli himalajskiej w ilości 20-25 gram, koniecznie takiej, bo na soli z KGHM się chleb nie uda :) Dobrze jest dodać łyżę oleju, dosypać mąki, dodać wody do około 1.5 kg i to wszystko.

Jeśli ktoś mówi, że za kruh płaci 5 € lub więcej to ma dwie lewe ręce. Albo go Belgii pozbawili prawa do używania piekarnika o temp. około 200 deg.

Problem jest gdzie indziej. Dobrze pamiętam, że mąka żytnia typu 2000 kosztowała 2.5 zł. Lub mniej. Spekulanci nakupili zboża, myśląc że teraz będzie po 10 zł za kg. Do lata jak ktoś da 1-1.5 zł za kg już zmielonej mąki to będzie sukces.
                    Spójrz na cenę oleju z rzepaku, czy jakiegokolwiek innego. Dawniej lubiłem kupić po dwa opakowania, jak się drugie kończyło to kupowałem znowu dwa. Ale po co dawać teraz żyć spekulantom.

Idzie Wielkanoc. majonez powinien drożeć, a tanieje z dnia na dzień. Co potrzeba do słoika 1/3 litra. 2 jajka lub żółtka, jak kto woli i szklankę oleju, + przyprawy + bleder. W 2 minuty masz świeży majonez.
                    Koszt jaja przyjmijmy za 1 zł. Kryzys. 2 jaja to 2 złote. 250 ml oleju to 2-2.5 zł. Za 4-4.5 zł masz słoik pysznego majonezu.
                    Przypraw nie musisz kupować od Kamisa za kilka złotych za mniej niż 20 gramów.
                    Za około 6 złotych kupisz 100-200 gramów. Możesz dodawać według gustu dowolne. Trochę kurkumy, trochę papryki habanero itd. Kupiłem ostatnio taką, że szczypta i oczy wypala. Czysta kapsaicyna. Ale od czego jest słodka?
                    • storima Re: A tak się śmiałaś z CPK 23.03.23, 22:48
                      pozytonium napisał:

> Jeśli ktoś mówi, że za kruh płaci 5 € lub więcej to ma dwie lewe ręce. Albo go
                      > Belgii pozbawili prawa do używania piekarnika o temp. około 200 deg.
                      >

Z pewnością podana przez niego cena nie odzwierciedla żadnego tak drastycznego skoku ceny chleba w ciągu ostatniego tygodnia w Belgii.

Znowuż zmyśla.

Są oczywiście i były specjalistyczne chleby w cenie powyżej 6 euro za kg.

I rzadkością jest pieczywo w sklepach, a doniósł, że "właśnie wrócił ze sklepu" o gramaturze jak on to napisał 1200 gram. W piekarence jakiejś jest to możliwe.

• storima Re: A tak się śmiałaś z CPK 24.03.23, 00:21
                        storima napisał:

> pozytonium napisał:
                        >
                        >
                        > > Jeśli ktoś mówi, że za kruh płaci 5 € lub więcej to ma dwie lewe ręce. A
                        > lbo go
                        > > Belgii pozbawili prawa do używania piekarnika o temp. około 200 deg.
                        > >
                        >
                        > Z pewnością podana przez niego cena nie odzwierciedla żadnego tak drastycznego
                        > skoku ceny chleba w ciągu ostatniego tygodnia w Belgii.
                        >
                        > Znowuż zmyśla.

Ceny chleba w Belgii :
                        1. Od 15 do 20 lutego 4euros38 za kg przed promocją
                        2. Dzisiejsze ceny tego chleba około 4 euro za kg.
                        • storima Re: A tak się śmiałaś z CPK 24.03.23, 00:25
                          poprawka: cena z lutego z 15% promocją
                          5.38 euro za kg przed promocją.
                        • storima Re: A tak się śmiałaś z CPK 26.03.23, 20:12

pozytonium napisał:
                          > >
                          > >
                          > > > Jeśli ktoś mówi, że za kruh płaci 5 € lub więcej to ma dwie lewe r
                          > ęce. A
                          > > lbo go
                          > > > Belgii pozbawili prawa do używania piekarnika o temp. około 200 d
                          > eg.
                          > > >
                          > >
                          > > Z pewnością podana przez niego cena nie odzwierciedla żadnego tak drastyc
                          > znego
                          > > skoku ceny chleba w ciągu ostatniego tygodnia w Belgii.
                          > >
                          > > Znowuż zmyśla.
                          >

Ceny chleba w Belgii w ciągu tygodnia (bazgrał o tym 23 marca) nie podskoczyły o szalone 35% !!! Jak skłamał.
                          13 marca tego roku 1.81 euro za 500g.
                          23 marca tego roku 1.82 za 500g.

Celowo poprzedni zamieściłem z reklamy Carrefoura poniżej cenę chleba z lutego w porównaniu z dzisiejszą.
                    • pies.na.czarnych Re: A tak się śmiałaś z CPK 26.03.23, 22:30
                      > Nie muszą. Żona ci przestała piec ciasteczka?

W tym układzie storima piecze ciasteczka :)
        • pozytonium Re: A tak się śmiałaś z CPK 23.03.23, 14:04

> Nie przewidział ze swołocz zamiast przepuszczać tranzytem ukraińskie zboże do b
          > iednych krajów będzie je sprzedawała na polskim rynku.

I się nacięła słuchając Tuska.
          Po pół roku zboże jest tańsze niż to za ile kupili. A jeszcze trzeba wliczyć w to wynajem silosów.
          Trza było eksportować, a nie magazynować.
          Miałaś chamko złoty róg i 100 €.
          Teraz masz tylko 10-30 €. A jak go nie sprzedasz, to nikt od ciebie nie kupi. Bo ja chcę mieć świeże zboże, a nie to sprzed lat, z robakami Trzaskowskiego. A za silosy trzeba płacić.
          • pies.na.czarnych Re: A tak się śmiałaś z CPK 23.03.23, 14:13
            > Po pół roku zboże jest tańsze niż to za ile kupili.

W Afryce dzieci umierają z głodu, a PiS-swołocz robi sobie geszefty partyjne na zbożu.
            • storima Re: A tak się śmiałaś z CPK 23.03.23, 14:23

> > Po pół roku zboże jest tańsze niż to za ile kupili.
              >
              > W Afryce dzieci umierają z głodu, a PiS-swołocz robi sobie geszefty partyjne na
              > zbożu.
              >

Nieprawda.

Sprawa jest bardziej złożona. Ten sam problem istnieje w innych krajach graniczących z Ukrainą przez które odbywa sie tranzyt ukraińskiego zboża.

Polscy rolnicy dostaną z Brukseli około 29,5 mln euro na wyrównywanie strat wywołanych importem zboża z Ukrainy. A polski rząd będzie mógł podwoić tę kwotę w ramach unijnej pomocy.

Janusz Wojciechowski, komisarz UE ds. rolnictwa, poinformował w poniedziałek unijnych ministrów rolnictwa, że Komisja Europejska jest gotowa przekazać łącznie 56,3 mln euro ze swej „rezerwy kryzysowej" dla Polski, Bułgarii i Rumunii na zrekompensowanie poszkodowanym rolnikom strat gospodarczych wywołanych zwiększonym przywozem zbóż i nasion oleistych z Ukrainy od zeszłego roku. Decyzja o 29,5 mln euro dla Polaków, 16,75 euro dla Bułgarów oraz 10,05 mln dla Rumunów powinna być formalnie zatwierdzona przez przedstawicieli 27 państw UE jeszcze przed końcem marca, ale to już tylko formalność.

– Wpływ zwiększonego importu z Ukrainy widać też na Słowacji oraz Węgrzech, ale Komisja kierowała się kryterium nadpodaży (zboże krajowe plus wwożone z Ukrainy) w stosunku do średniej z ostatnich pięciu lat – tłumaczył Wojciechowski po obradach ministrów. W przypadku Polski oraz Rumunii chodzi głównie o pszenicę i kukurydzę, a z kolei w Bułgarii – o nasiona słonecznika.

O konkretnych sposobach dzielenia pieniędzy rolników zdecydują władze krajowe. Rząd Mateusza Morawieckiego już wcześniej zapowiedział wsparcie krajowe w wysokości 600 mln zł na dopłaty do zbóż, które mają otrzymać rolnicy do pszenicy i kukurydzy sprzedanej w okresie od 15 grudnia 2022 r. do końca maja 2023 r. Jak tłumaczył Wojciechowski, nadpodaż zboża w krajach sąsiadujących z Ukrainą to – oprócz kwestii cen – problem z mocami magazynowymi.

Transport przez morze

ONZ, władze Ukrainy i Turcji poinformowały w ostatni weekend o przedłużeniu porozumienia pozwalającego Ukrainie eksportować zboże na światowe rynki statkami pomimo rosyjskiej blokady Morza Czarnego. Ta inicjatywa dotycząca zboża z Morza Czarnego, uzgodniona po raz pierwszy w lipcu 2022 r. pod auspicjami ONZ i przy pośrednictwie Turcji, umożliwiła Ukrainie transport 25 mln ton zboża i olejów jadalnych, zmniejszając presję cenową na światowych rynkach. Ołeksandr Kubrakow, wicepremier Ukrainy odpowiedzialny za infrastrukturę, poinformował, że porozumienie zostało przedłużone o 120 dni,
              ale Moskwa twierdzi, że zgodziła się tylko na 60 dni.

wyborcza.pl/7,75399,29582218,nowe-doplaty-dla-rolnikow-powodem-zboze-z-ukrainy.html

• x2468 Re: A tak się śmiałaś z CPK 26.03.23, 22:22
        "Tak się śmiano z Brytyjczyków. A oni się odcięli od ciążącym im Teutonów".
        Wyrzucili rodzinę królewską z Karolem na czele?
    • ireneo Re: Będzie praca za miskę ryżu :) 23.03.23, 20:16
      Tow. Mateusz, jako doradca, nie przewidział, że ta miska może tyle kosztować. Doradca też był z niego lichy
    • storima Re: Będzie praca za miskę ryżu :) 23.03.23, 21:00
      To bardzo dobra wiadomość dla naszego kraju. A tytuł wątku ma wybitnie pejoratywny wydźwięk.
      Nic dziwnego. Wszak mowa jest o antyputinowskiej koalicji a proklemlowskie sentymenty autora wątku są na forach Agory dobrze znane.

To, że Japończycy mają w tym swój własny interes to przecież jest zrozumiałe. To nie jest jakaś instytucja dobroczynna.
      Japończycy między innymi skorzystają na pośrednictwie Polski w kontraktach odbudowywania powojennej Ukrainy.
      • pozytonium Totalni odlecieli. 23.03.23, 22:02
        storima napisał:

> Nic dziwnego. Wszak mowa jest o antyputinowskiej koalicji a proklemlowskie sent
        > ymenty autora wątku są na forach Agory dobrze znane.

W jednym wątku coś skomlą o misce ryżu, a w drugim przechwalają się, że 1500 zł socjalu, to jest pryszcz.
        Pewnie znajdzie się taki, co obieca więcej.
        • storima Re: Totalni odlecieli. 02.04.23, 15:18
          pozytonium napisał:

> storima napisał:
          >
          > > Nic dziwnego. Wszak mowa jest o antyputinowskiej koalicji a proklemlowski
          > e sent
          > > ymenty autora wątku są na forach Agory dobrze znane.
          >
          > W jednym wątku coś skomlą o misce ryżu, a w drugim przechwalają się, że 1500 zł
          > socjalu, to jest pryszcz.
          > Pewnie znajdzie się taki, co obieca więcej.
          >
          >

Dziwi fakt, że współpraca z Japonią przynosząca Polsce wymierne korzyści jest tak ironicznie przez nich na FK odbierana.

Zwłaszcza, że współpraca ta oparta jest na jednakim potępianiu państw demokratycznych bandyckiej agresji Putina na Ukrainę.

Japonia uderza w Rosję. Ta decyzja może pogrążyć plany Putina. Koniec z kluczowymi surowcami.

Rosja będzie zmagać się wkrótce z kolejnym niedoborem kluczowych surowców. Japonia zadeklarowała bowiem, że nie będzie już eksportować do Moskwy m.in. stali i aluminium. Na liście znalazły się i inne produkty. Wcześniej Japonia zdecydowała o handlowym zbliżeniu ze Stanami Zjednoczonymi i Polską.

next.gazeta.pl/next/7,151003,29616446,japonia-uderza-w-rosje-ta-decyzja-moze-pograzyc-plany-putina.html

• pies.na.czarnych Re: Będzie praca za miskę ryżu :) 02.04.23, 15:26
      > storima napisał:

> ...

Obiad niedzielny zaliczony i teraz trzeba się wypaskudzić w wątku psa. To już stało się tradycją częstochowskiego trolla. :((((
      • storima Re: Będzie praca za miskę ryżu :) 02.04.23, 21:20

> > storima napisał:

storima napisał:
        > Nic dziwnego. Wszak mowa jest o antyputinowskiej koalicji a proklemlowskie sentymenty autora wątku są na forach Agory dobrze znane.
        > Dziwi fakt, że współpraca z Japonią przynosząca Polsce wymierne korzyści jest t ak
        > ironicznie odbierana.
        >
        > Zwłaszcza, że współpraca ta oparta jest na jednakim potępianiu państw demokraty
        > cznych bandyckiej agresji Putina na Ukrainę.
        >
        > Japonia uderza w Rosję. Ta decyzja może pogrążyć plany Putina. Koniec z klu
        > czowymi surowcami.
        >
        > Rosja będzie zmagać się wkrótce z kolejnym niedoborem kluczowych surowców. Japo
        > nia zadeklarowała bowiem, że nie będzie już eksportować do Moskwy m.in. stali i
        > aluminium. Na liście znalazły się i inne produkty. Wcześniej Japonia zdecydowa
        > ła o handlowym zbliżeniu ze Stanami Zjednoczonymi i Polską.

> next.gazeta.pl/next/7,151003,29616446,japonia-uderza-w-rosje-ta-decyzja-moze-pograzyc-plany-putina.html
        >

> > Obiad niedzielny zaliczony i teraz trzeba się wypaskudzić w wątku psa. To już s
        >> tało się tradycją częstochowskiego trolla. :((((

"Wypaskudzenie" i "trollowanie" wg pies.na.czarnych to w tym przypadku podanie faktu o wartościowej dla Polski oferty gospodarczej Japonii.
        Oraz to, że powiązana jest ona ze światowym protestem normalnych państw demokratycznych przeciw bandyckiej agresji Putina na naszego sąsiada.
        • storima Re: Będzie praca za miskę ryżu :) 02.04.23, 21:24
          ofercie
    • pies.na.czarnych Re: Będzie praca za miskę ryżu :) 02.04.23, 23:01
      "Wypaskudzenie się" - zesranie się na rzadko. Wpisz sobie do swojego niezbyt bogatego słownictwa.

Wszystko, o co wstydzisz się zapytać. Czyli co kupa mówi o twoim zdrowiu www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/objawy/co-mowi-kupa-ksztalt-kolor-wyglad-i-zapach-stolca-a-zdrowie-aa-6PuK-ELZy-FNU9.html
      • storima Re: Będzie praca za miskę ryżu :) 02.04.23, 23:33

> "Wypaskudzenie się" - zesranie się na rzadko. Wpisz sobie do swojego niezbyt bo
        > gatego słownictwa.
        >
        > Wszystko, o co wstydzisz się zapytać. Czyli co kupa mówi o twoim zdrowiu www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/objawy/co-mowi-kupa-ksztalt-kolor-wyglad-i-zapach-stolca-a-zdrowie-aa-6PuK-ELZy-FNU9.html
        >

Definiowane słownikowo czasowniki przedstawiamy z formie bezokolicznikowej.

Obecnie jedynym znaczeniem napaskudzić jest ‘zostawić gdzieś brudy,
        nieczystości, odchody, zabrudzić, zanieczyścić, nabrudzić’, natomiast zapasku-
        dzić, analogicznie do stanu z połowy XX wieku, znaczy ‘zanieczyścić czymś,
        zwłaszcza odchodami, zabrudzić’ [USJP]. Jednostki te są więc synonimami.
        Jedynie wyraz spaskudzić nie zawiera sensów dotyczących brudu, rozumiany
        jest bowiem jako ‘zrobić źle, niedbale, nieudolnie; spartaczyć’ [USJP].

www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwjv0rCWj4z-AhXEZaQEHdTWDtgQFnoECA8QAQ&url=http%3A%2F%2Fcejsh.icm.edu.pl%2Fcejsh%2Felement%2Fbwmeta1.element.ojs-doi-10_14746_pspsj_2017_24_1_3%2Fc%2F8758-8576.pdf&usg=AOvVaw2UgcvmfnY055oTis1f4vTM
        Ale dla forumowicza podającego od długiego czasu na FK w wulgarnej formie za 'proktologa', każdy pretekst jest dobry, aby wyrazić swe maniakalne zainteresowanie fekaliami,
        Zniekształca przy tym poprawne znaczenie słów polskich.

• storima Re: Będzie praca za miskę ryżu :) 02.04.23, 23:34
          w formie bezokolicznikowej
        • storima Re: Będzie praca za miskę ryżu :) 02.04.23, 23:53
          PS
          Słowa wpisuje się do SŁOWNIKA, aby wzbogacić SŁOWNICTWO.

Bo nie wpisuje sie słów do "słownictwa" aby wzbogacać słownik.

• ireneo Re: Będzie praca za miskę ryżu :) 03.04.23, 00:48
            Storimo, byłoby idiotyzmem nie stosować w potocznej wymianie myśli niedomówien i wieloznaczności. Są one zresztą wyrazem wysokiej kultury językowej w przeciwienstwie do takiego odbiorcy jak ty, który "chwyta" się sofizmatów. Zauważyłeś pewnie, że użyłem cudzysowu. Odruchowo, z obawy ze napotkam głąba, który zacznie szukać znaczeń terminu chwyta i skoncentruje się na "wpasowywaniu" go do treści bez uwzględniania kontekstu znaczeniowego. Takiego użył twój rozmówca, a ty albo nie odczytałeś kontekstu, co świadczyłoby o twojej intelektualnej ułomności, albo zastosowałeś erystykę, aby wskutek niedołęstwa argumentacyjnego strollować jego wypowiedź. To też potwierdza twoją ułomność.
            Zapewne następnym razem, oczywiście jeśli zechce z tobą rozmawiać (pewnie naPISzesz, że litery służą do pisania a nie mówienia...) to zamiast - "wpisz sobie do słownictwa" napisze - zastosuj (posłuż się) w swoim słownictwie... Wiesz, że można zapisać sobie terminy w pamięci? Każdy, ty też, ma w niej "słownik".
            Sugeruję, aby jednak przestał z tobą "rozmawiać", chyba, że lubi kopać się z koniem.
            • storima Re: Będzie praca za miskę ryżu :) 03.04.23, 00:52
              Ireneo.
              Oczywiście, że masz rację.
              Dodać do słownictwa.

• storima Re: Będzie praca za miskę ryżu :) 03.04.23, 00:57
                storima napisał:

> Ireneo.
                > Oczywiście, że masz rację.
                > Dodać do słownictwa.
                >

Jakże:
                "zapisz sobie to w pamięci".

A na temat ludzi, którzy forum używają do ataków, przekręcania definicji, promowania swych fobii gastrycznych udając proktologa to nie ma co pisać.

Pozdrawiam,
                MP
    • storima Re: Będzie praca za miskę ryżu :) 03.04.23, 00:07
      Twarda odpowiedź Japonii na bandycką agresję Putina i przymierze z krajami demokratycznymi świata przeciw tej wojnie w tym nadaniu naszemu krajowi statusu uprzywilejowanego partnera gospodarczego wynika także z faktu wyraźnego ostrzeżenia Chin.
      Iż wszelkie próby podobne tym putinowskim, zmiany statusu quo we Wschodniej Azji spotkają się z ostrymi i zdecydowanymi reakcjami Japonii.

carnegieendowment.org/politika/89156

• pies.na.czarnych Re: Będzie praca za miskę ryżu :) 03.04.23, 00:23
      Niedzielny tłusty rosół z ryżem. Sraczka murowana. :)
      • yoma Re: Będzie praca za miskę ryżu :) 03.04.23, 00:26
        Matko, przestań, tu są ludzie!!
        • storima Re: Będzie praca za miskę ryżu :) 03.04.23, 01:05
          yoma napisała:

> Matko, przestań, tu są ludzie!!
          >

Jak zwykle, zarzuca innym co samemu czyni nagminnie.

Inna rzecz, że na FK dygresyjne wątki podtematyczne są zwyczajowo publikowane.

Ale on jak zwykle atakuje. Wulgarnie.

forum.gazeta.pl/forum/w,28,175670613,175670613,Izera_Watek_jedynie_dla_posiadajacych_wybujala_fa.html?p=175671710

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka