Dodaj do ulubionych

I nic się nie da z tym zrobić?

24.03.23, 06:40
miasta.tokfm.pl/miasta_tokfm/7,185052,29590583,wiekszosc-zboza-ktore-bez-cla-wjezdza-na-lubelszczyzne-z-ukrainy.html#s=BoxOpImg2
Mieliśmy ratować Afrykę od głodu ,a zarazem pomagać Ukrainie. ..

Obserwuj wątek
    • szczypawka.jadowita Re: I nic się nie da z tym zrobić? 24.03.23, 07:24
      Ważne że zarobią niemieckie i inne firmy oraz PIsowscy towarzysze: Klarenbach, Wassermann, Müller, Schreiber...
      • oby.watel Re: I nic się nie da z tym zrobić? 24.03.23, 08:47
        szczypawka.jadowita napisała:

> Ważne że zarobią niemieckie i inne firmy oraz PIsowscy towarzysze: Klarenbach,
        > Wassermann, Müller, Schreiber...

Co prawda to prawda. Propagandyści przekonują, że Polak potrafi, a prawda jest taka, że nie potrafi. Choć nie, jest jedna rzecz, którą potrafi. Potrafi narzekać i szukać winy wszędzie, tylko nie u siebie. Ukraińskie zboże jest tanie, ale po przerobieniu go na polski chlebuś natychmiast zyskuje na wartości. Czy to znaczy, że Polak nie potrafi zadbać nawet o swój interes? A może znowu jakiś Niemiec za piekarzem stoi i cenę biednym Polakom podnosi?
        • pozytonium Każdy towar jest tyle warty.... 24.03.23, 09:25
          oby.watel napisał:

> Co prawda to prawda. Propagandyści przekonują, że Polak potrafi, a prawda jest
          > taka, że nie potrafi. Choć nie, jest jedna rzecz, którą potrafi. Potrafi narzek
          > ać i szukać winy wszędzie, tylko nie u siebie. Ukraińskie zboże jest tanie, ale
          > po przerobieniu go na polski chlebuś natychmiast zyskuje na wartości. Czy to z
          > naczy, że Polak nie potrafi zadbać nawet o swój interes? A może znowu jakiś Nie
          > miec za piekarzem stoi i cenę biednym Polakom podnosi?

Każdy towar jest tyle warty.... ile jesteś za niego dać.

https://pbs.twimg.com/media/FrqY-gEXwAA8qtY?format=jpg&name=small

Uczmy się od wilków.
          Te trzy sztuki na przedzie to starcy, a nie żadne basiory. To one narzucają rytm grupie na tyle na ile są w stanie, potem są wilki obronne. Na końcu idzie samiec alfa.

Kaczyński to pojął.
          • x2468 Re: Każdy towar jest tyle warty.... 25.03.23, 17:27
            Nie przesadzaj nie pomniejszaj znaczenia Kaczyńskiego w pisiej watasze, Twój prezes t basior, tfu, wadera która przewodzi.
            Nikt mu nie poskoczy. Nawet Susski.
            bi.im-g.pl/im/82/37/1c/z29589378IH,Kim-Dzong-Un-ze-swoja-corka-przeprowadza-inspekcje.jpg
      • pozytonium A po co robić? 24.03.23, 08:55

> Ważne że zarobią niemieckie i inne firmy oraz PIsowscy towarzysze: Klarenbach,

Ważne, że zarobią Polacy. Wiatraki milą zboże na całego. Polak nie będzie miał chleba za 30 zł. Aj waj.
        Polska żywnościowo jest samowystarczalna z górką bagatela 20-50% Ale nie, zapragnęło się czekać spekulantom do czasów obiecanych przez Tuska, czyli chleba po 30 zł.
        Efekt, na rynku jest w pip żywności, a spekulanci mają pełne silosy.

Niech eksportują do Afryki.

Ale pomoc idzie z Brukseli. Będziemy zalewać tysiące hektarów, bo się Ursuli torfowiska zamarzyły.
        Komisja Europejska planuje zalać wodą blisko 400 tysięcy hektarów gruntów rolnych w Polsce.
        szczecin.tvp.pl/66873954/tysiace-hektarow-ziem-uprawnych-pod-woda-kontrowersyjne-plany-komisji-europejskiej
        Skończy się jak za cystersów. Znowu będzie lament, że produkujemy za dużo raków czy ryb i bauer niemiecki głodem przymiera.

Nie ma sprawy, raki wrócą na polskie stoły.

Nic nie stoi na przeszkodzie, by Zachodnia Europa przysyłała tiry do Polski po żywność. Nie będzie tam pustych półek, tym bardziej, że francuscy chłopi, zamiast siać, palą samochody, bo im Macron podniósł wiek emerytalny, aż do 64 lat.

Wczoraj kupiłem pieczarki po 2.50 zł na obiad.
        • x2468 Re: A po co robić? 25.03.23, 17:17
          W Polsce osiołku mamy 150 do tego ponad 2,3 miliona hektarów "marginalnego znaczenia". Gdyby nawodnić jedno trzecią to byłoby świetnie. Przy nawadnianiu byłaby praca dla tysięcy pracowników zwalnianych z tych 200 tysięcy gospodarstw rolnych które zbankrutowały dzięki gospodarce pis.
        • x2468 Re: A po co robić? 25.03.23, 17:19
          2,50 sztuka? Małe czy średnie te pieczarki?
      • pozytonium Przecież to nazwiska żydowskie 24.03.23, 17:43

>
      • x2468 Re: I nic się nie da z tym zrobić? 25.03.23, 17:02
        I Vogel, nie zapomnij o Herr Voglu. Dziwnym trafem najbłyskotliwsze kariery pod okiem prezesa pis robią posłowie i posłanki o nazwiskach pochodzenia podobno niemieckiego + jakaś Mejza nieznanego pochodzenia.
    • superspec1 Re: I nic się nie da z tym zrobić? 24.03.23, 07:24
      PiS gnębi rolników z mojej Lubelszczyzny!
      • pozytonium Spekulant nie zawsze zarabia. 24.03.23, 08:32
        superspec1 napisał(a):

> PiS gnębi rolników z mojej Lubelszczyzny!

Czemu gnębi. Jakby lubelski chłop sprzedał zboże tuż po żniwach, a nie kisił je, bo może zdrożeje, to by teraz jeździł jak Tusk po kraju, w poszukiwaniu chleba po 30 zł.
        • superspec1 Re: Spekulant nie zawsze zarabia. 24.03.23, 08:46
          Kowalczyk radził żeby trzymać zboże.:)

www.tygodnik-rolniczy.pl/articles/aktualnosci_/rolnicy-chca-pozwac-ministra-kowalczyka-do-sadu-przez-jego-rady-stracilem-3-mln-zl/
          • pozytonium Re: Spekulant nie zawsze zarabia. 24.03.23, 09:06
            superspec1 napisał(a):

> Kowalczyk radził żeby trzymać zboże.:)
            >
            > www.tygodnik-rolniczy.pl/articles/aktualnosci_/rolnicy-chca-pozwac-ministra-kowalczyka-do-sadu-przez-jego-rady-stracilem-3-mln-zl/

A jak minister zdrowia ci karze trzymać mocz? To też będziesz trzymał? Aż ci się wyleje uszami?
            Rolnictwo jest specyficznym rodzajem działalności. Kiszenie dóbr nie na wiele się zdaje. No może poza ogórami Burego. Ale ten woli je rozkwaszać.

Są żniwa. Oceniasz ile ci potrzeba na dotrwanie do następnych, a resztę sprzedajesz. Zawsze się tak żyło.
            Teraz a może cena skupu będzie wyższa 10 razy na 5 miesięcy przed żniwami. Jest niższa.
            Jakiś spekulant stracił 3 mln zł. Aj waj. Ale jakby chleb był po 30 zł to byłoby ok, bo ów spekulant by zarobił 10 mln zł.
            • superspec1 Re: Spekulant nie zawsze zarabia. 24.03.23, 09:49
              Minister zdrowia kazał mi się zaszczepić 4 dawkami i to zrobiłem. Mój światopogląd jest taki że władzy trzeba się słuchać a że Kowalczyk się na niczym nie zna to trzeba taką władzę zmienić!:)
              • pozytonium Re: Spekulant nie zawsze zarabia. 24.03.23, 10:16
                superspec1 napisał(a):

> Minister zdrowia kazał mi się zaszczepić 4 dawkami i to zrobiłem. Mój światopog
                > ląd jest taki że władzy trzeba się słuchać a że Kowalczyk się na niczym nie zna
                > to trzeba taką władzę zmienić!:)

Pytanie było o trzymanie moczu.
                • superspec1 Re: Spekulant nie zawsze zarabia. 24.03.23, 11:10
                  Kaftan bezpieczeństwa by się należał takiemu ministrowi zdrowia co by kazał trzymać mocz.:) A poza tym mam ubaw po pachy z rolników i ministra Kowalczyka.:) A tak poważnie to nie mam nic przeciwko ukraińskiemu zbożu na polskim rynku!
                  • superspec1 Re: Spekulant nie zawsze zarabia. 24.03.23, 11:24
                    Bo nic tak dobrze nie robi rynkowi jak konkurencja.
                    • hordol Re: Spekulant nie zawsze zarabia. 24.03.23, 11:30
                      To zboże to pewnie syf zanieczyszczone Bóg wie czym
                      • pozytonium Re: Spekulant niezawsze zarabia. 24.03.23, 12:03
                        hordol napisała:

> To zboże to pewnie syf zanieczyszczone Bóg wie czym

Tak, zanieczyszczone czarną ziemią. Dlatego tak chętnie brali je Hiszpanie dla byczków i świnek.
                        Całość przypomina mi Francuzów, którzy masowo wylewali hiszpańskie wino do rynsztoka, bo im francuskie nie schodziło.
                    • pies.na.czarnych Re: Spekulant nie zawsze zarabia. 24.03.23, 13:47
                      superspec1 napisał(a):

> Bo nic tak dobrze nie robi rynkowi jak konkurencja.

Konkurencyjne ceny ukraińskiego zboża dzięki zniesieniu na nie cła? Takie działanie jest działaniem antypolskim.
                      :)
                      • pozytonium A na polskie jest cło? 24.03.23, 14:07
                        pies.na.czarnych napisała:

> superspec1 napisał(a):
                        >
                        > > Bo nic tak dobrze nie robi rynkowi jak konkurencja.
                        >
                        > Konkurencyjne ceny ukraińskiego zboża dzięki zniesieniu na nie cła? Takie dział
                        > anie jest działaniem antypolskim.
                        > :)

• pies.na.czarnych Re: A na polskie jest cło? 24.03.23, 14:10
                          Chuj kładę na niego i na to co on klepie. Amerykański podnóżek, który naród ukraiński ma w dupie.
                          • pozytonium Re: A na polskie jest cło? 24.03.23, 14:15

> Chuj kładę na niego i na to co on klepie. Amerykański podnóżek, który naród ukr
                            > aiński ma w dupie.

Nie wiedziałem, że jesteś sunio Ukrainką.
                            • pies.na.czarnych Re: A na polskie jest cło? 24.03.23, 14:24
                              > Nie wiedziałem, że jesteś sunio Ukrainką.

Skąd kretynie taki wniosek wyciągnąłeś? Jak zwykle z twojej dupy?
                              • pozytonium Re: A na polskie jest cło? 24.03.23, 15:26

> > Nie wiedziałem, że jesteś sunio Ukrainką.
                                >
                                > Skąd kretynie taki wniosek wyciągnąłeś? Jak zwykle z twojej dupy?

O cle pisałaś ty.
                                Zastanawiam się jakim cłem obłożone jest polskie zboże. Że jest droższe od ukraińskiego. Bez cła.
                                • pies.na.czarnych Re: A na polskie jest cło? 24.03.23, 16:07
                                  > Zastanawiam się jakim cłem obłożone jest polskie zboże. Że jest droższe od ukraińskiego. Bez cła.

Niemoto z kilkoma doktoratami nie rozumiesz kilku prostych zdań napisanych po polsku? Gdzie ja napisałem, ze polskie zboże obłożone jest cłem?
                                  • pozytonium Re: A na polskie jest cło? 24.03.23, 16:25

> > Zastanawiam się jakim cłem obłożone jest polskie zboże. Że jest droższe o
                                    > d ukraińskiego. Bez cła.
                                    >
                                    > Niemoto z kilkoma doktoratami nie rozumiesz kilku prostych zdań napisanych po p
                                    > olsku? Gdzie ja napisałem, ze polskie zboże obłożone jest cłem?

To dlaczego jest droższe od ukraińskiego?
                                    Spekulanci?

PS
                                    Po rzyci dostaną gminy rolnicze. Podatek się nalicza w przeliczeniu na cenę żyta. Chyba to zostało jeszcze z komunistów, że dany chłop musiał dostarczyć tyle, to a tyle zboża. Na początku to było zamordyzmem, ale jak się chłopi porachowali, to podatki okazały się śmieszne. A ze zniżkami to już w ogóle pikuś. Właśnie, muszę zadzwonić do gminy, by się dowiedzieć ile kwintali żyta mam zapłacić, bo mi żaden list nie przyszedł.
                                    Dobrze, że mi przypomniałaś.
                  • pozytonium Re: Spekulant nie zawsze zarabia. 24.03.23, 11:56
                    superspec1 napisał(a):

> Kaftan bezpieczeństwa by się należał takiemu ministrowi zdrowia co by kazał trz
                    > ymać mocz.:) A poza tym mam ubaw po pachy z rolników i ministra Kowalczyka.:) A
                    > tak poważnie to nie mam nic przeciwko ukraińskiemu zbożu na polskim rynku!

Też nie mam nic, tym bardziej, że dusi to inflację.
                    Ktoś stracił 3 mln, ktoś inny te 3 mln zarobił. Choćby końcowy konsument.
                    Lamentujący rolnik mógł sprzedać to zboże po żniwach i byłby 3 mln do przodu, jak inny co sprzedał.
                    Ukraińcy jakby chcieli to zasypaliby Polskę żywnością. Ba, mała Ukraina zasypałaby całą UE. Bez problemu produkuje żywność dla 600 mln ludzi. A jakby się sprężyli to pewnie doszliby do miliarda, jak nie więcej.
                    Wszystkich ludzi jest na świecie 8 mld. Sama Ukraina jest w stanie wyprodukować żywność dla 1/8 ludności świata. Problemem dla świata nie jest to, że brakuje na świecie żywności, ale że dystrybuują ją spekulanci.
                    Nie mogę pojąć jak można wycinać lasy, bo olej z palmy jest tańszy i to w przy nadmiarze żywności.
                    Gdyby się zająć produkcją żywności globalnie, Ochojska musiałaby się zająć czymś pożytecznym, a nie krzyczeć, że w Polsce zakopują ludzi po lasach.

Greta też musiałaby zmienić ciepłą posadkę, a nie popędzać afrykańskie dzieci w kopalniach, jak jakiś Belg.
                    Żarcia mamy w bród. Silniki spalinowe wcale nie muszą odchodzić w przeszłość, bo można produkować biopaliwa.

Na świecie zaczyna się problem z grafitem, bez którego trudno produkować akumulatory. Wiesz, że tak naprawdę nie ma firm odzyskujących lit? Oczywiście ludziki oddają do recyklingu akumulatory i mają czyste sumienie. A Ziemia cierpi.
                    • hordol Re: Spekulant nie zawsze zarabia. 24.03.23, 12:09
                      Ble ble ble póki co to nie są w stanie bez pomocy zewnętrznej nic zrobić. A wołają o więcej i więcej😂
                      • pozytonium Re: Spekulant niezawsze zarabia. 24.03.23, 12:17
                        hordol napisała:

> Ble ble ble póki co to nie są w stanie bez pomocy zewnętrznej nic zrobić. A woł
                        > ają o więcej i więcej😂

Bo ich Putin zaatakował. Małe państwo, kontra kolos. Który grykę musi brać z Kazachstanu, bo sam nie potrafi jej u siebie uprawiać. Ukraińcy dobrze pamiętają, jak pod rządami kacapów, w kraju produkującym żywność dla 600 mln ludzi umierały u nich dzieci z głodu.
                        • pies.na.czarnych Re: Spekulant niezawsze zarabia. 24.03.23, 14:28
                          > Małe państwo, :)))))

Maluteńkie takie, nieszczęśliwe :)
                          Q... gdyby nie kradli mogliby być już dawno najbogatszym państwem we wschodniej Europie i nie chciałoby im się wojny.
                          • pozytonium Ukraińcy dążyli do wojny? 24.03.23, 14:34

> > Małe państwo, :)))))
                            >
                            > Maluteńkie takie, nieszczęśliwe :)
                            > Q... gdyby nie kradli mogliby być już dawno najbogatszym państwem we wschodniej
                            > Europie i nie chciałoby im się wojny.

Za pierwszym razem kacapy strzelały do nich w Kijowie.
                            Potem był Krym i wschód.
                            Ile wytrzymasz kacapska sunio?

https://i.gremicdn.pl/image/free/e80cab0e9417a84da9c51f917b0dd088/?t=resize:fill:948:592,enlarge:1
                            • pies.na.czarnych Re: Ukraińcy dążyli do wojny? 24.03.23, 14:45
                              Gdzie twoi swięci bracia jeszcze przed wojną spalili żywcem ludzi, pamiętasz? Nie było to w Odessie?
                              • pozytonium Re: Ukraińcy dążyli do wojny? 24.03.23, 14:50

> Gdzie twoi swięci bracia jeszcze przed wojną spalili żywcem ludzi, pamiętasz? N
                                > ie było to w Odessie?

Nie pamiętam
                                • pies.na.czarnych Re: Ukraińcy dążyli do wojny? 24.03.23, 14:53
                                  > Nie pamiętam

Oczywiście mnie to nie dziwi.
                                  • superspec1 Re: Ukraińcy dążyli do wojny? 24.03.23, 15:25
                                    Polskie media o tym pisaly

www.google.com/amp/s/wiadomosci.dziennik.pl/swiat/artykuly/457825,pozar-w-siedzibie-zwiazkow-zawodowych-w-odessie-na-ukrainie.html.amp
                                    • pozytonium Re: Ukraińcy dążyli do wojny? 24.03.23, 15:29
                                      superspec1 napisał(a):

> Polskie media o tym pisaly
                                      >
                                      > www.google.com/amp/s/wiadomosci.dziennik.pl/swiat/artykuly/457825,pozar-w-siedzibie-zwiazkow-zawodowych-w-odessie-na-ukrainie.html.amp

A jak ktoś wyskoczy z okna w Moskwie z 11 piętra, to też jest winien Ukrainiec?
                                      • pies.na.czarnych Re: Ukraińcy dążyli do wojny? 24.03.23, 16:11
                                        > A jak ktoś wyskoczy z okna w Moskwie z 11 piętra, to też jest winien Ukrainiec?

Wy nigdy nie jesteście winni. Zawsze jesteście ofiarami i tylko wam dawać za darmo. Za darowizny nigdy nie dziękujcie bo wam się przecież należy. W języku ukraińskim nie ma słowa "dziękuję".
                                        • storima Re: Ukraińcy dążyli do wojny? 25.03.23, 17:05

> > A jak ktoś wyskoczy z okna w Moskwie z 11 piętra, to też jest winien Ukra
                                          > iniec?
                                          >
                                          > Wy nigdy nie jesteście winni. Zawsze jesteście ofiarami i tylko wam dawać za da
                                          > rmo. Za darowizny nigdy nie dziękujcie bo wam się przecież należy. W języku ukr
                                          > aińskim nie ma słowa "dziękuję".
                                          >

Co za bzdura.
                                          Ponownie kłamie

Świadomie.

Doskonale wie, że istnieje.
                                          Jego ojczystym językiem jest rosyjski.
                                          Spotyka się często z ukraińskim.
                                          Zwłaszcza w czasach ZSRR.

Zresztą pisał tu na FK co sądzi w pejoratywach o języku ukraińskim.
                • wsk175 Re: Spekulant nie zawsze zarabia. 24.03.23, 11:32
                  Pozyt się uparł dokopać Panu prezesu
                  • pozytonium Re: Spekulant niezawsze zarabia. 24.03.23, 12:06
                    wsk175 napisał:

> Pozyt się uparł dokopać Panu prezesu

Nie interesuje mnie zdanie prezesa czy to z PO czy to z PiS odnośnie tego co jem.
                    Prezes Tusk niech dalej szuka chleba po 30 zł.

https://pbs.twimg.com/media/Fr18CcsWIAUuiBp?format=jpg&name=large
            • mateusz.urbanski Re: Spekulant nie zawsze zarabia. 24.03.23, 19:50
              pozytonium napisało:

> A jak minister zdrowia ci karze trzymać mocz? To też będziesz trzymał? Aż ci si
              > ę wyleje uszami?

Naczelnik popuszcza, wzór do naśladowania!
        • x2468 Re: Spekulant nie zawsze zarabia. 25.03.23, 17:31
          Chleb dzięki Ukraińcom i małpiemu sprytowi pisich czynowników nie jest po 30 zł za bochenek.
    • zlamas-kutany Trzeba załóżyć Bank Zbożowy 24.03.23, 08:51
      Dyzma się kłania
    • zlamas-kutany Powołać Bank Zbożowy 24.03.23, 09:02
      Dyzma się kłania.
      • rzewuski1 Re: Powołać Bank Zbożowy 24.03.23, 09:25
        Rozbawił mnie jeden z protestujących rolników,on chce spotkać się z Wucem bo on nie wie o tym , typowe kacapskie myślenie dobry car źli bojarzy. Proponuję nagrać filmik do wuca
        podobny jaki nagrywają kacapy do swojego cara.
        • oby.watel Re: Powołać Bank Zbożowy 24.03.23, 09:53
          rzewuski1 napisał:

> Rozbawił mnie jeden z protestujących rolników,on chce spotkać się z Wucem bo on
          > nie wie o tym , typowe kacapskie myślenie dobry car źli bojarzy. Proponuję nag
          > rać filmik do wuca
          > podobny jaki nagrywają kacapy do swojego cara.

I co w tym śmiesznego? Jak zbawca ma zbawiać, skoro jest niedoinformowany? Weźmy takiego papę. On by dzieciom nieba przychylił, gdyby wiedział, że dzieje się im krzywda. Niestety, wrogowie wykazali, że wiedział i cała narracja wzięła w łeb.
    • pozytonium Re: I nic się nie da z tym zrobić? 24.03.23, 10:23
      hordol napisała:

> Mieliśmy ratować Afrykę od głodu

https://pbs.twimg.com/media/Fr0TKbUXoAIqX7R?format=jpg&name=900x900

Jak to jest, że przy 80% światowego wydobycia kobaltu, nie stać ich na chleb?
      • oby.watel Re: I nic się nie da z tym zrobić? 24.03.23, 13:24
        pozytonium napisał:

> Jak to jest, że przy 80% światowego wydobycia kobaltu, nie stać ich na chleb?

Jak to jest, że w kraju, w którym węgla jest na 200 lat nie można go kupić w zimie?
        • hordol Re: I nic się nie da z tym zrobić? 24.03.23, 13:30
          A tak to, że UE zmusza do zamykania kopalń
          • superspec1 Re: I nic się nie da z tym zrobić? 24.03.23, 13:32
            Polska to UE!
            • superspec1 Re: I nic się nie da z tym zrobić? 24.03.23, 13:36
              Zresztą zawsze Polska może się z niej wypisać!
              • pozytonium Re: I nic się nie da z tym zrobić? 24.03.23, 13:52
                superspec1 napisał(a):

> Zresztą zawsze Polska może się z niej wypisać!

A po co? Bo Niemcy tak chcą? Przecież wtedy CPK nie miałby sensu. Tak przy wspólnym rynku Cargo ma sens.
                Już Merkel kombinowała z Tirami.
            • x2468 Re: I nic się nie da z tym zrobić? 25.03.23, 17:35
              Popatrz jaki ten prezes posłuszny Unii. Zamknął 6 kopalni i następne 7 szykuje do zamknięcia. Za uległego Angeli Tuska zamknięto 5. Jak widać pis miszczem jest.
          • pies.na.czarnych Re: I nic się nie da z tym zrobić? 24.03.23, 13:49
            hordol napisała:

> A tak to, że UE zmusza do zamykania kopalń

EU zmusza do ratowania naszej planety.
            • snajper55 Re: I nic się nie da z tym zrobić? 24.03.23, 14:00

> hordol napisała:
              >
              > > A tak to, że UE zmusza do zamykania kopalń
              >
              > EU zmusza do ratowania naszej planety.

Polacy postępują zgodnie z zasadą - po nas choćby potop.

S.
              • pozytonium To twoje motto? 24.03.23, 14:13
                snajper55 napisał:

> Polacy postępują zgodnie z zasadą - po nas choćby potop.

To twoje motto?
                • x2468 Re: To twoje motto? 25.03.23, 17:37
                  Jeśli chodzi o moje motto to proste: ***** ***.
              • pies.na.czarnych Re: I nic się nie da z tym zrobić? 24.03.23, 14:19
                snajper55 napisał:

> pies.na.czarnych napisała:
                >
                > > hordol napisała:
                > >
                > > > A tak to, że UE zmusza do zamykania kopalń
                > >
                > > EU zmusza do ratowania naszej planety.
                >
                > Polacy postępują zgodnie z zasadą - po nas choćby potop.
                >
                > S.

Górnik to jest chyba najgłupsze stworzenie jakie stworzył;) buk.

Dzisiaj w Warszawie:

"Śląsk czeka katastrofa na niewyobrażalną skalę. Katastrofa czeka również wszystkich Polaków. Likwidacja polskich kopalń, oznacza skazanie nas na drogi węgiel z importu lub jeszcze droższy gaz. Wydobycie 1 tony węgla w Polsce, to dzisiaj koszt około 400 - 500 złotych. Węgiel sprowadzany z importu, o fatalnej jakości, to koszt od 1500 do 2500 złotych. Energia produkowana z takiego węgla, będzie wielokrotnie droższa" - oceniają protestujący górnicy.

Debil, debila pogania. Czy te boskie stworzenia o bardzo małym rozumku nie zdają sobie sprawy, że bez węgla można żyć, ale w zatrutej atmosferze to nawet prymitywny górnik nie przeżyje?
                • pozytonium Kopalni antracytu nie zamkną w 7 dni. 24.03.23, 14:28

> snajper55 napisał:
                  >
                  > > pies.na.czarnych napisała:
                  > >
                  > > > hordol napisała:
                  > > >
                  > > > > A tak to, że UE zmusza do zamykania kopalń
                  > > >
                  > > > EU zmusza do ratowania naszej planety.
                  > >
                  > > Polacy postępują zgodnie z zasadą - po nas choćby potop.
                  > >
                  > > S.
                  >
                  > Górnik to jest chyba najgłupsze stworzenie jakie stworzył;) buk.
                  >
                  > Dzisiaj w Warszawie:
                  >
                  > "Śląsk czeka katastrofa na niewyobrażalną skalę. Katastrofa czeka również ws
                  > zystkich Polaków.
                  Likwidacja polskich kopalń, oznacza skazanie nas na dr
                  > ogi węgiel z importu
                  lub jeszcze droższy gaz. Wydobycie 1 tony węgla w Pols
                  > ce, to dzisiaj koszt około 400 - 500 złotych. Węgiel sprowadzany z importu, o f
                  > atalnej jakości, to koszt od 1500 do 2500 złotych. Energia produkowana z takieg
                  > o węgla, będzie wielokrotnie droższa" - oceniają protestujący górnicy.
                  >
                  > Debil, debila pogania. Czy te boskie stworzenia o bardzo małym rozumku nie zdaj
                  > ą sobie sprawy, że bez węgla można żyć, ale w zatrutej atmosferze to nawet p
                  > rymitywny górnik nie przeżyje?

Kopalni antracytu nie zamkną w 7 dni jak za Mazowieckiego.
                  Niemcy do dziś wrzeszczą, że to był błąd. Od zamknięcia kopalni poziom życia w Niemczech stale spada.
                  W przeciwieństwie do Niemiec, Polska nie przestawia się na wiatraki.
                  Decyzja zapadła - atom.
                  Wiatraki, panele OK. Ale jako dodatek.
                  • pies.na.czarnych Re: Kopalni antracytu nie zamkną w 7 dni. 24.03.23, 14:46
                    Jak zwykle "bzdety".
                    • pozytonium Re: Kopalni antracytu nie zamkną w 7 dni. 24.03.23, 15:33

> Jak zwykle "bzdety".

Nie bzdety, ale się Niemcy nauczyli, że bez węgla nie ma metalurgii.
                      Nie zrobisz sunio nawet prostego wiertła, bez węgla.
                      • x2468 Re: Kopalni antracytu nie zamkną w 7 dni. 25.03.23, 17:51
                        Nie musieli w przeciwieństwie do osiołków się uczyć dlatego że każdy przeciętny absolwent podstawówki wie ze stal jest stopem żelaza z węglem. Rozumiem, dla ciebie to objawienie, zamiast się uczyć rzeczy użytecznych, marnowałeś czas na służenie do mszy i spełnianie intymnych zachcianek plebana. I teraz są skutki. Wierzysz w pis.
                    • snajper55 Re: Kopalni antracytu nie zamkną w 7 dni. 24.03.23, 22:51

> Jak zwykle "bzdety".

A spodziewałeś się czegoś innego?

S.
                      • pozytonium Re: Kopalni antracytu nie zamkną w 7 dni. 24.03.23, 23:57
                        snajper55 napisał:

>
                        > > Jak zwykle "bzdety".
                        >
                        > A spodziewałeś się czegoś innego?

Ustaliłeś już orientację seksualną psa?
                        • x2468 Re: Kopalni antracytu nie zamkną w 7 dni. 25.03.23, 17:52
                          Jesteś zainteresowany? Czyżby zoofilia?
          • oby.watel Re: I nic się nie da z tym zrobić? 24.03.23, 14:40
            hordol napisała:

> A tak to, że UE zmusza do zamykania kopalń

Nie. Unia tylko zmusza do ograniczenia emisji metanu. Nie trzeba zamykać kopalń. Wystarczy metan wtłoczyć do butli i sprzedawać na stacjach Orlenu. No i należy poczekać z założonymi rękami na zakaz odprowadzania słonych ścieków z kopalni wprost do rzeki, a potem wziąć kilofy w garść, śruby do kieszeni i udać się na manifestacje pokojową.
            • pozytonium Re: I nic się nie da z tym zrobić? 24.03.23, 17:23
              oby.watel napisał:

> hordol napisała:
              >
              > > A tak to, że UE zmusza do zamykania kopalń
              >
              > Nie. Unia tylko zmusza do ograniczenia emisji metanu. Nie trzeba zamykać kopalń
              > . Wystarczy metan wtłoczyć do butli i sprzedawać na stacjach Orlenu. No i należ
              > y poczekać z założonymi rękami na zakaz odprowadzania słonych ścieków z kopalni
              > wprost do rzeki, a potem wziąć kilofy w garść, śruby do kieszeni i udać się na
              > manifestacje pokojową.

Metan można odzyskiwać z szybu kopalni. czy to o to chodzi?
              Wentylujemy gaz z szybu do odzysku metanu. Używamy ciekłego azotu. Udaje nam się skroplić
              Masz 111 K Można go skraplać ale do tego potrzebujesz azotu. A do tego potrzebujesz energii.
              • oby.watel Re: I nic się nie da z tym zrobić? 24.03.23, 17:27
                pozytonium napisał:

> Metan można odzyskiwać z szybu kopalni. czy to o to chodzi?
                > Wentylujemy gaz z szybu do odzysku metanu. Używamy ciekłego azotu. Udaje nam si
                > ę skroplić
                > Masz 111 K Można go skraplać ale do tego potrzebujesz azotu. A do tego potrzebu
                > jesz energii.

Na szczęście do protestowania nie trzeba energii, wystarczą kilofy, śruby i megafony.
                • pozytonium Re: I nic się nie da z tym zrobić? 24.03.23, 17:39
                  oby.watel napisał:

> pozytonium napisał:
                  >
                  > > Metan można odzyskiwać z szybu kopalni. czy to o to chodzi?
                  > > Wentylujemy gaz z szybu do odzysku metanu. Używamy ciekłego azotu. Udaje
                  > nam si
                  > > ę skroplić
                  > > Masz 111 K Można go skraplać ale do tego potrzebujesz azotu. A do tego po
                  > trzebu
                  > > jesz energii.
                  >
                  > Na szczęście do protestowania nie trzeba energii, wystarczą kilofy, śruby i meg
                  > afony.

Sądząc po Francji doskonale się to sprawdza.
                  Tam mają wiek emerytalny (po zwiększeniu) niższy niż w Polsce.
                  • pies.na.czarnych Re: I nic się nie da z tym zrobić? 25.03.23, 15:46
                    Największym problemem we Francji jest zegarek Macron'a :)))))
                    next.gazeta.pl/next/7,151003,29596773,macron-mowil-o-emeryturach-nagle-zdjal-zegarek-zrobil-to-pod.html#do_w=52&do_v=478&fallback=true&do_st=RS&do_sid=602&do_a=602&s=BoxBizImg3&do_upid=478_ti&do_utid=29596773&do_uvid=1679730908332
                    Przebił Nowaka :)))
                    • pozytonium Re: I nic się nie da z tym zrobić? 25.03.23, 16:04

> Największym problemem we Francji jest zegarek Macron'a :)))))
                      > next.gazeta.pl/next/7,151003,29596773,macron-mowil-o-emeryturach-nagle-zdjal-zegarek-zrobil-to-pod.html#do_w=52&do_v=478&fallback=true&do_st=RS&do_sid=602&do_a=602&s=BoxBizImg3&do_upid=478_ti&do_utid=29596773&do_uvid=1679730908332
                      > Przebił Nowaka :)))

Pewnie dostał na komunię za 80 000 €

Mnie tylko zastanawia to szpanowanie zegarkami, obojętne jakiej wartości.
                      Lubiłem mechaniczne. Kochałem ich cykanie, w okresie gdy dostęp do pomiaru czasu był ograniczony. Ale teraz w XXI wieku jaki jest sens posiadania zegarka?
                      W bojówkach mam telefon, który spełnia moje wszelkie wymagania, nawet mnie budzi o zadanej godzinie ulubioną stacją radiową.
                      Pracuję po ciemku. Zegarek za 80 000 € na nie wiele się przyda. W trzech ruchach jestem sobie w stanie przyświecić jakiś szczegół. Sięgnięcie do prawej kieszeni bojówek, dwa wstrząsy i mam światełko.
                      • pies.na.czarnych Re: I nic się nie da z tym zrobić? 25.03.23, 17:42
                        > Lubiłem mechaniczne. Kochałem ich cykanie

Ja również. Polecam. Noszę ten na codzień :)))

🥰
                        https://static.fratello.com/2022/10/Breitling-Chronomat-Automatic-GMT-408.jpg
    • pies.na.czarnych Re: I nic się nie da z tym zrobić? 24.03.23, 13:44
      hordol napisała:

> miasta.tokfm.pl/miasta_tokfm/7,185052,29590583,wiekszosc-zboza-ktore-bez-cla-wjezdza-na-lubelszczyzne-z-ukrainy.html#s=BoxOpImg2
      > Mieliśmy ratować Afrykę od głodu ,a zarazem pomagać Ukrainie. ..
      >

Mieli ratować głodujące dzieci, a ratują własne dupy przed gniewem suwerena. Wprowadzając tanie zboże, które w dodatku jest sprowadzane bez cła utrzymali niskie ceny chleba i innych produktów rolnych.
      • pozytonium Re: I nic się nie da z tym zrobić? 24.03.23, 13:54

> hordol napisała:
        >
        > > miasta.tokfm.pl/miasta_tokfm/7,185052,29590583,wiekszosc-zboza-ktore-bez-cla-wjezdza-na-lubelszczyzne-z-ukrainy.html#s=BoxOpImg2
        > > Mieliśmy ratować Afrykę od głodu ,a zarazem pomagać Ukrainie. ..
        > >
        >
        > Mieli ratować głodujące dzieci, a ratują własne dupy przed gniewem suwerena. Wp
        > rowadzając tanie zboże, które w dodatku jest sprowadzane bez cła utrzymali nisk
        > ie ceny chleba i innych produktów rolnych.

A Tusk dalej ponoć kupuje pomidory po 35 zł, jak na rynku są po 8 zł i tanieją.
        Pewnie kupuje z cłem :)
        • pies.na.czarnych Re: I nic się nie da z tym zrobić? 24.03.23, 14:05
          Ja debilu wczoraj za chleb 1,2kg zapłaciłem 4,99€. Przyjąłem cenę z pokorą bo wiem, ze ktoś musi zapłacić więcej aby inny nie głodował.
          Ty masz mentalność chłopa ukraińskiego. Jedynie twoja dupa się liczy.
          • pozytonium Ile będziesz powtarzać tę bzdurę? 24.03.23, 14:14

> Ja debilu wczoraj za chleb zapłaciłem 4,99€.
            • pies.na.czarnych Re: Ile będziesz powtarzać tę bzdurę? 24.03.23, 14:22
              Dla ciebie wszystko co nie pasuje do propagandy, którą siejesz jest bzdurą.
              • pozytonium Re: Ile będziesz powtarzać tę bzdurę? 24.03.23, 14:35

> Dla ciebie wszystko co nie pasuje do propagandy, którą siejesz jest bzdurą.

Ile dziś zapłaciłaś za chleb? 10 €?
                • pies.na.czarnych Re: Ile będziesz powtarzać tę bzdurę? 24.03.23, 14:47
                  Nie idioto. Nie da się zjeść 1,2kg chleba przez jeden dzień. Konia nie posiadam.
                  • pozytonium Re: Ile będziesz powtarzać tę bzdurę? 24.03.23, 15:59

> Nie idioto. Nie da się zjeść 1,2kg chleba przez jeden dzień. Konia nie posiadam

Daj znać jak zjesz.
                    • pozytonium Re: Ile będziesz powtarzać tę bzdurę? 24.03.23, 16:37
                      pozytonium napisał:

>
                      > > Nie idioto. Nie da się zjeść 1,2kg chleba przez jeden dzień. Konia nie po
                      > siadam
                      >
                      > Daj znać jak zjesz.

Swoją drogą, nim przystąpiliśmy do UE, to pamiętam jak można było zakupić 1/4 chleba. Jako dzieci kupowaliśmy takie na długiej przerwie, do tego kefir. Wychodziło po jakieś 150 gramów za mały chleb. Można go było kupować świeżym codziennie z Mamuta. A ty sunio męczysz się z 1.5 kg. :))))))))
                      Choć nie jestem pewien czy bochen nie miał wtedy masy 1 kg, albo 1.2 kg. Nieważne. Kosztował bezcen. A i tak jak wracałem po szkole i po zajęciach sportowych, to jadłem przynajmniej cały na raz. Choć nie jestem koniem.
                      • pies.na.czarnych Re: Ile będziesz powtarzać tę bzdurę? 24.03.23, 16:46
                        > . A ty sunio męczysz się z 1.5 kg. smile)))))))

Niczym się nie męczę. Kupuję świeży chleb raz na tydzień. Dzielę go na dzienne porcje i wkładam do zamrażarki. Po wyjęciu i odmrożeniu w micro, lub zwyczajnie w temp. pokojowej jest równie smaczny jak świeży.
                        • pozytonium Re: Ile będziesz powtarzać tę bzdurę? 24.03.23, 17:04

> > . A ty sunio męczysz się z 1.5 kg. smile)))))))
                          >
                          > Niczym się nie męczę. Kupuję świeży chleb raz na tydzień. Dzielę go na dzienne
                          > porcje i wkładam do zamrażarki
                          . Po wyjęciu i odmrożeniu w micro, lub zwyczajnie
                          > w temp. pokojowej jest równie smaczny jak świeży.

Przecież do bandytyzm. Na uj ci sunio tyle chleba kupować, jak możesz kupić ćwiartkę na łba dziennie. Masz zniżkę od Tuska?

Ja też kupowałbym dalej w sklepach, bo nawet z 4 godzinami jest trochę roboty, ale współczesny chleb mi nie smakuje. To nie chodzi o coś, by się tym zapchać na godzinę a potem być głodnym. Nauczyłem robić chleb budowlańca. Wcześniej mi mówił, że w pracy jest albo głodny, albo obżarty. Skosztował mojego chleba, zaczął sam piec. Facet dogina 8 godzin na budowie. A potem siada i jedzie 150 km rowerem. O chlebie.
                          • pies.na.czarnych Re: Ile będziesz powtarzać tę bzdurę? 24.03.23, 17:11
                            > Na uj ci sunio tyle chleba kupować, jak możesz kupić ćwiartkę na łba dziennie.

Po co mam tracić czas na codzienne zakupy?

Kiedis w PRL również kupowałem chleb codziennie/raz na dwa dni. Prawie wszyscy tak robili ponieważ nie było zamrażarek. Od czasu kupienia lodówki z dużym zamrażalnikiem kupowaliśmy chleb o wiele rzadziej i tym samym mniej chleba lądowało w koszu na śmieci.
                            • pozytonium Re: Ile będziesz powtarzać tę bzdurę? 24.03.23, 17:35

> > Na uj ci sunio tyle chleba kupować, jak możesz kupić ćwiartkę na łba dzie
                              > nnie.
                              >
                              > Po co mam tracić czas na codzienne zakupy?

Codziennie by świeży.

> Kiedis w PRL również kupowałem chleb codziennie/raz na dwa dni. Prawie wszyscy
                              > tak robili ponieważ nie było zamrażarek. Od czasu kupienia lodówki z dużym zamr
                              > ażalnikiem kupowaliśmy chleb o wiele rzadziej i tym samym mniej chleba lądowało
                              > w koszu na śmieci.

Liczyłaś ile kWh marnujesz na mrożenie chleba i rozmrażanie?
                              Ekologiczna Belgijko.
                              Naprawdę nie możesz kupić ćwiartki bochna?
                              Wkurza mnie to jak UE kontroluje każdy Watt a jednocześnie spokojnie zezwala na mrożenie chleba, którego nie trzeba mrozić bo każdego dnia jest świeży, chrupiący. Bo Sunia z Belgii.
                              A co jej tam emisja CO2
                              • pies.na.czarnych Re: Ile będziesz powtarzać tę bzdurę? 24.03.23, 18:34
                                Zapierdalanie codziennie do sklepu to jest również marnowanie energii i niepotrzebne wydzielanie CO2, nawet perpedes:)
                                • pozytonium Chyba pierdząc 24.03.23, 20:11

> Zapierdalanie codziennie do sklepu to jest również marnowanie energii i niepotr
                                  > zebne wydzielanie CO2
                                  , nawet perpedes:)

W przeciwieństwie od ciebie Suniu potrafię oddzielić to co potrzebne, od tego co niepotrzebne.
                                  Dziś po rozmowie z tobą wpadłem do Herta. Dalej sprzedają chleb na ćwiartki. Jak ładnie poprosisz.
                                  Ale ty wolisz truć Ziemię i mrozić chleb. Zapewniam cię, że codzienny czerstwy jest o niebo lepszy od odmrażanego.
                                  • pies.na.czarnych Re: Chyba pierdząc 24.03.23, 20:59
                                    Głupiś jak but z lewej nogi.
                                    • pozytonium Re: Chyba pierdząc 25.03.23, 00:41

> Głupiś jak but z lewej nogi.

:))))
                              • x2468 Re: Ile będziesz powtarzać tę bzdurę? 25.03.23, 18:12
                                Wiesz uczony ile potrzeba energii do zamrożenia 1 kg chleba?
                                Do dobrej piekarni, wypiekającej chleb w piecu opalanym drewnem mam 18km. dlatego kupuje chleb 2kg, dziele na kawałki i przechowuje w zamrażarce.
                      • x2468 Re: Ile będziesz powtarzać tę bzdurę? 25.03.23, 18:01
                        Dzisiaj mamy bochen pisocjalistyczny, - 600G. Lisia sztuczka.
        • pies.na.czarnych Re: I nic się nie da z tym zrobić? 24.03.23, 14:07
          Poza tym. Te latyfundia na Ukrainie należą głównie do inwestorów z Zachodu i do ukraińskich oligarchów. Ukraiński chłop jak klepał biedę tak klepie ją nadal.
          • x2468 Re: I nic się nie da z tym zrobić? 25.03.23, 18:16
            Po za tym dzisiaj nie ma ukraińskich chłopów. Bolszewicy ich rozkułaczyli, wykończyli głodem a niedobitki zapędzili n Magadan.
            • pies.na.czarnych Re: I nic się nie da z tym zrobić? 25.03.23, 18:31
              > Po za tym dzisiaj nie ma ukraińskich chłopów.

Stricte tak ich nazwać nie można. To są pracownicy rolni. Przeważnie starzy ludzie pracujący u bogatych właścicieli w nowoczesnych gospodarstwach rolnych. Sami żyją i mieszkają w watunkach podobnych do tych jakie mieli za Stalina. Jest kilka reportaży BBC na ten temat, jakbyś mi nie wierzył na słowo to sprawdź.
    • pies.na.czarnych Re: I nic się nie da z tym zrobić? 24.03.23, 15:26
      Odnaleziono Puszczę Karpacką.

https://scontent-frt3-2.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/336897648_209478781692803_8236383002148622878_n.jpg?_nc_cat=110&ccb=1-7&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=tKr9R-dzRQIAX9wxqDJ&_nc_ht=scontent-frt3-2.xx&oh=00_AfB01SkGh1-044vr_jAF80eFEtWVPux0a1qrjHzp03_KfA&oe=642341E7
      • yoma Re: I nic się nie da z tym zrobić? 24.03.23, 22:40
        Au! Zabolało.
        • pozytonium Szczególnie że wagony są opisane cyrylicą 25.03.23, 00:49
          yoma napisała:

> Au! Zabolało.

Szczególnie że wagony są opisane cyrylicą, kacapską.
          • pies.na.czarnych Re: Szczególnie że wagony są opisane cyrylicą 25.03.23, 01:20
            Ty jak ten żołnierz na przepustce...
          • x2468 Re: Szczególnie że wagony są opisane cyrylicą 25.03.23, 18:03
            Nie mogą być opisane cyrylicą. Chyba ze zauważyłeś w twojej umiłowanej ojczyźnie.
    • pies.na.czarnych Re: I nic się nie da z tym zrobić? 25.03.23, 15:43
      Czy oni naprawdę nie widza, ze PiS nierząd zamiast wysyłać to zboże do głodujących krajów sprzedaje je w Polsce tylko po to aby suweren nie wywiózł ich na taczkach?

Urszulka i jej równoległa rzeczywistość :(

Nieoficjalnie: 100 mln euro dla pięciu krajów w związku z importem zboża z Ukrainy. Jedna trzecia dla Polski next.gazeta.pl/next/7,151003,29597306,nieoficjalnie-100-mln-euro-dla-pieciu-krajow-w-zwiazku-z-importem.html#s=BoxOpImg3
      • pozytonium To ją poniosło 25.03.23, 16:12

> Czy oni naprawdę nie widza, ze PiS nierząd zamiast wysyłać to zboże do głodując
        > ych krajów sprzedaje je w Polsce tylko po to aby suweren nie wywiózł ich na tac
        > zkach?
        >
        > Urszulka i jej równoległa rzeczywistość :(
        >
        > Nieoficjalnie: 100 mln euro dla pięciu krajów w związku z importem zboża z Ukrainy. Jedna trzecia dla Polski next.gazeta.pl/next/7,151003,29597306,nieoficjalnie-100-mln-euro-dla-pieciu-krajow-w-zwiazku-z-importem.html#s=BoxOpImg3

Co to jest, jak jakiś chłop stracił 3 mln bo mnie sprzedał zboża po żniwach?
        Te jej 100 mln wystarczy na obsłużenie 30 chłopa.
        W UE jest prawie 450 mln ludzi.

100/450 daje 0.22 € na ludzia.
        Co kupisz, za 0.22 €? Toż kaucja na PET jest większa. Nie kupisz nawet wody.
        • pies.na.czarnych Re: To ją poniosło 25.03.23, 17:44
          Co to jest, jak dla swołoczy jak dzieci umierają z głodu.
    • x2468 Re: I nic się nie da z tym zrobić? 25.03.23, 16:37
      Nie da rady. Reżym Kaczyńskiego podjął się wykonania pracy o której jego durnowaci czynownicy nie mają zielonego pojęcia. Wagony towarowe pisi sprzedali, węgla czyli mułu i piachu sprowadzonych bez pojęcia z dalekich portów nikt nie chce odbierać z portów a wiec porty zatkane. W związku z powyższym zboża zalegają w polskich elewatorach.
      • x2468 Re: I nic się nie da z tym zrobić? 25.03.23, 19:39
        Zresztą co się dziwić. Nominat pis na szefa PKP Cargo to znany wspornik pana Grabarczyka z afery rewolwerowej p. Dariusz Seliga. Grabarczyk wyleciał z stanowiska, Seliga został za karę prezesem PKP Cargo. Prezes pis nie zna litosci.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka