Dodaj do ulubionych

Co oznacza wyjście PL z UE? Jakie skutki spowoduje

27.03.23, 10:06
taka decyzja rządzących ( jeśliby do takiej decyzji doszłoby). Wszyscy straszą UE - jedni że opuszczą bo kołchoz, a drudzy, że to gwarancja rozwoju i bogactwa a także bezpieczeństwa. Nikt nie mówi o rzeczywistych zagrożeniach ( jeśli są ) związanych z wyjściem. Czy wyjście z UE oznacza także opuszczenie wspólnego rynku i strefy Schengen. Norwegia nie jest w UE a jest praktycznym członkiem wspólnego rynku i strefy Schengen.
Obserwuj wątek
    • m.c.hrabia Re: Co oznacza wyjście PL z UE? Jakie skutki spow 27.03.23, 10:10
      zapytaj anglików jak im się poprawiło ?
      • szczypawka.jadowita Re: Co oznacza wyjście PL z UE? Jakie skutki spow 27.03.23, 10:17
        Poza tym liczyć się z nami tak jak z GB nie będą.
      • pozytonium Przynajmniej papier toaletowy mają 27.03.23, 10:25
        m.c.hrabia napisał:

> zapytaj anglików jak im się poprawiło ?

www.eska.pl/slaskie/papier-toaletowy-bedzie-jeszcze-drozszy-to-skutek-przepisow-w-unii-europejskiej-aa-2VqE-xNfW-abfW.html
        Jak powszechnie wiadomo, papier toaletowy powstaje z celulozy. A celulozę otrzymujemy z roślin i drzew. Jeśli chodzi o drzewa, najczęściej celuloza pozyskiwana jest z takich gatunków jak topola, buk, jodłę, świerk.

Tymczasem Unia Europejska dąży do tego, aby na europejski rynek dopuszczane były wyłącznie produkty niepowodujące wylesiania i legalne. Na celowniku urzędników UE znalazły się takie towary, które powodują wylesianie i degradację lasów, jak:

soja
        wołowina
        olej palmowy
        drewno
        kakao
        kawa
        skóra
        czekolada
        meble
        Rozporządzenie ustanawia obowiązkowe zasady należytej staranności dla przedsiębiorstw wprowadzających do obrotu w UE takie towary.
        • oby.watel Re: Przynajmniej papier toaletowy mają 27.03.23, 10:34
          pozytonium napisał:

> Tymczasem Unia Europejska dąży do tego, aby na europejski rynek dopuszczane był
          > y wyłącznie produkty niepowodujące wylesiania i legalne. Na celowniku urzędnikó
          > w UE znalazły się takie towary, które powodują wylesianie i degradację lasów, j
          > ak:
          >
          > soja
          > wołowina
          > olej palmowy
          > drewno
          > kakao
          > kawa
          > skóra
          > czekolada
          > meble

Skandal! Walczyć z globalnym ociepleniem każdy głupek potrafi. Mądry wie, że nie należy nic robić, wystarczy poczekać i problem sam się rozwiąże.
    • oby.watel Re: Co oznacza wyjście PL z UE? Jakie skutki spow 27.03.23, 10:16
      Wielka Brytania po wyjściu z Unii rozwija się w tempie dotychczas niespotykanym. Inflacja jest zdecydowanie niższa, kraj rośnie w siłę, a ludzie żyją dostatniej. Polskę też to czeka.
      • m.c.hrabia Re: Co oznacza wyjście PL z UE? Jakie skutki spow 27.03.23, 10:21
        Strajki pracowników kolei i brytyjskiej służby zdrowia czy znaczące podwyżki podatków na Wyspach mogłyby nigdy nie dojść do skutku, gdyby nie brexit – wyliczyli analitycy londyńskiego think tanku Centre for European Reform, według których jeśli Wielka Brytania pozostałaby w strukturach UE, jej PKB w czerwcu 2022 roku byłby wyższy o 5,5 proc., czyli 33 mld funtów

ksiegowosc.infor.pl/wiadomosci/5653298,wielka-brytania-po-brexicie-skutki-gospodarcze.html
        • oby.watel Re: Co oznacza wyjście PL z UE? Jakie skutki spow 27.03.23, 10:24
          m.c.hrabia napisał:

> Strajki pracowników kolei i brytyjskiej służby zdrowia czy znaczące podwyżki
          > podatków na Wyspach mogłyby nigdy nie dojść do skutku, gdyby nie brexit – wyli
          > czyli analitycy londyńskiego think tanku Centre for European Reform, według któ
          > rych jeśli Wielka Brytania pozostałaby w strukturach UE, jej PKB w czerwcu 2022
          > roku byłby wyższy o 5,5 proc., czyli 33 mld funtów

Przecież to nieprawda, ponieważ właśnie dlatego wyszli, że nie będą ponosić kosztów i PKB im wzrośnie po wyjściu według ostrożnych szacunków o 14,21%..
          • szczypawka.jadowita Re: Co oznacza wyjście PL z UE? Jakie skutki spow 27.03.23, 10:31
            Nie o 14, 21 tylko o 25,1 - taka jest średnia IQ stu członków PIS.
            • oby.watel Re: Co oznacza wyjście PL z UE? Jakie skutki spow 27.03.23, 10:35
              szczypawka.jadowita napisała:

> Nie o 14, 21 tylko o 25,1 - taka jest średnia IQ stu członków PIS.

Nie 25,1 tylko 14, 21, ponieważ taka jest średnia IQ zwolenników brexitu.
      • szczypawka.jadowita Re: Co oznacza wyjście PL z UE? Jakie skutki spow 27.03.23, 10:28
        Tak, to prawda, widać to szczególnie we wzroście PKB z końca minionego i początku bieżącego roku. Polskę też czeka to albo coś większego.
        • pozytonium Wytłumaczy mi co ma krowa do wylesiania? 27.03.23, 10:32
          szczypawka.jadowita napisała:

> Tak, to prawda, widać to szczególnie we wzroście PKB z końca minionego i począt
          > ku bieżącego roku. Polskę też czeka to albo coś większego.

Wytłumaczy mi co ma krowa do wylesiania?
          www.eska.pl/slaskie/papier-toaletowy-bedzie-jeszcze-drozszy-to-skutek-przepisow-w-unii-europejskiej-aa-2VqE-xNfW-abfW.html
          • oby.watel Re: Wytłumaczy mi co ma krowa do wylesiania? 27.03.23, 10:37
            pozytonium napisał:

> Wytłumaczy mi co ma krowa do wylesiania?

Krowa nie ma nic do wylesiania, poza tym, że odżywia się gałęziami, a jak nie ma gałęzi, to obgryza korę i drzewa obumierają.
            • pozytonium Re: Wytłumaczy mi co ma krowa do wylesiania? 27.03.23, 10:40
              oby.watel napisał:

> pozytonium napisał:
              >
              > > Wytłumaczy mi co ma krowa do wylesiania?
              >
              > Krowa nie ma nic do wylesiania, poza tym, że odżywia się gałęziami, a jak nie m
              > a gałęzi, to obgryza korę i drzewa obumierają.

Odstrzelą jelenie dekretem unijnym? A co z łosiami?
              • oby.watel Re: Wytłumaczy mi co ma krowa do wylesiania? 27.03.23, 10:51
                pozytonium napisał:

> Odstrzelą jelenie dekretem unijnym? A co z łosiami?

Łosie udzielają się na forach zadając idiotyczne pytania.
                • pozytonium Re: Wytłumaczy mi co ma krowa do wylesiania? 27.03.23, 13:18
                  oby.watel napisał:

> pozytonium napisał:
                  >
                  > > Odstrzelą jelenie dekretem unijnym? A co z łosiami?
                  >
                  > Łosie udzielają się na forach zadając idiotyczne pytania.

"Co oznacza wyjście PL z UE? Jakie skutki spowoduje" :)
                  • oby.watel Re: Wytłumaczy mi co ma krowa do wylesiania? 27.03.23, 14:12
                    pozytonium napisał:

> "Co oznacza wyjście PL z UE? Jakie skutki spowoduje" :)

"Wytłumaczy mi co ma krowa do wylesiania?"
                    • pozytonium Re: Wytłumaczy mi co ma krowa do wylesiania? 27.03.23, 15:15
                      oby.watel napisał:

> pozytonium napisał:
                      >
                      > > "Co oznacza wyjście PL z UE? Jakie skutki spowoduje" :)
                      >
                      > "Wytłumaczy mi co ma krowa do wylesiania?"

Pytanie do mędrców z Brukseli. A używanie papieru toaletowego? Po wojnie mieliśmy trochę ponad 20% lasów. Teraz ich powierzchnia przekracza 30% kraju. Papier toaletowy jest produktem w pełni biodegradowalnym.
                      Ludzi przybyło, załatwiają się jak dawniej a lasów przybywa.
                      Kupujesz mięsko. Mięsko OK, ale skóra zła. To co robić ze skórą?

www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/wiesci-rolnicze/pozostale-wiesci-rolnicze/30083-zaleja-nam-400-tys-ha-ziemi-to-szalenstwo-dokonuje-sie-juz-teraz-na-podlasiu
                      Nie jest to przypadek odosobniony.
                      W Australii zastanawiają się co zrobić ze 100 000 ton paneli. Ich żywot się skończy za jakieś 10 lat.
                      www.chip.pl/2023/03/australijczycy-problemy-z-fotowoltaika
                      Wiesz, że XVIII wieku wybito wszystkie konie rasy polskiej, jak do Polski wkroczyli Austriacy, Niemcy i Moskwiczanie? Jedna stadnina potrafiła mieć 1000 klaczy i 100 ogierów. Wybito wszystko.
                      Arab przy koniu polskim to był kundel. Koń polski potrafił (o suchym psyku) zrobić ponad 100 km dziennie, niosąc człowieka w zbroi i w międzyczasie wygrać bitwę 1 na 10. Zlikwidowano rasę, hodowaną od wieków. Taki koń miał lepszą metrykę niż w spisach kościelnych, można było z niej wyczytać jakich przodków miał 150 lat temu. Za sprzedaż takiego konia za granicę była kara śmierci, podobnie było za zdradzenie tajników szkolenia. Też ukazała się dyrektywa. Taki koń potrafił się rozpędzić do 80 km/h i zawrócić na 2.5 m okręgu. Szkolenie konia trwało 6 lat. Husarz musiał za niego zapłacić 300 zł. Żołdu otrzymywał 15 zł na kwartał.
                      300 zł to było 60 kg srebra. W jednej stadninie było ponad 1000 koni.

Nie wszystko co wymyśli Bruksela jest dobre.
                      • pies.na.czarnych Re: Wytłumaczy mi co ma krowa do wylesiania? 27.03.23, 15:20
                        > Pytanie do mędrców z Brukseli. A używanie papieru toaletowego? Po wojnie mieliśmy trochę ponad 20% lasów. Teraz ich powierzchnia przekracza 30% kraju.

Dodaj do tego liczby na temat przemysłu wówczas i teraz.

> Papier toaletowy jest produktem w pełni biodegradowalnym.

Ten produkowany za komuny taki był, ale teraz zachciało się podcierania dupy bialutkim papierem w serduszka i skończyło się biodegradowania tak jak babci sranie.
                      • janadam59 Re: Wytłumaczy mi co ma krowa do wylesiania? 27.03.23, 15:40
                        No widzisz, a było to w Państwie o nazwie Rzeczpospolita Obojga Narodów, powstała wskutek unii z Litwą oraz Unii Lubelskiej, a była koncepcja rozszerzenia unii o Kozaków ( Ukraińców ). Nie wiesz przypadkiem kto załatwił ten pomysł? Dodam od siebie, że JP II nie bez powodów powiedział ".. od Unii Lubelskiej do Europejskiej.."
                        Ps.
                        No jak kur.. można było spier.... takie państwo, no jak?
                        • oby.watel Re: Wytłumaczy mi co ma krowa do wylesiania? 27.03.23, 15:48
                          janadam59 napisał:

> No jak kur.. można było spier.... takie państwo, no jak?

Z pomocą bożą nie takie cuda są możliwe.
                        • pozytonium Re: Wytłumaczy mi co ma krowa do wylesiania? 27.03.23, 15:49
                          janadam59 napisał:

> No widzisz, a było to w Państwie o nazwie Rzeczpospolita Obojga Narodów, powsta
                          > ła wskutek unii z Litwą oraz Unii Lubelskiej, a była koncepcja rozszerzenia uni
                          > i o Kozaków ( Ukraińców ). Nie wiesz przypadkiem kto załatwił ten pomysł? Doda
                          > m od siebie, że JP II nie bez powodów powiedział ".. od Unii Lubelskiej do Euro
                          > pejskiej.."
                          > Ps.
                          > No jak kur.. można było spier.... takie państwo, no jak?

Na szczęście wiara jest teraz bez znaczenia.
                          • m.c.hrabia Re: Wytłumaczy mi co ma krowa do wylesiania? 27.03.23, 15:57
                            . Taki koń potrafił się rozpędzić do 80 km/h i zawrócić na 2.5 m okręgu.

zapomniałeś dodać,że była to krzyżówka klaczy z ogierem geparda :)
                            • pies.na.czarnych Re: Wytłumaczy mi co ma krowa do wylesiania? 27.03.23, 16:00
                              :)
                            • yoma Re: Wytłumaczy mi co ma krowa do wylesiania? 27.03.23, 16:00
                              😆 Panowie, nie rozkręcajcie go pls, przecież to gorsze od storimy z niegraczem razem wziętych 😆
                            • pozytonium Re: Wytłumaczy mi co ma krowa do wylesiania? 27.03.23, 16:13
                              m.c.hrabia napisał:

> . Taki koń potrafił się rozpędzić do 80 km/h i zawrócić na 2.5 m okręgu.
                              > ]
                              >
                              > zapomniałeś dodać,że była to krzyżówka klaczy z ogierem geparda :)

Konie polskie, czy małopolskie bo są ich dwie nazwy spokojnie osiągały 60 km/h, a chwilowo 80 km/h.
                              Dzięki nim husaria nie przegrała żadnej bitwy przez prawie 200 lat. To nie był ciężki koń. Ale wyjątkowo wytrzymały i zwinny.
                              Myślisz, że dlaczego je wybito ukazem? Bo to były normalne koniki?
                              Teraz sobie pomyśl 100-200 chłopa jedzie na ciebie "człogiem" z prędkością 60-80 km/h, tak że stykają im się kolana.

Jest rok 1581. Mohylew. 200 husarzy broni się przed 30 000 najeźdźców. Walki trwają cały dzień pod koniec dnia nadciągają posiłki w ilości 300 ludzi. Te 500 ludzi wygrało bitwę z 30 000 armią wroga. Bez nieśmiertelnych koni nie dałoby się tego osiągnąć. Dlatego tą rasę wybito.

Jest dobry materiał ale Snajper go usuwa.
                              • m.c.hrabia Re: Wytłumaczy mi co ma krowa do wylesiania? 27.03.23, 16:31
                                bełkot ,
                                zapomniałeś do dać szarżę husarii na niemieckie czołgi w 39
                                • pozytonium Re: Wytłumaczy mi co ma krowa do wylesiania? 27.03.23, 16:41
                                  m.c.hrabia napisał:

> bełkot ,
                                  > zapomniałeś do dać szarżę husarii na niemieckie czołgi w 39

Husarię rozwiązano w 1776 roku. Nie mogli szarżować na czołgi 1939 roku.
                                  • m.c.hrabia Re: Wytłumaczy mi co ma krowa do wylesiania? 27.03.23, 19:22
                                    Pieprzysz, antek mógł poprowadzić szarżę
                            • x2468 Re: Wytłumaczy mi co ma krowa do wylesiania? 27.03.23, 19:23
                              Zapomniał tez dodać ze wskutek reform pis koni w Janowie i Michalowie te Nowe Narodowe nie muszą wstawać dzięki czemu preszpan może z takim porozmawiać wspinając się na palce bez zadzierania do góry głowy.
                              Pis miszczem świata jest.
                              • pozytonium Husaria - sposób bycia 27.03.23, 20:22
                                x2468 napisał:

> Zapomniał tez dodać ze wskutek reform pis koni w Janowie i Michalowie te Nowe
                                > Narodowe nie muszą wstawać dzięki czemu preszpan może z takim porozmawiać ws
                                > pinając się na palce bez zadzierania do góry głowy.
                                > Pis miszczem świata jest.

Mieszasz pojęcia. Mieliśmy rasę małopolską, albo zwykle zwaną polską, za której sprzedaż w niepowołane ręce była pewna czapa. Araba może sobie kupić każdy. Wielkościowo te konie były podobne. Tylko, że polski musiał przeżyć -30 - +40 C. Często jedząc raz na trzy dni.
                                To te konie stanowiły w połączeniu z ludźmi o doskonałych manierach potęgę husarii.
                                Weź 200 ludzi rzuć ich na bój z 30 000 ludzi przez 7 godzin rąbaniny. W wyniku której zginęło od 8 do 10 husarzy.
                                Każdego konia współczesnego zajedziesz przez 7 godzin. Polskiego się nie dało. Nie miały być piękne, miały być dzielne i posłuszne bardziej od psa. Te konie uchodziły za nieśmiertelne. Strzał w pierś a koń dalej cwałuje.
                                Druga sprawa ludzie. W XVI wieku jak nie służyłeś w husarii to mogłeś zapomnieć o byciu choćby kasztelanem.
                                Inny mental. Pod Wiedniem Sobieski sam wraz z synem prowadził szarżę. Król z królewiczem w 1 szeregu. Wyobrażasz sobie Macrona idącego na protestujących? Dlaczego Litwini do dziś śpiewają o Chodkiewiczu? Sobie z gęby odejmował by dać innym.

• pies.na.czarnych Re: Wytłumaczy mi co ma krowa do wylesiania? 27.03.23, 13:17
            Pozyto! Jak wytniecie drzewa to nie będziesz miał nawet liści do podtarcia dupy.
            • pozytonium Re: Wytłumaczy mi co ma krowa do wylesiania? 27.03.23, 13:23
              pies.na.czarnych napisała:

> Pozyto! Jak wytniecie drzewa to nie będziesz miał nawet liści do podtarcia dupy

W Belgii?

Jakoś nie wyrżnięto w Polsce. Są odmiany szybkorosnące. Topole, wierzby.
              Najbardziej rozwalają mnie krowy. Co one winne UE?
              • pies.na.czarnych Re: Wytłumaczy mi co ma krowa do wylesiania? 27.03.23, 14:03
                W dodatku twój tatuś nie będzie miał po czym skakać.

> Topole, wierzby.

Drewno z tych drzew nawet do palenia się nie nadaje.

> Najbardziej rozwalają mnie krowy.

Przedstaw swój projekt magazynowania biogazu i dadzą krowom spokój. Już tu wiele razy pisałeś, że masz patent na magazynowanie krowich pierdów. Zrealizuj wreszcie swój projekt zamiast pieprzyć o dupie Maryny.

> Jakoś nie wyrżnięto w Polsce.
                Drzewo rosło 114 lat. "Nikt nie pomyślał, żeby je ściąć. Aż przyszedł rok 2023 i powód się znalazł" tvn24.pl/tvnwarszawa/mokotow/warszawa-buduja-tramwaj-do-wilanowa-stuletnie-drzewo-przy-sobieskiego-wyciete-6860281
                https://tvn24.pl/tvnwarszawa/najnowsze/cdn-zdjecie-58ajgx-drzewo-przy-sobieskiego-wycieto-6860303/alternates/LANDSCAPE_840
                • pozytonium Re: Wytłumaczy mi co ma krowa do wylesiania? 27.03.23, 15:22

> > Jakoś nie wyrżnięto w Polsce.
                  > Drzewo rosło 114 lat. "Nikt nie pomyślał, żeby je ściąć. Aż przyszedł rok 2023 i powód się znalazł" tvn24.pl/tvnwarszawa/mokotow/warszawa-buduja-tramwaj-do-wilanowa-stuletnie-drzewo-przy-sobieskiego-wyciete-6860281
                  > https://tvn24.pl/tvnwarszawa/najnowsze/cdn-zdjecie-58ajgx-drzewo-przy-sob
> ieskiego-wycieto-6860303/alternates/LANDSCAPE_840

To do pikuś.
                  We Wrocławiu wycieli ponad 300 letni dąb.
                • yoma Re: Wytłumaczy mi co ma krowa do wylesiania? 27.03.23, 15:27
                  Oh fuck! Trzaskowski, tego ci nie daruję.
                • pies.na.czarnych Re: Wytłumaczy mi co ma krowa do wylesiania? 27.03.23, 15:29
                  Najpierw PiS, a za nim walec.
                  • yoma Re: Wytłumaczy mi co ma krowa do wylesiania? 27.03.23, 15:32
                    Wiesz, jak ja lubiłam to drzewo?

I na miejscu drzewa ma być jezdnia, tak? Ciekawe, gdzie zamierzają upchnąć ścieżkę rowerową.
                • pozytonium Re: Wytłumaczy mi co ma krowa do wylesiania? 27.03.23, 15:39

Tu masz kolejny

www.radiowroclaw.pl/articles/view/32079/Pozegnanie-113-letniego-debu
                  W ubiegłym roku (2012) magistrat wydał zezwolenie na wycięcie prawie 10 tysięcy drzew w mieście. W zamian zasadzono ich jedynie 3600. Zysk z opłat naliczanych za wydanie pozwoleń na wycinkę wyniósł ponad 4 miliony 600 tysięcy złotych.

gazetawroclawska.pl/prawie-100-drzew-wycieto-na-walach-nad-odra-za-zgoda-miasta/ar/11866690
                  To zrobili ci sami, którzy tak troszczą się polskie drzewa.

Papier toaletowy można robić z topoli. Ten chwast rośnie szybko, a po 50 latach stanowi problem i tak i tak trzeba go wyciąć. Rzuca się jemioła i po topoli.
                  • x2468 Re: Wytłumaczy mi co ma krowa do wylesiania? 27.03.23, 21:38
                    Szyszka pozwolił wycinać drzewa i umarł. Twoja partia pochwaliła wiec dlaczego jęczysz? Chwal pana i ciesz się.
            • j-k Łopian NIE jest krzewem 27.03.23, 15:33

> Pozyto! Jak wytniecie drzewa to nie będziesz miał nawet liści do podtarcia dupy

do tego celu uzywa sie Łopian, ktory NIE jest drzewem , lecz krzewem
              .

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ea/Arctium_lappa_bgiu.jpg
              • pies.na.czarnych Re: Łopian NIE jest krzewem 27.03.23, 15:45
                Jako praktykowi wierzę ci bez zadawania zbędnych pytań.:)
                • j-k gdybys byl na szkoleniu u Prepersow 27.03.23, 16:03
                  > Jako praktykowi wierzę ci bez zadawania zbędnych pytań.:)

gdybys byl na szkoleniu u Prepersow - tobys to wiedzial, dziecie,
                  • pies.na.czarnych Re: gdybys byl na szkoleniu u Prepersow 27.03.23, 16:06
                    > gdybys byl na szkoleniu u Prepersow

Co to jest za zwierze ten prepers?
                    • j-k Prepersi : 27.03.23, 16:07
                      > > Co to jest za zwierze ten prepers?

voila:
                      .
                      doctorgun.eu/blog/kto-to-jest-preppers-styl-zycia-preppersa
                      • pies.na.czarnych Re: Prepersi : 27.03.23, 16:12
                        Jedna zgubiona literka i twój przekaz stal się niezrozumiały. :((((

Kto to jest preppers?
                        • j-k Prepersi - po polsku. 27.03.23, 16:18
                          > Jedna zgubiona literka i twój przekaz stal się niezrozumiały. :((((
                          >
                          > Kto to jest preppers?

Przeciwnie: - przyjeta forma w jezyku polskim sa prepersi

- podobnie - jak jest nia biznes (a nie business)

odsylam do tygodnika Polityka i artykulu na ten temat.

• pies.na.czarnych Re: Prepersi - po polsku. 27.03.23, 16:24
                            Znowu jakieś spolszczenia, których wymowa po polsku zmienia całkowicie znaczenie oryginalnego słówka, neologizmu.

Jest tu watek o "gejtach":)))) W pierwszym momencie myślałem, ze autor popełnił literówkę. I miało być o "gejach":)))
                          • pozytonium Re: Prepersi - po polsku. 27.03.23, 17:47
                            j-k napisał:

> pies.na.czarnych napisała:
                            > > Jedna zgubiona literka i twój przekaz stal się niezrozumiały. :((((
                            > >
                            > > Kto to jest preppers?
                            >
                            >
                            > Przeciwnie: - przyjeta forma w jezyku polskim sa prepersi
                            >
                            > - podobnie - jak jest nia biznes (a nie business)
                            >
                            > odsylam do tygodnika Polityka i artykulu na ten temat.

Czyli harcerze?
                        • yoma Re: Prepersi : 27.03.23, 16:29
                          To tacy z długą grzywką 😄
                  • pozytonium Re: gdybys byl na szkoleniu u Prepersow 27.03.23, 17:46
                    j-k napisał:

> pies.na.czarnych napisała:
                    > > Jako praktykowi wierzę ci bez zadawania zbędnych pytań.:)
                    >
                    >
                    > gdybys byl na szkoleniu u Prepersow - tobys to wiedzial, dziecie,

O popersach słyszałem, ale co to jest?
                    • j-k juz zapodalem: 27.03.23, 18:19
                      pozytonium napisał:
                      > O popersach słyszałem, ale co to jest?

tak, z grubsza jak harcerze - tylko do kwadratu :)
                      .
                      forum.gazeta.pl/forum/0,173832,25752101.html?ext=aHR0cHM6Ly9kb2N0b3JndW4uZXUvYmxvZy9rdG8tdG8tamVzdC1wcmVwcGVycy1zdHlsLXp5Y2lhLXByZXBwZXJzYQ%3D%3D
                      • pozytonium Re: juz zapodalem: 27.03.23, 18:39
                        j-k napisał:

> pozytonium napisał:
                        > > O popersach słyszałem, ale co to jest?
                        >
                        >
                        > tak, z grubsza jak harcerze - tylko do kwadratu :)
                        > .
                        > forum.gazeta.pl/forum/0,173832,25752101.html?ext=aHR0cHM6Ly9kb2N0b3JndW4uZXUvYmxvZy9rdG8tdG8tamVzdC1wcmVwcGVycy1zdHlsLXp5Y2lhLXByZXBwZXJzYQ%3D%3D

Wiem czy do kwadratu. Las cię wyżywi przez cały rok. Właśnie się chyba kończy sezon na paprocie.
                        Jak się rozwiną listki to dalej są jadalne, ale łykowate. Ludzkość opanowała ogień. Nikt nie je np. surowego szczawiu, tylko go podpieka z masełkiem. Można jeść brzozę. W lesie da się przeżyć. Orzeszki buczyny. Itd.
                        • pies.na.czarnych Re: juz zapodalem: 27.03.23, 18:53
                          Korzonki, listki i zamiast krewetek rosówki. Z majonezem własnej roboty oczywista, oczywistość. Pycha, palce lizać. :)
                          • pozytonium Re: juz zapodalem: 27.03.23, 18:59

> Korzonki, listki i zamiast krewetek rosówki. Z majonezem własnej roboty oczywis
                            > ta, oczywistość. Pycha, palce lizać. :)

A to tak trudno zrobić majonez?
                            Dwa srocze jajeczka i 150 ml oleju. Całość dosolić, popieprzyć i masz majonez.
                            Blenderem to robisz w minutę, w lesie będziesz ucierał przez pół godziny.
                            • pies.na.czarnych Re: juz zapodalem: 27.03.23, 19:46
                              > Dwa srocze jajeczka i 150 ml oleju.

Napisz jak uzyskuje się olej z ziarenek dzikiego słonecznika :))))
                              • pozytonium Re: juz zapodalem: 27.03.23, 20:23

> > Dwa srocze jajeczka i 150 ml oleju.
                                >
                                > Napisz jak uzyskuje się olej z ziarenek dzikiego słonecznika :))))

Normalnie. Gniecie się siemię.
              • yoma Re: Łopian NIE jest krzewem 27.03.23, 15:49
                >Łopian, ktory NIE jest drzewem , lecz krzewem

[facepalm]
                • pies.na.czarnych Re: Łopian NIE jest krzewem 27.03.23, 15:59
                  No co ty yoma! Doktorowi nie wierzysz?

Łopian większy (Arctium lappa L.) – gatunek rośliny z rodziny astrowatych. Inne (ludowe) nazwy: łopuch, głowacz, kostropień, topień, dziady. Występuje w Europie, na Syberii, w Himalajach, Chinach, Japonii, Azji Mniejszej, na Kaukazie, a jako gatunek zawleczony również w Ameryce Północnej i Południowej. Jest pospolity na terenie całej Polski. Status gatunku we florze Polski: gatunek rodzimy.
                  Podcieraj se dottore, podcieraj :))))https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/5e/Arctium_lappa02.jpg/480px-Arctium_lappa02.jpg
                • m.c.hrabia Re: Łopian NIE jest krzewem 27.03.23, 16:00
                  https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-ek9z-4SCr-hHcy_lopian-1920x1080-nocrop.jpg
                  • yoma Re: Łopian NIE jest krzewem 27.03.23, 16:02
                    I to jest krzew waszym zdaniem? Chłopaki! [facepalm]
                    • pies.na.czarnych Re: Łopian NIE jest krzewem 27.03.23, 16:07
                      Jeszcze raz zapytam uparta niewiasto! Doktorowi nie wierzysz?
                      • pozytonium Re: Łopian NIE jest krzewem 27.03.23, 16:27

> Jeszcze raz zapytam uparta niewiasto! Doktorowi nie wierzysz?

Bylina jak nic :)
                      • yoma Re: Łopian NIE jest krzewem 27.03.23, 16:28
                        Nie 🤗
    • privus Re: Co oznacza wyjście PL z UE? Jakie skutki spow 27.03.23, 11:27
      Przykład Anglii jest wystarczającą odpowiedzią na tak postawione pytanie. Nie wolno przy tym zapominać, że zarówno poziom gospodarki jak i praworządności jest o kilka poziomów wyżej od zafundowanego nam w naszym kraju.
    • mozart Re: Co oznacza wyjście PL z UE? Jakie skutki spow 27.03.23, 13:03
      janadam59 napisał:

> taka decyzja rządzących ( jeśliby do takiej decyzji doszłoby). Wszyscy straszą
      > UE - jedni że opuszczą bo kołchoz, a drudzy, że to gwarancja rozwoju i bogactwa
      > a także bezpieczeństwa. Nikt nie mówi o rzeczywistych zagrożeniach ( jeśli są
      > ) związanych z wyjściem. Czy wyjście z UE oznacza także opuszczenie wspólnego r
      > ynku i strefy Schengen. Norwegia nie jest w UE a jest praktycznym członkiem wsp
      > ólnego rynku i strefy Schengen.

Priwislinski Kraj jako zbuntowana prowincja Wielkiego Imperium Rosyjskiego po prostu wróci na kolanach do swej prawdziwej matki - Matki Rosji.
    • pies.na.czarnych Re: Co oznacza wyjście PL z UE? Jakie skutki spow 27.03.23, 13:23
      > taka decyzja rządzących ( jeśliby do takiej decyzji doszłoby).

Po pierwsze rządzący nie maja prawa podjąć takiej decyzji.
      Jeżeli podjęliby to będziesz miał to samo co jest pokazane na tym obrazku:

Protestujący w Izraelu krzyczą, że "nie chcą być jak Polska".
      https://tvn24.pl/najnowsze/cdn-zdjecie-l575ey-protesty-w-izraelu-6849450/alternates/LANDSCAPE_840
      Oczywiscie szturmówki będą biało czerwone, a protestujący będą krzyczeć "Polska to nie jest Wielka Brytania".
      • pozytonium Też im UE zakaże papieru toaletowego? 27.03.23, 13:27

> > taka decyzja rządzących ( jeśliby do takiej decyzji doszłoby).
        >
        > Po pierwsze rządzący nie maja prawa podjąć takiej decyzji.
        > Jeżeli podjęliby to będziesz miał to samo co jest pokazane na tym obrazku:
        >
        > Protestujący w Izraelu krzyczą, że "nie chcą być jak Polska".
        > https://tvn24.pl/najnowsze/cdn-zdjecie-l575ey-protesty-w-izraelu-6849450/
> alternates/LANDSCAPE_840
        > Oczywiscie szturmówki będą biało czerwone, a protestujący będą krzyczeć "Polska
        > to nie jest Wielka Brytania".

A co z krowami? Jeść im świni nie wolno. Za bardzo podobna.

forum.gazeta.pl/forum/w,396,175636454,175636454,Zabraknie_papieru_toaletowego.html
        • x2468 Re: Też im UE zakaże papieru toaletowego? 27.03.23, 15:43
          Masz racje, trudno ja odróżnić od ciebie. Może zawieś jakąś wstążeczkę na szyi, i podpisz " to z wstążeczka to ja", nie będziesz miał problemów, nikt się nie pomyli.
      • x2468 Re: Co oznacza wyjście PL z UE? Jakie skutki spow 27.03.23, 19:32
        Nie z Polakami takie numery. Dostana po 500 i będzie spokój.
    • j-k dotacje celowe dla Polski koncza sie w roku 2027 27.03.23, 15:27
      (pozostana tylko doplaty dla rolnikow)

wiec do roku 2027 - to sie grzecznie bierze dotacje i nie placze.

a po roku 2027 - mozna zaczac liczyc korzysci i straty.
    • m.c.hrabia Re: Co oznacza wyjście PL z UE? Jakie skutki spow 27.03.23, 17:53
      wyjście to wyjście
      • pozytonium Re: Co oznacza wyjście PL z UE? Jakie skutki spow 27.03.23, 18:14
        m.c.hrabia napisał:

> wyjście to wyjście

Za jakiś czas, jak się skończą dopłaty będzie reakcja lawinowa wśród wszystkich państw.
        Ludzie nie pogodzą się z tym, że papier toaletowy jest zakazany. Hiszpanie też nie odpuszczą krów. Włosi kawy.
        Pozostanie unia gospodarcza i celna. Wolny rynek OK, ale bez prawa wchodzenia do mej toalety i spradzania jakiego papieru używam.
        Tak naprawdę UE nie zrealizowała żadnego wspólnego projektu. Jest Erasmus, wcześniej był Sokrates. Ale jeden kraj sobie tłoczy paliwo NS i nic innym do tego, aż pękła rura.
        Same tylko zakazy.

Nie ma wspólnej choćby armii. Polska nie czekając uciekła w przód.

• x2468 Re: Co oznacza wyjście PL z UE? Jakie skutki spow 27.03.23, 19:35
          Największa armia na starych poniemieckich czołgach? Kropidła maja krajowej produkcji czy z Korei?
          • pozytonium Re: Co oznacza wyjście PL z UE? Jakie skutki spow 27.03.23, 20:41
            x2468 napisał:

> Największa armia na starych poniemieckich czołgach? Kropidła maja krajowej prod
            > ukcji czy z Korei?

Szczególnie Jelcze, sama Merkel na nie sikała.
            • x2468 Re: Co oznacza wyjście PL z UE? Jakie skutki spow 27.03.23, 21:40
              Jelcze z niemieckimi napędami firmy MAN czy Daimler - Benz?
              • pozytonium Re: Co oznacza wyjście PL z UE? Jakie skutki spow 27.03.23, 22:25
                x2468 napisał:

> Jelcze z niemieckimi napędami firmy MAN czy Daimler - Benz?

Pewnie MAN. Silnik to teraz część jak opona.
                Podwykonawca robi i tyle. Skrzynia biegów i cały napęd już są pewnie Jelczowskie.
                VW składa auta z alternatorami Hitachi. To norma.
    • adalberto3 Re: Co oznacza wyjście PL z UE? Jakie skutki spow 27.03.23, 18:37
      We mgle się nie zagubimy. Geopolityka w Europie zmienia się. Jeżeli tego nie wykorzystamy, będziemy skończonymi frajerami. Trzeba nam więcej wyobraźni, może po raz pierwszy w naszej historii. Europa pod przewodnictwem Niemiec będzie technologicznym zadupiem. Nie dajmy sobie tego narzucić.
      • pies.na.czarnych Re: Co oznacza wyjście PL z UE? Jakie skutki spow 27.03.23, 18:55
        > Jeżeli tego nie wykorzystamy, będziemy skończonymi frajerami.

O kim prawisz?
        • pozytonium Choćby o tobie :) 27.03.23, 19:01

> > Jeżeli tego nie wykorzystamy, będziemy skończonymi frajerami.
          >
          > O kim prawisz?
          • pies.na.czarnych Re: Choćby o tobie :) 27.03.23, 19:48
            Ja nie mam nic wspólnego z durniami ze zbioru pis-swołocz. To było raczej do ciebie.
            • pozytonium Re: Choćby o tobie :) 27.03.23, 20:42

> Ja nie mam nic wspólnego z durniami ze zbioru pis-swołocz. To było raczej do ci
              > ebie.

Suko, nazywasz mnie swołoczą?
      • mozart Re: Co oznacza wyjście PL z UE? Jakie skutki spow 27.03.23, 19:38
        Przyszłość Polski jest jedynie w ramach ZBiR.
    • pies.na.czarnych Re: Co oznacza wyjście PL z UE? Jakie skutki spow 27.03.23, 20:54
      Pisowskie głupy o to się prosicie? tvn24.pl/biznes/ze-swiata/wielka-brytania-obr-ocenia-jak-brexit-wplynal-na-gospodarke-najwiekszy-spadek-poziomu-zycia-6863375
    • x2468 Re: Co oznacza wyjście PL z UE? Jakie skutki spow 27.03.23, 21:30
      Na początek wyjedzie z pomrocznej większość obywateli zdolnych i chcących pracować. Zostaną w kraju beneficjenci 500+, 14 emerytury i innych jałmużn.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka