Dodaj do ulubionych

To miały być wielkie projekty pisu

28.03.23, 15:56
i jak zwykle u pisich jest, czyli, nie produkujemy pociągów w ramach kolei dużych prędkości, polski prom nie wypłynął ze szczecińskiej stoczni, nie zwiedzimy Muzeum Bitwy Warszawskiej.To nie wszystko czym może się pochwalić pis np. Przyjechaliśmy tutaj, żeby dać z powrotem nadzieję na rozwój Stoczni Szczecińskiej i dać konkretne zamówienia, stworzyć popyt na okręty, na statki - może też na okręty, które będą tutaj budowane. bredził matousz, i co, ano jak zwykle, nie zrealizowane, ja tak mogę długo, tylko wklejam to po to by zrozumieć jak można oddać głos na złodziei, na kretynów, i zwykłe szuje, które okradają nas na "żywca"?
Obserwuj wątek
    • czan-dra Re: To miały być wielkie projekty pisu 28.03.23, 15:58
      Wow, jak to pięknie ujął stalker, nie wkleiłem linka,

konkret24.tvn24.pl/polska/obietnice-minus-promy-ostroleka-c-szybkie-pociagi-inwestycje-obiecane-a-niezrealizowane-6870737
    • m.c.hrabia Re: To miały być wielkie projekty pisu 28.03.23, 16:00
      można , polski potomek chłopa pańszczyźnianego ma to w genach.
    • j-k No masz, k... nowy Port Pelnomorski w Elblągu... 28.03.23, 16:01
      tej Platfusiarni, k... nikt nie dogodzi...
    • privus Re: To miały być wielkie projekty pisu 28.03.23, 16:09
      Projekty PiS-u to tylko czcze gadanie. Kilkakrotnie podejmowałem próby dotarcia do jakiegoś spisanego przynajmniej w założeniach realnego spisanego programu i kończyło się zawsze na próbach wstawiania bajerów. Dla żyjących wyłącznie nadzieją ziszczenia tych obiecanek być może to wystarcza.
    • czan-dra Re: To miały być wielkie projekty pisu 28.03.23, 16:11
      Po pierwsze pseudochtorku, nie jestem wyborcą Po, po drugie TO nie jest port pełnomorski, to nie jest żaden port, bo li tylko kajaki są w stanie dopłynąć do Elbląga, jestem dumny że wyjaśniłem ci to, postanowiłem być pełen empatii dla upośledzonych.
      • j-k a chandra znowu cie trzepie, co ? 28.03.23, 16:18
        dobra hloopcze,, to ja wrzuce cie na barke rzeczno-morska o ladownosci 3.000 DWT i zawioze wrost do Elblaga :)
        .
        www.portalmorski.pl/stocznie-statki/21106-rzeczny-chemikaliowiec-z-plocka-reinie-plynie-przez-morze-do-holandii.
        • privus Re: a chandra znowu cie trzepie, co ? 28.03.23, 17:46
          Najpierw sam przepłyń nią do Elbląga :)
        • pies.na.czarnych Re: a chandra znowu cie trzepie, co ? 28.03.23, 18:29
          Pseudodoktorku, jak słusznie zauważył czandra, następnym razem wysil swój nadwyrężony rozumek i postaraj się zrozumieć co jest napisane w tekstach, które linkujesz.

Z twojego linku:

Rzeczny chemikaliowiec z Płocka Reinie płynie przez morze do Holandii
          www.portalmorski.pl/stocznie-statki/21106-rzeczny-chemikaliowiec-z-plocka-reinie-plynie-przez-morze-do-holandii.

Dalsza droga barki również nie jest łatwa. Mimo, że to jednostka w pełni wyposażona i może się poruszać o własnych siłach - ze względu na to, że jest statkiem śródlądowym, a więc nie została zaprojektowana, zbudowana i certyfikowana do żeglugi morskiej - musi być w morzu (na drodze z Gdańska do holenderskiego Werkendam, gdzie zostanie przekazana armatorowi) holowana.
          • j-k nieuczko, nie udowadniaj po raz kolejny, ze 28.03.23, 18:52
            suka.na.czarnych napisała:
            Dalsza droga barki również nie jest łatwa.

nieuczko, nie udowadniaj po raz kolejny, ze nia jestes

bo chandra - to jusz nie musi :)

barka rzeczno-morska (3000 DWT) jest zaprojektowana
            na plywanie po plytkich akwenach

jak Baltyk, czy kanal La Manche, a nie po pelnym Morzu. (np. Polnocnym)

• privus Re: nieuczko, nie udowadniaj po raz kolejny, ze 28.03.23, 19:02
              Tak, jak w operacji "Lew Morski"?
            • pies.na.czarnych Re: nieuczko, nie udowadniaj po raz kolejny, ze 28.03.23, 21:13
              >barka rzeczno-morska (3000 DWT) jest zaprojektowana
              >na plywanie po plytkich akwenach

>jak Baltyk, czy kanal La Manche, a nie po pelnym Morzu. (np. Polnocnym)😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Ta barka ma klasę łódki szuwarowo bagiennej.:)
        • x2468 Re: a chandra znowu cie trzepie, co ? 28.03.23, 21:04
          Pusty chemikaliowiec sierotko.
          • j-k Re: a chandra znowu cie trzepie, co ? 30.03.23, 16:05
            x2468 napisał:
            > Pusty chemikaliowiec sierotko.

a jaki ma k... byc niemoto ?
            w koncu w Plocku zwodowany i jedzie do Holandii (na tym zdjeciu)
            • j-k i dla jasnosci: 30.03.23, 16:08
              j-k napisał:

> x2468 napisał:
              > > Pusty chemikaliowiec sierotko.
              >
              > a jaki ma k... byc niemoto ?
              > w koncu w Plocku zwodowany i jedzie do Holandii (na tym zdjeciu)

i dla jasnosci. - po poglebieniu toru wodnego w Porcie w Elblagu

takie barki rzeczno-morskie o ladownosci do 5.000 DWT beda mogly wplywac do portu.
              • no-popis Re: i dla jasnosci: 30.03.23, 17:45
                j-k napisał:

> j-k napisał:
                >
                > takie barki rzeczno-morskie o ladownosci do 5.000 DWT beda mogly wplywac do po
                > rtu.

Barki 2000t do 5000t to wielki i ważny rynek.
            • no-popis Re: a chandra znowu cie trzepie, co ? 30.03.23, 18:15
              j-k napisał:

> x2468 napisał:
              > > Pusty chemikaliowiec sierotko.
              >
              >
              > a jaki ma k... byc niemoto ?
              > w koncu w Plocku zwodowany i jedzie do Holandii (na tym zdjeciu)
              x2468 nadaje się na Ministra Gospodarki Morskiej w rządzie Tuska :)
    • czan-dra Re: To miały być wielkie projekty pisu 28.03.23, 16:25
      To jest barka rzeczna, która płynie w dziewiczy rejs, módl się by ten kajaczek nie zatonął, o zanurzeniu równym kajakowi, 3 000 DWT, i to warte było tylu miliardów?
      Daj spokój, znowu się z lekka pogrążasz.
    • czan-dra Re: To miały być wielkie projekty pisu 28.03.23, 16:40
      Dla zwrócenia uwagi dochtorka chemio-ekonoma, Było to jednak zakończenie tylko pierwszego z trzech etapów inwestycji: wciąż nie pogłębiono całego toru wodnego prowadzącego do portu w Elblągu, co uniemożliwia wpływanie do niego większych jednostek transportowych., a teraz dalsza część, Mimo zbudowania kanału przez Mierzeję Wiślaną, większe jednostki i tak nie mogą wpływać do portu w Elblągu – a to był jeden z głównych celów inwestycji. Według informacji Urzędu Morskiego w Gdyni przez pół roku działania kanału żeglugowego, do 17 marca 2023 roku, przepłynęło nim 556 jednostek - większość to kutry, prywatne jachty i jednostki zmierzające na budowę kolejnych etapów inwestycji. Tak więc obietnica "swobodnej żeglugi statków między portem w Elblągu oraz innymi portami" pozostaje niezrealizowana.
      • x2468 Re: To miały być wielkie projekty pisu 28.03.23, 17:03
        Ile statków wpłynęło do tego nowego portu w Elblągu?
      • x2468 Re: To miały być wielkie projekty pisu 28.03.23, 17:04
        Większość to przybyła na otwarcie tego kanału.
      • j-k alesz bedzie, dzidziu, do konca 2024. 28.03.23, 17:32
        czan-dra napisał:
        ... i jednostki zmierzające na budowę kolejnych etapów inwestycji.

- wlasnie !

Tak więc obietnica "swobodnej żeglugi statków między portem w Elblągu oraz innymi portami" pozostaj
        > e niezrealizowana.[/b]

alesz bedzie, dzidziu, co sam zauwazyles.

do konca przyszlego roku - 2024.

"nie od razu Krakow zbudowano " :)
        • pies.na.czarnych Re: alesz bedzie, dzidziu, do konca 2024. 28.03.23, 18:32
          Dottore powiedz nam ile można stracić na tym interesie. :)
          • yoma Re: alesz bedzie, dzidziu, do konca 2024. 28.03.23, 18:46
            Ukraść chyba?
          • j-k powiem chetnie: - 4 mld PLN. 28.03.23, 18:58
            pies.na.czarnych napisała:
            > Dottore powiedz nam ile można stracić na tym interesie. :)

1. przekop Mierzei Wislanej - 2 mld PLN (juz zrobiony)

2. modernizacja drogi do Portu Elblag - 1 mld. (realizacja do konca tego roku - 2023)

3. poglebienie kanalow samego portu Elblag - 1 mld. (realizacja do konca 2024)

PS. a tera spiesz sie, bo tfoja Platfusiarnia moze wygrac wybory :)

• x2468 Re: powiem chetnie: - 4 mld PLN. 28.03.23, 21:13
              Jeszcze kilkaset milionów na obrotnice.
              • pies.na.czarnych Re: powiem chetnie: - 4 mld PLN. 28.03.23, 21:14
                x2468 napisał:

> Jeszcze kilkaset milionów na obrotnice.
                >

Trzeba kraść póki się da.
            • privus Re: powiem chetnie: - 4 mld PLN. 29.03.23, 10:30
              j-k napisał:

> pies.na.czarnych napisała:
              > > Dottore powiedz nam ile można stracić na tym interesie. :)
              >
              >
              > 1. przekop Mierzei Wislanej - 2 mld PLN (juz zrobiony)
              >
              > 2. modernizacja drogi do Portu Elblag - 1 mld. (realizacja do konca tego roku -
              > 2023)
              >
              > 3. poglebienie kanalow samego portu Elblag - 1 mld. (realizacja do konca 2024)
              >
              >
              > PS. a tera spiesz sie, bo tfoja Platfusiarnia moze wygrac wybory :)
              >
              No i poszła ara w gwizdek. A lokomotywa jak stała, tak stoi :)
              • j-k nie, zacznie jechac w 2024 29.03.23, 18:12
                privus napisał:
                > No i poszła ara w gwizdek. A lokomotywa jak stała, tak stoi :)

nie, - gdyz zacznie jechac w 2024

masz problemy ?

jesz na Bialorus.

Lukaszenka szuka usilnie dostepu do morza.
        • x2468 Re: alesz bedzie, dzidziu, do konca 2024. 28.03.23, 21:12
          Do dnia dzisiejszego przez śluzę przepłynęło nieco ponad 550 jednostek olywajacych z tego 309 w pierwszym miesiącu po uruchomieniu kanału, czyli więcej niż polowa to byli oglądacze nowej atrakcji turystycznej.
          • pies.na.czarnych Re: alesz bedzie, dzidziu, do konca 2024. 28.03.23, 21:16
            Łódki turystyczne, które nie obowiązują opłaty za przepłynięcie przez śluzę.
            • x2468 Re: alesz bedzie, dzidziu, do konca 2024. 28.03.23, 21:48
              Nie obowiązuje oplata lecz to nie przeszkodziło policzyć ich do statystyki ku chwale prezesapana.
    • czan-dra Re: To miały być wielkie projekty pisu 28.03.23, 16:44
      Ciekawym, ile dostali za stępkę na złomie?
      • privus Re: To miały być wielkie projekty pisu 28.03.23, 18:26
        Pinokio jeszcze nie zdobył się na odpowiedź. Obawiam się, że znacznie więcej kosztował jego wyprawa do Szczecina, niż uzysk ze złomowania stępki.
    • hordol Re: To miały być wielkie projekty pisu 28.03.23, 16:45
      Gdyby były koleje dużych prędkości budowane to byś ryczał, że się wywlaszcza ludzi z terenów nowego szlaku kolejowego.
      • czan-dra Re: To miały być wielkie projekty pisu 28.03.23, 16:58
        A kto to pseudoktorkowi to powiedział, powiedz, a ja się na nim zemszczę.
      • m.c.hrabia Re: To miały być wielkie projekty pisu 28.03.23, 16:58
        a po chuja koleje dużych prędkości w kraju gdzie największa odległość doprzebycia to 600km
        • czan-dra Re: To miały być wielkie projekty pisu 28.03.23, 17:07
          A po to by pobić rekord opóźnienia, który aktualnie wynosi 1588 minut opóźnienia, i chcą aby to nie było ich ostatnie słowo.
          • pies.na.czarnych Re: To miały być wielkie projekty pisu 28.03.23, 18:34
            :)
          • privus Re: To miały być wielkie projekty pisu 29.03.23, 11:18
            Ambicja bicia rekordów w stylu byle jaki, byle był ;(
      • x2468 Re: To miały być wielkie projekty pisu 28.03.23, 17:06
        Kto ryczał kiedy kupowali pendolino?
        • hordol Re: To miały być wielkie projekty pisu 28.03.23, 17:21
          Pendolino to nie jest kolej dużych prędkości
          Nota bene jeździ w Polsce poniżej swoich możliwości
          Kolej dużych prędkości wymaga wytyczenia nowych szlaków
        • privus Re: To miały być wielkie projekty pisu 28.03.23, 17:52
          Zapraszam do Chin. Tam pociągi mknące 400 km/h nie należą do rzadkości. A Ty cieszysz się dorożkami :)
          • jureek Re: To miały być wielkie projekty pisu 28.03.23, 19:14
            privus napisał:

> Zapraszam do Chin. Tam pociągi mknące 400 km/h nie należą do rzadkości. A Ty ci
            > eszysz się dorożkami :)

Chiny są jednak trochę większym krajem z większymi odległościami. No i wyrosłem już z dziecięcej fascynacji, ile to jaki samochód ma na liczniku. Chciałbym, żeby kolej w Polsce wyglądała przynajmniej tak jak u naszych południowych sąsiadów. Ale od takiego standardu dzielą nas jeszcze lata świetlne, choć dla poprawy wielu rzeczy nie trzeba nawet wielkich nakładów finansowych, wystarczyłaby lepsza organizacja.
            Byłem w weekend w Pradze, jechałem z Opola pociągiem z przesiadkami we Wrocławiu, Lichkowie i Usti nad Orlici. Na polski odcinek do Lichkowa musiałem kupić trzy bilety - osobno na IC Opole-Wrocław, osobno na KD Wrocław - Międzylesie i osobny bilet z Międzylesia do Lichkowa, przy czym te ostatnie dwa bilety potrzebowałem w tym samym pociągu. W Czechach wsiadłem do pociągu, poczekałem, aż przyjdzie konduktor (nie musisz tak jak w Polsce samemu ganiać za konduktorem i pokornie ustawiać się do niego w kolejce, żeby wypisał ci bilet) i kupiłem JEDEN bilet do samej Pragi, mimo iż wiozło mnie dwóch przewoźników, w tym jeden prywatny. Wygodnego systemu sprzedaży biletów nie potrafią zorganizować, tu nie ma się co łudzić, że jakieś KDP wybudują?
            • privus Re: To miały być wielkie projekty pisu 28.03.23, 19:26
              Przyzwyczaja się nas do tego, że do głoszonej idei i planów dodaje się na pocieszenie margarynę :)
              • jureek Re: To miały być wielkie projekty pisu 28.03.23, 20:19
                privus napisał:

> Przyzwyczaja się nas do tego, że do głoszonej idei i planów dodaje się na pocie
                > szenie margarynę :)

Ale oni (a także wszyscy poprzednicy) nawet tej margaryny nie dają. Kolej w Polsce zarzynały wszystkie rządy od Messnera do dzisiaj
              • yoma Re: To miały być wielkie projekty pisu 28.03.23, 20:19
                Piękne, mogę ukraść na użytek własny?
                • privus Re: To miały być wielkie projekty pisu 28.03.23, 21:07
                  Poprzez fundację można się dostatnio zaopatrzyć :)
                  • no-popis Re: To miały być wielkie projekty pisu 29.03.23, 09:20
                    privus napisał:

> Poprzez fundację można się dostatnio zaopatrzyć :)
                    Masz na myśli fundację ProCivili?
                    • privus Re: To miały być wielkie projekty pisu 29.03.23, 09:31
                      Nie. Mam na myli tych żyjących pisią nadzieją.
                      • no-popis Re: To miały być wielkie projekty pisu 30.03.23, 06:00
                        privus napisał:

> Nie. Mam na myli tych żyjących pisią nadzieją.
                        A co za różnica czy żyją pisią nadzieję czy tuskową nadzieją?
      • jureek Re: To miały być wielkie projekty pisu 28.03.23, 17:52
        hordol napisała:

> Gdyby były koleje dużych prędkości budowane to byś ryczał, że się wywlaszcza l
        > udzi z terenów nowego szlaku kolejowego.

Polska kolejowa specjalność to wywalanie kasy na budowy i remonty, z których potem pasażer nie ma żadnej korzyści, a czasem jest wręcz gorzej niż przed modernizacją. Bo nie chodzi o to, żeby pasażer coś z tego miał, lecz przede wszystkim o to, żeby wydać kasę i zarobili projektanci i wykonawcy. Tak było za SLD, za PO i tak samo jest teraz za rządów PiS.
        • m.c.hrabia Re: To miały być wielkie projekty pisu 28.03.23, 17:59
          Zandebrg to zmieni, sam zacznie projektować.
          • jureek Re: To miały być wielkie projekty pisu 28.03.23, 19:00
            m.c.hrabia napisał:

> Zandebrg to zmieni, sam zacznie projektować.

Nie trzeba Zandberga, wystarczy zaangażować fachowców od transportu publicznego, a nie partyjnych nominatów. Jak można dobrze rozwijać kolej pokazuje np. województwo dolnośląskie. Tam nie robi się drogich remontów, żeby kolesie zarobili, partyjny kacyk zrobił sobie fotkę, a potem puszcza się dwa pociągi dziennie (przykład z podkarpackiego), nie kupuje się drogiego, nowoczesnego taboru, który potem całymi dniami stoi na bocznicach, bo gdyby jeździł, to mógłby się zepsuć (przykład z zachodnio-pomorskiego, które posiada najnowocześniejszy tabor i jednocześnie fatalną ofertę dla pasażerów), w dolnośląskim, gdy już wyremontuje się jakąś linię bez łaski PKP PLK (bo samorząd sam przejął te linie, jak np. przez Sobótkę do Świdnicy), to puszcza się potem na tę trasę kilkanaście par pociągów dziennie i ludzie przynajmniej coś mają.
            No tak, zapomniałem, jak można się zajmować poważnie czymś tak przyziemnym jak kolej, gdy w kraju gwałcona jest demokracja i konstytucja. No to już się poprawiam i wznoszę okrzyk "precz z kaczorem-dyktatorem, precz, precz, precz!"
            • pozytonium Re: To miały być wielkie projekty pisu 29.03.23, 12:27
              jureek napisał:

> m.c.hrabia napisał:
              >
              > > Zandebrg to zmieni, sam zacznie projektować.
              >
              > Nie trzeba Zandberga, wystarczy zaangażować fachowców od transportu publicznego
              > , a nie partyjnych nominatów. Jak można dobrze rozwijać kolej pokazuje np. woje
              > wództwo dolnośląskie. Tam nie robi się drogich remontów, żeby kolesie zarobili,
              > partyjny kacyk zrobił sobie fotkę, a potem puszcza się dwa pociągi dziennie (p
              > rzykład z podkarpackiego), nie kupuje się drogiego, nowoczesnego taboru, który
              > potem całymi dniami stoi na bocznicach, bo gdyby jeździł, to mógłby się zepsuć
              > (przykład z zachodnio-pomorskiego, które posiada najnowocześniejszy tabor i jed
              > nocześnie fatalną ofertę dla pasażerów), w dolnośląskim, gdy już wyremontuje si
              > ę jakąś linię bez łaski PKP PLK (bo samorząd sam przejął te linie, jak np. prze
              > z Sobótkę do Świdnicy), to puszcza się potem na tę trasę kilkanaście par pociąg
              > ów dziennie i ludzie przynajmniej coś mają.
              > No tak, zapomniałem, jak można się zajmować poważnie czymś tak przyziemnym jak
              > kolej, gdy w kraju gwałcona jest demokracja i konstytucja. No to już się popraw
              > iam i wznoszę okrzyk "precz z kaczorem-dyktatorem, precz, precz, precz!"

Na Śląsku pociągi mają za zadanie jeździć z odstępami góra 30 minut, jeden od drugiego.
              Zwiększa to komfort podróży pasażerów, bo nie są tak wypchane jak w Indiach.
              Cały czas trwa jednak walka z Sutrykiem. Uparł się by na rogatkach wszyscy wysiadali i wsiadali do pociągu.
              www.eska.pl/wroclaw/do-sporu-o-urbancard-w-pociagach-dolacza-wojewodztwo-proponuje-nowe-zasady-rozliczania-przejazdow-aa-TSXr-eVKj-8pGS.html
              Problem jest jeden Sutryk nie chce płacić za przejazdy wewnątrz Wrocławia. Wrocławianin musi kupić dwa bilety. Jeden na pociąg, drugi na MPK. Jeśli kupujesz bilet czasowy, to jest on tylko ważny w MPK. Kolej zainwestowała kupę kasy w nowe przystanki. Za Dutkiewicza było tak. Kupujesz bilet czasowy i jest on honorowany, zarówno w pociągach, jak i w MPK. Dojazd np. ode mnie do Rynku trwa ponad 40 minut MPK. Nie ma możliwości kupienia biletu czasowego i znalezienia się w Rynku po 16 minutach. 8 minut koleją + 8 minut MPK. No po 20 minutach.
              Całość by miała sens, to minimum bilet na 60 minut, honorowany zarówno przez MPK jak i kolei. samym MPK wyprawa z jednego końca na drugi to często ponad 2 godziny. Nawet jak kupisz bilet 24 godzinny, to nie możesz z niego korzystać na kolei. Jak znowu kupisz bilet ważny 6 godzin na kolei, to nie możesz z niego korzystać w MPK. Za Dutkiewicza bilet kolejowy i bilet MPK były honorowane u obu przewoźników w ramach Wrocławia.
              Sutrykowi dalej marzy się metro. Na cholerę? Jak ma gęstszą sieć na powierzchni w WWK.
              https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/34/Wroclaw_railway_network.png
              • czan-dra Re: To miały być wielkie projekty pisu 29.03.23, 14:09
                Młotek, jesteś pewien że wkleiłes swoje zale w dobry wątek?
                • privus Re: To miały być wielkie projekty pisu 29.03.23, 14:22
                  To są te wielkie plany. Ścieżka rowerowa za wsią też do nich należy :)
                  • pozytonium Re: To miały być wielkie projekty pisu 29.03.23, 15:50
                    privus napisał:

> To są te wielkie plany. Ścieżka rowerowa za wsią też do nich należy :)

To nie są plany tylko S-Bahn we Wrocławiu.
                    Jak można mówić o inwestycjach skoro Sutryk je blokuje.
                    Miasto jedno z najbardziej zakorkowanych na świecie, jednocześnie z niewykorzystaną genialną siecią kolejową.

Warszawa ma krzyż. We Wrocławiu KD dojedziesz wszędzie. KD inwestowałyby w nowe dodatkowe przystanki, ale to nie ma sensu przy polityce miasta.
                    Kumpel z odległości 70 km jedzie tyle samo długo, co ja przez 5 km. MPK.
      • jureek Re: To miały być wielkie projekty pisu 28.03.23, 20:31
        hordol napisała:

> Gdyby były koleje dużych prędkości

Koleje dużych prędkości? Śmiech na sali. Kto miałby to budować? Spółki z grupy PKP, jak ta spółka, która dłużej remontuje 20 km linii kolejowej niż ją od zera, bez koparek, łopatami i furmankami 100 lat temu budowano?
        • privus Re: To miały być wielkie projekty pisu 29.03.23, 11:16
          Od dawna twierdzę, że podstawowym błędem ustroju tego państwa jest brak rzetelnej i niezawisłej kontroli. Za składanie przez polityków rządowych obietnic bez pokrycia powinny być wyciągane sankcje już w latach 90-tych ub.w. Bezkarność tworzenia idiotycznych miraży pogłębia jedynie chaos i swawolę a "głupi naród uwierzy we wszystko" (Kurski), czego przykładów wcale nie trzeba szukać.
          • no-popis Re: To miały być wielkie projekty pisu 29.03.23, 13:07
            privus napisał:

> Od dawna twierdzę, że podstawowym błędem ustroju tego państwa jest brak rzeteln
            > ej i niezawisłej kontroli. Za składanie przez polityków rządowych obietnic bez
            > pokrycia powinny być wyciągane sankcje już w latach 90-tych ub.w. Bezkarność t
            > worzenia idiotycznych miraży pogłębia jedynie chaos i swawolę a "głupi naród uw
            > ierzy we wszystko" (Kurski), czego przykładów wcale nie trzeba szukać.
            Za obietnice sankcje? Utopia!
            System partyjny jest do bani.
            • privus Re: To miały być wielkie projekty pisu 29.03.23, 13:11
              A pamiętasz, jak to Wałęsę chcieli ciągać po sądach za obiecane 100 tys. zł na każdego obywatela? :)
    • stasi1 Re: To miały być wielkie projekty pisu 28.03.23, 17:08
      Kradną ale się dzielą
      • czan-dra Re: To miały być wielkie projekty pisu 28.03.23, 17:11
        Z kim? Jakoś szary Kowalski tego nie odczuwa.
        • ave.duce Re: To miały być wielkie projekty pisu 28.03.23, 22:05
          czan-dra napisał:

> Z kim? Jakoś szary Kowalski tego nie odczuwa.

Oj tam, oj tam ;)
        • stasi1 Re: To miały być wielkie projekty pisu 30.03.23, 14:16
          Akurat Kowalski ten odczuwa. Sami z sobą. Przecież zalek ostatnio te 180 milionów nie chciał zajumac tylko dla siebie
      • yoma Re: To miały być wielkie projekty pisu 28.03.23, 17:11
        A co ostatnio od nich dostałeś?
        • czan-dra Re: To miały być wielkie projekty pisu 28.03.23, 17:35
          Podzielili się rachunkami, które mamy płacić za ich radosną kradzież.
          • yoma Re: To miały być wielkie projekty pisu 28.03.23, 17:42
            And so we stood, among thieves, liars and murderers
            Whose names shall live in eternal rest and infamy 🎵🎸
            • m.c.hrabia Re: To miały być wielkie projekty pisu 28.03.23, 17:45
              o w mordę, jeszcze jedna Wietnamka.
              • yoma Re: To miały być wielkie projekty pisu 28.03.23, 18:08
                To teraz zauważyłeś? 👅
            • privus Re: To miały być wielkie projekty pisu 28.03.23, 17:54
              Hopefully as soon as possible.
              • yoma Re: To miały być wielkie projekty pisu 28.03.23, 18:11
                Primordial, Redemption at the Puritan's Hand. Bardzo na czasie płytka, bardzo.

We stood on the shoulders of giants
                Like Atlas with the burden of faith
                We clasped our hands, all hands in praise
                of the conqueror's right to tyranny 🎵
                • m.c.hrabia Re: To miały być wielkie projekty pisu 28.03.23, 18:17
                  możecie na forum wietnamskie spadać.
                  • yoma Re: To miały być wielkie projekty pisu 28.03.23, 18:28
                    Nie przeszkadzaj mi, słucham!
                    • czan-dra Re: To miały być wielkie projekty pisu 28.03.23, 18:42
                      Czego słuchasz, pewnie czegoś pięknego, ja zatrzymałem się w tym tygodniu na Tangerine Dream, Force Majeure, jeszcze tylko dwanaście płyt i mogę odhaczyć Tangerine :)
                      • yoma Re: To miały być wielkie projekty pisu 28.03.23, 18:45
                        Primordialu, mówię, i tak mi wątek podpasował 😎Ostatnio mam straszliwą fazę na Primordial, a żem wiedźma, to należy się spodziewać nowej płyty w tym roku. Ale że w sensie odhaczasz i tak potem już ani, ani? ;)
                        • czan-dra Re: To miały być wielkie projekty pisu 28.03.23, 18:56
                          Przerzucam się na innego wykonawcę, jest tyle płyt, ale jednego zespołu mnie mogę odłożyć a jest to .... .
                          52 płyty Tangerine, to na razie wystarczy, nawet, przyznam się, wysłuchałem 72 płyt, piszę to ze wstydem, czerwony na twarzy, ja i hamerykański Elvis - pelvis.
                          • yoma Re: To miały być wielkie projekty pisu 28.03.23, 19:02
                            A czemu ze wstydem. Jak ja słucham Nanowar, to się nie wstydzę 😆
                • privus Re: To miały być wielkie projekty pisu 28.03.23, 18:23
                  Tyranny has many names.
                  • yoma Re: To miały być wielkie projekty pisu 28.03.23, 18:28
                    This is the death of the Republic and make no
                    mistake
                    The senate is lost and Zeus is laughing 🎵
                    • m.c.hrabia Re: To miały być wielkie projekty pisu 28.03.23, 18:38
                      no dobra, znacie wietnamski, dowiedzieliśmy się, a teraz spierdalajcie.
                      • yoma Re: To miały być wielkie projekty pisu 28.03.23, 18:43
                        So heretics, I call to you
                        And partisans, stand as one
                        Rebels, raise your voices
                        If not, then all is lost 🎵

można wiedzieć, co cię tak wkurwia?
                        • m.c.hrabia Re: To miały być wielkie projekty pisu 28.03.23, 18:46
                          nie znam wietnamskiego
                          • yoma Re: To miały być wielkie projekty pisu 28.03.23, 18:51
                            No to na siebie się wkurwiaj, nie na mnie :p

I tak staliśmy wśród złodziei, kłamców i morderców
                            Których imiona będą spoczywać w wiecznej niesławie 🎵

teraz lepiej?
                            • m.c.hrabia Re: To miały być wielkie projekty pisu 28.03.23, 19:00
                              lepiej.
                              • yoma Re: To miały być wielkie projekty pisu 28.03.23, 19:06
                                Staliśmy na ramionach olbrzymów
                                Jak Atlas pod brzemieniem wiary
                                Wznosiliśmy ręce wychwalając
                                Prawo zdobywcy do tyranii

I to jest śmierć Republiki, nie miej złudzeń
                                Straciliśmy Senat i Zeus się śmieje

Więc heretycy, wzywam was
                                Partyzanci, powstańcie jak jeden
                                Buntownicy, podnieście głos
                                Bo jak nie, to wszystko stracone

no co, nie na czasie?
                                • czan-dra Re: To miały być wielkie projekty pisu 28.03.23, 19:31
                                  To mi się przypomniało, cały czas aktualne,
                                  Odwracając się
                                  od słabego i sponiewieranego.
                                  I słów, które padają z ich ust.
                                  Słów, których nie rozumiemy

„Nie mów że to co się dzieje,
                                  to po prostu sprawa czyjegoś cierpienia.
                                  W przeciwnym razie odkryjesz,
                                  że ty też się odwracasz.”

To grzech, że w pewien sposób
                                  światło zmienia się w cień
                                  i obejmuje całunem
                                  wszystko co znamy.
                                  Nieświadomi jak problem się rozrósł,
                                  kierowani sercem z kamienia,
                                  możemy odkryć, że jesteśmy zupełnie sami.
                                  Żyjąc snem o wspaniałości.
                                  Na skrzydłach nocy,
                                  gdy dzień odchodzi,
                                  gdzie gromadzą się niemi.
                                  W milczącej zgodzie,
                                  używając słów, które uznasz za dziwne.
                                  Zahipnotyzowany ogniem, który wzniecają,
                                  poczujesz świeży powiew zmian.
                                  Na skrzydłach nocy.

Nie odwracajmy się więcej
                                  od słabych i znużonych.
                                  Nie odwracajmy się więcej
                                  od chłodu wewnątrz nas,
                                  Mamy jeden świat, który musimy współdzielić.
                                  Nie wystarczy tylko stać i patrzeć,
                                  czy to tylko sen, że nie będzie więcej
                                  odwracania się?
                                  • yoma Re: To miały być wielkie projekty pisu 28.03.23, 19:36
                                    Ładne. Coś mi dzwoni, skąd to?
                                    • czan-dra Re: To miały być wielkie projekty pisu 28.03.23, 19:41
                                      Pink Floyd On The Turning Away
                                      • yoma Re: To miały być wielkie projekty pisu 28.03.23, 19:52
                                        Dzięki, a wiedziałam, że mi dzwoni :) To ja też coś mam.

Łaska dla potężnych
                                        Cierpienie dla biednych
                                        Wykorzystywana większość
                                        Dla dobra nielicznych
                                        Współczucie dla oprawcy
                                        Wstręt do maltretowanych
                                        Chowając się za murami niepokoju
                                        Chronieni w naszej fortecy strachu
                                        Uwięzieni w więzieniach chciwości
                                        Odrzucamy okazję do współczucia
                                        Najpierw żarcie, potem moralność
                                        Czerwone linie narysowane to czerwone linie przekroczone
                                        Jeśli w końcu uda ci się pokonać fale
                                        Chętnie wepchniemy cię z powrotem do oceanu

ColdCell, Back into the Ocean, z płyty The Greater Evil.
                                        • czan-dra Re: To miały być wielkie projekty pisu 28.03.23, 19:55
                                          Podobne, i równie piękne.
                                          Mamy fart, że lubimy Muzykę.
                                          • yoma Re: To miały być wielkie projekty pisu 28.03.23, 20:00
                                            Zaiste, wielka to łaska i dar :)

Świat opisywany przez ColdCell jest potworny. A jednak w nim żyjemy.
                    • privus Re: To miały być wielkie projekty pisu 28.03.23, 19:30
                      If this continues, I will expect a new Solidarity.
                      • yoma Re: To miały być wielkie projekty pisu 28.03.23, 19:35
                        A owszem. Znowu za czterdzieści pięć lat, jak przyjdą nowe pokolenia, które się wystarczająco wk i wyłonią jakiegoś nowego Wałęsę. Radujmy się, osiem lat z tych czterdziestu pięciu już minęło.
                        • privus Re: To miały być wielkie projekty pisu 28.03.23, 19:42
                          To zostało jeszcze tylko 32 lata? :(
                          Oh, jak ten czas szybko leci :)
                          • yoma Re: To miały być wielkie projekty pisu 28.03.23, 19:53
                            Ale fajnie, nie? 😎
                            • privus Re: To miały być wielkie projekty pisu 28.03.23, 19:58
                              Z radości sięgam już po gruszki na wierzbie :)
                              • no-popis Re: To miały być wielkie projekty pisu 29.03.23, 06:43
                                privus napisał:

> Z radości sięgam już po gruszki na wierzbie :)
                                To zgłoś się do Leszka Millera.
                                • privus Re: To miały być wielkie projekty pisu 29.03.23, 09:14
                                  A co ma Leszek Miller do wzniosłych pisowskich peanów?
                                  • no-popis Re: To miały być wielkie projekty pisu 29.03.23, 09:20
                                    privus napisał:

> A co ma Leszek Miller do wzniosłych pisowskich peanów?

Ma do "gruszek na wierzbie".
                                    • privus Re: To miały być wielkie projekty pisu 29.03.23, 09:33
                                      Skoro wieszasz swe garnuszki na wierzbie, to tak masz :)
    • pies.na.czarnych Re: To miały być wielkie projekty pisu 28.03.23, 20:14
      Musi być dolej. Więcej da się ukraść tvn24.pl/biznes/z-kraju/mierzeja-wislana-droga-wodna-z-zalewu-wislanego-do-baltyku-pozniej-niz-planowano-bedzie-tez-drozsza-6871592
      Droga wodna łącząca Zalew Wiślany z Zatoką Gdańską będzie gotowa później niż planowano. Inwestycja pochłonie też więcej pieniędzy. Rząd planuje przyjęcie uchwały, która przewiduje zwiększenie o 143 miliony złotych środków na realizację programu. Zaznaczono, że główną przyczyną jest zmiana cen materiałów i robót budowlanych.:) Baju, baju
      • yoma Re: To miały być wielkie projekty pisu 28.03.23, 20:18
        W sensie przyznali się. To się tłumaczy "wywołaliśmy kosmiczną inflację, żeby móc więcej kraść".
        • pies.na.czarnych Re: To miały być wielkie projekty pisu 28.03.23, 21:20
          Inflacja, straty na kursie wymiany, bilety na Kajmany podrożały... Jakoś trzeba to wszystko zrekompensować.
    • privus Re: To miały być wielkie projekty pisu 29.03.23, 09:12
      Pisie malowanki dla chwytających ochłapy nadziei.
    • pies.na.czarnych Re: To miały być wielkie projekty pisu 29.03.23, 14:12
      Przeżyjmy to jeszcze raz :)

Obietnice minus. Jak PiS zapowiadał słuchanie obywateli, ale tego nie wprowadził konkret24.tvn24.pl/obietnice-minus/obietnice-minus-jak-pis-zapowiadal-sluchanie-obywateli-ale-tego-nie-wprowadzil-6875076
      • yoma Re: To miały być wielkie projekty pisu 29.03.23, 14:14
        Jak nie wprowadził, jak wprowadził. Ja jestem na podsłuchu, ty jesteś na podsłuchu...
        • pies.na.czarnych Re: To miały być wielkie projekty pisu 29.03.23, 15:01
          Teraz pisi uczą Żydów posługiwania się Pegasusem mimo, ze tego nie było w ich obietnicach :)
    • pies.na.czarnych Re: To miały być wielkie projekty pisu 29.03.23, 17:37
      https://scontent-lhr8-2.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/338007826_911822836723259_1829926889322420320_n.jpg?_nc_cat=105&ccb=1-7&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=vxyOSaU1prgAX-y4yVD&_nc_ht=scontent-lhr8-2.xx&oh=00_AfCLikA9UXxksJXz7EFkM-QETmJt3oZCjUiyvfC09OmJnw&oe=6429E9FB
    • no-popis jest Ktoś mniej niewiarygodny ? 30.03.23, 06:06
      czan-dra napisał:

> i jak zwykle u pisich jest, czyli, nie produkujemy pociągów w ramach kolei
      > dużych prędkości, polski prom nie wypłynął ze szczecińskiej stoczni, nie zwiedz
      > imy Muzeum Bitwy Warszawskiej.
      To nie wszystko czym może się pochwalić pis n
      > p. Przyjechaliśmy tutaj, żeby dać z powrotem nadzieję na rozwój Stoczni Szcz
      > ecińskiej i dać konkretne zamówienia, stworzyć popyt na okręty, na statki - moż
      > e też na okręty, które będą tutaj budowane.
      bredził matousz, i co, ano jak
      > zwykle, nie zrealizowane, ja tak mogę długo, tylko wklejam to po to by zrozumie
      > ć jak można oddać głos na złodziei, na kretynów, i zwykłe szuje, które okradają
      > nas na "żywca"?
      >
      To tylko wybrane obietnice bez pokrycia pisiaków.
      Do rozstrzygnięcia innym zostawiam to czy to z głupoty im nie wyszło, czy to było świadome szalbierstwo. Efekt jest taki jaki widać i jest jaki jest.
      Pominąłeś wybudowanie setek tysięcy czy milionów, nie pamiętam ile, tanich mieszkań, 10 mln aut elektrycznych i wiele, wiele innych.
      Niestety jednak wybór jest trudny bo główny nurt wyborców ma do wyboru oddać głos na złodziei, na kretynów, i zwykłe szuje, które okradają nas na "żywca" lub oddać głos na złodziei, na kretynów, i zwykłe szuje, które okradają nas na "żywca"?
    • no-popis nabardziej w "odnowie" PiS podobało mi się... 30.03.23, 14:19
      czan-dra napisał:

> i jak zwykle u pisich jest, czyli, nie produkujemy pociągów w ramach kolei
      > dużych prędkości, polski prom nie wypłynął ze szczecińskiej stoczni, nie zwiedz
      > imy Muzeum Bitwy Warszawskiej.

Najbardziej podobało mi się Reaktywowanie Stoczni Szczecińskiej, którą to zniszczył rzekomo Tusk a tymczasem zjazd z równi nie zaczął się od Tuska ale od Millera i Piechoty. Tysk spijał tylko śmietankę po komuchach.
      Ad rem.
      Pisiaki obiecały reaktywację stoczni szczecińskiej i budowę statków. Zaczęli od procesów sądowych w celu odzyskania nazwy ale już w trakcie zarząd pisiaków aby prężnie działać zakupił 2 adudi dla dówch członków zarządu z górnej półki i dużym silnikiem bo i Miś miał być duży ale ....jak się domyślacie, statków nie produkujemy dalej. Pozostałą odzyskana nazwa , Audi już nie ma a stocznią zajmuje się Pani co to wcześniej handlowała oknami plastikowymi i montowała te okna.
      • pozytonium Re: nabardziej w "odnowie" PiS podobało mi się... 30.03.23, 15:01
        no-popis napisała:

Audi już nie ma a stocznią zajmuj
        > e się Pani co to wcześniej handlowała oknami plastikowymi i montowała te okna.

A mówią, że w Polsce nie ma parytetu
        • no-popis Re: nabardziej w "odnowie" PiS podobało mi się... 30.03.23, 15:26
          pozytonium napisał:

> no-popis napisała:
          >
          > Audi już nie ma a stocznią zajmuj
          > > e się Pani co to wcześniej handlowała oknami plastikowymi i montowała te
          > okna.
          >
          > A mówią, że w Polsce nie ma parytetu
          Okna plastikowe i Audi :)
    • x2468 Re: To miały być wielkie projekty pisu 30.03.23, 22:35
      Od 18 września ubiegłego roku do 16marca 2023 z przekopu skorzystało 581 jednostek. 373 żaglówki i 155 razy pogłębiarki zatrudnione przy budowie przekopu, 4 łodzie rybackie i 49 jednostek państwowych w dniu otwarcia. Brawo my.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka