Dodaj do ulubionych

J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego !

05.05.23, 08:24
www.tvp.info/69604923/zakowski-chce-usuwac-pomniki-pilsudskiego-i-kaczynskiego
- żakowski to ruska onuca! Kto chce obalać pomniki Piłsudskiego ten jest przeciwnikiem suwerenności państwa pilskiego. Przy okazji niechcący zrównał Lecha Kaczyńskiego z J Piłsudskim…
Obserwuj wątek
    • wsk175 Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 05.05.23, 09:07
      Fakt, pomniki Kaczyńskiego są bardziej do usunięcia....
      • privus Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 05.05.23, 09:43
        I jest ich o wiele więcej.
      • oszol-lom-z-rm Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 05.05.23, 09:58
        Ale żakowski chce usuwać Piłsudskiego !
        • virtualnie Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 05.05.23, 12:13
          Żakowski.
          • oszol-lom-z-rm Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 05.05.23, 16:21
            Hamasowiec
        • privus Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 16.05.23, 22:44
          Na pierwszy miejscu stawia jednak usuwanie pomników Kaczyńskiego z przestrzeni publicznej.
    • stefan4 Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 05.05.23, 09:53
      oszol-lom-z-rm:
      > Kto chce obalać pomniki Piłsudskiego ten jest przeciwnikiem suwerenności państwa pilskiego.

Przemianowałeś Polskę na Pilskę, żeby było jej bliżej do tego terrorysty i krwawego zamachowca stanu, Piłsudskiego Józefa?

Jestem przeciwny stawianiu pomników nie tylko przestępcom (takim jak Piłsudski), ale w ogóle żołnierzom, służbistom granicznym, klawiszom więziennym, czy innym przemocowcom. Jeśli nawet są oni czasem (rzadko) potrzebni społeczeństwu, to tylko tak jak szambiarze, przetykacze kanalizacji, itp., a nie jak bohaterowie na pomniki. Tym bardziej, że na ogół są znacznie bardziej niebezpieczni dla suwerenności kraju niż szambiarze i przetykacze kanalizacji.

Niektóre z pomników Piłsudkiego i jego duchowych kamratów dadzą się może przerobić na pomniki artystów lub na czyste apolityczne alegorie. Inne powinny trwale zniknąć z naszego krajobrazu.

- Stefan
      • oszol-lom-z-rm [...] 05.05.23, 09:59
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • jureek Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 05.05.23, 10:30
          oszol-lom-z-rm napisał:

> Paszol won

Jesteśmy w Polsce, więc pisz po polsku, nawet jeśli Twoim ojczystym językiem jest ten, którego użyłeś powyżej.
          • oszol-lom-z-rm Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 05.05.23, 11:31
            Stefan wyraża poparcie dla burzenia pomników Piłsudskiego wiec automatycznie jest dla mnie russkim trolle
            wiec jego ojczystym językiem jest ruski
            • stefan4 Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 05.05.23, 12:12
              oszol-lom-z-rm:
              > Stefan wyraża poparcie dla burzenia pomników Piłsudskiego wiec automatycznie
              > jest dla mnie russkim trolle

Czy antypiłsudskość utożsamiasz z antypolskością, czy tylko z antypilskością, jak pisałeś poprzednio? A antypilskość z rusofilią? Jakich jeszcze innych świętych meneli (ten Twój Piłsudski był znany z koszarowego języka) miałbym czcić, żeby nie być przez Ciebie uważany za rusofila?

oszol-lom-z-rm:
              > wiec jego ojczystym językiem jest ruski

W języku polskim narzędnik l.poj. od ,,troll'' brzmi ,,trollem'', a nie ,,trolle''. Ale przepraszam Cię za tą uwagę, bo przecież osoba oszołomiona nie musi wiedzieć, czym jest narzędnik.

Jednak mógłbyś się zdecydować, czy jestem ,,ruski'' czy ,,russki'' i trzymać się jednej wersji.

- Stefan
              • oszol-lom-z-rm Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 16.05.23, 08:50
                Jesteś endekiem ?
            • jureek Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 05.05.23, 12:13
              oszol-lom-z-rm napisał:

> wiec jego ojczystym językiem jest ruski

Ale to nie Stefan tylko Ty piszesz po rosyjsku. Gdybyś był polskim patriotą, to nie pisałbyś w Polsce w obcych językach. No ale najwyraźniej wolisz pisać po rosyjsku. To już nie pierwszy raz raczysz nas swoim ojczystym językiem.
              • stefan4 Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 05.05.23, 12:25
                jureek:
                > No ale najwyraźniej wolisz pisać po rosyjsku.

W dodatku to jest bardzo kiepski rosyjski. Oszol-lom-z-rm radzi sobie z językiem rosyjskim prawie tak samo źle jak z polskim. Zastanawiam się, jaki jest jego ojczysty język; wiemy już w każdym razie, że ani polski ani rosyjski...

- Stefan
                • pies.na.czarnych Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 05.05.23, 12:37
                  Próbował kiedyś swoich sił w języku niemieckim, ale to była katakumba pod krużgankiem oświaty i na nasze szczęście zrezygnował z dalszych prób:)
                  • snajper55 Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 05.05.23, 14:03
                    pies.na.czarnych napisała:

> Próbował kiedyś swoich sił w języku niemieckim, ale to była katakumba pod krużg
                    > ankiem oświaty i na nasze szczęście zrezygnował z dalszych prób:)

Może węgierski? Desant od Orbana?

S.
      • qwardian [...] 05.05.23, 11:33
        • virtualnie Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 05.05.23, 12:14
          Jakiego artysty?
          • stefan4 Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 05.05.23, 12:31
            virtualnie:
            > Jakiego artysty?

On ma chyba na myśli Hitlera (artysta-malarz) oraz szefa hitlerowskiej Generalnej Guberni (prawnik).

- Stefan
            • virtualnie Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 05.05.23, 13:14
              To znaczy wg niego Polska to było wtedy normalne miejsce? To jakiś psychiczny?
      • no-popis Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 05.05.23, 14:20
        stefan4 napisał:

> oszol-lom-z-rm:
        > > Kto chce obalać pomniki Piłsudskiego ten jest przeciwnikiem suwerenności
        > państwa pilskiego.
        >
        > Przemianowałeś Polskę na Pilskę, żeby było jej bliżej do tego ter
        > rorysty i krwawego zamachowca stanu, Piłsudskiego Józefa?
        >
        > Jestem przeciwny stawianiu pomników nie tylko przestępcom (takim jak Piłsudski)
        > , ale w ogóle żołnierzom, służbistom granicznym, klawiszom więziennym, czy inny
        > m przemocowcom. Jeśli nawet są oni czasem (rzadko) potrzebni społeczeństwu, to
        > tylko tak jak szambiarze, przetykacze kanalizacji, itp., a nie jak bohaterowie
        > na pomniki. Tym bardziej, że na ogół są znacznie bardziej niebezpieczni dla s
        > uwerenności kraju niż szambiarze i przetykacze kanalizacji.
        >
        > Niektóre z pomników Piłsudkiego i jego duchowych kamratów dadzą się może przero
        > bić na pomniki artystów lub na czyste apolityczne alegorie. Inne powinny trwal
        > e zniknąć z naszego krajobrazu.
        > - Stefan
        Z tymi artystami trochę przesadziłeś. To faktycznie ie wybitna postać jak Ktoś ma talent w komponowaniu muzyki.
        Polemizowałbym a pozostawiłbym na pewno filozofów :)
    • janadam59 Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 05.05.23, 10:39
      Piłsudski ma zasługi w odrodzeniu Państwa Polskiego, ale ma na sumieniu zamach majowy i pośrednio klęskę roku 1939 i konsekwencje. To jego ludzie stali na czele PL do 1939. I mimo to ma pomniki.
      Jaruzelski ma paskudną przeszłość przed 1989 ale też ma niewątpliwie spore zasługi za postępowanie w latach 1989-90r. i pomników nie ma.
      • stefan4 Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 05.05.23, 11:14
        janadam59:
        > Piłsudski ma zasługi w odrodzeniu Państwa Polskiego

Te zasługi są chyba znacznie przeceniane, w dużej części przez przedwojenny kult Piłsudskiego, powojenne wysiłki komuny przeciwko temu kultowi i po-1989 reakcję przeciwko tym wysiłkom.

Żeby właściwie ocenić rolę Piłsudskiego w odradzaniu Polski, należy się zastanowić jak mogłaby się potoczyć historia bez niego. Więc przede wszystkim nie należy zapominać, ile wtedy powstało państw nie posiadających Piłsudskiego. W samej Europie (alfabetycznie): Czechosłowacja, Estonia, Finlandia, Jugosławia, Litwa, Łotwa, Węgry. Tak się wtedy porobiło, że przez jakiś czas niepodległość leżała na ulicy, kto chciał, ten ją sobie brał. A Piłsudski przyjechał na gotowe po zakończeniu wojny, w listopadzie 1918...

janadam59:
        > ale ma na sumieniu zamach majowy

I wcześniej, jeszcze przed I wojną, prowadził działalność terrorystyczną w ramach utworzonej przez siebie Organizacji Bojowej PPS. Jestem pełen uznania dla wielu działań PPSu, ale krwawe zamachy dla zdobycia pieniędzy chwały jej nie przynoszą...

janadam59:
        > i pośrednio klęskę roku 1939 i konsekwencje.

Niemiec być może Polska i tak nie mogła pokonać, ktokolwiek by nią władał przez te 20 lat. Ale na pewno mogła uniknąć rzezi wołyńskiej i przygotować grunt pod współpracę partyzantek antyniemieckich z różnych krajów. Jednak w wyniku działań tego zmurszałka i oficiurów jego chowu mieliśmy w 1939 płonące granice wokół kraju: zbrojne konflikty z Czechosłowacją, Ukrainą, Litwą, historię krwawo tłumionych buntów chłopskich i pogromów antyżydowskich. Dla znacznie zbyt wielu ludzi zarówno w kraju jak wokół niego Polska nie była ojczyzną tylko ciemiężycielem.

janadam59:
        > Jaruzelski ma paskudną przeszłość przed 1989 ale też ma niewątpliwie spore zasługi
        > za postępowanie w latach 1989-90r. i pomników nie ma.

I niech lepiej tak zostanie...

- Stefan
        • oszol-lom-z-rm Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 05.05.23, 11:33
          Ale musiał stawić czoło sowieckiej. Bolszewickiej agresji!
          • stefan4 Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 05.05.23, 12:17
            oszol-lom-z-rm:
            > Ale musiał stawić czoło sowieckiej. Bolszewickiej agresji!

Jeśli bandzior z mojej ulicy pobije bandziora z ulicy sąsiedniej, to nie staje się przez to moim przyjacielem, a tym bardziej bóstwem godnym padania na kolana. Mordobicie między bandziorami to sprawa bandziorów...

- Stefan
      • qwardian [...] 05.05.23, 11:42
        • virtualnie Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 05.05.23, 12:16
          Jesteś Niemcem?
          • stefan4 Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 05.05.23, 12:32
            virtualnie:
            > Jesteś Niemcem?

Raczej prowokatorem. Masz się oburzyć i wtedy a nuż napiszesz coś głupiego...

- Stefan
            • virtualnie Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 05.05.23, 13:15
              Głupiutkie te prowokacje. Emeryt?
              • stefan4 Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 05.05.23, 13:29
                virtualnie:
                > Głupiutkie te prowokacje.

Nie przeczę... Ale każdy bawi się, jak potrafi.

- Stefan
                • qwardian Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 05.05.23, 16:39
                  Jednak cenzor potraktował moje wypowiedzi śmiertelnie poważnie..
      • ireneo Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 08.05.23, 12:35
        janadam59 napisał:

> Piłsudski ma zasługi w odrodzeniu Państwa Polskiego, ale ma na sumieniu zamach
        > majowy i pośrednio klęskę roku 1939 i konsekwencje. To jego ludzie stali na cze
        > le PL do 1939. I mimo to ma pomniki.
        +++
        Jego zasługi są do polemiki. Jedyny faktycznie zasłużony to Lenin. Gdyby nie rewolucja, zerwanie umów rozbiorowych i wycofanie się z wojny to Rosja romanowów byłaby rozgrywającym traktat pokojowy i podział Europy. Polska moglaby liczyć na jedność porozbiorową z pruskimi i austriackimi jako priwiślańska obłast. Piłsudski siedzialby dalej w Austrii, może z Leninem.
        Z kolei zamach to zbrodnia na ponad połowie tysiąca Polaków i dziesiątki tysięcy przetrąconych kręgisłupów. Piłsudski miał swoje rachunki z Rosją i bylo bez zmaczenia, że upadła carska. On chciał wojny tylko z ruskimi dlatego ciężkie uzbronenie przegralo z konikami, bo szykował się na kresowe błota i bagna. Skąd ta miłość do sprawcy utraty bogatej części Ślaska na rzecz tych bagien i nieprzygotowania się do wojny z kolesiami od polowania na żubry.
    • oszol-lom-z-rm Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 05.05.23, 11:36
      To nie pierwszy wyskok Zakowskiego kilka lat temu publicznie powiedział ze KOD ma być jak Hamas!
      • no-popis Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 05.05.23, 16:23
        oszol-lom-z-rm napisał:

> To nie pierwszy wyskok Zakowskiego kilka lat temu publicznie powiedział ze KOD
        > ma być jak Hamas!

Daj link, proszę, bo nie chce mi się wierzyć.
        • oszol-lom-z-rm Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 05.05.23, 16:50
          Audycja z drugiego tygodnia maja w tok FM 5 albo 6 maja 2016r
          • snajper55 Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 08.05.23, 12:52
            oszol-lom-z-rm napisał:

> Audycja z drugiego tygodnia maja w tok FM 5 albo 6 maja 2016r

5 czy 6 maja to drugi tydzień maja??? Kłamać też trzeba umieć.

S.
            • yoma Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 08.05.23, 14:18
              2016 r. 😆
            • oszol-lom-z-rm Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 09.05.23, 12:18
              Sprawdź 5 lub 6 maja 2016 lub 2017 r
    • pies.na.czarnych Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 05.05.23, 11:57
      Prawica lubi agentów obcych państw. Nie on jeden ma pomnik. Jeszcze chwila i pisi będą stawiać pomniki Macierewiczowi.
      • oszol-lom-z-rm Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 05.05.23, 16:16
        Agentem jest Radek Sikorski który paktowal z Lawrowem
        • pies.na.czarnych Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 05.05.23, 16:21
          oszol-lom-z-rm napisał:

> Agentem jest Radek Sikorski który paktowal z Lawrowem

No!

https://c8.alamy.com/comp/WAAJF6/05102006-warsaw-poland-jaroslaw-kaczynski-at-the-meeting-with-siergiej-lawrow-WAAJF6.jpg
          • pies.na.czarnych Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 05.05.23, 16:28
            U Kaczyńskich to jest rodzinne. Majá stare znajomosci z Arteku.

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSh4RM3ramTnyc_T4OP9yz8MLMrZ1vAHqvePpHdg9wu_WYe7hIc9UwG-1PgwMPb0oVM-9I&usqp=CAU
            https://i.iplsc.com/-/000210OIUB17Y73T-C429-F4.jpg
            https://v.wpimg.pl/QUJDREVGfjQrJiR2eTxzIWh-cCw_ZX13P2ZoZ3lwaWEyaz8qOCIoez00MSE4aSE5ZS19LXl2Znp7dGJ1Z2k7JS1mLw
            • oszol-lom-z-rm Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 05.05.23, 16:51
              Mnie te fotomontaże nie ruszają nie na bierzesz mnie na to
              • privus Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 14.05.23, 11:51
                Wynik bezmyślnie ułożonej kostki Rubika.
                • oszol-lom-z-rm Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 14.05.23, 13:59
                  Sam widzisz …
        • no-popis Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 05.05.23, 16:26
          oszol-lom-z-rm napisał:

> Agentem jest Radek Sikorski który paktowal z Lawrowem
          Nie! Sikorski ma chyba kompleks małego ptaszka. On się przykleja do silniejszego. Przyklejał się do Kaczyńskiego, Tuska, Ławrowa, Niemiec, USA.
          Poza tym jest glupiutki, po prostu.
    • yoma Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 05.05.23, 13:33
      oszol-lom-z-rm napisał:

> ten jest przeci
      > wnikiem suwerenności państwa pilskiego.

Piła ogłosiła niepodległość? Brawo Piła!
      • jureek Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 05.05.23, 14:28
        yoma napisała:

> Piła ogłosiła niepodległość? Brawo Piła!

Kiedyś tam spałem :)

• pies.na.czarnych Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 05.05.23, 14:30
          a ja kiedyś tam piłem :)
          • yoma Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 05.05.23, 14:41
            Piłem w Spale, spałem w Pile ;)
            • pies.na.czarnych Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 05.05.23, 15:40
              Tak mi się skojarzyło :)

https://scontent-ams4-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/342778871_807041390251707_1882921408740135888_n.jpg?_nc_cat=103&ccb=1-7&_nc_sid=5cd70e&_nc_ohc=-dZt0LeeT9cAX_47QfJ&_nc_ht=scontent-ams4-1.xx&oh=00_AfBCBWGCjtvQZQwVHhoiZ_1q5bIdCpoj-JzVh8pKGRUUrA&oe=645ABCCE
              • yoma Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 05.05.23, 18:11
                :)
            • oszol-lom-z-rm Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 05.05.23, 16:52
              Ja tez
        • oszol-lom-z-rm Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 05.05.23, 16:23
          Piłem w Spale
        • no-popis Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 06.05.23, 10:19
          jureek napisał:

> yoma napisała:
          >
          > > Piła ogłosiła niepodległość? Brawo Piła!
          >
          > Kiedyś tam spałem :)
          Ja z kolei, apropos Piła, spotkałem się z firmą gdańską świetlik na przetargu z POLAM Piła na roboty wysokościowe. Taki jeden donosił wtedy ....wiadra z farbami w Świetliku :)
          • oszol-lom-z-rm Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 09.05.23, 08:37
            Spałem w Pule piłem w Spale
      • pies.na.czarnych Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 05.05.23, 14:31
        yoma napisała:

> oszol-lom-z-rm napisał:
        >
        > > ten jest przeci
        > > wnikiem suwerenności państwa pilskiego.
        >
        > Piła ogłosiła niepodległość? Brawo Piła!
        >

Moja sąsiadka też piła:)
      • oszol-lom-z-rm Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 05.05.23, 16:16
        Polska ogłosiła niepodległość już w 1918
        • stefan4 Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 05.05.23, 16:53
          oszol-lom-z-rm:
          > Polska ogłosiła niepodległość już w 1918

I stało się to bez związku z czymkolwiek, czego mógł dokonać niejaki Piłsudski Józef. On dopiero 10 XI 1918 został wypuszczony przez Niemców i napuszczony (niemieckim pociągiem) na nasz kraj. A już przedtem:
              • 3 III 1918 — Rosja uznała niepodległość Polski, a następnie (20 VIII) anulowała traktaty rozbiorowe;
              • 7 X 1918 — Rada Regencyjna ogłosiła niepodległość Polski;
              • 23 X 1918 — powstał rząd Józefa Świeżyńskiego;
              • 6 XI 1918 — powstał rząd Ignacego Daszyńskiego.

Tak więc ten Twój ulubiony żołdacki menel zwalił się na Polskę dwa rządy po oficjalnym ogłoszeniu niepodległości i całe miesiące po faktycznym stopniowym uzyskiwaniu tej niepodległości. Piłsudski dostał niepodległą Polskę na talerzu, gotową do spożycia.

- Stefan
          • oszol-lom-z-rm Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 05.05.23, 16:56
            Ale obronił suwerenność w wojnie z bolszewikami
            • qwardian Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 05.05.23, 17:01
              Ale nie zatrzasnął za nimi żeliwne drzwiczki pieca krematoryjnego..
              • oszol-lom-z-rm Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 05.05.23, 17:30
                ???????!!
    • m.c.hrabia Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 05.05.23, 15:48
      no i?
    • pies.na.czarnych Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 05.05.23, 15:53
      Zamiast marnować siły, materiał i pieniądze na stawianie pomników powinno się budować żłobki i inne potrzebne suwerenowi przybytki. Pomniki maja to do siebie, ze po latach i tak mało kto wie kogo przedstawiają i często po zmianie kierunku wiatru przynoszą jedynie wstyd.
      • m.c.hrabia Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 05.05.23, 16:08
        a w szczególności pomniki pierdoły , i jasia pedofila.
      • oszol-lom-z-rm Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 05.05.23, 16:20
        demagog.org.pl/wypowiedzi/za-rzadow-pis-nie-powstal-ani-jeden-zlobek-falsz/

www.wnp.pl/parlamentarny/wydarzenia/premier-morawiecki-rzad-pis-w-osiem-lat-zwiekszyl-trzykrotnie-miejsca-w-zlobkach,704569.amp
        • pies.na.czarnych Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 05.05.23, 16:23
          Ja o żłobkach, a ty o izbach wytrzeźwień:)
          • oszol-lom-z-rm Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 05.05.23, 16:24
            Gdzie ty tu masz izby wytrzeźwień ?
            • privus Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 14.05.23, 11:53
              Nie dotarłeś do niej, czy jeszcze nie dowieźli :)
              • oszol-lom-z-rm Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 14.05.23, 14:00
                Piłeś? Nie pisz! Nie siadaj za kompa!
    • adam.eu Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 05.05.23, 21:10
      A Tobie którego pomnika bardziej żal?
      • pies.na.czarnych Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 05.05.23, 21:36
        adam.eu napisał:

> A Tobie którego pomnika bardziej żal?

Do mnie to było?
        Jeżeli do mnie to ci odpowiem. Dla mnie osobiście tak jak zaznaczyłem wyżej pomniki są nikomu niepotrzebne. Jakaś ładna rzeźba mi nie wadzi, ale wadzi mi utrwalanie na nich konkretnych osób z przypisaniem ich nazwiska. Historia już wiele razy pokazała, ze czas brązowników szybko mija i pozostaje często po nich wstyd.
        Są pomniki ponadczasowe i te należy chronić dla następnych pokoleń.
        https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTWr7WIKV4yVkeVfInIw_SvKsZr9iR3mVgeVnKHgPdwmEj-sF8zzkpumMxgQlpgaoDrh_Q&usqp=CAU
        • adam.eu Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 05.05.23, 21:41
          Oszołoma pytałem.
      • oszol-lom-z-rm Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 06.05.23, 00:08
        Łatwiej mi powiedzieć których mi nie żal - tych sławiących armie czerwoną
        • oszol-lom-z-rm Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 06.05.23, 08:00
          A! Najbardziej mi żal dewastowanych przez lewactwo pomników JPII
          • adam.eu Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 09.05.23, 09:52
            oszol-lom-z-rm napisał:

> A! Najbardziej mi żal dewastowanych przez lewactwo pomników JPII

A co sądzisz o ich stawianiu za jego życia byle gdzie i byle jak?
            Aby tylko się podlizać klerowi?
            • ireneo Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 09.05.23, 10:00
              adam.eu napisał:

> oszol-lom-z-rm napisał:
              >
              > > A! Najbardziej mi żal dewastowanych przez lewactwo pomników JPII
              >
              ++++
              prawdziwy katolik powinien mieć pomniczek na łańcuszku na szyi, a nie narażać go na obszczywanie przez kundli i obsrywanie przez gołębie.
            • oszol-lom-z-rm Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 09.05.23, 12:19
              Troche to było niesmaczne ze za jego życia to robiono
              • ireneo Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 09.05.23, 12:24
                oszol-lom-z-rm napisał:

> Troche to było niesmaczne ze za jego życia to robiono
                + +++
                a niby dlaczego po.życiu już smaczniejsze? Ponoć święty, lud modły mu składa. To daremne, bo on już niekumaty jako rozłożony w piachu. Jak tak to uwolnić tereny.
      • oszol-lom-z-rm Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 06.05.23, 10:06
        Tych JP II
    • pies.na.czarnych Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 06.05.23, 12:55
      Prawicowa swołocz stawia pomniki :)
      tvn24.pl/bialystok/zamosc-ze-straznikow-prl-owskiego-wiezienia-zrobiono-zolnierzy-wrzesnia-1939-roku-ipn-przyznaje-sie-do-bledu-7055995
    • szczypawka.jadowita Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 06.05.23, 14:41
      Wstydzić należy się obydwu.
      A żyjącego Kaczyńskiego postawić przed sądem za zdradę, złodziejstwa, niszczenie państwa.
      • yoma Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 06.05.23, 14:57
        Co wy wszyscy z tym wstydem, słowo na niedzielę? :D
        • pies.na.czarnych Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 06.05.23, 15:01
          Zawiedzeni morning scouting'iem :)
          • oszol-lom-z-rm Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 06.05.23, 16:22
            Są tez zawiedzeni coming outem
            • pies.na.czarnych Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 06.05.23, 16:26
              Nie wcinaj się impotencie. Morning scouting ciebie nie dotyczy.
              • oszol-lom-z-rm Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 06.05.23, 18:38
                Was bedeutet sich?
          • yoma Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 06.05.23, 16:29
            :D
            • oszol-lom-z-rm Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 08.05.23, 10:37
              Co za obszerna wypowiedz . Jestem pod wrażeniem
      • oszol-lom-z-rm Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 13.05.23, 21:01
        Wstydzić to sie trzeba za takich jak wy !
        • adam.eu Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 13.05.23, 21:17
          oszol-lom-z-rm napisał:

> Wstydzić to sie trzeba za takich jak wy !

Słowo się rzekło, więc się wstydź
          • oszol-lom-z-rm Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 13.05.23, 21:22
            Za was się wstydzę !
            • snajper55 Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 13.05.23, 21:46
              oszol-lom-z-rm napisał:

> Za was się wstydzę !

A my za ciebie.

S.
              • yoma Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 13.05.23, 21:47
                A ja nie :)
                • oszol-lom-z-rm Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 13.05.23, 23:25
                  Za ten wyłom możesz srogo zapłacić u totalnych . Wezmą cię za zdrajczynię
                  • yoma Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 14.05.23, 00:50
                    Chyba ciebie 😄
                    • oszol-lom-z-rm Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 14.05.23, 06:58
                      Ja swoich poglądów nie zdradziłem
                      • ireneo Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 14.05.23, 07:23
                        oszol-lom-z-rm napisał:

> Ja swoich poglądów nie zdradziłem
                        ++++
                        poglądom składałeś - i tak mi dopomóż buk?! To nie one twoje, a ty jestes ich, tych poglądów. Nie wiem czy jesteś tego świadom, ale zazwyczaj jest tak, że wolni ludzie mają poglady, a nie odwrotnie. Krowa czy co....
            • adam.eu Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 14.05.23, 07:29
              oszol-lom-z-rm napisał:
              > Za was się wstydzę !

A jak się bardzo i w w jaki sposób wstydzisz się za mnie, czy za kogoś innego z forum?
              Przed kim się wstydzisz?
              I czy mogę Ci w konkretny sposób pomóc?
              Czego oczekujesz?
              • oszol-lom-z-rm Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 14.05.23, 07:46
                Od was ni niczego nie oczekuje od Boga cudu wasze tj ciebie i tobie podobnych nawrócenie
                • adam.eu Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 14.05.23, 07:52
                  oszol-lom-z-rm napisał:

> Od was ni niczego nie oczekuje od Boga cudu wasze tj ciebie i tobie podobnych
                  > nawrócenie

Pisz może p o w o l i, abym był w stanie zrozumieć, co chcesz przekazać.
                  A jak nie wiesz, co chcesz napisać, to lepiej milcz.
                  • oszol-lom-z-rm Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 14.05.23, 08:00
                    Sam zamilcz!
                    • adam.eu Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 14.05.23, 08:33
                      oszol-lom-z-rm napisał:

> Sam zamilcz!

Po prostu pytam, co chcesz powiedzieć i sugerują robić Ci to w czytelny sposób, o ile potrafisz, a w przeciwnym raczej milcz i nie odszczekuj się, jak głupi kundelek.
                • ireneo Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 14.05.23, 07:56
                  oszol-lom-z-rm napisał:

> Od was ni niczego nie oczekuje od Boga cudu wasze tj ciebie i tobie podobnych
                  > nawrócenie
                  +++++
                  a po o ci cudze nawrócenie? Chyba nie masz procentu od tacy, czy może tak...Wydaje się być bezczelnością angażowac do tego boga. Niby on sam wie co robić gdy wyglądasz jakbyś go popędzał do roboty. Heretyk jaki czy co...
                  • oszol-lom-z-rm Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 14.05.23, 08:01
                    Bog i tak jest nierychliwy ale sprawiedliwy
                    • ireneo Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 14.05.23, 08:31
                      oszol-lom-z-rm napisał:

> Bog i tak jest nierychliwy ale sprawiedliwy
                      +++
                      jakoś nie znajduję uzasadnienia tej odpowiedzi o sprawiedliwości boga. Że niby co, nie postawi cie na stosie za herezje?
                      Przecież wciąż się wymadrzasz o tym bogu gdy on z zasady jest nieprzenikniony co do woli jego jedynego, amen.
                      W necie znalazłem odpowiedź ireneo, dla takich jak ty straszycieli:

Już nie jeden tu straszył mnie ćwok
                      i popiołem kazał sypać głowę,
                      Ojczenaszów odmawiać ze sto,
                      Pod kontrolą babki moherowej,

A jak klepne znienacka, że nie,
                      Setką nie będę tuczył klechy
                      To wymodli aby mnie we śnie,
                      uwięziły sosnowe dechy.

Ja mu wtedy środkowym,
                      Pokazuję przód głowy
                      Bo nie ze mną szemrane numery
                      I radzę po dobroci,
                      Żeby szybciej niż pocisk
                      Odlatywał do jasnej cholery

Z mlekiem matki wyssałem co kit,
                      Kanciarzy wyczuwam na mile,
                      Lepiej już cykuty wypić litr
                      Niźli zadawać się z takim szczylem.

A co dobre najlepiej wiem sam,
                      Żywot skończę bez pomocy klechy
                      I nie trzeba mi rajskich bram,
                      Starczą cztery sosnowe dechy.

Póki myślę, to żyję,
                      Rady nie chcę niczyjej,
                      Zwłaszcza czarnych z obróżką białą,
                      Dobrze mi jest bez ducha,
                      Rozum swój mam za druha,
                      W jego pieczę oddałem ciało.

• oszol-lom-z-rm Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 14.05.23, 11:23
                        Herezja jest wszystko to ci odbiega od soboru trydenckiego i od ewangelii
                        • stefan4 Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 14.05.23, 11:34
                          oszol-lom-z-rm:
                          > Herezja jest wszystko to ci odbiega od soboru trydenckiego

Sobór trydencki: 1545–1563. To już mocno trąci myszką.

oszol-lom-z-rm:
                          > i od ewangelii

Najmłodsza z nich była ,,Jana'', pisana nie później niż w r. 110. Czyli całkiem już przebrzmiała bajęda.

Czy dysponujesz czymś współcześniejszym? Czymś, co miałoby jakikolwiek związek z rzeczywistością?

- Stefan
                          • oszol-lom-z-rm Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 14.05.23, 14:01
                            Są pewne prawdy niezmienne od wieków
                            • ireneo Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 14.05.23, 14:13
                              oszol-lom-z-rm napisał:

> Są pewne prawdy niezmienne od wieków
                              +++
                              pewne prawdy? Wszystko co jest uznane za prawdę jest niezmienne. Z prostej przyczyny - prawdy się odkrywa, a nie wymyśla ich.
                              Religie je wymyślają dlatego taki krótki ich żywot: najpierw prawd, a potem religii.
                              Taki był żywot prawdy o obiegu Słońca dokoła boskiej Ziemi, jak ten o prawdziwie płaskiej Ziemi.
                              • oszol-lom-z-rm Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 14.05.23, 14:31
                                Ja prawdę odkryłem w Chrystusie
                                • ireneo Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 14.05.23, 14:39
                                  oszol-lom-z-rm napisał:

> Ja prawdę odkryłem w Chrystusie
                                  +++
                                  Cud prawdziwy. Bywa, że na pozór to do pięciu nie potrafi zliczyć naukowcem.
                                  Może tę odkrytą prawdę oznajmisz?
                      • stefan4 Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 14.05.23, 11:28
                        ireneo:
                        > Żywot skończę bez pomocy klechy
                        > I nie trzeba mi rajskich bram,
                        > Starczą cztery sosnowe dechy.

Ja tylko w kwestii stereometrycznej: cztery dechy nie wystarczą, bo trumien w kształcie czworościanu się nie praktykuje; potrzebujesz sześciu dech.

- Stefan
                        • oszol-lom-z-rm Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 15.05.23, 06:51
                          Ten rysunek to piramida egipska
                        • ireneo Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 15.05.23, 07:30
                          stefan4 napisał:

> ireneo:
                          > > Żywot skończę bez pomocy klechy
                          > > I nie trzeba mi rajskich bram,
                          > > Starczą cztery sosnowe dechy.
                          >
                          > Ja tylko w kwestii stereometrycznej: cztery dechy nie wystarczą, bo trumien w k
                          > ształcie czworościanu się nie praktykuje; potrzebujesz sześciu dech.
                          >
                          > - Stefan
                          >
                          +++
                          No cóż mogę na to odwieczne - co autor chciał powiedzieć...
                          Jeśli zatrzymał trochę, uruchomił wyobraźnię to wiele.
                          • oszol-lom-z-rm Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 15.05.23, 10:58
                            Wy się możecie spalić i nie będziecie mieli tych kłopotów
                            • ireneo Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 15.05.23, 15:28
                              oszol-lom-z-rm napisał:

> Wy się możecie spalić i nie będziecie mieli tych kłopotów
                              ++++
                              Jak się nie spalisz to będziesz miał takie kłopoty?
                              Twoi pasterze stosami uwalniali od kłopotów. Przez ciebie robactwo będzie miało kłopoty.
                              • oszol-lom-z-rm Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 16.05.23, 08:52
                                A to chyba wy lewacy chcecie by ludzie jedli robaki ?
                                • stefan4 Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 16.05.23, 09:03
                                  oszol-lom-z-rm:
                                  > A to chyba wy lewacy chcecie by ludzie jedli robaki ?

Jeszcze ciągle nie opanowałeś różnicy między robakami a owadami?

Ale może chociaż rozumiesz różnicę między osłem a ostem? E, chyba nie. Po kimś, kto klasyfikuje ludzi przy pomocy takich nic nie znaczących określeń jak ,,lewak'', nie można spodziewać się nawet odróżniania samej różnicy od sumy...

- Stefan
                                  • oszol-lom-z-rm Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 16.05.23, 15:28
                                    Jedno i drugie jest obrzydliwe
                                • ireneo Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 16.05.23, 15:37
                                  oszol-lom-z-rm napisał:

> A to chyba wy lewacy chcecie by ludzie jedli robaki ?
                                  +++
                                  Pewnie się zdziwisz, ale to nie lewaki pożerają te robaki, a paragianie i parafianki w piątki zamiast tradycyjnej golonki.
                                  • rzewuski1 Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 16.05.23, 15:42
                                    Po wygranych wyborach opozycja wywali pomniki Kaczyńskich,zmieni orientację płciową osiołka i zmusi go jedzenia robaków i zieleniny.
                                  • oszol-lom-z-rm Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 16.05.23, 22:33
                                    W piątki katolicy mięsa nie jedzą
    • rzewuski1 Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 15.05.23, 10:36
      Pomniki osób urodzonych powinny być zakazane bo to jest element propagandy i szerzenia kultu jednostki. Pomnik można postawić dopiero po 60 latach od zgonu tej osoby i to się stanie oszołom czy chcesz czy nie.
      • oszol-lom-z-rm Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 15.05.23, 10:59
        A gdzie to jest napisane ze po 60 latach ? Po 10ciu już chyba . Co mówi ustawa!?
        • rzewuski1 Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 15.05.23, 12:15
          Uchwali się i wszystkie pomniki nie spełniające kryteriów się utylizuje.
          Koniec z tym podpisywaniem się aktualnej zgrai przy korycie ,KK ten prawdziwy przedsoborowy był przeciwny stawianiem pomników osobom świeckim
          • oszol-lom-z-rm Re: J Żakowski chce usuwać pomniki… Piłsudskiego 16.05.23, 08:52
            Mówi to ten który sprzeciwiał się likwidacji pomników sowieckich ….

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka