hordol 10.05.23, 10:22 biznes.interia.pl/gospodarka/news-limity-w-platnosciach-gotowkowych-ogranicza-sprzedaz-tych-pr,nId,6766669 uzywam zazwyczaj płatności bezgotówkowych ale to rozwiązanie uważam za złe Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
no-popis Re: nadzór nad twoją kasą 10.05.23, 12:43 hordol napisała: > biznes.interia.pl/gospodarka/news-limity-w-platnosciach-gotowkowych-ogranicza-sprzedaz-tych-pr,nId,6766669 > uzywam zazwyczaj płatności bezgotówkowych ale to rozwiązanie uważam za złe To jest duży problem i to w znacznej części świata. Obecnie nawet bankomaty ograniczają różnymi sposobami dostęp do gotówki. To wszystko dzieje się w takiej sytuacji, że moje pieni adze w banku są tylko zapisem elektronicznym ale tam ich, tych pieniędzy, nie ma! Odpowiedz Link Zgłoś
karambol_extra Re: nadzór nad twoją kasą 10.05.23, 12:49 Najlepiej powierzyć pieniądze Obajtkowi. Za Obajtka ręczy prezes z rodziną PISprano i cała rodzina Obajtka. Nie POwcom, oni za nasze jedli ośmiorniczki. Odpowiedz Link Zgłoś
szczypawka.jadowita Re: nadzór nad twoją kasą 10.05.23, 12:52 Nie zapominajmy o SKOKach. Za SKOK Wołomin ręczył sam prezes PISu. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: nadzór nad twoją kasą 10.05.23, 13:08 Autor artykułu Terlecki. Zbieżność nazwisk jest przypadkowa? Po przeczytaniu tych bredni sądzę, że nie :) W krajach zachodnich takie limity istnieją już dawno. Związane jest to z walką z terroryzmem i uniemożliwieniem prania pieniędzy. Te limity zaczęto wprowadzać po ataku na WTC. Nie pamietam dokładnie, ale chyba na początku było to 9000 € max cash. Teraz jest podwyższone - nie chce mi się szukać, aby sprawdzić do ilu. W 2011 sporo u mnie pisano o wcześniejszych transakcjach gotówkowych jakie dokonywano w Belgii. Nawet luksusowe wille warte kilka milionów euro wykupowali "biznesmeni" przynosząc gotówkę w walizkach. To wszystko zostało ukrócone. Jednak nadal jest problemem płacenie różnego rodzaju krypto walutami, ale to jest temat na inną dyskusję. Osobiście już od kilku lat płace jedynie elektronicznie. Jeżeli w jakiś sposób pozyskam gotówkę to staram się jej pozbyć jak najszybciej. Po co obciążać kieszenie? Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: nadzór nad twoją kasą 10.05.23, 13:29 Musze skorygować. Ze względu na to, ze sam nie place gotóká nie interesowałem się bliżej tym tematem. Z nielicznymi wyjątkami, chodzi o wszystkie płatności i darowizny. Dodatkowo każdy powinien wiedzieć, ze Wjeżdżając/wyjeżdżając z EU nie możesz mieć więcej w kieszeni niż 10 000€. Mając 10 0000€ w gotowce musisz to zgłosić na granicy. Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: nadzór nad twoją kasą 10.05.23, 14:02 terroryzmy, brudne pieniądze itp,itd to tylko preteksty aby orwellowski "wielki brat"wiedział o tobie wszystko i miał nad tobą pełną kontrolę Odpowiedz Link Zgłoś
szczypawka.jadowita Re: nadzór nad twoją kasą 10.05.23, 17:34 „Polsce potrzebna jest koncepcja kontroli państwowej, która obejmuje wszystkie dziedziny życia publicznego, nie pozostawiając sfer niczyich” – Pan Prezes J.Kaczyński Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: nadzór nad twoją kasą 10.05.23, 22:31 to niestety nie wymysł kaczyńskiego tylko wielu rządów europejskich.są w tym nad wyraz zgodni Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: nadzór nad twoją kasą 11.05.23, 06:11 hordol napisała: > to niestety nie wymysł kaczyńskiego tylko wielu rządów europejskich.są w tym na > d wyraz zgodni Dokładnie tak. To się zaczęło dział w Europie jakieś 30 lat wcześniej. Kiedy korzystając z wolności gospodarczej w Polsce założyłem pierwszą firmę za granicą Polski- w Niemczech- to byłem mocno zdziwiony jak bank niemiecki w roku 1993 odmówił mi wypłaty 150 000 DM w gotówce a po trudnych rozmowach z dyrektorem oddziału banku gdzie moje GmbH miała konto , po wyjaśnieniu mu , że przelew do Polski "idzie" 5-10 dni zgodzili się ( w drodze łaskawości) na czek bankierski, który zresztą w Polsce był realizowany 12 dni :( . Uwaga : to nie były ich ale "moje" (mojego GmbH) pieniądze . Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: nadzór nad twoją kasą 11.05.23, 06:17 wszystko zmierza w kierunku totalnej inwigilacji jednostki. lewicowość , prawicowość , demokracja czy autorytaryzm poszczególnych rządów ma tu niewielkie znaczenie Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: nadzór nad twoją kasą 12.05.23, 16:28 hordol napisała: > wszystko zmierza w kierunku totalnej inwigilacji jednostki. lewicowość , prawi > cowość , demokracja czy autorytaryzm poszczególnych rządów ma tu niewielkie zna > czenie Zdecydowanie tak. Gdybym miał 35 lat to kupiłbym działkę na Madagaskarze lub Zanzibarze ewentualnie Kambodży. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: nadzór nad twoją kasą 12.05.23, 16:54 No nie mów, że już wam płacą 20 000 od postu 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
szczypawka.jadowita Re: nadzór nad twoją kasą 12.05.23, 16:07 W Polsce nikt o tym nawet nie pomyślał. To jego osobisty dorobek, tak jak i to: 1. "Przyjrzyjcie mi się, bo patrzycie na Łukaszenkę!" 2. "Ludzie powinni się bać!" Ile pomysłów prezesa PIS zniknęło w grobie pamięci... Odpowiedz Link Zgłoś
l_ucyfostel_es Re: nadzór nad twoją kasą 10.05.23, 20:12 Państwo potrzebuje wiedzieć kto, komu, kiedy, za ile i dlaczego to nie jest opodatkowane. Dlatego będzie dążyć do eliminacji gotówki, przekonując że jest droga, niepotrzebna, nieekologiczna, niehigieniczna itp. Sektor finansowy przyklaśnie, lepiej jak ludzie trzymają trzymają środki na kontach i w różnych instrumentach, a nie w skarpecie. A jak wielcy tego świata znowu przelicytują i zacznie się run na banki, zawsze to łatwiej będzie biednych żuczków odłączyć powyżej środków, które nie są im do przeżycia niezbędne. Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: nadzór nad twoją kasą 12.05.23, 16:28 l_ucyfostel_es napisał: > Państwo potrzebuje wiedzieć kto, komu, kiedy, za ile i dlaczego to nie jest opo > datkowane. Dlatego będzie dążyć do eliminacji gotówki, przekonując że jest drog > a, niepotrzebna, nieekologiczna, niehigieniczna itp. > Sektor finansowy przyklaśnie, lepiej jak ludzie trzymają trzymają środki na kon > tach i w różnych instrumentach, a nie w skarpecie. A jak wielcy tego świata zno > wu przelicytują i zacznie się run na banki, zawsze to łatwiej będzie biednych ż > uczków odłączyć powyżej środków, które nie są im do przeżycia niezbędne. Jest kryptowaluta! Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: nadzór nad twoją kasą 12.05.23, 16:39 hordol napisała: > biznes.interia.pl/gospodarka/news-limity-w-platnosciach-gotowkowych-ogranicza-sprzedaz-tych-pr,nId,6766669 > uzywam zazwyczaj płatności bezgotówkowych ale to rozwiązanie uważam za złe Jakiś czas temu kupowałem samochód. Facet się pierwotnie upierał przy gotówce. Ja przy przelewie. Stanęło przy moim. Wieczorem dzwoni do mnie facet i mi dziękuje. Coś mu wypadło na mieście i musiałby jeździć z gotówką przez cały dzień. A tak miał na koncie. Potem jeszcze kupowałem dwa razy samochody. Przelew natychmiastowy. Po 5 min. dostajesz kluczyki i dokumenty. Sprzedający nie musi sprawdzać czy kasa nie jest trefna. Oglądać każdy banknot pod światło. Umawiasz się na cenę, robisz przelew - 5 minut i sprzedający ma kasę na swoim koncie. Kupujący też ma ślad w papierach. Tradycyjny uścisk dłoni. I kobyłka zmienia właściciela. Po to wynaleziono banki. Nawet mój 85letni tata gotówki może ma z 50 - 100 zł w portfelu. Na nagły wypadek. W większych ilościach gotówkowa to kłopot. U mnie na dzielni, wszystkie zieleniaki preferują transakcje bezgotówkowe. I dla klienta i dla sprzedawcy to wygodniejsze. Nie trzeba obracać bilonem. Wydawać groszy. Odpowiedz Link Zgłoś
banowanyzaprawde1 Re: nadzór nad twoją kasą 12.05.23, 17:58 pozytonium napisał: > hordol napisała: > > > biznes.interia.pl/gospodarka/news-limity-w-platnosciach-gotowkowych-ogranicza-sprzedaz-tych-pr,nId,6766669 > > uzywam zazwyczaj płatności bezgotówkowych ale to rozwiązanie uważam za zł > e > > Jakiś czas temu kupowałem samochód. Facet się pierwotnie upierał przy gotówce. > Ja przy przelewie. Stanęło przy moim. Wieczorem dzwoni do mnie facet i mi dzięk > uje. Coś mu wypadło na mieście i musiałby jeździć z gotówką przez cały dzień. A > tak miał na koncie. Potem jeszcze kupowałem dwa razy samochody. Przelew natych > miastowy. Po 5 min. dostajesz kluczyki i dokumenty. Sprzedający nie musi sprawd > zać czy kasa nie jest trefna. Oglądać każdy banknot pod światło. Umawiasz się n > a cenę, robisz przelew - 5 minut i sprzedający ma kasę na swoim koncie. Kupując > y też ma ślad w papierach. Tradycyjny uścisk dłoni. I kobyłka zmienia właścicie > la. > Po to wynaleziono banki. Nawet mój 85letni tata gotówki może ma z 50 - 100 zł w > portfelu. Na nagły wypadek. W większych ilościach gotówkowa to kłopot. U mnie > na dzielni, wszystkie zieleniaki preferują transakcje bezgotówkowe. I dla klien > ta i dla sprzedawcy to wygodniejsze. Nie trzeba obracać bilonem. Wydawać groszy > . > > OGŁASZAM 20 STOPIEŃ ZASILANIA. Odpowiedz Link Zgłoś