Dodaj do ulubionych

Rosjanie wycenili reparacje na prawie 1 Bln $

21.05.23, 20:26
www.polsatnews.pl/wiadomosc/2023-05-21/rosja-chce-nalozyc-sankcje-na-polske-zadanie-zwrotu-pieniedzy-i-ziem/
Obserwuj wątek
    • j-k No fakt - znajomy ekonomista mi powiedzial 21.05.23, 20:36
      ze Wroclaw/Breslau - jest wiecej warty - niz Lwow.

osobiscie tak nie uwazam - bo licza sie nie tylko pieniadze.
    • szczypawka.jadowita Re: Rosjanie wycenili reparacje na prawie 1 Bln $ 22.05.23, 07:54
      I to jest jeden z nielicznych mocnych powodów, dla których powinniśmy popierać Ukrainę.
      Można dołożyć żądanie wyjścia NATO z Polski z końca 2021...
    • m.c.hrabia Re: Rosjanie wycenili reparacje na prawie 1 Bln $ 22.05.23, 08:42
      Mularczyk przywiezie z Berlina 2 bln , będzie z czego spłacać.
    • prze.nick Re: Rosjanie wycenili reparacje na prawie 1 Bln $ 22.05.23, 16:21
      Kacapy naprawdę myślą że wyzwolili Polskę i jeszcze że dotowali PRL?! :D
      • m.c.hrabia Re: Rosjanie wycenili reparacje na prawie 1 Bln $ 22.05.23, 16:31
        prze.nick napisał:

> Kacapy naprawdę myślą że wyzwolili Polskę i jeszcze że dotowali PRL?! :D

a Polacy uważają ,że sami się wyzwolili i sami zdobyli Berlin , a zaczynem tego wszystkiego było zwycięskie powstanie warszawskie
        • prze.nick Re: Rosjanie wycenili reparacje na prawie 1 Bln $ 22.05.23, 16:34
          nie mam najmniejszego zamiaru umniejszania wpływu ZSRR na zwycięstwo nad III rzeszą
          mnie tylko zastanawia jak z tego kacapy chcą zrobić wyzwolenie
          przecież PRL nie był niepodległym państwem a system został zainstalowany na sowieckich bagnetach
          • prze.nick Re: Rosjanie wycenili reparacje na prawie 1 Bln $ 22.05.23, 16:38
            i drenowali nas niemiłosiernie

czas podać też dokładne dane ilu Polaków zamordowali w XX wieku kacapy
            słyszałem o 15 milionach ale pewnie nasi "historycy" nie będą drążyć tematu bo liczba 6 milionów eskimosów może się nie spiąć
            • gerlalt Re: Rosjanie wycenili reparacje na prawie 1 Bln $ 22.05.23, 17:01
              Skąd wy bierzecie takie liczby? 15 mln Rosjanie 15 niemcy populacja przed wojna ile 28? Szkoda że DWS zdechło tam z takimi mitomanami krótko rozmawiali.
              • prze.nick Re: Rosjanie wycenili reparacje na prawie 1 Bln $ 22.05.23, 17:10
                Sam Sołżenicyn ocenia liczbę ofiar rewolucji trockistów 1917 na 60 milionów ludzi, jak nie więcej.
                Liczba zabitych Polaków w czasie II WŚ też nigdy nie została dokładnie podana.
                Żydzi amerykańscy mówią (447) o tylko 2,7 milionów Polaków. Ale porównajmy liczbę obywateli II RP i PRL (owszem granice się zmieniły) i wyjdzie ogromna luka.
                Liczna ofiar pl.wikipedia.org/wiki/Operacja_polska_NKWD_(1937–1938), wywózek na Sybir, pacyfikacji 1939-41 i po 1944 też z pewnością była większa.
                • prze.nick Re: Rosjanie wycenili reparacje na prawie 1 Bln $ 22.05.23, 17:15
                  różnica pomiędzy II RP a PRL 1939-44 to 12 milionów ludzi
                  • gerlalt Re: Rosjanie wycenili reparacje na prawie 1 Bln $ 22.05.23, 17:41
                    Odpadła Ukraina odpadła Białoruś i Litwa. Ziemie odzyskane były, po masowym eksodusie, prawie puste. Akcja Wisła i wewnętrzna migracja pozwoliły zapełnić tą lukę ale dobre parę milionów odpadło. Ja z kolei czytałem, że wywózki na Sybir liczyć należy raczej w setkach tysięcy niż milionach i podobnie jak Niemcy rozprawiano się przede wszystkim z elitami. Mój ojciec przyjechał ze Żnina tak jak i jego bracia i rodzice w poszukiwaniu lepszego życia i ziemi :)
                    • prze.nick Re: Rosjanie wycenili reparacje na prawie 1 Bln $ 22.05.23, 17:54
                      Chciałbym zobaczyć dokładne dane jak po wojnie wyglądały te przepływy ludności z podziałem na narodowości. Chruszczow stwierdził sarkastycznie, że aż tylu żydów przeżyło holokaust więc przypuszczam że to temat tabu ilu naprawdę żydów i Polaków zginęło.
                      Po rozbiorach w 1795 w zaborze rosyjskim (a więc prawie na takiej samej granicy jak obecna granica Polski minus "austriacka" Galicja) mieszkało ponad 2 i pół miliona Polaków czyli 25 procent wszystkich Polaków. A więc na terenie ZSRR też musiały mieszkać miliony Polaków. I co się z nimi stało?
                    • margit49 Re: Rosjanie wycenili reparacje na prawie 1 Bln $ 22.05.23, 18:11
                      gerlalt napisał(a):

> Mój ojciec przyjechał ze Żnina tak jak i
                      > jego bracia i rodzice w poszukiwaniu lepszego życia i ziemi :)
                      • gerlalt Re: Rosjanie wycenili reparacje na prawie 1 Bln $ 22.05.23, 18:13
                        O to to :)
                  • rzewuski1 Re: Rosjanie wycenili reparacje na prawie 1 Bln $ 23.05.23, 09:57
                    Ile Polaków było w II RP
                    Przyjmujemy że 25 milionów
                    z 34 mln , po wojnie jest 24 mln Polaków.
                    • no-popis Re: Rosjanie wycenili reparacje na prawie 1 Bln $ 25.05.23, 06:05
                      rzewuski1 napisał:

> Ile Polaków było w II RP
                      > Przyjmujemy że 25 milionów
                      > z 34 mln , po wojnie jest 24 mln Polaków.
                      Nacjonalista czy narodowiec?
            • melikles Re: Rosjanie wycenili reparacje na prawie 1 Bln $ 23.05.23, 07:07
              Jakich eskimosów?
              • stefan4 Re: Rosjanie wycenili reparacje na prawie 1 Bln $ 23.05.23, 07:37
                prze.nick:
                > liczba 6 milionów eskimosów może się nie spiąć

melikles:
                > Jakich eskimosów?

Nie znasz tej ochronnej nazi-mowy? W razie czego można powiedzieć
                    ,,— Wcale nie kwestionowałem liczby żydowskich ofiar bestialstwa
                    hitlerowskiego, tylko tak sobie abstrakcyjnie zabredziłem..."
                Kto twierdzi, że Żydzi sterowali Hitlerem, a opowieści o holokauście to ściema, ten stawia się poza wszelkimi marginesami. Ale kto pisze to samo o Eskimosach, ten tylko uprawia humor abstrakcyjny. A kumple z Kameradszaftu i tak skumają...

- Stefan

--
                Wierszyki
                • margit49 Re: Rosjanie wycenili reparacje na prawie 1 Bln $ 23.05.23, 08:10
                  A Eskimos z Nazaretu królem Polski :D

• pies.na.czarnych Re: Rosjanie wycenili reparacje na prawie 1 Bln $ 23.05.23, 10:55
                  > Kto twierdzi, że Żydzi sterowali Hitlerem, a opowieści o holokauście to ściema, ten stawia się poza wszelkimi marginesami.

To jest "NEGACJONIZM". W Najjaśniejszej chyba nie, ale w wielu krajach autorzy takich twierdzeń są skutecznie ścigani przez wymiary sprawiedliwości i są osądzani.
          • no-popis Re: Rosjanie wycenili reparacje na prawie 1 Bln $ 23.05.23, 07:54
            prze.nick napisał:

> mnie tylko zastanawia jak z tego kacapy chcą zrobić wyzwolenie
            > przecież PRL nie był niepodległym państwem a system został zainstalowany na sow
            > ieckich bagnetach
            Mają współsprawców tego : USA, UK bo Francji nie liczę.
      • no-popis Re: Rosjanie wycenili reparacje na prawie 1 Bln $ 23.05.23, 07:53
        prze.nick napisał:

> Kacapy naprawdę myślą że wyzwolili Polskę i jeszcze że dotowali PRL?! :D

Tak myślą i opieram to na rozmowach z tzw "normalnymi i statystycznymi" Rosjanami.
    • ktos_z_kosmosu Re: Rosjanie wycenili reparacje na prawie 1 Bln $ 22.05.23, 16:58
      Ruskie, a raczej radzieckie, przysłowie głosi.
      "cicho jedziesz, dalej zajedziesz".
      Czyli morda w kubeł, to nikt ci tej mordy nie obije.
      Niestety przez ostatnie trzydzieści lat, nasi włodarze, wszystkich opcji, plus media, tego przysłowia nie przestrzegali. Bez opamiętania niczym małe kundelki, piłowali ryje na niedźwiedzia jak nakręceni. Robili to nawet nie zwracając uwagi na to, że Polakom psują interesy, a innym nacjom z zachodu je nakręcają.
      No i powoli inne, nasze przysłowie o brzmieniu "póty dzban wodę nosi, póki mu się ucho nie urwie" powoli zaczyna się sprawdzać.
    • rzewuski1 Re: Rosjanie wycenili reparacje na prawie 1 Bln $ 23.05.23, 09:59
      Ten sam sposób myślenia co pisieta,oni też wystawiają faktury do spłacenia.
      • no-popis Re: Rosjanie wycenili reparacje na prawie 1 Bln $ 25.05.23, 06:06
        rzewuski1 napisał:

> Ten sam sposób myślenia co pisieta,oni też wystawiają faktury do spłacenia.
        I mają rację. Za wszelkie rozróby trzeba zapłacić tzn pokryć szkody.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka