Dodaj do ulubionych

a czemu makulatury nie skupują?

25.05.23, 11:43
www.salon24.pl/newsroom/1303673,cenny-produkt-bedzie-jeszcze-drozszy-zmiany-w-unijnym-prawie
praktycznie nie ma skupów makulatury.
a ze względu na zmiany klimatyczne liście będą kiepskiej jakości
Obserwuj wątek
    • szwampuch58 Re: a czemu makulatury nie skupują? 25.05.23, 11:51
      Opluwanie UE trwa kartofel chociaz nie masz pojecia za co,hehehe
      • hordol Re: a czemu makulatury nie skupują? 25.05.23, 12:21
        na czym wg ciebie polega to opluwanie unii?
        • szwampuch58 Re: a czemu makulatury nie skupują? 25.05.23, 12:28
          UE zmienia przepisy,bedzie drozej....na tym,kartofel
          • hordol Re: a czemu makulatury nie skupują? 25.05.23, 13:02
            no i taka jest prawda.
            jezeli nie to przeczytaj ten artykuł z "rzepy" i odnies się merytorycznie do niego
    • m.c.hrabia Re: a czemu makulatury nie skupują? 25.05.23, 11:56
      a kto ci broni?
    • pies.na.czarnych Re: a czemu makulatury nie skupują? 25.05.23, 12:01
      O segregacji śmieci nie słyszał? Makulaturę wrzuca się do osobnych pojemników, gratis. Makulatura jest co tydzień odbierana i założona na miejsce recyklingu. Za te usługi nie musisz płacić.

Skandalem to jest spalenie list Sasina. Suweren został obciążony za ich zniszczenie.
      • hordol Re: a czemu makulatury nie skupują? 25.05.23, 12:12
        owszem ale widocznie segregacja nie daje wystarczającej ilosci surowca do przeróbki
        • pies.na.czarnych Re: a czemu makulatury nie skupują? 25.05.23, 12:32
          Widocznie.:)
          Myślisz, ze gdyby były punkty skupu to ilości surowca do przeróbki byłyby wystarczające? Moim zdaniem grubo się mylisz.
          Osobiście gdybym miał wybór miedzy bezproblemowym wrzuceniem kilku papierków tygodniowo do kontenera, a zbieraniem tych papierków do pokaźnej ilości i później targaniem ich do punktu skupu to wybrałbym to pierwsze.
          • hordol Re: a czemu makulatury nie skupują? 25.05.23, 13:09
            masz racje.nie warta skórka za wyprawkę.
            ponieważ dużo czytam to zbiera mi się dużo makulatury. przez pewien czas odwoziłem tę makulature do istniejącego punktu skupu. ok 30 kg na kwartał co dawało zarobek ok 6 zł. !!!!!
            punkt skupu istnieje ale makulatury już nie skupuje.aaaa sorry skupuje tylko tekturę tzn odbierze ją ale jesli im zapłacisz.
            coś jest nie tak...
            • pies.na.czarnych Re: a czemu makulatury nie skupują? 25.05.23, 13:18
              > punkt skupu istnieje ale makulatury już nie skupuje.aaaa sorry skupuje tylko tekturę tzn odbierze ją ale jesli im zapłacisz.
              coś jest nie tak...

Jeżeli tak jest, to jest coś bardzo nie tak.
            • pies.na.czarnych Re: a czemu makulatury nie skupują? 25.05.23, 13:21
              > ponieważ dużo czytam to zbiera mi się dużo makulatury

Z twojego wpisu w wątku założycielskim można wnioskować, ze dbasz o naturalne środowisko. Dlaczego więc nie przejdziesz na czytanie elektronicznych wydań?
              • hordol Re: a czemu makulatury nie skupują? 25.05.23, 13:27
                łatwiej mi się skupić na tradycyjnym druku zwłaszcza jesli czytanie wymaga uwagi.
                fk to zabawa wiec komputeryzacja tu mi nie przeszkadza
                • pies.na.czarnych Re: a czemu makulatury nie skupują? 25.05.23, 13:33
                  > łatwiej mi się skupić...

Znam ten ból. Sam, jeżeli muszę pracować nad ważnymi dokumentami drukuję je, ale staram się z tym ograniczać. Gazety, książki i muzykę kupuję jedynie elektronicznie. Na skrzynce pocztowej mam oficjalna nalepkę, która skutecznie chroni mnie przed papierowymi reklamami i innym nieimienie adresowanym śmieciem.
                  • hordol Re: a czemu makulatury nie skupują? 25.05.23, 13:42
                    kolejne pokolenia nie będą już mialy takich dylematów.
                    wycinka drzew na papier w jakiś tam sposób zubaża srodowisko ale serwery internetowe w skali świata pochłaniają już gigantyczne ilości energii
                    póki co to elektronicznego papieru toaletowego jeszcze nie wymyślno,a o nim jest mój watek
                    • pies.na.czarnych Re: a czemu makulatury nie skupują? 25.05.23, 13:51
                      Już dawno wymyślono WC roboty, po ich użyciu nie musisz używać papieru. Pozostaje jedynie sprawa ich masowego rozpowszechnienia. Jeżeli przyszłe pokolenia nie będą parły do wojen tak jak nasze jest nadzieja uratowania Ziemi i wszystkich na niej istniejących stworzeń.
                      • hordol Re: a czemu makulatury nie skupują? 25.05.23, 14:02
                        no daruj.dup do wycierania jest na swiecie ok 8 mld,a tych robotów ile ?
                        • szwampuch58 Re: a czemu makulatury nie skupują? 25.05.23, 14:23
                          W Indiach nie akceptuja toalet ani papieru do dzisiaj
                          • hordol Re: a czemu makulatury nie skupują? 25.05.23, 14:37
                            to pies sugeruje ,że za parę lat mieszkańcom ziemi dupę będą wycierać automaty
                            • pies.na.czarnych Re: a czemu makulatury nie skupują? 25.05.23, 15:04
                              Tak będzie. Będzie czyściej, higieniczniej i bardziej zdrowo.
            • yoma Re: a czemu makulatury nie skupują? 25.05.23, 13:23
              >ponieważ dużo czytam
              >co dawało zarobek ok 6 zł. !!!!!

W moich studenckich czasach inwestowało się w dzieła Lenina. Wielkie kobyły w twardej oprawie, przebicie spokojnie starczało na posiłek i piwo dla żaka. Jak dobrze poszukasz i jeszcze nie poszło na przemiał, to znajdziesz autobiografie kaczego po 0,99 PLN sztuka 😂
              • pies.na.czarnych Re: a czemu makulatury nie skupują? 25.05.23, 13:29
                Za późnego Gierka było jeszcze lepiej. Za każdy kilogram makulatury dawano talon, który można było zrealizować przy zakupie tapety i innych produktów, które wówczas były na wagę złota:)
                • hordol Re: a czemu makulatury nie skupują? 25.05.23, 13:34
                  tyle się gada o ekologii a butelkę czy makulaturę to chyba było latwiej sprzedać za gomułki /gierka niż teraz
                  • pies.na.czarnych Re: a czemu makulatury nie skupują? 25.05.23, 14:01
                    Ty cały czas o sprzedawaniu. W różnych krajach są rudne regulacje jeżeli chodzi o kaucjowanie butelek. Za czasów PRL skupy przecież przyjmowały tylko te kaucjowane, a reszta szła do śmieci. Dzisiaj kaucjowane butelki są przyjmowane przez sklep. Do automatów możesz wrzucić również te niekaucjowane i on ci je przyjmie. W Niemczech mają chyba najlepszy sposób, bo tam wszystko jest kaucjowane i za wszystko odnosisz do automatu, który wydaje ci pokwitowanie. U mnie stoją kontenery na szkło i możesz tam wrzucać wszystkie szklane odpady, które raz na tydzień gratis są wywożone do i recyklowane.
                    • hordol Re: a czemu makulatury nie skupują? 25.05.23, 14:09
                      mówię o sprzedawaniu/kupowaniu odpadów bo powoduje to ,że w mniejszej ilości lądują one gdzie popadnie
                      w PL od paru dobrych lat też jest segregacja śmieci ale w praktyce róznie to wygląda.
                      zaglądając do smietnika widzę,że ludzie w PL dosyć lużno podchodzą do tej segregacji co mnie wkurwia.
                      • pies.na.czarnych Re: a czemu makulatury nie skupują? 25.05.23, 14:17
                        hordol napisała:

> mówię o sprzedawaniu/kupowaniu odpadów bo powoduje to ,że w mniejszej ilości lą
                        > dują one gdzie popadnie

Są skupowane, ale jak zwykle nie unikniesz tego, ze mniejsze ilości lądują gdzie popadnie. Głównie dlatego, ze to są mniejsze ilości i nie każdemu się chce zanieść tam gdzie powinny się znaleźć.

> w PL od paru dobrych lat też jest segregacja śmieci ale w praktyce róznie to wy
                        > gląda.
                        > zaglądając do smietnika widzę,że ludzie w PL dosyć lużno podchodzą do tej segre
                        > gacji co mnie wkurwia.

W PL nie ma odpowiedniego systemu motywacji do odpowiedzialnej segregacji przez osoby indywidualne. Również motywacja, kontrolei kary dla przedsiębiorstw są "pisane na wodzie".
                        System opłat za wywóz śmieci jest do dupy, a zwłaszcza opłata za wywóz śmieci, która jest związana ze zużyciem wody to już jest szczyt kompletnej głupoty i braku jakiejkolwiek logiki.
                        • hordol Re: a czemu makulatury nie skupują? 25.05.23, 14:34
                          w gruncie rzeczy problem polega nie na braku prawidlowego skupu tylko na nadmiernej , niepotrzebnej produkcji
                          obecnie reklama( na której zarabia tv) wmawia ci że po kupnie kremu z domieszka bioelementów, wyciągu ze sluzu slimaka i specjalnego wyciągu z kory drzewa siurubzduru który został wyprodukowany z uzyciem "specjalnej formuły" staniesz się mądrzejszy, piekniejszy i lepszy.
                          20 ml tego kremu zapakowane jest w olbrzymi słoik z grubego kolorowego szkla, tenże sloik wlozony jest do tekturki,a ta do pudelka z kolorowymi nadrukami. na wszystko przychodzi jeszcze plastikowa folia. do segregacji w takim gównie jest kilka różnych elementów.pomijam energie jaka jest konieczna do produkcji czegoś takiego. jednostkowo drobiazg ale pomnóż to wszystko przez parę miliardów
                          • pies.na.czarnych Re: a czemu makulatury nie skupują? 25.05.23, 15:06
                            Zrealizuj radę yomy i od razu świat zrobi się lepszy.
                            • hordol Re: a czemu makulatury nie skupują? 25.05.23, 15:28
                              yoma "robi" na fk jako (kiepski) trefniś
                              • pies.na.czarnych Re: a czemu makulatury nie skupują? 25.05.23, 17:39
                                hordol napisała:

> yoma "robi" na fk jako (kiepski) trefniś

Gadasz! Mądrych rad słuchaj. Pamięta o jednym, gdzie dziad nie może tam baba pomoże:)
                                .
                                • yoma Re: a czemu makulatury nie skupują? 25.05.23, 17:43
                                  Dzięki, ale to był komplement. Trefnisie byli mądrzy. Głupi byli ci, którym doradzali.

Ty hordol, jak ty tyle czytasz, to powinieneś to wiedzieć 😃
              • hordol Re: a czemu makulatury nie skupują? 25.05.23, 13:29
                ja nie inwestowałem. chyba pózniej niż ty studiowałem
                zresztą lenin to nie moje gusta
                • yoma Re: a czemu makulatury nie skupują? 25.05.23, 17:42
                  Ale 6 zł już tak. Teraz nie dziwi, że jak ci zaproponowali 1,50 od postu, to pomyślałeś, żeś Pana Boga za nogi złapał 😃
    • yoma Re: a czemu makulatury nie skupują? 25.05.23, 12:44
      Widzisz hordolino, jaka wspaniała luka na rynku? Bierz się za robotę miast trollować po próżnicy.
      • hordol Re: a czemu makulatury nie skupują? 25.05.23, 13:12
        spadaj na drzewo, liście pompować.
        nie widziałem u ciebie jednego merytorycznego postu
        • yoma Re: a czemu makulatury nie skupują? 25.05.23, 13:14
          Czemu mnie to nie dziwi :)

Czyżby propozycja uczciwej pracy wywoływała u ciebie niekontrolowaną agresję?
          • hordol Re: a czemu makulatury nie skupują? 25.05.23, 13:31
            jeżeli uważasz swoje glupkowate wpisiki za merytoryczne to moje gratulacje
            • yoma Re: a czemu makulatury nie skupują? 25.05.23, 15:07
              Rozumny wpis nie dla każdego bywa zrozumiały 😘
              • m.c.hrabia Re: a czemu makulatury nie skupują? 25.05.23, 15:30
                co widać i czuć
    • pies.na.czarnych Re: a czemu makulatury nie skupują? 25.05.23, 12:53
      https://scontent-lhr8-2.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/349615668_1404515617052718_4385403102872367294_n.jpg?_nc_cat=102&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=mUf6aKOwLToAX9rxYuE&_nc_ht=scontent-lhr8-2.xx&oh=00_AfAyFhwpBLQEmxrikye6BUr_L6tTQgTmTF9KvFatZzhrGg&oe=64733988
    • j-k Koncowy cel Unii to przesiadka "wsiech" na rowery 25.05.23, 14:16
      i niech sie zludzen pozbeda ci, ktorzy mysla, ze na samochodach elektrycznych sie skonczy.

- te przeciez tez w koncu zuzywaja drogocenna energie - i beda tylko etapem przejsciowym - do roweru

a tu - voila - idac za tym duchem - zakladamy plantacje drogocennego Łopianu

- ktorego liscie ludzkosc uzywala z dobrym skutkiem przez cala historie

- poki nie wymyslono szkodliwego dla srodowiska papieru toaletowego:
      .
      pl.wiktionary.org/wiki/%C5%82opian#/media/Plik:Arctium_tomentosum_01.JPG
      • pies.na.czarnych Re: Koncowy cel Unii to przesiadka "wsiech" na ro 25.05.23, 14:19
        na rowery elektryczne :)
      • hordol Re: Koncowy cel Unii to przesiadka "wsiech" na ro 25.05.23, 14:52
        no nie żartuj
        "wsiech" to z pewnością nie. jeno tych maluczkich
        next.gazeta.pl/next/7,172392,29790667,francja-zakazala-krotkich-lotow-ale-nie-dla-bogaczy-ci-moga.html
        „Wszystkie zwierzęta są równe, ale niektóre są równiejsze od innych*”
        • j-k Re: Koncowy cel Unii to przesiadka "wsiech" na ro 25.05.23, 15:11
          hordol napisała:
          > "wsiech" to z pewnością nie. jeno tych maluczkich

w tym wypadku (wydawalo mi sie, ze to jasne)

to pierwsze slowo - jest synonimem tego drugiego.
          • hordol Re: Koncowy cel Unii to przesiadka "wsiech" na ro 25.05.23, 15:25
            ale produkcja roweru i jego pózniejsza utylizacja też zuzywa energię i surowce
            zacznijmy ab ovo.człowiek zuzywa energię i surowce( w tym nieodnawialne)
            • j-k to prawda. 25.05.23, 15:31
              hordol napisała:
              > ale produkcja roweru i jego pózniejsza utylizacja też zuzywa energię i surowce
              > zacznijmy ab ovo.człowiek zuzywa energię i surowce ( w tym nieodnawialne)

to prawda
              ale jeszcze nie jestesmy na etapie - ochrony naszej Planety poprzez redukcje zyjacych na niej pasozytow
              - czyli ludzkosci.

byly juz takie proby w historii (calkiem niedawno) - ale sie nie udaly.

uwazam, ze (laskawie) - kazdemu zyjacemu na tej Planecie ludzikowi - prawo posiadania JEDNEGO wlasnego roweru - jednak sie zostawi.

ale oczywiscie za jego utylizacje - bedzie musial sam zaplacic.

• hordol Re: to prawda. 25.05.23, 15:45
                zgoda.ale rower bez elektroniki, bezbateryjny, bez hamulców tarczowych i innych wyrafinowanych komponentów.w stylu ramy kompozyrowe czy tytanowe lub 30 przełożeń
                były kiedyś takie nazywały sie "ukraina" cel bedzie szczytny a i nazwa nader poprawna
                • pies.na.czarnych Re: to prawda. 25.05.23, 17:15
                  hordol napisała:

> zgoda.ale rower bez elektroniki, bezbateryjny, bez hamulców tarczowych i innych
                  > wyrafinowanych komponentów.w stylu ramy kompozyrowe czy tytanowe lub 30 przeło
                  > żeń
                  > były kiedyś takie nazywały sie "ukraina" cel bedzie szczytny a i nazwa nader p
                  > oprawna

Człowiek jest zbyt leniwy aby zrzec się nawet tych drobnych luksusów.
                  • hordol Re: to prawda. 25.05.23, 17:33
                    3 zębatki z przodu 10 z tyłu=30 przełożeń. z tego kilka teoretycznych i kilka pokrywających się. ot taki niuans rowerowy.ale firmy to wylansowały,a ludzie kupują.za duże pieniądze
                    • pies.na.czarnych Re: to prawda. 25.05.23, 17:42
                      W moim składak mam siedem biegów. Używam tylko dwa :). Będąc dzieckiem mialem rowerek Bobo, z ostrym kołem. To był najwspanialszy rower w moim życiu.
    • m.c.hrabia Re: a czemu makulatury nie skupują? 25.05.23, 15:53
      a dlaczego mają kupować , gówna z szamba (świnoujskiego) też nie kupują .
      • hordol Re: a czemu makulatury nie skupują? 25.05.23, 17:23
        biznes.interia.pl/finanse/news-kiedy-papier-toaletowy-stanieje-niestety-dlugo-na-to-poczeka,nId,6799881
        czemu ? to przeczytaj ten link
        • m.c.hrabia Re: a czemu makulatury nie skupują? 25.05.23, 17:27
          bełkot , ceny gazu są dzisiaj niższe niż przed wojną.
          • hordol Re: a czemu makulatury nie skupują? 25.05.23, 17:59
            ok.więc papier toaletowy nie podrożeje

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka