Dodaj do ulubionych

I co tera pytam mohera po-tak mi dopomóż buk

26.05.23, 13:50
Przysięgają odpowiedzialnie, a na dowód dopominają się, aby w wypełnieniu przysięgi buk im pomógł. Na ostatnim przysięganiu byliśmy świadkami nawrócenia Mariusza K.
Pozostaje ustalić czy oni to tak z tym bogiem świadomie, bo znalazłem w Sadze rodu Dawida takie oto:
"22 Jeśli złożysz ślub Panu, Bogu swemu, nie będziesz się ociągał z jego wypełnieniem, gdyż Pan, Bóg twój, będzie się tego domagał od ciebie, a na tobie będzie ciążył grzech."
Takie proszenie o wsparcie jest jak o współudział w odpowiedzialności. Coś jak - pomożecie?!
Jeśli swiadomie, to co parafianie myślą (myślących pytam) o Pawłowiczowej która przysięgała przestrzegać konstytucji - tak.mi dopomóż buk, by potem mówić, iż dla dobra partii ewidentnie ją depcze!? Przecież tak to nad boga swego jedynego wyżej postawiła partię z jej prezesem jedynym. Została za to nagrodzona, fakt, pytanie czy warta będzie ta skórka jej wiecznej wyprawki. Podobnie z resztą jak: Beata S. Andrzej D. Beata K. Mateusz M. Jarosław K. i kilkoma setkami.posłów całkiem parafialnych. Są oni godni miana prawdziwego katolika, czy może pospolitego hipokryty ?
Obserwuj wątek
    • melikles Re: I co tera pytam mohera po-tak mi dopomóż buk 26.05.23, 13:52
      Bóg

To przekręcanie nazwisk i nazw własnych przypomina łopatkowe wojny 6latków w piaskownicy. Widać panom 65+ zdziecinnienie też się udziela.
      • ireneo Re: I co tera pytam mohera po-tak mi dopomóż buk 26.05.23, 14:12
        melikles napisał(a):

> Bóg
        >
        > To przekręcanie nazwisk i nazw własnych przypomina łopatkowe wojny 6latków w pi
        > askownicy. Widać panom 65+ zdziecinnienie też się udziela.
        ++++
        Coś nie tak też i ze słuchem masz. A jak jesteś 65+ to chyba darmowo cie uposażą, co?
      • stefan4 Re: I co tera pytam mohera po-tak mi dopomóż buk 26.05.23, 16:24
        melikles:
        > Bóg
        >
        > To przekręcanie nazwisk i nazw własnych [...]

Jestem przeciwny przekręcaniu... ale ,,bóg'' to raczej nazwa gatunkowa, a nie własna. Co innego Ozyrys, Manitou, Jehowa, Afrodyta, Brahma, itd. — te są własne.

- Stefan
        • ireneo Re: I co tera pytam mohera po-tak mi dopomóż buk 26.05.23, 17:56
          stefan4 napisał:

> melikles:
          > > Bóg
          > >
          > > To przekręcanie nazwisk i nazw własnych [...]
          >
          > Jestem przeciwny przekręcaniu... ale ,,bóg'' to raczej nazwa gatunkowa, a nie w
          > łasna. Co innego Ozyrys, Manitou, Jehowa, Afrodyta, Brahma, itd. — te są
          > własne.
          >
          > - Stefan
          >
          +++++
          Buk jest buk i nie znajduję uzasadnienia aby przemianować go na bóg bez stażu choćby jako półbóg. Z tego, że każdy bóg brzmi jak buk, nie wynika, że buk musi być bogiem. Wątpię czy chciałby.
          • ireneo Re: I co tera pytam mohera po-tak mi dopomóż buk 26.05.23, 18:06
            Dorzucę, bo mi umknęło. Mentorowi się wyrwalo zostać aż moralistą hipomrytą jako że osemtacyjne naxeisko literackiego bohatera Meliklesa Greka PISze z małej litery jak troll z piaskownicy. Chyba wstawił trzeci już komentarz i żaden merytoryczny.
            • ireneo Re: I co tera pytam mohera po-tak mi dopomóż buk 26.05.23, 18:14
              LITEROWKI stad skan.
              Dorzucę, bo mi umknęło. Mentorowi się wyrwalo zostać aż moralistą hipokrytą jako że osentacyjnie nazwisko literackiego bohatera Meliklesa Greka PISze z małej litery jak troll z piaskownicy. Chyba wstawił trzeci już komentarz i żaden merytoryczny.
        • x2468 Re: I co tera pytam mohera po-tak mi dopomóż buk 27.05.23, 08:22
          Melikles i jego współwyznawcy pisząc Bóg nawet nie wiedza ze mowa o Jahwe. To imię niestety nie przechodzi im przez gardło, w końcu urodzili się aby bić Żyda.
          • stefan4 Re: I co tera pytam mohera po-tak mi dopomóż buk 27.05.23, 11:36
            x2468:
            > Melikles i jego współwyznawcy pisząc Bóg nawet nie wiedza ze mowa o Jahwe.

Skąd Ty wiesz, co on wie (pisał na inny temat) i jakich ma współwyznawców? A na mówienie fałszywego świadectwa przeciwko bliźniemu są paragrafy.

Ciekawszą sprawą jest kategoryzacja taksonu ,,bóg''. Ja napisałem, że gatunek, ale napadły mnie wątpliwości, bo przecież to również może być rodzaj, albo rząd. Ale skoro człowiek (rzekomo) rozumny powstał na jego podobieństwo, to on musi być ssakiem. Ale skoro mieszka w niebie, to ssakiem latającym. Rząd chiroptera ?

- Stefan
            • hordol Re: I co tera pytam mohera po-tak mi dopomóż buk 27.05.23, 11:59
              ty Stefek prześcigniesz wkrótce Linneusza w swoich przemysleniach i odkryciach
    • hordol Re: I co tera pytam mohera z PO 26.05.23, 13:58
      moher z PO no proszę ...
      • prze.nick Re: I co tera pytam mohera z PO 26.05.23, 14:00
        Raczej hasbara
      • ireneo Re: I co tera pytam mohera po-tak mi dopomóż buk 26.05.23, 14:26
        hordol napisała:

> moher z PO no proszę ...
        +++++
        i nie jeden, bo: Kowalski, Mateusz M, Beata S. Kałuża, Miesiołek, Piechota, Jaki. Bylo ich nawet sporo. Już PO przewietrzyło po nich.
    • stasi1 Re: I co tera pytam mohera po-tak mi dopomóż buk 26.05.23, 14:08
      Kiedyś u mnie w kościele śpiewaliśmy: wiara bez uczynków martwa jest. I tak jest z pisowstwem, oni wierzą tylko w wiarę . Chociaż kiedyś Bóg powiedział: nie sądz innych abyś sam nie był sądzony.
      • horpyna4 Re: I co tera pytam mohera po-tak mi dopomóż buk 26.05.23, 14:51
        W kościele śpiewają również fragment psalmu 33, który brzmi "Pan miłuje prawo i sprawiedliwość" i dziwnie się to zbiega z kampanią wyborczą. Nawet jak jest już cisza wyborcza.

Działanie podprogowe?
      • ireneo Re: I co tera pytam mohera po-tak mi dopomóż buk 26.05.23, 15:22
        stasi1 napisał:

> Kiedyś u mnie w kościele śpiewaliśmy: wiara bez uczynków martwa jest. I tak jes
        > t z pisowstwem, oni wierzą tylko w wiarę . Chociaż kiedyś Bóg powiedział: nie s
        > ądz innych abyś sam nie był sądzony.
        +++++
        Nie calkiem tak, a dlaczego to z braku tego dopelnienia: "Bo takim sądem, jakim sądzicie, i was osądzą; i taką miarą, jaką wy mierzycie, wam odmierzą."
        Wielu używa słów z ewangelisty, splagiatoeanych z daebej.starożytności jako straszaka przed ocenianiem zachowań i postaw z rozróżnieniem co dobre a co złe. Jak taka dyletancka miernota prawna jawnie depcze konstytucje to koniecznym jest to ocenić. Ocenianienie jest sądem, choć często pod sąd prowadzi. A jeśli kto ci taką głupotę wypali, to odpowiedz, że nie masz powodów aby sądu się bać jak ten co prawo jawnie łamie. To jest podobnie demagogiczne jak pewnego miernoty - a kto nie ma pokus, no kto?! Nie w tym bowiem rzecz, a aby pokusom nie ulegać.
        • hordol Re: I co tera pytam mohera po-tak mi dopomóż buk 27.05.23, 08:31
          no k... nie rozumiem tego belkotu
    • rzewuski1 Re: I co tera pytam mohera po-tak mi dopomóż buk 26.05.23, 14:19
      Ale niejaki Jezus zakazał przysięgać .
    • margit49 Re: I co tera pytam mohera po-tak mi dopomóż buk 26.05.23, 15:24
      ireneo napisał(a):

> Przysięgają odpowiedzialnie, a na dowód dopominają się, aby w wypełnieniu przys
      > ięgi buk im pomógł.

Saga rodu Dawida! :D Katolicy, w przeciwieństwie do chrześcijan, z piśmiennictwem starozakonnych, albo jak niektórzy mówią Eskimosów, mają ogromny problem. Dosyć wybiórczo podchodzą do zagadnienia

• ireneo Re: I co tera pytam mohera po-tak mi dopomóż buk 27.05.23, 08:37
        margit49 napisała:

> ireneo napisał(a):
        >
        > > Przysięgają odpowiedzialnie, a na dowód dopominają się, aby w wypełnieniu
        > przys
        > > ięgi buk im pomógł.
        >
        > Saga rodu Dawida! :D Katolicy, w przeciwieństwie do chrześcijan, z piśmiennictw
        > em starozakonnych, albo jak niektórzy mówią Eskimosów, mają ogromny problem. Do
        > syć wybiórczo podchodzą do zagadnienia
        >
        +++++++
        Na boga mogę przysiąc, że choć słyszalem razy tysiąc, to nigdy nie by zamiast ka, było gie.
        No cóz, bóg to już nie z tego swiata odbiornik.
    • obrotowy irenko pomódlmy by wrocila na droge wiary i prawdy 26.05.23, 15:24
      ireneo napisał(a):
      Została za to nagrodzona,

i dobrze, irenko.

zostala nagrodzona tu na ziemi - i dobrze.

a gdy obaj wymodlimy dla niej laske Pana

bedzie powtornie nagrodzona w niebie.
    • oszol-lom-z-rm Re: I co tera pytam mohera po-tak mi dopomóż buk 27.05.23, 07:04
      Amen i chwała Bogu wszechmogącemu jak było na początku teraz i na wieki wieków sądny
      • ireneo Re: I co tera pytam mohera po-tak mi dopomóż buk 27.05.23, 07:40
        oszol-lom-z-rm napisał:

> Amen i chwała Bogu wszechmogącemu jak było na początku teraz i na wieki wieków
        > sądny
        +++++
        na poczatku był chaos, to co już jest ponownie i co chcą, aby było, ci u których jedyne co sprawne w glowie, to rylo
    • rotenschwanz Re: I co tera pytam mohera po-tak mi dopomóż buk 27.05.23, 15:10
      afirmacja ludu wybranego i pogarda dla gojow.
      Rewolucja trwa Towarzyszki i Towarzysze !
      • ireneo Re: I co tera pytam mohera po-tak mi dopomóż buk 27.05.23, 15:18
        rotenschwanz napisał:

> afirmacja ludu wybranego i pogarda dla gojow.
        > Rewolucja trwa Towarzyszki i Towarzysze !
        +++++
        Tow. Jarosław ma jakieś dawidowe korzenie jak.i tow. Mateusz chocmć obaj są dalej.niż mąż Kornhauserowej ale czy ich wybraniowość moze zagrażać gojom? Mają się w zamian dobrze w spółkach. Nie pękaj, to jeszcze kilka miesięcy i odlecą do ziemi obiecanej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka