Dodaj do ulubionych

czy obawiacie się wojny?

27.05.23, 11:08
bezpośredniej
ja i owszem.
uważam ,że jej ryzyko jest spore
Obserwuj wątek
    • weteran-czasu Re: czy obawiacie się wojny? 27.05.23, 11:52
      Ze strony Rosji?
      Jeśli Putin zacznie wojnę z NATO, to Federacja Rosyjska przestanie istnieć.
      Rosja pozostanie w granicach Okręgu Moskiewskiego.
      Czy się obawiam wojny?
      W obecnej sytuacji tak. Furiatowi mogą puścić nerwy.
      • pies.na.czarnych Re: czy obawiacie się wojny? 27.05.23, 12:01
        > Jeśli Putin zacznie wojnę z NATO, to Federacja Rosyjska przestanie istnieć.

Objętnie kto zacznie w pierwszych 5 godzinach Warszawa i inne stolice państw europejskich zniknikną z mapy świata.

• manhu Re: czy obawiacie się wojny? 27.05.23, 14:44
          pies.na.czarnych napisała:
          > Objętnie kto zacznie w pierwszych 5 godzinach Warszawa i inne stolice
          Dlaczego zaraz atomowa?

Po prostu obstawią naszą granicę jak Ukrainy i będą obserwować reakcję. Art. 5 NATO jest bez znaczenia, NATO musi zareagować już w czasie obstawiania (odstraszanie). Potem już wejdą i nikt nie będzie chciał umierać za Warsaw (w zagładzie atomowej).

Ważne, że Putin poznał siłę swojej armii:
          1. co to jest Blitzkrieg w 2 dni (do Warszawy ok. 2014 roku też planowali w 2 dni)
          2. jak Bachmut z ostatecznym terminem do 1 marca zdobyć pod koniec maja.
          Dzięki temu są dużo mniejsze szanse na Hitlera czy pipipi z Japonii, którzy się porwali z motyką na słońce (owszem imperium brytyjskie dało radę, ale oni podbijali "dzikich" na nieporównywalnie niższym poziomie), podczas WWII to było szalone myśleć, że podbiją jednocześnie Polskę, UK, Francję, ZSRR i diabli wiedzą co dalej, okupacja wyglądałaby jak serial Allo Allo tylko z dużo lepszym ruchem oporu. Tak więc mało się obawiam wojny, z taką armią Warszawę zajmą do 2100 roku a Berlin do 2200.
          • pies.na.czarnych Re: czy obawiacie się wojny? 27.05.23, 14:58
            > Dlaczego zaraz atomowa?

Wszelka czynna reakcja NATO zostanie uznana jako deklaracja wojny i wówczas nikt nie powstrzyma Rosji do użycia nuklearnej broni taktycznej. Kijów pójdzie na pierwszy ogień i jedyną odpowiedzią USA będzie lansowanie rakiet celem zniszczenia rosyjskich baz nuklearnych.

> 1. co to jest Blitzkrieg w 2 dni ...

Można się pocieszać na wszelkie sposoby. Rosja miała paść ekonomicznie w ciągu kilu miesięcy. Teraz widać, ze to mu krwawimy jak zarzynany baran w Bethlehem.
          • pies.na.czarnych Re: czy obawiacie się wojny? 27.05.23, 15:13
            Dodam jeszcze jedno. W pierwszym miesiącu wojny streściłem na forum rozmowę z holenderskim generałem, byłym dowódca NATO, który przewidywał, że Rosja w celu odstraszającym może dokonać wybuchu jądrowego na dużej wysokości i nad terenem niezamieszkałym. Dzisiaj mi się to przypomniało po przeczytaniu tego artykułu next.gazeta.pl/next/7,168930,29805048,ukrainskie-tropy-w-sprawie-sabotazu-na-nord-stream-niemieccy.html#do_w=52&do_v=478&fallback=true&do_st=RS&do_sid=604&do_a=604&s=BoxBizLink i zacząłem się zastanawiać, czy niedługo nie dojdzie do tego typu wybuchu. Będzie to rosyjska bomba oczywiście tylko nie jestem pewien, czy ona zostanie odpalona przez Rosjan.
            • adam.eu Re: czy obawiacie się wojny? 27.05.23, 15:28
              Nie czytam wszystkiego, co piszesz, ale jeżeli już przeczytam jakiś Twój post o Ukrainie, to wynika z niego, że najlepiej to by był aby Ukraina się unicestwiła.
              • pies.na.czarnych Re: czy obawiacie się wojny? 27.05.23, 15:35

Chcieliście umierać za Sakaszwili, teraz chcecie umierać za Zelenskiego. Ten pierwszy, taki ładny amerykański już skończył tak jak ja to kiedyś przewidywałem. Teraz czekam na podobny koniec waszego ulubieńca.

> ... Twój post o Ukrainie, to wynika z niego, że najlepiej to by był aby Ukraina się unicestwiła.

Nigdy i nigdzie nie pisałem o woli unicestwiania czegokolwiek i kogokolwiek. Twoje bystre spostrzeżenia pozwolę sobie zaklasyfikować jako niebyłe!

Ja nie chce umierać za amerykański przemysł zbrojeniowy. Tyle i tylko tyle.
                • adam.eu Re: czy obawiacie się wojny? 27.05.23, 16:59

.............
                  > Nigdy i nigdzie nie pisałem o woli unicestwiania czegokolwiek i kogokolwiek. Tw
                  > oje bystre spostrzeżenia pozwolę sobie zaklasyfikować jako niebyłe!.
                  .......................................

Masz rację, to moje przypuszczenia po przeczytaniu niektórych Twoich postów.

• hordol Re: czy obawiacie się wojny? 27.05.23, 18:32
                a rebours- najlepiej to by było aby Ukraina wygrała choćby cały świat miał się unicestwić
      • hordol Re: czy obawiacie się wojny? 27.05.23, 12:05
        PL w swoim poparciu dla UA chyba czasem wybiega przed natowski szereg.
        w odwecie Rosjanie mogą stopniowo nasilać wojnę hybrydową przeciw nam, granica tego będzie płynna.
        Nie wiem czy dywizje portugalskie np. zostaną przerzucone do PL :-D
        • x2468 Re: czy obawiacie się wojny? 27.05.23, 13:25
          Pl wybiega w natowskiej propagandzie przed szereg wyłącznie w propagandzie pis.
      • pies.na.czarnych Re: czy obawiacie się wojny? 27.05.23, 12:12
        Putin robi w pory na samą myśl o Błaszczaku.

https://www.zlaambasada.pl/wp-content/uploads/2022/10/Silni-zwarci-gotowi.jpg
        • hordol Re: czy obawiacie się wojny? 27.05.23, 13:03
          psie ; nie możesz coś sensowniejszego napisać?
          • pies.na.czarnych Re: czy obawiacie się wojny? 27.05.23, 14:37
            hordol napisała:

> psie ; nie możesz coś sensowniejszego napisać?

Wstawiłem wideo z dwiema różnymi symulacjami pokazujące jak to ma przebiec i co nas czeka. Są to bardzo merytoryczne animacje i jakoś ani słówkiem ty i nikt inny na ten temat nie pisnął. Czego oczekujesz więcej.

Ten plakat, który tu pokazałem jest sarkastyczną odpowiedzią na durnowaty wpis przedmówcy śniącego o likwidacji całej Rosji.
            • hordol Re: czy obawiacie się wojny? 27.05.23, 14:42
              co nas czeka to +/- wie każdy bez animacji
              ale niech ci będzie
              • pies.na.czarnych Re: czy obawiacie się wojny? 27.05.23, 14:49
                Weteran-czasu nie wie. Jemu się wydaje, że to będzie wyglądało tak jak pokazane jest ma drugim wideo. Pójdzie gładko, wyjebią cale stadko pod warunkiem, że Biden nie zaśnie w trakcie przekazywania kodów :)
        • x2468 Re: czy obawiacie się wojny? 27.05.23, 13:27
          Z tego powodu ostatnio pożyczał pieluchomajtki od swojego ucznia Kaczyńskiego.
          • hordol Re: czy obawiacie się wojny? 27.05.23, 13:53
            merytoryczne wypowiedzi platfusiej forumowej elity
      • don.kichote Re: czy obawiacie się wojny? 27.05.23, 12:58
        weteran-czasu napisał:

> Ze strony Rosji?

I nie tylko.
        Nawet jeśli Putinowi "nie wybije", to na naszych rodzimych polityków też można liczyć...
      • hordol Re: czy obawiacie się wojny? 27.05.23, 13:05
        w przypadku wojny nuklearnej to nie tylko putin przestanie istnieć.
    • m.c.hrabia Re: czy obawiacie się wojny? 27.05.23, 11:58
      Psychol żoliborski przygotowuje wyznawców do wprowadzenia stanu wojennego?
      • hordol Re: czy obawiacie się wojny? 27.05.23, 12:06
        ciebie to oleję,że pozwolisz...
    • pies.na.czarnych Re: czy obawiacie się wojny? 27.05.23, 12:32
      561.879 wyświetleń 13 mei 2023
      The President of the United States of America makes the call and within a few moments a nuclear warhead has been launched into the sky, roaring towards its target about to deliver a payload of 1.2 megatonnes
    • hordol świeży news 27.05.23, 13:06
      wydarzenia.interia.pl/raporty/raport-ukraina-rosja/aktualnosci/news-rosja-stawia-warunki-pokojowe-ukrainie-jest-reakcja-kijowa,nId,6804581
      wynika z niego,że wojna ma być do końca tylko jakiego?
    • 99venus Re: czy obawiacie się wojny? 27.05.23, 14:06
      Od 2015 roku mamy do czynienia z bezpośrednią agresją PiS na polską demokrację, praworządność, zdrowy rozsądek, i rozkradaniem społecznego majątku.
    • hana2 Re: czy obawiacie się wojny? 27.05.23, 14:19
      Nie. Mam większe problemy.
    • szwampuch58 Re: czy obawiacie się wojny? 27.05.23, 14:21
      Nie
    • pies.na.czarnych Re: czy obawiacie się wojny? 27.05.23, 14:45
      Jezelf chodzi o odpowiedz na pytanie zadane w tytule to szczerze powiem, ze TAK, obawiam się najgorszego. Zwłaszcza gdy w ostatnim tygodniu spoglądam w niebo i widzę coraz większą aktywność samolotów wojskowych. Ostatnio jest ładna pogoda i doskonale widać ślady kondensatu pozostawianego przed odrzutowce na niebie. Wczoraj nawet widziałem nisko lecące gdzieś na pn-zach cztery F16, czy jakieś takie podobne;). Tak dużą aktywność ostatnio widziałem podczas wojny starego Busha w Zatoce Perskiej.
      • storima Re: czy obawiacie się wojny? 27.05.23, 21:04

> Jezelf chodzi o odpowiedz na pytanie zadane w tytule to szczerze powiem, ze TAK
        > , obawiam się najgorszego. Zwłaszcza gdy w ostatnim tygodniu spoglądam w niebo
        > i widzę coraz większą aktywność samolotów wojskowych. Ostatnio jest ładna pogod
        > a i doskonale widać ślady kondensatu pozostawianego przed odrzutowce na niebie.
        > Wczoraj nawet widziałem nisko lecące gdzieś na pn-zach cztery F16, czy jakieś
        > takie podobne;). Tak dużą aktywność ostatnio widziałem podczas wojny starego Bu
        > sha w Zatoce Perskiej.
        >

F16 nie latają na rosyjskim niebie.
        • storima Re: czy obawiacie się wojny? 27.05.23, 21:10
          PS w ostatnim tygodniu nie ma ŻADNEJ wzmożonej, nadzwyczajnej aktywności sił powietrznych w Belgii.

Znowuż zmyśla.
          Tak jak w marcu tego roku,
          gdy kłamał że w Belgii
          W CIĄGU TYGODNIA
          doszło do niespotykanej paraliżującej ponad 30 procentowej podwyżki cen chleba.
    • adam.eu Re: czy obawiacie się wojny? 27.05.23, 14:46
      Tak więc, jakie przygotowania czynisz, co zamierzasz robić?
      Jakich polityków zamierzasz popierać, aby zagrożenie wojną nie rosło, a malało?
      Co robić, aby Polska była bezpieczniejsza?
      • no-popis Re: czy obawiacie się wojny? 27.05.23, 15:26
        adam.eu napisał:

> Tak więc, jakie przygotowania czynisz, co zamierzasz robić?
        > Jakich polityków zamierzasz popierać, aby zagrożenie wojną nie rosło, a malało?
        > Co robić, aby Polska była bezpieczniejsza?
        Zlikwidować jednostki wojskowe na wschód od Wisły, wycofać wszelkie zmówienia Maciarewicza, zamówić Caracale, zrobić reset z Rosją.
        • adam.eu Re: czy obawiacie się wojny? 27.05.23, 15:37
          I słusznie, a jak inaczej wydębić reparacje od Niemiec?
          • obrotowy dostales powyzej odpowiedz :) 27.05.23, 17:13
            adam.eu napisał:
            > I słusznie, a jak inaczej wydębić reparacje od Niemiec?

dostales powyzej odpowiedz :)

przeniesc wszystkie jednostki wojskowe ze wschodu nad sama granice niemiecka.

Niemcy sie z pewnoscia przestrasza, a Rosjanie beda zacierac rece, ze Polska postepuje zgodnie
            z ich instrukcjami :)

• horpyna4 Re: czy obawiacie się wojny? 27.05.23, 15:39
      A ja nie. Nawet jak będzie wkrótce, to mam dużą szansę nie dożyć do niej.
    • adam.eu Re: czy obawiacie się wojny? 27.05.23, 15:45
      A jak wojna jest praktycznie jest jedyną drogą, aby ludzkość sama się nie unicestwiła poprzez zagładę klimatyczną?
      • pies.na.czarnych Re: czy obawiacie się wojny? 27.05.23, 15:56
        Jako ontrukte chcesz użyć mocniejsza truciznę, można i tak.

Ludzkość ma gen samounicestwienia po kosmitach. Naszych przodków nie można znaleźć bo już dawno się unicestwili.:(
        • adam.eu Re: czy obawiacie się wojny? 27.05.23, 16:27
          Jeszcze jest taka możliwość, że nie chcę ani jednego, ani drugiego.
          • adam.eu Re: czy obawiacie się wojny? 27.05.23, 16:49
            Wojna jest nagłą, a klimat, a zagłada przez klimat to takie ciągłe podgrzewanie żaby, czasem troszkę zmniejszyć temperaturę, a później znów dołożyć. Żaba spokojnie będzie siedziała.
            • pies.na.czarnych Re: czy obawiacie się wojny? 27.05.23, 17:24
              Ludzie przez swoje lenistwo chcą jak najlepiej poprawić swoje życie. Wprowadza się wiele wynalazków, usprawnień, udogodnień, ale bardzo często robi się to zbyt spontanicznie i bez dokładnego sprawdzenia. Najczęściej kierujemy się zyskiem wyrażonym brzęczącą monetą. Ma być jak najwiecej i jak najmniejszym kosztem. Tak jest z plastikiem, nawozami i wieloma innymi rzeczami. Reagujemy zbyt późno na nie do końca przemyślane nasze czyny i najczęściej robimy to dopiero wówczas gdy stanie się coś złego, coś co zagraża naszemu zdrowiu, życiu. Planeta na tym cierpi, klimat się zmienia.
              Podobnie jest z wojnami. Nieprzemyślana do końca polityka i złe oszacowanie jej skutków, a po zakończeniu wojen pozostawianie ich ofiar na pastwę losu. Tak było już wiele razy i nic nie wskazuje na to, że teraz będzie inaczej. Ucierpisz ty, ucierpię ja, a ta sama grupa co zawsze będzie sobie żyła w jeszcze większych luksusach.
              • hordol Re: czy obawiacie się wojny? 27.05.23, 18:40
                niestety wojny były od zawsze.to raczej prawidłowość w rozwoju społecznym
                niektórzy uważają,że są nieodłącznym częścią zachowań homo sapiens
    • obrotowy wojny Rosji z calym NATO ? 27.05.23, 16:02
      moziwej tylko wtedy, gdy NATO jako pierwsze wlaczy sie do tej wojny.
      • prze.nick Re: wojny Rosji z calym NATO ? 27.05.23, 16:25
        Miedwiediew o ataku nuklearnym
        wydarzenia.interia.pl/raporty/raport-ukraina-rosja/aktualnosci/news-dmitrij-miedwiediew-grozi-atakiem-jadrowym-nieodwracalne-pra,nId,6802148
        • obrotowy Re: wojny Rosji z calym NATO ? 27.05.23, 17:05
          wszystko w rekach USA.

to Amerykanie zdecyduja, czy wygaszac te wojne - ograniczajac pomoc Ukrainie i naciskajac obie strony na kompromis.

czy tez przeciwnie - zwiekszac zbrojenia ukrainskie i nakrecac dalej spirale wojny.

• m.c.hrabia Re: wojny Rosji z calym NATO ? 27.05.23, 17:09
            brednia nad bredniami.
            • obrotowy Re: wojny Rosji z calym NATO ? 27.05.23, 17:15
              m.c.hrabia napisał:
              > brednia nad bredniami.

tesknisz za Pax Sovietica ?

bo jak na razie to Pax Americana - swietuje swoje sukcesy nad Dnieprem.
        • hana2 Re: wojny Rosji z calym NATO ? 27.05.23, 19:53
          'Miedwiediew o ataku nuklearnym"

Znowu? To już się robi nudne.
      • pies.na.czarnych Re: wojny Rosji z calym NATO ? 27.05.23, 17:29
        obrotowy napisał:

> moziwej tylko wtedy, gdy NATO jako pierwsze wlaczy sie do tej wojny.

Można dokonać prowokacji i w ramach ratowania świata zaatakować terytorium Rosji rakietami z głowicami A..
    • pies.na.czarnych Re: czy obawiacie się wojny? 27.05.23, 17:37
      Nie przejmujcie się. Kulawy mówi, ze płot was ochroni, a jak Kulawy mówi to... tvn24.pl/polska/lex-tusk-jaroslaw-kaczynski-zagrozenia-zwiazane-z-ta-ustawa-sa-urojone-7147177

Ten plotek to Kulawy przeskoczy nawet bez drabinki. Jak będzie wiał na Białoruś to nie będzie przeszkód.
      https://tvn24.pl/najnowsze/cdn-zdjecie-vqac2x-jaroslaw-kaczynski-i-mariusz-blaszczak-przy-granicy-polsko-bialoruskiej-kopczany-woj-podlaskie-7147156/alternates/LANDSCAPE_840
      • wariant_b Re: czy obawiacie się wojny? 27.05.23, 17:56

> Jak będzie wiał na Białoruś to nie będzie przeszkód.

Ale będą wzruszające zdjęcia chłopczyka z kotkiem.
        • pies.na.czarnych Re: czy obawiacie się wojny? 27.05.23, 19:22
          :)
    • hana2 Re: czy obawiacie się wojny? 27.05.23, 19:55
      Właściwie to tak czułam, że największymi cykorami okażą się prawicowi patrioci.
      • horpyna4 Re: czy obawiacie się wojny? 27.05.23, 20:37
        Jacy tam oni prawicowi, to przecież narodowy socjalizm w czystej postaci.
        • obrotowy to akurat prawda 27.05.23, 21:50
          horpyna4 napisała:
          > Jacy tam oni prawicowi, to przecież narodowy socjalizm w czystej postaci.

to akurat prawda.
          od dawna o tym pisze - no i ?
      • hordol Re: czy obawiacie się wojny? 27.05.23, 21:02
        powiedziała odważna żołnierka hana
    • adam.eu Re: czy obawiacie się wojny? 27.05.23, 20:20
      hordol napisała:

> bezpośredniej
      > ja i owszem.
      > uważam ,że jej ryzyko jest spore

Warto mieć na uwadze, że straszenie społeczeństwa zagrożeniem z zewnątrz to to z automatu wzrost poparcia dla aktualnie rządzących. Putin, Łukaszenko, Kaczyński zyskują.
      Jest ryzyko, że to może wymknąć się z pod kontroli i dojdzie do konfliktu, ale to tylko ryzyko, a punkty procentowe poparcia pewne.
      • hordol Re: czy obawiacie się wojny? 27.05.23, 20:52
        co za bzdury? każdy normalny człowiek bez żadnej sterowanej inspiracji zastanawia się czy w aktualnej sytuacji nie dojdzie do otwartej wojny rosja/nato
        • adam.eu Re: czy obawiacie się wojny? 27.05.23, 21:41
          Ale jaki to ma być "normalny człowiek" Twoim zdaniem?
          A chyba wiesz że rząd PISowski co najmniej w grudniu 21 roku wiedział o możliwości zaatakowania Ukrainy przez Rosję. I co wtedy robili w PISie? Normalnie aktywnie spotykali z prawicowymi prorosyjskimi partiami w Europie. Dało się?
          • hordol Re: czy obawiacie się wojny? 27.05.23, 21:50
            ni mam aż tak zaufanych informatorów w rządzie pis jak ty.tak więc nie wiem co wówczas wiedzieli
            o "mozliwości" wiedzial caly świat i cały swiat był jednak zaskoczony
            BTW -co to jest spotkanie "aktywne"?

• adam.eu Re: czy obawiacie się wojny? 27.05.23, 22:14
              To w zaufaniu podam Ci, że nie w grudniu a w listopadzie Rząd pisu (celowo nie piszę polski) wiedział o możliwej wojnie. Link poniżej
              wyborcza.pl/7,75399,28199486,rzad-pis-juz-w-listopadzie-widzial-plany-inwazji-oto-jak-sie.html
            • margit49 Re: czy obawiacie się wojny? 27.05.23, 22:20
              hordol napisała:

> ni mam aż tak zaufanych informatorów w rządzie pis jak ty.tak więc nie wiem co
              > wówczas wiedzieli
              > o "mozliwości" wiedzial caly świat i cały swiat był jednak zaskoczony

To Kaczyński w mediach wyznał, że wiedzieli o wojnie. Wystarczy wpisać frazę w gugla. No chyba, że dziadyga breszy, tumani i przestrasza i ty o tym wiesz
              • hordol Re: czy obawiacie się wojny? 27.05.23, 22:31
                oczywiscie. ex post to wszyscy twierdzą,że wszystko dokladnie wiedzieli
                • adam.eu Re: czy obawiacie się wojny? 27.05.23, 22:41
                  Nie wszyscy, tu masz rację.
                  Nie wszyscy bowiem byli w rządzie w listopadzie 2022 roku.
                  • hordol Re: czy obawiacie się wojny? 27.05.23, 22:47
                    polska wiedziała ameryka wiedziała,niemcy wiedzialy, , w.brytania, chiny, włochy
                    to jeszcze sobie poszusowali na olimpiadzie
                    putin i zelenski tez wiedzieli?
                    • margit49 Re: czy obawiacie się wojny? 27.05.23, 23:00
                      hordol napisała:

> to jeszcze sobie poszusowali na olimpiadzie
                      > putin i zelenski tez wiedzieli?

A poszusowali:

Możliwe, że Xi poprosił Putina, aby nie dokonywał inwazji na Ukrainę podczas igrzysk" - twierdzi jeden z dyplomatów w Pekinie, który prosił o anonimowość. Ambasada Chin w Rosji w sobotę odrzuciła zaprzeczyła tym doniesieniom.
                      14 stycznia chińskie MSZ przypomniało, że wszystkie kraje są zmuszone przestrzegać rezolucji ONZ w sprawie rozejmu olimpijskiego, który w starożytności zaczynał się na siedem dni przed igrzyskami, a kończył siedem dni po zakończeniu rywalizacji.

www.polsatnews.pl/wiadomosc/2022-01-23/prezydent-chin-xi-jinping-prosil-wladimira-putina-by-nie-zaczynal-wojny-przed-igrzyskami/

• adam.eu Re: czy obawiacie się wojny? 28.05.23, 08:44
                      hordol napisała:

> polska wiedziała ameryka wiedziała,niemcy wiedzialy, , w.brytania, chiny, włoc
                      > hy
                      > to jeszcze sobie poszusowali na olimpiadzie

I tu znów zgodzę się Tobą, nie wiedzieli. Sam byłem świadkiem, jak w Pekinie w czasie igrzysk Putin w pogawędce z Zeleńskim dziwili się, skąd tyle ruskiego wojska zmierza do granic z Ukrainą. A o wojnie ani słowa.
                      • storima Re: czy obawiacie się wojny? 28.05.23, 11:24
                        adam.eu napisał:

> hordol napisała:
                        >
                        > > polska wiedziała ameryka wiedziała,niemcy wiedzialy, , w.brytania, chiny
                        > , włoc
                        > > hy
                        > > to jeszcze sobie poszusowali na olimpiadzie
                        > > putin i zelenski tez wiedzieli?
                        >
                        > I tu znów zgodzę się Tobą, nie wiedzieli. Sam byłem świadkiem, jak w Pekinie w
                        > czasie igrzysk Putin w pogawędce z Zeleńskim dziwili się, skąd tyle ruskiego wo
                        > jska zmierza do granic z Ukrainą. A o wojnie ani słowa.

Pisałem do Ciebie na ten temat Adamie.

Na 4 dni przed atakiem na Ukrainę prezydent Macron rozmawiał z prezydentem Putinem.

NATOwskie dane wywiadowcze wyraźnie wskazywały na przygotowywania do agresji. I gotowość sił zbrojnych Rosji na jej przeprowadzenie. Czekano jedynie na rozkaz.

Z ujawnionej przez Francję rozmowy jasno wynika, że Putin ukrywał planowaną od dawna bandycka agresję na Ukrainę:

"Oto opublikowane przez AFP fragmenty rozmowy:

Putin: Zełenski chce broni atomowej

Emmanuel Macron: Od czasu naszej ostatniej rozmowy ciągle rosną napięcia, a znasz moje zaangażowanie i moją determinację, aby kontynuować dialog. Chciałbym, żebyś zaczął od przedstawienia mi twojej oceny sytuacji i – być może w sposób dość bezpośredni, jak to obaj robimy – powiedzenia mi, jakie są twoje zamiary. A następnie chciałbym spróbować zobaczyć, czy można jeszcze podjąć użyteczne działania, a także przedstawić ci kilka propozycji.

Władimir Putin: Cóż ci mogę powiedzieć? Sam widzisz, co się dzieje. Ty i kanclerz Scholz powiedzieliście mi, że Zełenski jest gotów zrobić gest i że przygotował projekt ustawy, mającej wprowadzić w życie porozumienia z Mińska (…), a w rzeczywistości nasz drogi kolega, pan Zełenski, nie robi nic. Okłamuje was. (…) Nie wiem, czy słyszałeś wczoraj jego oświadczenie, w którym stwierdza, że Ukraina powinna zyskać dostęp do broni atomowej.

[doradca dyplomatyczny Emmanuel Bonne wtrąca: Ależ nie, to bzdura]"

"mmanuel Macron: [szelmowsko] Potrzebuję, żebyś mi trochę pomógł. Sytuacja na linii kontaktowej [zetknięcia wojsk] jest bardzo napięta. Wczoraj naprawdę wezwałem Zełenskiego do spokoju. Powtórzę mu, że trzeba uspokoić wszystkich, uspokoić media społecznościowe, uspokoić ukraińskie siły zbrojne. Ale dostrzegam również, że naprawdę możesz wezwać do spokoju twoje rozstawione siły zbrojne. Wczoraj było dużo bombardowań. Jeżeli chcemy dać szanse dialogowi, to trzeba uspokoić działania w tym regionie. Jak widzisz ewolucję ćwiczeń wojskowych?

Władimir Putin: Ćwiczenia odbywają się zgodnie z przewidzianym planem.

Emmanuel Macron: A zatem kończą się dzisiaj wieczorem, czy tak?

Władimir Putin: Tak, prawdopodobnie dzisiaj wieczorem i z pewnością utrzymamy obecność wojskową na granicy tak długo, póki nie uspokoi się sytuacja w Donbasie. Decyzja zostanie podjęta w porozumieniu z ministerstwami obrony i spraw zagranicznych.

wyborcza.pl/7,75399,28624599,o-czym-rozmawiali-putin-z-macronem-cztery-dni-przed-wybuchem.html

4 dni później Putin bezzasadnie atakuje Ukrainę."

forum.gazeta.pl/forum/w,28,175731469,175731469,Oswiadczenie_wasala_USA.html?p=175733590
                    • pies.na.czarnych Re: czy obawiacie się wojny? 28.05.23, 12:07

Wszystko wskazuje na to, ze Zelenski dowiedział o tym jako ostatni.
          • horpyna4 Re: czy obawiacie się wojny? 27.05.23, 21:55
            Właśnie, co to jest "normalny"? Bo ja moim zdaniem normalny człowiek wie, że wszyscy kiedyś umrzemy i nawet w pokojowych warunkach nie mamy zagwarantowanej lekkiej śmierci.

• horpyna4 Re: czy obawiacie się wojny? 27.05.23, 21:58
              Sorry, "ja" pojawiło się niepotrzebnie.
          • horpyna4 Re: czy obawiacie się wojny? 27.05.23, 22:39
            Adam, oni mieli nadzieję, że Ukraina nie zdąży się obronić i w trzy dni będzie po sprawie. Prawdopodobnie usłyszeli to od Putina, no może w trochę zawoalowany sposób.
            • adam.eu Re: czy obawiacie się wojny? 27.05.23, 22:45
              A to bardzo realne. Przyznaję, że też obawiałem się upadku Ukrainy w ciągu tygodnia. Mniej więcej takie przesłanie płynęło z mediów.

Podobno Sikorski powiedział im, że jak się nie obronią, to Zachód nawet palcem nie kiwnie, a jak przetrzymają napór, to z Zachodu będzie płynęła pomoc.
              • j-k nie podobno. 27.05.23, 22:49
                adam.eu napisał:
                > Podobno Sikorski powiedział im, że jak się nie obronią, to Zachód nawet palcem
                > nie kiwnie, a jak przetrzymają napór, to z Zachodu będzie płynęła pomoc.

nie "podobno".
                - tak bylo.

Sikorski to potwierdzil.

• oszol-lom-z-rm Re: czy obawiacie się wojny? 27.05.23, 21:08
      Niebezpieczeństwo istnieje aczkolwiek dziś dzięki Ukraińcom obawiam się tego mniej niż tok temu ale trzeba trzymać rękę na pulsie bo nigdy nic nie wiadomo co temu kacapowi do łba strzeli
    • mozart Re: czy obawiacie się wojny? 28.05.23, 11:53
      Z perspektywy czasu wojna światowa jest niezbędna i nieunikniona. Stanowi ona ewolucyjny czynnik selekcyjny ludzkiej populacji w walce o ograniczone zasoby w świecie gospodarki nastawionej na nieograniczony zysk.
      • hordol Re: czy obawiacie się wojny? 28.05.23, 12:03
        myślę,że masz rację(niestety)
        • horpyna4 Re: czy obawiacie się wojny? 28.05.23, 12:09
          Ktoś kiedyś powiedział, że jeżeli III wojna światowa będzie z użyciem broni jądrowej, to IV będzie na maczugi.
      • pies.na.czarnych Re: czy obawiacie się wojny? 28.05.23, 12:10
        > Z perspektywy czasu wojna światowa jest niezbędna i nieunikniona

Taka jest wola boska. Z pandemią trochę mu nie wyszło, więc wziął się za stare dobrze wypróbowane metody.
        • hordol Re: czy obawiacie się wojny? 28.05.23, 12:25
          ateista nie powinien takich "objaśnień" robić
          • pies.na.czarnych Re: czy obawiacie się wojny? 28.05.23, 12:34
            Ostatnio specjalizujesz się w wprowadzaniu bolszewickich kryteriów wyznaczających linie moich wypowiedzi.:)
        • mozart Re: czy obawiacie się wojny? 28.05.23, 12:48

> > Z perspektywy czasu wojna światowa jest niezbędna i nieunikniona
          >
          > Taka jest wola boska. Z pandemią trochę mu nie wyszło, więc wziął się za stare
          > dobrze wypróbowane metody.
          >

To wynika raczej z obserwacji biologiczno matematycznych mechanizmów. Podstawą wszelkiej aktywności ziemskiej (w sensie ekologii, geologii, ekonomii) jest cykl. Cykl jest możliwy, jeśli w zamkniętym systemie występują przeciwstawne, sprzężone siły zmieniające się w czasie. Toteż istnienie ludzkiej cywilizacji skazane jest na cykl (od wzrostu, stagnacji, upadku, reorganizacji i ponownego wzrostu).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka