Dodaj do ulubionych

Czy Obajtek powinien brać 500+?

01.06.23, 09:38
Przedstawiciel koalicji Lewicy Razem z PISem Dariusz Sanderski uważa, że nie.

To czy Obajtek 500+ bierze czy nie, dla moralności lewicowej jest ważniejsze niż jego "dokonania" aferalne, dlatego Lewica mówi o 500+ dla Obajtka. Sprawiedliwość socjalistyczna górą.
Podobnie, skutek gospodarczy, tutaj akurat mamy ogłoszone w latach trzydziestych pierwszeństwo polityki przed gospodarką.

Lewica Razem z PISem wie jak finansować drogę ku świetlanej przyszłości.
Pieniądze na swoje pomysły weźmie z zysków, jakie przyniesie ich wydanie.
Wtedy nawet pracujące na nie lemingi nie będą potrzebne, zlikwiduje się je jako klasę.

A forsy z butelek po wódce wystarczy żeby się upić.
Obserwuj wątek
    • oszol-lom-z-rm Re: Czy Obajtek powinien brać 500+? 01.06.23, 09:46
      A Kulczykowie? A Leszek Czarnecki ?
      • pies.na.czarnych Re: Czy Obajtek powinien brać 500+? 01.06.23, 10:03
        A Duda, łamacz konstytucji?
      • privus Re: Czy Obajtek powinien brać 500+? 01.06.23, 11:46
        A były metropolita wrocławski kardynał Henryk Gulbinowicz nie pobierał.
    • stefan4 Re: Czy Obajtek powinien brać 500+? 01.06.23, 10:39
      szczypawka.jadowita:
      > To czy Obajtek 500+ bierze czy nie, dla moralności lewicowej jest ważniejsze niż
      > jego "dokonania" aferalne

Wydaje mi się (chociaż nie jestem pewien), że oni to mówili tylko w ramach takiego wiecowego przykładu; równie dobrze mogliby wymienić nazwisko jakiegokolwiek innego obrzydliwego bogacza. Oni są zdania, że pomoc państwa powinna należeć się tylko ludziom nie dającym sobie rady finansowo; bo tak, jak jest, to ci którzy już trochę (choć słabo) dają sobie radę, finansują 500+ również ludziom zamożnym. Czyli są obciążeni dopłatami do kogoś, kto nawet nie zauważa korzyści z tych dopłat.

Koszt programu 500+ to obecnie ok. 40 mld zł/rok. Ponieważ osób pracujących jest ok. 17 mln, to każdego z pracujących, czy ma dzieci czy nie, ten program kosztuje ponad 2350 zł/rok. Każdy więc, czy ma dzieci czy nie, finansuje prawie 5 miesięcy dopłat na dziecko rocznie.

I (jak rozumiem) lewica proponuje ten koszt zmniejszyć przez ustanowienie kryterium dochodowego.

Ja mam wątpliwości, czy od tego program stanieje, bo pojawią się dodatkowe koszty kontroli, komu się należy a komu nie, oraz koszty rozstrzygania sporów. Ale w każdym razie ta propozycja nie jest tak prostacka, jak epatowanie grosikiem rabowanym przez Obajtka. A jego afery to odrębny temat; jakoś nie mam wątpliwości, co o nich sądzi cała opozycja, w tym lewica.

- Stefan
      • pies.na.czarnych Re: Czy Obajtek powinien brać 500+? 01.06.23, 10:46
        > Ja mam wątpliwości, czy od tego program stanieje, bo pojawią się dodatkowe koszty kontroli
        • pies.na.czarnych Re: Czy Obajtek powinien brać 500+? 01.06.23, 10:51
          Sorry. Wysłało siem samo :)

> Ja mam wątpliwości, czy od tego program stanieje, bo pojawią się dodatkowe koszty kontroli

Tu jest cały problem w tym badziewiu.
          Powinno się wprowadzić dodatek na dziecko na wzór tego jaki już od milionów lat funkcjonuje w innych krajach. Na każde dziecko z automatu zasiłek. Bez zbędnej biurokracji, kontroli i tym podobnego gówna generującego dodatkowe koszty. Nikt nie musiałby zadawać takich pytań jakie postawiono w tytule wątku.
    • privus Re: Czy Obajtek powinien brać 500+? 01.06.23, 11:43
      Skoro składa do ZUS-u odpowiedni wniosek, to mu się należy ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka