Dodaj do ulubionych

,,Wołyń kontra Jedwabne'' redivivae

10.07.23, 10:06
oszol-lom-z-rm:
> poza językiem polskim i sportem nic nas już nie łączy s ciraz bardziej dzieli

Poza sportem?! A kogo obchodzą jakieś kopaniny piłki i inne nienaturalne wygibasy podlegające jakimś punktacjom?

Z kolei co do języka polskiego to Ty i Twoi zleceniodawcy powinni się zgłosić do nas wtedy, kiedy go się porządnie nauczą.

Jak widzisz, kompletnie nic nas nie łączy ,,s ciraz bardziej'' (jak piszesz) dzieli. To taki owoc 8-letnich rządów PiSu polegających na dzieleniu i wzmaganiu konfliktów. Sam widzisz, że to się powiodło.

- Stefan
Obserwuj wątek
    • szwampuch58 Re: ,,Wołyń kontra Jedwabne'' redivivae 10.07.23, 10:12
      Tak ze 10 milionow Polakow albo wiecej
      • oszol-lom-z-rm Re: ,,Wołyń kontra Jedwabne'' redivivae 10.07.23, 13:24
        10 mln po jednej 10 mln po drugiej stronie jak w ostatnich wyborach prezydenckich w II turze
    • oszol-lom-z-rm Re: ,,Wołyń kontra Jedwabne'' redivivae 10.07.23, 10:21
      Sport to nie tylko piłka nożna to tez min siatkówka czy skoki narciarskie
      • stefan4 Re: ,,Wołyń kontra Jedwabne'' redivivae 10.07.23, 10:39
        oszol-lom-z-rm:
        > Sport to nie tylko piłka nożna to tez min siatkówka czy skoki narciarskie

I uważasz że ten ,,tez min'' (pewnie nie ma polskiego odpowiednika, dlatego wyrażasz go po cudzoziemsku) łączy Polaków?

Każdy ruch na świeżym powietrzu jest fajny i godny poparcia. Ale żeby ścigać się z innymi o milimetry i milisekundy, albo gorzej — transmitować w telewizorze, jak ścigają się inni, wydawać ciężką kasę, robić z tego niemal religię... A jednak są wśród Polaków takie biedne misie, które się tym fascynują.

Nie, na tym tle nie zjednoczysz Polaków. Spróbuj jakiejś innej jednoczącej bajeczki. A jeszcze jakieś 15 lat temu ta jedność działała znacznie lepiej bez bajeczek o sporcie. Co popsuliśmy w międzyczasie?

- Stefan
        • oszol-lom-z-rm Re: ,,Wołyń kontra Jedwabne'' redivivae 10.07.23, 12:25
          Wszystko żeście zniszczyli ! Łącznie z wieżami rodzinnymi i społecznymi !
          • oszol-lom-z-rm Re: ,,Wołyń kontra Jedwabne'' redivivae 10.07.23, 12:25
            Więzami
            • melikles Re: ,,Wołyń kontra Jedwabne'' redivivae 10.07.23, 12:45
              Te więzy kiedy chłop wraca do domy, baba myje mu nogi, a potem siorbią wspólnie żur z jednej miski?
      • hordol Re: ,,Wołyń kontra Jedwabne'' redivivae 10.07.23, 10:41
        Myśliciel Stefan sportu nie uprawia
    • szczypawka.jadowita Re: ,,Wołyń kontra Jedwabne'' redivivae 10.07.23, 10:23
      Słusznie oszoł zauważył, że PIS ma nie tylko własną antymoralność (nawet nie a-, a anty-) i nielogikę, ale też antynauki: przyrodnicze, humanistyczne. Co tam PIS chce.

Szef oszoła i całego PISu nazwał to "inną formacją kulturową".
    • pies.na.czarnych Re: ,,Wołyń kontra Jedwabne'' redivivae 10.07.23, 10:25
      Przed chwilą założyłem wątek pod tytułem "Wołyń versus Katyń". Wątek wyleciał natychmiast w kosmos.
      Coraz bardziej ciekawie się dzieje na FK.
      • mazala2 Re: ,,Wołyń kontra Jedwabne'' redivivae 10.07.23, 10:37
        pies.na.czarnych napisała:

> Przed chwilą założyłem wątek pod tytułem "Wołyń versus Katyń". Wątek wyleciał n
        > atychmiast w kosmos.
        > Coraz bardziej ciekawie się dzieje na FK.
        >

Nie rozróżniasz skojarzeń jakie wywołują nazwy Jedwabne i Katyń?

Pies bez węchu?
        Dziwne
        • pies.na.czarnych Re: ,,Wołyń kontra Jedwabne'' redivivae 10.07.23, 10:44
          Rozumiem skojarzenia jakie powinny wywoływać nazwy Katyń, Wołyń. Nie rozumiem dlaczego na FK od kilku dni watki na temat Wołynia wylatuje w Kosmos. Nawet nie na Osła tylko bezśladowo w nicość.
          • mazala2 Re: ,,Wołyń kontra Jedwabne'' redivivae 10.07.23, 10:55

Nie rozumiem d
            > laczego na FK od kilku dni watki na temat Wołynia wylatuje w Kosmos. Nawet nie
            > na Osła tylko bezśladowo w nicość.
            >

Żeby lepiej zrozumieć zadania polityczne, które mają realizować media, nie należy należeć do jakiejkolwiek psiej sfory lecz , jako wolny pies swobodnie hasać w przestrzeni słowa.
            • pies.na.czarnych Re: ,,Wołyń kontra Jedwabne'' redivivae 10.07.23, 11:09
              > Żeby lepiej zrozumieć zadania polityczne, które mają realizować media

Po co tyle słów? Wystarczyło napisać "zamiatanie pod dywan" i nawet pis towarzysze wiedzieliby o co chodzi.
              • mazala2 Re: ,,Wołyń kontra Jedwabne'' redivivae 10.07.23, 11:13

> > Żeby lepiej zrozumieć zadania polityczne, które mają realizować media
                >
                > Po co tyle słów? Wystarczyło napisać "zamiatanie pod dywan" i nawet pis towarzy
                > sze wiedzieliby o co chodzi.

Skoro tak myślisz to nic dziwnego czemu się tak pytasz:

"Tak szczerze mówiąc to po ki ch** jest matura?"
                • pies.na.czarnych Re: ,,Wołyń kontra Jedwabne'' redivivae 10.07.23, 11:50
                  Nadal nie odpowiedziałeś.
                  • mazala2 Re: ,,Wołyń kontra Jedwabne'' redivivae 10.07.23, 14:45
                    Nadal nie sformułowałeś jednoznacznie pytania. Wykorzystujesz wieloznaczność użytych w zdaniu wyrażeń żeby podtrzymywać, w celach merkantylnych, wątek a nie uzupełniać wzbogacać, wiedzę o ludzkim postępowaniu.
                    • mazala2 Re: ,,Wołyń kontra Jedwabne'' redivivae 10.07.23, 14:47
                      Andrejewa ma 16 lat a gra już na poziomie światowym. Idze wyrasta bardzo groźna rywalka. Taki damski Alcaraz
          • hordol Re: ,,Wołyń kontra Jedwabne'' redivivae 10.07.23, 12:00
            Ponieważ są to wątki prorosyjskie. A przynajmniej tak sądzą gazeciani cenzorzy
            • pies.na.czarnych Re: ,,Wołyń kontra Jedwabne'' redivivae 10.07.23, 12:04
              hordol napisała:

> Ponieważ są to wątki prorosyjskie. A przynajmniej tak sądzą gazeciani cenzorzy

Oczywiscie. Można tak przypuszczać.

• stefan4 Re: ,,Wołyń kontra Jedwabne'' redivivae 10.07.23, 10:42
        pies.na.czarnych:
        > Przed chwilą założyłem wątek pod tytułem "Wołyń versus Katyń". Wątek wyleciał natychmiast
        > w kosmos.

Ten też wyleciał w trakcie, kiedy pisałem odpowiedź Oszołomowi. Dlatego założyłem nowy wątek. Niestety nie potrafię już ściągnąć z Kosmosu oryginalnego postu Oszołoma, mam tylko zacytowany fragmencik.

Cenzorowi, widać, polecili wzmóc wysiłki. Więc je wzmaga.

- Stefan
      • hordol Re: ,,Wołyń kontra Jedwabne'' redivivae 10.07.23, 10:43
        Spróbuj Katyń vs Wołyń może wątek uzyska akceptację
        • pies.na.czarnych Re: ,,Wołyń kontra Jedwabne'' redivivae 10.07.23, 10:45
          Myślisz, ze wyleciał na F. Języki Obce? :)
      • snajper55 Re: ,,Wołyń kontra Jedwabne'' redivivae 10.07.23, 11:15

> Przed chwilą założyłem wątek pod tytułem "Wołyń versus Katyń". Wątek wyleciał n
        > atychmiast w kosmos.
        > Coraz bardziej ciekawie się dzieje na FK.

Jakbym Ryjka czytał...

S.
        • pies.na.czarnych Re: ,,Wołyń kontra Jedwabne'' redivivae 10.07.23, 11:51
          snajper55 napisał:

> pies.na.czarnych napisała:
          >
          > > Przed chwilą założyłem wątek pod tytułem "Wołyń versus Katyń". Wątek wyle
          > ciał n
          > > atychmiast w kosmos.
          > > Coraz bardziej ciekawie się dzieje na FK.
          >
          > Jakbym Ryjka czytał...
          >
          > S.

No! Zamiast odpowiedzieć dlaczego wysłałeś ten wątek w kosmos wysilasz się na głupie dowcipy.
          • a.jej.rkoniak Re: ,,Wołyń kontra Jedwabne'' redivivae 10.07.23, 12:03
            człowiek jest tym, co robi
            i co robi najlepiej 🦉
            • snajper55 Re: ,,Wołyń kontra Jedwabne'' redivivae 10.07.23, 12:07
              a.jej.rkoniak napisał(a):

> człowiek jest tym, co robi
              > i co robi najlepiej 🦉

Niektórzy twierdzą, że są tym, co jedzą. Zajadając wieprzowinkę.

S.
          • snajper55 Re: ,,Wołyń kontra Jedwabne'' redivivae 10.07.23, 12:04

> snajper55 napisał:
            >
            > > pies.na.czarnych napisała:
            > >
            > > > Przed chwilą założyłem wątek pod tytułem "Wołyń versus Katyń". Wąte
            > k wyle
            > > ciał n
            > > > atychmiast w kosmos.
            > > > Coraz bardziej ciekawie się dzieje na FK.
            > >
            > > Jakbym Ryjka czytał...
            > >
            > > S.
            >
            > No! Zamiast odpowiedzieć dlaczego wysłałeś ten wątek w kosmos wysilasz się na g
            > łupie dowcipy.

To nie dowcip.

S.
            • pies.na.czarnych Re: ,,Wołyń kontra Jedwabne'' redivivae 10.07.23, 12:07
              Zamiast grzecznie odpowiedzieć na pytanie trollujesz.
              • snajper55 Re: ,,Wołyń kontra Jedwabne'' redivivae 10.07.23, 12:13

> Zamiast grzecznie odpowiedzieć na pytanie trollujesz.

Nie mogę odpowiedzieć, bo go nie usuwałem. Ale do niczego innego się nie nadawał. Wpis założycielski typu:

Coś1 versus coś2. Coś na ten temat ma ktoś do powiedzenia?

nadaje sie jedynie do wywalenia. Choc autor bedzie dorabiac teorie, ze to o cosie vhodzilo.

S.
                • pies.na.czarnych Re: ,,Wołyń kontra Jedwabne'' redivivae 10.07.23, 12:49
                  > Coś1 versus coś2.

Sprawę ludobójstwa chcesz sprowadzić do infantylnej pogawędce o "coś". To faktycznie lepiej, ze wątek wyleciał skoro miałby się wypełnić takimi komentarzami.
                • hordol Re: ,,Wołyń kontra Jedwabne'' redivivae 10.07.23, 16:10
                  ty snajper kpisz czy o drogę pytasz?
      • oszol-lom-z-rm Re: ,,Wołyń kontra Jedwabne'' redivivae 10.07.23, 12:26
        Michnikowszczyzna
    • mazala2 Re: ,,Wołyń kontra Jedwabne'' redivivae 10.07.23, 10:30
      Zapowiada się interesująca wymiana opinii na temat, o którym, przed laty, pisał L. Kołakowski w znanej w Polsce i za granicą książce. Polski tytuł " Jeśli nie ma Boga" a zagraniczny " Religion".

PS

Moim zdaniem, wyjaśnienia należy oczekiwać od Autora wątku o czym myślał pisząc: "Z kolei co do języka polskiego to Ty i Twoi zleceniodawcy powinni się zgłosić do nas,,,,,,,.

Czyli do KOGO?
    • melikles Re: ,,Wołyń kontra Jedwabne'' redivivae 10.07.23, 10:32
      To że masz pogardliwy stosunek do sportu i aktywności fizycznej, nie znaczy, że masz prawo do pisania "a kogo..", bo fakty pokazują, że sport jest jest dziedzina, która interesuje miliony, czy to czynnie poprzez uprawianie, czy też biernie poprzez oglądanie. Zresztą nikt cię nie upoważnił do pisania w jego imieniu.

Faktem jest też to, że z powyższych przyczyn sport ma silne przełożenie na relacje polityczne i międzynarodowe.

stefan4 napisał:

> Poza sportem?! A kogo obchodzą jakieś kopaniny piłki i inne nienaturalne wygib
      > asy podlegające jakimś punktacjom?
      >
      >
      • snajper55 Re: ,,Wołyń kontra Jedwabne'' redivivae 10.07.23, 11:14
        melikles napisał(a):

> To że masz pogardliwy stosunek do sportu i aktywności fizycznej, nie znaczy, że
        > masz prawo do pisania "a kogo..",

Ależ oczywiście ma orawo tak pisać.

> bo fakty pokazują, że sport jest jest dziedz
        > ina, która interesuje miliony, czy to czynnie poprzez uprawianie, czy też biern
        > ie poprzez oglądanie. Zresztą nikt cię nie upoważnił do pisania w jego imieniu.

A w czyim imieniu on pisze? Bo według mnie pisze w swoim imieniu. A ty jak uważasz?

S.
        • melikles Re: ,,Wołyń kontra Jedwabne'' redivivae 10.07.23, 11:48
          Skoro pisze "a kogo obchodzi...", to jak rozumiem ma wiedzę o poglądach jakiejś grupy/społeczności i w jej imieniu się wypowiada.

Ciekaw więc jestem jak to się ma do tych milionów oglądających sport w mediach i chodzących na rozmaite zawody i stadiony.
          • snajper55 Re: ,,Wołyń kontra Jedwabne'' redivivae 10.07.23, 12:53
            melikles napisał(a):

> Skoro pisze "a kogo obchodzi...", to jak rozumiem ma wiedzę o poglądach jakiejś
            > grupy/społeczności i w jej imieniu się wypowiada.

Pytanie "A kogo to obchodzi?" nie jest wypowiadaniem się w czyimś imieniu. Jeśli uważasz inaczej, to napisz w czyim.

S.
          • stefan4 Re: ,,Wołyń kontra Jedwabne'' redivivae 10.07.23, 14:07
            melikles:
            > Skoro pisze "a kogo obchodzi...", to jak rozumiem ma wiedzę o poglądach jakiejś
            > grupy/społeczności i w jej imieniu się wypowiada.

Masz rację, użyłem nieprecyzyjne terminu potocznego. Lepiej byłoby, gdybym powołał się na pojęcie ,,uzasadnionego interesu''. Mianowicie przeciętny Polak ma uzasadniony interes
                olbrzymi w sytuacji klimatycznej świata,
                spory w wynikach najbliższych wyborów w Polsce,
                niewielki w wynikach najbliższych wyborów w Surinamie,
                żaden w pokonaniu Świątka przez Lewandowską, albo Lewandowskiej przez Hurkacza.

melikles:
            > Ciekaw więc jestem jak to się ma do tych milionów oglądających sport w mediach
            > i chodzących na rozmaite zawody i stadiony.

Są rzeczy na świecie, które nie dają się wytłumaczyć racjonalnie. Do nich należy bezinteresowna żądza władzy, fascynacja milionów ludzi religiami, podziw dla przemocy wojskowej, zainteresowanie oglądaniem sportu, niechęć do matematyki i jeszcze wiele innych.

W sądzie brak uzasadnionego interesu dyskwalifikuje powoda. Ale ogólnie rozumiana rozrywka niskiego poziomu, obejmująca gapienie się na uprawiających sport, jest stosunkowo nieszkodliwym dziwactwem, więc niech się chętni gapią. Tylko że Oszołom chciał z tego zrobić jedną z dwóch podpór PiSowskiej jedności Polaków (drugą miał być słabo mu znany język polski), a ja myślę, że są miliony ludzi, których ta akurat strona patriotyzmu nie kręci.

- Stefan
            • melikles Re: ,,Wołyń kontra Jedwabne'' redivivae 10.07.23, 14:16
              A kto ustala poziom rozrywki? trudno nazwać "dziwactwem" coś czym interesują się miliardy ludzi w skali globu, bo idąc tym trybem ":dziwactwem" jak jakakolwiek ludzka rozrywka, czy to balet Barysznikowa, czy to Ulisses Joyce'a czy Gwiezdne wojny w multiplexie. Choroń nas Panie Boże od jedynie słusznych arbitrów wyznaczających jedynie słuszne normy.

Natomiast jeśli mowa o sporcie i patriotyzmie, to...często idą w parze.

https://img.dorzeczy.pl/img/wladyslaw-kozakiewicz-pokazujacy-gest-sowieckiej-publice-moskwa-1980-r/26/25/92b73028fd11603e3fcce0b27aa7.jpeg
              • stefan4 Re: ,,Wołyń kontra Jedwabne'' redivivae 10.07.23, 16:34
                melikles:
                > A kto ustala poziom rozrywki?

Nikt. Nie ma powodu ustalania brzmienia sądów subiektywnych. Myślałem, że jest oczywiste, że mówię we własnym imieniu.

Nie ma powodu odgórnie dekretować, które upodobania są lepsze. Jeden ceni sobie wypowiadanie się na Forum Kraj, inny na Tiktoku. Jeden gra w brydża, a inny w salonowca. Jeden lubi biegać, pływać i jeździć na nartach, a drugi patrzeć, jak inni biegają, pływają i jeżdżą na nartach. Jednego kręci wgryzanie się w myśli filozofów, a innego maszerowanie w nogę. 百花齐放, czyli ,,niech rozkwita sto kwiatów'', jak wskazał towarzysz Mao.

melikles:
                > Natomiast jeśli mowa o sporcie i patriotyzmie, to...często idą w parze.

No właśnie. To jest jedno ze źródeł mojej oceny, że kibicowanie sportowcom jest rozrywką niskiego poziomu.

- Stefan
    • qwardian Re: ,,Wołyń kontra Jedwabne'' redivivae 10.07.23, 10:48
      Nic mnie nie łączy ze sprawcami opresji na tubylcach ukraińskich i polskich w obydwu przypadkach. Jednolitość mamy wpisaną w Konstytucję i solidarnie bronimy nazie granice przed inwazją obcych. Jak Ci się Oszołom nie podoba to jedź do Francy..
      • melikles Re: ,,Wołyń kontra Jedwabne'' redivivae 10.07.23, 10:56
        Dalej próbujesz puszczać oczko nazizmem, gejfirerku? jeszcze się niczego nie nauczyłeś?
    • snajper55 Re: ,,Wołyń kontra Jedwabne'' redivivae 10.07.23, 11:07
      stefan4 napisał:

> Poza sportem?! A kogo obchodzą jakieś kopaniny piłki i inne nienaturalne wygib
      > asy podlegające jakimś punktacjom?

Ciekawe czy Oszol miał na myśli Orliki, łączące polityków czy też sport łączący kibiców Legii i Lecha.

Swoją drogą widać jak na dłoni, że mocodawcom Oszola marzy się spoleczenstwo zjednoczone w pracy dla dobra Partii, jak w Rosji czy Korei. Północnej, oczywiście.

> Z kolei co do języka polskiego to Ty i Twoi zleceniodawcy powinni się zgłosić d
      > o nas wtedy, kiedy go się porządnie nauczą.
      >
      > Jak widzisz, kompletnie nic nas nie łączy ,,s ciraz bardziej'' (jak piszesz) dz
      > ieli. To taki owoc 8-letnich rządów PiSu polegających na dzieleniu i wzmaganiu
      > konfliktów. Sam widzisz, że to się powiodło.

Jakbyś pisał na akord, to też byś takie błędy robił.

S.
    • fallen_sorcerer Re: ,,Wołyń kontra Jedwabne'' redivivae 10.07.23, 11:26
      W układzie QWERTY "s" jest obok "a", a "i" obok "o". Częstość podobnych pomyłek wskazywałaby na drżenie rąk, które może być objawem choroby.
      • snajper55 Re: ,,Wołyń kontra Jedwabne'' redivivae 10.07.23, 11:45
        fallen_sorcerer napisał:

> W układzie QWERTY "s" jest obok "a", a "i" obok "o". Częstość podobnych pomyłek
        > wskazywałaby na drżenie rąk, które może być objawem choroby.

Ręce mogą się też trząść że strachu, że się dziennej normy nie wyrobi. U Oszolama muszą być za to srogie kary. Biczowanie?

S.
        • a.jej.rkoniak Re: ,,Wołyń kontra Jedwabne'' redivivae 10.07.23, 12:06
          💤💤💤
        • pies.na.czarnych Re: ,,Wołyń kontra Jedwabne'' redivivae 10.07.23, 12:52
          Ręce opadają gdy się widzi jak bardzo podniecają forumowiczów takie wątki jak ten, wątki o niczym.
          • oszol-lom-z-rm Re: ,,Wołyń kontra Jedwabne'' redivivae 10.07.23, 13:25
            Wątki i zbrodniach to wątki o niczym …bez komentarza
            • pies.na.czarnych Re: ,,Wołyń kontra Jedwabne'' redivivae 10.07.23, 14:15
              Nie osiołku. Wątki o twojej nieumiejętności pisania po polsku to są wątki o niczym.
      • stefan4 Re: ,,Wołyń kontra Jedwabne'' redivivae 10.07.23, 12:33
        fallen_sorcerer:
        > Częstość podobnych pomyłek wskazywałaby na drżenie rąk, które może być objawem choroby.

Nieumiejętność zainstalowania korektora pisowni, albo wstręt do takiego narzędzia, może być objaw jakiejś innej choroby.

Tak na oko wydaje się, że te choroby dotykają w większej mierze tych, którzy do siebie stosują takie terminy jak ,,prawica'', ,,polskość'', ,,patriotyzm'', itp.

- Stefan
        • snajper55 Re: ,,Wołyń kontra Jedwabne'' redivivae 10.07.23, 12:55
          stefan4 napisał:

> fallen_sorcerer:
          > > Częstość podobnych pomyłek wskazywałaby na drżenie rąk, które może być ob
          > jawem choroby.
          >
          > Nieumiejętność zainstalowania korektora pisowni, albo wstręt do takiego narzędz
          > ia, może być objaw jakiejś innej choroby.
          >
          > Tak na oko wydaje się, że te choroby dotykają w większej mierze tych, którzy do
          > siebie stosują takie terminy jak ,,prawica'', ,,polskość'', ,,patriotyzm'', it
          > p.

Ręce mogą się też trząść ze śmiechu. Ja takie brednie wypisuję, a oni to biorą na serio. :D

S.
          • oszol-lom-z-rm Re: ,,Wołyń kontra Jedwabne'' redivivae 10.07.23, 13:26
            Ręce się trzęsą zazwyczaj alkoholikowi
            • fallen_sorcerer Re: ,,Wołyń kontra Jedwabne'' redivivae 10.07.23, 13:45
              Alkoholizm też jest chorobą.
            • szczypawka.jadowita Re: ,,Wołyń kontra Jedwabne'' redivivae 10.07.23, 14:56
              I co oszoł, odwyk nie pomaga? Czy nie ma u was warunków do odwyku?
    • yabbaryt Re: ,,Wołyń kontra Jedwabne'' redivivae 10.07.23, 13:54
      Zarówno Wołyń i Jedwabne pokazują niebezpieczeństwa multi-kulti.
      • snajper55 Re: ,,Wołyń kontra Jedwabne'' redivivae 10.07.23, 14:23
        yabbaryt napisał:

> Zarówno Wołyń i Jedwabne pokazują niebezpieczeństwa multi-kulti.

Bo powinno być: jedno państwo, jeden Naród, jeden Wódz. Jak to będzie po niemiecku?

S.
        • yabbaryt Re: ,,Wołyń kontra Jedwabne'' redivivae 10.07.23, 15:01
          Bo powinno być: jedno państwo, jeden Naród, jeden Wódz. Jak to będzie po niemiecku?
          To ty to sugerujesz.
          • mazala2 Re: ,,Wołyń kontra Jedwabne'' redivivae 10.07.23, 15:07
            yabbaryt napisał:

> Bo powinno być: jedno państwo, jeden Naród, jeden Wódz. Jak to będzie po nie
            > miecku?

> To ty to sugerujesz.
            >

Av Ty drogi forumowiczu skąd wiesz jak powinno być?
      • vivak01 Re: ,,Wołyń kontra Jedwabne'' redivivae 10.07.23, 15:39
        "Zarówno Wołyń i Jedwabne pokazują niebezpieczeństwa multi-kulti."

No, Wołyń to raczej pokazał niebezpieczeństwo zwalczania jednej kultury na rzecz dominacji drugiej.
        • mazala2 Re: ,,Wołyń kontra Jedwabne'' redivivae 10.07.23, 15:41
          vivak01 napisał(a):

> "Zarówno Wołyń i Jedwabne pokazują niebezpieczeństwa multi-kulti."
          >
          > No, Wołyń to raczej pokazał niebezpieczeństwo zwalczania jednej kultury na rzec
          > z dominacji drugiej.

Przychylam się do tej opinii

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka