Dodaj do ulubionych

Polskie koleje

13.07.23, 14:17
Wlasnie siedze w wagonie pociagu relacji Warszawa Centralna - Wroclaw. odjezdzajacym planowo ze stacji Warszawa Centralna o 12:02 dnia 13 lipca 2023. Pociag jak zwykle wyjechal ze stacji poczatkowej z kilkuminutwym opoznieniem.. Ciekawym zjawiskiem byl komunikat w pociagu, w ktorym kierownik tlumaczyl opoznienie przedluzonym postojem na stacji Warszawa Centralna spowodowanym wsiadaniem podroznych. Byla to oczywista nieprawda. Po pierwsze, pociag przyjechal opozniony ok. 5 min. Po drugie, sklad jest zmieniony w porownaniu z planowanym, co wytworzylo dodatkowy balagan przy wsiadaniu, jednak bez wplywu na opoznienie. Planowany na dwie minuty postoj na duzej stacji jest po prostu jednym z nonsensow, ktore nas otaczaja.
Poprosilem konduktorke o sprostowanie podanej wiadomosci i przeproszenie podroznych. Stwierdzila jednak, ze nie mam racji i sprostowania oraz przeprosin nie bedzie. Jest to oczywista arogancja duzej korporacji ukrywajaca swoje bledy.
Prosilbym wiec Dyrekcje PKP, aby na lamach tej gazety przeprosila podroznych.w ogole za uchybienia PKP a w szczegolnosci opoznienie tego pociagu.
Inaczej, w przyszlosci bede musial przepraszac PKP za fakt korzystania z uslug tej firmy..

JasioWedrowniczek
Obserwuj wątek
    • szwampuch58 Re: Polskie koleje 13.07.23, 14:29
      Jako zastepca kierownika warszawskiego odzialu PKP oswiadczam:Joasiu Gon sie leszczu
      • jasio1231 Re: Polskie koleje 13.07.23, 15:41
        Leszczem niestety jestes ty. W przeszlosci latalem na tej trasie do momentu, kiedy w zeszlym roku LOT uniemozliwil mi odprawe przed podroza. Dzisiaj PKP lze i swoje problemy przypisuje mnie a tego sobie nie zycze.
        Z drugiej strony czy moglbys mi podac stawke placona ci za glupawy post rozpraszajacy czytelnikow i odrywajacy ich od tematu?
    • tapatik Re: Polskie koleje 13.07.23, 14:42
      Szanowny Jasiu Wędrowniczku!

Był sobie pociąg. Pociągiem jeździło dużo ludzi. Co zrobili nasi włodarze?
      Zmienili rozkład, tak by jeździło nim mniej osób:
      podroze.onet.pl/aktualnosci/absurd-na-pomorzu-zmienili-rozklad-bo-na-pociag-czekalo-zbyt-wielu-pasazerow/h2h28bp
      Więc nie marudź, bo Twój pociąg przynajmniej się zatrzymuje na stacjach i zabiera pasażerów...
      ...na razie zabiera.
      • jasio1231 Re: Polskie koleje 13.07.23, 15:42
        Smutne, fakty w tym temacie.
        • tapatik Re: Polskie koleje 13.07.23, 22:08
          Poczytaj książkę Karola Tramera "Ostre cięcie" albo jego kwartalnik "Z biegiem szyn"

www.zbs.net.pl/

tam jest więcej takich kwiatków. Autor jedzie równo po wszystkich opcjach politycznych.
          Nasze PKP potrafi zrobić modernizację, po czym zaraz po jej zakończeniu stwierdzić, że jest potrzebna kolejna modernizacja tego samego odcinka (!), bo jest zbyt niska przepustowość.

W którymś numerze opisywał spółkę PKP S.A. Okazuje się, że lata temu zdecydowano o podziale tej spółki na mniejsze, oraz na likwidacji spółki-matki. Spółki-córki powstały i spółka-matka powinna zostać zlikwidowana. Tymczasem kolejni prezesi tej spółki kombinują na wszystkie sposoby, aby spółka dalej istniała.

Tę gazetę to powinien czytać regularnie jakiś prokurator.
      • no-popis Re: Polskie koleje 14.07.23, 06:08
        tapatik napisał:

> Szanowny Jasiu Wędrowniczku!
        >
        > Był sobie pociąg. Pociągiem jeździło dużo ludzi. Co zrobili nasi włodarze?
        > Zmienili rozkład, tak by jeździło nim mniej osób:
        > podroze.onet.pl/aktualnosci/absurd-na-pomorzu-zmienili-rozklad-bo-na-pociag-czekalo-zbyt-wielu-pasazerow/h2h28bp
        > Więc nie marudź, bo Twój pociąg przynajmniej się zatrzymuje na stacjach i zabie
        > ra pasażerów...
        > ...na razie zabiera.
        Bardzo trafnie wykryłeś tu winę Kaczyńskiego :)))))
        • tapatik Re: Polskie koleje 14.07.23, 09:30
          no-popis napisała:

> Bardzo trafnie wykryłeś tu winę Kaczyńskiego :)))))

Nie wygłupiaj się, on pociąg to na obrazku widział.
    • antares504 Re: Polskie koleje 13.07.23, 14:56
      Drogi ~jasio1231, zaraz Ci wytłumaczę powód tego opóźnienia. A więc " PKP Lewa Szyna " jeszcze nie podpisała strategicznego porozumienie z " PKP Prawa Szyna ". O ile dogadają się z " PKP Podkłady " co do rozstawu szyn. Też problem, że " PKP Kabelki " nie dogadały się jeszcze z " PKP Słupy Trakcyjne ". Hmm, ty to chyba tęsknisz za Nowakiem i jego zegarkami.
      • jasio1231 Re: Polskie koleje 13.07.23, 15:47
        Nie tesknie, Tesknie tylko za normalnym swiatem, kiedy za bledy odpowiadaja ci, co je spowodowali, a nie zrzucaja je na innych. Marze tez o swiecie, gdzie normalni ludzie maja odwage wypowiadac swoje opinie i sa slyszani, a nie zagluszani .
      • snajper55 Re: Polskie koleje 13.07.23, 15:49
        antares504 napisał:

> Drogi ~jasio1231, zaraz Ci wytłumaczę powód tego opóźnienia. A więc " PKP Lewa
        > Szyna " jeszcze nie podpisała strategicznego porozumienie z " PKP Prawa Szyna "
        > . O ile dogadają się z " PKP Podkłady " co do rozstawu szyn. Też problem, że "
        > PKP Kabelki " nie dogadały się jeszcze z " PKP Słupy Trakcyjne ". Hmm, ty to ch
        > yba tęsknisz za Nowakiem i jego zegarkami.

Na nic porozumienie "PKP Podkłady" z "PKP Prawa Szyna" i "PKP Lewa Szyna", jeśli nie dogadają się z "PKP Śruby" i "PKP Nakrętki".

S.
    • snajper55 Re: Polskie koleje 13.07.23, 15:51
      Jasiu, na szczęście masz alternatywę. Możesz zapier...ać na piechotę.

S.
      • jasio1231 Re: Polskie koleje 13.07.23, 15:57
        Mylisz sie. Moge wynajac dobra bryke i bede we Wrocku w 3 godziny. Z kilku wzgledow ta wersja podrozy mi nie odpowiada., tak jak nie odpowiada wciskanie mi przez kolej ich odpowiedzialnosci za opoznienia, ktore powstaly z ich winy.
    • j-k jak zaplaciles za pierwsza Klase... 13.07.23, 17:09
      - to rozumiem te rozterki.

a jak tylko za druga - to ktos ci tu juz powiedzial "gon sie"

masz w koncu flixbusy - moze jezdza lepiej ? :)
      • jasio1231 Re: jak zaplaciles za pierwsza Klase... 13.07.23, 19:43
        Sluchaj, tu nie chodzi o duze miejsce do siedzenia w pierwszej klasie . Druga klasa w zupelnosci pasuje do moich rozmiarow, a takie odleglosci mozna jechac nawet 3-cia klasa (ktora kiedys istniala). Tu chodzi o fakt, ze za swoje niedociagniecia PKP oskarza pasazerow. Nie chca sie do bledow przyznac, choc sa one oczywiste. Nie ma tez mowy o zadnych przeprosinach. To przeciez niszczy autorytet kolei. Mnie sie jednak wydaje ze PKP oskarzajac pasazerow niszczy w ten sposob resztki swojego autorytetu, jezeli takowe kiedykolwiek istnialy.Taka pozycja biurokratow budzi moje powazne watpliwosci. A co wy myslicie?
        • szczypawka.jadowita Re: jak zaplaciles za pierwsza Klase... 13.07.23, 19:47
          Pełna zgoda w kwestii opisu sytuacji.
          Niezgoda odnośnie reakcji na nią. Ona jest nie da nic. Co najwyżej jakiś rzucony na odcinek PISowski funkcjonariusz uśmieje się.
        • j-k "ktory raz k.. muvie" ? 13.07.23, 22:34
          jasio1231 napisał:
          > ... Druga klasa w zupelnosci pasuje do moich rozmiarow,

do moich tesz.
          nie pasuje ci PKP - to zapie*dalaj Flixbusem.

J.K.
          milosnik "drog zelaznych".

• taniarada Re: jak zaplaciles za pierwsza Klase... 15.07.23, 16:05
        j-k napisał:

> - to rozumiem te rozterki.
        >
        > a jak tylko za druga - to ktos ci tu juz powiedzial "gon sie"
        >
        > masz w koncu flixbusy - moze jezdza lepiej ? :)
        Janek myślałem że to Ty założyłeś taki wątek .Kiedy ja ostatni raz jechałem pociągiem ? Za PRlu . Teraz tylko autem swoim .
    • stefan4 Re: Polskie koleje 13.07.23, 20:38
      jasio1231:
      > Jest to oczywista arogancja duzej korporacji

A nie tej konduktorki? Wielokrotnie słyszałem w pociągach przeprosiny za spóźnienie wraz z informacją dla przesiadkowiczów, który pociąg będzie na nas czekał na następnej stacji, a który nie i jakie opcje mają ci, na których nie bedzie czekał.

- Stefan
      • horpyna4 Re: Polskie koleje 13.07.23, 20:57
        Ja też, ale to były Koleje Dolnośląskie.
      • jasio1231 Re: Polskie koleje 15.07.23, 10:01
        Pracownicy (komduktorka) tak jak Dyrektor reprezentuja korporacje (PKP., IC czy cos w tym rodzaju). Czyzbym sie mylil?
      • taniarada Re: Polskie koleje 15.07.23, 16:10
        stefan4 napisał:

> jasio1231:
        > > Jest to oczywista arogancja duzej korporacji
        >
        > A nie tej konduktorki? Wielokrotnie słyszałem w pociągach przeprosiny za spóźn
        > ienie wraz z informacją dla przesiadkowiczów, który pociąg będzie na nas czekał
        > na następnej stacji, a który nie i jakie opcje mają ci, na których nie bedzie
        > czekał.
        >
        > - Stefan
        >
        A konduktor pijany odbija się od ściany .W zeszłą niedzielę byłem na pokazach balonowych .Strażacy którzy zabezpieczali teren byli tak nawaleni ,że jeden zgubił krótkofalówkę .Nie ma jak w Polsce się bawić .
      • jasio1231 Re: Polskie koleje 15.07.23, 22:30
        Masz racje. W niektorych pociafach w przeszlosci tak bylo/ Ale dzisiaj w tym pociagu wprowadzono inny zwyczaj. Wyglada na to zeod dzisiaj za opoznienia pociagow odpowiedzialni beda podrozni. Ile czasu moznaby zaoszczedzic, gdyby do takiego pociagu nikt nie wsiadal albo nikt z niego nie wysiadal? Czyzby byl nowy pomysl racjonalizatorski mlodych pracownikow PKP? Z czyms podobnym spotkalem sie pierwszy raz.
        • j-k Powtarzam: - bier Flixbus. 15.07.23, 22:52
          masz wybor.

a tam jest komfort :)))

• wariant_b Re: Polskie koleje 13.07.23, 21:22
      Tak mi się widzi, że kierownik pociągu będzie kandydował w wyborach i ćwiczy nowomowę.
      • jasio1231 Re: Polskie koleje 14.07.23, 11:59
        Tak daleko nie posuwam sie w tym watku.
    • fallen_sorcerer Re: Polskie koleje 13.07.23, 22:54
      Po jednych wakacjach w szkole średniej często zdarzało mi się po lekcjach jechać na Zachodnią i wsiadać w pociąg tej relacji, ale mój problem sprowadzał się z reguły do pytania gdzie jest konduktorka. Korzystając z okazji, PKP dziękuję i serdecznie przepraszam.
    • yabbaryt Re: Polskie koleje 15.07.23, 10:12
      Jechałeś pewnie dalekobieżnym. A więc rozumiem, że chodzi o PKP Intercity. Gdyby dyrekcje spółek kolejowych miały przepraszać za każde 5 min opóźnienia to by zabrakło papieru i drzew w Lasach Państwowych.
      Obecnie opóźnienia wynikają głównie z przebudowy Warszawy Zachodniej. Na pocieszenie dodam, że będzie jeszcze gorzej, gdyż niedługo nastąpi gruntowna przebudowa linii średnicowej.
      A ja w skrytości ducha liczę, że peowska ciemnota przerżnie kolejne wybory i zacznie się budowa CPK, która zupełnie zmieni obraz polskiej kolei.
      • stefan4 Re: Polskie koleje 15.07.23, 10:27
        yabbaryt:
        > A ja w skrytości ducha liczę, że peowska ciemnota przerżnie kolejne wybory i zacznie się
        > budowa CPK, która zupełnie zmieni obraz polskiej kolei.

... na taki:

- Stefan
        • yabbaryt Re: Polskie koleje 15.07.23, 10:39
          w memach jesteście mocarstwem
          • stefan4 Re: Polskie koleje 15.07.23, 10:59
            yabbaryt:
            > w memach jesteście mocarstwem

Kto ,,wy''?

yabbaryt:
            > zacznie się budowa CPK, która zupełnie zmieni obraz polskiej kolei

To teraz zastanów się tak na logikę, po inżyniersku, nad treścią tego partyjnego sloganu, który chlapnąłeś. Jak budowa czegokolwiek w jednym miejscu Polski może poprawić system, którego celem i zasadą jest działanie w całej Polsce? Żeby nawet w Baranowie same anioły latały nad podróżnymi i dostarczały im darmowe kanapki, piwo i egzemplarze ,,Playboya'', to sam ten fakt nijak nie wpłynie na spóźnienia pociągów z Lęborka do Trzebnicy.

Potrzebny jest system obejmujący cały kraj i koordynujący działania toczące się równocześnie w wielu odległych miejscach — czyli potrzebne jest coś takiego, w czym władza monopartii zawsze kulała, i to niezależnie od tego, czy tą monopartią była PZPR, czy jej bardziej współczesna wersja, PIS.

- Stefan
            • yabbaryt Re: Polskie koleje 15.07.23, 12:32
              Jak budowa czegokolwiek w jednym miejscu Polski
              Naprawdę zadziwiasz mnie swoim poziomem ignorancji, pozostań lepiej przy memach bo poziom twojej wiedzy jest kompromitujący.
              CPK to nie tylko lotnisko ale budowa dodatkowych 2500 km szybkich linii kolejowych zbiegających się w CPK. Program kolejowy CPK jest ogólnopolski ba nawet w ramach tego programu myśli się o budowie szybkich kolei do Lwowa.
              • yabbaryt Re: Polskie koleje 15.07.23, 12:34
                Tekst linku
              • m.c.hrabia Re: Polskie koleje 15.07.23, 12:43
                budowa dodatkowych 2500 km szybkich linii kolejowych

na 2500 rok :)
                • yabbaryt Re: Polskie koleje 15.07.23, 13:45
                  z tego co wiem to do 2034 ma być oddane około 1800 km nowych linii.
                  Ale czy ty krytykujesz CPK bo uważasz że jest bez sensu czy krytykujesz wolne tempo prac? Bo to są dwie rożne krytyki. Ja się zgadzam, że to wszystko robi sie zbyt późno i zbyt wolno.
                  • szczypawka.jadowita Re: Polskie koleje 16.07.23, 10:25
                    Będzie tak samo jak z milionami mieszkań, aut elektrycznych, stoczniami oceanicznymi w Radomiu, tak jak naddźwiękową koleją próżniową hyperloop zapowiadaną przez PISowskiego kłamcę Morawieckiego.
                    Tak samo jak z dotacjami NCBiR, zakupami rękawiczek, respiratorów, a ostatnio węgla.
                  • szczypawka.jadowita Re: Polskie koleje 16.07.23, 10:46
                    Dodam, dotacje NCBiR i podobne szły bardzo szybko. A wyprowadzanie z budżetu pieniędzy i rozkradanie ich w funduszach i fundacjach pójdzie jeszcze sprawniej. Ścieżki przetarte a świadomość że Polska ruiny coraz bliżej i nie będzie co kraść, wzmagają usiłowania jaczejki PIS.
                  • snajper55 Re: Polskie koleje 08.08.23, 05:09
                    yabbaryt napisał:

> z tego co wiem to do 2034 ma być oddane około 1800 km nowych linii.
                    > Ale czy ty krytykujesz CPK bo uważasz że jest bez sensu czy krytykujesz wolne t
                    > empo prac? Bo to są dwie rożne krytyki. Ja się zgadzam, że to wszystko robi sie
                    > zbyt późno i zbyt wolno.

Wiec twierdzisz że zbyt wolno produkują te obiecane elektrycznych samochodów, zbyt wolno budują obiecane promy i zbyt wolno budują obiecane tanie mieszkania?

S.
              • pies.na.czarnych Re: Polskie koleje 15.07.23, 12:48
                > myśli się o budowie szybkich kolei do Lwowa.

Nie do Mińska?:)
                • m.c.hrabia Re: Polskie koleje 15.07.23, 12:51
                  pacz pan nawet się myśli:)
                  • pies.na.czarnych Re: Polskie koleje 15.07.23, 12:54
                    Do Berlina zamiast samolotem pojedziesz pociągiem.
                    • yabbaryt Re: Polskie koleje 15.07.23, 13:43
                      dokładnie tak.
                      • szczypawka.jadowita Re: Polskie koleje 16.07.23, 10:49
                        Podziemnym, naddźwiękowym, próżniowym. Tak jak mówi Pinokio.
                        • yabbaryt Re: Polskie koleje 18.07.23, 00:27
                          maglevy to pieśń przyszłości. Infrastruktura jest horrendalnie droga.
                          • snajper55 Re: Polskie koleje 08.08.23, 05:10
                            yabbaryt napisał:

> maglevy to pieśń przyszłości. Infrastruktura jest horrendalnie droga.

Promy i tanie mieszkania też?

S.
              • tapatik Re: Polskie koleje 16.07.23, 00:14
                Kolej można rozbudować bez CPK.
                Z samym CPK jest problem, bo zakładamy, że na tyle wzrośnie zainteresowanie samolotami, że budowa tego lotniska się opłaci.
                Jednocześnie zlewamy modernizację istniejącego lotniska w Modlinie. No i nadal nie ma połączenia kolejowego do w/w lotniska. Jest pociąg do Modlina i tam na dworcu jest przesiadka na autobus do lotniska. Brakuje kilku kilometrów torów.
                • yabbaryt Re: Polskie koleje 16.07.23, 11:00
                  Modlin to jedyne lotnisko które mimo ponad 3 mln pasażerów rocznie przynosi straty. Dodatkowo jest położone blisko Wisły wiec okolica jest często zamglona. Z tych powodów wojsko zrezygnowało z tego lotniska. Nie ma teraz sensu wspominać o umowie jaka Struzik podpisał z Rayaenem.
                  Baranów miedzy Łodzią a Warszawą daje szanse na wielki potoki pasażerskie i przez to na efekt skali. a to przełoży się na rentowność lotniska. CPK przejmie ruch z Okęcia które już powoli się korkuje i nie ma możliwości sensownej modernizacji.
                  • pies.na.czarnych Re: Polskie koleje 17.07.23, 20:10
                    > Baranów miedzy Łodzią a Warszawą daje szanse na wielki potoki pasażerskie

Jeżeli wprowadzicie obowiązek latania to tak. Każdy Polak będzie musiał dwa razy dziennie wylecieć z Baranowa i osiągnięcie zaplanowany "potok" pasażerów.
                  • tapatik Re: Polskie koleje 17.07.23, 23:19
                    www.rynek-lotniczy.pl/wiadomosci/struzik-mieszkancy-mazowsza-nie-doplacaja-do-lotniska-w-modlinie-5436.html
                    Czyli lotnisko w Modlinie spłaca obligacje i dlatego ma straty. Po spłaceniu obligacji lotnisko będzie dochodowe. Co więcej jest zainteresowanie ze strony innych przewoźników lotniczych.
                    Problemy z Modlinem wynikają głównie z tego, że rządzi nim PSL, a nie PiS.
                    Lotnisko w Baranowie ma być bardzo duże. Istnieje obawa, że nie zdoła znaleźć wystarczająco dużo chętnych, by z niego latać.
                    • yabbaryt Re: Polskie koleje 18.07.23, 00:24
                      Problemy z Modlinem wynikają głównie z tego, że rządzi nim PSL, a nie PiS.
                      Pełna zgoda. Gdyby rządził PiS to nie podpisano by tak niekorzystnej umowy z Rayanem w wyniku której każdy pasażer przynosi straty.
                      Lotnisko w Baranowie ma być bardzo duże. Istnieje obawa, że nie zdoła znaleźć wystarczająco dużo chętnych, by z niego latać.Lotnisko w Baranowie będzie budowane stopniowo a jego przepustowość powiększana stopniowo w zależności od rozwoju rynku.
      • pies.na.czarnych Re: Polskie koleje 15.07.23, 11:19
        > CPK, która zupełnie zmieni obraz polskiej kolei.

Wszystkie drogi będą prowadzić do CPK, czy z CPK?
        • gerlalt Re: Polskie koleje 15.07.23, 11:31
          Ciesz się Jasio że to Polska i pociąg przyjechał w Niemczech mógłbyś nie doczekać,
          • taniarada Re: Polskie koleje 15.07.23, 16:33
            gerlalt napisał(a):

> Ciesz się Jasio że to Polska i pociąg przyjechał w Niemczech mógłbyś nie doczek
            > ać,
            Czyli niemieckie koleje są nie punktualne ? O czym my gadamy ?
            • gerlalt Re: Polskie koleje 17.07.23, 08:02
              Ha ha ha wpisz sobie niemiecka kolej to się przekonasz.
        • pies.na.czarnych Re: Polskie koleje 15.07.23, 12:52
          pies.na.czarnych napisała:

> > CPK, która zupełnie zmieni obraz polskiej kolei.
          >
          > Wszystkie drogi będą prowadzić do CPK, czy z CPK?
          >

Jest jasność. Wszystkie drogi mają prowadzić do CPA, a stamtąd w Wielki Świat :)
          https://ocdn.eu/pulscms-transforms/1/LaSk9kuTURBXy82OTU1ZDYyNi1jN2FiLTRkNTEtOThlOS01OGU4YTNiNDZmMzUuanBlZ5GVAs0DJQDDw94AAaEwBQ
          • stefan4 Re: Polskie koleje 15.07.23, 16:00
            pies.na.czarnych:
            > CPK, która zupełnie zmieni obraz polskiej kolei.

Z mapki wynika, że z Krosna do Nowego Sącza będzie się jeździć przez Warszawę. Uff, jak to dobrze, że zaborcy wybudowali połączenia bardziej bezpośrednie, będzie można zjechać z torów cepekowskich...

- Stefan
            • pies.na.czarnych Re: Polskie koleje 15.07.23, 16:03
              Do Mińska zygzakiem, a później tunelem pod płotem i dalej prosto.
          • j-k Polskie koleje losu - to CBA 15.07.23, 16:30
            pies.na.czarnych napisała: >
            ... Wszystkie drogi mają prowadzić do CPA, a stamtąd w Wielki Świat :)

ciagle sie mylisz dzidziu,
            Wszystkie drogi mają prowadzić do CBA, a stamtąd do Wronek :)
      • jasio1231 Re: Polskie koleje 15.07.23, 22:52
        W pelni sie z toba zgadzam. Koncowe opoznienie 20 min, ktore zalapal moj pociag to pryszcz. Nie o to tu chodzi.. Chodzi tu tylko o fakt, ze niedociagniacia i problemy dyrekcji zwala sie beszczelnie na pasazerow. Wa-Wa Centralna panowal tlok, a wsiadanie do wagonow bylo utrudnione ze wzgledu na chaotyczne dobieranie wagonow niezgodne z podanym wczesniej planem. Mieli do tego przeznaczone w rozkladzie cale dwie minuty, czyli ok 5 sek. na sprawnego pasazera. To ze pociag przyszedl na stacje juz z 5 min. opoznieniem nie bylo tu zauwazone.
        Zwrocilem grzecznie konduktorce uwage, ze komunikat kierownika pociagu obciazajacy pasazerow opoznieniem jest niewlasciwy, a nawet brzmi bardzo arogancko. Wywolalo to jej oburzenie.

I w tym wlasnie jest problem. w niewlasciwej w opisanej sytuacji reakcji kierownika pociagu i jego konduktorki. Jak wspomnialem wczesniej, tolerowanie takiego zachowania obslugi pociagu jest niebezpieczne spolecznie, podobnie jak reakcja kilku osob na tym forum.
        • pies.na.czarnych Re: Polskie koleje 15.07.23, 23:25
          Zganiają na pasażerów aby wymigać się od kar za spóźnienie, może o to chodzi.
          • jasio1231 Re: Polskie koleje 17.07.23, 07:31
            Mozliwe, ale wciaz czekam na odpowiedz dyrekcji PKP (Intercity?) z wyjasniemiem i potencjalnymi przeprosinami. Ta jednak milvzy jak zakleta.
      • tapatik Re: Polskie koleje 15.07.23, 23:59
        Jeżeli wiemy, że jest przebudowywana Warszawa Zachodnia, to tak układamy rozkład pociągów, aby się nie spóźniały. Tramer opisywał kiedyś absurd, gdy na jednym torze miały być dwa pociągi o tej samej godzinie. Nie było siły, jeden z nich musiał być opóźniony.

Budowa CPK tak zmieni obraz polskiej kolei jak budowa elektrowni C w Ostrołęce zmieniła obraz polskiej energetyki.
        • jasio1231 Re: Polskie koleje 18.07.23, 08:40
          Tapatik, tu nie chodzi nawet o fakt spoznienia pociagu, ale o przypisywanie za to spoznienie winy niewinnym pasazerom, bo tak jest wygodniej.
    • tapatik Re: Polskie koleje 17.07.23, 13:08
      O wykluczeniu komunikacyjnym w Polsce.
      Nie masz własnego samochodu - masz przerypane:
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,29865688,tu-jest-polska-w-tych-bieszczadzkich-wsiach-transportu-nie.html
      • pozytonium Re: Polskie koleje 08.08.23, 00:00
        tapatik napisał:

> O wykluczeniu komunikacyjnym w Polsce.
        > Nie masz własnego samochodu - masz przerypane:
        > wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,29865688,tu-jest-polska-w-tych-bieszczadzkich-wsiach-transportu-nie.html

Przed wojną w polskich Bieszczadach żyło 200 000 ludzi. A teraz jak zostało 2000 na olbrzymim terenie to wszystko. Tubylcy się bawią w warszawiakami. Jak porządny mu pomogą, jak nie porządny to mu nie pomogą.
        Tam w zimie dzieci jeżdżą na koniach do szkoły.

A ty domek w Karkonoszach.
    • pies.na.czarnych Re: Polskie koleje 17.07.23, 19:06
      Wina pasażerów oczywista oczywistość next.gazeta.pl/next/7,151003,29982056,piekielna-podroz-z-pkp-360-minut-opoznienia-i-4-godziny-na.html#s=BoxOpImg1
      • tapatik Re: Polskie koleje 17.07.23, 23:21
        Źli pasażerowie złamali pantograf.
    • jasio1231 Re: Polskie koleje 20.07.23, 08:48
      I co z odpowiedzia koleu? Dyrekcja i rzecznik prasowy nadal milcza?
    • jasio1231 Re: Polskie koleje 07.08.23, 23:27
      Czyzby dzisiejsza awards linii do Krakowa byla rowniez spowodowana przez podroznych. Ach ci niesforni podrozni,
      .
      • tapatik Re: Polskie koleje 08.08.23, 13:38
        Jak by nie było podróżnych, to by pociągi były bardziej punktualne.

Przy okazji, Jasiu, dalej jeździsz pociągam?
        • snajper55 Re: Polskie koleje 08.08.23, 13:39
          tapatik napisał:

> Jak by nie było podróżnych, to by pociągi były bardziej punktualne.

I bardziej czyste.

S.
          • tapatik Re: Polskie koleje 08.08.23, 13:59
            Wiesz, może nie kontynuujmy tego tematu, bo nie wiadomo, czy ktoś z zarządu PKP tego nie czyta.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka