Dodaj do ulubionych

Biblijne porodówki

04.08.23, 13:40
Polskie szpitale jak mogą zachęcają kobiety do rodzenia dzieci. Powszechną praktyką jest, co zachwyca katolików, trzymanie się w polskich szpitalach zaleceń boskich, a szczególnie tego o porodach.

"w bólu będziesz rodziła dzieci" Rdz 3, 16

Regułą jest NIE podawanie kobietom znieczulenia.

"Najwięcej znieczuleń podano na Mazowszu – odsetek porodów ze znieczuleniem wynosi 20 proc., podczas gdy w Wielkopolsce jest to 0 proc."

cowzdrowiu.pl/aktualnosci/post/gdzie-najwiecej-cesarek-i-znieczulen-nowy-raport-nfz-o-porodach

Kobiety nie chcące rodzić według biblijnych zaleceń starają się sprytnie obejść te boskie zasady i robią co mogą, aby rodzić metodą cesarskiego cięcia, przy której, póki co, dostają znieczulenie. Znieczulenie przy cesarce jest chyba błędem, bo zachęca do cesarek, których liczba z roku na rok rośnie:

"Prawie połowa dzieci przychodzi na świat metodą cesarskiego cięcia. W latach 2019 i 2020 odsetek tych zabiegów wynosił 45 proc., w 2021 r. – 47 proc., a w 2022 r. – 48 proc."

Powód takiej sytuacji? Brak anestezjologów, na których szpitali po prostu nie stać. A NFZ i Ministerstwo Zdrowia ma ważniejsze wydatki, niż zapewnienie polskim kobietom takich luksusów jak bezbolesny poród.

S.
Obserwuj wątek
    • qwardian Re: Biblijne porodówki 04.08.23, 14:21
      Znieczulenie jest kompletnie niepotrzebne, miałem operację z ręcznikiem zaciśniętym w zębach, ponieważ wcześniej dziewczyna miała podobną, zdecydowałem, że ja też wytrzymam, tym bardziej, że podczas wojny ludziom amputują nogę w ten sposób, z naocznej relacji ojca.
      • horpyna4 Re: Biblijne porodówki 04.08.23, 20:56
        Ta, jasne... może jeszcze miałeś szyte krocze bez znieczulenia?
    • perla_z_roztocza Re: Biblijne porodówki 04.08.23, 14:24
      zostałeś Snajper specem od porodów?
      No coś takiego.
      Kobiety wiedzą, że poród może być bolesny, a czasem niebezpieczny, i ta wiedza jakoś ich nie powstrzymuje od tysięcy lat przed rozkładaniem nóg.
      Kolejny sztuczny temat właśnie.
      • oby.watel Re: Biblijne porodówki 04.08.23, 14:57
        perla_z_roztocza napisał:

> zostałeś Snajper specem od porodów?
        > No coś takiego.
        > Kobiety wiedzą, że poród może być bolesny, a czasem niebezpieczny, i ta wiedza
        > jakoś ich nie powstrzymuje od tysięcy lat przed rozkładaniem nóg.
        > Kolejny sztuczny temat właśnie.

I dlatego, że rodzą od tysięcy lat, ro w trzeciej dekadzie XXI wieku powinny rodzić jak przed tysiącami lat, jakby medycyna nie poczyniła żadnych postępów? No to po co katoliccy położnicy nacinają krocze? Jak bóg zechce to nie pęknie.
        • qwardian Re: Biblijne porodówki 04.08.23, 15:22
          Boisz się bólu, śmierci i poświęcenia..
          • oby.watel Re: Biblijne porodówki 04.08.23, 16:09
            qwardian napisał:

> Boisz się bólu, śmierci i poświęcenia..

Nie boję się bólu jeśli mnie nie boli. Nie boję się śmierci jeśli nie mnie dotyczy. Nie boję się poświęcenia jeśli to nie mnie zmusza się do poświęceń.
            • qwardian Re: Biblijne porodówki 04.08.23, 17:44
              Ból jest tylko w pierwszym momencie, równie mocny jak przy zastrzyku w zakażone miejsce (miałem ściągany paznokieć), potem nic nie czujesz, można ciąć wzdłuż i poprzek..
              • oby.watel Re: Biblijne porodówki 04.08.23, 17:47
                qwardian napisał:

> Ból jest tylko w pierwszym momencie, równie mocny jak przy zastrzyku w zakażone
                > miejsce (miałem ściągany paznokieć), potem nic nie czujesz, można ciąć wzdłuż
                > i poprzek..

Wierzę. Zwłaszcza ból podczas porodu jest bezbolesny. Jeśli nawet nie dla rodzącej, to dla jej partnera na pewno.
                • qwardian Re: Biblijne porodówki 04.08.23, 19:26
                  Krótko, mężczyzna, który nie jest gotów wziąć na siebie bólu jak kobieta nie jest mężczyzną..
                  • snajper55 Re: Biblijne porodówki 04.08.23, 19:37
                    qwardian napisał:

> Krótko, mężczyzna, który nie jest gotów wziąć na siebie bólu jak kobieta nie je
                    > st mężczyzną..

To idź się tnij i zaznaj tego swojego upragnionego bólu. Ktoś ci broni? Ale nie każdy jest taki jak ty i większość ludzi woli bólu unikać.

S.
                    • qwardian Re: Biblijne porodówki 04.08.23, 20:20
                      Snajperze, długo zastanawiałem się nad cytatem "Nie ma dotkliwszej boleści
                      niźli dni szczęścia wspominać w niedoli", wydają się niepojęte, ale najlepiej wspominam czasy najgorsze i najtrudniejsze.
                      • snajper55 Re: Biblijne porodówki 04.08.23, 20:23
                        qwardian napisał:

> Snajperze, długo zastanawiałem się nad cytatem "Nie ma dotkliwszej boleści
                        > niźli dni szczęścia wspominać w niedoli", wydają się niepojęte, ale najlepiej w
                        > spominam czasy najgorsze i najtrudniejsze.

Więźniowie obozów koncentracyjnych też zapewne tęsknią do tych najgorszych i najtrudniejszych dla nich czasów.

Pisałem, nie mierz innych swoją miarką.

S.
                      • melikles Re: Biblijne porodówki 04.08.23, 20:24
                        Skoro masz gusta masochistyczne, gejfirerku, uprawiaj je na sobie, natomiast nie każ cierpieć innym.
        • perla_z_roztocza Re: Biblijne porodówki 04.08.23, 16:04
          oby.watel napisał:

> No to po co katoliccy położnicy nacinają krocze?

kolejny ginekolog hobbysta jest właśnie.
          • oby.watel Re: Biblijne porodówki 04.08.23, 16:10

> kolejny ginekolog hobbysta jest właśnie.

Mówisz o sobie? Zdradzisz coś więcej? Jara Cię jak kobieta skręca się z bólu i jak otwór rodny sięga pępka?
            • perla_z_roztocza Re: Biblijne porodówki 04.08.23, 16:16
              oby.watel napisał:

> Mówisz o sobie? Zdradzisz coś więcej? Jara Cię jak kobieta skręca się z bólu i
              > jak otwór rodny sięga pępka?

słuchajcie no obywatelu, brak wam refleksu.
              Snajper napisał ten wątek nie z powodu troski o kobiety, ale aby pokazać jaka ta Polska straszna jest.
              A wy obywatelu bredzicie o otworze rodnym właśnie.
              • oby.watel Re: Biblijne porodówki 04.08.23, 16:30

> słuchajcie no obywatelu, brak wam refleksu.
                > Snajper napisał ten wątek nie z powodu troski o kobiety, ale aby pokazać jaka t
                > a Polska straszna jest.
                > A wy obywatelu bredzicie o otworze rodnym właśnie.

Aha. Dziękuję za wyjaśnienie. Snajper napisał ten wątek nie z powodu troski o kobiety, ale aby pokazać jaka ta Polska straszna jest, a Ty?
                • perla_z_roztocza Re: Biblijne porodówki 04.08.23, 16:50
                  oby.watel napisał:

> Aha. Dziękuję za wyjaśnienie. Snajper napisał ten wątek nie z powodu troski o k
                  > obiety, ale aby pokazać jaka ta Polska straszna jest, a Ty?

a co ja właśnie?
                  • oby.watel Re: Biblijne porodówki 04.08.23, 16:58

> a co ja właśnie?

A co Ty właśnie?
                    • perla_z_roztocza Re: Biblijne porodówki 04.08.23, 17:04
                      oby.watel napisał:

> A co Ty właśnie?

ja to ja a ty właśnie?
                      • oby.watel Re: Biblijne porodówki 04.08.23, 17:47

> ja to ja a ty właśnie?

Snajper napisał ten wątek nie z powodu troski o kobiety, ale aby pokazać jaka ta Polska straszna jest, a Ty?
              • snajper55 Re: Biblijne porodówki 04.08.23, 19:40

> Snajper napisał ten wątek nie z powodu troski o kobiety, ale aby pokazać jaka t
                > a Polska straszna jest.

Napisałeś prawdę. Polska pod rządami PiS jest dla kobiet straszna. Są bite, pozbawiane praw, torturowane, mordowane
                zmuszane do rodzenia w bólu.

S.
      • mateusz.urbanski Re: Biblijne porodówki 04.08.23, 15:55

> No coś takiego.
        > Kobiety wiedzą, że poród może być bolesny, a czasem niebezpieczny, i ta wiedza

To nie jest sztuczny temat właśnie. Raczej bardzo istotny, bo trauma po porodzie może być większa niż po sugerowanym przez was syndromie poaborcyjnym-czy jak to nazywacie
        Ale zdaje się niewiele o tym wiesz.
        A kobiety wiedzą, dlatego wybierają cc.
        Ty na pewno jak gwardian rodziłabyś z ręcznikiem w zębach.
        Wredne babska rozkładają nogi, miast żyć w czystości jak perła z roztocza
        • perla_z_roztocza Re: Biblijne porodówki 04.08.23, 16:02
          mateusz.urbanski napisał(a):

> Wredne babska

i pewnie jesteś jednym z tych bojowników o szacunek dla kobiet właśnie.
          • mateusz.urbanski Re: Biblijne porodówki 04.08.23, 16:22

> mateusz.urbanski napisał(a):
            >
            > > Wredne babska
            >
            > i pewnie jesteś jednym z tych bojowników o szacunek dla kobiet właśnie.

A dlaczego nie przytoczyłaś całej frazy? Bo o rozkładaniu nóg to twoje słowa😄
            I to jest twój wyraz "szacunku" właśnie
            • perla_z_roztocza Re: Biblijne porodówki 04.08.23, 16:28
              mateusz.urbanski napisał(a):

> I to jest twój wyraz "szacunku" właśnie

oczywiście, że tak.
              Ja żyję w innej kulturze, czyli na Roztoczu.
              Tutaj kobiety w ciąży traktowane są z pełną estymą.
              A samotna dziewczyna w ciąży ma wręcz znamiona świętości właśnie.
              • mateusz.urbanski Re: Biblijne porodówki 04.08.23, 19:07

>
                > > I to jest twój wyraz "szacunku" właśnie
                >
                > oczywiście, że tak.
                > Ja żyję w innej kulturze, czyli na Roztoczu.

Aha, kobiety rozkładają nogi, no sama finezja właśnie 😂

> Tutaj kobiety w ciąży traktowane są z pełną estymą.
                > A samotna dziewczyna w ciąży ma wręcz znamiona świętości właśnie.

Niewątpliwie😄
              • snajper55 Re: Biblijne porodówki 04.08.23, 19:34

>
                > > I to jest twój wyraz "szacunku" właśnie
                >
                > oczywiście, że tak.
                > Ja żyję w innej kulturze, czyli na Roztoczu.
                > Tutaj kobiety w ciąży traktowane są z pełną estymą.
                > A samotna dziewczyna w ciąży ma wręcz znamiona świętości właśnie.

Tak, tak perła, na Roztoczu dziewice zachodzą w ciążę beż rozkładania nóg. Zapewne Duch Święty je zaplaładnia. Przynajmniej tak mówią mężom a oni w to wierzą. Na tym Roztoczu właśnie.

S.
      • melikles Re: Biblijne porodówki 04.08.23, 20:23
        Ciebie ta wiedza nie powstrzymała przed wsadzeniem Pana Miękkiego?

> No coś takiego.
      • ireneo Re: Biblijne porodówki 04.08.23, 21:20

> No coś takiego.
        > Kobiety wiedzą, że poród może być bolesny, a czasetm niebezpieczny, i ta wiedza
        +++++++
        Nie zrozumiałeś. Autorowi chodzi o prawo wyboru sposobu spełnienia.patriotyczneho obowiązku. Nie wnioskuje przecież w tekście zabranie matkom polkom prawdziwym możliwości rodzenia w biblijnych bólach. Są jednak takie które nie chcą bogom się przymilać wrzaskami i przekleństwami z bólu. Niby dlaczego mają wzorować się na kretyńskim samotorturowamiu. Wierzące, parafianki w nagrodę trafią do chórów anielskich na wieki.wieków amen. A niewierzące co będą z tego miały? Wieczny spokój to i bez tych tortur. Przykładaj myślenie do czytania, a nie będzie potrzeby tłumaczenia tego co jest oczywistą oczywistością. Palców i czasu szkoda.
    • antares504 Re: Biblijne porodówki 04.08.23, 15:38
      Kolego ~snajper55, przecież my żyjemy w katolickiej Polsce, Ty musisz na bóle porodowe patrzeć w oparciu o Biblię. Ta wymieniona przez Ciebie cesarka, albo chociaż opisane znieczulenie, to już nie prawdziwy poród, tylko powiedzmy... wydobędziny dziecka. Jaką Ty masz gwarancję, że temu dziecku przy chrzcie świętym włożony do ucha robak religijności będzie się dobrze rozwijał ???. Bóle porodowe, to kara za grzech Ewy w Raju, przecież tylko Maryja urodziła Jezusa bez bólu. Przypominam sobie chyba z kwietnia wypowiedź pewnego biskupa, że dla kobiety naturalny poród to rozkosz - chyba miał na uwadze stymulację główką niemowlęcą kobiecych stref erogennych, bo biskupowi tylko jedno w głowie. No a lekarzy na porodówkach krytykować nie wolno, gdyż przecież składanie przysięgi Hipokratesa jest do pominięcia przy przysiędze wierności Bogu. Też dodam, że nie przesadzaj Kolego ~snajper55 z tym bólem porodowym, mój kolega został kiedyś pobity i powiedział mi, że kop w męskie genitalia jest porównywalny do dziesięciu porodów bez znieczulenia. ps. oczywiście sobie tutaj śmieszkuję jeśli ktoś tego nie zauważył.
      • oby.watel Re: Biblijne porodówki 04.08.23, 16:16
        antares504 napisał:

> Kolego ~snajper55, przecież my żyjemy w katolickiej Polsce, Ty musisz na bóle p
        > orodowe patrzeć w oparciu o Biblię. Ta wymieniona przez Ciebie cesarka, albo ch
        > ociaż opisane znieczulenie, to już nie prawdziwy poród, tylko powiedzmy... wydo
        > będziny dziecka. Jaką Ty masz gwarancję, że temu dziecku przy chrzcie świętym w
        > łożony do ucha robak religijności będzie się dobrze rozwijał ???. Bóle porodowe
        > , to kara za grzech Ewy w Raju, przecież tylko Maryja urodziła Jezusa bez bólu.
        > Przypominam sobie chyba z kwietnia wypowiedź pewnego biskupa, że dla kobiety n
        > aturalny poród to rozkosz - chyba miał na uwadze stymulację główką niemowlęcą k
        > obiecych stref erogennych, bo biskupowi tylko jedno w głowie. No a lekarzy na p
        > orodówkach krytykować nie wolno, gdyż przecież składanie przysięgi Hipokratesa
        > jest do pominięcia przy przysiędze wierności Bogu. Też dodam, że nie przesadzaj
        > Kolego ~snajper55 z tym bólem porodowym, mój kolega został kiedyś pobity i pow
        > iedział mi, że kop w męskie genitalia jest porównywalny do dziesięciu porodów b
        > ez znieczulenia. ps. oczywiście sobie tutaj śmieszkuję jeśli ktoś tego nie zauw
        > ażył.

Czy możesz podać źródło wiadomości, że Maryja urodziła bezboleśnie? Tylko ten jeden raz czy za każdym razem?

Jeśli chodzi o lekarzy, to im należy się szacunek, ponieważ za mało zarabiają i sumienie nie pozwala im przykładać się do roboty. Oni cierpią biedę permanentnie, to pacjentki mogą też pocierpieć przez chwilę.
      • snajper55 Re: Biblijne porodówki 04.08.23, 16:23
        antares504 napisał:

> Kolego ~snajper55, przecież my żyjemy w katolickiej Polsce, Ty musisz na bóle p
        > orodowe patrzeć w oparciu o Biblię. Ta wymieniona przez Ciebie cesarka, albo ch
        > ociaż opisane znieczulenie, to już nie prawdziwy poród, tylko powiedzmy... wydo
        > będziny dziecka. Jaką Ty masz gwarancję, że temu dziecku przy chrzcie świętym w
        > łożony do ucha robak religijności będzie się dobrze rozwijał ???. Bóle porodowe
        > , to kara za grzech Ewy w Raju, przecież tylko Maryja urodziła Jezusa bez bólu.
        > Przypominam sobie chyba z kwietnia wypowiedź pewnego biskupa, że dla kobiety n
        > aturalny poród to rozkosz - chyba miał na uwadze stymulację główką niemowlęcą k
        > obiecych stref erogennych, bo biskupowi tylko jedno w głowie.

No to wypada życzyć biskupowi porodu dupą, aby noworodek drażniąc główką jego strefy erogenne doprowadzał go do spazmów rozkoszy.

> No a lekarzy na p
        > orodówkach krytykować nie wolno, gdyż przecież składanie przysięgi Hipokratesa
        > jest do pominięcia przy przysiędze wierności Bogu.

Może sumienie nie pozwala im dać rodzącym znieczulenia. W końcu Biblia wyraźnie mówi o woli boga chrzescijan. A oni przecież chrzescijany z dziada, pradziada.

S.
        • horpyna4 Re: Biblijne porodówki 04.08.23, 17:37
          Przypominam, że w dawnych, "prymitywnych" czasach kobiety rodziły o wiele lżej. Po prostu podczas porodu przyjmowały pozycję, w której grawitacja robiła swoje.

Teraz lekarze każą rodzić na leżąco na wznak. Taka pozycja jest wygodniejsza dla lekarza, ale przedłuża akcję porodową i sprawia, że poród jest o wiele bardziej bolesny.
    • oby.watel Re: Biblijne porodówki 04.08.23, 18:32

> płyta się zacięła właśnie?

> A wy obywatelu bredzicie o otworze rodnym właśnie.

Uchyl wreszcie rąbka o co Ci chodzi? Też mam za złe snajperowi że usuwa wątki, cenzuruje dyskusję, jest nieobiektywny. Ale nie zamierzam z nim polemizować na siłę, tam, gdzie się z nim zgadzam.
    • ireneo Re: Biblijne porodówki 04.08.23, 19:58
      Kompletny idiotyzm, a że udziałem religijnych to jakby do kwadratu.
      Podobno Jezus zanim poszedł do nieba to odpokutował grzechy swiata, znaczy numerek jaki mu wywinęli. Tu sporo katolików to podpowiem o co biega, a to usłyszałem:

Kochani moi,
      byłem dla was bratem,
      dałem wam,
      mój rajski świat,
      byście nadzy,
      ganiali wiecznym latem,
      bez trosk i bagażu lat.

Miałem tylko,
      prośbę do was jedyną,
      gdy wam do raju
      uchyliłem drzwi
      abyście jabłek,
      co je miałem na wino
      nie rwali
      i nie zżerali mi.

Za to,
      że muszę żłopać sikacza,
      z ogryzków
      spod drzewka mądrości
      czeka was mozolna praca,
      na trunki,
      dla obłudnych tęgości.

Minęło kilka wieków i Jezusowi zmiękło serce. Urodził się bezrozkosznie ale i bezboleśnie i postanowił, że odpuści swoim kosztem. Wziął winy rabusiów owoców na siebie przez to.z winy winnych ułaskawił a więc kary nie ma.
      Ewy mogą od wielkiej nocy, jak sprzed kradzieży, rodzić bez bólu!
      • snajper55 Re: Biblijne porodówki 04.08.23, 20:26
        ireneo napisał(a):

> Kochani moi,
        > byłem dla was bratem,
        > dałem wam,
        > mój rajski świat,
        > byście nadzy,
        > ganiali wiecznym latem,
        > bez trosk i bagażu lat.
        >
        > Miałem tylko,
        > prośbę do was jedyną,
        > gdy wam do raju
        > uchyliłem drzwi
        > abyście jabłek,
        > co je miałem na wino
        > nie rwali
        > i nie zżerali mi.

Piękne. :) Mogę cytować?

S.
        • ireneo Re: Biblijne porodówki 04.08.23, 20:33
          Można, jak własne.
          • snajper55 Re: Biblijne porodówki 04.08.23, 21:49
            ireneo napisał(a):

> Można, jak własne.

Nieee, zawsze podaje autora. :)

S.
            • ireneo Re: Biblijne porodówki 05.08.23, 00:34
              snajper55 napisał:

> ireneo napisał(a):
              >
              > > Można, jak własne.
              >
              > Nieee, zawsze podaje autora. :)
              >
              > S.
              ++++++++
              To jakoś tak nie po katolicku, choć może mieć i dobre strony. Znalazłem sie we Frondzie. Szczęśliwie bez mojego podpisu - jakoś nie miałbym się dobrze wśród tamtejszych ników.
    • ireneo Re: Biblijne porodówki 05.08.23, 03:56
      Może to też ta boska klauzula sumienia, jeśli NFZ za znieczulenia dopłaca 500+ gdy cesarki są jak przyjęcia naturalne?
      ---------
      Trzeba w szpitalach terminować krzyze a do cywilizowanego, europejskiego porodu będzie Polkom bliżej.
      (ireneo, listy do Koronkownian).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka